Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Büyük Rus şirketlerinde borç krizi: Şimdiden 5 iflas var

Rusya’da yüksek faiz oranları ve finansman maliyetleri karşısında zorlanan bazı büyük şirketler için yakın gelecekte iflas riskleri artmaya devam ediyor. RBC’nin haberine göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde, piyasada tahvili satılan beş şirket temerrüde düşerek 2024’ün tamamındaki iflas sayısına şimdiden ulaştı. Kredi notu düşük olan ve yüksek borç yükü taşıyan şirketlerin tahvilleri hâlâ yüksek getiri vaat etse de bu kağıtların taşıdığı temerrüt riski ciddi seviyelerde kalmayı sürdürüyor.

Habere göre Rusya’da yüksek faiz ortamı ve daralan tahvil piyasası, birçok şirketi temerrüt (iflas) riskiyle karşı karşıya bırakıyor. 2025’in ilk çeyreğinde temerrüde düşen şirketler şunlar:
 
FPK Garant Invest (ФПК «Гарант Инвест»)
 
Stroy Sistema Mekhanizatsiya (Строй Система Механизация)
 
Finansovye Sistemy (Финансовые системы)
 
Seller (Селлер)
 
Ferroni (Феррони)
 
Bu şirketlerin ortak özelliği, düşük kredi notuna (BBB+ ila B- arası) ve yüksek borçluluk oranına (net borç / EBITDA oranı 3,5 ve üzeri) sahip olmaları. Özellikle bu şirketlerin ihraç ettiği yüksek getirili (high-yield) tahviller, yatırımcı açısından cazip görünse de ciddi temerrüt riski barındırıyor.
 
Uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesi bile bu şirketleri kısa vadede rahatlatmayacak. “Expert RA” analizine göre, tahvil piyasasına faiz indiriminin etkisi gecikmeli yansıyor ve 2025 yılı boyunca temerrüt riski yüksek kalacak. TKB Investment Partners'tan Ivan Juravlyov, 2025–2026 döneminde refinansmana ihtiyaç duyan şirketlerin daha da zorlanacağını, yatırımcı çıkışlarının ve tahvil getirilerindeki oynaklığın bu baskıyı artıracağını söylüyor. Advance Capital'dan Pavel Terentyev ise şirketlerin temerrütten kaçınmak için üç stratejiyi öneriyor: atıl varlıkların satışı, azınlık hisse satışıyla yatırımcı çekme ve borcun özkaynağa dönüştürülmesi.
 
Son olarak, Blaze Consulting'den Leonid Nikitin, şirketlerin borç/EBITDA oranını 2,5’un altında tutmaları gerektiğini vurguluyor. Aksi halde, piyasalarda yeni bir iflas dalgası yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Uzmanlara göre, Merkez Bankası'nın 21% seviyesindeki rekor politika faizinde olası bir gevşeme bile kısa vadede şirketlerin borç yükünü hafifletmeye yetmeyecek. Özellikle sabit kuponlu borçlanma araçlarına sahip şirketler, faiz düşse dahi mevcut borç koşullarında ciddi değişiklik yaşayamayacak. Bu nedenle 2025–2026 döneminde tahvil geri ödemesi olan firmalar için risklerin arttığı ve yatırımcı ilgisinin azaldığı bir döneme girildiği belirtiliyor.

Ancak iflastan kaçınmak için şirketlerin uygulayabileceği bazı stratejiler de bulunuyor. Uzmanlara göre, bu yollar arasında öncelikli olarak atıl ya da stratejik önemi düşük varlıkların satışı, azınlık hissesi karşılığı yeni yatırımcı bulma ve borçların özkaynağa çevrilmesi gibi seçenekler öne çıkıyor. Bununla birlikte, bu tür adımların zamanında ve proaktif biçimde atılması gerektiği, kriz derinleştiğinde bu araçların etkisiz kalabileceği uyarısı yapılıyor.

Finansal danışmanlar ayrıca şirketlerin borç/EBITDA oranını 2,5’in altında tutmalarını ve borç yapılandırmalarını önceden yatırımcılarla şeffaf biçimde yürütmelerini öneriyor. Uzmanlar, piyasanın ılımlı faiz indirimlerine göre şekillenmesini beklese de bu sürecin yavaş işleyeceği ve borç yükü yüksek firmaların önlem almaması halinde yeni bir temerrüt dalgasının kaçınılmaz olacağını vurguluyor.

15.5.2025

 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Trump'ın barış müzakerelerinden sonuca varmadan çekilme ihtimali...
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама