Çin ödeme krizi: "Bankalar hırsız gibi gece yol arıyor"
Rusya ile Çin arasındaki mali işlemler, son dönemde yaşanan zorluklar nedeniyle önemli ölçüde karmaşıklaştı. RBC gazetesi Rus bankalarının, Çin'e yapılan ödemeleri devam ettirebilmek için çeşitli "yollar" bulmak zorunda kaldığını yazıyor. Habere göre Rus bankaları, Çin'de artık büyük bankalar yerine daha küçük ve yerel bankalarla çalışmak durumunda.
Gazeteye konuşan MSP Bank'ın başkanı İvan Podbereznyak vaziyeti bankaların "hırsızlar gibi gece yol aradığı" sözleriyle özetledi.
Podbereznyak şöyle konuştu:
"Şu anki durum şöyle: Önceden önde gelen Çin bankalarıyla çalışıyorduk, sonra bölgesel düzeye indik — genellikle kuzeydoğuya; şimdi ise üçüncü seviyeye, yani ilçe düzeyine. Suifenhe Kırsal Ticaret Bankası veya Heihe Kırsal Ticaret Bankası bizim için artık egzotik isimler değil. Herkes bu yollarda ilerliyor — kimisi daha ileri gidiyor, kimisi daha yakın, kimisi bilgi paylaşıyor, kimisi paylaşmıyor. Bu bana Rusçadaki 'gece hırsız gibi yol aramak' ifadesini hatırlatıyor. Ama temel bir çözüm yok. Korkarım ki, olmayacak da. Bir altyapı çözümü üreteceğiz — ki bir süre sonra kapatabilirler, sonra başka bir çözüm üreteceğiz — onu da kapatacaklar; dijital ruble mi olacak yoksa dijital yuan mı, bu o kadar önemli değil. Sorunun köküne inmek lazım."
Çin'in büyük devlet bankaları, ABD'nin ikincil yaptırımlarınaa maruz kalmamak için Rus müşterilerine hizmet vermekte daha ihtiyatlı davranmaya başlamıştı. Reuters'a göre, yılın ilk yarısında Çin ile Rusya arasındaki ticaret hacmi %1,6 artarak 137 milyar dolara ulaşmış olsa da, ödeme problemleri nedeniyle ithalatın %1'den fazla düşmüş durumda.
RBC'nın haberinde söz konusu sorunların, Rusya ile Çin arasındaki ticaretin sürdürülebilirliğini tehdit ettiği yorumuna yer veriliyor. Müşterilerin ve bankaların bu zorlukları aşmak için çeşitli çözümler aradığı, ancak kalıcı bir çözümün henüz bulunamadığı ifade ediliyor. Uzmanlar, ödeme sistemlerindeki bu sorunların çözülmesi için daha fazla politik irade gerektiği kanısında.
Rusya ve Çin, bu yılın Mayıs ayında iki ülke arasındaki ödeme sistemlerini geliştirmek için hükümet düzeyinde anlaşmalar imzalamıştı. Bu anlaşmaların bir parçası olarak, iki ülkenin bankalarının karşılıklı olarak şube açmalarına olanak tanıyacak altyapının geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor. Ancak, uzmanlar bu tür çözümlerin yeterli olmayabileceği ve daha köklü değişikliklere ihtiyaç duyulabileceği görüşünde.
4.9.2024
Реклама