Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den ateşkes ve müzakere şartları, Zelenskiy: "Ultimatom"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da çatışmaların sonlanıp müzakerelerin başlaması için sunduğu teklife NATO ve ABD'den ilk tepkiler geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'daki çatışmanın sonlanması için duyurduğu yeni inisiyatifin kabul edilmesinin Rusya'nın hedeflerine ulaşması anlamına geleceğini belirtti. 
 
Teklifin kabulü halinde Ukrayna'nın şu anda Rusya'nın kontrolü altında tuttuğundan çok daha geniş çapta topraktan çekilmesi gerekeceğini söyleyen Stoltenberg, askerlerini çekmesi gereken Ukrayna değil, Rusya olduğunu savundu.Teklifin iyi niyet kanıtı değil, Rusya'nın askeri hedeflerine ulaşmayı arzuladığının kanıtı olduğunu iddia eden Stoltenberg, "Bu bir barış teklifi değil, daha fazla işgali öngören bir teklif" diye ekledi. (Sputnik)
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, Putin'in Ukrayna'ya barışın şartlarını dikte etme hakkına sahip olmadığını savundu. Austin, Ukrayna çatışmanın 'kilit aşamaya' geldiğini öne sürerek ABD ve müttefiklerinin silah sevkiyatını artırması gerektiğini de sözlerine ekledi. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Başkan Putin'in ateşkes ve Ukrayna ile müzakerelerin başlatılması önerisini "güvenilemeyecek bir ültimatom" olarak niteledi.  Zelenskiy, "Putin'in koşulları yerine getirilirse Rusya saldırıyı durdurmayacak. Bunlar geçmişteki mesajlardan hiçbir farkı olmayan ültimatom mesajlarıdır” dedi.
 
- Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın anlaşmazlığın barışçıl çözümü için istediği şartları reddetti. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Danışmanı Mihail Podolyak,  Putin'in yeni girişiminin "gerçek bir barış önerisi içermediği" yorumunu yaptı. Podolyak, "Bunda yeni bir şey yok, gerçek bir barış teklifi yok" dedi.
 
- Başkan Putin, Dışişleri Bakanlığı'ndaki konuşmasında, Ukrayna ile ateşkes ve müzakerelerin başlaması için şartları açıkladı. Rus lider bu şartların ilk olarak, referandumla Rusya Federasyınu'na katılan Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporojye bölgelerinden Ukrayna birliklerinin tamamen çekilmesini istedi. Putin, "Dikkatinizi şuna çekmek istiyorum: tam olarak bu bölgelerin Ukrayna'ya dahil oldukları sırada mevcut olan idari sınırları dahilindeki tüm topraklarından çıkmalılar" diye ekledi.
 
Putin, "Kiev böyle bir karara hazır olduğunu açıklayıp birliklerini bu bölgelerden gerçek anlamda geri çekmeye başlar başlamaz ve aynı zamanda NATO'ya katılmayı reddettiklerini resmi olarak onlara bildirir bildirmez, tarafımız tam o anda ateşkes emrini verecektir ve müzakerelere başlayacaktır" dedi.
 

Putin'e göre bunlar çatışmanın dondurulmasına yönelik değil, nihai olarak tamamlanmasına yönelik öneriler.
 
Sutnik'in haberine göre Ukrayna'yla ateşkes yapılması için Rusya'nın şartlarını sıralayan Devlet Başkanı Putin, Ukraynalı birliklerin Rusya'ya katılan yeni bölgelerin tamamından çekilmelerini ve Kiev'den NATO'ya üyelik planları bulunmadığını açıklamalarını talep etti.
 
Rusya lideri, ateşkes konusunda Kiev'e şu mesajı gönderdi:
 
"Müzakereler için Ukraynalı birliklerin Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporojye bölgelerinden tamamen çekilmesi gerekiyor. Dikkatinizi çekeyim, bu bölgelerin Ukrayna'ya katıldıkları anda mevcut olan idari sınırları dahilindeki tüm topraklarından çekilmeliler. Kiev, böyle bir kararı uygulamaya hazır olduklarını ve birliklerini bu bölgelerden fiilen çekmeye başlayacaklarını açıkladığında ve NATO'ya üyelik planlarından vazgeçtiklerini resmen bildirdiklerinde, bizim derhal, tam olarak o anda ateşkes uygulama ve müzakerelere başlama talimatı verilecek. Tekrar ediyorum, biz bunu derhal yapacağız."
 
Putin, Rusya'nın yeni barış teklifinin çatışmanın dondurulmasını değil, tam ateşkes öngördüğünün altını çizdi.
 
Devlet Başkanı, "En önemli hususun altını çizeyim. Teklifimizin özü, Batı'nın istediği gibi geçici bir ateşkes veya ateşin askıya alınması değil. Onlar (Batı) kayıplarını gidermek, Kiev rejimini yeniden silahlandırmak ve yeni bir saldırıya hazırlamak istiyor. Tekrar ediyorum, burada (teklifimizde) söz konusu olan çatışmanın dondurulması değil, onun nihai olarak sonlandırılmasıdır" vurgusu yaptı.
 
Putin, Kiev ve Batı'nın Moskova'nın yeni barış teklifini reddetmesi halinde, Ukrayna için sahadaki durum daha da kötüye gideceği için önerilen şartların da değişeceği uyarısında bulundu.
 
Rus lider, "Eğer Kiev ve Batılı başkentlerde bulunanlar, önceden de olduğu gibi yine reddederlerse, en nihayetinde bu onların meselesi, akan kanın devam etmesi konusundaki sorumluluk da onlara ait olacak. Sahadaki, kesişme hattındaki gerçekliğin Kiev'in lehine olmayan bir yönde değişeceği aşikar ve müzakerelere başlama şartları da farklı olacak" dedi.
 
Rusya'nın barışçıl çözüm için Ukrayna'nın tarafsız, blok dışı, nükleer silahsız olmasını, silahsızlandırılmasını ve Nazilerden arındırılmasını talep ettiğini söyleyen Putin, Ukrayna krizinin barışçıl çözümüne yönelik temel anlaşmaların kayıt altına alınması gerektiğini ve doğal olarak Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılmasının öngörüldüğünü de belirtti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus büyükelçilerin bulundukları ülkelerdeki hükümetlere Putin'in Ukrayna'da ateşkesle ilgili teklifini ve detaylı açıklamaları ileteceğini, ancak Rus tarafının kimsenin peşinden koşmayacağını söyledi.
 
Lavrov, Putin'in teklifiyle birlikte haftasonu İsviçre'deki yapılacak Ukrayna konferansına katılacak tarafların ele alacakları bir konu ortaya çıktığını da kaydetti.
 
Batı'ya Putin'in teklifini iyice dinleme çağrısı yapan Lavrov, Batılı ülkeler önceki teklifleri reddettiğinde ortaya iyi bir sonuç çıkmadığını anımsattı.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rossiya 1 televizyonuna verdiği demeçte ABD ve bir dizi Avrupa ülkesinin Ukraynalılar eliyle Rusya ile savaşmaya devam etmek istediğini, bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yeni barış önerisine verdikleri olumsuz tepkiyle açıklanabileceğini söyledi. 
,
Batı'nın son Ukraynalıya kadar Rusya ile savaşmaya devam etmek istediğini, belirten Peskov, “Amerikalıların söyledikleri ve özellikle bazı şahin Avrupalıların söyledikleri anlaşılabilir; son Ukraynalılara kadar Ukraynalılar eliyle Rusya'ya karşı savaşmaya devam etmek istiyorlar” dedi.
Sputnik'in haberine göre Peskov, Kiev rejiminin Putin'in barış girişimini değerlendirme ve mevcut gerçekleri dikkate alarak barışçıl çözüme geçme şansına sahip olduğuna vurgu yaparak, “Putin'in barış girişimini değerlendirme ve cephedeki mevcut gerçekleri dikkate alarak savaşı durdurup barışçıl bir çözüme geçme şansları var" diye konuştu.
 
Rusya için hedeflerine siyasi ve diplomatik yollarla ulaşmanın önemli olduğunu, ancak bunlar tamamen reddedildiğinde askeri araçların devreye girdiğini belirten Kremlin Sözcüsü, “Rusya’nın özel askeri operasyonun başlangıcından önce belirlediği hedeflere ulaşması önemli. Elbette bunun siyasi ve diplomatik yollarla sağlanmasını tercih eder, ancak bunlar tamamen reddedildiğinde askeri araçlar devreye girer. Özel askeri operasyon bu nedenle başladı” ifadelerini kullandı.
 
14.6.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама