Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

"Rusya'da Politbüro 2.0 oluştu>

Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya'da Minchenko Consulting adlı şirket, "Rus elitlerinin Politbüro 2.0 modeline göre yapılanmasına" ilişkin yeni bir analitik inceleme hazırladı. “Uzun Kış” alt başlıklı raporun yazarları, "yaşanan dış zorluklar karşısında Rusya'da elitlerin ve seçmenlerin konsolide olduğunu" savunuyor.
 
Raporun yazarları, Rusya'daki istikrarlı yerel elit gruplardan oluşan bir sistemi tanımlıyor ve sistemin içinde meydana gelen değişiklikleri inceliyor.
 
Bu modelde tepede üst düzey “Politbüro 2.0 üyeleri” bulunuyor. "A takımı" sayılan bu grubun ardından elit grupların en etkili liderleri ya da "Merkez Komite üyeleri” olarak tanımlananlar sıralanıyor.  İkinci kategoride bazı devlet görevlileri ve iktidar tarafından doğrudan özel işlevlerle görevlendirilen iş adamları bulunuyor. 
 
Raporun yazarları giriş bölümünde, mevcut iç siyasi süreçlerin büyük ölçüde gergin uluslararası durum tarafından belirlendiğini belirterek “Batı ile onlarca yıl sürebilecek konumsal çatışmanın devam etme olasılığı ("Uzun Kış") son derece yüksek" diyor.
 
Kommersant'ın aktardığına göre uzmanlar, "Rusya'da eskiden "mevcut yönetim karşıtı seçim kampanyaları" ile karakterize edilen "öfke çağı"nın yerini, seçkinlerin ve seçmenlerin zorlu dış faktörler karşısında konsolide olmasıyla karakterize edilen bir "korku çağı" aldı" diye yazıyor.
 
Yazarlar Putin döneminde "Politbüro 2.0"nin bileşiminin neredeyse hiç değişmediğini savunarak şu isimleri sıralıyor: Başkan yardımcısı Nikolay Patruşev, Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Başbakan Mihail Mişustin, Kremlin administrasyonunu başkan yardımcısı Sergey Kiriyenko, Rostec başkanı Sergey Çemezov, ve Rosneft başkanı Igor Seçin, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, iş insanları Yuri Kovalçuk, Gennadi Timçenko ve Arkadi Rotenberg. Ayrıca Belarus lideri Aleksandr Lukaşneko da istede sayılıyor. 
 
Rapora göre, "askeri ve sivil sektörler arasındaki ekonomik dengenin artan önemi" nedeniyle, "işlevselliğin güncellenmesi" ile bağlantılı olarak listeye başbakan yardımcıları Denis Manturov, Dmitri Patruşev, Aleksandr Novak, Marat Husnullin ve Başsavcı Igor Krasnov'un yanı sıra "varlıkların yasa dışı özelleştirilmesine yönelik iddialar çerçevesinde mülkün büyük ölçekli yeniden dağıtım sürecinin ana moderatörü."
 
Aynı rapora göre, “Politbüro 2.0 adayları" saflarından ayrılanlar, eski Savunma Bakanı Sergey Ivanov, eski Sayıştay başkanı Aleksey Kudrin ve "Batılı seçkinlerle gölge iletişimci" olan işadamı Roman Abramoviç.
 
Raporda, "Merkez Komite" için adları geçen çok sayıda isinden bazıları şöyle sıralanıyor:  Aleksey Dyumin (Devlet Konseyi Sekreteri), Yeni İnsanlar Partisi'nden Aleksey Neçaev ve Vladislav Davankov, LDPR lideri Leonid Slutsky ve parti arkadaşı, yeni Spor Bakanı Mihail Degtyarev, yeni bakanlar Anton Alihanov (Sanayi ve Ticaret Bakanı), Sergey Tsivilev (Enerji Bakanı), Başbakan Yardımcısı Vitaly Savelyev ve Kremlin İdaresi Başkan Yardımcısı Maksim Oreşkin.
 
Bazı “bölge liderleri" de Merkez Komites aday listesinde: Gleb Nikitin (Nijni Novgorod bölgesi), Sergey Aksenov (Kırım), Oleg Kojemyako (Primorye), Vyaçeslav Gladkov (Belgorod bölgesi). Rapora göre, yeni pozisyonların kurumsal önemi, Yüksek Mahkeme'nin yeni Başkanı Irina Podnosova ve Federal Gümrük Servisi başkanı Valery Pikalev'e de Merkez Komite'de yer açacak.
 
Medyada sık sık "Putin'in halefi" diye adlandırıan Aleksey Dyumin'in (Devlet Konseyi Sekreteri) şu anda "Merkez Komitesi" listesinde gösterilmesine rağmen zamanla  "Politbüro 2.0"ye alınabşleceği de raporda vurgulanıyor.
 
5.6.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама