Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Uçaktaki kadın kim? Durov ve Telegram'ı ne bekliyor?

Pazar akşamı Telegram yönetimi, PavelDurov'un gözaltına alınmasıyla ilgili bir açıklama yaptı ve sosyal medya platformunun Avrupa Birliği yasalarına uygun hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, Telegram'ın içerik denetleme ilkelerinin sektör standartlarına uygun olduğunu ve sürekli olarak iyileştirildiğini vurguladı.
 
Telegram, Durov'un saklayacak bir şeyi olmadığını ve Avrupa'da sık sık seyahat ettiğini belirtti. "Bu durumun hızlı bir şekilde çözüleceğini umuyoruz" ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.
 
Öte yandan Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, gözaltına alındığı Paris'te yarın yargıç karşısına çıkarılmayı beklerken, kendisine X'in (eski Twitter) sahibi Elon Musk'dan "imalı" bir destek geldi. Musk, Meta'nın başkanı (Facebook, Instagram, WhatsApp'ın sahibi) Mark Zuckerberg'in Durov'un gözaltına alındığı gibi Avrupa'da gözaltına alınmayacağına inandığını söyledi.
 
Musk, mesajında “Çünkü o (Zuckerberg) zaten sansürün baskısına yenik düştü. Instagram'ın çocuk istismarı konusunda büyük bir sorunu var ancak Zuck, ifade özgürlüğünü sansürlediği ve hükümetlere kullanıcı verilerine gizli erişim sağladığı için tutuklanmayacak" dedi.
 
Bu arada akrabaları Baza Telegram kanalına yaptığı açıklamada, Fransa'da tutuklanması sırasında Telegram kurucusu Pavel Durov ile birlikte olduğu iddia edilen blog yazarı ve kripto para koçu Yulia Vavilova'ya ulaşılamadığını söylediler.
 
Durov ve Vavilova ilişkilerinin reklamını yapmadılar, ancak kızın Instagram'daki mesajlarına bakılırsa bu yaz aynı ülkeleri aynı anda ziyaret etti. İkili,  Kazakistan ve  Azerbaycan'da aynı tariherde buundu. 
 
Vavilova'nın akrabalarından biri, Baza'ya, genç kızın iki gün önce annesiyle konuştuğunu, bugün (25 Ağustos) annesinin kızına telefonla ulaşamadığını söyledi. Kızın babası, kızla en son doğum günü olan 2 Ağustos'ta iletişime geçtiğini ve Fransa'ya gitmeyi planladığını söyledi.
 
Mash telgraf kanalı ayrıca 39 yaşındaki Durov'a 24 yaşındaki Vavilova'nın da eşlik ettiğini doğruadı. Çift, Dubai'deki Seven adı fitness kulübünde birlikte görüldü.
 
Ne oldu, ne olabilir?
 
24 Ağustos'ta Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Fransa'da Le Bourget havaalanında gözaltına alındı. Durov'un, Fransız yetkililer tarafından uyuşturucu ticareti, terörizm, çocuk istismarı ve dolandırıcılık suçlamalarıyla ilişkilendirildiği ve Telegram üzerinden kullanıcı bilgilerini paylaşmayı reddetmesinin bu suçlamaların temelini oluşturduğu iddia ediliyor. Durov'un suçlu bulunması halinde, 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.
 
RBC'nın haberine göre Fransız vatandaşlığı da bulunan Durov, gözaltına alınmasının ardından bir yargıç karşısına çıkarılacak ve gözaltı süresi 96 saate kadar uzatılabilir. Bu sürenin sonunda ya suçlama yapılacak ya da Durov serbest bırakılacak. Ancak, bu durum Telegram için ciddi sonuçlar doğurabilir. Durov’un yokluğu, şirketin yönetiminde ve finansal süreçlerinde aksamalara yol açabilir, bu da potansiyel olarak Telegram’ın ekonomik istikrarını zayıflatabilir.
 
Durov’un gözaltına alınmasının ardından, Telegram’ın kripto para birimi Toncoin %15 değer kaybetti. Yatırımcılar arasında da olumsuz bir hava hakim, zira bu olayın Telegram’ın potansiyel halka arzını (IPO) geciktirebileceği düşünülüyor. Ayrıca, Durov’un uzun süreli bir hapis cezasına çarptırılması durumunda, IPO’nun gerçekleşmesi iyice zorlaşabilir.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova tutuklama haberi çıktıktan sonra Telegram’dan paylaşım yaparak Durov'un gözaltına alınmasına Batılı insan hakları örgütlerinin ses çıkarıp çıkarmayacağını sorguladı. Zaharova aynı örgütlerin 2018 yılında Telegram Rusya’da yasaklandığında ne kadar tepki gösterdiğini de hatırlattı. Bu arada birçok Rus yetkili de Durov’un tutuklanmasına tepki gösterdi. Fransa’daki Rus Büyükelçiliği, Fransa’nın böyle bir karar alırken kendileriyle temasa geçmediğini söyledi.
 
Durov'un gözaltına alınması, birçok kişi tarafından ifade özgürlüğüne bir darbe olarak görülüyor. Ancak, bazıları bu durumu suçla mücadelede atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyor.
 
"Telegram'a yönelik darbe Rusya'ya tehdit olabilir"
 
Bu arada Nezavisimaya Gazeta'da yayınlanan bir analizde, "Pavel Durov'un Fransa'da tutuklanması, Batılı istihbarat servislerinin Telegram'ın şifreleme anahtarlarına erişim sağlamasına yol açabilir. Bu durum, hem Telegram'ın geleceği hem de Rusya için büyük bir tehdit oluşturabilir. Durov, Telegram'ın şifreleme anahtarlarını kimseye teslim etmediğini defalarca belirtmişti, ancak bu tutuklama, politik müzakerelerin bir parçası olarak ele alınabilir" denildi.
 
Yazıda, "Fransız makamlarının Durov'a yönelik suçlamalarının ardında, Telegram'ın Ukrayna'daki Rus operasyonlarına katılanlar tarafından kullanılması ve Fransa'nın NATO müttefiki olarak bu durumu tolere edememesi yatıyor olabilir. Ayrıca, Telegram'ın içerik moderasyonu konusundaki eksiklikler nedeniyle Avrupa'dan gelen şikayetler ve baskılar da tutuklama sürecini hızlandırmış olabilir. Durov'un tutuklanması, internet girişimcileri ile devletler arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Bu olay, Telegram gibi geniş çapta kullanılan bir platformun kurucusunun profesyonel faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmasının ilk örneklerinden biri olarak kayıtlara geçebilir" görüşü dile getirildi.
 
Önceki gelişmeler:
 
Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris havaalanında gözaltına alındı. Fransız La Gazette ve LCI'nin haberine göre Durov, Fransa'ya  Azerbaycan'dan geldi.
 
İş adamının özel uçağı, beraberinde bir kadın ve koruması eşliğinde Le Bourget havaalanına indikten sonra apronda jandarma görevlileri tarafından gözaltına alındı.
 
Güvenlik güçlerinin elinde arama ve gözaltı kararı olduğu bildirildi.
 
Kommersant, Durov'un Fransa "Küçüklere Karşı Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı"nın talebiyle, ön soruşturma kapsamında gözaltına alındığını yazdı. İddiaların içeriği henüz belli olmadı. 
 
Fransız TF1 TV kanalı,  Durov'un Telegram sosyal ağı üzerinden işlenen kulanıcı suçlarıyla mücadelede Fransız güvenlik güçleriyle işbirliği yapmayı reddetmesi nedeniyle gözaltına alındığını iddia etti.  TF1'e göre, Telegram'da moderasyon eksikliği, geçici bir numarayla kayıt olma imkanı ve uygulama içindeki kripto para birimi gibi durumlar Durov'u uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık iddialarında suç ortağı haline getiriyor.
 
 
Kanala bilgi veren bir Fransız kaynak, Durov'un Fransa'ya gelişini "bir hata" olarak nitelendirdi. Kaynağa göre çünkü Durov bu ülkede "istenmeyen kişi olduğunu biliyordu" ve Avrupa'da çok az seyahat ediyordu. Buna göre Durov Telegram'ın çalışmalarının güvenlik güçlerinin gözetimi altında olduğu ülkelerden kaçındı ve BAE'de kalmayı tercih etti.
 
Fransız basınında haber, "Fransız-Rus milyarder olan 39 yaşındaki Durov, Fransa'da arama emrine konu olmuştu. Neden? Çünkü şifreli Telegram platformunda kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı ve hatta çocuk istismarı içeriğinin paylaşılması amacıyla kullanılan çok sayıda türev gözlemlenmişti. Bunu engellememesi kendisini suç ortağı durumuna düşürdü" şeklinde yansıdı.
 
Durov'un yarın Paris'te hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. 
 
TF1/LCI'ye konuan bir polis müfettişi, "Pavel Durov'un duruşma öncesi tutuklu kalacağı kesin. Telegram platformunda sayısız ihlal ve suçun oluşmasına izin verdi, kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmak için hiçbir şey yapmadı" dedi. 
 
Bir başka kaynak, "Pavel Durov hakkında mahkemenin gözaltının sürmesi kararı vereceğinden kuşku yok Çünkü kaçmak için önemli imkanara sahip ve verdiği tüm garantilerin hakimleri duruşma sırasında onu serbest bırakmaya ikna etmesi pek mümkün değil" diye ekledi.
 
Bazı Rus haber kanallarında, iddiaların ciddiyetinin 25 yıla kadar hapis talebi doğurabileceği öne sürüldü. 
 
2014 yılında Rusya'dan ayrılan Durov, Forbes'un en zengin Ruslar sıralamasında 15,5 milyar dolar servetle sekizinci sırada yer alıyor.
 
Durov veya Telegram temsilcileri  iddialar hakkında henüz yorum yapmadı. 
 
39 yaşındaki Durov, 2021 yılında Fransız vatandaşlığını almıştı. Durov genellikle Dubai'de yaşıyor. 
 
2022'de medyaya yansıtan haberlede Pavel Durov'un 4. vatandaşlığını aldığı bildirimişti.  Vkontakte ve Telegram'ın kurucusu Pavel Durov son olarak 2017'den beri yaşadığı Birleşik Arap Emirlikleri'nden vatandaşlık aldı. Forbes dergisine gmre, Rusya vatandaşı genç milyarderin daha önce Fransa ve St. Kitts and Nevis pasaportları da almıştı. Dergi Durov'un Birleşik Arap Emirliği vatandaşlığını 2021 şubatında aldığını bildiriyor.
 
Önceki gelişmeler:
 

Durov itiraf etti: "100'den fazla biyolojik çocuğum var"

 

Telegram'ın  kurucusu Pavel Durov, 12 ülkede 100'den fazla biyolojik çocuğunun olduğunu söyledi. Dubai'de yaşayan, Forbes'a göre 15,5 milyar dolarlık servetin sahibi olan 39 yaşındaki Durov, "çocukların birbirlerini bulmalarını kolaylaştırmak için" DNA kodunu açıklamaya karar verdiğini duyurdu.
 
Durov'a göre, 15 yıl önce arkadaşı, kendisi ve eşinin doğurganlık sorunu yaşaması nedeniyle sperm bağışı isteğiyle kendisine başvurdu ve her şey böyle başladı:
 
"Kliniğin müdürü bana 'yüksek kaliteli donör materyali' sıkıntısı olduğunu ve daha fazla çifte anonim olarak yardım etmek için daha fazla sperm bağışlamanın vatandaşlık görevim olduğunu söyledi. Bu görüş bana, sperm bağışına kaydolmamı sağlayacak kadar çılgınca geldi." 
 
Telegram mesajında ayrıntılaı paylaşan Durov, sperm bağışı faaliyetlerinin 12 ülkede 100'den fazla çiftin çocuk sahibi olmasına yardımcı olduğunu ve en az bir tüp bebek kliniğinde dondurulmuş sperminin hâlâ anonim kullanıma açık olduğunu belirtti.
 
Durov şöye devam etti:
 
“Artık biyolojik çocuklarımın birbirini bulmasını kolaylaştırmak için DNA kodumu açmayı planlıyorum. Elbette riskler var ama bağışçı olduğum için pişman değilim. Sağlıklı sperm eksikliği dünya çapında büyüyen bir sorundur ve bu sorunun çözümünde üzerime düşen rolü oynamaktan gurur duyuyorum. Ayrıca sperm bağışı kavramının gündemde kalmasına yardımcı olmak ve daha sağlıklı erkekleri bunu yapmaya teşvik etmek istiyorum" diye ekledi.
 
Durov'un gizemli yaşamı ve çocukları
 
VKontakte" ve "Telegram" kurucusu olan iş insanı Pavel Durov, IT dünyasının en gizemli kişiliklerinden biri olarak biliniyor. Kapalı bir yaşam tarzı benimseyen Durov, genellikle projeleri hakkında konuşmayı tercih ediyor ve özel hayatıyla ilgili detayları paylaşmıyor. Ancak, son günlerde sosyal medyada Durov’un bu düşüncelerinin her zaman böyle olmadığına dair bilgiler ortaya çıktı. İddiaya göre, Durov’un St. Petersburg’lu Irina Bolgar ile üç çocuğu olabilir. Kadının sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar bu iddiaları destekliyor.
 
Kullanıcılar, yasaklı bir sosyal medya platformunda Irina Bolgar adında bir kadının profiline dikkat çekti. Bolgar, yaklaşık bir ay önce aktif hale gelerek çocuklarının fotoğraflarını paylaşmaya başladı. Fotoğraflarda iki oğlan ve bir kız çocuğu yer alıyor ve #durov etiketi kullanılıyor. Ancak, bu bilgilerin doğruluğu henüz resmi kaynaklar tarafından teyit edilmedi.
 
Durov’un bilinen tek evliliği 10 yıl önce St. Petersburg’lu Darya Bondarenko ile olmuştu ve bu evlilikten iki çocuğu olduğu iddia ediliyordu. 2009 ve 2010 yıllarında doğan bu çocuklarla ilgili bilgiler de basında yer aldı, ancak Durov bu konuyla ilgili hiçbir zaman yorum yapmadı. 
 
Son zamanlarda, Durov’un başka bir kadınla, Diana Bako ile ilişki yaşadığı iddiaları gündeme geldi. Bako’nun hamile olduğu yönündeki paylaşımlar, bu iddiaları daha da güçlendirdi. Ancak, Durov bu konuda da sessizliğini korumaya devam ediyor. Bako’nun bir güzellik yarışması galibi ve Dubai’de büyük bir alışveriş merkezinde bikini mağazası sahibi olduğu biliniyor.
 
 
24.8.2024
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама