Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Kursk'a Ukrayna'dan İHA saldırısı: 5 kişi yaşamını yitirdi

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunda 85. gün. Son gelişmeler:
 
29 Haziran Cumartesi
 
- Rusya’nın batısındaki Kursk bölgesinde, Ukrayna’nın insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda Gorodişe köyünde ikisi çocuk beş sivil yaşamını yitirdi. Kursk Vali Vekili Aleksey Smirnov, Telegram paylaşımında, geçen gece Ukrayna İHA’sının bölgenin Rılsk ilçesindeki Gorodişe köyünde bir eve saldırdığını bildirdi. İHA’nın ev üzerine bomba attığını belirten Smirnov, “Maalesef patlamada ikisi çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi. İki kişi daha ağır yaralandı” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Kiev rejiminin İHA kullanarak Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere yönelik terör saldırıları gerçekleştirme girişimlerine devam ettiğini belirtti. Görev başındaki Rus hava savunma sistemlerinin Kırım’da 2, Tver bölgesinde 2, Bryansk bölgesinde 1 ve Belgorod bölgesinde 1 İHA engelledi.
 
- Moskova yakınlarındaki Balaşiha'da bir yatakhane binasında çıkan yangında beş kişi öldü. SHOT haber kanalı, ölenlerin hepsinin Orta Asya'dan göçmenler olduğunu bildirdi. Habere göre, yurt odalarından birinde kısa devre sonucu yangın çıktı.
 
- Başkan Putin, Rusya’nın ABD'nin adımlarına yanıt vermesi ve orta ve kısa menzilli füze sistemlerinin üretimine başlaması gerektiğini belirtti. Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda Putin, Rusya'nın orta ve kısa menzilli kara tabanlı füzeler üretmeye başlaması ve bunların konuşlandırılması konusunda ABD'nin eylemleriyle orantılı kararlar alması gerektiğini söyledi. Putin, “Her halükarda buna tepki vermemiz ve bundan sonra bu yönde ne yapmamız gerektiğine dair kararlar almamız gerekiyor. Görünüşe göre, bu saldırı sistemlerini üretmeye başlamamız ve daha sonra, fiili duruma göre, güvenliğimizi sağlamak için bunları nereye konuşlandıracağımıza karar vermemiz gerekiyor” dedi.
 
Sputnik'in haberine göre, birkaç yıl önce ABD’nin uydurma bahanelerle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekildiğini söyleyen Rus lider, “Washington daha sonra bu tür sistemleri üreteceğini beyan etti, buna karşılık Moskova 2019’da, ABD bu füzeleri üretip dünyanın diğer bölgelerine gönderinceye kadar bu tür silahları üretip konuşlandırmayacağını açıkladı” diye konuştu.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, selefi ve ana siyasi rakibi Donald Trump'tan farklı olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ‘karşı koymak’ niyetinde olduğunu belirterek, Rus lideri bir kez daha ‘diktatör’ olarak nitelendirdi. Biden, Kuzey Carolina'da düzenlenen mitingde, “Diğer adamın aksine biz Putin gibi diktatörlere karşı duracağız çünkü Amerika kimseye boyun eğmeyecek. Asla.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Biden, Trump ile canlı yayında gerçekleştirdiği tartışmadaki performansına Demokrat destekçilerinin ikircikli tepkisine rağmen, sonbaharda yapılacak başkanlık seçimlerinden adaylığını geri çekme niyetinde olmadığını da açıkça belirtti. (Sputnik)
 
- ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Trump,  "Akıllı bir başkanın yönetimi altında Rusya, Çin ve Kuzey Kore ABD'nin düşmanı olmayacak" dedi.  Trump, Rusya, Çin ve Kuzey Kore liderlerinin dünya sahnesinde Joe Biden'dan çok daha etkili olduğunu savundu. Trump “Çin, Rusya, Kuzey Kore bir yandan bizim için düşman. Öte yandan, akıllı bir başkanımız olursa düşman olmayacaklar” dedi.
 
- Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan, Sputnik’e yaptığı açıklamada Ermenistan'ın Washington'daki NATO zirvesine katılma daveti aldığını ve kabul ettiğini söyledi. Badalyan, “Ermenistan Washington'da düzenlenecek zirveye katılacağını teyit etti, şu anda başka bir anlaşma yok" dedi.
 
- Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu, Ukrayna ile Mart 2023'te onaylanan anlaşma uyarınca 2,2 milyar dolarlık kredi dilimin tahsisini onayladı. IMF programı kapsamındaki ödemelerin toplam hacmi yaklaşık 7,6 milyar dolar olacak.
 
 
 
28 Haziran Cuma
 
- Vladimir Putin özel askeri operasyona katılanlara aylık tazminat ödemesi yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Buna göre askerler her ay emekli maaşına denk miktarda ilave ödeme alacak.
 
- Avrupa Birliği, Rus demiryolu taşımacılığı operatörü Transkonteyner şirketini ve üst düzey iki yöneticisini yaptırım listesine dahil etti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Donetsk'teki Rasdolovka köyünü ele geçirdiklerini duyurdu. Köy Liman, Slavyansk ve Kramatorsk'un hemen doğusunda bulunuyor.
 
- Başkanlık münazarasında sergilediği zayıf performans için eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekilmeyeceğini söyledi. Amerikan basını performansın ardından paniğe kapılan Demokrat partililerin yeni bir aday seçeneği üzerinde çalıştığını yazmıştı.
 
- Ukrayna Enerji Bakanlığı, İvano-Frankovkaya vilayetindeki Burştin  Termoelektrik Santrali'nin tamir ve tadil edilemeyecek kadar hasar gördüğünü açıkladı. Santral en son 27 Haziran günü füzelerin hedefi olmuştu.
 
- Moskova Borsası yaptırımlar nedeniyle askıda kalan dolar ve euroların konvertasyonunun tamamlandığını duyurdu.
 
- Gazprom hissedarları geçtiğimiz yıl için kâr payı ödenmemesini kararlaştırdı. Şirket 2023'te 629 milyar ruble zarar etmişti.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilen yayıncı-tarihçi Tamara Edelman hakkında "nazizme itibar kazandırdığı" iddiasıyla soruşturma açıldı. RBC'nın aktardığına göre Moskova savcılığı Edelman'ın "Rusya Askeri Şan Günü'ne saygısızlık ettiğini" savunuyor.
 
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev parlamentoyu feshederek erken seçim kararı aldı. Seçimler 1 Eylülde yapılacak.
 
 
- CNN izleyicilerinin yüzde 66'sı başkanlık münazarasından Donald Trump'ın zaferle ayrıldığı görüşünde. Amerikan basını Demokratların Biden'ın kötü performansından sonra telaşa kapıldığını ve hatta yeni bir aday seçeneği üzerinde durduğunu yazıyor.
 
- Bloomberg ajansı Rusya'nın yeni yaptırımlardan sonra sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı için ikinci bir "gölge tanker filosu" kurmakta olduğunu ileri sürdü. Ajans iddiasına kanıt olarak Dubai'de bazı tankerlerin az bilinen firmaların mülkiyetine geçmeye başlamasını ve bu gemilerin sigorta bilgilerin bulunmamasını gösterdi.
 
- Güney Kore Rusya ve Belarus'a ihraç edilmesi yasaklı ürünler listesine 243 kalem daha ekleneceğini duyurdu. Putin'in Kuzey Kore ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.
 
- Rusya Federal İcra Daireleri Servisi FSSP, haczedilen 190 binin üzerinde malın Savunma Bakanlığı'na devredildiğini açıkladı.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova yakınlarındaki Fryazino'da yanan bilimsel araştırma enstitüsünün bulunduğu binanın sahibinin gözaltına alındığını açıkladı. Yangında 8 kişi hayatını kaybetmişti.
 
- Rus bankası VTB yaptırımlar nedeniyle bloke edilen varlıkların satışından 16 milyar ruble (188 milyon dolar) kâr elde etti.
 
- The Jerusalem Post'un haberine göre Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için çıkardığı tutuklama kararını erteledi. Kararın İngilitere'nin amicus curiae (Mahkemenin dostu) açıklamasıyla yaptığı başvudan sonra alındığı bildiriliyor.
 
- Bolivya Savunma Bakanı Edmundo Novillo, geçtiğimiz günlerde önlenen darbe girişimin ardında Devlet Başkanı Luis Arce'nin Rusya'yı ziyaret etmesinin yattığını ileri sürdü. Novillo özellikle lityum madenleri konusunda Bolivya-Rusya yakınlaşmasının bazı ülkelerde alerjiye sebep olduğu iddiasında.
 
 
- Yeniden ABD başkanı olmak için rekabet eden Joe Biden ve Donald Trump kozlarını televizyon ekranlarında paylaştı. Mevcut başkan ve eski başkanı bir araya getiren "presidential debate", yani başkanlık münazarasında Ukrayna'daki çatışma da konuşuldu. 
 
Donald Trump, Rusya'nın "Ukrayna'nın tamamını ele geçirebileceğini" iddia etti. Trump ayrıca Ukrayna'nın bu çatışmadan galibiyetle çıkamayacağını savundu.
 
Eski başkan ayrıca Joe Biden'ın hem Ukrayna, hem de Rusya ile ilişkileri bozduğunu, çünkü "Ukrayna'nın bu savaşta kazanamadığını" ileri sürdü.
 
Trump başkan olması halinde çatışmayı 24 saat içinde sona erdireceği iddiasını dünkü münazarada da yineledi.
 
Öte yandan Donald Trump, Vladimir Putin'in geçtiğimiz hafta ateşkes için dillendirdiği şartların kabul edilemez olduğunu, ayrıca kendisi başkan olmuş olsaydı Rusya'nın bu operasyona girişemeyeceğini söyledi.
 
Biden ise Putin'in Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmak istediğini ileri sürerek Rusya Devlet Başkanı'nı "savaş suçlusu" diye niteledi.
 
Biden ayrıca "Putin'in durdurulamaması halinde" Rusya'nın diğer Avrupa ülkelerine saldıracağını iddia etti.
 
- Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov   orduya Karadeniz üzerinde uçan ABD dronlarına karşı önlem alınması görevini verdi. Savunma Bakanlığı ABD'ye ait insansız hava araçlarının bölgedeki etkinliklerini arttırdıklarını açıkladı. Bakanlık "havada yaşanabilecek olay" olasılığının ve doğrudan doğruya karşı karşıya gelme riskinin arttığını dile getirerek Karadeniz üzerinde insansız hava aracı uçurulmasından doğabilecek olayların sorumluluğun çatışmaya gittikçe daha fazla dahil olan NATO ülkelerinde olduğunu savunuyor.
 
- Rusya'nın Tambov vilayetinde bir petrol terminalinde insansız hava aracı saldırısı sonrasında yangın çıktı. İlgili açıklama bölge valisi Maksim Yegorov'dan geldi. Kommersant gazetesi geçtiğimiz hafta bölgedeki bir başka terminalde de dron saldırısı nedeniyle yangın çıktığını hatırlatıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı 5 bölgede 25 dronun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. RBC bu bölgeleri Smolensk, Bryansk, Kursk, Voronej ve Rostov şeklinde sıralıyor.
 
- Avrupa Birliği ülkeleri 50 milyar dolarlık kredinin Ukrayna'ya nasıl tahsis edileceği konusunda uzlaşmaya varamadı. Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel önümüzdeki haftalarda bir uzlaşıya varılacağından emin olduğunu söyledi.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi AB'nin Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım rejimi üzerinde çalıştığını yazıyor. Habere göre yeni yaptırım rejimi "sınır ötesi istikrarsızlaştırma eylemlerine bir cevap" niteliğinde olacak.
 
27 Haziran Perşembe
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis'le görüştü. Görüşmenin ardından basına konuşan Erdoğan Ukrayna'daki çatışmayla ilgili de açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Ukrayna'daki yıkımın son bulması ve taraflar için adil çözüm diplomasi ile mümkün. Rusya'nın dışlandığı girişimlerin sonuç vermeyeceği görüşümüzü koruyoruz" şeklinde konuştu.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus ordusunun Ukrayna Savaşı'nda bundan sonra "büyük bir ilerleme" yapma kabiliyetinin olmadığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, gerek cephe hattında, gerekse cephe ardındaki hedeflere gerçekleştirdiği saldırılarla ağır kayıplar verdiğini iddia etti. Stoltenberg, AFP haber ajansına verdiği röportajda Rus ordusu ile ilgili olarak, "Bu bahar ve yaz aylarında yeniden bir saldırı başlatmayı denediler ancak şu ana kadar yalnızca marjinal kazanımlar elde edebildiler" ifadelerini kullandı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, AB Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Brüksel'de AB ile güvenik anlaşması imzaladı. AB tarafından belgeye AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen imza attı. Anlaşma Ukrayna'ya askeri ekipman tedariki, personel eğitimi gibi savunma garantileri içeriyor.
 
- AB Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Brüksel'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Zelenskiy, Kiev'in kayıpları nedeniyle çatışmayı uzatmak istemediğini duyurdu. Ukrayna’da barış konulu ikinci zirveye kadar çatışmaya yönelik bir ‘çözüm planı’ hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Zelenskiy, “Fazla zamanımız yok çünkü savaş alanında çok sayıda yaralı ve ölü var. Dolayısıyla bu savaşın yıllarca sürmesini istemiyoruz” diye konuştu. Daha önce Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, İsviçre'deki Ukrayna Zirvesi’nin ilk konferansının ardından bir çözüm planı hazırlanacağını ve bunun ikinci toplantıda Rusya'ya sunulmasının planlandığını söylemişti. (Sputnik)
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Kadırov'un "teröristlerin ailelerinden intikam alınması gerektiği" yönündeki sözlerini yorumladı. Peskov Kadırov'un teröristlerin işlediği suçlara katılan aile bireylerini kastettiğini söyledi. Sözcü ayrıca terörizmle mücadelenin "sert" olması gerektiğini savundu.
 
- Rusya Merkez Bankası yılın ikinci yarısında günde 8,4 milyar ruble değerinde (97 milyon dolar) döviz satmayı planlıyor. RBC gazetesi kurumun bütçe kuralı harici döviz satışını üçte bir oranında azaltacağını yazdı. Ocak-haziran arasında Merkez Bankası günde 11,8 milyar rublelik döviz satışı gerçekleştirmişti.
 
- Rusya Devlet Duması ile Soruşturma Komitesi arasında "hakaret" tartışması patlak verdi. Kommersant'ın haberine göre Soruşturma Komitesi Başkanı Bastrıkin'in Duma için "Gosudarstvennaya Duma" (Devlet Duması) yerine "Gosuarstvennaya Dura" (Devlet Aptalı) ifadesini kullanmasına Duma sözcüsü Volodin'den sert tepki geldi. Volodin Bastrikin'in bu sözlerde halkı aşağıladığını ileri sürdü. Bastrıkin Duma'yı göçmenlik kanunlarını sertleştiren düzenlemeleri çıkarmakta ağır kalmakla itham etmişti.
 
- Komi'de yaşanan tren kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükseldi. Daha önce kayıp olduğu bildirilen 16 yaşındaki bir genç kızın bedeni enkazın altında bulundu.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, çocuk yapmaktan kaçınmayı savunan "childfree ideolojisinin" yasaklanmasını istedi.
 
- Gürcistan parlamentosu, "LGBT propagandasının" yasaklanmasını öngören yeni bir tasarıyı ilk okuma şemasına kabul etti. Tasarı "Aile değerleri ve çocukların korunması" başlığını taşıyor.
 
 
- Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin vatandaşlık aldıktan sonra Ukrayna'da düzenlenen özel askeri operasyona katılan yabancıların sayısını 10 bin olarak açıkladı.
 
Bastrıkin vatandaşlık aldığı halde askerlik görevinden kaçmaya çalışırken "yakalanan" yabancıların sayısını ise 30 bin olarak paylaşıyor.
 
Bastrıkin "Vatandaşlık alan ama askerlik kaydı yaptırmak istemeyen otuz binden fazla kişi yakaladık. Bunların on bin kadarı özel askeri operasyonuna gönderildi," ifadelerini kullandı.
 
- Fransa'da düzenlenecek parlamento seçimlerinden galibiyetle çıkması olası görülen Ulusal Birlik'in lideri Jordan Bardella Ukrayna'ya askeri yardımların devam etmesi için şartlarını açıkladı. Bardella, Rusya ile ilişkileri bozmaması şartıyla Ukrayna'ya yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.
 
- New York Times gazetesinin haberine göre, temmuz ayında düzenlenecek NATO zirvesinde Ukrayna'ya askeri yardımların ve eğitimlerin koordine edilmesinden sorumlu bir misyonun kurulması önerilecek. Ukrayna'nın ittifaka davet edilmesi ise beklenmiyor.
 
- Avrupa Birliği Ukraynalı sığınmacılara sağlanan desteklerin 2026 yılına kadar uzatılmasına karar verdi. Desteklerden yararlanan sığınmacı sayısı 4 milyonun üzerinde.
 
- Kırım'da bir kişi "vatana ihanet" suçlamasıyla yargılandığı davada 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
 
 
- Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya, AB'yi "Moskova'nın askeri tehditlerinden ve diğer zararlı eylemlerinden korumak için Rusya ve Belarus sınırı boyunca bir savunma hattı inşa etmeye" çağırdı. Reuters'in eriştiği sözkonusu ülke liderlerinin ortak mektubunda, "AB'nin Rusya ve Belarus ile olan dış sınırı boyunca bir savunma altyapı sisteminin inşası, AB'yi askeri ve hibrit tehditlerden korumaya yönelik acil ve acil ihtiyacı çözecektir" deniyor. Teklif bugün Brüksel'de yapılacak AB zirvesi açılışında tartışılacak. Bazı Avrupalı ​​diplomatlar, 700 km'lik sınır boyunca savunma hattı inşasının 2,5 milyar eurı maliyeti olacağını savunuyor. Bundan önce Yunanistan ve Polonya, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'e, AB'nin doğu sınırında İsrail Demir Kubbesi'ni örnek alan bir hava savunma sistemi oluşturma önerisinde bulunmuştu. Polonya da, Rusya ve Belarus sınırındaki savunma sığınakları, hendekler ve hendekler için 2,3 milyar euro harcama kararı almıştı. Baltık ülkeleri ayrıca ortak "Baltık Savunma Hattı" kapsamında 1 binden fazla beton sığınak inşa etmeyi, mayın ve ejderha dişi yerleştirmeyi, doğu sınırına dikenli tel döşemeyi planladı.
 
- Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Rusya'nın üç bölgesine düzenlenen dron saldırısını püskürttüğünü bildirdi. Buna göre dün gece Tver bölgesinde dört, Moskova bölgesinde iki ve Belgorod bölgesinde bir İHA düşürüldü. Tver bölgesi en son Kasım 2023'te, Moskova bölgesi ise Mayıs 2024'ün sonunda bir İHA tarafından saldırıya uğradı. Sınırdaki Belgorod bölgesi ise hemen her gün dron saldırılarına ve bombardımana maruz kalıyor.
 
- Komi Cumhuriyeti'nde dün gece yolcu treninin vagonlarının raydan çıkması sonucu en az iki kişi hayatını kaybetti. 
 
- -AB'nin bugün Zelenskiy ile bir güvenlik anlaşması imzalaması bekleniyor. Reuters'in ulaştığı taslağa göre anlaşma, AB'nin Ukrayna'ya silah teslimatı, askeri eğitim, savunma sanayi işbirliği ve mayın temizleme dahil dokuz güvenlik ve savunma politikası alanında yardım etme taahhüdünü ortaya koyacak.
 
- Başkan Zelenskiy, Donetsk'in doğu cephe hattı bölgesini ziyaret ederek yeni müşterek kuvvetler komutanı Andriy Hnatov'u askerere tanıttı. Zelenskiy yayınlanan bir videoda, Hnatov'un ana görevlerinin "savaş devam ederken mümkün olduğunca çok sayıda savaşçının hayatını korumak" olduğunu söyledi. 
 
- Reuters'in haberine göre Rusya’nın petrol ve gaz satışlarından elde ettiği gelir geçen yılın haziran ayına kıyasla haziranda yıllık bazda yüzde 50 artacak. Geçen haziranda  529 milyar ruble olan gelir bu yıl 814 milyar ruble (9,4 milyar dolar) seviyesinde olacak.
 
- Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre Perşembe gecesi Kiev'de patlamalar meydana geldi.
 
- Wall Street Journal Moskova muhabiri Evan Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla yargıç önüne çıkarıldı. Duruşmada sanık suçlamaları reddetti. Bir sonraki duruşma 13 Ağustos'ta görülecek.
 
- AB başkanlığı yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik "yaptırım rejimimizdeki en büyük boşluğu kapatmak için" Belarus'a yönelik de yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Blok bu hafta, Rusya'ya yönelik 14'üncü yaptırım paketini kabul etti.
 
- ABD Adalet Bakanlığı, 22 yaşındaki Rusya vatandaşı Amin Stigal'i Ukrayna'daki ve ABD dahil müttefik ülkelerdeki bilgisayar sistemlerini ve verilerini hacklemek ve yok etmek için komplo kurmakla suçladığını ve nerede olduğuna dair bilgi verene 10 milyon dolar ödül vereceğini duyurdu.
 
- Başkan Vladimir Putin ordunun ihtiyaları için yerli gemi inşasının geliştirilmesi konusunun ele alındığı bir toplantı düzenledi. Putin bu yıl Rus filosuna 40'tan fazla yeni gemi katılacağını belirtti.
 
- Rusya Anayasa Mahkemesi Başkanı Valery Zorkin, mevcut Anayasanın idam cezasının geri getirilmesini mümkün kılmadığını söyledi.
 
- Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, BM üye ülkelerinin polis teşkilatları başkanlarının zirvesine katılmak üzere New York'a geldi .
 
26 Haziran Çarşamba
 
- Rusya Demiryolları'dan yapılan açıklamada, 511 sefer sayılı Vorkuta - Novorossiysk yolcu treninin 9 vagonunun Komi Cumhuriyeti topraklarında raydan çıktığı ve 40 kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, “26 Haziran'da Moskova saatiyle 18.12'de, Kuzey Demiryolunun (Komi Cumhuriyeti) İnta-1 - Ugolnıy bölümünde, 511 sefer sayılı Vorkuta - Novorossiysk yolcu treninin 9 vagonu raydan çıktı” denildi. İnta kent yönetiminin verdiği bilgiye göre, tren İnta istasyonundan ayrıldıktan kısa bir süre sonra raydan çıktı. Trende bulunan 232 yolcudan 40'ı yaralandı. Yaralılardan 7'sinin durumu ağır. (Sputnik)
 
- NATO’da görev süresi 1 Ekim'de sona erecek olan Jens Stoltenberg'in yerine Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin yeni genel sekreter olarak onaylanmasını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Peskov, bu seçimin ittifakın genel çizgisinde herhangi bir değişime neden olmayacağını vurguladı.
 
Gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin NATO'nun Genel Sekreterliğine atanmasıyla ilgili değerlendirmesine, “İttifakın şu anda Rusya için düşman niteliği taşıdığı’ ifadesiyle başlarken, sözlerine şu şekilde devam etti:
 
"Bu seçimin, Kuzey Atlantik ittifakının genel çizgisinde herhangi bir şeyi değiştirmesi olası değildir. Bu ittifak şu anda, ayrı ayrı Amerika Birleşik Devletleri'nin doğrudan liderliği altındaki üye ülkeleriyle birlikte Rusya Federasyonu'nu stratejik olarak yenilgiye uğratmak amacıyla çalışmaktadır. Şu anda bizim için düşman olan bir ittifaktır." (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Gürcistan'la diplomatik ilişkileri yeniden geliştirmek için atılan adımları destekleyeceklerini söyledi.
 
Öte yandan Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın Karabağ'la ilgili Rusya'ya yönelik suçlamalarına bakanlıktan yanıt geldi. Grigoryan Rusya'nın Karabağ'ı kendilerinden alıp Azerbaycan'a verdiğini ileri sürmüştü. Zaharova, Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın "Rusya'yı suçlarken kendi halkını küçük düşürdüğünü" söyledi.
 
- Rusya, Avusturya'nın ulusal kamu yayıncısı ORF'in Moskova muhabiri Carola Schneider'in akreditasyonunu iptal etti. Schneider'den ülkeden ayrılması istendi. Rusya Dışişleri Bakanı, kararın Tass'ın Viyana muhabirinin Avusturya tarafından sınır dışı edilmesine cevaben alındığını açıkladı.
 
- Rus yetkililer Sivastopol'da ATACMS saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine 1 milyona ruble tazminat ödeneceğini açıkladı. Saldırıda plajda denize giren 4 kişi hayatını kaybetmişti.
 
Öte yandan Rus yetkililer şehrin güvenliği konusunda yeni önlemler almak için acil bir toplantı gerçekleştirdi.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'nın faaliyetleri nedeniyle Rusya'nın kontrolünde bulunan topraklarda ve sınıra yakın şehirlerde yaşanan maddi kaybın 734 milyar rubleyi (8,4 milyar dolar) aştığını açıkladı.
 
- Finlandiyalı yetkililer ülkede Ukraynalı askerlere eğitim verildiğini ilk kez kabul etti.
 
- Gazprom İran'la doğal gaz tedariği için stratejik bir mutabakat imzalandığını duyurdu.
 
- Rus besteci Dmitri Kurlyandski, Rusya Tiyatro Birliği tarafından düzenlen Altın Maske Ödülleri'nde kendisine layık görülen ödülü Ukrayna'daki durumun yanı sıra tiyatrocular Berkoviç ve Petriyçuk'un bir yıldan uzun süredir tutuklu bulunmasını gerekçe göstererek reddetti.
 
- Financial Times gazetesi, NATO'nun Avrupa ordularının savaş olması halinde en fazla 300 bin askeri savaşa hazır hale getirebileceğini yazıyor. NATO belgelerine göre ise öngörülen sayısı 1,9 milyon.
 
Gazeteye konuşan uzmanlar NATO'nun askeri kapasitesinin personel kesintileri nedeniyle zarar gördüğü görüşünü dile getiriyor.
 
Habere göre Avrupalı diplomatlar Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde ABD desteğinin eskisi kadar garanti olmaması nedeniyle endişe duyuyor.
 
FT'nin aktardığı verilere göre bazı NATO ordularının büyüklüğü şu şekilde:
 
Almanya - 181 bin asker;
 
İngiltere - 138 bin asker;
 
Fransa - 204 bin asker;
 
İtalya - 160 bin asker.
 
- NATO'nun yeni genel sekreteri Hollanda eski başbakanı Market Rutte olacak. Reuters ajansı Rutte'nin tüm üye ülkeler tarafından onaylandığını yazıyor. 
 
Haberde Rutte'nin adaylığına itiraz etmesi beklenen Macaristan ve Slovakya'nın ikna edildiği bilgisi yer aldı. Varılan anlaşmaya göre ittifakın diğer üyeleri bu iki ülkeyi Ukrayna'ya yardım yapmaya zorlamayacak, buna karşılık Macaristan ve Slovakya diğer ülkelerin yardımlarına bürokratik engel çıkarmama sözü veriyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy "insansız sistem kuvvetleri"  adında yeni bir askeri kuvvet kurulmasını öngören kararnameyi imzaladı. Yeni kuvvet insansız hava, deniz ve kara araçları alanında uzmanlaşacak.
 
- Reuters'in haberine göre Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracından elde ettiği gelirlerin haziran sonunda yüzde 50 artması bekleniyor. Tahmin edilen gelir miktarı 814 milyar ruble (9,3 milyar dolar).
 
- Rusya ile Kuzey Kore arasındaki 4 yıl önce durdurulan doğrudan tren seferleri, temmuz ayında yeniden başlıyor.
 
Temmuz ayında başlayacak seferlerin Vladivostok şehri ile Kuzey Kore'nin Rason Limanı arasında gerçekleştirileceği bildirildi. (Sputnik)
 
- Rusya Anayasa Mahkemesi Başkanı Zorkin, idam cezasının geri gelmesinin anayasal olarak mümkün olmadığını söyledi. RBC gazetesi Devlet Başkanı Putin'in de idam cezasının sorunların çözümüne yardımcı olmayacağı görüşünde olduğunu yazıyor.
 
- Moskova'da bir mahkeme 2018'de Kremlin'in restorasyonunu üstlenen iş insanının zimmetine para geçirme suçlamasıyla yargılandığı mahkemede 4 yıl hapis cezasına hükmetti. İş insanının iş için aldığı 89 milyon rublelik avansı amaç dışı kullandığı belirtiliyor.
 
 
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin ezici çoğunlukla, "son katılanların üyeliğini sindirmek amacıyla, yeni ülkelerin birliğe katılması konusuna ara verme kararı aldığını" duyurdu. Belarus Ulusal Meclisi Konseyi Üyesi Natalya Koçanova ile görüşmesi sırasında konuya değinen Lavrov, bundan böyle aday ülkelerin belirli bir süre "ortaklık statüsünde" örgütle ilişki yürütmelerinin öngörüldüğünü kaydetti. BRICS 2006'da Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın katılımı ile kuruldu. 1 Ocak 2024'te Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE örgüte katıldı ve üye sayısı 10'a çıktı. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, aralarında Tayland ve Malezya'nın da bulunduğu 30'dan fazla ülkenin BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu söylemişti. Gözlemci ülke statüsündeki Türkiye'nin de BRICS'e üye olabilecek ülkeler arasında adı geçiyor.
 
- Rusya ile ABD arasında uzun bir aradan sonra üst düzey temas gerçekleşti. ABD askeri sözcüsü Patrick Ryder, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bugün Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov ile telefon bir görüşmesi yaptığını söyledi. Ryder, görüşmenin Amerikan tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiğini söyledi. Sözcüye göre Austin, görüşme sırasında diğer konuların yanı sıra Ukrayna'daki çatışma bağlamında iletişim hatlarının öneminden bahsetti. Ryder aynı zamanda ABD'nin ne şimdi ne de gelecekte Ukrayna'ya Amerikan askeri göndermeyi planlamadığını vurguladı.
 
Rusya Savunma Bakanlığı, Belousov'un Austin'i ABD'nin Ukrayna'ya silah sağlamaya devam etmesinin tehlikeleri konusunda uyardığını söyledi.
 
Belousov, 14 Mayıs'ta Rusya Savunma Bakanı olarak atanmıştı. Bundan önceki bakan Sergey Şoygu, Austin'i en son Mart 2023'te aramıştı. Austin bugüne kadar Belousov ile iletişim kurmamıştı.
 
-  İstanbul'daki müzakerelerde Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Ulusal Güvenlik, Savunma ve İstihbarat Komitesi üyesi David Arakhamia, Time'a verdiği demeçte, Batılı ülkeler, 2022'de Ukrayna ile Rusya arasında yapılan barış müzakereleri sırasında Kiev'e "geçici güvenlik garantilerini" kabul etmemesini telkin ettiği için anlaşma olmadığını söyledi. Habere göre İstanbul müzakerelerinde Rusya ve diğer ülkelerden gelecek güvenlik garantileri karşılığında Ukrayna, NATO ittifakına katılma planlarından vazgeçmeyi ve “kalıcı tarafsızlık” statüsünü kabul etmeyi kabul etmeye yakındı. Time, Kremlin'in de bu koşulları dikkate almaya istekli göründüğünü yazdı. Ancak Nisan 2022 sonunda barış süreci çökerken, Arakhamia'ya göre bunun nedenlerinden biri, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya kendi "net" güvenlik garantilerini verme konusundaki isteksizliği ve Moskova ile bu tür müzakerelerin durdurulması yönündeki tavsiyeleri oldu. Arakhamia, "Bize geçici güvenlik garantileriyle uğraşmamamızı tavsiye ettiler" dedi.
 
- Moskova’da düzenlenen 'Primakov Okumaları’ Uluslararası Forumu’nda konuşan Dışişleri Bakan Yardmcısı Sergey Ryabkov, “Bugün nükleer güçler de dahil olmak üzere doğrudan silahlı çatışma riskinin yüksek olduğu sonucuna vardık” dedi. Batı'da ‘Moskova'nın çıkarlarını savunmaya hazır olmasının’ hafife alındığına dikkat çeken Rus diplomat, “Mevcut durumun ne basit bir çözümü ne de basit çıkış yolları var. Rusya’nın kendisini savunma ve her durumda kendi çıkarlarını korumaya hazır olmasının Batılı düşmanlarımız tarafından hafife alındığı konusunda haklısınız. Bu hafife almanın trajik, ölümcül bir niteliğe sahip olabileceğini düşünmek bile istemiyorum” diye ekledi. (Sputnik)
 
- AB, Ukrayna ile üyelik müzakerelerini başlattı. Lüksemburg'daki toplantıya video bağlantısıyla konuşan Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, görüşmelerin başlamasının tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi, "Bizim için Avrupa Birliği, fiziki bir alandan çok daha fazlasını ifade ediyor. Değerleri ve ortak bir evi temsil ediyor” dedi.
 
- Dağıstan İçişleri Bakanlığı, Mahaçkale'de dün akşam silahlı çatışma çıktığı yalan haberi ile "şaka yapan" bir kişinin tutuklandığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre, gözaltına alınan bir adam 25 Haziran akşamı bankta oturan kızların yanından geçerken onlara evden çıkmamalarını, çünkü "tehlikeli bir zaman" olduğunu ve çatışma çıkacağını söyledi. Kızların polisi aramasıyla alarm verildi, ancak iddianın asılsız olduğu kısa süre sonra anlaşıldı.
 
- Donetsk bölgesinin doğusunda Ukrayna kontrolündeki bölgenin valisi Vadim Filaşkin, ilerleyen Rus kuvvetleri nedeniyle sivil halkın ön cephedeki birçok kasaba ve köyden tahliye edilmesini emretti. 
 
- Sırbistan Başbakanı Milos Vuceviç, Ukrayna'ya askeri malzeme gönderme risklerine rağmen Belgrad'ın Batı ülkelerine mühimmat satışının sınırlandırılmasına karşı çıktı. Vuceviç, "Şirketlerin mühimmatımızı İspanya'ya, Çek Cumhuriyeti'ne, ABD'ye satmasını engellemeyeceğiz. Çünkü ne yazık ki savaşın olduğu yerlerde de kullanılan silah ve mühimmat üretmemiz yasak ya da ahlaka aykırı değil" dedi. Sırp makamları Ukrayna veya Rusya'ya doğrudan silah sağlamıyor. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Financial Times'a ülkesinin Batı ülkelerine silah tedarikini 800 milyon euro artırdığını, bunun bir kısmının üçüncü tarafların yardımıyla Ukrayna'ya ulaşabileceğini doğrulamıştı.
 
- Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala, NATO müttefiklerinin finansmanıyla mühimmat satın almaya yönelik Prag liderliğindeki girişim kapsamındaki ilk mühimmat sevkiyatının "bir süre önce" Ukrayna'ya ulaştığını söyledi. Çekler Mayıs ayında 50 bin ila 100 bin arasındaki top mermisinin haziran ayında tesim edileceğini söylemişti.
 
- Moskova yakınındaki Jukovski havaalanında en son 2021'de gerçekleştirilen Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı (MAKS) bu yıl da iptal edildi. Fuarın gelecek yıla kaldığı açıklandı.
 
25 Haziran Salı
 
- Dağıstan İçişleri Bakanlığı, sosyal medyada 'Mahaçkale merkezdeki Üniversite Meydanı yakınlarında çatışma çıktığına' dair haberlerin gerçeşi yansıtmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Mahaçkale'deki Üniversite Meydanı bölgesinin güvenlik güçleri tarafından kontrol edildiği, kamu düzeninin ihlal edildiğine dair herhangi bir ize ratlanmadığı belirtildi. Bugün akşam saatlerinde, sosyal medyada Mahaçkale merkezdeki Üniversite Meydanı yakınlarında Gadciyev ve Korkmasov caddelerinde çatışma çıktığına dair haberler yayılmıştı. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’in kontrolündeki topraklarda esir olarak tutulan 90 Rus askerinin kurtarılarak Rusya’ya geri getirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yapılan görüşmeler sonucunda Kiev’in kontrolündeki topraklarda esir olarak tutulan ve hayati tehlike altında olan 90 Rus askerinin kurtarılarak Rusya’ya geri getirildiği, karşılığında 90 Ukrayna askerinin teslim edildiği belirtildi.
 
- Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın eski Savunma Bakanı Sergey Soygun ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov hakkında Ukrayna'daki durum nedeniyle tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme daha önce de devlet başkanı Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.
 
- Kremlin, Rus ordusunun Karadeniz üzerinde ABD'ye ait bir insansız hava aracı düşürdüğü iddiaları konusunda bir bilgi sahibi olunmadığını açıkladı. Rus hava kuvvetlerine yakınlığıyla bilinen Telegram kanalı Fighterbomber ABD'ye ait Global Hawk model bir dronun düşürüldüğünü iddia etmişti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Polonya ve Romanya üzerinden Ukrayna'ya "kirli bomba" yapımında kullanılabilecek radyoaktif kimyasal maddeler tedarik ettiğini ileri sürdü.
 
- İngiltere, Rus elmas şirketi Alrosa'nın genel direktörü Aleksey Filippovski'yi yaptırım listesinden çıkardı. Filippovski listeye 22 Şubatta dahil edilmişti.
 
- DPA ajansı, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilciliği görevini yürüten İspanyol politikacı Josep Borrell'in yerini Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın alacağını ileri sürdü.
 
- Rusya, Avrupa Birliği'nin Rus haber ajansları ve gazetelerinin yayınını yasaklamasına cevaben 81 kuruluşa erişim yasağı getirdi. Yasak getirilen ajans ve gazeteler arasında Agence France-Presse (AFP), Politico, La Stampa, La Repubblica, El Pais, El Mundo ve Der Spiegel de var.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "siyasi motivasyonla Rusyalı gazetecilerin dışlanmaması gerektiği ve yayın yasaklarını yanıtsız bırakmayacakları konusunda Avrupa Birliği'ni defalarca uyardıkları" belirtiliyor.
 
Avrupa Birliği dün açıkladığı 14'üncü yaptırım paketiyle birlikte yaptırım listesinde yer alan Rusyalı kişi ve kurumlara yenileri eklemişti.
 
- ABD'de başkanlığa yeniden aday olan Donald Trump'ın danışmanları Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesi için bir barış planı hazırladı. Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde plan uygulamaya konacak. Reuters'in haberine göre plan Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların devam etmesini, müzakere masasına oturma şartına bağlıyor. Ukrayna'nın bunu reddetmesi halinde ise askeri yardımların kesileceği belirtiliyor. Ajans, barış planının "mevcut cephe çizgisi" temelinde yürütülmesini de öngörüyor.
 
Haberle ilgili soruları yanıtlayan Kremlin sözcüsü Peskov ileri sürülecek bütün barış planlarının çatışma sahasındaki mevcut durumu dikkate alması gerektiğini söyledi.
 
- Rusya'nın Belgorod Valisi Gladkov bölgeye Ukrayna ordusu tarafından gece düzenlenen saldırıda bir kadının hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- The Tribune's haberine göre Hindistan Başbakanı Narenda Modi, 8 Temmuzda Putin'le görüşmek için Moskova'ya gelmeyi planlıyor. Modi Rusya'yı en son 2019 yılında ziyaret etmişti. Başbakan, Putin'le de en son 2022'de Semerkand'da düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde görüşmüştü.
 
Rusya Başkan Yardımcısı Uşakov da gazetenin haberini doğruladı, ancak ziyaret tarihi konusunda bir açıklamada bulunmadı.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine engel olmayacaklarını söyledi. Orban "Bu süreçle hemfikir değiliz, ama engel de olmayacağız ve müzakerelerin başlamasını destekliyoruz," şeklinde konuştu.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, dün çıkan yangında 8 kişinin hayatını kaybettiği Moskova yakınlarındaki bilimsel araştırma şirketinin direktörünün ve yöneticilerinin evlerinde arama yaptı.
 
Öte yandan Acil Durumlar Bakanlığı binada çıkan yangının tamamen söndürüldüğünü açıkladı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Moskova'nın barış önerilerinin gerçekten Ukrayna'daki çatışmayı durdurabilecek ve çözümü diplomatik bir yola taşıyabilecek kapasitede olduğunu" söyledi. Putin, eski Rusya Başbakanı Yevgeni Primakov anısına düzenenen "Primakov Okumaları" etkiliğinin katılımcılarını selamladığı mesajında, "Umarım, öne sürdüğümüz girişimin özüne bile girmek istemeyen birçok Batılı siyasetçinin aksine, forum katılımcıları bu girişimin değerlendirilmesine mantıklı ve rasyonel bir şekilde yaklaşacak ve önerilerin gerçekten çatışmanın durdurulması ve siyasi ve diplomatik çözüme geçilmesi olasılığını sağladığını görebileceklerdir" dedi.
 
Rus lider dış ilişkilerden sorunlu yardımcısı Yuri Uşakov tarafından okunan mesajında, “Biz, çatışmaları kelimenin tam anlamıyla derhal durdurmamıza izin verecek bir seçeneği masaya koyduk. Ama Batı bizi duymuyor ve son Ukraynalıya kadar savaşma niyetinde. Batı'nın kışkırttığı askeri çılgınlık da dinmiyor” diye ekledi.
 
14 Haziran'da, İsviçre konferansı arifesinde Putin barış girişimini açıklamıştı.Ateşkes ve müzakerelere geçiş koşulları arasında, Rusya'nın bir parçası olarak Donbass, Zaporojye ve Kherson bölgelerinin tanınması, Ukrayna birliklerinin bu bölgelerin tamamından çekilmesi, Ukrayna'nın nükleer silahsızlık statüsünün garanti edilmesi, ülkenin NATO'ya katılmayı reddetmesi ve Moskova'ya yönelik tüm yaptırımların kaldırılması sıralandı.
 
Bu öneriler Batı'da ve Kiev'de eleştirildi. Zelensky bu talepleri "ültimatom" olarak nitelendirdi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Sivastopol'a düzenlenen füze saldırısıyla ilgili olarak ABD Büyükelçisi Lynn Tracy'yi Moskova'da bakanlığa çağırarak nota verdi. Büyükelçiye, "Washington'un eylemlerinin cezasız kalmayacağı" bildirildi, Rusya'nın, ABD'nin Kiev'in Rusya topraklarına yönelik saldırılarını teşvik etmesi nedeniyle misilleme tedbirleri alacağı vurgulandı.Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "ABD Kırım'daki terör saldırısında Kiev rejimiyle eşit sorumluluk taşıyor" denildi. (Kommersant)
 
- ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Charlie Dietz, "Ukrayna'nın saldırı hedeflerini kendisinin seçtiğini ve diğer askeri sorunları kendi başına çözdüğünü" söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı, Amerikan yapımı ATACMS füzeleri tarafından gerçekleştirilen Sivastopol saldırılarıın arkasında ABD'nin olduğunu duyurmuştu. 23 Haziran'da Sivastopol, beş Amerikan ATACMS füzesi tarafından saldırıya uğramış, hava savunma sistemleri dört füzeyi önlerken beşincisi aralarında iki yaşında bir çocuk ve dokuz yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu dört kişinin ölümüne yol açmıştı. 27'si çocuk 153 kişi yaralandı.
 
- Rusya'nın iddialarına yanıt olarak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller de, "ABD'nin herhangi bir sivil kaybından üzüntü duyduğunu ve savaşın sorumlusunun Rusya olduğunu" savundu. Miller gazetecilere verdiği demeçte, "Ukrayna'ya, Ukrayna'nın bir parçası olan Kırım da dahil olmak üzere egemen topraklarını silahlı saldırıya karşı savunabilmesi için silah sağlıyoruz" dedi. 
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinde dün gece İHA saldırıları sonucu 4 kişi yaralandı. Şebekino'da işletmelerden birinin idari binası tamamen yandı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın raporuna göre, dün gece hava savunma sistemleri Belgorod bölgesi üzerinde 29 ve Voronej bölgesi üzerinde bir Ukrayna insansız hava aracını düşürdü.
 
- Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell, AB'nin dondurulan Rus varlıklardan elde edilen gelirin Ukrayna'ya aktarılmasına yönelik yasal bir mekanizma üzerinde anlaştıkarını billdirdi. Temmuz ayında ilk transferi yapılacak. Borell, "Önümüzdeki ay 1,4 milyar euro, yıl sonuna kadar da ayrıca 1 milyar euro aktarılacak" dedi. Borrell'e göre hava savunma sistemleri ve mühimmat tedarikinin yanı sıra Ukrayna askeri endüstrisini desteklemek için kullanılacak.
 
- Macaristan daha önce sözkonusu fon transferini engellemişti ancak Avrupa Konseyi hukuk servisi, Budapeşte'nin yılın başında fonun oluşturulmasına ilişkin oylamada çekimser kalması nedeniyle ödemeleri durduramayacağını söyledi. AB yetkilileri, fondaki paranın Avrupalı ​​vergi mükelleflerinden gelmemesi nedeniyle Macaristan'ın vetosunun atlanabileceğini savunuyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Müşterek Kuvvetler Komutanı Korgeneral Yuriy Sodol'u görevden aldı. Pazartesi günü, Rusya'da terör örgütü ilan edilen Azov Ulusal Muhafız tugayının komutanı Bohdan Kroteviç, Telegram kanalında Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu'na "Ukraynaı askerleri öldüren bir general hakkında soruşturma başlatılması" çağrısında bulunan bir bildiri yayınlamıştı. Medya, Kroteviç'in paylaşımında adı geçmeyen generalin Yuriy Sodol olduğunu yazmıştı. 
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov Sputnik’e demecinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi kapsamında görüşebilmesi için imkanların değerlendirildiğini doğruladı. Kremlin Sözcüsü, ilgili soruya, “Evet. Böyle bir imkan şu anda değerlendiriliyor” yanıtını verdi. Daha önce Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Erdoğan’ın Kazakistan’da Putin ile görüşmeyi planladığını söylemişti.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalogu sürdürmeye hazır olduğunu duyurdu.
 
- WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Britanya'daki bir hapishaneden serbest bırakıldı . Avustralya'ya gitti. Gazeteci, ABD Başsavcılığı ile, tahliye karşılığında kısmen suçunu kabul ettiği bir anlaşma yaptı.
 
- Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell, AB ülkelerinin Gürcistan ile siyasi temasları azaltmayı ve ülkeye sağlanan mali desteği gözden geçirmeyi değerlendireceğini söyledi. Borell, bu tartışmaları Yabancı Ajanlar Yasası ile ilişkilendirdi.
 
- Rusya’da vatandaşların yüzde 58’i tasarruflarını ruble olarak tutarken, Çin para birimi yuanda tutanların oranı yüzde 27’ye ulaştı.  SuperJob'un yaptığı ankete göre Rusların yüzde 30’u birikimlerini dolar olarak tutuyor. Euronun payı yüzde 24.
 
24 Haziran Pazartesi
 
- Moskova yakınlarında Fryazino'da bir binada çıkan yangında sekiz kişi hayatını kaybetti. Yangın, Zavodskoy proezd, 2 adresinde bulunan dokuz katlı bir binada çıktı. Bazı kişilerin yangından kurtulmak isterken binanın pencerelerinden atladıkları bildirildi. Bu binada daha önce Platan Araştırma Enstitüsü'nün bulunduğu belirtiliyor. 
 
- Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, Sivastopol'a düzenlenen ATACMS saldırısında ABD'li uzmanların da rol aldığını ileri sürdü. Antonov ABD'nin Karadeniz üzerinde neredeyse her gün dron uçurduğunu söyledi.
 
Ria ajansına konuşan Rus yetkililer Sivastopol'a düzenlenen saldırıyı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gündemine taşıyacaklarını açıkladı.
 
Öte yandan basına bilgi veren Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko saldırıda yaralanan 14 kişinin durumunun ağır olduğunu söyledi.
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak Kırım'da "sivil hedef olmadığını" iddia etti. Kommersant'ın aktardığına göre Podolyak "Kırım'da plaj ya da turistik bölge olmadığını ve olamayacağını" söyledi. Başkanlık ofisi danışmanı "Kırım büyük bir askeri kamp ve depodur," ifadelerini kullandı.
 
- Avrupa Birliği yetkilileri Shaman adıyla bilinen şarkıcı Yaroslav Dronov, aktör İvan Ohlobıstin, şarkıcı Polina Gagarin, News Media'nın başkanı Aram Abrelyanov'un yanı sıra Artek kampı, devlet deniz taşımacılığı şirketi Sovkomflot ve havayolu şirketi Uralskiye Avialinii'yi yaptırım listesine alındığını duyurdu. Ramzan Kadırov'un annesi Aymani Kadırova ve YouTuber Vyaçeslav Manuçarov da yaptırım listesine dahil edilen isimler arasında. Kommersant bir dizi FSB ve ordu mensubunun da yaptırım kapsamına alındığını yazıyor.
 
- Dağıstan'da düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi. Bölgenin sağlık bakanlığı hastanelerde tedavi gören yaralı sayısını 46 olarak açıkladı.
 
- Moskova yakınlarındaki Fryazino şehrinde bir bilimsel araştırma enstitüsünde yangın çıktı.
 
- Vedomosti'nin bildirdiğine göre Moskova Borsası bu sabah DDoS tabir edilen siber saldırıya maruz kaldı.
 
- Moskova'da mahkeme YUKOS'un eski sahibi Mihail Hodorkovski'ye ait 1,4 milyar rublenin devlete gelir olarak yazılmasına hükmetti. Hodorkovski Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilmişti.
 
 
- Rusya Soruşturma Komitesi dün Dağıstan'da düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısını 19 olarak açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 15'i güvenlik kuvvetleri mensubu.
 
Saldırılar, silahlı kişilerin Moskova'da Crocus City'de bir rock konserine gelenlerin üzerine ateş açması sonucu yaklaşık 133 kişinin öldürülmesinden üç ay sonra gerçekleşti. 
 
- Sivastopol'a düzenlenen ATACMS saldırısında yaralanan 21 kişinin Moskova'ya getirileceği açıklandı. Şehirdeki hastanelerde tedavi gören yaralı sayısı ise 79.
 
- Kuzey Kore ve Vietnam'ı ziyaret eden Vladimir Putin, iki ülke liderine gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür etti. Kommersant Putin'in Kim Jong Un ve Tô Lâm'a birer telgraf gönderdiğini yazıyor.
 
- Avrupa Birliği 14'üncü yaptırım paketinde Rus elmasına yönelik ithalat yasağına açıklık getirdi. İthalat yasağından önce Rusya'dan getirilen elmaslar yasağın kapsamı dışında tutulacak. Mücevherlerin ticari sergi ya da tamir amacıyla geçici olarak birliğe girişi ve çıkışı da serbest bırakıldı.
 
- Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Gürcistan hükümetinin mevcut siyasi rotayı sürdürmesi halinde Avrupa Birliği'nin bu ülkeye "kapıları kapatacağını" söyledi.
 
- Ipsos'un düzenlediği yeni bir anket Fransa'da düzenlenecek parlamento seçimlerini Marine Le Pen'in kazanacağını öngördü. Ankete göre Le Pen'in partisi yüzde 35,5 oy alacak. Le Pen ülke içinde Rusya'ya yakın olmakla itham edilmişti.
 
- Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nin başı Sergey Melikov, dünkü terör saldırıarında 15'ten fazla polis memuru ile çok sayıda sivilin militanları saldırılarının kurbanı olduğunu açıkladı. Telegram kanalında yayınlanan video mesajında, "Dağıstan'ın huzur ve sükunetini ellerinde silahla savunan 15'ten fazla polis memuru bugünkü terör saldırısının kurbanı oldu" diyen Melikov, saldırı sonucunda çok sayıda sivilin de öldüğünü sözlerine ekledi ancak sayı vermedi. Ölenler arasında  Derbent'teki Meryem Ana Şefaat Kilisesi Başpiskoposu Nikolai Kotelnikov da var.
 
- Sergey Melikov, dünkü operasyonlarda altı militanın ödürüdüğünü söyledi. Ulusal Terörle Mücadele Komitesi daha önce beş militanın etkisiz hale getirildiğini bildirmişti. Dağıstan başkanı, yetkililerin terör saldırılarının arkasında kimin olduğunu ve hangi hedefe ulaşmaya çalıştıklarını bildiklerini belirtti. Melikov, operasyonel muharebe faaliyetlerinin aktif aşaması tamamlanmış olmasına rağmen, operasyonel arama ve soruşturma tedbirlerinin "yurtdışı da dahil olmak üzere, hazırlanan bu uyuyan hücrelerdeki tüm katılımcılar tespit edilene kadar" gerçekleştirileceğini kaydetti. Melikovi, terörist saldırıyı Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere tüm dünyada meydana gelen olaylarla ilişkilendirdi, “Savaşın evimize geldiğini anlamalıyız. Bunu daha önce de hissettik ama bugün doğrudan bu savaşla karşı karşıyayız” dedi.
 
- Dağıstan'da öldürülen altı teröristten üçünün, Sergokalinsky bölgesi yerel yöneticisi Magomed Omarov'un oğulları ve yeğenleri olduğu açıklandı. Haberin medyaya yansımasının ardından, Omarov üyesi olduğu iktidar partisi Birleşik Rusya'dan ihraç edildi. (Kommersant)
 
- Rus haber ajansı TASS, kolluk kuvvetlerine atıfta bulunarak, silahlı kişilerin "uluslararası bir terör örgütünün" üyeleri olduğunu bildirdi.
 
- Dağıstan'dan Devlet Duması milletvekili Abdulhakim Gacıyev, Rossiya-1 devlet TV kanalına demecinde, terör saldırısının arkasında Ukrayna ve NATO istihbarat servisleri olduğunu söyledi. Gacıyev "Saldırılar, Rus ordusunun Ukrayna'da elde ettiği başarılara bir karşılık" dedi.
 
- Dağıstan'da terör eylemlerinde hayatını kaybedenlerin anısında,  24, 25 ve 26 Haziran günleri yas günü ilan edildi.
 
- Sivastopol'a hafta sonunda Ukrayna'nın düzenlediği füze saldırısında yaralananların sayısı 151'e çıktı. Saldırılarda dört kişi öldü. Pentagon, olayın nedeninin Amerikan yapımı ATACMS füzeleri olduğu yönündeki bilgi hakkında Rusya'nın suçamalarına dair yorum yapmadı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, Rus hava savunma sistemleri dün gece Rostov bölgesi üzerinde dört Ukrayna insansız hava aracını düşürdü. 
 
- Almanya Başbakanı Scholz, "Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle iktidar koalisyonunun popülaritesi azalıyor" dedi. Scholz, "Ancak bu durumda başka alternatifin olmadığı düşüncesindeyiz. Ukrayna'ya destek önemli ve hayati" diye ekledi.
 
- Bank of China'nın Rusya'daki bankası, ABD'nin yaptırım listesindeki Rus bankalarıyla olan faaliyetlerini askıya alıyor. Haberi aktaran Kommersan, "Büyük Rus bankalarından Çin'e yapılan ödemeler daha karmaşık hale gelecek" diye yazdı.Banka diğer partnerlerle çalışmaya devam edecek. Uzmanlara göre Bank of China, ödeme trafiğinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.
 
- Ukrayna'nın devet enerji operatörü Ukrenergo, Rusya'nın elektrik santrallerine yönelik artan saldırıları nedeniyle pazartesi gününden itibaren ülke çapında elektrik kesintilerinin uygulanacağını söyledi.
 
- Rus Avtodom'a devredilen Moskova yakınlarındaki eski Mercedes fabrikası, montaj anlaşması kapsamında Çin markası Chery'nin premium otomobillerini üretecek. Exeed'in VX modelinin seri montajı temmuz ayında başlayacak ve ilk parti ağustos ayında bayilere teslim edilecek. 
 
23 Haziran Pazar
 
- Rusya pazar günü Dağıstan cumhuriyetinde terör saldırılarına hedef oldu. Ulusal Terörle Mücadele Komitesi (NAC), Derbent'te terörle mücadele operasyonunun aktif aşamasının tamamlandığını bildirdi. İki militan öldürüldü. Dağıstan İçişleri Bakanlığı kaynakları ise RİA'ya Dağıstan'da en az altı militanın öldürüldüğünü söyledi.
 
Kommersant'ın haberine göre ise pazar akşamı Derbent ve Mahaçkale teröristlerin saldırısına uğradı ve güvenlik güçleriyle çatışma çıktı. Son resmi verilere göre 7 polis ve 2 sivil hayatını kaybetti , 25 kişi de yaralandı. İçişleri Bakanlığı'nın daha sonra bildirdiğine göre, Mahaçkale'de 13 polis memuru ve üç sivil olmak üzere 16 kişi de yaralı hastanelere kaldırıldı.
 
Tass'ın derlediğine göre, Derbent ve Mahaçkale'de iki Ortodoks kilisesi, bir sinagog ve bir trafik polisi karakolu saldırıya uğradı.
 
Dağıstan Kamu Gözlem Komisyonu başkanı Şamil Hadulaev, Derbent'te bir rahip ve Mahaçkale'de bir kilise muhafızının öldürüldüğünü söyledi. Militanların saldırısının ardından kilise ve sinagog yandı.
 
TASS'a göre Mahaçkale ve Derbent'teki militan saldırıları sonucu dokuz kişi öldü, bunların yedisi kolluk kuvvetleri.
 
Önceki gelişmeler:
 
- Rusya'nın Derbent ve Mahaçkale şehirlerinde eş zamanlı terör saldırıları düzenlendi. RBC gazetesi güvenlik kuvvetleriyle teröristler arasındaki çatışmaların devam ettiğini yazıyor. 
 
İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan habere göre Derbent'te bir kilise ve sinagoga kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi.
 
Kommersant gazetesi ise olayda ölenlerin ve yaralananların olduğunu bildiriyor. Saldırıdan sonra sinagogda yangın çıktığı da öğrenildi. Kiliseye düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerden birinin din adamı olduğu haberleri geliyor.
 
Gazete Derbent'te ise aralarında polis memurlarının da bulunduğu 6 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Şehrin merkezinde elektrik kesintisi yaşandığı da öğrenildi.
 
- Bugün ATACMS füzeleriyle Sivastopol'a düzenlenen saldırıda 3 kişi hayatını kaybederken yüze yakın kişi de yaralandı. Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları şehri hedef alan 5 füzeden 4'ünün düşürüldüğünü bildiriyor. Bakanlık beşinci füzenin de vurulduğunu, ancak rotasından sapan füzenin şehrin üzerinde infilak ettiğini açıkladı. 
 
Vali Mihail Razvojayev saldırıda hayatını kaybedenlerden ikisinin çocuk olduğunu açıkladı. Razvojayev şarapnel parçalarının sahil bölgesinde düştüğünü belirtiyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, "Sivastopol'a yönelik saldırının sorumluluğunun öncelikle uzmanları ATACMS füzelerine uçuş görevleri yapan ABD'ye ait olduğunu" kaydetti. Açıklamada “Görevli hava savunma kuvvetleri tarafından füze saldırısının püskürtülmesi sırasında 4 adet Amerikan ATACMS füzesi ele geçirildi. Beşinci Amerikan füzesinin parçalanma savaş başlığının havada patlaması, Sivastopol'da siviller arasında çok sayıda can kaybına yol açtı" denildi, füzelerin parça tesirli savaş başlıkları ile donatıldığını da ekledi.
 
Savunma Bakanlığı, tüm ATACMS uçuş görevlerine Amerikalı uzmanlar tarafından ABD uydu keşif verilerine dayanarak girildiğini ve bu nedenle bu saldırının sorumluluğunun Kiev'e bu tür füzeleri sağlayan Washington'a ait olduğunu savundu. Bakanlık, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Sivastopol'da sivillere yönelik saldırısının cevapsız kalmayacağını vurguladı.
 
Rusya Savunma Bakanlığı, Batılı müttefiklerinden F-16 savaş uçakları almaya hazırlanan Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin uçuş ve teknik personelinin konuşlandığı eğitim yerine hassas füze saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Rus ordusunun Ukrayna hava kuvvetlerinin uçuş ve teknik personelinin eğitim gördüğü yere saldırı düzenlediğini kaydeden Bakanlık, açıklamasında, “Bu sabah Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna hava kuvvetlerinin uçuş ve teknik personelinin eğitim yerine denizden fırlatılan uzun menzilli hassas silahlarla grup saldırısı gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi. Saldırılarda tüm hedeflere ulaşıldığı kaydedilirken, Ukrayna basınında çıkan haberlerde Kiev, Harkov ve Jitomir bölgelerinde patlamalar olduğu aktarılmıştı. (Sputnik)
 
- Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz, Telegram paylaşımında, dün gece Ukrayna ordusunun bölgeye büyük bir terör saldırısı gerçekleştirdiğine dikkat çekerken, “Geçtiğimiz gece boyunca 30 uçak tipi insansız hava aracı önlendi ve imha edildi" diye yazdı. Terör saldırıları sonrası hiçbir kayıp ve yıkımın olmadığına değinen Vali, Tüm saldırıların püskürtüldüğünü ekledi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, 23 Haziran gecesi hava savunma güçleri Rusya'nın bölgeleri üzerinde 33 İHA'yı mha etti. Drone'ların çoğu Bryansk bölgesi üzerinde düşürüldü. Hava savunması ayrıca Smolensk, Tula ve Lipetsk bölgelerine yönelik saldırıları da püskürttü
 
- Başkanlık seçimlerinde Joe Biden’la yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen bir mitingde, seçimi kazanması halinde daha göreve başlamadan önce Ukrayna'daki çatışmayı sona erdireceğini söyledi. Biden’ın Ukrayna’nın geleceğinin NATO’da olduğunu söyleyerek hata yaptığına değinen Trump, ABD merkezli Times Now portalı haber tarafından YouTube'da yayınlanan konuşmasında, "Oval Ofis'e girmeden ve daha başkanlık seçimlerini kazanmadan önce Rusya ile Ukrayna arasındaki bu korkunç çatışmaya son vereceğim" sözünü verdi. Daha önce Trump defalarca, seçimi kazanması halinde Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmayı sadece 24 saat içinde çözebileceğini söylemişti.
 
- Ukrayna Devlet Sınır Muhafaza Servisi Sınır Kontrolü Dairesi Başkanı İgor Matviyçuk yaptığı açıklamada, her gün yüzden fazla askerlik çağındaki kişinin yasadışı yollarla Ukrayna devlet sınırını geçmeye ve Avrupa'ya girmeye çalıştığını belirtti. Matviyçuk, “Her gün yüzden fazla askerlik yaşındaki kişi Ukrayna'yı terk etmeye çalışıyor. Bunlar sadece batı ve güney sınırlarından hem kontrol noktaları hem de sınırın donanımsız kısımlarından yasadışı yollardan ülkeyi terk etmeye çalışanlar” ifadelerini kullandı.
 
- Rusya Federasyonu Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Taras Kobişçanov, Rusya’dan temmuz ayı için Türkiye’ye yaebin düştüğünü, bunun otelcileri fiyatları düşürmeye zorladığını açıkladı. Rus turizmci, "Türk otelleri haziran ayında turları iyi sattılar ama fiyatarı arttırınca Temmuz talebi çöktü. Şimdi temmuz fiyatarı hazirandan düşük ve bu normal bir tablo değil" dedi.
 
22 Haziran Cumartesi
 
- Financial Times'ın haberine göre, Sırbistan'dan üçüncü şahıslar aracılığıyla Ukrayna'ya ulaşan mühimmat ihracatının hacmi yaklaşık 800 milyon euroyu buldu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, rakamın "yaklaşık rakamlara" karşılık geldiğini doğrulayarak sözkonusu miktarın iki veya üç yıl içinde satılan tutar olduğunu söyledi. Vuçiç, mühimmat satışını "iyi bir iş fırsatı ve Sırbistan'ın ekonomik toparlanmasının bir parçası" olduğunu savundu, çatışmada taraf olmadığını vurguladı. Sırbistan lideri, “Evet, mühimmatımızı ihraç ediyoruz. Bunları Ukrayna'ya ya da Rusya'ya ihraç edemeyiz... Ama Amerikalılarla, İspanyollarla, Çeklerle ve diğerleriyle birçok sözleşmemiz oldu. Sonuçta bu mühimmatle yaptıkları şey onların işi. Arkasını bilsem bile bu benim işim değil. Benim işim mühimmatımızı yasal olarak kullandığımızdan ve sattığımızdan emin olmak. Halkımı gözetmek zorundayım, hepsi bu. Söyleyebileceğim tek şey bu. Kiev'de ve Moskova'da arkadaşlarımız var. Bunlar bizim Slav kardeşlerimiz” diye ekledi. Sırbistan Maliye Bakanı Sinisa Mali de “Buna bir iş anlaşması olarak bakıyorum" dedi.
 
- Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Narışkin, ABD’nin bazı ülkelerde kamu bilincini manipüle etmek için yapay zeka teknolojilerini kullanma planları yaptığını belirtti. Rossiya 24 televizyonuna konuşan Narışkin, ABD istihbarat servislerinin ‘dost’ olarak görmedikleri ülkelerde kamu bilincini manipüle etmek için yapay zeka teknolojileri kullanmanın hazırlıklarını yaptığını ve bunun tüm insanlık için ciddi bir sorun haline gelme tehlikesi taşıdığını söyledi. Narışkin, “ABD istihbarat servisleri ‘dost’ olarak görmedikleri ülkelerde kamu bilincini manipüle etmek için yapay zeka teknolojilerini bir araç olarak kullanmanın hazırlıklarını yapıyor. Bu, tüm insanlık için çok ciddi bir sorun haline gelebilir” dedi. (Sputnik)
 
- Her yıl Rusya'nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un anısını yaşatmak amacıyla düzenlenen 'Karlov Okumaları' bu kez 17-19 Haziran tarihleri arasında Moskova'da gerçekleştirildi. Andrey Karlov Vakfı tarafından organize edilen ve büyük ilgi gören Karlov Okumaları'na Türkiye başta olmak üzere Rusya'ya komşu ülkelerden lise öğrencilerinin katılımıyla yapılıyor. (Sputnik)
 
- Washington Post gazetesi, ABD'nin Rusya topraklarındaki Amerikan silahlarının kullanım derinliğini Rusya-Ukrayna sınırından 100 kilometre ile sınırladığını yazdı. Gazete, kaynak olarak İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan iki Ukraynalı yetkiliye atıfta bulundu. Perşembe günü Pentagon sözcüsü Charlie Dietz, "ABD'nin, Rus topraklarına misilleme yapmak için Kiev'e Amerikan silahları kullanmasına izin verdiğini" açıklamıştı. Dietz, bunun, ABD hava savunma sistemlerinin Rus hava sahasında bulunan ancak Ukrayna topraklarına saldırmayı planlayan Rus uçaklarını düşürmek için kullanılmasına izin verilmesini de içerdiğini ekledi. Dietz, "Bu bir coğrafya ya da silah kullanımının belirli bir yarıçapı meselesi değil, bu bir sağduyu meselesi. Eğer Rusya sınırın ötesinden Ukrayna'ya saldırırsa, Ukrayna da sınırın ötesinden kendisine saldıran hedeflere misilleme yapabilmelidir" demişti.  Ancak Washington Post kaynaklarına göre, bu 100 kilometrelik serbest saldırı bölgesine, savaş uçaklarının kalktığı önemli Rus hava üsleri girmiyor. Yani iddiaya göre Ukrayna, Rus askeri havaalanlarını vurmayacak.
 
- Polonya ordusunun dün gece Ukrayna'daki sınıra yakın bölgelerde yapılan hav saldırıları nedeniyle 'çok gergin gece geçirdği' bildirildi. RBC tarafından X'teki Polonya Silahlı Kuvvetlerinin Operasyon Komutanlığına atıfta bulunularak verilen habere göre, 21 Haziran'ı 22 Haziran'a bağlayan gece, Rusya'nın operasyonları sırasında Ukrayna'nın sınıra yakın bazı bölgeleri de saldırı altında kaldı. Bu nedenle Plonya'nın hava savunması için zor bir gece yaşandı Polonya ve müttefik savaş uçakları verilen alarmla havaandı. Sınır bölgelerine saldırı tehdidinin azalması üzerine iki saat sonra uçaklar üsse döndüler. Gece Ukrayna topraklarında iki kez hava saldırısı alarmı verildi. Harkov, Odessa ve Lvov bölgelerinde patlamalar kaydedildi.
 
- Ukrayna Enerji Bakanlığı, bu gece Rusya'nın füze saldırıları sonucunda Ukrayna'nın üç bölgesinin enerji altyapısının hasar gördüğünü bildirdi.
 
-  Moskova’da askeri üniversite mezunlarıyla bir araya gelen Putin, Rusya'nın Avrasya güvenlik sisteminin oluşturulması konusunu NATO ülkeleri de dahil olmak üzere diğer uluslararsı kuruluşlarla görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Putin, “Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığım toplantıda Avrasya'da eşit ve bölünmez güvenliğin oluşturulmasına yönelik çalışma vizyonumuzu ana hatlarıyla açıklamıştım. Bu önemli, hayati konuların hem Şanghay İşbirliği Örgütü, BDT, Avrasya Ekonomik Birliği ve BRICS üyeleri hem de Avrupa ve NATO ülkeleri de dahil olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlarla kapsamlı görüşmesine hazırız” dedi. Putin, 14 Haziran'da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı toplantıda Avrasya'da yeni bir güvenlik sistemi oluşturulması ve gelecekte, bölgedeki dış güçlerin askeri varlığına kademeli olarak son verilmesine doğru ilerlemek gerektiğini ifade etmişti. Rus lider, mevcut durumda Avrasya bölgesindeki dış güçlerin askeri varlığına son verilmesi tezinin gerçekçi görünmeyebileceğini, ancak güvenilir bir güvenlik sistemi inşa edilmesi halinde bu tür birliklere ihtiyaç kalmayacağını vurgulamıştı.
 
- ABD'deki Rusya Büyükelçisi Anatoli Antonov, ABD'nin Washigton ve New York'daki vize merkezini kapatma kararı aldığını söyledi. Antonov'a göre konsolosluk hizmetleri devam edecek. Ayrıca Rus diplomatların vergi ayrıcalıkları da kaldırıldı. Antnov “Amerikalılar bize vize merkezinin kapatılacağına dair bir bildirim gönderdiler. Ama diplomatlar çalışmaya devam edecek. Ruslara hukuki ve konsolosluk desteği sağlamak için tüm çabalarını harcayacak. Diplomatlarımızın vergi muafiyeti kartları da elinden alındı. Bunlar, diplomatlara Berhangi bir ülkede verilen, yerel hazineye vergi ödememenize izin veren statüydü" dedi.
 
- Çin devlet istatistik servisinden alınan verilere göre, Nisan-Mayıs 2024'te Çin, on beş yıl aradan sonra ilk kez Rusya'dan bir parti domuz eti ithal etti.
 
21 Haziran Cuma
 
- ABD Maliye Bakanlığı aralarında icra direktörü İgor Çekunov'un da bulunduğu 12 Kaspersky yöneticisini yaptırım listesine dahil etti. RBC gazetesi böylelikle şirketin üst düzey yönetim kademesinin neredeyse tamamen yaptırımlara maruz kaldığını yazıyor. ABD Kaspersky ürünlerinin satışına da 29 Eylülden itibaren geçerli olmak üzere yasak getirmişti.
 
- Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Vladimir Putin'e cephedeki durumla ilgili brifing verdi. Belousov  cephe çizgisi boyunca inisiyatifi ellerinde bulundurmaya devam ettiklerini söyledi.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO'nun Ukrayna'da askeri misyon kuracağını, ancak ülkesinin misyonun çalışmalarına katılmayacağını açıkladı.
 
- Bild gazetesi Ukrayna ordusunun Harkov bölgesinde Almanya'dan tedarik edilen Panzerhaubitze 2000 obüslerini Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanmaya başladığını yazdı. Haberi aktaran RBC gazetesi obüslerin menzilinin 40 km olduğunu yazıyor.
 
- Rostov Vilayeti'ne bağlı Azov'da bulunan petrol terminalinde 18 Haziran günü yaşanan insansız hava aracı saldırısı sonrasında başlayan yangın nihayet söndürüldü. Açıklama bölge valisi Vasili Golubev'den geldi.
 
- Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı üzerinde uzlaşmaya vardığı 14'üncü yaptırım paketinde, charter şirketlerinin Rusya vatandaşları ve şirketlerinin çıkarları doğrultusunda hizmet vermesine yönelik bir yasağın bulunacağı bildiriliyor.
 
- Rusya'da halk sağlığından sorumlu devlet ajansı Rospotrebnadzor Herson'da patlayan kolera salgını nedeniyle Ukrayna sınırındaki bölgelerde sağlık denetimlerinin arttırılacağını açıkladı.
 
- Alman polisi biri Rusya, biri Ermenistan, biri de Ukrayna vatandaşı üç kişiyi Rusya adına casusluk yaptıkları şüphesiyle gözaltına aldığını duyurdu.
 
 
- Politico dergisi ABD'nin, Rus ordusuna karşı Rusya topraklarında düzenlenen saldırılarda Amerika'nın tedarik ettiği silahları kullanması için Ukrayna ordusuna izin verdiğini yazıyor. Beyaz Saray'a yakın kaynaklardan bilgi alan dergi ABD yönetimi tarafından verilen iznin sadece Harkov bölgesini kapsamadığını aktardı.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da PBS'e verdiği söyleşide Ukrayna'nın "Rus birliklerinin Rusya sınırından Ukrayna sınırına geçtiği her noktada Amerikan silahlarını kullanabileceğini" söylemişti. Sullivan Rusya topraklarından düzenlenen saldırılara Ukrayna'nın cevap hakkı olduğunu savunuyor.
 
- Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın büyükelçisi Georgi Zinovyev'i bakanlığa çağırdı. Putin'in Kuzey Kore ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki gerilim tırmanıyor. Güney Kore Ukrayna'ya askeri yardım yasağını gözden geçireceğini açıklamıştı. Büyükelçi Zinovyev bakanlıkta yapılan görüşmenin ardından "şantaj ve tehditlerin kabul edilemez" olduğunu söyledi.
 
Güney Koreli Yonhap ajansı Seul yönetiminin Ukrayna'ya hava savunma sistemlerinin yanı sıra 155 mm top mermisi tedarik edebileceğini yazıyor.
 
- Kommersant'ın haberine göre Çinli Wison New Energies şirketi, Novatek ile birlikte yürütülen Arktik SPG-2 doğal gaz projesinden çekildi. ABD Maliye Bakanlığı aralık ayında yaptırım listesine dahil etmişti.
 
- Rusya'nın Amur vilayetinde Robinson R-66 model helikopter yere çakıldı. Vedomosti gazetesi kazada 4 kişinin hayatını kaybettiğini yazıyor.
 
- Moskova'da mahkeme, Rusya'nın terörist örgüt olarak kabul edip yasakladığı "Özgür Rusya Lejyonu'nun" bayrağını bir balona bağlayıp uçurduğu iddiasıyla yargılanan Ukrayna vatandaşı Kristina Lyubaşenko'yu 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.
 
- Ermenistan Filistin devletini tanıdığını açıkladı.
 
- Rüşvet aldığı iddiasıyla yargılandığı mahkemede 8 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Kirov valisi Nikita Belıh cezasını çektikten sonra serbest kaldı. Avukatları Belıh'ın hapisaneden salıverildiğini açıkladı.
 
 
- Financial Times'ın haberine göre ABD, Patriot füze siparişleri tedariğini Ukrayna'ya öncelik vermek amacıyla diğer ülkelere tedariği durdurma kararı aldı. Buna göre Ukrayna'daki bataryalara yeterli miktarda füze sağlanana kadar diğer ülkelere tedarik yapılmayacak. İlgili açıklama Amerika Birleşik Devletleri Stratejik İletişimden Sorumlu Ulusal Güvenlik Koordinatörü John Kirby'den geldi.
 
Öte yandan Romanya, elindeki Patriot bataryasını Ukrayna'ya vereceğini duyurdu.
 
- Pentagon Ukrayna'ya ABD silahlarını kullanmak için verilen iznin Harkov bölgesiyle sınırlı olmadığını açıkladı. Sözcü Charlie Diets Ukrayna'nın ABD'den alınan hava savunma sistemleriyle Rusya hava sahasında bulunan uçakları da hedef alabileceğini söyledi.
 
- Japonya Rusya'dan 11 gerçek kişi ve 42 şirketi yaptırım listesine dahil etti. Listeye dahil edilen şirket ve kurumlar arasında arasında devlet elmas şirketi Alros, AO Tupolev ve Merkez Seçim Komitesi de var.
 
- Rusya'nın Krasnodar bölgesinde düzenlenen insansız hava aracı saldırısı neticesinde bir kişinin hayatını kaybettiği, dört kişinin de yaralandığı açıklandı. İlgili açıklama bölge valisinden geldi. Kommersant gazetesi Krasnodar'ın üst üste iki gündür yoğun İHA saldırısına maruz kaldığını yazıyor.
 
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı gece boyunca farklı bölgelerde 100'ün üzerinde insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
 
- Norveç, Finlandiya ve İsveç askeri nakliye koridoru oluşturmak için anlaşmaya vardı. Koridor üç ülkenin kuzey topraklarından geçecek.
 
- ABD ulusal güvenliği gerekçe göstererek 29 Eylülden itibaren Rus yazılım şirketi Kaspersky ürünlerinin satışına yasak getirdi. 20 Hazirandan itibaren de şirketin hesaplarına yapılacak her türlü para transferine yasak getirildi. Kaspersky'den yapılan açıklamada kararın siyasi olduğu yorumuna yer veriliyor. Şirket karara karşı hukuki yollara başvuracağını duyurdu.
 
- Letonya ülkede yaşayan bütün Rusya vatandaşlarının Letonca öğrenmesini zorunlu hale getirdi. Daimi oturum izniyle ülkede bulunan Rusyalılar izinlerinin uzatılması için Letonca sınavını geçmek zorunda kalacak. Letonya İçişleri Bakanlığı mayıs ayında 34 Rusya vatandaşından ülkeyi terk etmesini istemişti.
 
20 Haziran Perşembe
 
- Başkan Vladimir Putin, Vietnam ziyareti sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın nükleer doktrininde olası değişiklikleri düşündüğünü söyledi. Değişikliklerin Batı'da nükleer silah kullanımına ilişkin eşiğin düşürülmesiyle ilgili olduğunu söyleyen Putin "Şu anda bu nükleer doktrinde neyin ve nasıl değiştirilebileceğini düşündüğümüzü daha önce de söylemiştim. Bu, nükleer silahların kullanım eşiğinin düşürülmesiyle ilgili yeni unsurların ortaya çıkmasından kaynaklanıyor. Her halükarda, potansiyel düşmanın bunun üzerinde çalıştığını biliyoruz" dedi. Rus lider, özellikle “ultra düşük güçlü patlayıcı nükleer cihazların” geliştirilmesinin mevzu olduğunu hatırlatarak "Batı'daki uzman çevrelerde bu tür silahların kullanılabileceğine dair fikirlerin olduğunu ve bunda özellikle korkunç bir şey olmadığını biliyoruz. Buna dikkat etmeliyiz” diye ekledi. 
 
Putin ayrıca, Rusya'nın henüz "önleyici bir nükleer saldırı" başlatma yeteneğini sergilemeye ihtiyacı olmadığını, çünkü "düşman bir saldırı düzenlerse yok edilmesinin garanti olduğunu" söyledi.
 
- Güney Kore, Vladimir Putin'in Kuzey Kore ziyaretine tepki gösterdi. Kommersant'ın Kore basınında çıkan haberlerden aktardığına göre, Rusya ile Kuzey Kore arasında stratejik ortaklık anlaşmasını askeri bir ittifak olarak gören Seul yönetimi, Ukrayna'ya silah tedarik etmeme konusundaki politikalarını gözden geçirme hazırlığında.
 
- Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, Putin'in Ukrayna'da ateşkes sağlanması için bir dizi şart ileri sürmesinden sonra Batılı ülkelerle herhangi bir temas yaşanmadığını söyledi. Life.ru'ya konuşan Uşakov, Batılı ülke temsilcilerinin kamuoyuna açıklamalar yapmakla yetindiğini ve Kremlin'le irtibata geçme girişiminde bulunmadığını dile getirdi.
 
- Fransız Le Soir'ın haberine göre Avrupa Birliği üzerinde uzlaşmaya varılan yeni yaptırım paketiyle birlikte Rusya'dan gelen sıvılaştırılmış doğal gazın Avrupa limanlarında başka gemilere boşaltılmasına yasak getirecek. Bu sayede Rusya'nın Kuzey Kutup Bölgesi'nde çıkardığı doğal gazın alıcılara ulaşmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.
 
- Rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanan Timur İvanov, mahkeme sırasında mesleği sorulunca daha önce savunma bakan yardımcısı olduğunu, fakat artık bu mevkiyi işgal etmediğini söyledi.
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, artan oranlı vergiye geçilmesini öngören tasarıyı ilk okuma aşamasında kabul etti. Tasarı gelir seviyesine göre vergi oranının yüzde 13 ile 22 arasında değişmesini beraberinde getirecek. Aynı tasarı kurumlar vergisinin de yüzde 25'e çıkarılmasını öngörüyor.
 
 
- Kremlin, Vladimir Putin'in Vietnam ziyareti sırasında bu ülkeyle bir dizi anlaşmanın imzalandığını duyurdu. Açıklamaya göre Rusya ile Vietnam birbirlerinin aleyhine üçüncü ülkelerle ittifaklara girilmemesini öngören yeni bir anlaşma imzaladı. RBC gazetesi konuyla ilgili haberinde iki ülke arasındaki ilişkiyi "stratejik ortaklık" olarak niteliyor.
 
Vladimir Putin, Vietnamlı mevkidaşı Tô Lâm'la yaptığı görüşmenin ardından Moskova ile Hanoi yönetimlerinin Asya-Pasifik bölgesinde kapalı askeri-siyasi blokların oluşturulmasına karşı çıktığını açıkladı.
 
Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri 2021'de AUKUS adında bir güvenlik paktı ilan etmişti.
 
- Vladimir Putin ayrıca Vietnam'la ticari ilişkilerde yerli para birimlerine geçilmesinin önemine değindi. Putin 2024'ün ilk çeyreğinde iki ülke arasındaki ticarette yerli para birimi kullanım oranının yüzde 60'a kadar yükseldiğine dikkat çekti.
 
- Avrupa Birliği'ne üye ülkeler Rusya'ya karşı hazırlanan 14'üncü yaptırım paketi üzerinde uzlaşmaya vardı. İlgili açıklama Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'den geldi.
 
Kommersant gazetesi yeni paketin Rusya'dan gelen sıvılaştırılmış doğal gazın Avrupa limanlarında yeniden yüklenmesinin yanı sıra Rus petrolünün nakliyesi gibi konuları düzenlediğini yazıyor.
 
Yeni yaptırım paketinde ayrıca 20 gerçek ve 22 tüzel kişinin hedef alınacağı bildiriliyor. Avrupa basını önceki gün Rus şarkıcı Polina Gagarina'nın da yaptırım listesine alınacağını yazmıştı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı 2008'den bu yana dünya genelinde ABD'nin talebi doğrultusuda 70'in üzerinde Rusya vatandaşının tutuklandığını açıkladı.
 
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki günlük resmi ziyaret çerçevesinde Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye gitti. Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre Rus liderin uçağı dün gece  Hanoi havaalanına indi. Bu, Rus liderin Vietnam'a beşinci ziyareti. Putin, Kuzey Kore ziyaretini tamamlamasının ardından Pyongyang'dan Hanoi'ye hareket etti.
 
Rusya Devlet Başkanı Hanoi'de Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, Devlet Başkanı To Lam, Başbakan Pham Minh Tinh ve Ulusal Meclis Başkanı Chan Than Man ile görüşmeler gerçekleştirecek. Görüşmelerde Rusya-Vietnam kapsamlı stratejik ortaklığının tüm konularının ele alınması planlanıyor.
 
- Vali Veniamin Kondratyev, Krasnodar bölgesindeki Slavyansk-on-Kuban'da bir evin Ukrayna saldırılarında hasar gördüğünü ve bir sizilin öldüğünü duyurudu.
 
- Rusya'nın Tambov bölgesi valisi Maksim Yegorov, Platonovskaya petrol deposunun topraklarında bir patlama meydana geldiğini ve ardından tankın alev aldığını söyledi. Patlamanın sebebinin bir dron saldırısı olduğu tahmin ediliyor.
 
- Ukrayna'nın dün geceki İHA sadırıları sırasında Adıge cumhuriyetinde bir petrol deposunda yangın çıktığı bildirildi. 400 m2 alana yayılan yangın söndürüldü.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Adıge'de altı İHA'nın vurulduğunu duyurdu. Bakanlık ayrıca Bryansk ve Krasnodar bölgelerinde üçer, Rostov, Belgorod ve Oryol bölgelerinde ise birer İHA'nın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
 
- Kiev çevresi dahil dün gece Ukrayna'nın çok sayıda şehrindeki bazı hedefler Rusya'nın hava saldırılarına hedef oldu. 
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Putin'in Kuzey Kore ziyaretinin Rusya'nın "çaresizlik içinde, Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırganlık savaşını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu şeyleri kendisine sağlayabilecek ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye ve güçlendirmeye" çalıştığını savundu. Blinken, "Kuzey Kore Rusya'ya önemli miktarda mühimmat ve Ukrayna'da kullanılmak üzere başka silahlar sağlıyor” dedi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile Kuzey Kore arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasıyla ilgili yorumunda, bu tür eylemlerin Batı'yı "daha da fazla birleşmeye" itmesi gerektiğini söyledi.
 
- Rusya Federasyon Konseyi üyesi Senatör Dmitri Rogozin, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Zaporojye yönünde yeni, kapsamlı bir saldırı başkatabileceği konusunda uyardı. Rogozin, Ukrayna'nın "yeni bir büyük taarruza hazırlık yaptığını" savundu. Rogozin "Ukrayna Geelkurmay Başkanı Sırski, yaz aylarında savunmamızı kırmak ve Kırım ve Azak Denizi'ne ulaşmak için kesinlikle başka bir girişimde bulunacak" dedi. 
 
- Rusya’nın ithalatında dolar ve euronun payı tarihte ik kez yüzde 25'in altına inerek yüzde 22,9 oldu. Nisan ayı verierini yayınlayan RIA'ya göre, "dost olmayan ülke para birimlerinin" Rusya'nın ithalatındaki payı bir ayda yüzde 2,3 azaldı.
 
- Rosstat'a göre Rusya'da tüketici güveni eksi yüzde 6 olarak açıklandı. Bunun 2014’ten beri en yüksek seviye olduğu bildirildi.
 
18 Haziran Çarşamba
 
- Önceki gün Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının saldırısı nedeniyle yangın çıkan Azov'daki petrol deposundaki yangının hala sürdüğü, ikinci bir tankın tehlike arz ettiği ve durumun henüz istikrara kavuşmadığı bildirildi. Rostov bölgesi valisi Vasili Golubev, Telegram kanalından yapığı duyuruda,"Yangını hâlâ söndüremedik. 16:40'ta 2. tankın da basıncı boşaltıldı. Acil Durumlar Bakanlığı uzmanları yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor” diye yazdı. Azov'daki bir petrol deposunda, 18 Haziran'da İHA saldırısı sonucu petrol ürünleri içeren tankların alev aldığı bir yangın çıkmıştı. Yangının söndürülmesi için 208 kişi, 39 araç ve ekipman ile bir itfaiye treni seferber edildi. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanlığı ofisi başkanı Andriy Yermak, Ukrayna barış müzakereleri için bir formül geliştirmek üzere bir sonraki uluslararası toplantıya bir Rus temsilcisini davet etmeye hazır olduklarını söyledi. (Bloomberg)
 
- Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak, Kiev'in NATO'ya hemen katılmanın imkansızlığını kabul ettiğini, ancak çatışmaların sona ermesinden sonra ittifaka katılma daveti almayı beklediğini söyledi.
 
- Avrupa Komisyonu, Ukrayna'ya 15 milyar euronun üzerinde yardım sağlayan bir AB bütçe taslağı önerdi.  2025 yılı için toplam AB bütöesi 199,7 milyar euro olarak öngördülü. Komisyon yaptığı açıklamada, "Ukrayna Fonu kapsamında hibe şeklinde 4,3 milyar euro sağlanacağını ve buna 10,9 milyar euroluk da kredinin ekleneceğini" vurguladı.
 
- Rus hükümeti, özel operasyona katılan askeri personele verilen kredilerin faizlerinin silinmesi sırasında mali kuruluşların kaybedeceği gelirin yüzde 50'sinin devlet tarafından tazmin edilmesine yönelik prosedürü belirledi.
 
- Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya'nın özel bir askeri operasyonun ihtiyaçlarına yönelik malzeme üretim hacmini artırmaya devam ettiğini, bu temponun hızının yavaşlatılmaması gerektiğini söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya, "G7 ülkelerinin Rus varlıklarından elde edilen gelirlerden Ukrayna'ya 50 milyar dolar ayırma kararına yanıt olarak geniş bir olası karşı önlem silahına sahip" denildi.
 
-  Pyongyang'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile iki ülke arasında stratejik ortaklık konusunda bir anlaşma imzalamasının ardından Putin, tarafların, "anlaşmanın taraflarından birine yönelik saldırı durumunda karşılıklı yardım" konusunda anlaştıklarının söyledi. Vladimir Putin, Kim Jong-un ile görüşmesinin ardından Kuzey Kore'nin Ukrayna konusundaki tutumunun "gerçekten bağımsız, egemen bir rotanın" bir başka açık teyidi olduğunu kaydetti.
 
- Başkan Putin, Kuzey Kore ziyareti sırasında, Rusya topraklarındaki hedeflere yönelik saldırılar için Ukrayna'ya Batı silahlarının tedarik edilmesini "Batı ülkelerinin çeşitli uluslararası yükümlülükler çerçevesinde üstlendiği kısıtlamaların ağır bir ihlali" olarak nitelendirdi.
 
-  Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "ABD'nin Kiev'e transfer edeceği F-16 savaş uçakları Ukrayna'da konuşlanacak" denildi. Bu arada Ulusal Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jake Sullivan, "ABD'nin, Ukrayna'nın Sumy bölgesi sınırındaki Rusya Federasyonu topraklarında Rus birliklerine Amerikan silahlarıyla saldırmanın kabul edilebilir olduğunu düşündüğünü" söyledi.
 
- EUobserver gazetesi, taslak belgeye atıfta bulunarak, Avrupa Birliği'nin 14'üncü yaptırım paketi kapsamında Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine kısıtlamalar getirmeyi planladığını yazıyor. Buna ek olarak paket, helyum ihracatına ve çift kullanımlı teknolojilere erişime ilişkin kısıtlamalar, Ukrayna sanat eserlerinin ticaretinin yasaklanması ve 20 gerçek ve 22 tüzel kişiye yönelik yaptırımlar da içerecek.
 
- Die Weltwoche dergisi, İsviçre'nin Ukrayna'ya dolaylı silah tedarikine izin veren bir yasa tasarısı sunduğunu yazıyor.
 
-  Rusya ve Kuzey Kore, iki ülke liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen heyetler arası zirvenin ardından Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşmasını imzaladı. Belge, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un tarafından imzalandı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Putin, resmi ziyaretle 2000 yılından beri ilk kez Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyan'a gitti. Putin iki günlük resmi ziyarete geldiği Kuzey Kore'de başkan Kim Jong-un tarafından havaalanında,  Il-96-300 uçağından inerken merdiven başında törene karşılandı. Kim Jong-un Putin'e sarılarak kucakladı ve öptü. Şeref kıtasının selamlayan liderler birkaç dakika hararetle sohbet ettikten sonra havaalanından Putin'in Aurus aracına binerek ayrıldı. Putin kendisi arabada sağ tarafa oturdu ve gülümseyerek Kim Jong-un'u yanına oturttu. Böylece liderler alışılmışın dışında, havaalanından tek araçla ayrıldı. Rusya ve Kuzey Kore heyetleri arasındaki müzakereler bu sabah Moskova saatiyle 06.30'da başladı. 
 
- Başkan Putin, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ile yaptığı görüşmelerde, Rusya'nın politikaları için "On yıllardır dayatılan hegemonik politikaya, ABD ve uydularının Rusya'ya yönelik emperyalist politikasına karşı mücadele" tanımını yaptı.
 
- Kim Jong-un, Pyongyang ile Moskova arasındaki ilişkilerin "yeni bir yüksek refah dönemine" girdiğini belirtti. Kuzey Kore lideri, Rusya'nın dünyada stratejik istikrar ve dengeyi korumadaki rolünü kaydetti ve Moskova'nın Ukrayna'daki çatışmadaki desteğini açıkladı. Kim Jong-un “Dünyadaki durum daha da karmaşıklaşıyor ve hızla değişiyor. Böyle bir durumda Rusya ile stratejik iletişimi daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün geceki video mesajında "Batılı ülkelerin Rusya sınır bölgelerindeki hedeflere saldırmak için Batı silahlarının kullanılmasına izin vermesi sayesinde Rus birliklerinin Harkov bölgesinin kuzeyindeki ilerleyişi yavaşladı" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Kuzey Filosuna bağlı nükleer denizaltı füze kruvazörleri Severodvinsk ve Orel, Barents Denizi'ndeki tatbikatta hedeflere yönelik seyir füzeleri fırlattı. Açıklamada, "Temsili bir düşmanın çıkarma gemilerinin müfrezesini simüle eden komplike bir hedef, yaklaşık 170 km mesafeden Kalibr ve Granit seyir füzeleri tarafından başarıyla vuruldu" denildi. Tatbikat alanı önceden sivil nakliye ve havacılık uçuşlarına kapatıldı.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore’ye ziyaretinin NATO açısından küresel güvenliğin ve Asya ülkeleri ile ortaklığın önemini gösterdiğini söyledi.
Sputnik'in aktardığına göre Stoltenberg, “Bizim için bu ziyaret, güvenliğin bölgesel değil, küresel öneme sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda gibi Hint-Pasifik’teki ortaklarımızla işbirliğini geliştirmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ‘NATO ülkelerinin nükleer başlıklarını alarma geçirmeyi tartıştıkları’ yönündeki açıklamasını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Rusya'nın NATO'dan gelen tehditler nedeniyle nükleer doktrinindeki bazı parametrelere açıklık getirebileceğini söyledi. Ryabkov, “Özel askeri operasyon sırasında kazanılan ve bu operasyonla bağlantılı olarak kolektif Batı'nın davranış modelinin analizi de dahil olmak üzere son dönemdeki deneyimler, hem askeri doktrinde hem de ‘Nükleer caydırıcılık alanındaki devlet politikasının temellerinde’ açıklanan durumlar için geçerli olan bazı parametrelerin açıklığa kavuşturulması gerektiğini gösteriyor” dedi.
 
- Ukrayna'nın Lviv (Lvov) bölgesi dün hava saldırısına hedef oldu. Bölge yönetimi başkanı Maksim Kozitskiy, gece bölgeyi hedef alan beş İHA'nın vurulduğunu söyledi. Bazı köylerde hasar meydana geldiği belirtildi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görevinden ayrılan Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin İttifakın yeni başkanı olma ihtimali en yüksek aday olduğunu söyledi. NATO bu tür kararları oy birliğiyle aldığından adayın 32 müttefikin tamamının desteğine ihtiyacı var. Rutte yakın zamanda Macaristan ve Slovakya'dan destek aldı. Artık yalnızca başkanı Klaus Iohannis'in de aynı görev için yarıştığı Romanya, Rutte'nin adaylığına karşı çıkıyor. Medyaya göre, Macaristan'ın desteği, Rutte'nin Macaristan Başbakanı Orbán'a, eğer Macaristan NATO'nun Ukrayna'ya destek sağlama kararlarını engellemezse kendisinin buna fiziken katılmaya zornlanayacağına dair söz vermesiyle mümkün oldu.
 
-  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Başbakan Paşinyan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kurban Bayramı'nı kutladığı; Erdoğan'ın da Başbakan Paşinyan’ı önümüzdeki Vardavar-Hz.İsa’nın Başkalaşımı Bayramı münasebetiyle tebrik ettiği belirtildi. Ankara'nın açıklamasında, "Görüşmede her iki lider, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin önkoşullar olmaksızın tamamen normalleştirilmesine dair siyasi iradelerini vurgulamışlardır. Bu bağlamda, liderler, iki ülkenin Özel Temsilcileri arasındaki görüşmelerin devamının önemine işaret etmiş ve şu ana kadar üzerinde uzlaşmaya varılan hususları teyit etmişlerdir. Liderler, ayrıca, Türkiye ve Ermenistan’ın üst düzey yetkilileri arasında devam eden diyaloğu memnuniyetle not etmişler; bölgedeki son gelişmeler ve uluslararası gündemi de ele almışlardır" denildi.
 
- Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’nın Batılı ülkelere ‘çok geç olmadan’ Ukrayna krizinin çözümüne yönelik barış önerisini dikkate alma çağrısı yaptığını söyledi. Nebenzya, “Rusya'nın önerisi çatışmayı dondurmayı değil, reel olarak sona erdirmeyi amaçlıyor. Bu, tarihteki bu trajik sayfayı kapatmayı ve Rusya ile Ukrayna ve bir bütün olarak Avrupa arasındaki güven ve iyi komşuluk ilişkilerini adım adım yeniden tesis etmeyi mümkün kılacaktır. Ancak bunun için Batılı siyasi elitlerin düşünce tarzlarında köklü değişiklikler, Ukrayna projesini Rusya'ya karşı kullanmayı temelden reddetmeleri, NATO'nun saldırgan militarist politikaları reddetmesi, tüm üye devletlerin çıkarlarının dikkate alındığı küresel güvenlik kompleksine ilişkin kapsamlı diyaloğa geri dönüş gerekiyor. Krizin daha fazla tırmanmasını önlemenin tek yolu bu. Çok geç olmadan bu önerilerin dikkate alınması çağrısı yapıyoruz” dedi. (Sputnik)
 
- Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakan Vekili Taras Vysotsky, son iki yılda Ukrayna tarım sektörünün doğrudan kayıplarının 10 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi.
 
- Rusya pazarından çıkmama kararı alan Fransız şirketi Leroy Merlin, yerel mağazalar için yeniden markalaşacak ve adını "Lemana Pro" olarak değiştirecek. Yeni ismin Fransızca Leader (pazar lideri), Maison (ev, mekan) ve Nature (doğa, çevresel ve sosyal sorumluluğa referans) kelimelerinin bileşenlerini içerdiği kaydedildi. "Pro" kısmı, inşaat ve ev tadilatı uzmanlarına odaklanma, proaktif bir yaklaşım ve müşteriler için tasarım çözümleri anlamına gelecek.
 
18 Haziran Salı
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı NATO'ya savaşı sona erdirmek için "pratik bir şeyler yapmaya" çağırdı. AFP'nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian Salı günü düzenlediği brifingde NATO'ya "suçun üzerini örtmeyi bırakması" ve Rusya ile Ukrayna arasındaki "çatışmanın siyasi çözümü için pratik bir şeyler yapması" çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "NATO'ya suçu başka yere atmayı, anlaşmazlık yaratmayı ve yangını körüklemeyi bırakmasını, Çin'e iftira atmak ve saldırmak yerine kendi kendini analiz etmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in önceki gün BBC'ye verdiği röportajda, Çin'in Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa ilişkin politikasını değiştirmezse sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı yönündeki açıklamasına yanıt vermişti. Stoltenberg, özellikle Çin'in "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı füze ve silahları yaratmada kilit rol oynayan mikroelektronik gibi birçok teknolojiyi paylaştığını" savunmuştu.
 
- ABD yaptırımları nedeniyle Moskova Borsası'nda dolar ve döviz işemlerinin dudurulmasının ardından, tahminlerin aksine ruble güçlendi. Rusya Merkez Bankası resmi dolar ve euro döviz kurlarını 2'şer ruble düşürdü Merkez Bankası, 19 Haziran'da ABD doları için resmi döviz kurunu 87,03 ruble, euro için 93,29 ruble ve yuan için 11,79 ruble olarak belirledi.  Resmi dolar ve euro döviz kurlarını hesaplamak için Merkez Bankası artık mevcut iş gününde Moskova saatiyle 15:30 itibarıyla tezgah üstü döviz piyasasındaki işlemlere ilişkin banka raporlama verilerini kullanıyor. 
 
- AB'nin Yaptırımlardan Sorumlu Özel Elçisi David O'Sullivan, "Avrupa Birliği, yaptırımları aşarak Rusya'ya gidebilecek malların Kazakistan'a ithalatındaki önemli artıştan endişe duyuyor" dedi.
 
- İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Samp-T hava savunma sisteminin Ukrayna'ya yönelik dokuzuncu yardım paketine dahil edildiğini doğruladı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Belgorod bölgesi üzerinde iki İHA'yı imha ettiğini bildirdi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Kiev'in Vladimir Putin'in barış teklifini kabul etme fırsatına sahip olduğunu, aksi takdirde Rus saldırısının devam edeceğini" söyledi.
 
- Bugün Kuzey Kore gezisine başlayacak olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Kore ile stratejik ortaklık anlaşması imzalama önerisini kabul etti. İlgili emir, yasal düzenlemelerin resmi yayınının web sitesinde yayınlandı. Anlaşmanın rezmi ziyaret sırasında imzalanarak ilan edilmesi bekleniyor.
 
- Hacker grubu RaHDit, Ukrayna'daki 1200'ün üzerinde insansız uçak operatörünün verilerini yayınladı.
 
- İtalyan Fatto Quotidiano gazetesinin haberine göre İtalya, yaklaşan dokuzuncu askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna'ya uzun menzilli Storm Shadow füzeleri göndermeyi planlıyor.
 
-  ABD, iki ülke arasındaki silah tedarik anlaşmasına rağmen Patriot hava savunma sistemlerine yönelik füzelerin İsviçre'ye transferini erteliyor. Blick gazetesi, bunun nedeninin Washington'un öncelikli olarak bu füzeleri Kiev'e tedarik etme kararı olduğunu yazıyor.
 
- EUobserver'e göre Avrupa Birliği, 27 Haziran'daki AB zirvesinin başlangıcında Rusya'ya yönelik 14'üncü yaptırım paketi üzerinde anlaşmayı planlıyor. Blok ülkeleri, AB'de dönem başkanlığı Macaristan'a geçmeden önce yeni bir paket kabul etmek istiyor.
 
-  İngiliz Times gazetesi, Ukraynalı milletvekili Aleksandra Ustinova'ya atıfta bulunarak, ABD'nin Ukraynalıların F-16 uçaklarını uçurma eğitimini kasıtlı olarak ertelediğini ve bahaneler aradığını yazıyor. Yıl sonuna kadar sadece 20 pilot hazır olacak.
 
- Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, ülkedeki orta ve yüksek öğretim kurumlarının öğrencilerine yönelik ilk birleşik silah eğitimine ilişkin yasayı imzaladı.
 
- Avrupa Komisyonu, Ukrayna'ya tahsis edilen fonları izlemek ve olası yolsuzluğu önlemek amacıyla bir denetim komisyonu oluşturdu. 
 
- Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Batılı ülkelerin Rusya'nın Orta Doğu ve Ukrayna'daki etkisini azaltmak ve anlaşmazlıkları çözmek için Çin ile etkileşimi artırması gerektiğini söyledi.
 
- RIA Novosti ajansı, Rostov'un Azak bölgesindeki bir petrol deposuna Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait dört insansız hava aracı tarafından saldırı düzenlendiğini duyurdu.
 
- Rostov bölgesi Valisi Vasiliy Golubev, Azov (Azak) şehrine yönelik bir İHA saldırısı sonucunda petrol tankların alev aldığını, ilk verilere göre herhangi bir can kaybı olmadığını duyurdu. Vali hangi hedefe saldırıdığını açıklamadı.  Golubev, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, yangının diğer tesislere yayılma riski bulunmadığını ve bölge sakinleri için herhangi bir tehdit bulunmadığını söyledi. Kommersant, bölgede Azovski petrol rafinerisinin bulunduğunu yazdı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, yangının  5 bin metreküplük bir rezervuarı sardığını, 70'den faza itfaiyeci ie 21 yangın söndürme aracının duruma müdahale ettiğini açıkladı. Görgü tanıklarına dayanan Mash Telegram kanalı, en az beş patlama sesi duyulduğunu yazıyor. 
 
- Hürriyet yazarı Hande Fırat bugünkü yazısında, "Terör örgütü DEAŞ Horasan, Moskova’da konser salonuna yaptığı ilk saldırının ardından ikinci bir saldırı daha planlamıştı. Kalabalık bir alışveriş merkezine yapacaklardı. Türk istihbaratı bu ikinci büyük saldırıyı Moskova ile temasa geçerek önledi" dedi.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün başlayacak Kuzey Kore ziyareti öncesinde Nodong Sinmun (İşçi Gazetesi) için yazdığı bir makalede, Rusya'nın Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki askeri operasyonuna verdiği desteği son derece takdir ettiğini ve Kuzey Kore'yi "bağımsızlık mücadelesinde" desteklediğini söyledi. Kremlin internet sitesinde yayınlananan makalede Putin, Kuzey Kore'yi "kolektif Batı'nın adalete ve egemenliğe karşılıklı saygıya dayalı çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşumunu engelleme arzusuna karşı çıkma girişiminin destekçisi" olarak nitelendiriyor. Putin "Rusya, sinsi, tehlikeli ve saldırgan düşmana karşı mücadelesinde, bağımsızlık, kimlik ve kendi kalkınma yolunu seçme hakkı mücadelesinde Kuzey Kore'yi ve kahraman Kore halkını her zaman destekledi ve desteklemeye devam edecek. Uluslararası ilişkilerin daha demokratik ve istikrarlı hale getirilmesi için yakın iş birliğine de hazırız” diye konuştu.
 
- İsviçre'de düzenlenen Ukrayna zirvesi sonrasında Irak ve Ürdün'ün ardından Ruanda da bildiriye imza atanlar listesinden çıktığını duyurdu. İsviçre Dışişleri, bunun "yaşayan bir belge" olduğunu ve ülkelerin buna katılma ya da imzalarını iptal etme durumunun normal olduğunu duyurdu.  Başlangıçta 91 ülkeden 80'i tarafından desteklenen deklarasyondan, daha sonra Irak ve Ürdün imzalarını geri çekti. Hindistan, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Brezilya, BAE, Ermenistan, Tayland, Meksika gibi bazı ülkeler bildiriyi imzalamayı reddetti. Türkiye, Macaristan ve Sırbistan bildiriye destek verdi. Kremlin, bu ülkelerle ilişkilerin bozulmayacağına dair güvence verdi .
 
- İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ikinci Ukrayna barış zirvesinin Suudi Arabistan'da yapılabileceğini bildirdi. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Batı'nın sorunu barışçıl bir şekilde çözmenin yollarını aramayı planlamaması yüzünden İsviçre'deki Ukrayna konferansının başarısız olduğunu söyledi. Zaharova "Bu zirveyi neredeyse evrensel ölçekte bir etkinlik olarak sunma girişimleri tam bir fiyaskoya dönüştü" dedi. 
 
- Rusya Başsavcılığı, resmi olarak  "istenmeyen örgüt" ilan edien yapıların faaliyetlerine katılan yabancıların Rusya'ya girişinin yasaklanması yönünde öneride bulundu. Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve göç alanında düzenlemeye yeni ve kapsamlı bir yaklaşım getiren yasa tasarısının, istenmeyen örgütlerde çalışan yabancıların ülkeye girişini yasaklayan bir kuralla desteklenmesini önerdi. Şu anda Rusya, kendi topraklarında 166 yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşunu istenmeyen örgüt olarak kabul etti. 
 
-  ABD Hazinesi Rusya'yla imzalanan 1992 tarihli Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın (DTT) askıya alındığını bildirdi. Ağustos 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD dahil 38 ülkeyle yapılan anlaşmanın çeşitli hükümlerini askıya alan bir kararname imzalamıştı.  ABD Hazinesi, askıya almanın 16 Ağustos 2024'te yürürlüğe gireceğini ve taraflar kararlarını değiştirene kadar yürürlükte kalacağını belirtti.
 
- Rusya’da devletin iç borçları artarken, borç faiz ödemeleri yılın ilk 3 ayında geöen yıla kıyasla 1,5 kata yakın arttı. Sayıştay raporuna göre, Ocak-Mart döneminde faziler için 519 milyar ruble harcandı. Bu son 11 yılın en yüksek seviyesi.
 
- Batılı markalar da dahil, giyim ve aksesuar distribütörü olan Jamilco, 1,5 yıl önce Moskova'da yeniden açtığı çok markalı Cyan mağazalarını kapattı ve Hollanda markası Scotch & Soda'nın Rusya'ya ürün tedarikini durdurdu.
 
17 Haziran Pazartesi
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'da istikrarlı bir barışın tesis edilebilmesi için Batılı ülkelerin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine silah sağlamaya devam etmesi gerektiğini" söyledi. Washington'da katıldığı bir toplantıda konuşan Stoltenberg, "Uzun vadeli desteğimiz ne kadar güçlü olursa, Moskova bizden daha uzun süre dayanamayacağını o kadar çabuk anlayacak ve savaş o kadar çabuk sona erecek. Bu bir paradoks gibi görünebilir ama barışa giden yol Ukrayna için daha fazla silah anlamına geliyor" dedi. Stoltenberg ayrıca, "zamanı geldiğinde ülkenin gecikmeden katılabilmesi için" NATO'nun Ukrayna'yı ittifaka üyeliğe yönlendirmeye devam edeceğini de belirtti. Stoltenberg konuşmasında Çin'in Rusya'yı destekleme kararının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini, çünkü ülkenin Batı ile iyi ilişkiler sürdürmeye çalıştığını da söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın Temmuz 2014’te Malezya Hava Yolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın 298 yolcu ve mürettebatı ile düşürülmesi nedeniyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) nezdinde yürütülen dava konusunda Avustralya ve Hollanda ile düştüğü ihtilafa katılımını sonlandırdığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya’nın 20141’te Malezya Hava Yolları’nda MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesi nedeniyle ICAO Konseyi nezdinde yürütülen dava konusunda Avustralya ve Hollanda ile düştüğü ihtilafa katılımını sonlandırdığı, ancak BM Güvenlik Konseyi’nin kararı çerçevesinde kazanın gerçek nedenlerinin açıklığa kavuşturulması hususuna açık kaldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu saçmalığa katılımımızı sonlandırıyoruz" denild. (Sputnik)
 
- Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı Jana Chernokhova, Ukraynalı askeri personelin eğitim aldığı Çek Cumhuriyeti'ndeki Libava eğitim sahasındaki patlamanın sabotaj olmadığını söyledi.
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian Pazartesi günü yaptığı açıklamada, G7 grubunun uluslararası toplumu temsil etmediğini ve giderek ABD ve Batılı ülkelerin küresel hegemonyasını sağlayan bir araca dönüştüğünü söyledi. G7'nin başlangıçtaki koordinasyon ve uluslararası ekonomik ortamı istikrara kavuşturma amacını çoktan terk ettiğini ve giderek ABD Batı'nın küresel hegemonyasını sağlamaya yönelik siyasi bir araca dönüştüğünü ifade eden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin, dünya nüfusunun sadece yüzde 10'unu oluşturan ve ülkelerinin küresel ekonomideki payı sürekli azalan bu bloğun artık küresel toplumu temsil edemeyeceğini sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
- Başkan Putin, Savunma bakanı birinci yardımcılığına Anna Tsivileva'yı atadı. Tsilieva, Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev'in karısı. Ayrıca Putin eski başbakan Mihail Fradkov'un oğlu Pavel Fradkov'u da savunma bakan yardımcılığına atadı. Daha önce Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Leonid Gornin de, savunma bakanının yeni birinci yardımcısı oldu .
 
Anna Tsivileva geçen yılın nisan ayında, "Anavatan Savunucuları" adlı, askeri operasyonuna katılanları desteklemek için kurulan devlet fonunun başkanıydı.
 
- Rusya Merkez Bankası, son yaptırımr sonrası Moskova Borsası'nda dolar ve euro satışının durdurulmasının ardından Rus doğalgazı alıcılarından gelen dövizleri satma yetkisine sahip bankaların bunu bunu "tezgah üstü piyasada" yapabieceğini duyurdu.
 
- Çek Cumhuriyeti'nde Ukrayna askerlerinin eğitim aldığı eğitim sahasında patlama oldu, 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Çek ordusundan yapılan açıklamaya göre, eğitim sahasındaki 7 askeri personel ve 1 sivil çalışan hastaneye kaldırıldı. Çek askeri sözcüsü AFP'ye yaralı askerlerin "yabancı olmadığını" söyledi. 
 
- Avrupa Birliği'nin (AB), Kırım ve Sivastopol'u ilhak ettiği gerekçesiyle Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımların süresinin uzatıldığı bildirildi. AB Konseyi, Moskova yönetimine yönelik AB'nin uygulamakta olduğu kısıtlayıcı tedbirlerin 23 Haziran 2025'e kadar uzatıldığını duyururken, karara göre, yaptırımlarla AB vatandaşları ve şirketlerinin Kırım ve Sivastopol bölgelerindeki faaliyetleri sınırlandırılıyor.
 
- Bloomberg, Ukraynalı yetkililerin 20 milyar doları aşan borcun yeniden yapılandırılması konusunda alacaklılarla anlaşamadıklarını yazdı. Financial Times'a göre Kiev, Ukrayna bütçesindeki askeri kalemleri finanse etmek için borçların silinmesini ve yabancı para cinsinden tahvillerden doğan alacağıni yüzde 60 oranında azaltlmasını önerdi. Buna karşılık borç verenler  sadece 22 fiyat indirimine razı oldu. Kiev ayrıca, ülkenin ödenmemiş tahvillerinin, vadesi 2040'a kadar olan ve faiz ödemeleri ilk 18 ayda yüzde 1'den kademeli olarak yüzde 6'ya çıkarılacak bir dizi yeni tahville değiştirilmesini önerdi.  Alacaklıların önerilen şartları reddetmesinin ardından Kiev, "daha fazla ilerleme sağlamak ve ilk fırsatta prensipte anlaşmaya varmak amacıyla" müzakerelere devam etme sözü verdi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, aralarında Tayland ve Vietnam’ın olduğu birkaç düzine ülkenin BRICS’e katılmak için hevesli olduğunu belirtti. Rusya’nın Vladivostok şehrinde düzenlenen “BRICS birliğinin yeni çok kutuplu dünya düzeninin inşasındaki rolü” başlıklı forumun genel kurul toplantısında konuşan Medvedev, “Diğer ülkeler de BRICS’e katılmaya hevesli. Halihazırda Tayland, Vietnam ve bölgemizden bir dizi başka ülke dahil düzinelerce ülke var” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, İsviçre'deki zirvede birçok ülkenin Rusya olmadan Ukrayna'yı tartışmanın anlamsızlığını dile getirdğni ve Kremlin'de bunun note edidiğini" söyledi. Peskov,  İsviçre'deki konferansın bildirisini imzalayan Macaristan, Sırbistan ve Türkiye'nin tutumunun Rusya ile ilişkilerini bozmayacağını da belirtti. Bu imzaların ilişkileri bozup bozmayacaı sorusuna Peskov “Hayır, bozulmaz. Bu ülkelerin aldığı tutumu elbette dikkate alacağız, bu bizim için önemli” dedi.
 
Bürgenstock'ta düzenlenen Rusya-Ukrayna çatışmasına ilişkin konferansa, davet edilen 160 delegasyondan 101'i katıldı. Bildirye imza koymayan ülkeler Ermenistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Vatikan, Hindistan, Endonezya, Kolombiya, Libya, Meksika, BAE, Bahreyn, Tayland ve Güney Afrika olarak sıralandı. 
 
- Danimarka ve diğer bazı ülkeler, Baltık Denizi'nde Rus petrolü taşıyan "gölge" tankerlere karşı olası tedbirleri tartışıyor. (Reuters)
 
- Hint bankaları, ülkenin Finansal Hizmetler Departmanı'ndan (DFS), ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin (OFAC) departman bünyesinde bir şubesi açmasını istedi. Bankalar böylece OFAC'ın bireysel yaptırımla hakkındaki tavsiyeleri hakkında bigi alarak riskleri en aza indirmeyi umuyor. (Kommersant) 
 
- İsviçre, hafta sonu Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için temel ilkelerin tartışılmasını amaçlayan ve 90'dan fazla ülkenin temsilcileriyle bazı uluslararası kuruluşların katıldığı bir zirveye ev sahipliği yaptı. BBC'nin aktardığına göre zirve kapsamında Türkiye de dahil 80 ülke ve dört uluslararası kuruluş Bürgenstock Bildirgesi'ni imzaladı. 16 ülke ve kuruluş çekimser kaldı. Bildirgede "savaşın yıkımından kesin olarak Rusya'nın sorumlu olduğu" vurgusu yapıldı Ancak aralarında Hindistan, Güney Afrika ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu ülkeler bildirgeyi imzalamadı. Rusya toplantıya davet edilmemişti.
 
Barış zirvesinin nihai bildirisi 80 ülke ve dört kuruluş tarafından desteklendi. Etkinliğe toplamda 92 ülke ve aralarında AGİT, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun da bulunduğu sekiz hükümetlerarası kuruluş katıldı.  12 ülke bildirgeyi imzalamadı. Anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Suudi Arabistan var. Brezilya zirveye sadece bir gözlemci gönderdi, belgeyi imzalamayı reddetti. Çin, etkinliğe katılmamaya karar verdi. Bildiriyi imzalayanlar arasında ABD, Türkiye, İngiltere, Macaristan, Sırbistan da var.
 
- Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, pazar günü düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın ülkesinin tüm topraklarından çekilmesi halinde, "hemen yarın Moskova ile barış görüşmeleri yapabileceklerini" söyledi. Zelenskiy zirvenin geniş katılımlı olmasını "başarı" olarak değerlendirdi ve zirveden çıkacak anlaşmaların barış sürecinin bir parçası olacağını savundu. Zelenskiy'e göre Rusya'nın bir sonraki zirveye katılması "barışı istediği ve savaşı bitirmeye hazır olduğu" anlamına gelecek.
 
- İsviçre'deki toplantıda Zelenskiy'nin barış formülünün en az tartışmalı üç noktası üzerinde duruldu: Nükleer güvenlik, küresel pazarlara gıda ulaştırılması ve kaçırılan Ukraynalı çocukların ve mahkumların evlerine dönmesi. Bu konular bildirgede yer aldı.
 
- İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd, "Geriye önemli bir soru kalıyor: Rusya bu sürece nasıl ve ne zaman dahil edilebilir?" dedi ve çözümün iki tarafı da içermesi gerektiğini söyledi.  Viola Amherd, düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kendisi hakkında tutuklama kararı çıkarmasına rağmen, İsviçre'de yapılması muhtemel bir sonraki Barış Zirvesi'ne katılabileceğini söyledi. İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis de “Bu organize edilebilir, kanunlarımıza göre bu mümkündür. Elbette bunu ICC (Uluslararası Ceza Mahkemesi) ile birlikte yapmalıyız. Ancak ev sahibi devlet bu konuda istisnalar yapabilir” dedi.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz da toplantıyı önemli bir adım olarak nitelendirdi. Welt TV'ye yaptığı açıklamada Scholz, "Barış ve güvenlikle ilgili pek çok mesele tartışılacak ama en büyük meseleler değil. Plan zaten böyleydi" dedi.
 
- İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Ukrayna'da barışın önünü açacak ikinci bir zirvenin bu yıl Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden önce yapılabileceğini söyledi.
 
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bu zirvenin barış sürecinin sadece başlangıcı olduğunu söyledi, "Hepimiz biliyoruz ki barışa giden yolun sadece başındayız, başlangıcındayız" dedi.
 
- Kanada, Ukrayna yardım fonuna 5 milyar dolar katkıda bulunma kararı aldı.
 
-  Zelenskiy, Çin'in Rusya üzerinde siyasi ve ekonomik nüfuza sahip olması nedeniyle "Ukrayna'ya yardım edebileceğini" söyledi. Zelenskiy, "Çin'den tek isteğimiz Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğimize saygı duymasıdır" dedi. Pekin'in Moskova üzerindeki etkisine dikkat çeken Zelensky, "Çin tarafından gelecek her türlü önerinin diyaloğumuzun bir parçası olmasını, ayrıca Ukrayna'nın Çin'in dostu olmasını istiyoruz" diye ekledi.
 
- Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı  Ivan Gavrilyuk, Amerikan topçu mermilerinin Ukrayna birliklerine ulaştığını ve Rus askeri operasyonlarının hızını yavaşlatmaya başladığını söyledi.
 
- Lipetsek Bölge Valisi Igor Artamonov gece boyunca dört insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini bildirildi. Rusya'nın Voronej bölgesinin valisi Aleksandr Gusev de, pazartesi sabahı erken saatlerde iki Ukrayna insansız hava aracının gece boyunca bölge üzerinde düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Zaharova, başta UNESCO olmak üzere ilgili uluslararası kuruluşlardan News.ru portalının savaş muhabiri Nikita Tsitsagi’nin Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) öldürülmesini kınama çağrısı yaptı. Zaharova, “Gazetecilere yönelik saldırı ve cinayet vakalarına tepki vermek doğrudan sorumluluğu olan UNESCO Genel Müdürü başta olmak üzere, ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlardan bu soğukkanlı suçu derhal ve kararlı bir şekilde kınamalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
ÖNCEKİ GELİŞMELER- ARŞİV: TIKLAYIN
 
AFP'nin aktardığına göre Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "[NATO'ya] suçu başka yere atmayı, anlaşmazlık yaratmayı ve yangını körüklemeyi bırakmasını […] Çin'e iftira atmak ve saldırmak yerine kendi kendini analiz etmesini tavsiye ediyoruz." dedi.
 
Çin, Kiev'in önerdiği "barış formülünü" tartışmak üzere Ukrayna'nın başlattığı hafta sonu İsviçre'de düzenlenen Barış Zirvesi'ne katılmadı. Rusya buna davet edilmedi.
 
16:18 . Ukrayna Cumhurbaşkanı Andriy Yermak'ın ofis başkanına atıfta bulunarak, Ukrayna barış müzakereleri için bir formül geliştirmek üzere bir sonraki uluslararası toplantıya bir Rus temsilcisini davet etmeye hazır - Bloomberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Andriy Yermak'ın ofisinin başkanına atıfta bulundu.

- Rusya Savunma Bakanlığı 5 bölgede 25 dronun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. RBC bu bölgeleri Smolensk, Bryansk, Kursk, Voronej ve Rostov şeklinde sıralıyor.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама