Gübre krizi kapıda: AB'den Rusya ve Belarus'a yaptırım
Avrupa Parlamentosu, Rusya ve Belarus’tan ithal edilen gübre ve tarım ürünlerine yönelik sert gümrük vergileri uygulanmasını öngören teklifi onayladı. 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme, özellikle azot bazlı gübreler için mevcut yüzde 6,5’lik vergi oranını üç yıl içinde neredeyse yüzde 100’e çıkararak ithalatı büyük ölçüde durdurmak amacında. Ayrıca, et, süt ürünleri, meyve ve sebze gibi diğer tarım ürünlerine de ek vergiler getirilecek.
Avrupa’nın azot bazlı gübre ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’i Rusya’dan karşılanıyor. Bu ticaretin yıllık hacmi ise 1,3 milyar euro. Teklifin raportörü Letonyalı AP üyesi Inese Vaidere, “Tarım sektörünün Rus gübresine ödeme yapması, doğrudan Kremlin’in bütçesini desteklemek anlamına geliyor,” şeklinde konuştu.
AB gübre sanayi temsilcileri kararı memnuniyetle karşılarken, çiftçiler ise olası maliyet artışlarından kaygılı. Fransız çiftçi sendikası FNSEA’dan Cédric Benoist, “Zaten zorlu piyasa koşullarında faaliyet gösteriyoruz. Girdi maliyetlerinin daha da artması, çiftçi gelirlerini baskılayacak” dedi. Benoist, sıvı azot gübresinin fiyatının son beş yılda ton başına 160 eurodan 300 euroya çıktığını, COVID-19 döneminde ise 700 euroya kadar yükseldiğini belirtti.
Çiftçiler ayrıca, kararın yürürlüğe girmesini bekleyen üreticilerin piyasaya arzı kısıtladığını ve bu nedenle gübre fiyatlarının halihazırda yükselmeye başladığını söylüyor. AB’nin dış politika hedefleriyle gıda güvenliği arasında denge kurmaya çalıştığı bu süreçte, tarım sektöründe fiyat istikrarsızlığı ve belirsizliklerin daha da artabileceği uyarısı yapılıyor.
24.5.2025

Реклама