Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Fransa'da tutuklanması üzerine yaptığı ilk açıklamada, kendisinin platformda yayınlanan yasa dışı içeriklerden sorumlu tutulmasını eleştirdi. Paris'e geldikten sonra dört gün boyunca polis tarafından sorguya çekildiğini söyleyen Durov, Telegram'ın ilkeleriyle bağdaşmayan ülkelerden ayrılmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi ve buna Fransa'yı da dahil etti.
Durov Fransız yetkililerin iddialarını "şaşırtıcı" olarak nitelendirerek Telegram'ın yasalara uygun olduğunu ve elçinin AB'de taleplere yanıt veren bir temsilcisinin bulunduğunu söyledi. Durov, "Bir süre önce bana sorduklarında, Fransa'daki terör tehdidiyle mücadele için Telegram ile bir yardım hattı oluşturmalarına şahsen yardım ettim" diye yazıyor.
Durov, Fransa'nın Telegram'a yönelik taleplerine yanıt vermediği iddialarını reddetti ve terörle mücadele konusunda işbirliği yaptıklarını vurguladı. Ancak, artan kullanıcı sayısının platformun kötüye kullanılmasını kolaylaştırdığını kabul etti.
Kendisinin hedeflenen suçlamaların, Telegram'ın artan popülaritesine ve 950 milyon kullanıcıya ulaşmasına bağlı olduğunu söyleyen Durov, platformun güvenlik açısından iyileştirilmesi için adımlar atılacağını belirtti. Ayrıca, gizlilik ve güvenlik dengesini sağlayamazlarsa, Telegram'ın Fransa'dan çekilebileceğini dile getirdi.
Durov'a göre, eğer bir ülke bir internet hizmetinden memnun değilse, o zaman yerleşik uygulama, genel müdürü üçüncü şahıslar tarafından işlenen suçlarla suçlamak değil, hizmete karşı dava açmaktır.
Pavel Durov “Bazen gizlilik ve güvenlik arasındaki doğru denge konusunda bir ülkenin düzenleyici kurumuyla anlaşamıyoruz. Böyle durumlarda bu ülkeyi terk etmeye hazırız. Bunu birçok kez yaptık. Rusya bizden gözetlemeyi mümkün kılmak için "şifreleme anahtarlarını" teslim etmemizi talep ettiğinde reddettik ve Telegram Rusya'da yasaklandı. İran barışçıl protestocuların kanallarını kapatmamızı istediğinde reddettik ve Telegram İran'da yasaklandı” diye örnekler verdi.
Telegram'ın ilkeleriyle bağdaşmayan pazarlardan ayrılmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Durov, "Bunu para için yapmıyoruz" diye temin ediyor.
Politico'nun haberine göre, aralarında Başkan Emmanuel Macron'un da bulunduğu Fransız siyasi seçkinleri Telegram mesajlaşma uygulamasını aktif olarak kullanıyor.
6.9.2024