Rusya'nın sıvılaştırılmış gaz ihracatı çakıldı, Türkiye gözde
Avrupa Birliği’nin 2024 sonunda yürürlüğe giren yaptırımlarının etkisiyle Rusya’nın sıvılaştırılmış hidrokarbon gaz (SÜG) ihracatı 2025’in ilk yarısında yüzde 21,8 oranında geriledi. "ОМТ Консалт" verilerine göre, yılın ilk altı ayında toplam ihracat yaklaşık 1,3 milyon ton olarak gerçekleşti.
AB’nin yaptırımları, sıvılaştırılmış propan, bütan ve diğer petrokimya gazlarını kapsıyor. 2022’de bu ürünlerin yüzde 80’i Avrupa’ya satılırken, yaptırımlar sonrası Rusya rotayı Asya ve Afrika ülkelerine çevirdi. Çin, Tunus, Afganistan ve Türkiye, 2025’te Rus SÜG ihracatında öne çıkan yeni alıcılar oldu.
Bununla birlikte, alternatif pazar arayışlarıyla birlikte iç piyasada arz fazlası oluştu ve bu durum fiyatlar üzerinde baskı yarattı.
SPbMTSB verilerine göre, Temmuz başı itibarıyla ulusal SÜG fiyat endeksi ton başına 12.148 rubleye yükseldi. Ancak yılın ilk yarısında fiyatlar 11–16 bin ruble bandında seyretti.
Uzmanlar, iç talebin özellikle petrokimya sektöründeki projelerle artabileceğini belirtiyor. "Сибур" şirketinin Amur Gaz-Kimya Kompleksi ve ZapSibNeftekhim'deki yeni propan dönüşüm tesisi gibi projeleri bu talebi destekleyecek başlıca unsurlar arasında gösteriliyor.
Uzmanlar, Rusya’nın ihracat yönünü birkaç yıl boyunca Çin, Orta Asya, Türkiye gibi pazarlara sabitleyeceğini öngörüyor.
Ancak daha geniş pazarlara açılabilmek için lojistik altyapının yetersizliği önemli bir engel. Özellikle Uzak Doğu'da deniz yoluyla taşıma için uygun bir terminalin bulunmaması, sevkiyatları demiryoluyla sınırlı hale getiriyor.
Kept ve NEFT Research uzmanları, Rusya’nın LPG ihracatında rekabetçi kalabilmesi için bu altyapının hızla geliştirilmesi gerektiğini vurgularken, yeni pazarların oluşumunun doğal taleple değil, yaptırımların küresel gaz akışını zorunlu olarak yeniden şekillendirmesiyle gerçekleşeceğini belirtiyor.
11.7.2025

Реклама