Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

SON GELİŞMELER: Arşiv 13 şubat-13 Mart 2024

SON GELİŞMELER// 13 Mart Çarşamba, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 749 . günü
 
SON HABER
 
- Başkan Putin, Rusya'daki Danone varlıklarının Federal Mülk Yönetim Ajansı yönetimine devredilmesi kararını iptal etti. Danone'nin Rusya'daki yan kuruluşundaki yabancı şirketlerin hisseleri, 2023 yazında Putin'in kararnamesi ile Federal Mülk Yönetim Ajansı'nın kontrolüne girmişti. RBC'nın aktardığına göre Putin'in kararnamesi yasal düzenlemeler portalında yayınlandı .Geçen yılın temmuz ayında, Danone'nin Rusya'daki yan kuruluşundaki yabancı şirketlerin hisseleri, Putin'in emriyle Federal Mülk Yönetim Ajansı'nın geçici yönetimi altına girmiş, daha sonra Danone Rusya'ya Çeçenistan Hükümeti Başkan Yardımcısı ve Çeçenya lideri Ramzan Kadırov'un yeğeni olan Tarım Bakanı Yakub Zakriev başkan atanmıştı. 2017 yılından bu yana şirketin CEO'su Charlie Cappetti'di. Danone, yçnetimine kayyım atanmadan önce Ekim 2022'de Rusya'da iş devir sürecinin başladığını duyurmuş, olası alıcılar arasında Rusagro, Cherkizovo, Agrarta, EkoNiva adlı Rus şirketlerinin yanı sıra y Arap ve Çin yatırım fonlarıyla da görüştüğünü bildirmişti. Şubat ayının sonunda İngiliz The Financial Times, Danone'nin Rusya'daki işletmesini Vamin'e (Tataristan) satma planlarını yazmıştı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin kesin tarihlerinin henüz belli olmadığını, ancak diplomatik kanallar üzerinden hızlı bir şekilde kararlaştırılacağını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında seçimlerden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'i ağırlayacaklarını belirtirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda Putin'in Türkiye ziyaretiyle ilgili soruları yanıtladı.
 
Ziyarete ilişkin hazırlıkların uzun süredir devam ettiğini anımsatan Peskov, "Biz de bu ziyareti bekliyoruz. Bu önemli bir ziyaret ve bu en üst düzeydeki Rus-Türk temaslarını bekliyoruz" dedi.
 
Ziyaretin Nisan ayında gerçekleşme olasılığına dair bir soru karşısında Türkiye'de yapılacak temasların kesin tarihlerinin henüz beli olmadığını kaydeden Peskov, tarafların tarihleri diplomatik kanallar üzerinden hızla kararlaştıracağının altını çizdi. (Sputnik)
 
- The Wall Street Journal gazetesi ABD'nin Ukrayna'ya güdümlü ATACMS roketlerinin modern versiyonunu verme seçeneceğini değerlendirdiğini yazıyor. ATACMS'ın üst modeli 290 km mesafedeki hedefleri yüksek isabetle vurma yeteneğine sahip. Beyaz Saray, Ukrayna'nın bu roketlerle ilgili taleplerine daha önce olumsuz yanıt vermişti. Habere göre Amerikan ordusu elindeki ATACMS stoklarını yeni PrSM (Precision Strike Missile) roketlerle değiştirme imkanına kavuşunca, Kiev'e ATACMS verme konusunda daha az tereddütlü davranabilir.
 
Öte yandan Pentagon, son açıklanan 300 milyon dolarlık yardım paketinin içeriğiyle ilgili basına bilgi verdi. Yeni pakette Stinger füzeler, HIMARS mühimmatı ve çeşitli kalibrelerde topçu mühimmatı bulunuyor.
 
- Çekya, Ukrayna için satın aldıkları top mermilerinin ilk partisinin haziran ayında Ukrayna'ya ulaşacağını açıkladı. Prag yönetimi inisiyatif kapsamında ilk parti 300 bin mühimmat için gereken paranın toplandığını duyurmuştu.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy doğu cephesinde durumun kendileri açısından halen ağır olduğunu açıkladı. Sırskiy Rus ordusunun Ternı, İvanovskoye, Berdıçi, Tonenkoye, Verbovoye ve Rabotino mevkilerinde yoğunlaştığını söyledi (Kommersant).
 
- Rusya'da yeraltı dünyasının önemli isimlerinden Zahariy Kalaşov'un (Şakro Molodoy) erken tahliye edildiği öğrenildi. Kalaşov 2016 yılından bu yana hapiste bulunuyordu. Kalaşov 2008'de İspanya'da para aklama suçundan tutuklanmış, 2014'te hapisten çıktıktan sonra ise Rusya'ya sınır dışı edilmişti.
 
SON DAKİKA
 
Rusya'da bugün üç bölgedeki petrol rafinerileri insansız hava araçlarının hedefi oldu. RBC gazetesi Ryazan ve Leningrad bölgelerindeki rafinerilerden sonra Rostov-na-Donu'daki rafinerinin de isabet aldığını yazıyor. Vali Vasili Golubev'in sözlerini aktaran gazete, Novoşahtinski rafinerisinde üretime ara verildiğini bildirdi. Rafinerinin üretim kapasitesi 5,6 milyon ton olarak açıklandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden’in Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e, Ukrayna’ya 126 milyon dolar değerinde yardım tahsis edilmesi talimatını verdiği belirtildi.
 
Beyaz Saray’ın yayınladığı karar metninde, “Ukrayna’ya 126 milyon dolara varan yardım tahsisinin ABD’nin güvenlik çıkarları için önemini belirleme yetkisini Dışişleri Bakanına devrediyorum” ifadesine yer verildi.
 
ABD hükümeti dün Ukrayna için 300 milyon dolar değerinde bu yılın ilk ve toplamda 55. askeri yardım paketini duyurmuştu. ABD Savunma Bakanlığı, daha önce Ukrayna’ya sağlanan silah ve mühimmatı ikame etmek için yapılan alımlarda tedarikçilerin fiyat indirimine gitmesi sonucu yeni paket için fon sağlandığını belirtmişti. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Ryazan bölgesinde insansız hava aracı saldırısı sonrası Rosneft'e ait rafineride çıkan yangının söndürüldüğü açıklandı.
 
Öte yandan St. Petersburg Pulkovo Havalimanı güvenlik gerekçesiyle bir süre uçuşa kapatıldı. Havaalanının sabah 9.00'dan itibaren yeniden çalışmaya başladığı bildiriliyor.
 
Rusya Savunma Bakanlığı da ek açıklama yaparak 7 insansız hava aracının daha etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bakanlık dün gece 58 İHA'nın vurulduğunu açıklamıştı.
 
- Avrupa Birliği, Yandex'in kurucusu ve eski başkanı Arkadi Voloj'u yaptırım listesinden çıkardı. Uzun süredir İsrail'de yaşayan Voloj, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonu kınamıştı.
 
- Rus basını Türk Havayolları'nın İstanbul'da bazı Rus yolcuları Arjantin uçağına almadığını yazıyor. Şirketten Rus basınına yapılan açıklamada Arjantin hükümetinin koyduğu kurallara işaret edildi. Buna göre ülkeye turist olarak gelenlerin gidiş dönüş biletinin yanı sıra otel rezervasyonu beyan etmesi gerekiyor. İstanbul'da uçağa alınmayan yolcuların tek yön bilete sahip oldukları öğrenildi.
 
- Finlandiya 16 Marttan itibaren Rusya plakalı otomobillerin ülkede trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. İzin belgesi bulunmayan araç sahiplerinden cumartesi gününe kadar otomobillerini ülkeden çıkarmaları istendi.
 
- Rusya'nın ünlü komedyenlerinden Sergey Svetlakov, son 2 yılda Rus televizyonlarında "kaliteli yıldız" açığı meydana geldiğini söyledi. RBC'ya konuşan Svetlakov, özellikle İvan Urgant'ın eksikliğini çok hissettiğini dile getirdi. Urgant Rusya'nın özel askeri operasyonunu eleştirdikten sonra bir daha Rus televizyonlarına çıkamamıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı dün gece ve bu sabah altı bölgede Ukrayna tarafından fırlatılan 58 İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu. Belgorod, Bryansk, Kursk, Voronej, Ryazan ve Leningrad bölgeleri saldırıların hedefi oldu.
 
Dron saldırısında Ryazan bölgesinde bir petrol rafinerisi isabet aldı, tesiste yangın çıktı, iki kişi yaralandı. Leningrad bölgesinde insansız hava araçları Kinef petrol rafinerisine saldırdı, rafinerinin normal çalışmaya devam ettiği bildirildi. (Kommersant) 
 
- Belogorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, uçak tipi bir insansız hava aracının şehrideki bir apartman binasına düştüğünü bildirdi. Vali, “Patlama sonucunda can kaybı yaşanmazken, çok sayıda dairenin camları kırıldı, binanın cephesi ve çatısı da hasar gördü" dedi.
 
- ABD, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım paketini açıkladı. Reuters'in haberine göre, ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Yardımcısı Jake Sullivan, Ukrayna'ya 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım yapılacağını duyurdu. Sullivan, "Ukrayna ordusuna sağlanan bu paketin yalnızca kısa bir süre için yeterli olacağını" belirtti. Daha önce Reuters, ABD'nin 12 Mart'ta 400 milyon dolarlık bir ek yardım paketini açıklayacağını yazmıştı. Ukrayna'ya beklenenden 100 milyon dolar daha az bir bütçe ayırldı. Sullivan, "Bu mühimmat, Ukrayna silahlarının bir süre daha ateş etmesine izin verecek. Ancak bu yalnızca kısa bir süre için yeterli. Bu bütçe, Ukrayna'nın savaş ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değil, Ukrayna'nın cephanesinin bitmesini engellemeyecek. Kongre'den ek bütçe için onay çıkması şart" dedi.
 
Sullivan, Ukrayna'ya ayrıan bütçenin yıl sonunda bittiğinin açıklanmasına rağmen bu kaynağın nasıl bulundupu sorusuna, "ABD hükümeti, Pentagon sözleşmelerindeki fedakar tasarruflar sayesinde bu 300 milyon doları tahsis edebildi. Paket, HIMARS füze sistemleri için top mermisi ve mühimmat alımını içeriyor" karşılığını verdi. 
 
Ekim 2023'ten bu yana Kongre, Ukrayna'ya mali yardım sağlamaya yönelik bir bütçeyi onaylamadı. Başlangıçta Ukrayna'yı 60 milyar dolar tahsis edilmesi  öngörülüyordu. Şubat ayı ortasında Senato, teklifi onayladı. Ancak Cunmuriyetçilerşn kontrolündeki Temsilciler Meclisi belgeyi oylamaya sunmadı. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya mühimmat ve askeri teçhizat tedariği de dahil olmak üzere 300 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi tahsis edilmesine ilişkin yorumda bulundu. Biden, bunun daha önceki Pentagon sözleşmelerinden elde edilen tasarruflarla finanse edilen bir acil yardım paketi olduğunu kaydetti. Biden, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Washington'da yaptığı görüşmelerde, "Bugün onayladıklarımız hiç de yeterli değil. Kongre, Ukrayna'ya yardımı da içeren iki partili bir ulusal güvenlik yasa tasarısını derhal geçirmeli"
 dedi. Biden, "Çok geç olmadan harekete geçmeliyiz.  Çünkü Polonya'nın da hatırladığı gibi Rusya Ukrayna'da durmayacak. Bana göre Putin ilerlemeye devam edecek, bu da Avrupa'ya, ABD'ye ve tüm özgür dünyaya tehdit oluşturacak" dedi.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaret  edeceğini duyurdu. Erdoğan Büyükelçiler ile iftar programında yaptığı açıklamada, "Barışın sağlanmasına yönelik her türlü çabalayı sergiledik. Karadeniz'de komşumuz olan her iki ülkeyle de diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Seçimler sonrasında da Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'i ağırlayacağız. Tahıl ticaretinin güvenli şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla çalışıyoruz. Savaşın kazananı barışın kaybedeni olmayacağı düsturuyla Rusya - Ukrayna arasında barışın tesisi için gayretlerimizi sürdürüyoruz" dedi. 
 
- Bryansk bölgesi Valisi Aleksandr Bogomaz, Ukrayna ordusunun fırlattığı sekiz insansız hava aracının çarşamba gecesi bölge üzerinde vurulduğunu duyurdu. 
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupalı ​​liderlerin sık sık tutum değiştirmesi nedeniyle Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesi olasılığının tamamen göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ‘Ukrayna'ya asker gönderme ihtimalini göz ardı etmedikleri’ yönündeki açıklamalarını değerlendiren Szijjarto, böyle bir girişimin NATO'nun kırmızı çizgisini ciddi şekilde ihlal edeceğini, çünkü ittifakın çatışmanın başlangıcından bu yana taraf olmadığını vurguladığını anımsattı. Macar haber ajansı MTI'nın aktardığına göre Szijjarto, “Aynı zamanda Avrupa'nın tutumundaki değişiklikler göz önüne alındığında, maalesef bu tamamen göz ardı edilemez" dedi. (Sputnik)
 
- Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Ukrayna Savaş Suçları Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun son 24 saatte DHC’yi 34 kez bombaladığı ve toplam 99 mermi ateşlediği belirtildi. (Sputnik)
 
 
12 Mart Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kommersant gazetesi İvanovo'da düşen İl-76 askeri nakliye uçağında bulunan 15 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Habere göre kazada ölen pilotlar Orenburg ve Tver bölelerinden. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kalkış sırasında uçağın motorlarından birinde yangın çıktığını belirtiliyor. Uçakta 8'i mürettebat olmak üzere 15 kişi bulunuyordu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 
 
- Moskova Borsası'nda euro iki haftanın ardından yeniden 100 ruble sınırını aştı. Dolar ve euro ruble karşısında yüzde 1'e yakın değer kazandı. Dolar 91,61, euro da 100,03 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya’nın Belgorod kentinde bir Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracının (İHA) belediye binasına çarparak infilak ettiği, olayda 2 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Açıklamayı Telegram kanalından yapan Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna’ya ait bir İHA’nın belediye binasına çarparak infilak ettiğini, olayda 2 kişinin yaralandığını, binanın bazı camlarının kırıldığını ve cephenin hasar gördüğünü belirtti.
 
Açıklamada, “Belgorod’da bir düşman İHA’sı belediye binasına çarptı. Biri parçalardan yaralanan, diğeri ise sakatlık geçiren kadın olmak üzere 2 kadın yaralandı. Yaralılara gerekli tüm tıbbi müdahaleler yapılıyor" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması sözleşmeli askerlerin görev yaptıkları sürece bir dizi suçtan muaf tutulmasını öngören tasarıyı ilk okuma aşamasına kabul etti. Tasarı ağır suçların yanı sıra devlete ve kişinin cinsel dokunulmazlığına karşı işlenen suçları kapsamıyor.
 
- Avrupa parlamentosu yaptırımların etrafından dolanmayı suç olarak tanımlayan yeni bir yasa tasarısını kabul etti.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan ve Ankara arasında bir diyalog süreci bulunmasından memnun olduklarını açıkladı. Paşinyan, Erivan'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yle ilişkilere de değindi.
 
"Türkiye'yle ilişkilerimizde çok önemli bir şey yaşanıyor, birbirimizle konuşuyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı'yla bir diyaloğumuz olduğunu da düşünüyorum" diyen Paşinyan, çok zor olmasına rağmen böyle bir diyaloğun bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
 
Türk ve Ermeni özel temsilcilerin ikili ilişkilerin düzelmesi için sürekli olarak temasta bulunduğuna, dışişleri bakanları düzeyinde de diyaloğun sürdüğüne dikkat çeken Paşinyan, "Bazı konularda birbirimizi yanlış anlıyoruz ve negatif enerji ortaya çıkıyor. Ancak diyalog sayesinde bu azalıyor. Türkiye'yle bir gündemimiz olmalı ve var. Maalesef, bu gereken hızda uygulanmıyor" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Litvanya gümrük yetkilileri Rusya plakalı bir otomobile el koydu. Kommersant gazetesi 11 Martta yürürlüğe giren yasağın ilk kez uygulandığına dikkat çekiyor. El konulan aracın 41 bin 690 euro değerinde bir Audi Q7 olduğu bildiriliyor.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın  Kursk valisi Roman Starovoyt, Ukrayna'dan bir sabotaj grubunun Tetkino civarında bölgeye sızma girişiminde bulunduğunu açıkladı. Starovoyt bölgede çatışma yaşandığını, ancak grubun sızma girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Vali ayrıca olayda yaralananların olduğunu bildiriyor.
 
FSB de bir açıklama yaparak Belgorod ve Kursk vilayetlerinde bazı yerleşim birimlerinin Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirildiği iddialarını yalanladı. 
 
Kommersant gazetesi Rusya'da yasaklı "Özgür Rusya Lejyonu"nun bu sabah yayınladığı bir videoda grubun Ukrayna-Rusya sınırını tanklarla geçtiği iddiasına yer verildiğini yazıyor. Rusya grubu terörist ilan etmişti.
 
Gazete bölgede Rus topçu birliklerinin grubu hedef aldığını da aktardı.
 
Öte yandan Belgorod Ulaştırma Bakanı Sergey Yevtuşenko, bölgede yolların kapatıldığı yönünde çıkan haberleri yalanladı. Yevtuşenko halka provokasyonlara gelmeme çağrısında bulundu.
 
- Nijniy Novgorod Valisi Gleb Nikitin, LUKOİL rafinerisinde sabah saatlerinde insansız hava aracı saldırısı nedeniyle çıkan yangının kontrol altına alındığını açıkladı.
 
- Financial Times, Avrupa Birliği'nin dondurulan Rus varlıklarından elde edien 2-3 milyar euroluk geliri Ukrayna'ya vermeye hazırlandığını yazıyor. Gazete söz konusu miktarın bu yılın temmuz ayında Ukrayna'ya verilmesinin planlandığını aktardı.
 
- İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rusya pasaportu taşıyan erkek vatandaşlarını Rusya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "seferberlik riskine" işaret edildi.
 
- St. Petersburg'daki eski Hyundai fabrikasıni devralan AGP yeni üretilen otomobillerin sevkiyatına başladı. RBC gazetesi Solaris markasıyla üretilen ilk otomobillerin satış noktalarına gönderildiğini yazıyor. 
 
Hyundai, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyona tepki olarak önce üretimi durdurmuş, daha sonra da fabrikayı elden çıkarmıştı. Ancak Rus basını AGP'nin kontrolüne geçen fabrikada üretilen yeni araçların Hyundai ve Kia modellerine benzediğine dikkat çekmişti.
 
- Rusya Federal Anti-Tekel Servisi FAS, bilet fiyatları nedeniyle havayolu şirketi S7 hakkında soruşturma başlattı. İzvestiya gazetesi de Roszdravnadzor'un ilaç fiyatlarınndaki artışı kontrol altında tutmak için başvurulan mekanizmayı sıkılaştıracağını yazıyor.
 
SON HABER
 
- Rusya'nın Nijni Novgorod şehrideki bir petrol rafinerisinde, Ukrayna'nın İHA saldırısının ardından yangın çıktı. Böge valisi Gleb Nikitin, sosyal medya hesabından sabah saatlerinde yayınladığı mesajda, şehrin yakınıdaki Kstovo sanayi bölgesindeki bir yakıt ve enerji kompleksi tesisine drone saldırısı gerçekleştirildiğini bildirdi. Vali, "Şu anda özel servisler, petrol rafineri tesislerinden birindeki yangını lokalize etmek için gerekli tüm araçları kullanarak olay yerinde çalışıyor. İlk verilere göre mağdur yok" diye yazdı. Nikitin saldırıya uğrayan rafinerinin adını belirtmedi. Ancak RBC ajansı, LUKOIL-Nijegorodnefteorgsintez rafinerisinin Kstovo'da bulunduğunu, valinin mesajından kısa bir süre önce şirket tarafından "bir işleme ünitesinde çalışmaların durmasına neden olan bir olay yaşandığının" duyurulduğunu yazdı. Ksotovo, Moskova'nın 470 km doğusunda bulunuyor. LUKOIL-Nijegorodnefteorgsintez, Rusya'nın en büyük petrol rafinerilerinden biri olarak biliiyor.
 
Dün gece ayrıca erken saatlerde Oryol bölgesindeki bir akaryakıt tesisine de dron saldırısı düzenlendi ve petrol depolama tanklarından biri alev aldı. İtfaiye yangını söndürdü.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Ramenski kentsel bölgesinde hava savunma güçlerinin, "Moskova'ya doğru uçan" bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Sobyanin, "İlk verilere göre enkazın düştüğü bölgede herhangi bir hasar veya can kaybı yaşanmadı" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın dün gece gece Rusya'daki hedeflere 25 İHA kullanarak saldırı düzenleme girişiminde bulunduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, Belgorod bölgesinde 7, Kursk bölgesinde 11, Moskova ve Oryol bölgelerinde ikişer, Bryansk, Leningrad ve Tula bölgelerinde ise birer İHA'nın imha edildiği belirtildi.
 
-  Başkan Zelenskiy, Fransız televizyonuna demecinde, "Ukrayna'nın  Rus ordusunun ülkenin doğusundaki saldırısını durdurmayı başardığını" söyledi.  "Cephedeki durum son üç aya göre çok daha iyi" diyen Zelenskiy, "Ukrayna ordusunun top mermisi eksikliği, Rusya'nın uzun menzilli silahları ve insansız hava araçlarının yüksek yoğunluğu nedeniyle zorluklar yaşadığını" sözlerine ekledi. Zelensky'ye göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yeterli desteği almaması durumunda durum "bir ay veya bir hafta içinde" değişebilir. Rus birlikleri, Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kasabasını ele geçirdikten sonra son  saldırılarına devam ediyor. 
 
-  NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Reuters ile yaptığı röportajda, "NATO'nun Ukrayna'ya asker gönderme planı yok. Ne NATO'nun kendisi ne de NATO müttefikleri çatışmanın tarafı değil" dedi. Stoltenberg, herhangi bir NATO ülkesinin Ukrayna'ya asker göndermesi halinde, bunun tüm ittifakı bir bütün olarak etkileyeceğini, çünkü üyelerinin kolektif bir savunma anlaşmasına bağlı olduğunu söyledi. 
 
- ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines'in senatoya sunduğu rapora göre Rusya, ABD ve diğer NATO ülkeleriyle doğrudan bir askeri çatışma istemiyor. Raporda "Rusya kesine yakın bir ihitmalle ABD ordusu ve NATO ile doğrudan askeri çatışma istemiyor ve küresel ölçekte askeri çatışma eşiği olarak algıladığı seviyenin altında asimetrik faaliyetlere devam edecek" denildi.  Rapordan bazı notlar şöyle:
 
"Rusya, 2023'ün sonlarından bu yana savaş alanında tutarlı kazanımlar elde etti ve Batı'nın askeri yardımının belirsizliğinden yararlandı. Bu durum Rusya Federasyonu'na stratejik bir askeri avantaj sağlıyor ve "durumu giderek Moskova lehine çeviriyor. Rusya, savunma sanayisinin büyümesini hızlandırdı, mühimmat ve uzun menzilli silah üretimini arttırdı. Bu, gerekirse "uzun ve yoğun bir savaş yürütmesine" olanak tanıyor. Rusya ile Çin arasındaki ticaret artıyor. Çin'in Rusya'ya ekonomik ve güvenlik yardımı sağladığı, "çift kullanımlı malzeme ve silah bileşenleri de dahil olmak üzere Rus savunma sanayi kompleksini desteklediği" iddia ediliyor. Pekin, kendi ekonomik ve diplomatik çıkarlarını riske atmadan ilişkiyi korumak için destek düzeyini ayarlıyor. Bunun karşılığında Çin uygun enerji fiyatları ve Kuzey Kutbu'na daha fazla erişim elde etti. Rusya nükleer yeteneklerini geliştirmeye ve "en büyük ve en çeşitli nükleer silah cephaneliğini" sürdürmeye devam edecek. Moskova nükleer yeteneklerini ABD ve NATO ile olası bir çatışmada caydırıcılığı sürdürmek ve hedeflere ulaşmak için gerekli olarak görüyor. Rusya küresel bir siber tehdit oluşturacak ve istihbarat ve siber saldırı yöntemlerini geliştirecek."
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya Batılı birlikler göndermeyi göz ardı etmeyeceği açıklamas yüzünden müttefik ülkelerle arasındaki gerilimin kötüleşmesi nedeniyle uzun süredir planlanan Kiev ziyaretini erteledi. NATO Genel Sektreteri Jens Stoltenberg de dolaylı olarak Macron'ı eleştirdi ve bu tür konularda müttefiklere danışılması gerektiğini söyledi. Macron'un ziyareti Şubat ayı için planlanmıştı ancak daha sonra Mart ortasına ertelendi. Pazar günü Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin "önümüzdeki birkaç hafta içinde" gerçekleşeceği belirtilmişti.
 
- Rusya’nın Ukrayna ve Donbass’ta yürüttüğü özel askeri operasyon devam ederken Alman Bild gazetesi, Rus askerlerinin Avdeyevka etrafındaki çatışmalar sırasında modern bir Leopard 2A6 tankını ele geçirdiğini kabul etti. Yazıda, “Pazar günü Rus askerleri hasar görmüş Leopard 2A6 ana muharebe tankının fotoğraflarını yayınladı. Bu, Almanya’dan tedarik edilen ve Rusya’nın ele geçirmeyi başardığı 18 Leopard 2 tankından ilki. Bild’in elindeki bilgiye göre bu fotoğraf gerçek” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
11 Mart Pazartesi,
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Lefortovo Mahkemesi, casusluk suçlaması yöneltilen bir Güney Kore vatandaşını 3 aylığına tutuklama kararı aldı. Tass, tutuklanan şahsın adını Park Won-soon olarak aktarıyor. Güney Kore vatandaşının Vladivostok'ta gözaltına alındıktan sonra Moskova'ya getirildiği öğrenildi.
 
- Vladimir Putin, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilen kişilere reklam verilmesini yasaklayan tasarıyı onayladı.
 
- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’ya desteği sürdürmek için savunma sanayi ve teknoloji tabanını güçlendirmeleri, üretimi artırmaları gerektiğini belirtti.
 
"Avrupa savunma sanayini güçlendirmenin zamanı geldi" başlıklı bir blog yazısı paylaşan Borrell, AB Komisyonunun, geçen hafta yeni bir Avrupa Savunma Sanayi Stratejisi hazırladığını anımsatırken, Ukrayna'ya yeterli askeri desteği sağlamayı sürdürmek, stokları tamamlamak ve olası yeni tehditlerle yüzleşmek için savunma sanayisini güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.
 
Borrell, gergin bir jeopolitik ortam ortaya çıktığına işaret ederek, "Savunma sanayi ve teknoloji tabanımızı güçlendirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Ukrayna istihbaratının başındaki Kirill Budanov, Kırım'a yönelik ciddi bir operasyon hazırlığında olduklarını söyledi. RBC'nın aktardığı habere göre Budanov 2022-2023'te bölgede Ukrayna ordusunun gösterdiği faaliyetlerin "tek bir stratejinin parçası" olduğunu belirtiyor.
 
- Alman hükümeti Ukrayna'ya Taurus füzelerinin tedariki konusundaki pozisyonlarının değişmediğini açıkladı. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, İngiltere ile 'füze takası' konusunda ise bir yorumda bulunmadı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Almanya'nın kendilerine Taurus vermesi halinde Ukrayna'ya daha fazla Storm Shadow tedarik edebileceklerini söylemişti. Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da öneriye destek çıkmıştı.
 
- Gürcistan hükümeti Ukrayna'yı kendilerine karşı "hasmane faaliyetlerde bulunmakla" suçladı. Hükümetin internet sitesinde yayınlanan metinde Ukrayna yönetiminin son 2 yıldır iki ülke arasındaki geleneksel dostlık ilişkilerini zedeleyici tutumlarda bulunduğu belirtiliyor. Gürcistan, Ukrayna'da ikamet eden eski Adalet Bakanı Zurab Adeişvili'nin iadesini talep ediyor. Hükümet Kiev'in bu talebi karşılıksız bıraktığı iddiasında.
 
- Avusturya bankası Raiffeisen Bank International, ABD Maliye Bakanlığı tarafından uyarıldıkları yönünde çıkan haberleri yalanladı. Banka yönetimi bakanlığın kendilerine yaptırımların ihlal edilmesiyle ilgili bir eleştiride bulunmadığını belirtiyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Alman televizyon kanalı ARD'nin yayınına katılan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İngiliz mevkidaşı David Cameron'un ortaya attığı "füze takası" önerisini desteklediğini söyledi. Cameron "Ukrayna'ya daha fazla Storm Shadow tedarik etmeleri karşılığında Almanya'nın kendilerine Taurus füzelerinden vermesini" önermişti. Taurus füzelerinin tedariki konusunda Alman hükümetinde koalisyon ortakları arasında görüş ayrılığı bulunuyor.
 
- CNN, NATO istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde Rusya'nın ayda 250 bin civarında top mermisi ürettiğini ileri sürdü. Televizyon kanalı bu miktarın ABD ve Avrupa'nın Ukrayna'ya tedarik ettiği miktarın 2,5 katı olduğuna dikkat çekiyor.
 
- The New York Times, Ukrayna'nın ilk 6 F-16 uçağını temmuz ayında teslim alacağını yazıyor. Habere göre eğitimi tamamlanan pilot sayısı ise 12. Gazetenin iddiasına göre yıl sonuna kadar ve 2025 başında Ukrayna Batılı müttefiklerinden 13 F-16 daha teslim alacak.
 
Gazete ayrıca Ukraynalı pilotların Danimarka'daki eğitimlerinin "yeterince İngilizce bilmemeleri" nedeniyle uzadığını yazıyor.
 
- Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, La Tribune du dimanche dergisine verdiği röportajda Batılı müttefikleri Rusya'yla "kuvvetler dengesi" pozisyonundan müzakerede bulunmaya çağırdı. Séjourné Batılı ülkelerin ayrıca Ukrayna'ya yardımı arttırmaları gerektiğini söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Belgorod üzerinde sabah saatlerinde insansız bir hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Moskova yakınlarındaki Ramenskoye'de bir inşaat malzemeleri deposunda çıkan yangında 700 m2'lik alanın zarar gördüğü bildiriliyor. Acil Durumlar Bakanlığı yanan deponun çatısının çöktüğünü, ancak olayda ilk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.
 
- Ukrayna'nın Vinnitsa şehrinde bir mahkeme "Rusya'yı desteklediği" gerekçesiyle 80 yaşındaki bir emeklinin mal varlığına el konulmasına hükmetti. Ukrayna mahkemeleri ilk kez bu yönde bir karar alıyor. Ukrayna basını mal varlığına el konulan kadının şu anda Rusya'da yaşadığını yazdı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, ülkenin ittifaka girişinin 25. yıldönümü onuruna düzenlenen bir oturum sırasında, "bazı NATO ülkelerinin zaten Ukrayna'ya asker gönderdiğini" söyledi. RIA'nın aktardığına göre, Polonya meclisinin YouTube kanalında yayınlanan konuşmasında "NATO askerleri zaten Ukrayna'da" diyen Sikorksi, "Bazı politikacıların aksine, asker gönderen ülkelerin isimlerini vermek niyetinde olmadığını" ekledi. Önceki gün Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, Ukrayna'ya asker gönderme planınlarının olmadığını açıklamıştı. Macron'un "Ukrayna'ya asker gönderme seçeneğini reddetmediğini" açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sırasıdan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO ve AB ülkelerinin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini söylemişti. Ancak Scholz'un "İngiliz ordusunun halihazırda Ukrayna topraklarında bulunduğunu ve askeri personelin Storm Shadow füzelerini fırlatmasına yardım ettiğini" belirtmesi, özellikle İngiltere'den  "istihbarat verilerini kötüye kullanma" suçlamalarına yol açmıştı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin bazı NATO ülkelerinin Ukrayna’ya çoktan asker gönderdiği şeklindeki sözlerine karşılık, “Onlar bunu daha fazla gizleyemezdi” açıklamasında bulundu. (Sputnik)
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy,  günlük video mesajında, Papa Francis'in taraflar arasında müzakere çağrıları da dahil olmak üzere Moskova ile Kiev arasında barışçıl çözüme yönelik girişimlerini isim vermeden eleştirdi. Zelenskiy, "Şubat 2022'de çatışmalar başladığında Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler de dahil olmak üzere tüm Ukraynalılar savunmaya geldi. Orduyla birlikte, savunma güçlerinde duayla, sohbetle ve eylemlerle destek veren her Ukraynalı papaza teşekkür ediyorum. Kilise de budur, yanımızdadır,  2 bin 500 km ötede, sanal arabuluculuk yapılabilecek bir yerde değil" dedi. 
 
- Papa Francis'i eleştiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal medya mesajında "Asla beyaz bayrak kaldırmayacağız" diye yazdı. Kuleba “Bayrağımız sarı ve mavidir" dedi. Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski de, "Papa neden Vladimir Putin'e Rus ordusunu Ukrayna topraklarından çekme cesaretini gösterme çağrısında bulunmadı" diye sordu.
 
-  Los Angeles'ta düzenlenen Amerikan Film Akademisi Ödülleri töreninde Ukraynalı yönetmen Mstislav Çernov'un "Mariupol'da 20 Gün" adlı filmi en iyi uzun metrajlı belgesel film dalında Oscar'a layık görüldü. Bu arada Christopher Nolan'ın Oppenheimer filmi en iyi film ve en iyi yönetmen seçildi.
 
- İzvestiya gazetesi, Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Nikolai Yevmenov'un görevden alındığını yazdı. Gazete bu göreve Kuzey Filosu komutanı Amiral Aleksandr Moiseyev'in vekaleten atandığının yüksek komuta personeline iletildiğini iddia etti.
 
- CNN'in Rus basınına yansıyan haberine göre Rusya, Ukrayna savunmasını yok eden ve ön cephedeki dengeleri kendi lehine bozan güçlü bir FAB-1500 hava bombası kullandı. Habere göre  FAB-1500 1,5 ton ağırlığında ve yaklaşık yarısı patlayıcılardan oluşuyor. CNN, bombanın yaklaşık 60-70 km mesafeden savaş uçaklarından atıldığını, bu mesafenin uçakları Ukrayna hava savunma sistemlerinin ulaşamayacağı bir noktada tutabildiğini iddia ediyor. TV kanalı, FAB bombalarının Rusya'nın Donetsk yönündeki taarruzunun en önemli unsuru haline geldiğini savundu. Kommersant'ın aktardıpı habere göre ,Ukrayna'nın Avdiyivka savunmasında en önemli faktörlwerden biri bu bomba oldu. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ignat, CNN'e verdiği demeçte, Avdiyivka savaşı öncesinde ve sırasında Rus ordusunun birkaç gün boyunca yüzlerce FAB-1500 kullandığını iddia etti. Sözcüye göre sadece 48 saat içinde Avdiyivka yönüne 250 hava bombası atıldı.
 
- Ukrayna makamları dün gece Odessa ve çevresinin bir kez daha Rus insansız hava araçlarının yoğun saldırısına uğradığını bildirdi. Ukrayna medyasına göre kentte patlamalar duyuldu. Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov, kentteki Rus insansız hava aracı saldırısı sonucunda sivil bir altyapı tesisinin zarar gördüğünü söyledi.
 
-İngiliz resmi kaynaklarına göre Ukrayna, "ejderha dişi" oarak anılan beton tanksavar bariyerleri, hendekler, mayın tarlaları ve müstahkem mevziler de dahil olmak üzere cephenin çeşitli sektörleri boyunca savunma yapılarının inşasını hızlandırdı.
 
- La Stampa gazetesine verdiği röportajda İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, ülkesinin Ukrayna'ya Batılı asker gönderilmesine karşı olduğunu söyledi. Crosetto, "Fransa ve Polonya, NATO adına konuşamaz" dedi. Bakana göre, Ukrayna'ya asker yollanması tek taraflı bir gerilim anlamına gelecek ve diplomasinin yolunu kesecek. Crosetto, İtalya'nın Ukrayna'yı mevcut diğer yollarla desteklemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. İtalya Savunma Bakanlığı başkanı ayrıca, Rus ekonomisinin militarizasyonunun kendisine askeri üretimde Batı'ya karşı avantaj sağladığını ve Ukrayna'nın Batı'nın silah tedarikinin çok yavaş olduğu konusunda haklı olduğunu söyledi.
 
10 Mart Pazar
 
-  Papa Francis, Ukrayna'daki çatışmada kaybeden tarafın bunu kabul etme cesaretini göstermesi ve müzakerelere başlamayı kabul etmesi gerektiğini belirtti. Katolik Dünyası'nın ruhani lideri Papa Francis, İsviçre’de yayın yapan RSI televizyonuna verdiği röportajda, Ukrayna'daki çatışmada kaybeden tarafın beyaz bayrağı kaldırma cesaretini göstermesi ve barış görüşmelerine başlamayı kabul etmesi gerektiğini söyledi. ‘Ukrayna'da konuşulan teslimiyet konusuna yönelik tutumla’ ilgili soruyu Papa Francis, “Bu bir değerlendirmedir. Ama bence durumu gören, insanları düşünen, beyaz bayrağı kaldırıp müzakere etme cesaretine sahip olan daha güçlüdür” şeklinde yanıtladı.
 
Papa Francis, “Bugün uluslararası güçlerin yardımıyla müzakere etmek mümkün. ‘Müzakere’ kelimesi cesarettir. Kaybettiğinizde, işlerin ters gittiğini gördüğünüzde müzakere etme cesaretine sahip olmanız gerekir. Bunu yapmaktan utanıyorsunuz ama devam etmesi kaç ölümle sonuçlanacak? Zamanında müzakere etmek, arabuluculuk yapacak ülkeler aramak gerekiyor” dedi.
 
Başta Türkiye olmak üzere, şu anda Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesi için arabuluculuk yapmak isteyen çok ülke olduğunu belirten Papa, “Durum daha da kötüleşmeden müzakere etmekten utanılmamalı” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
Daha sonra Vatikan, Papa Francis'in Ukrayna'ya yönelik "beyaz bayrak"la ilgili sözlerine açıklama getirdi. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Papa'nın Ukrayna ile ilgili sözlerinde röportajı yapan kişi tarafından önerilen "beyaz bayrak" simgesini  kullandığını ve bunun teslimiyet değil ateşkes anlamına geldiğini" söyledi. Bruni, Papa'nın sözlerini açıkllarken,  "Papa, görüşmeyi yapan kişi tarafından dile getirien beyaz bayrak simgesini düşmanlıkların sona ermesi ve müzakerelere cesaret edilmesiyle ilgili bir ateşkesi ifade etmek için kullandı" dedi.  Vatikan sözcüsü, Papa'nın "müzakerelerin asla teslimiyet olmadığını" açıkça ifade ettiğini vurguladı.
 
- Rusya'nın Kursk bölgesi valisi Roman Starovoyt, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Kursk bölgesindeki Kulbaki köyünün bombalanması sonucu sivil kadının öldüğünü söyledi. Evine bir mermi isabet etmesi sonucu ölen kadının kocası da ağır yaralandı. Bombardıman sonucu iki ev hasar gördü.  Vali ayrıca, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının, Kursk semalarında Rus hava savunma kuvvetleri  tarafından vurulduğunu, alev alarak bir petrol deposunun topraklarına düştüğünü söyledi.
 
- Rusya’ya bağlanan Zaporojye Bölgesi Valisi Yevgeniy Balitskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya ait insansız hava araçlarının (İHA) Zaporojye bölgesine bağlı Pologi kentindeki bir elektrik trafo merkezine düzenlediği saldırı sonucunda yangın çıktığını ve merkezin faaliyetinin durduğunu belirtti. (Sputnik)
 
- İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, eğitim görevleri için bile olsa Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesine karşı olduğunu söyledi. Camerona'a göre, Ukrayna topraklarındaki yabancı askeri personel Rusya için hedef haline geleceğinden, eğitim en iyi yurtdışında gerçekleştiriliyor. Cameron, İngiltere'nin halihazırda kendi topraklarında 60 bin Ukraynalı askeri eğittiğini söyledi.
 
- ABD'nin 2022'nin sonunda Rusya'nın Ukrayna'ya nükleer saldırı başlatma ihtimaline karşı "kapsamlı hazırlıklara" başladığı bildirildi. CNN'e konuşan, Biden yönetiminden iki üst düzey yetkili, ABD yönetiminin özellikle Rusya'nın taktik veya askeri nükleer silah kullanabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Bir yetkili CNN'e, yönetimin endişelerinin "sadece varsayımsal olmadığını, alınan bazı bilgilere dayandığını" söyledi. Buna göre ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, yaz sonu ile 2022 sonbaharı arasında acil durum planları geliştirmek için bir dizi toplantı düzenledi. 
 
- Alman yerel konseyleri hükümete, savaş durumunda sivilleri korumalarına yardımcı olmak için yeni sığınakların inşası da dahil olmak üzere daha fazla para sağlama çağrısında bulundu. Açıklama, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'un ülkenin sivil nüfusa daha fazla koruma sağlaması gerektiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.
 
- Fransa ve Baltık cumhuriyetlerinin dışişleri bakanlarıyla Litvanya'nın Vilnius kentinde yaptığı toplantının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkenin Batılı müttefiklerine her türlü silahı kısıtlama olmaksızın tedarik etmeleri yönünde acil bir çağrıda bulundu. 
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, Ukrayna'nın önümüzdeki iki ay içinde Avrupa Birliği'nden 6 milyar euro destek alacağını söyledi.
 
- Çek Başbakanı Petr Fiala, X'te yaptığı açıklamada, Çek liderliğindeki Ukrayna için mühimmat satın alma girişim grubunun şimdiye kadar 300 bin top mermisinden oluşan ilk partiyi satın almaya yetecek kadar para toplayabidiğini söyledi. Daha önce 800 bin top mermisinin alımından söz edilmişti.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı görevden alabileceği iddia edildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, Kiev merkezli haber sitesi Strana'ya Zelenski'nin Kuleba'dan memnun olmadığını söyledi.  Yetkili, "Kuleba'yla ilgili birçok soru işareti var. Özellikle Dışişleri Bakanlığı'nın gösterdiği büyükelçi adayları hakkında rahatsızlıklar söz konusu" dedi. Kaynak, sorunlarla ilgili daha fazla detay paylaşılmadı. Gazete, görevden alınması durumunda Kuleba'nın yerine geçmesi en muhtemel adayın 44 yaşındaki Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Zovkva olabileceğini savundu. (indyturk.com)
 
- Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransa'nın Rusya'ya karşı savaşında yardımcı olmak amacıyla silah üreticilerinden bazılarının çok ihtiyaç duyulan askeri teçhizatı doğrudan Ukrayna topraklarında üretmesini planladığını söyledi.
 
- The Guardian'ın haberine göre, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Ukrayna konusunda görüşmelerde bulundu. Johnson'ın özel uöakla Venezula'ya uçtuğu ve müzakerelerin gizli tutulduğu bildirildi.  Johnson'un tatilde olduğu Dominik Cumhuriyeti'nden Venezuela'ya uçtuğu ve 24 saatten az kaldığı, müzakerelerin konusunun Venezuela'dan Rusya Federasyonu'na olası silah tedariki olduğu belirtiliyor. Guardian, Londra'nın Maduro'yu 11 yıllık iktidarı boyunca Venezuela'nın meşru lideri olarak görmeyi reddettiğini belirtiyor. Maduro daha önce Batı'nın Ukrayna'da Rusya'ya yenildiğini, ayrıca Batılı ülkelerin Ukrayna'daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak istemediklerini söylemişti.
 
- Eski Gürcistan Başbakanı ve iktidardaki Gürcü Hayali Partisi Genel Başkanı İrakli Garibaşvili, Gürcistan'ın hala askeri bir çatışmaya sürüklenme ve Rusya'ya karşı ‘ikinci bir cephe’ açılması riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Gazetecilere konuşan Garibaşvili, “Sonbaharda yapılacak parlamento seçimleri ülkemiz için çok önemli. İstikrarı, barışı ve ekonomik kalkınmayı sürdürdük. Ancak, ülkenin güvenliği ve savaşa dahil olması, ‘ikinci bir cephenin’ açılmasıyla ilgili olarak geçen iki yıldan beri var olan riskler ortadan kalkmış değil. Bu sorunları seçmenlerle konuştum ve onlara Gürcü Hayali’nin zaferinin halkımızın barışı, istikrarı ve kalkınmayı sürdürmesi için tek alternatif çözüm olduğunu anlattım” dedi. (Sputnik)
 
- "Through the Eyes" adlı YouTube kanalına demeç veren eski CIA analisti Larry Johnson, NATO güçlerinin Ukrayna’ya girmesi halinde Rus ordusunun ittifakın Romanya ve Polonya'daki üslerini vurabileceğini söyledi. Johnson, “Rusya nükleer silah kullanmayacak; Polonya ve Romanya'daki ikmal merkezlerini ve üslerini vurabilecek konvansiyonel füzeleri var” dedi. İngiltere ve Fransa’nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazır olduğunu belirten Johnson, bu ülke liderlerinin son zamanlarda Rusya'ya karşı saldırgan açıklamalar yaptığını vurguladı. Uzman, NATO üyesi ülkelerin Ukrayna’ya asker göndermeleri karşısında Rusya’nın bu güçlerin büyük kayıp vermelerine yol açacak çok hassas darbeler indirebiliceğini kaydetti. (Sputnik)
 
Mart Cumartesi
 
- Rusya dün gece Ukrayna'nın yeni İHA saldırılarıya karşı karşıya kaldı. Rusya Savunma Bakanlığı.açıklamasına göre, Rus hava savunma sistemleri ülkenimn dört ayro bölgesinde 47 insansız hava aracını düşürdü. Özellike Rostov bölgesi büyük bir saldırıya maruz kaldı. Buna göre Rostov bölgesi üzerinde 41, Volgograd bölgesinde üç, Kursk bölgesinde iki ve Belgorod bölgesi üzerinde bir adet uçak tipi İHA imha edildi.Savunma Bakanlığı kayıp ve imha konusunda bilgi vermedi. Rostov bölgesi valisi Vasili Golubev, özellikle Taganrog ve Morozovsk'un büyük saldırılara maruz kaldığını bildirdi Valiye göre hava savunma sistemleri tarafından saldırılar püskürtüldü, bir acil servis çalışanı yaralandı.
 
Bu arada Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, dün Telegram kanalından yaptığı açıklamada Ukrayna’ya ait kamikaze insansız hava araçlarının Belgorod bölgesindeki Rojdestvenka yerleşimine düzenlediği saldırı sonucunda 2 kişinin öldüğünü bildirdi. Sputnik'in aktardığına göre Gladkov, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ‘kamikaze’ tipi 3 insansız hava aracı ile Grayvoron ilçesindeki Rojdestvenka yerleşiminin banliyösüne saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda 2 kişi öldü, 1 kişi de ağır yaralandı” dedi.
 
- ABD ve İngitere'nin ardından, İsveç, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore ve Letonya da vatandaşlarını Rusya'da olası terör saldırıları konusunda uyardı. Kommersant'ın haberine göre üç büyükelçiilik, Rusya'da "kötüleşen güvenlik durumu" hakkında mesaj yayınladı. Büyükelçilikler, vatandaşlarından kalabalıkların topandığı yerlerden uzak durmaları konusunda uyardı. 
 
- Birleşmiş Milletler verilerine göre, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalarda bugüne kadar hayatını kaybeden sivil sayısı 10 bin 703'e ulaştı. Bunlardan 549'u çocuk. Saldırılarda 20 bin 146 kişi de yaralandı.
 
- Amerikan TV kanalı NBC'nin haberine göre, Kongre'deki ABD Cumhuriyetçi Parti temsilcileri Kiev rejimi için alternatif bir yardım paketi hazırlarken, fonların bir kısmının Ukrayna'ya kredi şeklinde sağlanabileceğini bildirdi. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson'ın yanı sıra Temsilciler Meclisi'nin önemli komitelerinin başkanlarının da bu seçenek üzerinde çalıştığı bildiriliyor. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul  "Bu fonlar Ukrayna hükümetini desteklemek için kullanılabilir ve teminat, dondurulan Rus varlıkları olabilir" dedi. Biden yönetiminin Kiev'e 60 milyar dolar tahsis etme talebi ABD Kongresi'nde onay bekliyor. 
 
-  South China Morning Post gazetesinin kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre Çin ve İsviçre, Moskova’nın katılımı olmadan ‘Potemkin Köyü’ gibi görünecek İsviçre’deki Ukrayna konulu barış zirvesine Rusya’nın davet edilmesinde ısrar ediyor. Haberde, “Konuya vakıf kaynaklar, iki ülkenin barışın nasıl sağlanacağı konusunda ‘pragmatik’ bir tutum içinde olduğunu ve her iki tarafın olmadığı bir formatın ‘Potemkin Köyü’nün’ diplomatik eşdeğeri olma riski taşıdığını söylüyor” ifadelerine yer verildi. Bern ve Pekin'in Rusya'nın katılımının olmadığı müzakere seçeneğini gerçekçi görmediği belirtilen haberde, Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui'nin AB temsilcilerine, ‘zirvenin Rusların boğazına tıkılacak bir planın geliştirildiği bir konferans olamayacağını’ söylediği kaydedildi. (Sputnik)
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, X hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye ziyareti. İstanbul... Ada tipi ikinci korvetimizin yapımını da denetledim ve ona Hetman Ivan Vyhovskyi adını verdim" dedi.  Ukrayna Cumhurbaşkanı İstanbul ziyareti sırasında Türkiye'nin Ukrayna donanması için inşasına devam ettiği Ada tipi ikinci korveti de yerinde inceledi. Zelenskiy korvetin adının Hetman Ivan Vyhovskyi olacağını açıkladı. RBC-Ukrayna haber kanalına göre Zelenskiy, korvetin, Ukrayna karasularında görüneceğini ve Ukrayna donanmasını güçlendireceğini belirtti. Türkiye'nin Ukrayna için inşa ettiği ilk korvet Hetman Ivan Mazepa Eylül 2021'de projelendirilmişti. Savaşın başlamasıyla Türkiye'de devam eden geminin 2024-2025'te Ukrayna donanmasına teslim edilmesi planlanıyor. (BBC)
 
- Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, federal TV kanalı Rossiya 24'e yaptığı açıklamada, Başkan Vladimir Putin'e, Rusya'nın aleyhine olan uluslararası anlaşmalardan gerekirse çekilmesi için Federasyon Konseyi üyelerinin teklif sunulacağını söyledi. Kosaçev'e göre Rusya'nın, çoğu dost olmayan ülkelerle imzalanan 15 binden fazla ikili ve çok taraflı anlaşması var.  Daha önce Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Moskova'nın aleyhine olan uluslararası anlaşmaların askıya alınması çağrısında bulunmuştu.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, son yıllarda NATO ülkelerinden 1000'i aşkın Rus diplomatın sınır dışı edildiğini söyledi.
 
- Baza haber sitesi, en az 10 Rusya vatandaşının İstanbul-Buenos Aires uçağına binişlerine izin verilmediğini iddia etti. Habere göe uçuş iptallerinin tamamı Türk Hava Yolları'nda gerçekleşti. Ek kontroller nedeniyle Rusya'dan gelen ve Arjantin'den dönüş bileti olmayan yolcuların uçağa alınmasına izin verilmediği, şirketin muhtemelen Arjantşn makamlarının talebine uyarak göçmen olarak giden yolcuların sınır dışı edilmesi riskini azaltmaya çalıştığı belirtildi. THY'den bir açıklama yapılmadı.
 
- Avrupa Komisyonu (AK) Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun önümüzdeki hafta Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılımına ilişkin müzakere sürecini başlatmak için gerekli müzakere çerçevesine ilişkin bir öneri hazırlamayı planladığını söyledi. Dombrovskis, “Önümüzdeki hafta, daha sonra üye devletlerin onayına sunulacak bir müzakere çerçevesi taslağı hazırlayacağız. Geriye kalan dört katılım reformunun Ukrayna tarafından uygulanmasının ardından müzakere çerçevesini onaylayabilecekler” dedi. Ukrayna'ya mali yardım konusunda Dombrovskis, 4.5 milyar euro tutarındaki ilk dilim (Ocak-Mart dönemi için 1.5 milyar) mart ayında, 1.5 milyar tutarındaki ikinci dilimin ise nisan ayında Kiev'e gönderileceğini belirtti. (Sputnik)
 
Mart Cuma
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Erdoğan Rusya'ın da katılacağı bir barış zirvesine evsahipliği yapmayı teklif ederken, Zelenskiy yapılacak barış zirvesine Rusya'nın katılımına karşı olduğunu söyledi. Zelensky, Rusya'nın çözüm zirvesine katılımının "adil bir dünya kurma" planının geliştirilmesinden sonra mümkün olacağına inandığını belirtti.
 
Zelenskiy görüşme öncesinde, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Ukrayna'ya verdiği güvenilir destekten dolayı Türkiye'ye minnettarım" dedi. İki ülkenin, tüm bölgenin ve küresel gıda güvenliğinin sağlanmasının "Karadeniz'de koşulsuz seyir güvenliği" gerektirdiğini vurgulayan Zelenskiy, bunu hep birlikte başarabileceklerini kaydetti.Zelenskiy, "Türk savunma şirketleriyle ikili işbirliğini ve ortak üretimi güçlendirmek istiyoruz." ifadesine yer verdi. Savaş esirlerinin serbest bırakılması hususunda ise Zelenskiy, "Rusya'nın esir tuttuğu Kırım Tatarları dahil savaş esirlerimizin ve vatandaşlarımızın serbest bırakılması konusunda da Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenski görüşmesi saat 19.30 sıralarında başladı. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü.
 
NTV'nin aktardığına göre Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
- Sayın Zelenski'yi yeniden misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Sayın Zelenski ile Miçotakis'in de bulunduğu bölgeye yakın yere düzenlenen füze saldırısı sebebiyle her iki ülkeye de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
- Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliğine yönelik desteğimizi vurguladım. Savaşın başta Ukrayna olmak üzere menfi yansımaları artıyor.
- Maalesef barışın tesisi için Mart 2022'de İstanbul'da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik bir adım atılamadı. Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız.
- Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti. Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.
- Ukrayna'nın ekonomik açıdan ayakları üzerinde duran bir konuma gelmesi büyük önem taşıyor.
- Savaşa rağmen ikili ticaretimizin istikrarlı bir seyir izlemesinden memnuniyet duyuyoruz. 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için gayretlerimizi artırma konusunda mutabık kaldık.
- Pek çok firmamız savaşın getirdiği riskleri göğüsleyerek arazideki çalışmalarına devam etti, devam ediyor. Ukrayna'nın yeniden imarı çalışmalarına da güçlü şekilde destek vereceğiz.
- Türkiye'nin duruşu itibarıyla sağlayabileceği bazı imkanlar olduğuna inanıyoruz. Biz Türkiye olarak gerek şahsım gerek bakan arkadaşlarım muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde olumlu bazı yaklaşımlar gördüğümüz için adımlar atıyoruz. Netice alacağımızı ümit ediyoruz. Ümitsiz değiliz. Şu salon çok şeylere şahit oldu. Bu salonda kaldığımız yerden devam edeceğimizi zannederek bu yola çıktık.
 
Zelenskiy'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- Sayın Cumhurbaşkanı ve Türk halkına Ukrayna'nın bağımsızlığına desteğiniz için teşekkür ederim.
- Her zamanki gibi çok samimi bir müzakere gerçekleştirdik. Bir an önce topraklarımıza adil bir barış getirmek istiyoruz.
- Türkiye'nin çabaları sayesinde ciddi insani sonuçlar elde ettik.
- Kırım Tatarları başta olmak üzere ilgili liste ilettim. Bu insanlar işgal altında olan Ukrayna topraklarında bulunuyor. Bugün barış planımıza dikkat çektik. Özellikle liderler düzeyindeki küresel zirve hazırlıklarıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı'na bilgi verdim.
- Adil bir barış elde etmek istiyoruz. Ukrayna için acil bir barış. Ben savunma sanayi şirketleriyle bugün bir araya geldim. Savunma sanayi şirketleriyle görüşmekten memnuniyet duydum. Ekonomik iş birliğimiz açısından bu konuları çözmeye hazırız. Bugün burada bir anlaşma imzaladık. Bizim ticaretimizi kolaylaştıracak.
- Karadeniz bölgesi de çok önemli. Çok fazla gemi oradan geçti. Şimdiden 30 milyon tondan fazla tahıl o koridordan geçti. Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik dilemek istiyorum. Mübarek Ramazan ayı sırasında barışın biraz daha bize yakın olmasını diliyorum.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, mecliste bulunan parti liderleriyle 7 Mart'ta Elysee Sarayı'nda yaptığı toplantıda, "ülkenin silahlı kuvvetlerinden bir birliğin Ukrayna'ya gönderilebileceği bir senaryodan bahsettiği" iddia edildi. Macron'un kendisi bu senaryo hakkında konuşmazken, toplantıda hazır bulunan Komünist Parti'nin Genel Sekreteri Fabien Roussel'ın iddiasına göre Emmanuel Macron, "cephenin Odessa'ya veya Kiev'e doğru ilerlemesi halinde Fransa tarafından da Ukrayna'ya müdahale başlatmanın mümkün olduğunu" söyledi. (Kommersant)
 
- Volgograd havaalanı yetkilileri, Şarm El-Şeyh'ten Volgograd'a giden Ural Lines uçağının hava sahası kısıtlamaları nedeniyle Astrahan'daki alternatif bir havaalanına yönlendirildiğini duyurdu. Pobeda ve Aeroflot havayollarının Moskova'dan Volgograd'a sabah uçuşları da  ertelendi. Volgograd bölgesine yapılan İHA saldırılarının ardından getirlen kısıtlamalar daha sonra kaldırıldı. Rusya Savunma Bakanlığı bölge üzerinde bu sabah 11 İHA'nın imha edildiğini duyurdu. Askeri departman daha sonra dört İHA'nın daha vurulduğunu bildirdi. 
 
- ABD'nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy, bazı ABD merkezli sivil toplum kuruluşlarının (STK) Rusya aleyhindeki faaliyetleri Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve resmi nota verildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada Büyükelçi Tracy'nin çağrıldığını belirtilerek Amerikan Uluslararası Eğitim Konseyleri, Kültürel Perspektifler, Uluslararası Eğitim Enstitüsü adlı 3 STK'nın istenmeyen kuruluşlar olarak tanındığının bildirildiğini duyurdu. Bakanlık, Rusya'da faaliyet gösteren bu kuruluşların ABD Büyükelçiliği'nin desteğiyle eğitim ve kültürel alışveriş adı altında Rus karşıtı program ve projelerin uygulanmasına yönelik nüfuz ajanlarını işe almayı amaçladığının altını çizdi. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyşe 52 hükümlü kadının affedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Yapılan açıklamaya göre, affedilenler arasında hamile kadınlar ve küçük çocukları olan kadınların yanı sıra akrabaları Ukrayna'daki askeri operasyona katılanlar da yer alıyor.
 
- ABD Büyükelçiliği önümüzdeki iki gün içinde Moskova'da terör saldırısı tehdidi konusunda vatandaşlarını uyardı. Aynı uyarıya İngiltere Büyükeçliği de katıldı. Kommersant gazetesnin sabah karşı yayınladığı habere göre, ABD diplomatik misyonundan yapılan basın açıklamasında, "Büyükelçilik, aşırılık yanlılarının yakın gelecekte Moskova'da konserler de dahil olmak üzere kitlelere saldırmayı planladıkları yönündeki raporlara dayanarak ABD vatandaşlarına önümüzdeki 48 saat boyunca  kalabalıklardan kaçınmalarını tavsiye ediyor" denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya seyahat için risk seviyesini maksimum olan dördüncü seviyeye çıkardı. Aynı açıklamaya atıfta bulunarak İngiltere Büyükelçikiği de vatandaşlaını uyardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı henüz bu konuda bir yorum yapmadı. Bugün ve hafta sonundan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Moskova'da çok sayıda kitlesel etkinlik planlanıyor.
 
- Devlet TV kanallarından Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, Telegram kanalında ABD ve İngiltere büyükelçiliklerinin 8 Mart'ta Moskova'da terör saldırısı tehdidine ilişkin yaptığı uyarıları yorumladı. Simonyan, bu bilginin güvenilir olması halinde Amerikalı ve İngiliz yetkililerin bunu resmi kanallar aracılığıyla Rusya tarafına iletmesi gerektiğini belirterek şu yorumu yaptı: "ABD ve Britanya büyükelçilikleri terör saldırıları tehdidine karşı uyardılar... Koordineli bir şekilde. Sizden 48 saat boyunca halka açık etkinliklerden uzak durmanızı istiyorlar. Ucuz 'ortaklar'! Elinizde spesifik bir bilgi varsa, bu bilgi ilgili kanallardan iletilmelidir. Umarım bunu yapmışsınızdır. Aksi durumda bu suç ortaklığıdır." 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'nin her iki kanadına yaptığı yıllık konuşmanda  "Amerikalıların Ukrayna'daki çatışma konusunda geri çekilmeyeceğini ve Putin'e boyun eğmeyeceğini" söyledi. ABD parlamentosunu, Ukrayna'ya yardım sağlayacak yasayı onaylamaya çağıran Biden, “Kongreye şunu söylüyorum: Putin'e karşı çıkmalıyız. Tarih bizi izliyor. ABD geri çekilirse Ukrayna'yı, Avrupa'yı ve özgür dünyayı tehlikeye atacak ve bize zarar vermek isteyenlere cesaret verecektir. Başkan Putin'e mesajım basit. Geri çekilmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Teslim olmayacağım" dedi. ABD Başkanı, Amerikan birliklerinin Ukrayna'daki çatışmaya dahil olmasına şiddetle karşı olduğunu vurgulayarak “Onlar zaten Amerikan askei istemiyorlar. Amerikan askerleri Ukrayna'daki savaşa katılmayacaklar" diye konuştu.
 
- Başkan  Zelenskiy, görevden aldığı eski Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'i İngiltere Büyükelçisi olarak atadı.  Zelenskiy bu görevi Zalujnıy'nin istediğini ve kararnameyi imzaladığını söyledi. Zalujnıy, 2021'den beri Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıydı. Zalujnıy, istifasından kısa bir süre önce yapılan ankette Ukraynalılar arasındaki güvenoyunda yüzde 82 oy alarak, yüzde 672'de kalan Zelenskiy'i geride bırakmıştı. 
 
- New York Times'ın haberine göre "ABD yönetiminde, Zelenskiy'nin savunma stratejisine karşı giderek artan bir memnuniyetsizlik başgösteriyor." Makalede, iki yıllık yoğun işbirliğinin ardından, karşılıklı hayal kırıklığıyla ifade edilen anlaşmazlık işaretlerinin ortaya çıktığını belirtiyor. Buna göre Pentagon, "Ukrayna ordusunun Avdiyivka yakınlarında yenilgiye uğratılması nedeniyle Ukrayna liderliğini eleştiriyor ve sınırlı kaynakların stratejik önemi olmayan küçük Ukrayna şehirlerine harcanmasını da onaylamıyor."
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonun son 24 saatinde Ukrayna ordusunun ölü ve yaralı olarak 820’ye yakın askerini kaybettiğini bildirdi. Ukrayna ve Donbass'ta devam eden özel askeri operasyonun son 24 saatine ilişkin güncel bilgileri paylaşan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerin Kupyansk ve Güney Donetsk istikametinde cephedeki konumlarını iyileştirdiği, Donetsk, Avdeyevka ve Herson istikametlerinde ise daha avantajlı mevzileri ele geçirdiği bilgisini verdi. (Sputnik)
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsveç'i NATO'ya katılmasından dolayı kutlayan resmi bir bildiri yayınladı. İsveç'i "son derece yetenekli bir orduya sahip gururlu bir demokrasi" olarak nitelendiren Austin, "İsveç'in kararı, Putin'in savaşının NATO'nun genişlemesinin sonucu değil, NATO'nun genişlemesinin nedeni olduğunun ispatıdır" dedi. 
 
- Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Petr Pavel'in Ukrayna ile ilgili son açıklaması, kendi ulusal güvenlik danışmanı Tomas Pojar tarafından düzeltildi. Cumhurbakanı Pavel, Prag'ın Ukrayna için AB dışındaki kaynaklardan 800 bine kadar top mermisi satın almak için gerekli tüm fonu zaten topladığını söylemişti. Pavel dün, "Bu sabah itibarıyla 800 bin adet top mermisi alımı için gerekli toplam tutarı topladık. Bu, Norveç'in katkısı sayesinde gerçekleşti" demişti. Uluslararası haber ajansları tarafından bu haberin geçilmesinin ardından Pavel'in danışmanı Tomas Pojar, Denik N gazetesine verdiği demeçte "Başkan Pavel, Prag'ın planlanan mühimmat miktarının tamamı için değil, ilk mermi partisi için yeterli fon topladığını kastetti" dedi.
 
- Kiev'i ziyaret eden İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, İngiltere'nin Ukrayna'ya 10 binden fazla insansız hava aracı alımı için 125 milyon sterlin tahsis edeceğini söyledi. Tedarik paketinde standart dronlar ve saldırı İHA'larının yanı sıra keşif ve deniz dronları da yer alacak.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin herhangi bir limitinin olmadığı şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. X platformundaki hesabından paylaşım yapan Medvedev, “Macron, Ukrayna’ya destek konusunda ‘artık herhangi bir kırmızı çizgi yok, herhangi bir sınır yok’ dedi. O halde bu, Rusya’nın Fransa ile ilgili artık herhangi bir kırmızı çizgisinin kalmadığı anlamına geliyor” vurgusunu yaptı. Medvedev paylaşımının altında ayrıca, ‘düşmana karşı her şey mubahtır’ anlamına gelen Latince ‘In hostem omina licita’ ifadesini kullandı.
 
- Rusya Merkez Bankası, bankalardan nakit döviz çekimine yönelik kısıtlamaların 9 Eylül 2024’e kadar uzatıldığını açıkladı. Mart 2022'de aldığı kararla, bireyler bankalardaki döviz hesaplarından sadece ruble cinsinden nakit para çekebiliyor.
 
- Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vadim Kulit yaptığı açıklamada, 5 Mart’ta Rus Hava-Uzay Kuvvetlerinin Suriye'nin İdlib kentinde teröristlere ait 2 üssü vurduğunu, 20'den fazla militanın etkisiz hale getirildiğini söyledi. Kulit, “Rus Hava-Uzay Kuvvetlerinin 5 Mart'ta İdlib kentinin Basankul yerleşimi yakınlarında düzenlediği saldırıda, Suriye hükümet güçlerine ait mevzileri bombalayan teröristlere ait 2 üs imha edildi, 20'den fazla terörist etkisiz hale getirildi” dedi. (Sputnik)
 
Mart Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı İsveç'in NATO üyesi olmasını öngören protokolün resmen yürürlüğe girdiğini açıkladı. Böylece İsveç resmen NATO üyesi haline geldi. İttifaka üye ülkelerin sayısı İsveç'le birlikte 32'ye yükseldi. İsveç'in üyeliği Türkiye'nin ardından Macaristan parlamentosu tarafından da onaylanmıştı.
 
- İngiliz Financial Times gazetesi, kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya ile askeri bir çatışma durumunda İsveç'in NATO'nun lojistik merkezi haline gelebileceğini yazdı.
 
Rusya ile doğrudan sınırı olmayan İsveç’in, NATO'nun askeri organizatörleri için cephe ülkelerinden farklı bir rol oynayabileceği ifade edilen haberde, “İsveç, Rusya ile olası çatışma durumunda lojistik bir merkez olmanın yanı sıra Finlandiya ya da Baltık ülkelerine takviye güç gönderilmesi için de bir güzergah olacaktır” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
- Vologda Vali Vekili Georgi Filimonov, Çerepovets şehrindeki Severstal fabrikasının insansız hava araçlarının hedefi olduğunu açıkladı. Filimonov fabrikanın normal rejimde çalışmaya devam ettiğini söyledi. Çerepovets şehri Ukrayna sınırına 800 km mesafede bulunuyor.
 
- Paris'te Emmanuel Macron'la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Rusya'yı ülkesinde darbe organize etmeye çalışmakla suçladı. Reuters'in aktardığına göre Sandu, "Rusya'nın enerji şantajı, dezenformasyon, protesto sponsorluğu, seçimlere müdahale ve darbe teşebbüsü yoluyla Moldova'yı kontrol altına almaya çalıştığını" söyledi.
 
- The Washington Post'un haberine göre ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti'ye mensup milletvekilleri, Rus ordusunun Starlink terminalleri kullandığı yönünde çıkan haberlerle ilgili bir soruşturma başlattı.
 
- FSB, Işid militanlarının Moskova'daki sinagoga düzenlemeyi planladığı saldırının önlendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada Orta Asya ülkelerinin vatandaşlarından oluşan Kaluga merkezli bir terör hücresinin etkisiz hale getirildiği belirtiliyor.
 
- Kommersant gazetesi Kazan'daki tank okulunda öğle saatlerinde çıkan yangının söndürüldüğünü bildiriyor. Olayda yaralanan olmadığı açıklandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD'li yetkililer Rusya'da faaliyet göstermeye devam eden son büyük Avrupalı banka Raiffeisenbank üzerindeki baskıyı arttırmayı planlıyor. ABD Maliye Bakanlığı'ndan bir heyetin konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak için Avusturya'ya iki günlük bir ziyaret düzenleyeceği öğrenildi. Reuters heyetin Avusturyalı muhataplara "Rusya'yla iş yapan bankaların uluslararası sistemin dışında kalma olasılığını" hatırlatacağını yazıyor.
 
- Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Antalya Diplomasi Forumu 2024'te Türkiye-Ermenistan normalleşmesine değinerek, "Ermenistan olarak biz samimi şekilde devlet sınırlarının bir an önce açılmasını istiyoruz. Diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve insanlar ve kültürler arasında temasların artmasını istiyoruz." dedi.
 
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerine de değinen Mirzoyan, "Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamak için müzakereleri sürdürüyoruz ve genel olarak Kafkasya'da, Güney Kafkasya Bölgesi'nde istikrar ve barışın pekiştirilmesi için bu sürece devam ediyoruz." dedi. (Sputnik)
 
- Bloomberg ajansı Joe Biden yönetiminin ABD'nin savunma bütçesini yüzde 1 oranında arttırmak istediğini yazıyor. Buna göre 2025 mali yılı için kongreye teklif edilecek bütçe 849,8 milyar dolar olacak. Haberde Biden'in F-35 alımı için ayrılacak kaynağı azaltmak istediğine de değiniliyor.
 
- Polonya Avrupa Birliği'ne Ukrayna'ya 24 Şubat 2022'den sonra tanınan ticari imtiyazların iptal edilmesini önerdi. Polonya Başbakanı Tusk, "Ukrayna'ya yardım etmeyi çok istiyoruz, ama Avrupa tarım pazarını da korumak zorundayız," şeklinde konuştu.
 
- Finlandiya Kouvola şehrinde Rusya vatandaşlarının vize başvurularını değerlendiren vize merkezini tasfiye etme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı merkezin işlerinin başkent Helsinki'ye taşınacağını duyurdu.
 
- Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov, bazı basın organlarında çıkan "Ukraynalı esir askerlerin karaborsada satıldığı" yönündeki haberlerin yalan olduğunu açıkladı. (Kommersant)
 
- Hindistan'ın Moskova büyükelçiliği bir vatandaşlarının Rusya saflarında Ukrayna'da çarpışırken hayatını kaybettiğini açıkladı. (AFP)
 
SON HABER
 
- Bloomberg'in haberine göre Ukrayna'nın müttefiki olan ülkeler, Çek Cumhuriyeti'nin inisiyatifiyle Kiev'e seck edimek üzere 800 bin mermi buldu, şimdi satın almak için gereken parayı topluyor. Kaynaklar, mermilerin üçüncü ülkelerden birkaç hafta içinde Ukrayna'ya teslim edilebileceğini belirtti. Şubat ayında Münih Konferansı'nda Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Petr Pavel, ülkesinin Avrupa dışındaki üreticilerden 800 bin mermi bulduğunu, bunların yarım milyonunun 155 mm, 300 bininin de 122 mm kalibreli olduğunu, adını açıklamadığı satııcı ülkelerin teslime hazır olduğunu söylemişti. Çek Cumhuriyetinin koordine ettiği "mermi alımı için bağış kampanyası"na  Almanya, Fransa, Polonya, Kanada, Hollanda, Danimarka, Letonya ve Litvanya da para vermeye hazır olduğunu duyurmuştu.
 
- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin'de düzenlediği yıllık basın toplantısında "Uluslararası ortamdaki karmaşık çalkantılar karşısında Çin, barış için bir güç, istikrar için bir güç ve dünyada ilerleme için bir güç olmaya devam edecektir" dedi. Dışişleri bakanı, Pekin ve Moskova'nın daha yakın ilişkisinin "stratejik bir seçim" olduğunu belirterek, ikili ticaretin 2023'te 240 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığını kaydetti. Wang, iki ülke arasındaki bağları büyük güçler arasındaki ilişkilerde "yeni bir paradigma" olarak tanımladı, "yeni fırsatların" olduğunu ekledi. Wang, "Büyük ülkeler çatışma aramamalı ve Soğuk Savaş'ın geri gelmesine izin verilmemeli" dedi. Ayrıca Wang, Pekin'in "Ukrayna konusunda objektif ve tarafsız bir tutum sürdürdüğünü, barış elçisi Li Hui'nin şu anda bölgede olduğunu" belirterek yeniden barış görüşmeleri çağrısında bulundu. Çinli bakan, İsrail'in Gazze'de beş aydır devam eden savaşını ve dünyanın akan kanı durdurmaktaki başarısızlığını, "insanlık için bir trajedi ve medeniyet için bir rezalet" olarak nitelendirdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Tula, Bryansk ve Kursk bölgelerinde dün gece altı insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.
 
-  Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait insansız botların saldırılarda kullanıma hazırlandığı Odessa'nın endüstriyel liman bölgesindeki bir hangara yüksek hassasiyetli bir füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. Açıklamada "Saldırıda hedefe ulaşıldı. Hedef vuruldu" denildi. Ukrayna son dönemde Karadeniz'de Rusya donanmasına yönelik insansız botlarla saldırılar düzenliyordu.
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ile birlikte dün Odessa'ya yaptığı ziyaret sırasında Rus birliklerinin şehre füze saldırısı düzenlediğini kaydetti. Yunan hükümetindeki kaynaklara dayanan Protothema gazetesine göre, "Mitçotakis füzenin düştüğü yerden 150 metre uzaktaydı". Ukrayna makamları, Rusya'nın Odessa'nın liman altyapısına düzenlediği saldırı sonucunda beş kişinin öldüğünü açıklamıştı.
 
-  Rusya Genelkurmay Akademisi Başkanı General Vladimir Zarudnitskiy, “Askeri Düşünce” dergisinde yayınlanan makalesinde, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa'da daha geniş çaplı bir savaşa dönüşme olasılığının göz ardı edilmediğini vurguladı. Zarudnitskiy, "Rusya'nın yeni askeri çatışmalara sürüklenme olasılığı artıyor. Batı, Rusya'nın 'stratejik yenilgisini' hedefliyor. Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesi, Rusya ile Batı arasındaki çatışmanın sonu anlamına gelmeyecek, çünkü şu anda başlatılan mevcut dünya düzeninin dönüşüm süreci çelişkilerin büyümesiyle ilişkilidir ve bunların çözümü neredeyse her zaman askeri güç kullanımına yol açar” dedi. (RIA)
 
- Reuters'in haberine göre, ABD yaptırımlarının sıkılaştırılması nedeniyle Liberya ve Marshall Adaları bayraklı gemiler Rus petrolü taşımayı durdurdu. Enerji uzmanları, tankerlerin "ABD'nin ulaşamayacağı yeni bir ülkenin bayrağına geçtikten sonra bile yaptırım ihlallerinden sorumlu olmaya devam edeceğini" söylüyor.
 
- Rusya lideri Putin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi ile Soçi’de bir araya geldi. Putin görüşme sırasında, “Biz dünya genelinde bu alanda tartışmasız liderlerden birileri olmaya devam ediyoruz, sadece nükleer enerjiyi işletmekle kalmıyor, aynı zamanda onu aktif olarak geliştiriyor ve çevre dostu bir enerji türü olarak görüyoruz, nükleer tesislerin güvenliğini artırmak için her şeyi yapıyoruz” diye konuştu. Rosatom’un hayata geçirdiği önde gelen projeleri sıralayan Putin, Moskova’nın en iyi uygulamalarını ortaklarıyla paylaşmaya hazır olduğunu, UAEA ile her alanda işbirliğini güçlendirmeyi planladığını ve kuruma, attığı karşılıklı adımlar için minnettar olduğunu vurguladı. (Sputnik)
 
- Rusya ve Ukrayna'ya yönelik tutum farklılıkları nedeniyle ortaya çıkan siyasi gerginlik üzerine, bir zamanlar Çekoslovakya olarak tek devlet altında yaşayan Çek Cumhuriyeti ile Slovakya'nın ilişkileri bozuluyor. İki ülkenin bakanlar kurulunun senede bir yaptıkları ortak toplantı iptal edildi. Gerginlik, Slovakya Dışişleri Bakanı Juraj Blanar'ın Antalya'da düzenlenen diplomatik zirvede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi sonrasında tırmandı. Çekya bu görüşmeyi ağır bir dille eleştirirken, Slovakya Başbakanı Robert Fico, Slovakya'nın egemen bir dış politika izleyen ve "dünyanın dört bir yanıyla etkileşim halinde olan egemen bir ülke olduğunu" söyledi. Fico daha önce de "Putin'in haksız yere şeytanlaştırıldığını ve savaşın Ukraynalı neo-Nazilerin saldırıları nedeniyle 2014'te başladığını" söylemişti.
 
 
6 Mart Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ermenistan Rusya'dan Erivan'daki Zvartnots Uluslararası Havalimanı'nda görev yapan FSB mensuplarının geri çekilmesini istedi. Ülkenin Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan konuyla ilgili Rusya'ya resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı. Grigoryan havaalanında Ermeni sınır muhafızlarının görev yapması gerektiğini söyledi.
 
Kremlin sözcüsü Peskov konuyla ilgili kendilerine ulaşan bir kararın olmadığını söyledi.
 
Ria'nın aktardığına göre, Rus sınır muhafızlarının Rusya dışında görev yaptığı tek ülke Ermenistan. FSB mensupları 1992 yılında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde ülkenin Türkiye ve İran sınırında da görev yapıyor.
 
Ermenistan parlamentosu birkaç hafta önce Rus sınır muhafızlarının havaalanından ayrılması çağrısı yapmıştı.
 
- RBC'nın Reuters'e dayanarak verdiği habere göre, GTS Global Terminal Services şirketi tarafından işletilen ve Rus petrolü sevkiyatının yapıldığı Hatay Dörtyol'daki petrol terminali, ABD yaptırımları nedeniyle artık Rusya'dan ürün kabul etmeme kararı adı. Şirket artık Rusya'dan petrol veya petrol ürünü kabul etmeyeceğini müşterilerine iletti. Habere göre ham petrol ve yakıt depolaması ve antrepoculuk alanında faaliyet yürüten GTS Terminal'e, geçen yıl 11,74 milyon varil Rus petrolü veya yakıtı yüklendi. Veri merkezi Kpler raporuna göre Dörtyol'a yük boşaltan son tanker, terminale 19 Şubat'ta ulaştı. Tanker Rusya'nın Baltık limanı Primorsk'tan yüklediği 511 bin varil dizel taşıyordu.
 
- Rusya'nın Kursk bölgesinden sonra Voronej bölgesinde de bir petrol terminali insansız hava araçlarının hedefi oldu. Kommersant gazetesinin haberine göre bölgedeki sivil yapılar salıdırı sırasında zarar görmedi.
 
- İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı James Heappey, Ukrayna’ya yeni topçu mühimmat sevkiyatlarına nisan ayında başlayacaklarını belirtti.
 
İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı James Heappey’in bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamasında, “24 Şubat 2024’te duyurulan Ukrayna’ya yönelik 245 milyon sterlin değerindeki askeri yardım paketiyle ilgili ilk teslimatlar 2024/25 mali yılının (6 Nisan’da başlıyor) ilk çeyreğinde gerçekleşecek” ifadesine yer verildi. (Sputnik)
 
- Rusya'nın LNR sorumlusu Leonid Paseçnik, bir otobüsün mayına çarpması nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, nükleer silahların ülkeden transit geçişini yasaklayan kanunun 2024 sonbaharından önce kaldırılması gerektiğini söyledi.
 
- Moldova Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Valeriy Mija, Moldova Hükümeti'nin Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nın (AKKA) askıya alınmasını onayladığını söyledi.
 
Anlaşma, 1990 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından imzalanmıştı, 1992'de eski Sovyet ülkeleri kendi topraklarında bulundurabilecekleri maksimum askeri teçhizat miktarı konusunda anlaşmaya varmıştı. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Duması özel askeri operasyona katılanların operasyon sürdüğü sürece cezai sorumluluktan muaf tutulmasını öngören bir yasa tasarısını görüşecek. Tasarıya göre yasadan faydalanabilmek için orduyla sözleşme imzalama şartı aranacak.
 
- Rosfinmonitoring eski dünya satranç şampiyonu Gari Kasparov'u "teröristler ve aşırılıkçılar" listesine dahil etti. Kasparov uzun süredir Rusya dışında yaşıyor.
 
- Yabancı ajanlara reklam verilmesini yasaklayan kanundan sonra Skaji Gordeyevoy projesini sonlandıracağını duyuran Yekaterina Gordeyeva fikir değiştirdi. Rusya Adalet Bakanlığı'nın yabancı ajan ilan ettiği Gordeyeva, bağışlarla yola devam etme kararı aldığını söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- The Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Senato ve Temsilciler Meclisi'nin önünde yapacağı konuşmaya Ukrayna first ladysi Olena Zelenska ile Aleksey Navalnıy'nın dul eşi Yuliya Navalnaya'nın da davet edildiğini yazıyor. Habere göre törene Navalnaya'nın da davet edilmesi Ukrayna'da rahatsızlık uyandırdı. Olena Zelenska'nın daveti reddettiği bildiriliyor.
 
Yuliya Navalnaya'nın basın sözücüsü de bir açıklama yaparak Navalnaya'nın "yorgun olması nedeniyle" daveti geri çevirdiğini söyledi.
 
- Kursk bölgesindeki Mihailovski Madecilik ve İşletme Tesisi gün içinde ikinci kez dronların hedefi oldu. Vali Roman Starovoy sabah saatlerinde yakıt deposuna ikinci bir insansız hava aracının isabet ettiğini söyledi. Starovoyt hava savunma sistemlerinin aktif olduğunu da açıkladı.
 
Mihailovski GOK Rusya'nın en büyük demir cevheri çıkarma ve zenginleştirme şirketlerinden bir tanesi.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi Tuva bölgesindeki bir termik santralde yangın çıktığını yazıyor. Habere göre olay sırasında 18 kişi yaralandı.
 
- Avrupa Birliği, Rusya'daki büyükelçilerin Sergey Lavrov ile görüşmeyi reddetmesine açıklık getirdi. Birliğin Dış Politika Resmi Temsilcisi Peter Stano, Lavrov ile görüşmeme kararını "standart pratik" olarak niteledi. Stanov büyükelçiliklerin Avrupa Birliği'nin ortak dış politikasına paralel olarak davranışlarını koordine ettiklerini söyledi. Dmitri Medvedev Lavrov ile görüşmeyen elçilerin sınır dışı edilmesini istemişti.
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Fransa Başkanı Macron'un tavrının Ukrayna'ya yardım konusunda yaşanan problemlerin çözümüne yardımcı olmadığını söyledi. Macron Avrupa ülkelerine "Korkak olmayın!" diye seslenmişti.
 
- Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Taras Kaçka, Polonya ile yaşanan gerilimi azaltmak için Avrupa Birliği ile ticareti sınırlamaya hazır olduklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Polonya Başbakanı Donald Tusk, sınırı Ukrayna mallarına tamamen kapatma tehdidinde bulunmuştu.
 
- Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi yabancı ajan ilan edilen kişilere reklam verilmesini yasaklayan yasayı kabul etti. Yasa Putin'in imzasından sonra yürürlüğe girecek. Duma'nın tasarıyı kabul etmesinden sonra Pivovarov ve Gordeyeva gibi isimler çalıştıkları projeleri sonlandırma kararı aldıklarını duyurmuştu. Her iki isim de Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilmişti.
 
- St. Petersburg Arbitraj Mahkemesi, Gazprom Export'un talebi doğrultusunda Çek doğal gaz hat operatörü Net4gas'ın Çekya'da arbitraj süreci yürütmesine yasak getirdi. Yasağın ihlal edilmesi halinde şirket 113 milyon euro para cezasına çarptırılacak.
 
SON HABER
 
- Rusya'nın Kursk şehri bölgesi valisi Roman Starovoyt, Jeleznovo bölgesinde bir drone saldırısı sonucu yakıt ve madeni yağların bulunduğu bir depoda yangın çıktığını söyledi. Vai, can kaybı yaşanmadığını, akaryakıt tankerinin alev aldığını duyurdu. Tesisin sahibi Metalloinvest'teni RBC'ya yapılan açıklamada da dron saldırısı sonucunda Mikhailovski Madencilik ve İşleme Tesisi'nin (GOK) yakıt ve madeni yağ deposunun alev aldığı kaydedildi.  Kommersant gazetesi, Kursk bölgesinin "yüksek düzeyde terör tehdidi" altında olduğunu, dün de aynı bölgedeki Gluşkovo tren istasyonunun bombalandığını hatırlatıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı "Ukrayna'nın Rusya'ya sürprizler hazırladığını" iddia etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği brifingde, "ABD'nin Ukrayna'nın savaş alanında zafer kazanmasına yardımcı olacak bir plana sahip olduğundan emin olduğunu" söyledi. Bir gazetecinin, istifa kararı alan Ukrayna politikalarından sorumu ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland'ın ocak ayında Kiev'e yaptığı ziyareti sorması üzerine Miller, "Ukrayna ordusunun birkaç sürprizi olduğuna inanıyoruz ve sonuçları bekliyoruz" dedi. Zelenskiy, şubat ayında Fox News'e verdiği röportajda Ukrayna'nın özellikle Karadeniz'de "sürprizler" hazırladığını söylemiş ancak ayrıntıya girmemişti. Zelenskiy daha önce 2024 yılındaki askeri çatışmanın “ağırlık merkezinin” Kırım ve Karadeniz olacağını söylemişti .
 
- ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Zelenskiy'nin Batılı ülkelerden asker göndermesini istemediğini söyledi. Kirby "Zelenskiy bunu talep etmiyor, yalnızca silah ve mühimmat istiyor. Asla yabancı birliklerin ülkesi için savaşmasını istemedi" dedi.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Sächsische Zeitung'a verdiği röportajda, Rusya ve Ukrayna'nın 2022 yılında Türkiye'de müzakerelerde bir barış anlaşması taslağı üzerinde mutabakata vardığı açıklamalarını yalanladı ve "Rus propagandası" dye niteledi. Scholz “Rusya ile Ukrayna arasında hazır bir barış anlaşması olduğu, ama bunun ya Boris Johnson ya da Joe Biden tarafından engellendiği iddia ediliyor. Tamamen saçmalık" dedi. Scholz'a göre müzakereler, Rusya'nın yeniden asker konuşlandırması, doğuya saldırı başlatması ve Kiev bölgesindeki Buça'da yaşanan olaylar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.
 
-  Avrupa Adalet Komiseri Didier Reynders, Avrupa Komisyonu'nun, 2027 yılına kadar Avrupa Birliği'nde dondurulan 208 milyar euroluk Rus varlıklarından 15 milyar euro gelir beklediğini söyledi.
 
- Dün gece başta Odessa olmak üzere çok sayıda Ukrayna şehrine yoğun dron saldırısı düzenlendiği bildirildi.
 
- Rus ordusunun Donbass'ta Ukrayna birliklerinin bulunduğu bölgede gerçekleştirdiği operasyon sonucunda Amerikan HIMARS çoklu fırlatma roket sistemi imha edildi. İmha görüntüleri yayınlandı.
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Tuva Cumhuriyeti'ndeki bir termik santralde çıkan yangında 18 kişinin yaralandığın duyurdu. Yangının, bir patlamanın ardından başladığı bildiriliyor. İzvestiya, patlamanın ardından cumhuriyettte olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, bir Rus Su-27 savaş uçağının Karadeniz üzerinde bir AWACS uçağına ve iki Fransız Hava Kuvvetleri uçağına engelleme yaptığını duyurdu. Açıklamaya göre Rus savaş uçağının yaklaşmasının ardından yabancı uçaklar bölgeyi terk etti. Savunma Bakanlığı, Rus uçağının tüm manevralarını "uluslararası hukukla tam uyum içinde gerçekleştirdiğini" vurguladı.
 
- Arjantin Devlet Başkanı Javier Miley, bu yıl haziran ayında Ukrayna'yı ziyaret etmeyi planladığını duyurdu. Miley, çatışmalar sürerken Ukrayna'yı ziyaret eden ilk Latin Amerika ülkesi lideri oacak. 
 
- Rusya'nın bölgeleri, özel askeri operasyon için orduya gönüllü katılanlara yaptıkları ödemeleri artırıyor. RIA'nın haberine göre son oarak Yaroslavl bölgesinde, askerlik hizmeti sözleşmesi imzalayanlara maaş öncesi yapılan tek seferlik toplu ödeme 405 bin rubleden 505 bin rubleye çıkarıldı. Bunun 195 bin rublesi federal bütçeden, 310 bin rublesi yerel bütçeden öödenecek. Adıgey'de sözleşme imzalayanlara 800 bin rubleye kadar ödeme yapılacak. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, 1 Ocak 2024'ten bu yana Rusya'da 53 binden fazla kişinin sözleşmeli askerlik hizmetine girdiğini söylemişti.
 
- ABD’nin Rusya Büyükelçisi Lynn Tracy, "Rusya vatandaşlarına vize vermeye devam etmenin yollarını aradıklarını" söyledi. Tracy" Rusya hükümeti tarafından elçilik personeline getirilen kısıtlamalar nedeniyle Moskova’daki konsolosluk hizmetleri yetersiz kalıyor. Bu konuyu Rus hükümetiyle görüşmeye devam ediyoruz" dedi.
 
-  Rusya’nın Ankara’daki diplomatik misyonu RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Türkiye'de tatil yapan Rus tristlerden, Büyükelçilik veya Antalya’daki Başkonsolosluğa şu ana kadar "Türkiye’deki otel ödemelerinde sorun yaşandığına dair" herhangi bir şikayette bulunulmadığını bildirdi. Aydınık gazetesinde bu yönde bir haber yer almıştı. 
 
 
5 Mart Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya'nın uzun menzilli hava filosunun komutanı Sergey Kobılaş ile Karadeniz donanma komutanı Viktor Sokolov hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Kommersant gazetesi iki üst düzey Rus askeri hakkında çıkarılan karara "10 Ekim 2022'den bu yana işlenen suçların" gerekçe gösterildiğini yazıyor. İki isim Ukrayna'nın enerji altyapısına düzenlenen saldırılardan sorumlu tutuldu. Rusya Savunma Bakanlığı sadece askeri hedeflere saldırıda bulunduklarını açıklamıştı.
 
Mahkeme daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çocuk hakları ombudsmanı Mariya Lvova-Belova hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarmıştı.
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Alman Hava Kuvvetleri subayları arasında Kırım Köprüsü'ne saldırı planının ele alındığı telekonferans görüşmesiyle ilgili sızıntının Singapur'da bir askerin 'kişisel kullanım hatasından' kaynaklandığını, görüşmede Rus casus bulunmadığını söyledi. (Sputnik)
 
- Financial Times gazetesi "Taurus sızıntısının" Alman siyasetinde yarattığı yankıları ele alan bir değerlendirme yayınladı. Gazeteye konuşan Hıristiyan Demokrat Partisi'ne mensup bir Alman siyasetçi Başbakan Scholz için "Putin'in satranç tahtasındaki en iyi taşı" ifadesini kullandı. Scholz, İngiltere gibi müttefiklerden ve Ukrayna'dan gelen çağrılara rağmen bu ülkeye Taurus füzeleri tedarik etmeyi ısrarla reddediyor. (RBC)
 
- Dmitri Medvedev'in Sergey Lavrov ile görüşmeyi reddeden Avrupalı büyükelçilerin sınır dışı edilmesi çağrısından sonra Duma milletvekilleri de büyükelçilerin soruşturulmasını istedi. Ria'nın bildirdiğine göre Milletvekili Mihail Şeremet büyükelçilerin casusluk faaliyetinde bulunup bulunmadığının araştırılmasını teklif etti.
 
- Petersburg'daki Avrupa Üniversitesi Amerika uzmanı İvan Kurilla'nın işine son verdi. RBC gazetesi Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyona karşı çıkan tarihçinin bir süredir Rusya dışında yaşadığını ve üniversitedeki dersleri online verdiğini yazıyor.
 
- Rus uzay ajansı Roskosmos'un başı Yuri Borisov Çin'le birlikte Ay'ın yüzeyine nükleer santral kurmak istediklerini açıkladı. Borisov projenin olası gerçekleşme tarihini 2033-2035 olarak dile getiriyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov bölgedeki bir petrol terminalinde patlama yaşandığını duyurdu. Gladkov patlamanın ardından terminalde yangın çıktığını söyledi. Kommersant gazetesine açıklama yapan güvenlik kuvvetleri Rosneft'e ait terminalin saldırıya uğradığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı dün gece Belgorod üzerinde 3 insansız hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı.
 
Yaşanan patlama nedeniyle bir rezervuar zarar görürken olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Acil Durumlar Bakanlığı görevlileri olay yerinde çalışma yürütüyor.
 
- St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Ortodoks Kilisesi Metropoliti Vasonofii ile birlikte Büyük Perhiz öncesi ikonaları otobüsle şehrin etrafında gezdirdi. İlgili açıklama St. Petersburg Metropolitliği'nden geldi.
 
Ortodokslukta ikonaların şehirleri koruma gücü olduğuna inanılıyor. St. Petersburg'da bir apartman önceki gün bir insansız hava aracının saldırısında zarar görmüştü.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözücüs Mariya Zaharova, Almanya'daki Rus gazetecilere "dokunulması" halinde Rusyadaki Alman gazetecileri sınır dışı edeceklerini söyledi.
 
- Bloomberg ajansı "Taurus sızıntısı" nedeniyle Almanya ile müttefiklerinin arasının açıldığını yazıyor. Ajansa konuşan kaynaklar sızıntının Almanya'nın İngiliz ve Fransız ortaklarında rahatsızlık uyandırdığını söyledi. Habere göre NATO ülkelerinden temsilciler "operasyon güvenliğine özensiz yaklaşım" nedeniyle duydukları kaygıları resmi kanallar üzerinden Alman tarafına iletti.
 
- Bloomberg'in haberine göre Çinli yetkililer ülkedeki Ukrayna büyükelçisinin temas taleplerini büyük oranda görmezden geliyor. Ajans Rusya büyükelçiliğinin çok sayıda başarılı temasta bulunduğunu, ancak Ukrayna elçisi Pavel Ryabikin'in görüşme taleplerinin genellikle karşılıksız kaldığını yazdı
 
- Duma sözcüsü Vyaçeslav Volodin, ordunun itibarını zedeleyen yabancı ajanların telif haklarından mahrum bırakılmalarını teklif etti. Volodin ayrıca yabancı ajanlara reklam yasağı sonrası bu kişilerin reklam gelirlerinin yüzde 50 ile 80'i arasında bir miktarı kaybettiğini açıkladı.
 
- Rusya'da otomobil satışları şubat ayında yüzde 85 artarak 100 bin sınırını aştı.
 
- St. Petersburg'da 5'i çocuk 15 kişiyi taşıyan bir asansörün halatı koptu. Ria, 3 kişinin hastaneye kaldırıldığını bildiriyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, uzun menzilli Taurus füzelerinin Ukrayna'ya devredilmesinin imkansız olduğunu, çünkü Almanya'nın bu silahların konuşlandırılması üzerindeki kontrolünü elinde tutması için Alman askerlerinin Ukrayna topraklarında bulunması gerektiğini söyledi. Scholz, “Çok uzun menzili olan bir silah sistemini tedarik edip, o sistemin nasıl kontrol edilebileceğini düşünmemek kabul edilemez. Eğer kontrol sizde olsun istiyorsanız, bu sadece Alman askerlerininsürece doğrudan katılımıyla olur, dolayısıyla benim açımdan bu söz konusu olamaz" dedi. Geçen hafta Almanya Başbakanı, Taurus füzelerinin Ukrayna'ya gönderilmesini bir kez daha reddetmiş, bunun Almanya'nın Rusya ile bir savaşa taraf olacağı anlamına geleceğini söylemişti. Olaf Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya "yanlış kullanıldığında Moskova'daki hedefe ulaşabilecek 500 km menzilli bir silahı veremeyeceğini" söylemişti. Scholz bu açıklamayı, Almanya'da, üst düzey Bundeswehr subayları arasında, Kırım Köprüsü'nün Taurus füzeleriyle havaya uçurulmasının tartışıldığı bir konuşmanın Rusya basınına sızdırılması skandalının ardından yaptı. 
 
- İngiltere, ordudaki sızıntı skanladına rağmen Almanya'yı Kiev'e uzun menzilli füzeler vermeye çağırdı. The Guardian'ın haberine göre Londra, 500kml menzile sahip Taurus füzeleri için lobi faaliyetlerini güçlendirdi, bu füzelerin, halihazırda Kiev'e verilen İngiliz-Fransız Storm Shadow/Scalp silah sisteminin iki katı menzile sahip olduğunu hatırlatıyor.  Downing Street sözcüsü, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya uzun menzilli hassas vuruş füzeleri sağlayan ilk ülke oldu ve müttefiklerimizi de aynısını yapmaya teşvik edeceğiz" dedi. Habere göre hükümet, "Ukrayna'da az sayıda İngiliz askerinin varlığının bulunduğunu" kabul etmiş durumda.
 
- Avrupa Birliği, 2025'ten itibaren Rusya ile doğal gaz alışverişini tamamen kesme yolunda. Avrupa Enerji Komiseri Kadri Simson, Avrupa Birliği'nin seneye  Ukrayna'nın Rusya'dan gaz geçişini de durduracağını söyledi. AB aynı zamanda gaz rezervlerini depolamak için Ukrayna'nın depolama tesislerini kullanma olasılığını araştırıyor. Diğer yandan Avrupa Komiseri, AB'nin Rusya'dan LNG alımına yönelik yasağı desteklemediğini kaydetti. Kadri Simson, “Avrupa Birliği, Rusya ile gaz transit anlaşmasını uzatmakla ilgilenmiyor, ancak Ukrayna gazını ve Ukrayna gaz taşıma sistemini, gaz depolama tesislerini gaz depolamak için kullanma olasılığını inceliyoruz" dedi.
 
Simson'a göre Rusya'nın 2023 yılında AB'ye gaz arzındaki payı yüzde 22'den yüzde 15'e düştü. Yaptırım ortamına rağmen geçen yıl Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği'ne 14 milyar metreküp gaz sevkedildi. Kuzey Akım çalışmadığı için tek sevk yolu Ukrayna üzerinden geçen Sovyet devrinden kalma boru hattı.
 
Ukrayna Başbakanı Denis Şımıgal, Ukrayna'nın Rus gazının geçişini uzatmaya hazır olduğunu ancak bunun Avrupa Birliği'nin talebine veya birliğe üye ülkelerin arabuluculuğuna bağlı olduğunu söyledi. Şımıgal aynı zamanda bu konuyla ilgili doğrudan Rusya ile müzakere olasılığını dışladı.
 
Ukraynalı Naftogaz şirketi ile Gazprom arasında transit anlaşması 30 Aralık 2019'da imzalandı. Sözleşme 31 Aralık 2024'te sona eriyor. 2023 yılında Rus gazının Ukrayna gaz taşıma sistemi üzerinden Avrupa'ya sevki 2022 seviyesine göre yüzde 28,4 azalarak 14,6 milyar metreküpe geriledi. Şu anda Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya, Ukrayna üzerinden transit olarak Rus gazını alıyor. 
 
- Odessa dün gece bir kez daha yoğun dron saldırılarına hedef oldu. 
 
- Savunma Bakanlığı, Rusya'ya yönelik olası saldırı senaryoları hakkında değerlendirme yaptı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan “Askeri Düşünce” dergisindeki bir makalede yabancı bir devletin Rusya'ya saldırı senaryolarını ele aldı. Makalede, "aktif aşamanın başlamasından önce düşmanın bir informasyon savaşı yürüteceği ve bundan sonra ana rolü hava saldırı sistemlerinin oynayacağı" varsayılıyor. Senaryoya göre "Rusya'ya karşı hızlı bir küresel saldırı ve aynı anda çok sayıda büyük füze ve hava saldırısıyla başlayacak bir hava-kara veya hava-deniz operasyonu başlatılabilir".
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeyi reddeden AB büyükelçilerinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu. Medvedev, X sosyal ağındaki mesajında “Bu , diplomatik misyonların varlığı ve büyükelçilerin atanması fikriyle tamamen çelişiyor. Aslında bu büyükelçilerin tamamının Rusya'dan kovulması, diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi gerekiyor. Bunlar büyükelçiler değil, gerçek görevlerinin bilincinde omayan siyasi embesillerdir” diye yazdı. Lavrov dün, başkanlık seçimleri öncesinde Avrupalı ​​büyükelçileri görüşmeye davet ettiğini ancak toplantıdan iki gün önce bu daveti reddettiklerini açıklamıştı.
 
- Rusya’nın, Almanya Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve diğer bazı generallerin Ukrayna’ya Taurus füzelerinin gönderimi hakkında görüşme kayıtlarını yayınlamasının yankıları sürüyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya'yı Almanya'ya karşı ‘hibrit saldırı’ gerçekleştirmekle suçlarken, 38 dakikalık kaydın nasıl sızdırıldığı tartışılıyor. Kaydı ilk olarak Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan yayınlamıştı. Der Spiegel’e göre ses kaydının ele geçirilme nedeni general ve subayların çevrimiçi toplantıyı ordunun video-konferans sistemi üzerinden değil Zoom benzeri WebEx platformu üzerinden yapması. Toplantıya Singapur’dan katılan bir general kaldığı otelin internet ağını kullanması da Rusya’nın istihbarat servisinin görüşmeye sızmasına neden oldu. (Bianet)
 
- Başkan Zelenskiy, Ukrayna ordusunun komuta düzeyinde değişikliklere devam ediyor. Aleksandr Yakovets, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Destek Kuvvetleri'nin (AFU) yeni komutanı olarak atadı.
 
- Ukrayna ve İspanya temsilcileri pazartesi günü güvenlik alanında işbirliğine ilişkin ikili bir anlaşmanın imzalanması için müzakerelere başladı. Ukrayna bugüne kadar, İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, İtalya, Kanada ve Hollanda ile güvenlik anlaşmaları imzaladı.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çek gazetesi Novinky.cz'ye verdiği röportajda, Fransa'nın henüz Ukrayna'ya askeri birlik gönderme olasılığını düşünmediğini söyledi. Macron, "Çerçevemizi açıkça çizmeliyiz: Rus halkına karşı savaşmıyoruz ve gerilimi artırma yoluna girmeyi reddediyoruz" dedi. Macron, 26 Şubat'ta AB liderlerinin Paris'teki toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında kendisine Ukrayna'ya asker gönderilmesiyle ilgili bir soru sorulduğunu ve "Hiçbir şey göz ardı edilmedi" yanıtını verdiğini hatırlatarak "Bu, yakın gelecekte Ukrayna'ya Fransız birlikleri göndermeyi düşündüğümüz anlamına gelmiyor. Ancak bir tartışma başlattığımız ve başta Ukrayna topraklarında olmak üzere Ukrayna'yı desteklemek için yapılabilecek her şeyi düşündüğümüz anlamına geliyor" dedi.
 
- Vedomosti gazetesinin haberine göre, 2023 yılında Rusya'da antidepresan satışları rekor kırarak 17 milyon pakete ulaştığını bildirdi.  Antidepresan satışı 2022'de 15 milyon, 2021'de 11 milyon paket, 2020'de ise 9,6 milyon paket olarak gerçekleşmişti.
 
- Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde 43 ülke, Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'nin ölümüne ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma talep etti. 
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'ya karşı 6 Batı Balkan ülkesini, Avrupa Birliği'ne katılma yolunda desteklemenin jeopolitik bir zorunluluk haline geldiğini savundu.
 
- Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan,  devlet televizyonuna verdiği röportajda, “2023 yılının ilk 9 ayında Ermenistan’ın en büyük yatırımcısı yaklaşık 250 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri oldu, 2’nci Rusya değil Lüksemburg, üçüncü ise 50 milyon doların altındaki hacmiyle Rusya oldu" dedi. Grigoryan, “Rusya, Ermenistan’a yatırım yapmama kararı aldı veya Ermenistan dünyaya açıldı, büyük fırsatlar yaratıldı. BAE ile ticaret cirosu geçen yıl, bir önceki yıla göre yaklaşık %350 artışla 2,8 milyar dolara ulaştı.” dedi.
 
- Moskova Borsası endeksi 21 Şubat 2022'den bu yana ilk kez 3 bin 300 puanı aştı. MOEX endeksi  Moskova saatiyle 21:17 itibarıyla 3 bin 301 puana yükseldi.
 
- Suudi Arabistan ve Rusya, diğer bazı önemli OPEC+ üreticilerinin yanı sıra gönüllü ham arz kesintilerini ikinci çeyreğin sonuna kadar uzatacak.
 
4 Mart Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kısa süre önce resmen NATO üyesi olan Finlandiya ve tüm üye ülkelerin onayı sonrası resmen üyelik için formalitelerin tamamlanmasını bekleyen İsveç'in katılımıyla Rusya topraklarına yakın mesafede yapılan tatbikat Moskova'nın tepkisini çekiyor.
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, NATO'nun Rusya'nın kuzeybatısındaki ülkelerde başlattığı geniş çaplı Nordic Response 24 tatbikatının provokatif olduğunu vurguladı.
 
NATO, Rusya'ya sınırı bulunan Finlandiya ve Norveç ile Rus topraklarına yakın mesafedeki İsveç'in kuzey bölgelerinde 14 ülkeden 20 binin üzerinde askerle 'Nordic Response 24' tatbikatına başladı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Avrupa Birliği'nin talep etmesi halinde Rusya ile transit doğal gaz geçiş anlaşmasını yenilemeye hazır olduklarını açıkladı. Şmıgal bununla birlikte konuyu doğrudan Rusya ile müzakere etmeyeceklerini söyledi. 2019'dan imzalanan transit geçiş anlaşmasının süresi bu yıl doluyor.
 
- Denis Şmıgal aralarında Rheinmetall'in de bulunduğu 5 batılı şirketle ortak silah üretim anlaşması imzaladıklarını açıkladı.
 
- Dmitri Medvedev Rusya'nın stratejik sınırlarının "coğrafi sınırlardan daha geniş" olduğunu söyledi. Eski devlet başkanı örnek olarak Dinyeper'in iki kıyısını gösterdi. Medvedev devletlerin stratejik sınırlarının "politik kuvvetleriyle" belirlendiğini ileri sürdü. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık seçimi öncesinde Avrupa ülkelerinin elçilerini davet ettiklerini, ancak elçilerin görüşme talebini kabul etmediğini açıkladı. Lavrov ayrıca Avrupalıların seçimlere müdahele edeceği yönünde ellerinde bilgi olduğunu söyledi.
 
Öte yandan Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova Almanya'nın "Nazilerden arındırılması" sürecinin tamamlanmadığını söyledi. Zaharova ülke yönetiminin tavrını değiştirmemesi halinde bu durumun "Almanya için korkunç sonuçları olabileceğini" dile getirdi. RBC, Zaharova'nın bu sözleri üst düzey Alman subayların internete sızan ses kaydı bağlamında sarfettiğini yazıyor.
 
- Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu'na Rusya ve Belarus'tan gıda ithalatının tamamen yasaklanmasını önerdiklerini söyledi. Öneriye Litvanya Başbakanı İngrind Simonyte'den destek geldi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Politico dergisi bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi görevine getirilmesi fikrine olumsuz baktığını yazdı. Derginin haberine göre Kallas'ın Rusya konusundaki sert pozisyonu bu ülkelerde memnuniyetsizlik uyandırıyor. Söz konusu görevi şu anda İspanyol siyasetçi Josep Borrell yürütüyor.
 
Dergiye konuşan bir diplomatik kaynak Kallas'ın Fransa Devlet Başkanı Emmannuel Macron'un desteğini aldığını, ancak Almanya'nın Estonya başbakanının göreve gelmesine karşı çıkacağını söyledi. Kaynak "Böyle bir göreve kahvaltıda Rus yemeyi seven birini getirecek değiliz ya?" ifadesini kullanıyor.
 
Joe Biden'ın desteğini alan Kallas'ın adı daha önce NATO genel sekreterliği için de geçmiş, ancak konsensüs Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den yana ağır basmıştı. Rutte'nin adaylığına ise Türkiye karşı çıkıyor.
 
- Ukrayna Savunma Bakanlığı Danışmanı Aleksey Bejetsev, Ukrayna ordusunun mühimmatın yanı sıra personel açığından da mustarip olduğunu söyledi. The Washington Post'a konuşan Bejetsev "Onları durduracak kimse olmazsa Rusların çok yakında çok daha yakına gelmesi gayet mümkün. Trajedi riski var," ifadesini kullandı.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, üst düzey Alman subayların internete sızan konuşmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Peskov, yayınlanan konuşmanın "Batılı ülkelerin Ukrayna'daki çatışmaya ne kadar müdahil olduğunun göstergesi" ifadesini kullandı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Almanya’nın üst düzey askeri yetkililerinin Kırım Köprüsü’ne olası saldırıya ilişkin konuşmasının ifşa edilen ses kayıtları bağlamında, bu ülkenin Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdığı belirtildi. (Sputnik)
 
- Elon Musk, NATO'nun dağılması fikrine destek verdi. X.Com'da NATO'nun varlık sebebi olarak Sovyetler Birliği'nin yıkıldığını belirten bir mesaja cevap veren Musk "Doğru. Can düşmanı ve varlık sebebi ortadan kalkmışken NATO'nın neden var olmaya devam ettiğini hep merak etmişimdir, Varşıva Paktı dağıldı." diye yazdı.
 
- Moskova Borsası'nda endeks yüzde 0,78 değer kazanarak 3292,17 puana ulaştı. Böylece endeks son iki yılın rekorunu kırdı. 
 
SON HABER
 
- Rusya'nın Samara bölgesindeki Çapayevka Nehri üzerindeki bir demiryolu köprüsünde bu sabah patlama meydana geldi, bazı trenlerraydan çıktı. Rus basınına yansıyan haberlere göre, olayda can kaybı olmadı. Rusya Demiryolları'ndan verien bilgide, "yasadışı bir eylem sonucu zarar gören yol güzergahındaki trafik akışında aksamalar meydana geldiği" belirtildi. Demiryolları, toplam beş trenin seferinin geciktiğini açıkladı.  Yerel yayın 63.ru ve Baza telgraf kanalının yazdığına göre, demiryolu köprüsünün ayaklarından biri havaya uçurulmak istendi. Ön verilere göre sabotaj eyeminde el yapımı patlayıcı patlatıldı. Bazı yerel kaynaklar köprünün metal yapılarının ve çitlerinin hasar gördüğünü, ancak beton desteğinin zarar görmediğini söyledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- CNN'e göre Amerikan Temsilciler Meclisi'nin Ukrayna'ya askeri yardıma ilişkin tasarıyı bu ay sonundan önce oylaması mümkün görünmüyor. Habere göre, Trump'ın yakın müttefiki olan Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson (fotoğrafta Zelenskiy ile), yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışan bir grup Cumhuriyetçi parlamenterle dün müzakereler gerçekleştirdi. CNN haberinde "Johnson henüz net bir pozisyon almadı ancak dış yardımdan önce atılacak ilk adımın ABD bütçesini geçirmek olduğunu söyledi. Bu süreç mart ortasına kadar tamamlanacak. En iyi ihtimalle mart ayı sonunda veya nisan ayında Ukrayna'ya yardım konusunda bir karar verilebilecek" denildi. The Washington Post, konunun aslında Ukrayna'ya yardım olmadığını, başkanlık seçimi öncesi göçmen sorununu en önemli kozlardan biri yapan Trump'ın yakın müttefiki Mike Johnson'un bu konuda Biden'ı köşeye sıkıştırmak için Ukrayna yardımını bloke ettiğini yazıyor.  
 
- Yahoo Finance'da yazan analist Rick Newsman, Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık yardımın Kongre'den geçememesinin temel nedeninin Trump'ın seçim sloganı olan "Önce Amerika" politikası olduğunu, finansal temeli olmadığını savundu. Newsman "Oysa geçtiğimiz ekim ayında başlayan 2024 mali yılında hükümet ABD'de 2,1 trilyon dolar bütçe harcaması öngördü, Yani bu günde yaklaşık 14 milyar dolar  demek. Bu durumda Biden'ın Ukrayna için istediği miktar, Amerika'nın kendisine dört günde bir harcadığı miktara eşdeğer" dedi.
 
- Odessa'daki hava saldırısında bir apartmana düşen dron sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi. Enkazın altından 2 çocuğun cesedi çıkarıldı. (Kommersant)
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Batı ittifakını bölünmemeye çağırarak "Putin'in bizi ayırmasına izin verilemeyeceğiz" dedi. Bild gazetesinin aktardığına göre Pistourius "Putin'e aşık olmayın" çağrısında bulundu. Pistorius, Alman ordusunun Taurus füzei sevkine dair sızdırılan konuşmasıyla ilgili yorumund ise, kaydın "daha geniş bir bağlamda" görülmesi gerektiğini söyledi.-(M. Komsomolets)
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Ukrayna'da barışçıl bir çözüme ilişkin müzakerelerin gecikmesinin Kiev için daha kötü olacağını, çünkü son haftalar ve aylarda Rusya'nın savaş alanındaki başarısının herkes için açık hale geldiğini söyledi.
 
-  Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus gazetecilerle dah önce yaptığı bir görüşmede  Zelenskiy'nin Ukrayna devlet başkanı olarak değerlendirirken komedyen geçmişine atıfta bulundu.  Esad, "Bir komedyen olarak, ülkenin lideriyken olduğundan çok daha başarılıydı" dedi. (M. Komsomolets)
 
- Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, "Batılı ülkelerin birlikleri zaten Ukrayna topraklarında, bu bilinen bir gerçek" dedi. (TASS)
 
3 Mart Pazar
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Kırım üzerinde 38 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Saldırı girişimi 3 Mart gecesi uçak tipi İHA'lar ile gerçekleştirildi. Açıklamaya göre herhangi bir can kaybı veya hasar bildirilmedi. Kırım Köprüsü de dün sabaha karşı iki saat kadar trafiğe kapatılldı.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ukrayna Özel Temsilcisi ile Moskova'da görüştü. Mihail Galuzin, Çin hükümetinin Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi Li Hui'yi kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bildirdiğine göre Moskova, Rusya Federasyonu'nun katılımı olmadan Rusya-Ukrayna ihtilafının çözümüne ilişkin bir tartışmanın imkansız olduğunu belirtti. Li Hui ayrıca Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığın çözümü için Çin heyetine başkanlık ediyor. Moskova'nın açıklamasında "Rusya'nın katılımı olmadan ve güvenlik alanındaki çıkarları dikkate alınmadan siyasi ve diplomatik bir çözüme ilişkin herhangi bir tartışmanın mümkün olmadığı belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda, Kiev ve Batı tarafından Rusya'ya yönelik öne sürülen ültimatom taleplerinin ve bunlara ilişkin 'diyalog' formatlarının yalnızca çözüm umutlarına zarar verdiğini ve buna temel teşkil edemeyeceğini kaydetti" denildi. Çin heyeti Kiev'de temasarına devam edecek.
 
- Başkan Zelenskiy ortaklarını silah tedariği konusunda siyasi oyunlar oynamakla suçladı. Kiev'in müttefiklerini eleştien Zeenkiy'e göre “siyasi oyunlar” Ukrayna'nın savunmasını sınırlıyor. Zelenskiy, “Ukrayna, insanların hayatını korumak için gerekenden fazlasını istemedi. Ve hayatlar kaybedildiğinde ve ortaklar korumamızı sınırlayan iç siyasi oyunlara veya anlaşmazlıklara devam ediyorsa bunu anlamak imkansızdır. Bunu unutmak imkansız olacak, dünya bunu hatırlayacak” dedi.
 
- Zelenskiy dün Odessa'ya yapılan hava saldırısında sekiz kişinin hayatını kaybetitğini söyledi ve Moskova'yı sorumlu tuttu. Odessa'da yas ilan edildi. İHA isabet eden bir apartmanın yıkıldığı bildiriliyor.
 
- Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi’nden (NAK) yapılan açıklamada, Rusya’ya bağlı İnguşetya Cumhuriyeti’nin Karabulak kentinde terör saldırıları planlayan grubun yakalanmasına yönelik terörle mücadele operasyonu yürütüldüğü, bu kapsamda ilan edilen ‘terörle mücadele operasyonu rejimi’nin sürdüğü belirtildi. Açıklamada, “İnguşetya’nın Karabulak kentinde güvenlik yetkilileri tarafından yürütülen operasyonel arama faaliyetleri sırasında yerleri belirlenen terör saldırıları hazırlığındaki bir grup haydut FSB Özel Kuvvetleri tarafından kuşatıldı” denildi. Öte yandan Sputnik’e konuşan bölge kolluk kuvvetlerinden bir kaynak, Karabulak'taki bir apartmanda kuşatılan teröristlerin teslim olma çağrılarına ateşle karşılık vermesi üzerine çatışma yaşandığını, operasyonun sürdüğünü bildirdi. Daha önce NAK, teröristlerin bulunduğu bölgede vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla Moskova saatiyle 19.30'dan itibaren terörle mücadele operasyonu rejimi ilan edildiğini duyurmuştu. (Sputnik)
 
- Şansölye Olaf Scholz'un Ukrayna'ya Taurus uzun menzilli füzeleri tedarik etme konusundaki tutumunun, üst düzey Alman askeri yetkililer arasında ele geçirilen bir görüşmenin Rusya'da yayınlanmasının ardından değişmediği bildiriliyor. Bu haberi, Scholz'a yakın kaynaklara dayanarak Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi duyurdu.
 
- İsrail'in iktidardaki Likud partisinin lideri Amir Weitman, son gelişnelerin İsrail'in Rusya ile ilişkilerini kötüleştirebileceğini söyledi. Ülkenin BM daimi temsilcisi Gilad Erdan bu hafta İsrail'in "Ukrayna'ya erken uyarı sistemleri sağlamak için çalıştığını" söylemişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir temsilci, BI'ye yaptığı açıklamada bunun "demir kubbe" tipi bir hava savunma sistemi olmayacağını, bunun yerine "insanları sığınaklara götürmeye" yardımcı olacak bir alarm sistemi olacağını açıkladı. İsrail'in daha önce Ukrayna'ya yalnızca insani ve tıbbi yardım sağladığını belirtmesi, hava savunma sistemlerini devretmeyi reddetmesi Kiev'in eleştirilerine neden olmuştu. 
 
2 Mart Cumartesi
 
- Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü DPA'ya yaptığı açıklamada, Alman ordusunun Kırım Köprüsü'ne saldırı planlarıyla ilgili yaptığı bir görüşmenin "ele geçirildiğini" doğruladı. Ajansın bildirdiğine göre Savunma Bakanlığı, görüşme kaydının yayınlanmadan önce değiştirilip değiştirilmediğine ilişkin yorum yapılmayacağını ekledi. Die Welt'e göre ordu kaynakları, kaydın "gerçek" olduğunu düşünüyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman subaylar arasındaki konuşmanın kaydedilmesiyle ilgili durumu hızlı bir şekilde araştıracağına söz verdi ve olayı "çok ciddi" bir sorun olarak nitelendirdi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, enerji güvenliğini sağlamak için Türk Akımı'nın varlığı halinde Ukrayna üzerinden geçişe ihtiyaçları olmadığını söyledi. Szijjártó, "Şu anda, Türk Akımı'nın bize gaz sağlayabileceği gerçeği göz önüne alındığında, enerji tedariklerimiz güvende, bu nedenle tedarik güvenliği için Ukrayna üzerinden transit geçişe ihtiyacımız yok" dedi. Antalya Forumu'nda konuşan bakan Bakan, "Fakat ne kadar çok kaynak olursa o kadar iyi olur" diye ekledi.
 
- Rusya'da resmi makamlar St. Petersburg'a bir İHA'nın düştüğünü doğrularken, isabet alan apartmanda yaşayan altı kişinin yaralandığı bildirildi.
 
- Litvanya gümrüğü, Rusya plakalı arabaların 11 Mart'a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiğini, aksi takdirde araçlara el konulacağını duyurdu. Bunun istisnası Kaliningrad bölgesine gidiş-dönüş yapan transit araçlar olacak. Bu araçar Litvanya'da 24 saat kalabilecekler.
 
- Washington Times'ın haberine göre, Senato İç Güvenlik Komitesi tarafından yürütülen soruşturma önemli Amerikan teknolojilerinin Rusya'nın elinde ve kullanımında olduğunu tespit etti.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Harkov şehri üzerindeki kontrolün kaybedileceğini söyledi. Video mesajında Rus ordusunun ilerlemeye devam ettiğini, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri savaşçılarının ise geri çekilmek zorunda kaldığını vurgulayan Zelenskiy, "Rusları daha da geriye itmemiz gerekiyor" dedi.
 
- Rusya devlet TV kanallarından Russia Today'in yayın yönetmeni Margarita Simonyan tarafından sosyal medyaya yayınlanan bir ses kayda göre, Alman hava kuvvetleri subayları, Başbakan Olaf Scholz'un reddine rağmen 500 km'ye kadar çıkabilen uzun menzile sahip Taurus füzelerinin Kiev'e gizlice nakledilmesi, ayrıca "doğudaki köprünün" (Kırım köprüsü kast ediliyor) vurulması olasılığını tartıştı. Simonyan konuşmanın 40 dakikalık kaydının kendisine "üniformalı yoldaşlar" tarafından verildiğini, kaydın 19 Şubat'a dayandığını söyledi. Simonyan daha sonra askerlerin isimlerini, konuşmalarının bir metnini ve bir ses kaydını yayınladı. Alman ordusuna atfedilen görüşmede, Ukrayna'da İngiliz ve Amerikan askeri personelinin varlığına ilişkin sözler de yer aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Moskova'nın Berlin'den açıklama istediğini söyledi, "Batı tarafından Rus halkına karşı başlatılan hibrit savaş tüm hızıyla devam ediyor" diye yazdı.
 
Medyaya yansıyan deşifre metnine göre Alman Hava Kuvvetleri eğitmeni, 100 Taurus füzesinin iki parti halinde Kiev'e nakledilmesini önerdi, Dassault Rafale savaş uçağıyla Taurus füzelerini kullanarak saldırı olasılığını tartıştı, füzeleri Ukrayna'ya tesliminden sonraki sekiz ay içinde kullanıma hazır olacağına dikkat çekti. Konuşmanın 19 Şubat'ta gerçekleştiği görüldü. Konumanın bir yerinde Alman subay,"Köprünün yıkılması için 10 hatta 20'den fazla füze gerekebilir" dedi.
 
- Alman Der Spiegel dergisi, Margarita Simonyan tarafından yayınlanan, Savunma Bakanlığı'nın Alman subaylar arasındaki bir konuşmanın kaydına ilişkin ilk analizinin sonuçlarının, bunun gerçek olduğunu gösterdiğini yazdı. Bir Alman bakanlık sözcüsü yayına, Askeri Karşı İstihbarat Servisi'nin (MAD) bir soruşturma başlattığını ve Hava Kuvvetleri içindeki dahili konuşmaların dinlenip dinlenmediğini araştırdığını söyledi ancak ayrıntılı bir yorumda bulunmadı.
 
-  Russia Today (RT) televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Alman subayların Kırım Köprüsü'ne saldırı planını istişare ettiği ses kaydını yayınladı. Sputnik'in haberine göre 
Simonyan, “Bu ses kaydı her şeyi açıklıyor. İlk başta, böyle bir ses kaydının varlığıyla ilgili ilk metni yayınladığımda pek çok kişi şüpheyle yaklaştı. Medya’dan aradılar ve ‘Hayır, olamaz’ dediler. Bu gerçek bir ses” diyerek, ses kaydının içeriğiyle ilgili şunları ifade etti: “Luftwaffe'nin deneyimine dayanarak dört Alman subay Kırım Köprüsü'nü nasıl vuracaklarını, bunun için kaç füzeye ihtiyaç duyulacağını ve bunun ‘fark edilmeden nasıl yapılacağını’ tartışıyorlar. Böylelikle Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin ve NATO'nun çatışmaya katılımının olmadığını iddia etmeye devam edebilecek. Bu arada, Ukrayna'da neredeyse açık çalıştıklarını söyleyerek sözde ortaklarını da yakıyorlar. Çok ilginç şeyler var, kesinlikle dinlemelisiniz. Daha da ilginci Almanların buna nasıl tepki vereceği.”
 
- Rus medyasına yansıyan haberlere göre, bir insansız hava aracının St. Petersburg'daki Piskarevsky Prospekt 161 adresindeki beş katlı bir apartman binasında hasara yol açtığı bildiriliyor. Bölge yetkilileri TASS'a olayın şehrin Krasnogvardeisky bölgesinde meydana geldiğini doğruladı, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bölge valisi, sadece iki dairenin balkonunun zarar gördüğünü bildirdi. Yerel kaynaklar dronun olası hedefinin şehrin kuzeydoğusundaki, kaza mahalline bir kilometreden az mesafede bulunan Ruçi petrol deposu olduğunu yazıyor. (RBC)
 
- Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klimenko, bir kamikaze dronun Odessa'da dokuz katlı bir konut binasına çarptığını söyledi. Bakana göre olayda iki kişi öldü.
 
- Başkan Putin, rezerv olarak belirlenen Rusya vatandaşlarını rutin yıllık askeri eğitime çağıran bir kararname imzaladı. Belge resmi yasal bilgi portalında yayınlandı. Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Kararnamenin amacı, “2024 yılında, yedek lisesinde bulunan Rusya Federasyonu vatandaşlarını, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinde, Rusya Federasyonu Ulusal Muhafız Birliklerinde, devlet güvenlik kurumlarında ve federal güvenlik hizmeti kurumlarında askeri eğitim almaya çağırmak" olarak vurgulandı.
 
- Çek Cumhuriyeti yetkilileri, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, temin edilen ilk mermi ve mühimat partisinin birkaç hafta içinde Ukrayna'ya ulaşabileceğini söyledi. Daha önce Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Pavel, 500 bin  adet 155 mm'lik mermi ve 300 bin adet 122 mm'lik mermi ve yüz binlerce topçu mühimmatı için yurtdışından kaynak bulmayı başardıklarını söylemişti.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı "yabancı ajan" statüsündekilerin listesini güncelledi. Ünlü yazar Lyudmila Ulitskaya da listeye eklendi.
 
- VTsIOM anketine göre  Rusların yüzde 79,6'sı Putin'e güveniyor. 19-25 Şubat tarihleri ​​arasında yapılan ankete göre Ruslar arasında Putin'e olan güven düzeyi 0,4 puan arttı. Aynı zamanda başkanın icraatlarına onay düzeyi de yüzde 0,8 puan arttı ve şu anda yüzde 77,3 seviyesinde bulunuyor.
 
- Le Monde gazetesi, Fransa'nın Rusya için "stratejik bir ikilem" yaratmak amacıyla Ukrayna'ya askeri personel gönderme olasılığını tartıştığını yazıyor. Gazete, Paris'in, Fransız istihbaratı Fransız Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) çalışanlarının Ukrayna topraklarındaki varlığını "zımnen kabul ettiğini" belirtiyor. Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batılı ülkelerin liderleriyle Ukrayna'nın desteklenmesi konusunda yaptığı toplantının ardından, "bugün Ukrayna'ya kara birliklerinin gönderilmesi konusunda bir fikir birliğinin olmadığını ancak bu konuda hiçbir şeyin göz ardı edilemeyeceğini" söylemişti.
 
- Avrupa Birliği, Rusya yerine Azerbaycan'dan gaz alımını ikiye katlamayı planlıyor. Avrupa Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, "Hedeflerimiz arasında Azerbaycan'dan Avrupa'ya gaz ihracatının 2027 yılına kadar 20 milyar metreküpe çıkarılması ve mevcut gaz taşıma altyapısının kapasitesinin artırılması ihtiyacı yer alıyor" dedi. Azerbaycan 2023 yılında Avrupa'ya neredeyse bir milyar metreküp gaz tedarik etti. Simon, Avrupa Birliği'nin Azerbaycan, Norveç ve diğer ülkelerin yardımıyla gaz tedarik yollarını yeniden çeşitlendirdiğini, Rusya'dan Avrupa'ya yapılan arzın 1970'lerin ikinci yarısındaki seviye olan 28 milyar metreküpe düştüğünü söyledi.
 
1 Mart Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin sözücüsü Dmitri Peskov, bugün Moskova'da toprağa verilen Aleksey Navalnıy'nın cenazesi hakkında konuştu. Peskov cenazeye katılanları "yasa dışı eylemde bulunmamaları" konusunda uyardı.
 
Kommersant muhabiri Aleksandr Çyornıh, cenazeye katılmak için Moskova Maryino'daki kiliseye gelenlerin bir kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturduğunu bildiriyor.
 
- The Wall Street Journal gazetesi 2022 nisan ayında yapılan müzakereler sırasında Rusya'nın Ukrayna'nın tarafsızlığının yanı sıra Batıdan askeri yardım almasının tamamen yasaklanmasını şart koştuğunu ileri sürdü.
 
Haberle ilgili soruları yanıtlayan Kremlin sözcüsü Peskov o dönem sundukları barış anlaşması taslağını kamuoyuna açıklamak istemediklerini söyledi. Peskov bugün şartların değiştiğini de söyledi.
 
- RBC gazetesi Birleşmiş Milletler'in Rus havayolu şirketleriyle hemen hemen bütün kontratları feshettiğini yazıyor. Haber Rusay Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya dayandırıldı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, Rus havayolu şirketlerinin "güvenlik riskleri barındırdığı" yönünde bir karar almıştı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Yars adında yeni bir kıtalar arası balistik füzenin test amaçlı olarak başarıyla ateşlendiğini duyurdu.
 
- Rusya Ekonomi Bakanı Maksim Reşetnikov, Rus ekonomisinin 2030'dan önce tempolu büyüme hızına ulaşacağını söyledi.
 
- Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House siyasi hak ve özgürlükler endeksi araştırmasının bu yılki sonuçlarını açıkladı. Türkiye 33, Rusya ise 13 puanla "özgür değil" (not free) kategorisinde yer aldı. Sıralamada tam puan alan tek ülke Finlandiya olurken Yeni Zelanda, İsveç ve Norveç 99 ve 98 puanla zirvede yer aldı. Endekste İngiltere 91, ABD ise 83 puan topladı. Her iki ülke de "özgür" (free) kategorisinde.
 
- FSB, önceki gün Merkez Bankası tarafından lisansı iptal edilen Qiwi Bank hakkında inceleme başlattı.
 
- Özel askeri operasyona tepki göstererek Rusya'yı terk eden Alla Pugaçyova yeni albüm çıkardı. Pugaçyova albümün kapağında Ukraynalı prodüktörü Natella Krapivina ile olan fotoğrafını kullandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, Fransız askerlerini Ukrayna'ya göndermeyeceklerini açıkladı. Séjourné Tass'ın aktardığına göre "Fransızlar Ukrayna için ölmeyecek" ifadesini kullandı. Dışişleri bakanı "Çerçeve belli: Rusya'nın zafer kazanmasının önüne geçmek, ama bu esnada Rusya ile savaşmamak. Devlet başkanının dediği gibi bu çerçevede hiçbir seçeneği dışarıda bırakmıyoruz." şeklinde konuştu. Fransa Başkanı Macron, "Ukrayna'ya asker gönderme seçeneğini dışarıda bırakmadıklarını" söylemişti.
 
- Kommersant gazetesi Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un "Ukrayna'daki İngiliz ve Fransız askerlerinin varlığını ifşa etmekle" suçlandığını yazıyor. Gazete, Scholz'un geçen hafta yaptığı bazı açıklamalardan İngiltere ve Fransa'nın Ukrayna'ya tedarik ettiği Storm Shadow ve Scalp füzelerinin kullanımı için bu iki ülkeden bir grup askerin Ukrayna topraklarında bulunduğu sonucu çıktığını, bu nedenle İngiliz ve Fransız politikacıların Scholz'u eleştirdiğini bildirdi. Bu ülkeler Scholz'u kendisiyle paylaşılan istihbaratı kötüye kullanmakla suçluyor.
 
Scholz Ukrayna'ya neden Taurus tedarik etmediklerini izah ederken "Bu çok uzun menzilli bir silah, biz Fransızların ve İngilizlerin yaptığı gibi hedef tayini ve hedef tayini desteklemesi yapamayız. Alman askerleri hiçbir şekilde bu füzelerin vurduğu hedeflerle ilişkili olmamalı," ifadesini kullanmıştı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün başlayacak Antalya Diplomasi Forumu’na katılmak için Türkiye’ye geldi.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lavrov’un Antalya ziyareti kapsamında Türk mevkidaşı Hakan Fidan’la bir araya gelerek Ukrayna, Kafkaslar, Gazze, Suriye ve Libya’yla ilgili konuları görüşeceği ifade edildi.
 
Lavrov ayrıca Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan dışişleri bakanları ve Esvatini Kralı ile görüşecek. (Sputnik)
 
- Bloomberg ajansı Joe Biden'ın haziran ayındaki G7 zirvesinden önce Rusya'ya ait dondurulan varlıklara el konulması yönünde bir plan hazırlamak istediğini bildiriyor. Ajansın haberine göre ABD başkanı söz konusu varlıkların Ukrayna'ya yardım için kullanılması gerektiği düşüncesinde.
 
- The New York Times gazetesi Pentagon'un kendi stoklarından Ukrayna'ya silah tedarikine başlayabileceğini yazıyor. Gazetenin bildirdiğine göre Biden yönetimi kısa vadeli de olsa bu seçeneği değerlendirmeye almış durumda.
 
- Alman Bosch firması Moskova, Himki'deki genel merkezini satışa çıkardı. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı, Avrupa'nın Rusya'nın tepkisinden çekindiği için dondurulan mal varlıklara el koyma konusunda tereddütler yaşadığını yazıyor. Ajans bu konuda "en dikkatli" davranan ülkelerin Almanya ile Fransa olduğunu, yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın da çekinceleri bulunduğunu bildirdi. Habere göre Avrupalılar, bu yönde bir karar alınması durumunda Rusya'nın da Avrupalılara ait mal varlıklarına el koyacağından endişe ediyor. Bu ülkeler olası gelişme sonucunda euronun rezerv para olarak stabilitesinin olumsuz etkilenmesinden de çekiniyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Nijniy Novgorod vilayeti üzerinde üç insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. 
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Putin'in Ukrayna'ya yardım konusunda ABD Kongresi'ni bizzat izlediğinden emin olduğunu ifade etti.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya ek yardımın onaylanması konusundaki eylemsizliğini bizzat izlediğinden emin olduğunu söyledi.
 
Miller, “Düşmanlarımızın Ukrayna söz konusu olduğunda Kongre'nin eylemlerini yakından izlediğini biliyorum. En önemlisi de Rusya Devlet Başkanı Putin'in izlediğine ve beklediğine eminim” dedi.
 
Öte yandan ABD'li Senatör Rand Paul'ün sunduğu ve Türkiye'ye F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarı, Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada reddedildi. (Sputnik)
 
- Japonya Rusya'dan 12 kişiye ve 36 şirkete yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Listede Tinkoff Bank'ın yanı sıra Kalaşnikov ve Almaz-Antey gibi savunma sanayi şirketleri de var.
 
- Rusya'nın insan hakları ombudsmanı Tatyana Moskalkova, Belgorod'da düşen Il-76 uçağında hayatını kaybeden esir askerlerin cenazelerini Ukrayna'ya vermeye hazır olduklarını açıkladı.
 
- Arjantin, zimmetine para geçirdiği iddiasıyla hakkında uluslararası arama kararı çıkarılan Rusya vatandaşı Lyudmila Avdyuhina'yı Rusya'ya iade etti.
 
SON HABER
 
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Ukrayna'nın yenilgisini ve Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmayı önlemek için Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi" çağrısında bulundu. Pentagon şefi Austin, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'ndeki oturumda yaptığı konuşmada "Rusya kazanırsa Putin durmayacak.  Baltık ülkeleri bir sonraki adımın kendilerinin olup olmayacağından endişeli. Açıkçası Ukrayna düşerse NATO'nun Rusya ile savaşacağını düşünüyorum" dedi. 
 
Austin'in sözlerine yorum yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "bu sözlerin Rusya'ya doğrudan bir tehdit olarak mı yoksa Zelenskiy'e bahane bulma girişimi olarak mı görülebileceğini merak ettiiğini" beirterek "İkisi de çılgınca. Ama artık herkes saldırganın kim olduğunu görebiliyor: Washington" dedi.
 
ABD Başkanı Joe Biden de daha önce "Eğer Rusya Ukrayna'yı alırsa gelecekte NATO ülkelerine saldırabilir" demişti. Vladimir Putin, Biden'ın sözlerini saçma olarak nitelendirmiş, Rusya'nın NATO'yla savaşmakta "hiçbir nedeni, hiçbir çıkarı" olmadığını vurgulamıştı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansına konuşan Ukraynalı yetkililer yaz mevsiminden önce Rus ordusunun Ukrayna hatlarını yarma ihtimali bulunduğunu kabul etti. Ajansın kaynakları Batıdan mühimmat desteği gelmemesi halinde böyle bir olasılığın mevcut olduğunu belirtiyor. Ajans Rusya'nın Kiev ve Odessa'yı ele geçirme planlarının güncelliğini koruduğunu da yazdı. Odessa'nın kaybedilmesi halinde Ukrayna'nın Karadeniz'e çıkışı kalmayacak.
 
- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Sözcüsü Peter Stano, birliğin Transdinyester'deki durumu yakından takip ettiğini ve Moldovalı yetkililerle yakın temaslarını sürdürdüğünü söyledi.
 
Resmi olarak tanınmayan Transdinyester Moldova Cumhuriyeti'nin her kademesindeki milletvekillerinden oluşan kongresinde bir gün önce kabul edilen kararla Transdinyester, Moldova yönetiminin uyguladığı ekonomik abluka nedeniyle Rusya'ya başvurarak yardım talebinde bulunmuştu. (Sputnik)
 
- Rus uzay ajansı Roskosmos, Vostojnıy uzay üssünden fırlattığı bir roketle İran'a ait Pars-1 adlı uyguyu yörüngeye yerleştirdi.
 
- Rus devlet teknoloji şirketi Rosteh, yerli MS-21 yolcu uçaklarının seri üretimini yine erteledi. RBC gazetesi Aeroflot'un ilk siparişleri 2024 sonunda almayı beklediğini, ancak söz konusu tedariğin 2025-2026 yıllarına ertelendiğini yazıyor. İlgili açıklama Rosteh başkanı Sergey Çemezov'dan geldi.
 
- Kapatılan Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmeni Sergey Sokolov Moskova'da gözaltına alındı. Sokolov'un ordunun itibarını zedelemekle suçlandığı bildiriliyor.
 
- "Çıplak parti" adıyla bilinen ve Rusya'da iktidar çevrelerinin büyük tepkisini çeken gecenin organizatörü Nastya İvleyeva başkanlık seçimlerinde Vladmir Putin'e oy vereceğini açıkladı. İvleyeva aleyhinde vergi soruşturması başlatılmıştı. Kommersant gazetesi reklam ajanslarının da İvleyeva ile işbirliğine son verdiğini yazıyor.
 
- Rusya'da Çin malı Xiaomi, Poco ve Redmi marka akıllı telefonların kullanıcıları HyperOS işletim sisteminin çalışmasında aksaklıklar yaşandığını bildiriyor. Xiamoi yetkilileri konu üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
 
SON DAKİKA
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, parlamentonun alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi'nden oluşan Federal Meclis'te yıllık konuşmasını gerçekleştirdi.
 
Rusya'nın her türlü meydan okumaya karşı koyabileceğini kanıtladığını vurgulayan Putin, Rusların mutlak çoğunluğunun özel askeri harekatı desteklediğinin altını çizerek şunları söyledi: "Çok büyük bir hata yaptılar, halkımızın birlik olması onların planlarını bozdu."
 
Putin, Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştireceğine dair asılsız suçlamaların bulunduğunu, bunun bir aldatmaca olduğunu söyledi.
 
Rusya lideri, Tsirkon deniz bazlı hipersonik taarruz kompleksinin halihazırda muharebe sahasında kullanıldığını, bu sistemin halihazırda faal anımsatarak Sarmat kompleksinin de orduya teslim edildiğini ve yakında Sarmat sistemini de 'göstereceklerini' ifade etti.
 
Birçok ülkede çatışmaları kışkırtan Batı'nın Rusya'nın Avrupa'ya 'saldırma' niyetinde olduğunu iddia ettiğine dikkat çeken Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yabancı ülkeler vurulması gereken 'hedefleri' kendileri seçiyor ve Ukrayna'ya asker göndermekten de bahsetmeye başladılar. Müdahalede bulunan ülkelerin karşılaşacakları sonuçlar çok trajik olacak. Onların topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz. Ama Batı, Rusya'nın Avrupa'ya saldıracağını söylüyor. Rusya Avrupa'ya saldırmayacak. Bu bir saçmalık. Bayağı yalan söylüyorlar."
 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO ve AB ülkelerinin Ukrayna'ya asker göndermesini öngören teklifine yanıt veren Putin, "Ukrayna'ya NATO askeri birlikleri gönderme olasılığından bahsetmeye başladılar. Ancak biz, bir zamanlar ülkemizin topraklarına asker gönderenlerin akıbetini unutmadık" diyerek Napolyon'un Rusya toplaklarında uğradığını tarihi yenilgiyi hatırlattı.
 
Putin sözlerine, "Artık olası müdahaleciler için bunun sonuçları çok daha trajik olacak. Topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlarımızın da olduğunu anlamalılar" dedi. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, bazı komutanların savaş alanındaki durumu ve rakibin gücünü yanlış değerlendirdiğini söyledi. Sırskiy cephedeki durumun kendileri açısından zorlu olmaya devam ettiğini belirtiyor.
 
- Milli Savunma Bakanlığı, yeni F-16 alımı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda ABD tarafının kabul ve teklif mektuplarının Ankara’ya ulaştığını açıkladı. ABD’nin teklifi, bakanlığın ilgili birimleri tarafından değerlendirme ve incelemeye alındı. Bakanlık kaynakları Eurofighter savaş uçağı alımı konusunda ise Almanya tarafının olumlu yaklaşımının beklendiğini vurguladı. (NTV)
 
- Bloomberg ve The New York Times, Donald Trump'ın Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Florida'da görüşmek istediğini yazıyor. Trump birkaç gün önce de Arjantin'in yeni lideri Javier Milei ile görüşmüştü.
 
- Ukrayna Ekonomi Bakanlığı, Polonyalı çiftçilerin protestosu nedeniyle Avrupa Birliği'ne ihracatı sınırlamak niyetinde olduklarını duyurdu.
 
- Önceki yıllarda Forbes'un milyarderler listesine girmeyi başaran iki isim daha Rusya vatandaşlığından vazgeçti. Dergi bilişim şirketleri Veeam Software ile Object First'ün kurucuları Andery Baronov ile Ratmir Timaşev'in Rusya vatandşlığından çıktığını açıkladı. Habere göre iki isim söz konusu işlemi Rusya'nın  Güney Kıbrıs elçiliğinde gerçekleştirdi.
 
- Rus bankası VTB, Avrupa'daki eski şirketleri OWH SE'nin (eski adıyla VTB Bank Europe) Rus bankasının hak sahipliğini reddederek daha önce ödenen 433 milyon euroluk temerrüdü geri istediğini açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün saat 12.00'de parlamentonun alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi'nden oluşan Federal Meclis'teki yıllık konuşmasını yapacak. Dünyanın gözü kulağı, Rus liderin vereceği mesajlarda oacak. Putin, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Federal Meclis konuşması için bu yıl Kremlin yakınındaki Gostinıy Dvor salonunda milletvekil ve senatörlerin huzuruna çıkacak. Bu, Rus liderin Federal Meclis'e hitaben yapacağı 19. yıllık konuşma olacak. Rusya Anayasası uyarınca Devlet Başkanı, ülkedeki durum ve devletin iç ve dış politikasının temel yönleri hakkında Federal Meclis'e hitap ediyor. Devlet Başkanı, bu konuşmalarında geleneksel olarak ülkedeki duruma ilişkin değerlendirmesini ortaya koyuyor ve gelecekteki görevlerin ana hatlarını anlatıyor. İlk kez eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından 1994 yılında gerçekleştirilen ve o günden bu yana geleneksel hale gelen Federal Meclis konuşması, sadece Rusya değil tüm dünya tarafından ilgiyle takip ediliyor.
 
- Putin'in Federal Meclis konuşması televizyon ve internet haricinde, caddeerdeki dev ekranlardan ve bazı sinemalarda da izlenebilecek. Böylece Rusya'nın 20 şehrinde, Cinema 5 ağına ait 23 sinemada canlı yayın yapılacak.
 
- Başkan Putin'in bugün saat 12.00'de Gostiniy Dvor'da Federal Meclis'e hitabı nedeniyle Moskova'nın merkezinde pek çok yol bugün trafiğe kapatıldı. Sabah 05.00'ten etkinliğin sonuna kadar Varvarka, Ilyinka, Moskvoretskaya boyunca Bolşoy Kamenny Köprüsü'nde, Vasilievsky Spusk Meydanı'nda ve çevresinde yollar kapalı. Vatandaşlar toplu taşıma kullanımaları konusunda uyarıldı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, tek taraflı ilan edilen Transdinyester Moldova Cumhuriyeti'nin ekonomik abluka uygulandığını bildirerek Rusya'ya yaptığı başvuru için, "Yurttaşlarımız olan Transdinyester sakinlerinin çıkarlarının korunması önceliklerden biridir. Tüm talepler her zaman Rusya'nın ilgili birimleri tarafından dikkatle değerlendirilmektedir" değerlendirmesini yaptı. RIA'nın haberinde, cumhuriyette 220 binden fazla Rus vatandaşının yaşadığı hatırlatılarak "Kongrenin toplanacağı öğrenildikten sonra bazı medya kuruluşları delegelerin Moskova'dan tanınmayan cumhuriyeti Rusya'nın ilhak etmesini isteyeceklerini bildirdi. Tiraspol'deki yetkililer bu yayınları yalanladı. Bu nedenle,Transdinyester Moldova Cumhuriyeti Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Galina Antyufeyeva bu tür mesajları inanılmaz derece aptallıklar olarak nitelendirdi" denildi.
 
- Bağımsızlık kararı uluslararası toplum tarafından tanınmayan Transdinyester'in Dışişleri Bakanı Vitali Ignatiyev, Rus devlet TV kanalının  "Moskova'dan ne tür eylemler bekliyorsunuz, bunlar nasıl olmalı olmalı?" sorusuna, "Transdinyester'e diplomatik destek sağlanmasına yönelik bir çağrıdan bahsediyoruz. Rusya'nın Transdinyester ihtilafının çözümünde sorumlu garantör olduğunu söylüyoruz. Rusya'nın Transdinyester'de 220 binden fazla Rus vatandaşının yaşadığı gerçeğini dikkate almasını bekliyoruz" karşılığını verdi. Şu anda, Transdinyester çatışma bölgesinin güvenliği Rusya, Moldova ve tek taraflı ilan edilen Transdinyester Moldova Cumhuriyeti'nin askeri birliklerin de dahil olduğu Ortak Barış Koruma Kuvvetleri tarafından sağlanıyor. Moldova tarafı defalarca Rus birliklerinin 1992'de konuşlandırıldıkları Transdinyester'den çekilmesi yönünde çağrıda bulundu. Yerel yetkililer ise tam tersine Rusya Federasyonu'ndan barış güçlerinin sayısını artırmasını istiyor. Transdinyester bölgesi Moldova'nın Ukrayna'ya olan batı sınırında yer alıyor. 
 
- Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Fransız ordusunun Ukrayna sınırlarının güvenliğini sağlayabileceğini söyledi. Fransız Senatosu'nda konuşan Attal, “Fransız askerlerinin, eğitim, karadan havaya savunma veya bazı sınırların korunmasında görev almaları söz konusu olabilir” dedi. Attal, ‘Ukrayna’ya asker gönderilmesi ihtimalinin gözardı edilemeyeceği’ yönündeki açıklamasının ardından ülkede sert eleştirilere maruz kalan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u savunmaya çalışarak, “Cumhurbaşkanı tüm sorumluluğuyla bazı olasılıkları prensip olarak dışladığını söyleyebilir mi? Ben öyle düşünmüyorum" diye konuştu. Attal ayrıca, AB ülkelerinin ‘Rus tehdidi’ nedeniyle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine silah tedariği konusunda daha ileri adımlar atmaya karar verdiklerini vurguladı. (Sputnik)
 
- Alman gazetesi Bild, parlamentoya sunulan bir hükümet belgesi olduğunu iddia ederek "Rusya'nın NATO'ya saldırısına ilişkin olası bir senaryoyu" yayınladı. Rusya basınında dün geceden beri geniş yer alan habere göre, belgenin yazarlar, sürecin dört aşamaı olduğunu iddia ediyor. Buna göre ilk aşamada, amacı Batı ülkelerinde toplumu bölmek, istikrarsızlaştırmak ve insanların liberal demokrasiye olan güvenini sarsmak olan büyük bir dezenformasyon kampanyası başlayacak. Aynı zamanda kritik altyapı tesislerine yönelik siber saldırıların da gerçekleşmesi bekleniyor. İddiaya  göre Rusya, ikinci aşamada ittifak sınırlarında büyük askeri manevralar yapmaya başlayacak. Müttefikler kendi birliklerini konuşlandırmak zorunda kalacak ve bu da ilk mültecilerin ortaya çıkmasına yol açacak. NATO birliklerinin hareketleri casusluk, sabotaj eylemleri, siber saldırılar ve saldırılar nedeniyle sekteye uğrayacak. Belgede belirtildiği gibi üçüncü aşama, Batılı uyduların kitlesel olarak devre dışı bırakılması ve başta Almanya olmak üzere NATO ülkelerine yönelik hedefli saldırılar olacak. Senayoya göre dördüncü aşamada Rus birlikleri Almanya'ya giriyor ve karada, denizde, havada ve hatta uzayda çatışmalar yaşanıyor. Medyada geniş uyer verilmesine karşım, haber için "Bu, tabloid Bild'in bazı 'gizli belgelere' atıfta bulunarak yayınladığı bu türden ilk plan değil" yorumları dikkati çekiyor. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Antalya Diplomasi Forumu’na katılacak olan Bakan Sergey Lavrov’un Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Kiev’in Rusya’nın çıkarlarını dikkate almasına dayalı olarak Ukrayna ihtilafının olası çözüm ilkelerini görüşeceğini bildirdi. Bakanlığın sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 1-2 Mart tarihlerinde katılacağı Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde Türk mevkidaşı Fidan ile Kiev’in Rusya’nın çıkarlarını dikkate almasına dayalı olarak Ukrayna ihtilafının olası çözüm ilkelerini görüşecek. Açıklamada, “Bakanlar, Ukrayna içindeki krizin güncel durumu ile ilgili görüş alışverişinde bulunacak, çatışma bölgesindeki mevcut durumu analiz edecek ve sadece Kiev’in Rus çıkarlarını ve endişelerini dikkate alması koşullarında mümkün olabilecek ihtilafın barışçıl çözümünün ilkeleri tartışacak” ifadelerine yer verildi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin eşi Elena Zelenskaya, Londra ziyareti sırasında İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir araya geldi.
 
- CNN'in ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Pentagon, elde kalan en son mali rezervini Ukrayna'yı desteklemek için kullanıp kullanmamayı değerlendiriyor. Habere göre bu fonların Kongre tarafından yerinin doldurulacağı garantisi bulunmadığı için tereddüt ediliyor. Pentagon'un elinde kalan yaklaşık 4 milyar dolarlık başkanlık fonu, Ukrayna'ya askeri teçhizat göndermek için kendi stratejik stokunu kullanmasına olanak sağlıyor.
 
- Polonya Başbakanı Donald Tusk, hükümetinin Ukrayna sınırını geçici olarak ticari ticarete kapatmayı düşündüğünü söyledi. Duyuru, Polonyalı çiftçilerin Ukrayna tarım ürünlerinin ithalatının yasaklanması yönündeki çağrılarının ardından geldi.
 
- Belçika Başbakanı Alexandre De Cros, Ukrayna'nın acilen ihtiyaç duyduğu top mermilerinin alımı için 200 milyon euro fon ayırdıklarını söyledi. 
 
28 Şubat Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moldova içinde tek taraflı de facto bağımsızlğını ilan eden Transdinyester bölgesinde her kademe miletvekilleri 1990'dan bu yana yalnızca yedinci kez gerçekleştirdikleri kongrede Rusya'dan ekonomik yardım istedi. 
 
Milletvekilleri Moldova'nın ekonomik blokajı altında olduklarını açıkladı. Kongrenin sonuç bildirgesinde Molsova'nın baskıyo arttırması halinde Rusya'nın gerekli önlemleri alması için çağrıda bulunuluyor.
 
1992'de imzalanan barış anlaşmasından sonra Rus askerleri bölgeye konuşlanmıştı. Moldova Transdinyester'in bağımsızlık kararını tanımıyor.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, "NATO'nun düşmanca söylemi ve genişleme politikaları güvenliğimizi arttırıcı önlemler almamız için gerekçe oluşturuyor" şeklinde konuştu. Açıklamayı haberleştiren RBC gazetesi dün Litvanyalı bir diplomatın yaptığı "Rusya ile NATO arasında çatışma çıkması halinde öncelikle Kaliningrad'ın nötralize edileleceği" yönündeki sözlerini hatırlattı. Gazete Peskov'un ilgili açıklamayı bu sözler üzerine yaptığını yazıyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un mart ayının ilk günlerinde Antalya'da düzenlenecek diplomatik foruma katılması bekleniyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Lavrov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la da bir araya gelecek.
 
- The New York Times gazetesi Joe Biden'in yeni bir kararname imzalayarak ABD vatandaşlarının gizli bilgilerinin 6 yabancı devlete verilmesini yasaklayacağını yazıyor. Habere göre bu devletler Çin, Rusya, İran, Venezuela, Kuzey Kore ve Küba.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro yüzde 1'e yakın değer kaybetti. Dolar 91,37, euro da 98,95 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya'nın en ünlü YouTube kanallarından Skaji Gordeyevoy, yeni yabancı ajan yasası nedeniyle yayın hayatına son verdi. Kanal karara gerekçe olarak Duma'nın "yabancı ajanlara reklam verilmesini yasaklayan" yeni bir kanun tasarısını kabul etmesini gösteriyor. Skaji Gordeyeevoy kanalının sunuculuğunu Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilen Katerina Gordeyeva yapıyordu.
 
- Rusya’da tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’nın cenaze töreninin 1 Mart Cuma günü yerel saatle 14.00’da Moskova'nın Maryino bölgesinde bir kilisede düzenleneceği açıklandı. 47 yaşında ölen Navalnıy daha sonra Borisovskoye mezarlığına gömülecek.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Çin hükümetinin Avrasya Özel Temsilcisi Li Hui mart ayında Rusya ve Ukrayna'ya resmi ziyaretlerde bulunacak. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Li Hui iki ülkenin ardından askeri çatışma konusunda müzakerede bulunmak üzere üç Avrupa ülkesini daha ziyaret edecek.
 
Li Hui'nin 2 Martta Rusya'da olması bekleniyor. Temsilci taha sonra AB Genel Merkezi, Polonya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'da temaslarda bulunacak. Li Hui geçtiğimiz mayıs ayında da bu ülkelere resmi bir ziyarette bulunmuştu.
 
- RBC'nın haberine göre Rusya'daki büyük reklam ajansları bloggerlarla yaptıkları sözleşmelere "yabancı ajan ilan edilmeleri halinde sözleşmenin feshedileceğini" bildiren maddeler eklemeye başladı.
 
Rusya Devlet Duması, Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilen kişi ve kuruluşlara reklam verilmesini yasaklayan tasarıyı dün ikinci okuma aşamasında kabul etmişti. Tasarıda öngörülen yasak bloglar, internet siteleri ve sosyal medya hesaplarını da kapsıyor.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, ülkeyi terk ettikten sonra Rus ordusunun itibarını zedeleyen şov dünyası temsilcilerinin Rusya'ya dönmeleri halinde muhakkak mahkeme önüne çıkacağını söyledi. Bastrıkin "yıllar sürse bile" yıldızların hesap vereceğini söyledi.
 
- Yekaterinburg merkezli haber portalı 66.ru, Huawei Pay servisine bağlı UnionPay ödeme sistemi kartlarının Rusya'da artık çalışmadığını bildiriyor. Portal kartların ülke dışında çalıştığını, ancak ülke içindeki mağazalarda ödeme yapılamadığını yazdı. Huawei'den yapılan açıklamada servisin çalışma düzenindeki değişiklik nedeniyle kartların Rusya topraklarında kullanılamadığı belirtiliyor.
 
Haberde MİR-UnionPay cobadging kartların Rusya dışında artık çalışmadığına da dikkat çekildi.
 
- Sberbank'ın 2023 yılı kârı 1,5 trilyon ruble (16 milyar dolar) olarak açıklandı. Şirket böylece kârını son bir yılda 5,5 katına çıkardı.
 
- Rusya Merkez Bankası bu hafta ikinci kez bir bankanın lisansını iptal etti. RBC gazetesi kurumun batık olduğu ve kanunlara riayet etmediği gerekçesiyle Gefest bankasının lisansını geri aldığını yazıyor.
 
- Primorye Bölgesi'nde bir mahkeme Leroy Merlin çalışanını şirketin deposunu kundakladığı şüphesiyle iki aylığına tutukladı. Yangın neticesinde depoda 1 milyon rublelik zarar meydana geldiği bildiriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Senato ve Temsilciler Meclisi liderleriyle yaptığı toplantıda, Kongre üyeleri arasında Ukrayna'ya yardım yasa tasarısı üzerinde anlaşma sağlanamamasının Kiev için "karanlık" sonuçlar yaratabileceğini söyledi. Biden "Ukrayna hakkında eylemsizliğin sonuçlarının korkunç olacağını düşünüyorum" dedi. 2023 sonbaharından bu yana Kongre üyeleri, başta Ukrayna, İsrail ve Tayvan olmak üzere ABD'li ortaklara yardım etmek için 95,34 milyar dolarlık ek fon tahsisini içeren yeni bütçe tasarısı üzerinde anlaşamadı. Demokratlar Senato'yu (Kongre'nin üst kanadı) kontrol ederken, Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'ni (alt meclis) kontrol ediyor. 13 Şubat'ta Senato bu tasarıyı kabul etti ancak Temsilciler Meclisi tasarıyı oylamadan 28 Şubat'a kadar tatile çıktı.
 
- Beyaz Saray, Biden'ın Rus varlıklarına el koymak için kongre yetkisine ihtiyacı olduğunu duyurdu.  Beyaz Saray Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby "Öncelikle başkanın bu yönde harekete geçmek için hâlâ Kongre'den yasal yetkiye ihtiyacı var. İkincisi, aynı derecede önemli olan, varlıklarını donduran koalisyon ortaklarımızın da bizimle birlikte hareket etmelerine ihtiyacımız var” dedi. Kirby, dondurulmuş varlıkların savunmasını güçlendirmek ve çatışmaların sona ermesinden sonra ülkeyi yeniden imar etmek için Ukrayna'ya gönderilmesinin planlandığını belirtti.
 
- Ukrayna Savunma Bakanlığına bağlı İstihbarat Ana Dairesi, İstihbarat Komitesi'ne atıfta bulunarak, "Rus özel servislerinin ülkede Devlet Başkanı Zelenskiy'nin  31 Mart'ta bitecek görev süresine dayanarak meşruiyetini baltalamak amacıyla Maydan-3 Operasyonu yürüttüğünü" iddia etti. Komiteye göre operasyonun aktif aşaması bu yıl mart ayından mayıs ayına kadar gerçekleşecek. Ukrayna'da başkanlık seçimlerinin 31 Mart 2024'te yapılması planlanıyordu ancak sıkıyönetim nedeniyle iptal edildi. Zelenskiy, "Ukraynalıların çoğunluğunun bu tür koşullarda oy vermeyi tehlikeli ve anlamsız bulduğunu" öne sürerek seçime gitmeyi reddetti. (Kommersant)
 
- Ukrayna ordusu Avdiyivka yönündeki iki köy olan Severniy ve Stepnoy'dan çekildiğini duyurdu. (Kommersant)
 
- İsmi açıklanmayan üst düzey bir Avrupalı ​​savunma yetkilisi Financial Times'a verdiği demeçte, "Ukrayna'da Batı'dan gelen askerler bulunduğunu ancak bunun resmi olarak tanınmadığını" söyledi. Kaynak, "Ukrayna'da Batılı özel kuvvetlerin bulunduğunu herkes biliyor, ancak bunu resmi olarak tanımadılar" dedi. (RBC)
 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy salı akşamı geç saatlerde Arnavutluk'a geldi. Arnavutluk Dışişleri Bakanı Igli Hasani sosyal ağlarda Zelenskiy'nin Tiran'a gelişini "Kahramanca mücadelesinde Ukrayna ile ikili bağları ve dayanışmayı güçlendirmek için bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi. Bugün Zelenskiy, Ukrayna konulu zirve kapsamında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve diğer bölge liderleriyle bir araya gelecek.
 
- Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu , Cumhurbaşkanı Macron'un Batılı birliklerin Ukrayna'ya yollanması ihtimalini dışamayan ve Batılı diplomatik çevrelerde sert tepkiye neden olan sözleri üzerine yorum yaptı. Lecornu, Fransız parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Hiçbir şeyi göz ardı etmediğimizi söylemek zayıflık ya da gerilimi tırmandırmak değildir." dedi. Bakan, bu tür planların Moskova ile savaşa girmekten farklı olduğunu vurgulayarak "Bu, Rusya'ya karşı savaş açmak için asker göndermek değil" dedi.
 
- Beyaz Saray, ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini tekrarladı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, "Başkan Biden, ABD'nin Ukrayna'ya savaşmak için asker göndermeyeceğini açıkça belirtti" dedi. Watson, Biden'ın "zafere giden yolun" Kongre'nin "Ukrayna birliklerinin Rus işgaline karşı savunmak için ihtiyaç duydukları silah ve mühimmata sahip olmasını sağlamak için" engellenen askeri yardımı kabul etmesinden geçtiğine inandığını da sözlerine ekledi.
 
- Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupalı ​​liderlerin Paris'teki toplantısında Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesinin somut bir öneri olarak değerlendirilmediğini söyledi. Kaias “Aslında bu bir asker transferi meselesi değildi, bir teklif değildi. Belki çeviri sırasında bir şeyler kaybolmuştur. Bu artık müzakere konusu değil. Evet her şey konuşuldu. Herkesin Ukrayna'ya şu anda ve mevcut fırsatlarla nasıl yardım edebileceğimizi düşünmesi önemlidir" dedi.
 
- Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin müttefiklerinin Ukrayna'ya asker gönderme olasılığının sonuçlarını anladığını belirtti. Antonov, "Batı'nın bize karşı başlattığı hibrit savaş bağlamında, ABD Kara Kuvvetleri'nin provokatif açıklamalarının çok olumsuz sonuçlara yol açabileceği aşikar. Washington'un Avrupa’daki uydularının, daha önce düşünmeleri bile mümkün olmayan ‘Ukrayna'ya kendi silahlı kuvvetlerini göndermek’ gibi konuları yüksek sesle dile getirmeleri de bunun bir başka teyidi. ABD’li patronlarının durumun bu şekilde gelişmesinin nelerle sonuçlanabileceğini kestirmemeleri mümkün değil" dedi. (Sputnik)
 
- Rusya'da dün internette pek çok sosyal ağa ulaşımda yaşanan sorunu yorumlayan Devlet Duması Bilgi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Tkaçev, Duma TV portalında yaptığı açıklamada, Roskomnadzor ağ geçitlerinin kontrol edilmesi ve yeniden yapılandırılması nedeniyle Telegram ve diğer bazı mesajlaşma programlarının çalışmalarında büyük çaplı bir sorun meydana geldiğini söyledi.  Dün özellikle Telegram, YouTube, Viber, WhatsApp, Zoom ve VKontakte'nin çalışmalarında sorunlar yaşanıren, Rusya'da yasayla engellenen bazı sosyal ağlara da kısa süreliğine ulaşım mümkün oldu. (RBC)
 
- Rusya'da savunma sanayii üretim tesislerinde üç vardiya sistemine geçilirken, Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı Denis Manturov, geçn yıl 500 bin yeni işçini savunma sanayi tesislerinde   çalışmaya başladığını duyurdu. Bakan, sektördeki maaşların son iki yılda yüzde 30-60 oranında arttığını bildirdi.
 
- İngiltere Genelkurmay Başkanı Amiral Tony Radakin, "Ukrayna'nın cephane sıkıntısı çektiği için birkaç ay boyunca Rusya ile savaşta geride kalacağını ve zemin kaybedeceğini" söyledi.
 
- Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'nin Polonya ve Avrupa pazarlarını korumak için etkili bir yol sunmaması halinde Polonya'nın yeni Ukrayna mallarının ithalatını yasaklayabileceğini söyledi. Polonya ve diğer ülkelerdeki çiftçiler, daha ucuz Ukrayna ürünlerinin ithalatının yarattığı haksız rekabetten şikayetçi.
 
27 Şubat Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Almanya Başbakanı Scholz, Freiburg kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Paris’te Macron'un ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna'ya destek konulu konferansla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un savaşı Rusya'nın kazanmaması için Ukrayna'ya asker gönderilebileceği önerisine karşı çıkarak Ukrayna'ya, Avrupa ve NATO ülkeleri tarafından askeri birliklerin gönderilmeyeceğini söyledi.
 
Birkaç hafta önce Ukrayna'ya desteğin artırılması çağrısında bulunduğunu anımsatan Scholz, "Bunun anlaşıldığı izlenimi edindim. Herkes daha fazla şey yapmak istiyor" dedi.
 
Başbakan Scholz, konferansta bu desteğin nasıl yapılandırılmasının görüşüldüğünü belirtti.
 
Burada başından beri mutabık kalınan hususların gelecek için de geçerli olacağının ele alındığını aktaran Scholz, "Yani Ukrayna topraklarında Avrupa devletleri ya da NATO devletleri tarafından gönderilmiş hiçbir kara birliği, hiçbir asker olmayacak. Ülkelerimizde görev yapan askerler de savaşa aktif olarak katılmayacak" şeklinde konuştu.
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Associated Press'e verdiği demeçte "NATO müttefikleri, Ukrayna'ya eşi görülmemiş bir yardım sunuyor. Bunu 2014'ten beri yapıyoruz ve daha sonra güçlendirdik. Ancak NATO birliklerini Ukrayna'ya konuşlandırma planımız yok" dedi. (Sputnik)
 
- İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna'ya büyük ölçekli asker yerleştirme planlarının bulunmadığını söyledi. Rishi Sunak Ukrayna ordusuna destek amaçlı olarak ülkede az sayıda asker bulundurduklarını da açıkladı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye Zelenskiy'nin "barıl formülünden" vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada "Rusya savaşı başlatmadı, bitirmeye çalışıyor" denildi. Zelenskiy barış için Rusya'nın  askerlerini Ukrayna topraklarından çekmesini şart koşmuştu.
 
- Rusya Devlet Duması, Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilen kişi ve kuruluşlara reklam verilmesini yasaklayan tasarıyı ikinci okuma aşamasında kabul etti. Tasarıda öngörülen yasak bloglar, internet siteleri ve sosyal medya hesaplarını da kapsıyor.
 
Duma ayrıca anaokullarında bayrak töreni yapılmasını mecburi kılan tasarıyı da ilk okuma aşamasında kabul etti. Mevcut yasaya göre sadece ilk ve orta kademe okullarında bayrak töreni düzenleniyor.
 
- Özbek bankası Ipak Yuli Bank, Rusyalı müşterilerine bir yazı göndererek hesaplarına sınırlama getirilmemesi için "şahıs numarası" talebinde bulundu. Ülkede yabancıların "şahıs numarası" alabilmek için geçici ikamet kaydı gerekiyor.
 
SON DAKİKA
 
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Fransa Devlet Başkanı Macron'un "Ukrayna'ya asker gönderme seçeneğini dışlamıyoruz" açıklamasıyla ilgili soruları yanıtladı. Peskov Batının Ukrayna'ya asker göndermesi halinde Rusya-NATO çatışmasının kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Peskov bununla birlikte Batılı ülkeler arasında bu konuda bir konsensüs bulunmadığına dikkat çekti.
 
Peskov Paris'te bir araya gelen Batılı ülkelerin önemli bir bölümünün bu yönde atılacak bir adımın yaratacağı potansiyel risklerin farkında olduğunu söyledi. Emmanuel Macron dün Paris'te düzenlenen zirvenin ardından "Rusya'nın bu savaşı kazanmasına müsaade edemeyeceklerini" belirterek Ukrayna'ya asker gönderme seçeneğini dışlamadıklarını açıklamıştı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya 1 Marttan itibaren benzin ihracatına yine yasak getirme kararı aldı. ilgili açıklama Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'tan geldi. Yasak 6 ay geçerli olacak. Karara gerekçe olarak benzin talebindeki artış ve fiyatlardaki yükseliş gösterildi.
 
Yasak Avrasya Ekonomi Komisyonu'na üye ülkelerin yanı sıra Moğolistan, Özbekistan, Abhazya ve Güney Osetya'yı kapsamıyor.
 
Rusya daha önce 21 Eylül 2023'te yine benzin ihracatına yasak getirmişti. Yasak 17 Kasımda iptal edilmişti.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Birleşik Devletler'in Türk şirketlerini "terörize ettiğini" ileri sürdü. Diplomat, "Amerikalı yetkililerin Rusya ile ticari-ekonomik işbirliğine devam etmeleri halinde Türk şirketlerini terörize ederek ve tehditler savurarak enerjik bir çalışma yürüttüğünden haberdarız" şeklinde konuştu.
 
- İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin Ukrayna'ya asker göndermesik yönünde bir planı olmadığını açıkladı.
 
Öte yandan Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda NATO ülkelerinin Ukrayna'ya modern roket teknolojisi tedarik etme konusunu değerlendirdiğini söyledi.
 
- Volgograd'da Kuran yaktığı iddiasıyla yargılanan Nikita Şuravel adlı Rusa vatandaşı 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Juravel Çeçenistan'da yargılanıyordu. Nikita Juravel tutuklu bulunduğu cezaevinde Ramzan Kadırov'un oğlu tarafından kameraların önünde darp edilmişti.
 
- RBC'nın haberine göre VK, 2024 Olimpiyat Oyunları'nın yayın haklarını satın almayı planlıyor. Olimpiyatlar bu yaz Paris'te düzenlenecek.
 
- Avustralyalı milyarder Andrew Forrest, Ukrayna'daki mayınların temizlenmesi için 3,3 milyon dolar yardım yapma sözü verdi. Forrest daha önce de çatışmanın sona ermesinden sonra ülkeye 500 milyon dolarlık yatırımda bulunacağını açıklamıştı.
 
- Rusya tarafından kapatılan insan hakları örgütü Memorial'ın eş başkanı Oleg Orlov Rus ordusunun itibarını zedelediği gerekçesiyle yargılandığı davada 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupalı ​​liderlerin Paris'teki toplantısının ardından Ukrayna'yı desteklemek için yeni adımlar atılacağını duyurdu ve savaşta Rusya'ya karşı zafer kazanmak için Batılı kara kuvvetlerinin ülkeye gönderilmesinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. AFP'ye konuşan Macron "Bugün kara birliklerinin gönderilmesi konusunda bir fikir birliği yok, ancak hiçbir şey göz ardı edilemez. Rusya'nın bu savaşı kazanmasını engellemek için mümkün olan her şeyi yapacağız. Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için Rusya'nın yenilgisinin gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi. Macron ayrıca Ukrayna'ya uzun menzilli füze ve mühimmat sağlayacak yeni bir koalisyon kurulduğunu da duyurdu. 
 
Fransız basınına göre Macron,  Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesinin gelecekte "dışlanmaması" gerekse de, yine de bunun şimdilik hiçbir fikir birliğine varılamayan bir hipotez olduğu açıklamasını yaptı. Macron, "stratejik belirsizliği" gerekçe göstererek Fransa'nın bu konudaki tutumu hakkında daha fazla bilgi vermek istemedi, "Ancak Fransa'nın bundan yana olmadığını kesinlikle söylemedim. Bu akşamki toplantıda da seçenekler arasında bahsedildiğini söylüyorum ” diye ekledi.
 
Elysee Sarayı'ndaki konferansa Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin yanı sıra İskandinav ve Baltık ülkelerinin liderleri katıldı. ABD'yi Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jim O'Brien, Kanada'yı ise Savunma Bakanı Bill Blair temsil etti.
 
 - Paris zirvesine katılan Çek Başbakanı Petr Fiala'ya göre yaklaşık 15 ülke, Ukrayna'yı daha iyi desteklemek amacıyla Avrupa Birliği'nin Avrupa dışından mühimmat satın almasına yönelik Prag girişimine katılmaya hazır olduklarını söyledi.
 
- İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Sputnik’e demecinde Rusya'nın Ukrayna ile ilgili barış konferansına katılmak üzere İsviçre’ye davet edileceğini, ancak Rus temsilcilerin gelmesinin pek olası olmadığını söyledi. Cassis, “Önümüzdeki birkaç hafta ya da 2-3 ay içinde barışı getirecek bir konferansın yapılabileceğini varsaymak yanıltıcı ve safça olur. Böylelikle bu konferans, barış arayışı sürecinin yüksek düzeyde, en azından bakanlar düzeyinde açılmasını amaçlıyor. Rusya’nın bu ilk konferansa katılması pek olası değil, fakat davet edilecek. Öte yandan hedef, Rusya’nın da katılımıyla bu yolda yakınlaşabilmemizdir. Bu nedenle söz konusu yolda birkaç adım olacağını düşünmeliyiz” diye konuştu. İsviçreli bakan, ilk konferans İsviçre’de yapılacak olsa da sonraki konferansların bazı BRICS ülkeleri gibi başka ülkelerde de yapılabileceğini sözlerine ekledi:  “BRICS ülkelerinin bu yolda belirli bir rol oynayabileceğini ve oynamak istediğini düşünebiliriz. Bunu yaparlarsa çok mutlu olacağız ve bu konuyu doğrudan kendileriyle görüşeceğiz. Bugün özellikle bu entegrasyon süreci kapsamında Güney Afrika ve Suudi Arabistan ile ikili toplantı yapacağım.” (Sputnik)
 
- İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ayrıca sadece Batılı devletler tarafından değil, aynı zamanda BRICS üyeleri tarafından sunulan barış planı teklifleri de olduğunu duyurdu. Cassis, toplamda 10 kadar barış planı olduğunu ve bunların bir kısmının gizli kalmak şartıyla sunulduğunu belirtti. 
 
- Macaristan parlamentosu İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunu onayladı. İsveç’in NATO’ya üyeliği için 188 milletvekili evet oyu kullanırken, 6 milletvekili hayır oyu verdi; 4 milletvekili ise çekimser kaldı.
 
- Joe Biden'ın Ukrayna'ya Amerikan yardımının engelini kaldırmaya yönelik yeni girişimi sürüyor. Amerikan başkanı, Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık  yardım yapılmasını sağlamak umuduyla Beyaz Saray'da Kongre'nin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleriyle bugün buluşacak. Davetliler arasında, şu ana kadar Ukrayna ve İsrail'e yeni yardımların yanı sıra Amerikan göç sisteminde reform yapılmasını planlayan tasarıyı gündeme almayı reddeden muhafazakar Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson da olacak. Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, "Kongre'de, sunulması halinde bu tasarıyı geçirmeye hazır, iki partili güçlü bir çoğunluk var. "Bu karar tek bir kişinin omuzlarındadır ve tarih, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Johnson'ın bu tasarıyı sunup sunmayacağını unutmayacaktır" dedi. 
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Her kişinin kişisel tercihine saygı duyuyoruz, ancak ülkeyi terk eden tüm Ukraynalıları ülke savunmasına yardımcı olmak üzere evlerine dönmeyi düşünmeye çağırıyoruz" dedi. 24 Şubat 2022'den bu yana, çoğu Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere, tahminen altı milyon kişi Ukrayna'yı terk etti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin pazartesi akşamı Belgorod bölgesi üzerinde altı adet Ukrayna Grad füzesini imha ettiğini bildirdi.
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinin valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırısı sonucu sınıra yakın bir köyde üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi. 
- Bu yılın en büyük NATO tatbikatı Dragon-24 Polonya'da başladı. Tatbikata Polonya ordusunun 15 bin askeri personeli ile başta ABD ve İngiltere olmak üzere NATO ülkelerinden 5 bin askeri personel katılıyor. Tatbikatlarda 3,5 bin adet askeri teçhizat yer alacak. NATO'nun Steadfast Defender-24 askeri tatbikatları mayıs ayı sonuna kadar Atlantik'ten NATO'nun doğu kanadına kadar olan bölgede, İttifakın tüm ülkelerinden ve İsveç'ten toplam 90 bin askerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
 
- DPA'nın haberine göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 500 km menzilli Taurus füzelerinin Ukrayna'ya tedarikine karşı çıktığını beirterek, bu kararın Almanya'yı savaşa sürükleyebileceğini savundu. Scholz, Taurus füzeleri konusundaki tartışmanın dikkatleri Ukrayna'nın gerçekte neye ihtiyaç duyduğundan uzaklaştırdığını beirterek "Ukrayna'da eksik olan şey, mümkün olan tüm mesafeler için mühimmattır" dedi.  Taurus füzeleri, 50 metre gibi son derece alçak bir irtifada radara yakalanmadan uçabiliyor.
 
- Alman hükümeti Ukrayna'ya yaptığı son teslimatların listesini açıkladı:
 
14 bin 155 mm kalibreli mermi
4 adet zırhlı mayın temizleme aracı WISENT 1
10 Bergepanzer 2 zırhlı traktör
3 mayın tarama gemisi robotu
250 set mayın temizleme ekipmanı
10 VEKTÖR keşif uçağı
22 adet drone karşıtı elektronik harp sistemi
 
26 Şubat Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmeye dair konuştu. Erdoğan, "Aramızdaki ilişkilerin kararlı bir şekilde devamından yana olan memnuniyetini ifade etti." dedi.
 
Erdoğan Putin'le telefon görüşmesi hakkında "Şu anda kısa bir zaman içinde bir ziyaret değil ama bu ziyareti geciktirmeden halledeceğine dair ifade kullandı. Türkiye'nin uluslararası platformdaki tutumundan memnuniyetini ısrarla söyledi. Aramızdaki ilişkilerin kararlı bir şekilde devamından yana olan memnuniyetini ifade etti." şeklinde konuştu. (Sputnik)
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Taurus güdümlü füzelerinin tedarik edilmesine karşı olduğunu yineledi. Scholz Taurusların tedarik edilmesi halinde ülkece çatışmanın içine çekilme risklerinin bulunduğunu söyledi.
 
- Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur AB üyelerine depolarındaki bütün mühimmatı Ukrayna'ya vermeleri çağrısında bulundu.
 
- Slovakya Başbakanı Robert Fico, bazı NATO ülkelerinin ve Avrupa Birliği üyelerinin Ukrayna'ya asker gönderme konusunu değerlendirdiğini iddia etti. Fico kendi askerlerini Ukrayna'ya göndermeyi asla kabul etmeyeceklerini de söyledi.
 
- Moskova Askeri Mahkemesi, Ukrayna saflarında savaştığı tespit edilen St. Peterburglu aktör Kirill Kanahin'i gıyabında müebbet hapse mahkum etti.
 
- Moskova Borsası'nda dolar kuru 10 gün sonra yeniden 92 rublenin altına geriledi.
 
- CNN'in haberine göre Güney Kore'den sığınma talep eden Rusya vatandaşlarının sayısı 5 bin 750 ile rekor kırdı. Televizyon kanalı sayının 2023'te bir önceki yıla kıyasla 5 kat arttığını bildiriyor.
 
SON DAKİKA
 
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in mart ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinden önce Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmesi yönünde planlarının olmadığını bildirdi. Sözcü Peskov "Putin için oldukça yoğun ve Sayın Erdoğan da oldukça meşgul” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Alman Der Spiegel Dergisi, Almanya ile Hindistan'ın Ukrayna'ya top mermisi tedariki için gizli görüşmeler yürüttüğünü ileri sürdü. Derginin kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre Almanya Hindistan'dan Ukrayna'ya verilmek üzere "birkaç yüz bin top mermisi" satın almak istiyor. Dergi, Moskova ile arasının bozulmasını istemeyen Hindistanlı yöneticilerin müzakereleri gizli tuttuğunu iddia etti.
 
Der Spiegel, ayrıca büyük miktarda mühimmat stoğuna sahip bazı arap ülkeleriyle de benzer görüşmeler yürütüldüğünü yazıyor. Alman Savunma Bakanlığı yetkilileri Ukrayna adına mühimmat satın almak için 7 milyar euro kaynak ayırdıklarını açıklamıştı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı hava savunma sistemlerinin Belgorod üzerinde insansız hava araçlarını etkisiz hale getirdiğini açıkladı.
 
- Güney Kore yönetimi Rusya ve Belarus'a yönelik ihracat kontrollerini sıkılaştırmaya hazırlanıyor. RBC gazetesi bu iki ülkeye ihraç edilmesi yasaklanan ürün sayısının geçtiğimiz hafta 1159'a çıkarıldığını yazdı. Yonhap'tan aktarılan habere göre listeye yeni eklenen ürünlerin çoğu savunma sanayiinde de kullanılabilecek nitelikteki ürünlerden oluşuyor.
 
- Çinli yetkililer ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının küresel tedarik zincirlerini tehdit ettiğini dile getirdi. ABD geçtiğimiz hafta ilk kez Çinli şirketlere, Rusya savunma sanayii ile iş yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.
 
- Avustralya, muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'nın cezaevinde ölümü nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Navalnıy'nın tutulduğu ceza kolonisi IK-6'nın yöneticilerinin yanı sıra Federal Ceza Islah Servisi Aleksey Giriçev'e de yaptırım uygulanacak.
 
- Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, önümüzdeki günlerde Ermenistan'dan bir heyetle bir araya gelerek barış görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı. Bakan Bayramov son beş aydır bir anlaşma olmamasına rağmen iki ülke arasındaki sınırda "barış ve huzurun" hüküm sürdüğünü belirtiyor.
 
- İsveç'in ardından Danimarka da Kuzey Akım 2 boru hattında meydana gelen patlama ile ilgili yürütülen soruşturmayı noktalama kararı aldı.
 
- Tinkoff Bank'ın çatı kuruluşu TCS Group, resmi kaydını Güney Kıbrıs'tan Rusya'ya taşıdı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, cephede Ukrayna ordusu için durumun zor olduğuna dikkat çekerek Kiev’in daha da fazla toprak kaybına uğrayabileceğini ifade etti. Ukrayna. 2024 Yılı’ basın toplantısında soruları yanıtlayan Zelenskiy, “Ön cephede baskı çok güçlü. 100 metre, 50 metre kaybedeceğiz. Bu bizim için önemli, ancak stratejik olarak insanları kaybetmemek daha önemli” vurgusunu yaptı. Sputnik'in aktardığına göre  Zelenskiy, Ukrayna ile ilgili ‘barış formülü’ konusunda yapılması planlanan zirvesinin sonucunun Rusya’ya sunulacak bir belge olacağını, ancak Rusya’nın bunu kabul edip etmeyeceğinin bilinmediğini söyledi. “Girişimin sadece Ukrayna tarafından gelebilmesi çok önemli. İlk zirve umarım ilkbaharda gerçekleşir. Biz bu diplomatik inisiyatifi kaybetmemeliyiz. Ülkeler bu belgeyi hazırlayacak. Ancak bu, Rusya’nın belgeyi kabul edeceği anlamına gelmiyor” diyen Zelenskiy, aynı zamanda Ukrayna’nın barış görüşmelerinin herhangi bir biçiminin kendisine empoze edilmesini istemediğini sözlerine ekledi. Zelenskiy, Putin’in araması durumunda telefona cevap verip vermeyeceği sorusuna “Onun telefonu yok, ben ise 1917’den beri telgrafla çalışmıyorum” diyen Zelenskiy, Putin'in özel askeri operasyonu sonlandırmak istemediği için kendisini aramayacağını ileri sürdü. Ukrayna’nın başarısız karşı taarruzuna ilişkin planın, başlamadan çok önce Kremlin’de masada olduğunu itiraf eden Zelenskiy, “Bu planın detaylarını size anlatamam, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin planlarını ne kadar az kişi bilirse zafer o kadar hızlı olacak. Karşı taarruz eylemlerimizin planı, daha karşı taarruz eylemleri başlamadan önce Kremlin’de masadaydı” dedi.
 
ABD’nin vaat ettiği yardımın bir ay içinde gelmemesi halinde Ukrayna’nın savaş alanında zayıf kalacağını söyleyen Zelenskiy, “Ukrayna’nın kaybedip kaybetmeyeceği ve bizim zor durumda olup olmayacağı size, ortaklarımıza bağlı. Silahlarımız bakımından güçlü olursak yenilgiye uğramayız” diye konuştu. 
 
- Ukrayna, Rusya'nın gündemdeki yeni  "barış formülü" zirvesine katılmasına izin verdi. Zelenskiy'nin ofisinin başkanı Andriy Yermak, "yakın gelecekte" İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna'daki ihtilafın çözümüne ilişkin ikinci konferansa "yakın gelecekte" İsviçre'de düzenleneceğini belirtti. Yermak, “Bizimle birlikte bu yolda yürüyen tüm ülkelerin katılımıyla, ikinci zirvede çözüm planının hiçbir arabulucu olmadan hazırlanabileceğini öngörüyoruz. Bu planın kendilerine sunulacağı Rusya'nın temsilcilerini de hep birlikte (konferansa) davet ediyoruz” dedi.  Yermak, Ukraynalı yetkililerin "barış formülü" konulu ilk zirveye 160'tan fazla ülkenin temsilcilerini davet etmeyi planladıklarını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ilk kez Kasım 2022'deki G20 zirvesinde “barış formülünü” açıklamıştı. Plan, Rus birliklerinin geri çekilmesini de içeriyor. 15 Ocak 2024'te İsviçre Devlet Başkanı Viola Amherd, Zelensky'nin kendilerinden üst düzey bir barış konferansı düzenlenmesini istediğini duyutmuş, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Rusya'nın konferansa katılmasının pek olası görünmediğini söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın önerdiği barış formülünün hastalıklı bir hayal gücünün meyvesi olduğunu" söylemişti. (Kommersant)
 
-New York Times'ın haberine göre, son sekiz yılda ABD, Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın 12 casus üssü kurmasına yardım etti. Haberde CIA'nın Rusya Federasyonu, Avrupa, Küba ve başka yerlerde faaliyet gösteren "yeni nesil Ukraynalı casusların" yetiştirilmesine yardım ettiği iddia ediliyor. NYT'nin yazdığı gibi, Amerikan istihbarat teşkilatları Ukrayna'ya füze saldırıları için istihbarat sağlıyor, Rus birliklerinin hareketlerini takip ediyor ve casus ağlarının çalşmasına yardımcı oluyor. Gazeteye göre, Rus birliklerinin devreye girmesinden kısa bir süre önce Putin'e, CIA ve MI6'nın Ukrayna'yı kontrol ettiği bilgisi verildi.
 
- Rusya Federasyonu'na bağlanan Zaporojye Bölgesi'nin Vali Vekili Yevgeniy Balitskiy, Rus askerlerin Rabotino kasabasına girerek ilerlemeye ve Ukrayna güçlerine kayıplar verdirmeye devam ettiğini belirtti. Sputnik’e konuşan Balitskiy, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin burada binlerce can ve çok sayıda teçhizat kaybettiğini ifade etti. Balitskiy, “Yakın zamana kadar Rabotino kasabası Ukrayna için yaz karşı taarruzunun ana sembolü olarak kalmıştı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu sakatlanmış toprak parçası için binlerce insanın hayatı gibi emsalsiz bir bedel ödedi ve çok sayıda teçhizat kaybetti. Görünüşe göre tüm bunlar boşunaydı! Cephedeki durum kökten değişti, yiğit savaşçılarımız Rabotino’ya girerek Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin kısa vadeli başarısını tamamen boşa çıkardı. Rus ordusu, morali bozulan düşman kuvvetlerine kayıplar vererek sistematik ve ısrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky,  çatışmalarda 31 bin Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Reuters'e konuşan Zelenskiy,  "Kaç yaralımız olduğunu söylemeyeceğim, çünkü bu durumda Rusya kaç kişinin savaş alanından çıktığını bilebilir" dedi.
 
- Bloomberg ajansı, "ABD'nin küresel ekonomiyi baltalamak istemediği için Rusya'ya karşı gerçekten ciddi yaptırımlar uygulamaktan korktuğunu" yazdı. Ajansa konuşan uzmanlar, Biden yönetiminin yaptırımlar konusundaki ihtiyatı tavrının, "küresel dünyada her şeyin birbirine bağlı olması nedeniyle ABD ekonomisine yönelik derin zararlar verme endişesinden kaynaklandığını" savunuyor. Eski ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Kim Donovan, Rusya üzerinde gerçekten güçlü bir etki yaratacak yaptırımlar için, küresel ekonominin tamamı üzerinde olumsuz etki yaratması göze alınacak önlemlerin gerekli olacağı görüşünü dile getirdi.
 
- Uluslararası bankalar İngiltere hükümetinden Rus varlıklarına olası el konulması için yasal bir çerçeve oluşturmasını talep etti. Bloomberg'in haberine göre, "banklara el koyma işleminin yasal dayanağının olmaması, dünyada mali çalkantılara yol açabilir." Bankacılar ve avukatlar, büyük miktarda mal varlığına el konulmasının Londra'nın uluslararası bir finans merkezi olarak itibarını zedeleyebileceğini ve ülkede hukukun üstünlüğü konusunda soru işaretleri yaratabileceğini söylüyor. Daha önce, Politico gazetesi G7 ülkeleri liderlerinin, AB'nin bu fikri hâlâ tam olarak desteklememesi nedeniyle dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna için kullanılmasına yönelik önlemleri açıklayamadıklarını bildirmişti.
 
25 Şubat Pazar
 
- ABD Tİcaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yaptırım listesimde adı geçen Türk şirketleri, faaliyetleri açısından üç ayrı kategoride yer aldı. Buna göre:
 
Karasani Dış Ticaret Limited Şirket
Orel Dış Ticaret Ltd
 
ABD Ticaret Bakanlığı, bu iki şirketin ABD menşeli takım tezgahları, elektronik test cihazları ve elektronik test cihazları üreterek Rusya'nın sanayi sektörüne destek sağladıkları ve ekipman ve takım tezgahı yedek parçalarını gerekli lisansları olmadan Rus son kullanıcılara sattığı için eklendiğini belirtti.
 
 Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı, aşağıda adı bulunan 11 kuruluşun, "potansiyel öneme sahip ABD menşeli ürünlerin Rusya'ya tedarik edilmesi dahil ABD dış politikasına aykırı davranışlarda bulundukları için eklendiğini" belirtti:
 
Bion Group İç Ve Dış Ticaret Limited ŞirketiAlesta World Dış Ticaret Ltd
Azu Uluslararası Bilgi Teknolojileri Ve Dış Ticaret Limited Şirketi
Çözüm Yazılım Donanım Elektronik İç Ve Dıs Tic A Ş
CTL Dış Ticaret Limited Şirketi
CTM Dış Ticaret Ltd. Şti
Ervacan Makina Ekipmanları ve Sanayi Tedarik Ltd Şti
Kayı Bilişim Elektronik Enerji Madencilik Ve Danismanlik Ltd. Şti
Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi A.Ş
Smart Trading Taşımacılık San Ve Tic Ltd Şti
Transeurope Bilişim Dış Ticaret Limited Şirketi
 
Bakanlık, aşağıda adı bulunan üç şirketin de ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ihracat kontrollerini açıkça ihlal ederek ABD menşeli malları Rusya'ya gönderdikleri için eklendiğini belirtti. Bunlar;
 
Miray Global Sanayi Ve Ticaret
Ramses Turizm İşletmesi Danışmanlık
Svista Turizm Ve Havacılık Ltd Ştd olarak listelendi.
 
Hafta başında Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayan Avrupa Birliği'nin yeni yaptırımlar listesinde Türkiye'den Antalya merkezli Yıldız Çip Teknoloji Elektronik Elektrik Bilgisayar Malzemeleri Ticaret Sanayi Limited Şirketi bulunuyordu. (Euronews)
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba CNN'e verdiği röportajda büyük bir mühimmat sıkıntısı yaşadıkarını söyledi. Kueba, "Ukrayna'nın Avrupalı ​​ortaklarının barış çağında yaşadıkları için askeri üretime daha önce yeterince önem vermediklerini ancak bu dönemin sona erdiğini ve Avrupa'nın savunma sanayisindeki durumu değiştirmesi gerektiğini" kaydetti. Ukrayna'yı "Avrupa'nın savunulduğu yer" olarak nitelendiren ve daha fazla silah gönderilmesi çağrısında bulunan Ukraynalı bakan, ABD'den yardım sağlamanın gecikmesine de tepki göstererek " Süreç uzadıkça Ukraynalı askerler bunun bedelini hayatlarıyla ödüyor. Bir yerde her gün süren tartışma, başka bir yerde yeni ölümler anlamına geliyor" dedi.
 
- G7 liderleri çatışmalarının ikini yıldönümünde Ukrayna'ya destek için ortak açıklama yaptı.  Açıklamada "Biz, G7 liderleri, Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteğimizi bir kez daha teyit etmek ve Ukrayna'nın özgürlüğü ve demokratik geleceği için yorulmadan mücadele eden Ukrayna halkının cesaretini ve direncini bir kez daha vurgulamak için bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile bir araya geldik" denildi. Putin'in Ukrayna'da stratejik hedefine ulaşamadığı savunulan açıklamada “Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını desteklemeye devam edeceğiz" denildi. Ayrıca Rusya koşulsuz olarak çekilmeye çağrılırken, "BM Şartı ilkeleriyle, uluslararası hukukla tutarlı ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyan kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye kararlıyız" denildi.
 
- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, CNN'e verdiği röportajda, Kiev'e tahsis edilen yardımın önemli bir kısmının sonuçta ABD'de kaldığını ve Amerikan savunma sanayisiyle ekonomiye yatırıldığını söyledi. Nuland, "Bu paranın büyük kısmı, yüksek maaşlı işler de dahil olmak üzere silah üretimi için doğrudan Amerikan ekonomisine geri dönüyor" dedi. Nulandı ayrıca, "Rusya'nın mevcut durumu ABD'nin görmek istediği imaja uymuyor. Açıkçası bizim istediğimiz Rusya bu değildi. Batıya yönelecek, Avrupalılaşacak bir ortak görmek istiyorduk. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı bu değildi” dedi .
 
- 16 Şubat'ta hapishanede ölen muhalefet lideri Aleksey Navalnıy'nin naaşı, Salehard'da annesine teslim edildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın Telegram kanalında yer alan açıklamaya göre, Rus hava savunma sistemleri Belgorod bölgesinde iki, Karadeniz üzerinde ise dört Ukrayna insansız hava aracını düşürdü .
 
-  Zelensky, Telegram kanalında Ukrayna'nın iki ülkeyle daha güvenlik garantilerine ilişkin ikili anlaşmalar imzaladığını söyledi. Bu, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İtaya Başbakanı Giorgi Meloni'nin, çatışmaarın başlamasının ikinci yıldönümüne denk gelen Kiev ziyaretinde gerçekleşti. Zelenskiy'ye göre Kanada ile yapılan anlaşma, 2024 yılında Ukrayna'ya 3 milyar Kanada dolarından (yaklaşık 2,2 milyar dolar) fazla makro-finansal ve askeri yardım tahsis edilmesini öngörüyor. 
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Bärbock sürpriz bir ziyaretle Odessa'ya geldi.  Zeit gazetesi, Alman diplomatın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile birlikte Odessa'yı ziyaret ettiğini duyurdu.
 
- Almanya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'nın başkentinin adının Almancadaki yazılışını değiştirdi. Yayınlanan açıklamada, "Artık Kiew değil, şehrin adının Ukraynaca telaffuzuna karşılık gelen Kyjiw yazılacak" denildi.
 
- RBC,  Kazakistan ve Rusya sınırındaki Sırım kontrol noktasında 280 kamyondan oluşan büyük bir trafik sıkışıklığı oluştuğunu bildirdi. Kamyon sürücülerinin sınırı geçmek için birkaç gün beklemek zorunda kaldığı belirtildi.
 
- Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Ukrayna Savaşı'nın 2. yılında Rusya’nın 23 Şubat'ta kutladığı "Vatan Savunucuları Günü" vesilesiyle Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i tebrik etti. Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre  Esad, resmi Instagram hesabından yayınladığı mesajda, "Sizin aracılığınızla, Rusya topraklarını savunmada ve ulusal çıkarlarını korumada yüksek verimlilik ve etkinlik sergileyen yiğit Rus askeri teşkilatını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Esad ayrıca, Rus silahlı kuvvetlerinin kahramanlığını ve Suriye topraklarında teröre karşı yürüttükleri ortak savaşta gösterdikleri cesareti övdü.
 
24 Şubat Cumartesi
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlatılan özel askeri operasyon bugün 2. yılını dolduruyor ve 3. yılına giriyor. Ne çatışma alanında ne de diplomatik cephede, sorunun barışçı bir yolla çözüleceğine dair kayda değer bir beklenti, ilerleme, umut yok...
 
- Rusya'nın Lipetsk şehrinde metalurji fabrikasında yangın çıktı. Lipetsk bölgesi valisi Igor Artamonov, yangının Novolipetsk Metalurji Fabrikası'nın atölyelerinden birinde meydana geldiğini, güvenlik güçlerinin fabrikaya  insansız hava aracının düşme versiyonunu kontrol ettikerini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı daha sonra bölge üzerinde iki İHA'nın imha edildiğini bildirdi. Yangın söndürüldü ve yaralanan olmadı. Novolipetsk Ifabrikası Rusya'nın en büyük çelik üreticisi.
 
- Rusya bölgesel operasyon merkezinin bildirdiğine göre, cumartesi akamı saat 20:00 civarında, Krasnodar Bölgesi'nde bir çiftliğin yakınlarında bir "uçan cisim" düştü. Olay yerinde yaklaşık 250 metrekarelik alanda yangın çıktığı bildirildi. Önce operasyonel merkez iki cismin düştüğünü bildird, daha sonra sayı bire indi.  Açıklamada "Oay yerinde konut binaları için herhangi bir tehdit yok ve çiftlik sakinleri arasında herhangi bir can kaynı da yok" denildi. Yangının söndürülmesine 40 itfaiyeci ve 14 araç katıldı. Yangının saat 21.45'te söndürüldüğü belirtildi. Medyaya yansıyan haberlerde askeri uçak düştüğü iddia edildi.
 
- Bloomberg'in kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre Macaristan, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü özel askeri operasyonun 2. yıl dönümü münasebetiyle Kiev’e desteğin süreceğinin belirtildiği ortak bildirinin imzalanmasını engelledi. Ajansa göre, AB ülkeleri tarafından Rusya ile Ukrayna arasındaki silahlı çatışmaya ilişkin cuma günü bir açıklama yapılması gerekiyordu, ancak Macaristan'ın vetosu nedeniyle AB liderlerinin ortak açıklaması yayınlandı. Macaristan’ın vetosunun nedeninin bilinmediğini belirten bir kaynak, NATO üyesi olmayan bir başka AB ülkesinin de ortak açıklamada bazı noktalara ilişkin şüphelerini dile getirdiğini söyledi. Bugün sabah saatlerinde, AB liderliğinin Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde yayınlanan ve Brüksel’in iki yıldır devam eden Ukrayna-Rusya savaşında askeri operasyonlar yürütme kabiliyetini sınırlamak için Moskova üzerindeki baskıyı artırmaya ve Kiev yönetimine mali, askeri ve savunma desteğinin süreceğini bildirdiği ortak bir açıklama yayınlanmıştı. (Sputnik)
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki askeri hedeflere saldırma hakkına sahip olduğunu" söyledi. Financial Times, bunun askeri ittifak liderinin söyleminde önemli bir değişiklik olduğunu, NATO'nun daha önce bu tür taktikleri desteklemediğini yazıyor. Stotenberg "Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkı vardır.  Buna meşru askeri hedeflerin ve Ukrayna dışındaki Rus askeri hedeflerinin vurulması da dahildir" dedi. 
 
- Ukrayna'nın Nikolayev kentindeki gizli yeraltı grubunun koordinatörü Sergey Lebedev, 23 Şubat gecesi Rus birliklerinin Dnepropetrovsk'taki bir petrol deposu, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait silah ve mühimmat depoları ve insansız hava araçlarının montajının yapıldığı fabrikaya saldırı düzenlediğini belirtti. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin 17-23 Şubat tarihleri arasında Ukrayna ordusunun askeri tesislerine, askeri havalimanlarının altyapısına, cephanelik ve yakıt üslerine yüksek hassasiyetli silahlarla 37 grup saldırı düzenlediğini duyurdu.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Fox News'a verdiği röportajda, Ukrayna ordusunun Karadeniz’de ve özel harekât bölgesinde yeni bir karşı saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu.
 
- New York Times'ın bir makalesinde "ABD'nin Rusya'yı izole etme girişimleri başarısızlıkla sonuçlandığı" vurguandı. Yazıda, petrol ve gaz rezervleri sayesinde Moskova'nın ülkede mali ve siyasi istikrarı sağladığını yazdı. Makalede, "Washington diğer ülkelere Moskova ile bağlarını kesmeleri için baskı yaptı. Ancak planları gerçekleşmedi. Rusya'nın geniş petrol ve doğal gaz rezervlerine dayanan doğal gücü, Batı'nın muhalefetine karşı durabilecek mali ve siyasi istikrar sağladı. Moskova'nın Asya, Afrika ve Afrika'nın bazı bölgelerinde nüfuzunu artırmayı bile başardı" denildi.
 
- Wall Street Journal'da yayınlanan "ABD Ukrayna'yı Terk Edecek mi?" başlıklı makalede, "ABD'nin Ukrayna'dan bıktığı" savunulldu. Yazıda "sağcı Cumhuriyetçilerin önemli bir kısmının Putin'e hayranlık duymaya başladığı, bu nedenle, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi liderliğinin birkaç aydır Ukrayna'ya askeri yardım yasasını engellediği, Ukrayna'ya yapılan tedarikin kesilmesinin sonucu olarak, halihazırda ciddi bir top mermisi sıkıntısı yaşandığı" vurgulandı ve yardıma devam edilmesinin gereğine işaret edildi.  Yazıda, “Silah konusunda desteksiz  kalan Ukrayna'nın önümüzdeki aylarda çok daha fazla zemin kaybetmesi ihtimali, Donald Trump'ın dönmesi halinde Amerika'nın müttefiklerini savunma kararlılığına ilişkin şüphelerle birleştiğinde, Avrupa'daki ve dünyadaki demokrasileri giderek daha da tedirgin ediyor" denildi.
 
- Hollanda Dışişleri Bakanlığı, yakın gelecekte Ukrayna ile 10 yıllık bir güvenlik anlaşması imzalanacağını duyurdu.
 
- Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in sözde ‘barış formülünün’ sahte ve bir ültimatom olduğunu belirtti. BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Nebenzya, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in sözde ‘barış formülünün’ sahte ve Rusya’ya karşı bir ültimatom olduğunu, bunun üzerinde zaman kaybetmenin bir anlamı olmadığını söyledi. Nebenzya, “Kiev rejiminin Zelenskiy'in sözde ‘barış formülü’ temelinde müzakerelere başlama yönündeki boş planlarıyla zaman kaybedilmemeli; bu, Rusya'ya verilen bir ültimatomdan ve mümkün olduğunca fazla sayıda ülkeyi bu ütopik proje temelinde sonu gelmeyen toplantılara çekme girişiminden başka bir şey değil. Bu sahtekarlık, kendilerini ilk başta farkında olmadan Kiev'in bu aldatıcı girişiminin içinde bulan bir çok ülke için zaten açık” dedi. (Sputnik)
 
- ABD Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımlar kapsamında Rusya'nın Mir kart operatörü Ulusal Ödeme Kartı Sistemi'ni (NSCP) kara listeye aldı. ABD Dış Varlıklar Kontrol Ofisi'nden (OFAC) gelen açıklamaya göre, yaptırım listesine Avangard, Rostfinansbank, Chelindbank, Modulbank, Databank, Bystrobank da dahil edildi. 
 
23 Şubat Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD, Rusya karşıtı yaptırımlar çerçevesinde 93 şirkete ihracat yasağı getirdi. Kommersant gazetesinin aktardığına göre bu şirketlerin 63'ü Rusya'dan, 8'i Çin'den ve 16'sı Türkiye'den. Listede ABD'nin yakın müttefiki Güney Kore'den de bir şirket yer alıyor. 
 
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından hazırlanan yasaklılar listesine (SDN Listesi) eklenen Türk şirketleri şunlar:
 
ALPHA VISIT SHOP FOREIGN TRADE LIMITED COMPANY
 
MBK LOJISTIK MEDIKAL PAZARLAMA SANAYI
 
OLIMPIK GAMA IC VE DIS TICARET SANAYI LIMITED SIRKETI 
 
Yasak konan tüm şirketlerin listesi'ne ise ABD Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesindeki şu bağlantıdan ulaşılabilir.
 
Listede şu şirketler var: 
 
•⁠  ⁠Alesta World Dis Ticaret Ltd,
•⁠  ⁠Azu International Bilgi Teknolojileri Ve Dis Ticaret Limited Sirketi,
•⁠  ⁠Bion Group Ic Dis Ticaret Limited Sirketi,
•⁠  ⁠Cozum Yazilim Donanim Eletronik Ic Ve Dis Tic A S,
•⁠  ⁠CTL Dis Ticaret Limited Sirketi,
•⁠  ⁠CTM Dis Ticaret Ltd. Sti,
•⁠  ⁠Ervacan Makina Ekipmanları ve Sanayi Tedarik Ltd Şti.,
•⁠  ⁠Karasani Dis Ticaret Limited Sirketi,
•⁠  ⁠Kayi Bilişim Elektronik Enerji Madencilik Ve Danismanlik Ltd. Şti.,
•⁠  ⁠Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi A.S.,
•⁠  ⁠Miray Global Sanayi Ve Ticaret,
•⁠  ⁠Orel Dis Ticaret Ltd.,
•⁠  ⁠Ramses Turizm Isletmesi Danismanlik,
•⁠  ⁠Smart Trading Tasimacilik San Ve Tic Ltd Sti,
•⁠  ⁠Svista Turizm Ve Havacilik Dis, and
•⁠  ⁠Transeurope Bilişim Diş Ticaret Limited Şirketi.
 
Öte yandan Avrupa Birliği'nin yeni yaptırım listesinde yer alan isimler netleşmeye başladı. Tula valisi Aleksey Dyumin, Belgorod valisi Vyaçeslav Gladkov, donanma komutanı Arkadi Romanov da listeye giren isimler arasında.
 
- Rusya, Avrupa Birliği'nin 13'üncü yaptırım paketine "stop-listi" genişleterek yanıt verdi. Listede yer alan Batılıların Rusya'ya girişine yasak getiriliyor.
 
- Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi, Rusya Olimpiyat Komitesi'nin (ROC) faaliyetlerini askıya alan karara yaptığı itirazı reddetti. CAS'tan yapılan açıklamada, ROC'un faaliyetlerini 'bir sonraki duyuruya kadar' askıya alan Uluslararası Olimpiyat Komitesi kararının onaylandığı belirtildi. (Sputnik)
 
- Avrupa'da doğal gaz fiyatı 2021 nisanından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bin m3 fiyatı 249 dolar.
 
SON DAKİKA
 
- ABD Devlet Başkanı Joe Biden, Rusya'nın savunma sanayii ile iş yapan yüz civarında şirketi yaptırım kapsamına aldıklarını açıkladı.
 
- Avrupa Birliği özel askeri operasyonun başlangıcının ikinci yıldönümünden önce Rusya'ya karşı 13'üncü yaptırım paketini açıkladı. Yeni paket 106 gerçek ve 88 tüzel kişiye yaptırım öngörüyor. Yaptırım kapsamına alınan şirketler arasında 27 Rus savunma sanayi şirketinin yanı sıra Türkiye, Hindistan, Sri Lanka, Çin, Sırbistan, Kazakistan ve Çin'den kuruluşlar yer alıyor.
 
Kommersant gazetesi Türkiye'den Yildiz ip Teknoloji Elektronik Elektrik Bilgisayar Malzemeleri Ticaret Sanayi Limited Sirketi'nin de listede yer aldığını yazıyor.
 
Dün İngiltere de bir dizi büyük Rus şirketinin yöneticilerini yaptırım listesine dahil etmişti. Yaptırım listesinde Türkiye ve Çin'den de şirketler yer alıyor. Rus basınına göre Türkiye'den Çözüm Yazılım Donanım Elektronik şirketi'ne de yaptırım uygulanacak.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Eski ABD Başkanı Donald Trump, seçimi kazanması durumunda Ukrayna’daki çatışmayı en kısa sürede çözüme kavuşturacağını belirtti.
 
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Tennessee Eyaleti’deki düzenlenen Hıristiyan Konferansında, “Daha ofise girmeden gücümüzü kullanarak yeniden barış tesis edeceğiz. Seçimi kazandıktan kısa süre sonra Rusya ve Ukrayna arasında anlaşma sağlayacağım” açıklamasında bulundu.Trump, olası üçüncü dünya savaşını önleyebilecek tek kişi olduğunu kaydederek, “Üçüncü dünya savaşına çok yakınız” dedi.
 
Daha önceki açıklamalarında Trump, ABD yönetiminin ve bizzat Biden'ın dış politikadaki adımlarını defaatle eleştirmiş ve özellikle de başkan olması halinde Ukrayna'daki çatışmayı 24 saat içinde sonlandırmayı vaat etmişti. (Sputnik)
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Fox News'e verdiği söyleşide Rusya ile Minsk benzeri bir anlaşma imzalamak niyetinde olmadığını söyledi. Zelenskiy çatışmanın sona ermesinin sadece kendilerine bağlı olmadığını belirterek dünyanın Rusya'nın yenilgisine ve ardından gelecek değişime hazır olmadığını ileri sürdü.
 
- The Wall Street Journal, ABD ile Rusya'nın uzaya uydulara karşı silah yerleştirme konusunu özel bir görüşmede ele aldığını yazıyor. Gazetenin iddiasına göre bu görüşme sırasında ABD'li yetkililer uzaya silah yerleştirmemeleri konusunda Rus meslektaşlarını "uyardı".
 
- Ekvador Başkanı Daniel Noboa, ellerindeki Rus yapımı silahları ABD'ye vermekten vazgeçtiklerini duyurdu. Bu silahların Ukrayna'ya gideceği yönünde basında çıkan haberlerden sonra Rusya Ekvador'dan muz ithalatını askıya almıştı.
 
- İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 24 Şubatta Kiev'i ziyaret edeceğini duyurdu. La Repubblica'nın haberine göre Meloni 2024 Dönem Başkanı olarak G7 toplantısını online formatta Kiev'de düzenleyecek.
 
- Roskomnadzor 2024'te Rusya vatandaşlarına ait 500 milyon veri kaydının internete sızdğını açıkladı. Kurum sızıntının tek seferde gerçekleştiğine dikkat çekti. 2023'te yaşanan sızıntı sayısı ise 168 olarak açıklandı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Fox News'a konuşan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Donald Trump'un Rusya ile yaşanan çatışmayı 24 saat içinde durdurabileceğine inanmadığını söyledi. Zelenskiy eski ABD başkanının bunu nasıl yapabileceğini hala anlayamadığını belirtiyor. Zelenskiy ayrıca Trump'a Ukrayna'yı ziyaret etmesi yönündeki çağrısını yineledi.
 
- Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya yardım konusunu görüşmek üzere bazı ülkelerin liderleriyle Paris'te bir araya gelmeyi planladıklarını açıkladı. Görüşme 26 Şubat Pazartesi günü gerçekleşecek. Katılımcı ülkeler ise açıklanmadı.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Rusya önderliğinde kurulan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne katılımlarını askıya aldıklarını açıkladı. France24'e konuşan Paşinyan Rusya'nın Ermenistan'daki askeri üssünün kapatılmasının gündemlerinde olmadığını da söyledi. Başbakan Paşinyan ayrıca Azerbaycan'ı Ermenistan'dan yeni topraklar koparmak istemekle suçladı.
 
- ABD Adalet Bakanlığı, Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB'nin başkanı Andrey Kostin'in yaptırımları delmesine yardımcı oldukları gerekçesiyle Vadim Wolfson ile Gannon Bond'un tutuklandığını duyurdu. Wolfson (Beylyayev) Otkrıtiye bankın kurucularındandı. Bakanlık ikiliyi Kostin'in ABD'deki varlıklarını gizlemesine yardımcı olmakla suçluyor.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da, cezaevinde hayatını kaybeden muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'nın eşi Yuliya ve kuzu Daria Navalnava ile bir araya geldi. Biden, aileye başsağlığı diledi,  cuma günü (23 Şubat) yeni Rusya karşıtı yaptırımların ilan edileceğini duyurdu. Beyaz Saray bir basın açıklamasında, "Başkan Biden, Aleksey Navalnıy'nın olağanüstü cesaretine ve yolsuzlukla mücadeledeki mirasına hayranlığını dile getirdi. Yönetiminin, Aleksey'in ölümüne yanıt olarak yarın Rusya'ya karşı büyük yeni yaptırımlar açıklayacağını doğruladı" dedi  AFP'nin haberine göre Beyaz Saray, Aleksey Navalnıy'nin naaşının annesine teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Navalnıy'nın annesi Lyudmila yaptığı video açıklamasında, 21 Şubat'ta müfettişlerin kendisini Salehard morguna götürdüğünü ve oğlunun cesedini gösterdiğini, aynı gün tıbbi ölüm belgesini imzaladığını ancak cenazenin kendisine verilmediğini söyledi. Anne Navalnıy, kendisinden cenazenin törensiz olarak gömülmesinin istendiğini ancak bunu reddettiğin söyeyerek şikayetçi oldu.
 
- Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, ABD'nin önümüzdeki günlerde Rusya'ya yönelik yaptırımları sıkılaştıracağını doğruladı.Nuland, planlanan kısıtlamaların “yıkıcı” olacağını söyledi. Nuland, "Önümüzdeki birkaç gün içinde yüzlerce, yüzlerce ve yüzlerce yaptırım açıklayacaız" dedi.
 
- Putin, Biden’ın kendisine yönelik küfür içerikli açıklamalarının, Moskova’nın, neden ABD başkanı olarak Donald Trump yerine Biden'ı tercih ettiğinin ispatı olduğunu söyledi. Putin, Rus devlet kanalı Rossiya-1'e yaptığı açıklamada, Biden'ın, seçim kampanyası konuşmasında kendisine yönelik küfür içerikli ifadeler kullanmasına gülümseyerek yanıt verdi: “Her başkanla çalışırız dedim ama Biden'ın Rusya açısından daha tercih edilebilir olduğunu düşünüyordum. Söylediklerine bakılırsa kesinlikle haklıyım çünkü bu benim sözlerime uygun bir tepki.” Putin, Biden’ın kendisine teşekkür etmesini beklemediğini belirterek, “Bana ‘Aferin Volodya, bana yardımcı olduğun için teşekkürler’ diyemez. İç politika açısından orada neler olduğunu anlıyoruz ve bu tamamen yerinde bir tepki, yani ben haklıydım.” diye konuştu. Peskov,  Biden'ın Putin'e yönelik küfür içerikli açıklamalarının "küstahça" ve "utanç verici" olduğunu söylemişti.
 
22 Şubat Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Zelenskiy'e, ABD'nin yeni askeri yardımı onaylamaması halinde bir B planı bulunup bulunmadığı soruldu. Fox News'a söyleşi veren Zelenskiy "Hayatta kalmak zorundayız. Bazı paralel adımlar belirlemeliyiz, ama bu yardımın kritik öneme sahip olduğunu anlamanız gerek. Yardım olmadığı takdirde daha çok kahrman hastaneye düşecek, çünkü savunmanız ve topçu sistemleriniz olmadığında elbette insan kaybedeceksiniz," şeklinde konuştu. 
 
Zelenskiy Amerikan yarımının alternatiflerini tartışmayı reddettiğini söyledi. Delvet başkanı Fox News muhabirleriyle cepheye yakın bir bölgede konuşmayı tercih etti.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, mühimmat tedarikinin gecikmemesi halinde Avdeyevka'yı bırakmak zorunda kalmayacaklarını söylemişti.
 
- Vladimir Putin Tu-160M stratejik bombardıman uçağıyla 30 dakikalık bir uçış gerçekleştirdi.
 
- Rusya'nın Zabaykal Krayı yetkilileri bölgeden Ukrayna'ya giden 36. Motor Tüfek Müfrezesi'nin HIMARS saldırısında çok sayıda askerini kaybettiği yönünde internette yayılan haberleri "gerçeğe aykırı ve provokasyon" olarak niteledi. Yetkililer ölü sayısını 4 olarak açıkladı. Kommersant gazetesi konuyla ilgili haberinde bölgede eğlence etkinliklerinin iptal edildiğini yazıyor. 
 
- İngiltere bir dizi büyük Rus şirketinin yöneticilerini yaptırım listesine dahil etti. Söz konusu şirket ve projeler arasında UGMK, Alros, Novatek ve Arktik SPG-2 de var.
 
Yaptırım listesinde Türkiye ve Çin'den de şirketler yer alıyor. Rus basınına göre Türkiye'den Çözüm Yazılım Donanım Elektronik şirketi'ne de yaptırım uygulanacak.
 
- Alman parlamentosu Bundestag, Ukrayna'ya 500 km menzilli Taurus güdümlü füze verilmesini öngören tasarıyı yine reddetti. 182 milletvekili tasarıya evet derken 480 milletvekili aleyhte oy kullandı. (Die Welt)
 
- St. Petersburg'da el değiştiren Hyundai fabrikasında yine dört Solaris modeli üretileceği duyuruldu. Fabrika Rus AGR Automotive Group şirketine geçmişti. Şirket Solaris HS, Solaris HC, Solaris KRS ve Solaris KRX modellerinin üretileceğini bildiriyor.
 
- Rusya'da başkanlık seçimlerine katılmasına izin verilmeyen ve bugün Yüksek Mahkeme'ye yaptığı itiraz başvurusu reddedilen Boris Nadejdin "tatil için ailesiyle birlikte bir Asya ülkesine" gittiğini açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Batının tedarik ettiği F-16'larla Rusya topraklarına saldırı düzenlemeyebileceğini söyledi. Stoltenberg Ukrayna'ya F-16 tedarik etmenin ya da etmemenin ittifaka üye ülkelerin kendi tercihi olduğunu, ancak tedarik edilen bütün uçakların kendini savunma kapsamında kullanılabileceğini dile getirdi.
 
Önce gün CNN, Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim gören 4 Ukraynalı pilotun yazdan önce eğitimlerini tamamlayacağını haberleştirmişti. Ukraynalı pilotlar Arizona'daki bir üste eğitim görüyor. ABD'de farklı üslerde eğitim alan Ukraynalı pilotların toplam sayısı ise 12.
 
Bugüne kadar Ukrayna'ya F-16 tedarik edeceğini açıklayan üç ülke oldu. Bunlar Hollanda, Danimarka ve Norveç.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Joe Biden'ın Putin için sarfettiği "crazy S.O.B" ifadesini "utanç verici" olarak niteledi.
 
- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş Rusya-Ukrayna savaşının, sadece iki ülke arasında değil, Rusya ile topyekun Batı arasında bir savaş niteliği taşıdığını belirtti. Kurtulmuş, şöyle devam etti:
 
"Eğer Rusya ve Ukrayna krizi çözüme kavuşturulamazsa bunun bir küresel çatışmanın da fitilini ateşleyeceği aşikardır. Türkiye olarak başından itibaren Rusya-Ukrayna krizinde hem Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunduk hem de bir an evvel her iki tarafın kabul edebileceği adil ve kalıcı bir barışın temin edilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik, yerine getirmeye devam ediyoruz. Esir takasının gerçekleştirilmesi ve Karadeniz'de tahıl koridoruyla dünya gıda piyasalarında olağanüstü fiyat artışlarının önlenmesinde Türkiye hayati bir rol oynamıştır. Bu çerçevede Rusya-Ukrayna savaşının en kısa sürede kalıcı ve adil bir barış yoluyla çözülmesi insanlığın hayrınadır." (TRT)
 
- Litvanya 1 Marttan itibaren Kaliningrad'a giden yolcu trenlerinin Kyana ve Kibartay istasyonlarında yolcu indirip bindirmesine yasak getireceğini duyurdu. Daha önce Schengen vizesine sahip Rus ve Belarus yolcular bu istasyonlarda trenden inebiliyordu. AB vizesi olan Rusyalılar açısından en ucuz seyahat güzergahlarından biri daha böylece kapanmış oldu.
 
- Japonya, Rusya'ya satışına yasak getirilen ürünler listesini genişletti. Yeni listede CNC tezgahları da var. Karara gerekçe olarak Rusya'nın bu tezgahları silah üretmek için kullanması gösterildi.
 
- ABD, kendi vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemeleri yönünde tavsiyede bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ABD vatandaşları tarafından çeşitli gerekçelerle gözaltına alınabileceği uyarısına yer veriliyor.
 
- Bloomberg'in haberine göre G7 ülkeleri için bir rapor hazırlayan 10 uluslararası hukuk uzmanı, Rusya'ya ait dondurulmuş varlıklara el konmasının yasal olduğu sonucunda vardı.
 
- Habarovsk Mahkemesi "Hepimiz Sergey Furgal'ız" hareketini "aşırılıkçı" ilan etti. Eski Habarovsk valisi cinayete azmettirdiği iddiasıyla yargılandığı davada 22 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
- Rusya Yüksek Mahkemesi, başkanlık seçimlerine katılmasına izin verilmeyen Boris Nadejdin'in yaptığı başvuruyu reddetti. Merkez Seçim Kurulu Nadejdin'in topladığı imzaların kusurlu olmasını gerekçe göstermişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- CNN'in haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da yeniden seçim kampanyası için düzenlenen bağış toplama etkinliğinde konuşurken Vladimir Putin'e ağır sözlerle hakaret etti.  RBC'nın aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Peskov,  Biden'ın saldırgan açıklamalarının Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik fırsat penceresini daralttığını kaydetti . CNN'deki haberin orijinalinde söz, “We have a crazy S.O.B. that guy, Putin, others. And we always have to be worried about a nuclear conflict" diye aktarıldı. 
 
- Avrupa Konseyi tarafından ocak ayında yapılan bir anketin sonuçlarına dayanan rapora göre, Avrupalıların üçte birinden fazlası (yüzde 37) Ukrayna'daki çatışmanın bir tür "çözümle" sonuçlanacağına inanıyor ancak aynı zamanda "tavizlere" de karşı çıkıyor. Anket Avusturya, Macaristan, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Fransa ve İsveç'te yapıldı. Ankete katılanların yüzde 10'u Ukrayna'nın zaferine inanırken, yüzde 20'si Rusya'nın zaferini bekliyor. Ayrıca, AB sakinlerinin yüzde 45'i Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferinden hayal kırıklığına uğrayacaklarını ve bunu "Putin için bir zafer" olarak değerlendireceklerini söyledi. Çoğu Avrupa ülkesinde katılımcılar AB'nin Ukrayna'ya aynı düzeyde desteği sürdürmesini (yüzde 20) veya ABD yardımının azalması durumunda bu desteği artırmasını (yüzde 21) istiyor. Ancak ankete katılanların üçte biri ABD'nin ardından desteğin azaltılmasından yanaydı.
 
- Rusya'nın askeri operasyonunun 2. yıldönümü olan 24 Şubat'ta çok sayıda yabancı liderin Kiev'e gelmesi planlanıyor. Zelenskiy'nin bası sözcüsü Sergey Nikiforov, Rada TV kanalına yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 25 Şubat'ta hükümet yetkililerinin katılımıyla bu yıl izleyeceği yolu tartışacağı bir konferans düzenleyeceğini söyledi. Nikoforov “25 Şubat için ertesi gün özel bir şeyler hazırlıyoruz" dedi.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın İsveç'in NATO'ya katılmasına onay verdiği, Macaristan'ın, Stockholm'e bir tasdik mektubu sunacağı bildiriliyor  23 Şubat'ta Orban, İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson'u ağırlayacak. İsveç'in NATO üyeliğinin kaderine ilişkin oylamanın önümüzdeki 26 Şubat Pazartesi günü Macaristan parlamentosunda yapılması bekleniyor.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Putin'in Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a bir araba hediye etmesinin  BM yaptırımlarını ihlal ettiğini savundu. Miller, "BM Güvenlik Konseyi kararları, tüm BM üye ülkelerinin Kuzey Kore'ye hem araç hem de lüks otomobil tedarikine yasak getirmesini gerektiriyor" dedi. Kremlin, hediye edilenin Rusya yapımı bir Aurus otomobil olduğunu teyit etmişti. Öze üretilen otomobilin en üst modeline  yaklaşık yarım milyon dolar fiyat biçiiyor.
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, New York Times'ın bin Ukraynalı askerin Avdiyivka'dan geri çekilme sırasında esarete terk edildiği haberine “Rus propagandası” diyerek tepki gösterdi. RIA'ya göre ordu sözcüsü, “Esirler var ama sayıları kesinlikle yüzlerce değil" dedi.
 
- Rusya Federasyonu'nun en büyük otomotiv camı üreticisi sahip değiştirdi. Kommersant'ın haberine göre, dünyanın en büyük üreticisi olan Japon AGC, Rusya'daki işletmelerinii sattı. Bor Cam Fabrikası (BSZ) ve Klin Cam Fabrikası, Rusya'nın en büyük cam işleyicilerinden biri olan St. Petersburg merkezli holding Adamant tarafından satın alındı. Satış fiyatı açıklanmadı. 
 
-  Reuters'e göre ABD Senatosu İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi Soruşturma Daimi Alt Komitesi, 27 Şubat Salı günü ABD çiplerinin ihracat yasaklarına rağmen Rus silah sistemlerinde nasıl kulanılabildiği konusunda özel bir oturum düzenleyecek. Haberde "Batı yaptırımlarının birçoğu, Rusya'nın kendi üretmediği son nesil çiplere erişimini kesmeyi, dolayısıyla Rusya'nın bu bileşenleri içeren silahlarla Ukrayna'ya saldırma kabiliyetini engellemeyi amaçlıyor. Ancak Rusya'nın bu yasakları aşmayı başardığına dair pek çok kanıt var ve Rus füzelerinde ve insansız hava araçlarında Batılı bileşenler sıklıkla keşfediliyor" denildi.
 
- AB ülkelerinin Yandex'in kurucu ortağı Arkadiy Voloj'a yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul ettiği bildiriliyor. Reuters'e göre AB yaptırım listeleri her altı ayda bir gözden geçirilip yeniden onaylanıyor ve bir sonraki son tarih 15 Mart olacak. Ajansın kaynaklarına göre Voloj ile birlikte iki kişi daha listelerden çıkarılacak. Voloj, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonunu Ağustos 2023'te, yani başlangıcından 1,5 yıl sonra alenen kınamıştı.  
 
21 Şubat Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Avrupa Birliği 13'üncü yaptırım paketinde Çin'den üç firmaya AB'ye ihracat yasağı getirecek. İlgili haberi AFP duyurdu. Söz konusu firmalar Rusya'ya askeri teknoloji sağlamakla suçlanıyor. Habere göre yeni yaptırım listesinde Türkiye, Sri Lanka, Sırbistan, Tayland ve Kazakistan'dan da şirketler yer alacak. Financial Times ise Hindistan'dan şirketlere de aynı gerekçeyle yaptırım uygulanacağını bildiriyor.
 
AB'ye üye ülkelerin temsilcileri bugün Rusya'ya karşı 13'üncü yaptırım paketi üzerinde uzlaşmaya vardı.
 
Hollanda Dışişleri Bakanlığı yeni yaptırım paketinde 193 gerçek ve tüzel kişinin adının yer aldığını açıkladı.
 
- Bloomberg ajansı Fransız hükümetinin Ukrayna'ya 3 milyar euro tutarında yeni bir askeri yardım paketi hazırlayabilmek için bakanlıklara tasarruf talimatı verdiğini yazıyor.
 
- Türkiye Bankalar Birliği, ihracatçı şirketlerden aldığı bilgiye göre Rusya tarafında ödeme problemlerinin sürdüğünü açıkladı.
 
- YouGov ile Datapraxis'in Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde ocak ayında gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre mevcut çatışmadan Ukrayna'nın zaferle ayrılacağına inanların oranı sadece yüzde 10. Katılımcıların yüzde 20'si çatışmayı Rusya'nın kazanacağı düşüncesinde.
 
- İngiltere Aleksey Navalnıy'nın hayatını kaybettiği ceza kolonisinin yöneticilerine yaptırım uygulayacağını duyurdu.
 
- Devlet Duması Enformasyon Politikası Komitesi'nden Aleksandr Hinşteyn, LGBT propagandasını yasaklayan kanun maddesinin klasik edebiyat eserleri için bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Online satıcıların yeni yasadan endişe ederek aralarında Dostoyevski'nin Netoçka Nezvanova adlı eserinin de bulunduğu bir dizi kitabı satıştan kaldırmaya hazırlandığı ortaya çıkmıştı.
 
- Yle gazetesi Finlandiya'nın Rusya sınırındaki Lieksa'da bulunan iki geçici sınır kapısını süresiz kapatmaya hazırlandığını yazıyor.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü DIW, Ukrayna'daki çatışmanın Alman ekonomisine maliyetinin 200 milyar euroyu geçtiğini hesaplıyor. Enstitü yüksek enerji maliyetleri nedeniyle ekonomik büyümenin 2,5 puan azaldığını açıkladı. Enstitünün yayınladığı rapora göre şu anda Almanya'da kendini en iyi hisseden sektör savunma sanayi. Ülkenin en büyük savunma sanayi şirketi Rheinmetall'ın hisselerinin değeri çatışmanın başladığı gün 83 euro iken, bugün 400 euro.
 
- Bank of China, Rus şirketlerinden eskisi gibi ödeme kabul etmeye devam ettiklerini açıkladı. İzvestiya gazetesi sabah saatlerinde 3 büyük Çin bankasının Rus şirketlerle çalışmayı sonlandırdığını yazmıştı. TürkRus'un da aktardığı ilgili haber şu bağlantıdan okunabilir.
 
- Financial Times gazetesi, varlıklarına kayyum atanan Fransız Danone'un, bu varlıkları Tataristan'dan Vamin şirketine satmayı planladığını yazıyor.
 
- Kommersant gazetesi Rusya'nın ünlü askeri bloggerlarından Andrey "Murz" Morozov'un intihar ettiğini bildiriyor.
 
- Bloomberg'in haberine göre ABD yönetimi, Rusya'nın uzaya bu yıl nükleer silah yerleştirme ihtimali bulunduğu konusunda müttefiklerini bilgilendirdi. Rusya iddiaları reddediyor. Habere göre söz konusu silahın uydulara karşı kullanılması planlanıyor.
 
- RBC gazetesi 2023 yılında Rusya'da yazılan tez sayısının önceki yıla kıyasla yüzde 22 azaldığını aktardı. Gazete Rusya Devlet Kütüphanesi'nin 2022'de 10 bin 200 tez özeti (avtoreferat) teslim aldığını, 2023'te bu sayının 8 binin altına indiğini yazıyor.
 
- Salehard mahkemesi Aleksey Navalnıy'nın annesi Lyudmilla Navalnaya'nın şirkayetini 4 Martta kapalı oturumda inceleyecek. Navalnaya oğlunun cenazesinin kendine teslim edilmemesini mahkemeye taşımıştı.
 
- FSB, İngiliz hükümetine bağlı kültür eğitim kurumu British Council'ın Herson'da Ukrayna lehine casusluk faaliyeti yürüttüğünü ileri sürdü.
 
- Kommersant gazetesi "Rusya'da yasaklı LGBT propagandası içerdikleri" gerekçesiyle satıştan kaldırılması istenen 250 kitaplık bir liste hazırlandığını yazıyor. Habere göre söz konusu listede Foyodor Dostoyevski, Stephen King, Murakami, Marcel Proust, Oscar Wilde ve Stefan Zweig'ın kitapları da var. Gazeteye konuşan E-Ticaret Şirketleri Birliği Başkanı Artyom Sokolov böyle bir listenin hazırlandığını, ancak şu anda aktüel olmadığını söyledi. Sokolov listenin LGBT ile ilgili yasaların görüşüldüğü günlerde hazırlandığını belirtiyor.
 
SON HABER
 
- New York Times, Ukrayna ordusu askerlerinin tahminlerine dayanarak, Avdiyivka'dan geri çekilme sırasında 850 ila bin arasında Ukrayna askerinin esir düşmüş olabileceğini yazdı. Habere göre, bu kadar yüksek sayıda askerin kaybının nedeni, birliklerin plansız ve kaos içinde geri çekilmesi. Kaynaklar, "Geri çekilme kötü planlanmıştı ve çok geç başlamıştı. Birimler arasındaki iletişimde zorluklar yaşandı ve bazı birimler diğerlerinden daha erken ayrıldığından ciddi kuşatılma riskiyle karşı karşıya kalındı" yorumunu yaptı. Haberde, "Yüzlerce askerin esie düşmesi hesapları değiştirebilir. Amerikalı yetkililer son günlerde, geçen yılki başarısız karşı saldırı ve genelkurmay başkanının görevden alınmasının ardından Ukrayna askerleri arasında moralin zaten erozyona uğradığını söylüyor. Bu sorunlar nedeniyle Ukrayna ordusu personel alımı konusunda sıkıntı yaşıyor. Ukraynalı askeri yetkililer 500 bin kişiyi seferber etmek isterken yüzlerce deneyimli askerin esir düşmesi daha fazla asker toplama çabalarını zorlaştıracak. Sonuç olarak Avdiyivka'nın düşüşü başlangıçta göründüğünden daha önemli sonuçlar doğurabilir" denildi. New York Times'ın analizinde, Ukrayna'nın Avdiyivka'dan çok geç çekildiği, bunun da kayıpları arttırdığı değerlendirmesi yapıldı. 
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalnıy'nın ölümüyle ilgili olarak ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararı aldığını duyurdu. 23 Şubat Cuma günü yeni yaptırımlar açıklanacak. John Kirby "Rus liderliği dünyaya hangi hikayeyi anlatmaya karar verirse versin, Navalnıy'nın ölümünden Başkan Putin ve hükümetinin sorumlu olduğu açıktır" dedi. (Kommersant)
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede Ukrayna ordusunun Avdeyevka'yı terk edereken yaralı askerleri ve askeri teçhizatları geride bıraktığını dile getirdi. Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonu devam ettikçe Rus ordusunun daha güçlü ve daha donanımlı hale geldiğini söyledi. Şoygu açıklamasında, "Operasyon ve çatışmalar ne kadar uzun sürerse Rus ordusu da o kadar güçlü, donanımlı ve birleşik hale geliyor. 2023 yılında tüm birliklerimizin seviyesinin ne kadar yükseldiğini görebiliyoruz" dedi. Şoygu gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 17-18 Şubat tarihlerinde Avdeyevka'da 2 bin 400 askeri kayıp verdiğini söyledi.
 
Vladimir Putin ise, Rusya'nın, Ukrayna konusu da dahil olmak üzere hiçbir zaman diyaloğa karşı olmadığının altını çizen Rus lider, Kiev'in Washington ve Londra'nın emriyle müzakere etmeyi reddettiğini söyledi. Putin, Müzakerelere gelince, biz hiçbir zaman müzakerelere karşı olmadık, her zaman müzakerelerden yana olduk. Bu aynı zamanda Ukrayna'yı da ilgilendiriyor. Daha önce yüzlerce kez söyledim, diyaloğu biz kesmedik, diyaloğu kesen Ukrayna tarafıydı. Görüşmeler Londra ve Washington'dan gelen doğrudan bir emir üzerine kesildi ve şimdi Ukrayna tarafı bunu resmi düzeyde dile getiriyor. Bunu neden yaptıklarını bilmiyorum ama bunu alenen söylüyorlar" dedi.
 
Rus lider Putin, Ukrayna ordu birliklerinin askeri açıdan kesinlikle düşüncesiz eylemlerde bulunduğunu ve tuzağa girdiklerini söyledi. “Düşman kesinlikle askeri açıdan düşüncesizce eylemlerde bulunuyor, fakat bu bir tuzak gibidir. Ve bu tuzağa daha önce girdiler, şimdi de giriyorlar” diyen Putin, dikkatsizce eylemlerin tekrarlanabileceğini sözlerine ekledi ve Şoygu’dan bunu dikkate almasını ve sahadaki komutanlara iletmesini istedi.
 
Rus ordusunun, Donetsk bölgesindeki Avdeyevka şehrini “başarılı şekilde” kontrol altına aldığını aktaran Putin, “Bu başarının daha da geliştirilmesi gerekiyor. Ancak bu adımların iyi hazırlanması, personel, silah, teçhizat ve mühimmatla güvence altına alınması gerekiyor” dedi.
 
Vladimir Putin, Rusya’nın her zaman kesinlikle uzaya nükleer silah konuşlandırılmasına karşı olduğunu ve mevcut tüm anlaşmalara uyulması yönünde çağrıda bulunduğunu söyledi. ‘Rusya'nın uzaya nükleer silah konuşlandırmayı planladığı’ yönündeki iddialara ilişkin Şoygu’nun dikkatini çeken Putin, “Tutumumuz açık ve şeffaftır. Her zaman nükleer silahların uzaya konuşlandırılmasına kesinlikle karşıydık ve şimdi de karşıyız. Aksine, yalnızca bu alanda var olan tüm anlaşmalara uyma çağrısı yapmakla kalmayıp, aynı zamanda bu ortak çalışmanın güçlendirilmesini de defalarca önerdik” diyerek, bu konunun nedense şimdi Batı’da tekrar ve de yüksek sesle gündeme getirildiğini sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
- Pentagon sözcü yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna ordusunun Amerikan yardımı sona ererse hangi bölgeyi elinde tutabileceğini ciddi olarak düşünmesi gerektiğini söyledi. Temsilciler Meclisi'ne, Beyaz Saray'ın silah tedariğinin imkansız olacağı 60 milyar dolarlık talebini desteklemesi çağrısında bulunan Singh, "Ukrayna'ya mevcut şartlarda gerekli askeri kaynakları sağlayamayacağız ve bu onları mevcut kaynaklara ve ortaklardan gelen malzemelere dayanarak hangi bölgeleri savunabilecekleri konusunda karar almaya zorlayacak" dedi.
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, üçüncü dünya savaşına "hem zihinsel hem de stratejik olarak" hazırlanma çağrısında bulundu ve bunun olasılığına ilişkin haklı korkulara vurgu yaptı.Lukaşenko “Savaşa ihtiyacımız yok,  ama küresel çatışmanın diplomatik çözüme kavuşturulabileceğine dair tüm yanılsamaları bir kenara bırakalım. Uluslararası hukuk da gerilimi hafifletemiyor” dedi. Lukaşenko, sıcak noktaların sayısındaki artış eğilimine ve askeri gücün "sorunları çözmek için dünya merkezlerinin ana argümanları" arasına geri döndüğüne dikkat çekti.
 
- Moskova Borsası'nda euro kuru 9 Ocak'tan bu yana ilk kez 100 rubleye yükseldi. Dolar da 92 rubleyi gördü.
 
- ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'dan somon, morina balığı ve yengeç ile bunların işlenmesinden elde edilen her türlü ürünün ithalatına ilişkin işlemlere 31 Mayıs'a kadar izin verdi. 
 
- Başkan Vladimir Putin, Polymetal şirketinin yabancı yatırımcılar tarafından kontrol edilen hisseleriyle işlem yapılmasına izin veren bir kararname imzaladı. 19 Şubat'ta Polymetal, Rusya'daki işletmesini Mangazeya Plus'a 3.69 milyar dolara satmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurmuştu.
 
- Amerikalı gazeteci Tucker Carlson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı röportajdan önce kendisinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından izlendiğini söyledi. Gazeteci, Rus liderle görüşme hazırlığının iki yıl sürdüğünü söyledi. Carlson'a göre bunu gizli tuttu çünkü Moskova, bilginin sızdırılması halinde röportajın iptal edileceği konusunda uyardı. (RIA)
 
20 Şubat Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy cephenin birkaç bölümünde durumun ağır olduğunu açıkladı. Zelenskiy mühimmat ve araç yetersizliği nedeniyle özellikle Harkov bölgesinde sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi.
 
Öte yandan Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal son 2 yılda ekonomilerinin yüzde 30'unu yitirdiklerini açıkladı. Şmıgal 3 milyonluk istihdamın kaybedildiğini, 10 milyon kişinin de Ukrayna'dan ayrıldığını söyledi.
 
- Alman dergisi Stern, koalisyon hükümetinin Ukrayna'ya mühimmatın yanı sıra Taurus model uzun menzilli güdümlü füzelerden tedarik edilmesini öngören bir teklif hazırladığını yazıyor. Buna göre teklif önümüzdeki hafta oylama için Bundestag'ın önüne gelecek. Alman meclisi son oylamada Taurus tedariğine hayır demişti.
 
- Rusya Yukos ile ilgili Amsterdam'da açtığı temyiz davasını kaybetti. Hollanda mahkemeleri devlet tarafından el konan Yukos'un hissedarlarının açtığı davada Rusya'nın 50 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti.
 
- X.com (eski adıyla Twitter) Yuliya Navalnaya'nın dün açtığı hesabı bugün topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapattı. Kararın medyaya yansımasından yaklaşık bir saat kadar sonra hesabın yeniden aktif hale getirildiği görüldü.
 
Öte yandan Aleksey Navalnıy'nın annesi Lyudmilla Navalnaya Vladimr Putin'e hitaben yayınladığı videoda oğlunun bedeninin kendine teslim edilmesini istedi.
 
Rus basını cezaevinde hayatını kaybeden Aleksey Navalnıy'nın en az iki hafta da "kimyasal inceleme" için alıkonarak ailesine gösterilmeyeceğini yazıyor.
 
- Rusya Devlet Mali İzleme Servisi (Rosfinmonitoring), ABD siyasetinin önde gelen 'şahin' isimlerinden Senatör Lindsey Graham'i terörist ve aşırıcılar listesine dahil etti. (Sputnik)
 
- Ukrayna Savcılığı 2014 yılında Maydan'da yaşanan olaylar sırasında Rus keskin nişancıların insanlara ateş açtığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Başsavcı Aleksey Donskoy söz konusu suçları işleyenlerin dönemin Ukraynalı güvenlik görevlileri olduğunu söyledi.
 
- Londra'da gözaltına alınan eski Sivastopol valisi Dmitri Ovsyannikov kefaletle serbest bırakıldı. Rusya'ya yönelik yaptırımları delmek ve para aklamakla suçlanan Ovsyannikov tutuksuz yargılanacak.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- The Hill'in haberine göre Biden yönetimi Ukrayna'ya askeri yardımı kongreden geçirmek için çalışmaları sürdürüyor. Yayın organı yeni tasarının Ukrayna'ya 60 yerine 47 milyar dolarlık bir yardım öngördüğünü aktardı. Washington yönetimi ABD'nin askeri yardımı olmadığı takdirde Ukrayna'nın "yenilebileceğini" dile getiriyor.
 
Bir cumhuriyetçi ve bir demokrat senatör tarafından hazırlanan yeni tasarı Ukrayna'ya 47, İsrail'e 10 ve Tayvan'a 5,4 milyar dolar yardım öngörüyor.
 
Temscilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson geçtiğimiz hafta yardım tasarısını oylatmadan meclisi tatile çıkarmıştı.
 
- İsveç Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya 7,1 milyar kronluk (700 milyon dolar) yeni bir askeri yarım paketi açıkladı. İlgili açıklama ülkenin savunma bakanı Pål Jonson'dan geldi.
 
Öte yandan Bulgaristan parlamentosu Ukrayna'ya söz verdiği 100 zırhlı piyade aracının tedariğinin gecikeceğini açıkladı. Açıklamaya göre Bulgar yetkililer araçların nakliye masrafının NATO tarafından üstlenilmesini istiyor.
 
- Putin, HSBC bankasının Rusya’daki iştirakinin Expobank’a satışına onay verdi.
 
- Kremlin Basın Servisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in parlamentonun alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi'nden oluşan Federal Meclis'teki yıllık konuşmasını 29 Şubat'ta yapacağını duyurdu. 
 
Rusya Anayasası uyarınca Devlet Başkanı, ülkedeki durum ve devletin iç ve dış politikasının temel yönleri hakkında Federal Meclis'e hitap ediyor. Devlet Başkanı, bu konuşmalarda geleneksel olarak ülkedeki duruma ilişkin değerlendirmesini ortaya koyuyor ve gelecekteki görevlerin ana hatlarını anlatıyor. (Sputnik)
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2023'te petrol ihracatlarının yüzde 86'sının "dost ülkelere" gerçekleştiğini açıkladı.
 
- Sırbistan Başkanı Aleksandr Vuçiç, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmama yönündeki politikalarını sürdüreceklerini söyledi. Vuçiç "Rusları dost halk olarak görüyoruz, aksi yönde davranmamız adaletsizlik olur" şeklinde konuştu.
 
- FSB, Yekaterinburg'da bir ABD ve Rusya vatandaşının tutuklandığını açıkladı. 33 yaşındaki kadın Ukrayna ordusu adına para toplamakla suçlanıyor.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı Sağırlar Derneği yöneticilerini gözaltına aldı. Dernek yöneticilerinin ne ile suçlandığı bilinmiyor (RBC).
 
- Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, ağustos ayında Ukrayna saflarına geçen Rus helikopter pilotu Maksim Kuzminov'a Ukrayna'da kalmasını teklif ettiklerini, ancak Kuzminov'un ayrılmayı tercih ettiğini açıkladı. Kuzminov İspanya'da kimliği belirsiz kişilerce öldürülmüştü. (Kommersant)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD yönetiminin Ukrayna'ya 300 km menzilli ATACMS roketleri vermeye hazırlandığı haberlerine Moskova'dan tepki ve uyarı geldi. Rus Senatör Aleksey Puşkov yaptığı açıklamada "Bu çok endişe verici bir mesaj. ABD, bir yandan Ukrayna'da hem kendi güvenliğini hem de NATO müttefiklerinin güvenliğini tehlikeye atacak bu tür bir gerilimin tırmanmasını umursamıyor.  Washington, Rusya ile doğrudan bir askeri çatışma tehdidini artırma yolunda adım adım ilerliyor" dedi.
 
- Beyaz Saray basın servisi, Biden'ın muhalefet lideri Aleksey Navalnıy'nın ölümünün ardından Rusya'ya ek yaptırımlar uygulama olasılığını değerlendirdiğini duyurdu.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Brüksel'de yaptığı açıklamada, Budapeşte'nin Rusya'ya yönelik 13. Avrupa yaptırım paketini veto etmeyeceğini söyledi. Bakan, “Yaptırım paketinin hazırlanması aşamasında Macaristan'ın ekonomik çıkarlarına aykırı tüm unsurların paketten çıkarılması mümkün oldu. Dolayısıyla bu açıdan veto kullanmanın anlamlı olmayacağı kanaatindeyiz. Ama aynı zamanda Avrupa Birliği'nin yanlış karar verdiğini düşünüyorum" dedi. Szijjártó ayrıca Macaristan'ın Ukrayna'ya silah tedarikine sponsor olmayacağını, ancak Kiev'e giden Avrupa Barış Fonu'na 5 milyar euroluk tahsisi engellemeyeceğini söyledi. 
 
- Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Teşkilatı GUR temsilcisi Andrey Yusov, Rusya ordusuna ait Mi-8 helikopterini eylül 2023'te Ukrayna'ya kaçıran pilot Maksim Kuzminov'un İspanya'da ölü bulunduğunu doğruladı.  Ukrayna kaynaklarına göre Rusya vatandaşı, 28 yaşındaki pilot Kuzminov vurularak öldürüldü. (Kommersant)
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, 1 Ocak'tan bu yana Rus ordusunun askeri operasyona katılmak üzere 53 binden  fazla kişiyi askere aldığını bildirdi.
 
- Trump, sosyal medyadaki yorumunda, "Navalnıy'nın ölümünün kendisine ülkesindeki sol görüşlü politikacılar, seçim sahtekarlıkları ve adil olmayan mahkeme kararları yüzünden ABD'nin gittiği yıkıcı yolu düşündürdüğünü" söyledi.
 
- Yasal bilgi portalında yayınlanan bir kararnameye göre, Başkan  Putin, Askeri Uzay Kuvvetleri'nin (VKS) eski komutanı Sergey Surovikin'i devlet uzay şirketi Roscosmos'un denetim kurulundan ihraç etti. Surovikin Ukrayna operasyonundaki üst düzey görevinden, Prigojin'in isyan girişiminin ardından uzaklaştırılmıştı.  
 
- Medyaya yansıyan haberlere gçre, Rosneft Başkanı Igor Seçin'in 35 yaşındaki oğlu Ivan Seçin 5 Şubat'ta Moskova yakınlarındaki evinde beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. İvan Seçin Rosneft'te çalışıyordu.
 
19 Şubat Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- NBC News, ABD'nin "Kırım'dan ötesini" vurma kapasitesine sahip  ATACMS roketleri Ukrayna'ya vermek istediğini bildiriyor. ABD geçtiğimiz yıl Ukrayna'ya 160 km menzile sahip ATACMS roketler vermişti. Habere konu olan roketler ise 300 km menzile sahip. Ancak televizyon kanalı söz konusu askeri yardımın gerçekleşebilmesi için öncelikle ilgili tasarının Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması gerektiğine dikkat çekiyor. Tasarının onaylanması durumunda Beyaz Saray'ın ilk yardım paketlerinden birinde ATACMSları Ukrayna'ya vereceği tahmin ediliyor.
 
Geçtiğimiz yıl Ukrayna uzun süre Biden yönetiminden uzun menzilli ATACMS roketleri talep etmiş, ancak olumlu yanıt alamamıştı.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan ve Rusya'nın Ukrayna ihtilafına ilişkin tutumlarının taban tabana zıt olduğunu belirtti. Peskov, basın toplantısında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 'Ukrayna meselesinde Rusya'nın müttefiki değiliz' açıklamasına yanıt verdi.
 
Rusya ve Ermenistan'ın Ukrayna'da olup bitenler ve Ukrayna etrafındaki çatışma konusunda taban tabana zıt tutumlara sahip olduğunun altını çizen Peskov, bunun bir sır olmadığını kaydetti.
 
Kremlin Sözcüsü, Rusya'nın Ermeni dostlarının tutumunu çok iyi bildiğini ve bunu kabul etmediğini vurguladı.
 
Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki süreçlere bakışını Ermenistan'a açıklamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dondurulan Rus varlıklardan elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya aktarılmasını öngören düzenlemeyi önümüzdeki günlerde yasallaştıracaklarını söyledi.
 
- Cezaevinde hayatını kaybeden muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'nın eşi Yuliya Navalnaya bugün ilk kez kamuoyuna seslendi. Navalnaya Youtube'da yayınladığı videoda Aleksey Navalnıy'nın mücadelesini devam ettireceğini söyledi. Öte yandan Reuters'in haberine göre Almanya, "Aleksey Navalnıy'nın ölümüyle alakalı olduğu" iddia edilen cezaevi görevlilerine yeni yaptırımlar uygulanmasını teklif edecek.
 
- Rusya'nın çocuk hakları ombudsmanı Mariya Lvova-Belova, 11 çocuğun Ukrayna'ya geri verildiğini açıkladı. Kommersant'ın bildirdiğine göre anlaşmaya Katar aracılık etti.
 
- Rusya'nın en büyük film stüdyolarından Lenfilm'in direktörü Fyodor Şerbakov hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararın gerekçesi bilinmiyor. Danışmanı Şerbakov'un şubat sonuna kadar izinde olduğunu söyledi. Ura.ru ise stüdyo yönetmeninin Rusya'dan ayrıldığı iddiasında.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Merkez Bankası 2024'te ülkenin ihracatının yüzde 6,4 oranında düşmesini bekliyor. Bankanın yayınladığı rapora göre bu yıl ihracat 27 milyar dolar azalarak 414 milyar dolara gerileyecek. Raporda ihracatta düşüş beklenmesine gerekçe olarak ödeme güçlüklerine ve yaptırımlara işaret edildi.
 
- Rusya'nın Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz, bölge üzerinde iki insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- The Wall Street Journal gazetesi ABD'li savunma sanayi işletmelerinin Pentagon'dan ve Avrupa Birliği'nden yoğun bir biçimde sipariş aldığını yazıyor. Habere göre Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyondan sonra sanayi üretimi yüzde 17,5 artış kaydetti.
 
- Estonya Devlet Başkanı Alar Karis, Ukrayna'daki çatışmanın "kendi nesilleri için tayin edici önemde" olduğunu söyledi. Kommersant gazetesi Karis'in "Avrupa ülkeleri ekonomik başarıya odaklanırken Rusya'nın emperyalist toprak genişletme ve askeri kuvvet yöntemlerine başvurduğunu" söylediğini yazıyor. Habere göre Karis NATO'nun savunmasının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
 
- Associated Press, Macar hükümetinden yetkililerin ABD'li senatörlerle görüşmeyi reddettiğini yazıyor. Habere göre hem cumhuriyetçi, hem de demokrat senatörler İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Budapeşte'ye geldi. Ancak hükümet mensupları senatörlerle görüşmeyi kabul etmedi.
 
- Sırbistan lideri Aleksandr Vucic, Aleksey Navalnıy'nın ölümünden sonra Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyma konusunda ülkesine baskıların artmasını beklediğini söyledi. Vucic "trajedi" olarak nitelediği Navalnıy'nin ölümünün "yangına körükle gitme" etkisi yaratacağını belirtiyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro tırmanmaya devam ediyor. Dolar 92,45, euro 99,62 rubleden işlem görüyor.
 
- Kommersant gazetesi Rusya'da VPN uygulamalarının yasaklanmasının beklendiğini yazıyor. Gazetenin haberine göre internet siteleri olası bir "VPN'lerin popüleştirilmesi yasağına" karşı sayfalarında yer alan aydınlatıcı bilgileri silmeye başladı.
 
- Rus müzik grubu Bi-2'nın nisan ayında Kemer'de vermesi planlanan konser iptal edildi. Grup Tayland'dan sınır dışı edilmiş, daha sonra da Kırgızistan konserleri iptal edilmişti. Rusya'nın ayrılan Bi-2 grubunun üyeleri özel askeri operasyona karşı çıkıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı, NATO'dan üst düzey temsilcilere atıfta bulunarak, askeri ittifakın "Rusya'nın NATO üyelerinden birine yönelik olası bir saldırısına ilişkin senaryolar üzerinde çalışıldığını" yazdı. Kaynaklar, çok sayıda Batılı generalin konuyu masaya yatırdıkları Münih Güvenlik Konferansı'nda tartışmalara karamsarlığın hakim olduğunu vurguladı. Aynı kaynaklar ajansa, Ukrayna'nın savaş alanındaki başarısızlıklarının yanı sıra ABD'nin iç siyasi kavgalar yüzünden Kiev'e ek fon sağlayamaması ve Ukrayna'ya desteğin azaldığına dair kamuoyu açıklamalarının "Rusya'yı bir NATO üyesine doğrudan saldırı başlatmaya teşvik edebileceğini" söylediler. Bu zeminde Batılı generallerin olası saldırıları püskürtecek bir senaryo geliştirmeye başladığı iddia edildi.  Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Bloomberg'e, “NATO topraklarına beş ila sekiz yıl içinde bir saldırı gerçekleşebilir” dedi.
 
- Rusya Genelkurmay Başkanlığı ana operasyonel departman başkanı General Sergey Rudskoy, Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği röportajda, "NATO askeri personelinin paralı asker kisvesi altında Ukrayna'daki çatışmalara katıldığını" söyledi. Rudskoy, "NATO askeri personeli, operasyonel-taktik füzelerin hava savunma sistemlerini, çoklu fırlatma roket sistemlerini kontrol ediyorlar ve saldırı müfrezelerinin bir parçası durumundalar" dedi. Rus komutana göre NATO görevlileri Ukrayna silahlı kuvvetlerine yönelik askeri operasyonları “doğrudan” hazırlıyor.
 
- Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Birliği'nin, savunma sanayi yatırımlarında kullanılmak üzere 100 milyar euro değerinde Eurobond ihraç etmek için bir plan geliştirmesini önerdi.
 
- AB diplomasi yüksek temsilcisi Josep Borrell, Batı, Ukrayna'ya yardım etme yaklaşımını hemen değiştirmezse durumun "üç ay içinde" kendiliğinden çözüleceğini iddia etti.  Münih Güvenlik Konferansı sırasında konuşan Borrell, "Üç ay içinde savaş alanında bir şeyin karara bağlanacağını göreceğiz. Bazı ülkelerde seçimlerin bitmesini bekleyemeyiz. Bu siyasetin başka bir boyutudur. Mevcut durumda çok daha kararlı ve çok daha spesifik hareket etmemiz gerekiyor. Pek çok stratejimiz var ama eylemimiz çok az” dedi.
 
- Kommersant'ın özel haberine göre, Rusya Federal Başsavcılığı, Ivanovo şehrinde bulunan Ağır Takım Tezgahı Fabrikasının (IZTS) devlet mülkiyetine iade edilmesi için tahkim mahkemesinde dava açtı. Savcılığa göre denetleme kurumu, işletmenin 1990'larda yasa dışı olarak özelleştirildiği sonucuna vardı. İddiaya göre, savunma sanayi tesisi olan IZTS'nin hisselerinin devri kararı, yetkisiz kişi ve kuruluşlar tarafından ve bu gibi durumlarda zorunlu olan federal hükümet izni olmadan verildi. Sonuç olarak, başsavcılığa göre tesisin özelleştirilmesi ülkenin savunma kabiliyetine zarar verdi. Mahkeme, geçici tedbir olarak işletmenin hisselerine ve mallarına el koydu.
 
- Dünyanın en büyük on altın üreticisinden biri olan ve  Polymetal, Rusya'daki işletmesini Mangazeya Plus'a (Sergey Yançukov'un sahibi olduğu Mangazeya şirketler grubunun bir parçası) satmak için  anlaşma imzaladı. Satılan varlıklara  2,2 milyar dolar değer biçildi. Net borç dahil olmak üzere anlaşma nedeli 3,7 milyar dolar olacak.  İlgili karar Polymetal International'in Yönetim Kurulu tarafından alındı. Yönetim Kurulu, "grubun mevcut yapısının, şirketi Rusya Federasyonu'ndaki işletme faaliyetleriyle ilgili kabul edilemez düzeyde bir riske maruz bırakmaya devam ettiği ve Polymetal'in  değerinin tamamen yok edilmesiyle tehdit ettiği" savunuldu. ABD Hazine Bakanlığı 19 Mayıs 2023'te Polymetal'in Rusya'daki yapısını yaptırım listesine dahil etmişti. Ağustos ayında şirket Londra Menkul Kıymetler Borsası'ndan çıktı, Polymetal'in en büyük hissedarı olan ICT grubu hisselerini Umman'daki bir yatırım fonuna sattı .
 
- Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Amerikan F-16 savaş uçaklarının ilk partisinin Avrupalı müttefikleri tarafından haziran ayı başlarında Ukrayna'ya teslim edilebileceğini açıkladı.  Hollanda ve Danimarka, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları tedarik etmeyi kabul eden ilk ülkeler olmuştu. Hollandalı yetkililer uçağı bu yıl teslim etmeyi planlıyor. 
 
- Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransız altyapısının Rusya'dan gelen siber saldırılara giderek daha fazla maruz kaldığını söyledi. Lecornu'ya göre, birkaç ay önce büyük bir Fransız savunma şirketine yönelik Rus kökenli bir siber saldırı püskürtüldü. (Kommersant)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda özgürlük kavramının Amerikan usulü yorumunun neo-Nazi görüşlerinin ifade edilmesini, çocuklar üzerinde cinsiyet deneylerini ve bir zamanlar insanlığın tabu olarak belirlediği diğer tehlikeli olayları mümkün kıldığını belirtti. ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki (BM) temsilcilerinin, Nazizmin ve neo-Nazizmin yüceltilmesiyle mücadeleye ilişkin karara ‘ifade ve toplanma özgürlüğünün ihlali’ gerekçesiyle karşı oy kullandıklarını hatırlatan Zaharova, cumartesi ise ABD’nin Nashville kentinde bir neo-Nazi grubunun yürüyüş eylemi yaptığını ifade etti. (Sputnik)
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Almanya'daki Ermeni diasporasının temsilcileriyle yaptığı toplantıda, "Erivan'ın Ukrayna meselesinde Moskova'nın müttefiki olmadığını" söyledi. Paşinyan, “Ukrayna konusunda Ermenistan'ın Rusya'nın müttefiki olmadığını uzun zamandır söylüyorum. Bu bizim samimi tutumumuzdur" dedi. Paşinyan ayrıca, ülkesinin dış politika ve güvenlik ilişkilerini çeşitlendirmesi gerektiğini belirterek "Başka yolu yok" diye konuştu.
 
18 Şubat Pazar
 
-  ABD Başkanı Joe Biden, gazetecilerin bir sorusu üzerine, Ukrayna'nın ABD Kongresi'nde ek yardım tahsisi konusunda anlaşmaya varılmasındaki zorluklar nedeniyle, Avdiyiivka'nın kaybının ardından geri çekilmeye devam edebileceğini söyledi. Ukrayna'nın bu durumda başka bir şehir üzerindeki kontrolünü kaybetmeyeceğinden emin olup olmadığı sorulduğunda Biden, "Ben değilim... Hiç kimse emin olamaz” diye karşılık verdi. Kongre üyelerinin yardım paketini onaylamayı reddetmesinin "absürd ve etik dışı olduğunu" söyleyen ABD Başkanı "Kiev'e ihtiyaç duydukları mühimmatı sağlamak için savaşacağım. Kongrenin tutumu yüzünden tehlikede olan çok şey var" dedi. Beyaz Saray basın servisi Biden'ın dün Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamada, "Askerler, Kongre'nin eylemsizliği yüzünden stoklar azaldığı için mühimmatı karneye bağlamak zorunda kaldı" denildi.
 
- Başkan Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Grubu Komutanı Orgeneral Andrey Mordviçev'e gönderdiği telgrafta, Avdeyevka’daki çatışmalara katılan tüm birliklere teşekkür etti. Telgrafta, “Sizin komutanızda Avdeyevka’daki çatışmalara katılan tüm birliklere mükemmel askeri operasyonları için şükranlarımı sunuyorum. Özel askeri operasyonda görevlerini yerine getiriken hayatını kaybeden kahramanlarımıza sonsuz huzur diliyorum” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, cumartesi günü Başkan Putin'e birifing vererek Avdiyivka'nın (Avdeyevka) ele geçirildiğini bildirdi. Bakanıktan yapılan açıklamaya göre Şoygu, Merkez Askeri Grubu tarafından bögenin tamamen kontrol altına alındığını söyledi. Avdiyivka kasabasının Orgeneral Mordviçev komutasındaki Merkez Askeri Grubu tarafından tamamen kontrol altına alındığı bilgisi Kremlin'e verildi. M. Komsomolets'in haberine göre bakanlık bu başarının önemini, "ön cephenin Donetsk şehrinden uzaklaşmasıyla" açıkladı. Aylardır yoğun çatışmalara sahne olan, Zelenskiy'nin uzun süre terk edilmemesinde direttiği stratejik öneme sahip Avdiyivka kabasası, Rusya'nın kontrolündeki Donetsk şehrine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunuyor. Mesajda, "Avdiyivka'nın özgürleştirilmesi, cephe hattının Donetsk'ten uzaklaştırılmasını mümkün kıldı ve bu sayede, Kiev rejiminin terörist saldırılarından önemli ölçüde korundu" denildi.
 
Sputnik'in aktardığına göre açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin son 24 saat içinde bölgedeki çatışmalarda verdiği kayıpların bin 500’ü aştığı kaydedildi. Açıklamada, "Rus birliklerinin 31.75 kilometrekarelik alanı özgürleştirmeyi başardığı" belirtildi “Rus birliklerinin yoğun ve kesintisiz ateşi altında, dağınık haldeki Ukrayna birliklerinin silah ve askeri teçhizatlarını bırakarak Avdiyivka'yı aceleyle terk ettikleri" ifade edildi. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, mali yardımın kesilmesi halinde ABD'nin Ukrayna'nın stratejik ortağı olmaktan çıkacağını söyledi. Zelenskiy, “Kongre'den olumlu bir karar çıkmasını umuyoruz, bu paket bizim için hayati önem taşıyor. Şu anda başka bir alternatif düşünmüyoruz, çünkü stratejik ortağımız olarak ABD'ye güveniyoruz ve stratejik ortağımız olarak kalacağına inanıyoruz. Bir alternatifi değerlendirecek olursak, bu stratejik bir ortak olmadığı anlamına gelir” dedi. Daha önce ABD Senatosu, uzun süren tartışmaların ardından Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardımların da içinde yer aldığı toplam 95.3 milyar dolarlık destek paketine onay vermişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, tasarıyı oylamaya sunmayacağını açıklamıştı. (Sputnik)
 
-  Zelenskiy dün Biden ile telefon görüşmesi yaptı. Zelensky Biden'a, ABD Kongresi'nin Kiev'e yönelik yeni yardım paketini onaylama konusunda "akıllıca bir karar" vereceği yönündeki umudunu dile getirdi. Ukrayna lideri, "Cephede mevcut durumu tartıştık. Başkan Biden'ın tam desteğine güvenebildiğim için minnettarım. ABD Kongresi'nin de akıllıca bir karar vereceğine inanıyorum" diye ekledi.
 
- Reuters ajansı, Alman devlet savunma sanayi kuruluşu Rheinmetall'in Ukrayna'da bir mühimmat üretim tesisi kuracağını yazdı. İlgili mutabakat, yeni işletmenin hisselerinin % 49'una sahip olacak Ukrayna tarafıyla Münih konferansının oturum aralarında imzalandı. Ukrayna'daki tesis öcelikle 155 mm'lik top mermisi üretecek. Rheinmetall, üretimin ne zaman başlayacağını veya tesisin nereye kurulacağını belirtmedi. 
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, "NATO'nun Ukrayna'ya askeri göndermeyeceğini, ancak Rusya'dan gelen tehdidin gerçek olması nedeniyle  Avrupa'nın güvenliğine daha fazla yatırım yapması gerektiğini" söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Mart ayında Ukrayna'nın entegre edileceği AB Askeri Sanayi Stratejisinin sunulacağını belirterek "Daha fazla harcamamız gerekiyor ve bunu yapıyoruz. Geçen yıldan bu yana askeri üretimdeki büyüme yüzde 20 oldu ve daha da artacak” diye söz verdi. 
 
- Bloomberg'in kendi kaynaklara dayandırdığı habere göre, Ukrayna'daki durumun barışçıl çözümüne yönelik zirve büyük olasılıkla nisan veya mayıs ayına ertelenecek, Ukraynalı yetkililer ise zirvenin mart ayında yapılması konusunda ısrar ediyor. Ajansa göre erteleme eğiliminin nedeni  dünya liderlerinin “ilgisizliği”.
 
- Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nausėda, Münih Güvenlik Konferansı'nda, makroekonomik göstergelerden de görülebileceği üzere, uluslararası yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde "çok sınırlı bir etkisi" olduğunu ve bunun "kabul edilmesi gerektiğini" söyledi. Nauseda, "Uygulamada yaptırım mekanizmasını etkisiz ve işe yaramaz hale getirecek kadar farklı hale gelen bu yaptırımları atlatmanın ikincil sonuçlarını ve yollarını güçlendirmek gerekiyor" dedi.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna stratejisinin yalnızca ‘durumun tam bir felaket olduğu’ savaş alanında değil, aynı zamanda siyasette de başarısız olduğunu, Brüksel'in neredeyse çatışmaya dahil olduğunu söyledi. Orban, “AB'nin Ukrayna stratejisi açıkça başarısız oldu. Sadece durumun tam bir felaket olduğu savaş alanında değil, aynı zamanda uluslararası siyasette de. Bu savaşın bizim değil, iki kardeş Slav halkının savaşı olduğunu söylememize rağmen Brüksel neredeyse çatışmaya dahil oldu” dedi. Macaristan'ın tutumunun değişmediğini tekrarlayan Orban, “Beğenmeyen büyük ülkeler olsa bile, Macaristan kendisinin çatışmanın içine çekilmesine izin vermeyecek ve Ukrayna'ya silah tedarik etmeyecek” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa'nın kendisine ait nükleer caydırıcılığının olması gerektiği yönündeki tartışmaların NATO'yu baltalayacağını ve fayda sağlamayacağını belirtti. Almanya'da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı'ndaki panele katılan Stoltenberg, Avrupa'nın kendi nükleer gücüne sahip olması gerektiği yönündeki tartışmalara yanıt verdi. Stoltenberg, "NATO'nun onlarca yıldır işe yarayan nükleer caydırıcı rolü var. Bu, ABD'nin Avrupalı müttefikleriyle yaptığı bir şey. NATO'nun nükleer caydırıcılığının sorgulanması, fayda sağlamaz. Gerçekten inandırıcı bir caydırıcılık ihtiyacı duyduğumuzda NATO'yu baltalayacaktır " diye konuştu.
 
- Medyaya yansıyan haberlere göre Rusya'nın 30 şehrinde Aleksey Navalnıy'nın anısına düzenlenen etkinliklerde en az 340 kişi  gözaltına alındı. En çok siyasi baskı mağdurlarının anısına dikilen anıtlara çiçek bırakılan St. Petersburg ve Moskova'da gözaltı olduğu belirtiiyor. Bu arada annesi  Lyudmila Navalnaya'ya cumartesi günü oğlunun ölüm belgesinin verildiği bildirildi. Ancak Navalnıy'nın cenazesi aiesine henüz teslim edilmedi. Medyaya yansıyan haberlere göre, savcılığın başlattığı soruşturma nedeniyle, cesedin 30 gün boyunca akrabalarına verilmemesi yasa olarak mümkün.
 
- Kommersant'ın haberine göre,  Navalnıy için anma töreni düenleyeceğini duyurmasının ardından St. Petersburg'da gözaltına alınan Apostolik Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Grigoriy Miknov-Vaitenko, polis karakolunda felç geçirerek hastaneye kaldırıldı. 
 
17 Şubat Cumartesi
 
- Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Zelenskiy, Ukrayna askerlerinin kuşatılma tehdidi nedeniyle Avdiyivka'yı terk ettiğini söyledi. Zelenskiy, "Kuşatılmanın yaratacağı sonuçları önlemek için diğer mevzilere çekilmeye karar verildi. İnsanların hayatını kurtarma ihtiyacından kaynaklanan mantıklı bir karar alındı" dedi.  Zelenskiy,  Ukrayna'nın sorunlarının topçu ve uzun menzilli silahlarda yaşanan "yapay silah kıtlığından" kaynaklandığını da söyleyerek Batı'dan son dönemde gelen yardımların yetersizliğinden yakındı.  
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Rusya'nın beş bölgesinde 33 insansız hava aracının imha edildiğini bildirdi. Açıklamada, "Belgorod (dört İHA), Voronej (dört İHA), Kursk (bir İHA), Bryansk (18 İHA) ve Kaluga (altı İHA) bölgeleri üzerinde görev hava savunma sistemleri saldırıları durdurdu ve hedefleri imha etti" denildi.
 
- Ukrayna Genekurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, Ukrayna kuvvetlerinin Donetsk bölgesindeki Avdiyivka'dan çekildiğini duyurdu. Dün gece sosyal medyadan açıkama yapan Sırskiy,  "Avdiyivka çevresinde gelişen operasyonel duruma dayanarak, kuşatmayı önlemek ve askeri personelin hayatını ve sağlığını korumak için birliklerimizi şehirden çekmeye ve daha avantajlı hatlarda savunmaya geçmeye karar verdim" dedi. Cuma öğleden sonra, Avdiyivka'nın merkezine Rus askrrlerinin bayrak çektiği bir video Telegram kanallarında yayılmıştı. Rus birlikleri askeri operasyonun başladığı Şubat 2022'den bu yana Avdiyivka'yı ele geçirme girişiminde bulunmuş, geçen sonbahardan bu yana kuşatmayı yoğunlaştırmıştı. 
 
Ukrayna operasyonel-stratejik birlikler grubu "Tavria"nın komutanı Aleksandr Tarnavskiy, birliklerin Avdiyivka'yı terk ettiğini duyurarak. "Kuşatmaya izin verilmedi, personel geri çekildi, askerlerimiz belirli hatlarda savunma pozisyonları aldı" diye yazdı. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby dün yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerindeki mühimmat eksikliği nedeniyle Rus birliklerinin Avdiyivka'yı ele geçirebileceğini söylemişti.
 
Batı medyasına göre askerlerin Avdiyivka'dan çekilme konusu, Başkan Zelenskiy ile eski başkomutan Zalujnıy arasındaki anlaşmazlıkların önemli nedenlerinden biri oldu. Bild'e göre Zalujnıy birkaç hafta önce orduyu şehirden çekmek istedi ancak Zelenskiy bunu reddetti ve 30 Aralık'ta kendisi Avdiyivka'ya ziyarette bulundu.
 
Avdiyivka, Donetsk'in yaklaşık 10 km kuzeybatısında yer alıyor. 2022 yılı başında nüfusu 31,7 bin kişi olan şehir,  "Donetsk'e açılan kapı" olarak adlandırılıyor. 31 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı  Putin, Avdiyivka'yı çatışmaların yaşandığı en önemli bölgelerden biri olarak adlandırdı.
 
Bild analisti Julian Röpke, Zelenskiy'nin Avdiyivka'nın girişinde fotoğraf çektiği yere Rus bayrağının asıldığını yazdı.
 
- Ekvador, ABD'ye Rus ekipmanı tedarik etme kararını geri aldı. Rusya Büyükelçisi Vladimir Sprinçan, Başkan Daniel Noboa ile yapılan görüşmelerin ardından, bu kararın önümüzdeki hafta resmen açıklanacağını söyledi. Noboa, ülkesinin tarafsız statüsü ve daimi BM üyeliği göz önüne alındığında, "kimsenin tarafında bir çatışmanın içine çekilmeyi" göze alamayacağını söyledi.  Rusya, dün Ekvador'dan muz ithalatına yönelik kısmi yasağı kaldırdı .
 
Ocak ayında Daniel Noboa, karşılığında 200 milyon dolar değerinde yeni teçhizat almak üzere ABD'ye Rus ve Ukrayna menşeli askeri teçhizat vermeyi planladığını açıklamış ve Washington'un gelecekte Ukrayna'ya eski teçhizatı gönderebileceğini itiraf etmişti. Rusya, Ekvador'u bu tür eylemlerin kabul edilemezliği konusunda uyarmış, muz ithalatına da sınırlama getirilmişti.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz yaptığı açıklamada, Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin ‘mali sonuçları’ olmasına rağmen, Kiev'e yapılan yardımın doğru olduğunu düşündüğünü belirterek, Rusya'nın zaferinin sonuçlarının Ukrayna'yı desteklemekten çok daha pahalıya mal olacağını savundu. Sputnik'in aktardığına göre  Scholz, “Vatandaşlarla yaptığım görüşmelerde bana her zaman ‘Ukrayna'yı bu kadar fazla desteklememiz doğru mu?’ diye soruyorlar. Elbette mali sonuçları olsa bile, ‘kesinlikle evet’ diyorum” dedi. Daha önce Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya 2024 yılında 7.1 milyar euro tutarında askeri yardım sağlayacağını, bunun 6 milyar eurosu'nun gelecek yıllar için yükümlülük şeklinde tahsis edileceğini söylemişti. Almanya, şu ana kadar Kiev'e aktarılan veya vaat edilen yardım için toplamda 28 milyar euro harcadı. Scholz dün Zelenkisy ile Berlin'de buluştu.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Aleksey Navalnıy'nın ölümü nedeniyle Rus yetkilileri suçladı ve ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar düşüebileceğini söyledi. Biden özel açıklamasında, "Navalnıy, ülkesinde yolsuzluğa, şiddete ve Putin hükümetinin yaptığı tüm kötülüklere cesurca karşı çıktı" dedi. Navalnıy'nın başına ne geldiğine dair kesin bir bilgi bulunmadığını kaydeden Biden, "Ölüm haberi doğrulanırsa hiç şüphe yok ki bundan Putin sorumlu, başkası değil" dedi. Joe Biden, 2021'de Aleksey Navalnıy'nın ölümünün Rusya açısından "yıkıcı sonuçlar doğuracağından" söz ettiğinin hatırlatılması üzerine, bu açıklamayı üç yıl önce o günün şartlarında yaptığını, bugün Rusya'ya katı yaptırımlar uygulandığını, yeni yaptırımlar için ABD hükümetinin bir dizi seçeneği değerlendirdiğini söyledi. Biden, “Navalnıy faaliyetlerine devam etmesi halinde hapse atılacağını veya muhtemelen öldürüleceğini bilerek Rusya'ya döndü. Ama yine de inandıklarını yaptı. Çünkü ülkesine, Rusya'ya çok derinden inanıyordu” dedi. (Kommersant)
 
-  Biden yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın uzaya uydusavar silahlar yerleştirme konusundaki teknik imkanları hakkında bilgi aldığını, ancak bu planları uygulamaya yönelik herhangi bir niyet veya Amerikan halkına yönelik acil bir nükleer tehdit belirtisi görmediğini söyledi. Biden, “Öncelikle Rusya'nın şu anda yaptıklarından ABD halkına ya da dünyanın herhangi bir yerine yönelik bir nükleer tehdid söz konusu değil. Yaptıkları ya da yapacakları şeyler uzaydaki uydularla ve onlara zarar verme potansiyeliyle ilgili. Bu planları uygulamaya karar verdiklerine dair hiçbir işaret görmüyorum” dedi. ABD lideri, "Teorik olarak hasara neden olabilecek bir sistemi uzaya fırlatma imkanını tespit ettik, ancak bu henüz gerçekleşmedi ve umarım olmaz" diye ekledi. (Sputnik)
 
- Reuters'e konuşan bir Pentagon yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlara yaptığı harcamanın 211 milyar dolar olduğunu tahmin etti.  ABD Savunma Bakanlığı'na göre Moskova, çatışma sonucunda 1,3 trilyon dolar (120 trilyon ruble) kaybedecek. 13 Şubat'ta ABD Senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolardan fazla yardım tahsis edilmesini öngören yasa tasarısını destekledi Yasa taslağının bir parçası olarak Kiev'e 60 milyar dolardan fazla verilmesi gerekiyor, ancak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Kongre'nin alt meclisinin tasarıyı desteklemeyeceğini, çünkü tasarının ABD'nin güney sınırını güçlendirecek tedbirleri içermediğini söyledi. Temsilciler Meclisi 28 Şubat'a kadar tatilde.
 
- Ukrayna ve Fransa liderleri Zelenskiy ve Macron cuma akşamı Paris'te güvenlik işbirliğine ilişkin ikili bir anlaşma imzaladılar. Anlaşmaya göre Fransa, Ukrayna'ya 2024 yılında 3,24 milyar euro ek askeri yardım sağlayacak, asker yetiştirecek ve daha fazla silah gönderecek. Fransa ile yapılan anlaşma, Ukrayna ile Almanya ve İngiltere arasındaki benzer anlaşmaların ardından geldi. Anlaşmada, diğer ortaklar gibi Fransa'nın da Ukrayna'nın savunma yeteneklerini "NATO ile daha uyumlu" hale getirmesine yardımcı olacağı belirtiliyor. 
 
- Dün gece Kursk ve Begorod bögelerinde füze saldırısı alarmı verildi.
 
16 Şubat Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-- Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD'yi Aleksey Navalnıy'ın ölümü karşısında itidalli olmaya ve tıbbi sonuçlarını beklemeye çağırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı için bir Rus vatandaşının Rus ıslahevinde hayatını kaybetmesi, bir Amerikan vatandaşı olan gazeteci Gonzalo Lira'nın Ukrayna'daki bir hapishanede işkence görerek öldürülmesinden neden daha önemli ve daha korkunç? Ağır suçlamalar yerine itidalli davranmalı ve adli tıp incelemesinin resmi sonuçları beklenmelidir." Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir kişinin ölümünün her zaman trajedi olduğu kaydedildi. (Sputnik)
 
- Aleksey Navalnıy'nın annesi Lyudmila Navalnaya Rusya'da yasaklı Facebook üzerinden paylaştığı mesajda "Taziye duymak istemiyorum. Oğlumu kolonide ayın 12'sinde gördüm. Sağlıklı ve neşeliydi." yazdı.
 
- Duma milletvekili Şamsail Saraliyev Ukrayna ile hayatını kaybeden askerlerin bedenlerinin takas edildiğini açıkladı. Saraliyev 61 Rus askerinin bedeninin Rusya'ya getirilirken, 58 Ukrayna askerinin bedeninin teslim edildiğini söyledi.
 
- Ukrayna Fransa'nın ardından Almanya ile de bir güvenlik alanında işbirliği anlaşması imzaladı. Ukrayna lideri Zelenskiy resmi ziyaret kapsamında Almanya'da bulunuyor.
 
- Ukrayna ordusu Avdeyevka'danın güneyindeki ünlü Zenit mevziinden çekildiklerini açıkladı.
 
- Rusya Ekvador'dan muz ithaline getirilen kısmi yasağı iptal etti. Rosselhoznadzor'un beş şirkete ithalat izni verdiği bildiriliyor.
 
- St. Petersburg savcılığı Vladlen Tatarski'ye suikast düzenleme suçundan 27 yıl hapis cezasına çaprtırılan Darya Trepova'ya verilen cezaya itiraz etti. Savcılık cezanın 28 yıla çıkarılmasını istiyor.
 
- St. Petersburg'daki Nissan fabrikasının tedarikçileri arasında yer alan İtalyan-Japon ortaklığı Marelli, Rusya pazarından çıkacağını duyurdu. Şirket tasfiye sürecini mayıstan önce tamamlamayı planlıyor.
 
SON DAKİKA
 
Rusya Federal Ceza ve Islah Servisi FSİN muhalif politikacı Aleksey Navalnıy'nın hayatını kaybettiğini duyurdu. Navalnıy Yamalo-Nenets bölgesindeki 3 numaralı kolonide bulunuyordu. Cezaevi yönetimi Navalnıy'nın gezinti sırasında bilincini kaybettiğini açıkladı. Navalnıy 47 yaşındaydı.
 
Aleksey Navalnıy'nın avukatı Leonid Solovyov, ailesinin isteği üzerine şu anda bir yorum yapmayacağını söyledi. Solovyov bir başka avukatın çarşamba günü Navalnıy ile görüştüğünü, o sırada siyasetçinin durumunun normal olduğunu dile getirdi.
 
Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Ceza Kurumu'nun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Aleksey Navalnıy'nın 16 Şubat Cuma günü yürüyüş yaptıktan sonra kendisini iyi hissetmediği, düşerek bilincini kaybettiği" belirtildi. Açıklamada derhal sağlık personelinin çağrıldığı ama Navalnıy'ı hayata döndürmeyi başaramadıkları, ölüm sebebinin araştırıldığı bilgisi verildi. 
 
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Aleksey Navalnıy'nın ölüm haberinin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletildiğini söyledi. Peskov, ölüm nedeninin ancak doktorararın vereceği raporla anlaşılabileceğini ekledi.
 
Medyada, Navalnıy'nın dün çıkarıldığı duruşmada yargıç ile polemiğe girerek espri yaptığı, acil bir sağlık sorunu olmadığını gösteren bir video yayınlandı. Russia Today kanalı, Navalnıy'nın beyin kanaması sonucu öldüğü iddiasını haber yaptı. 
 
Rusya'da mahkeme, Kremlin karşıtı muhalif yayınları ile gündemde olan, Almanya'ya tedavi için götürüldükten sonra geri dönmeyi tercih ederek yeniden tutuklanan Navalnıy'ı aşırılıkçı ve terörist ilan etmişti.
 
Navalnıy toplamda 19 yıllık hapis cezası almıştı ve en az 11 yıl daha hapiste kalması beklenirken yeni davaardan da yargılanıyordu.
 
Navalnıy'nın tutulduğu IK-3 'Kutup Kurdu' adlı cezaevi tesisi, Moskova'nın 1900 kilometre kuzeydoğusunda, kutup çizgisinin 60 km kadar kuzeyinde bulunuyor.
 
Navalnıy, Ağustos 2020'de bir yurt gezisinden Moskova'ya döndüğü uçakta rahatsızlanmış, uzun süre komada kalmış, zehirlendiği kuşkusuyla tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Navalnıy'nın Rusya'da havaalanında içtiği çaydan zehirlenmiş olabileceği açıklanmıştı. 2021'de iyileştikten sonra, gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalnıy, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alınmış ve hakkında bulunan eski mahkumiyet kararları nedeniyle hapse atılmıştı. 
 
Navalnıy'nın ölümümünün ardından Batılı başkentlerden, olaydan Kremlin'i sorumlu tutan suçlamalar ve yorumlar gelmeye devam ediyor. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times'ın haberine göre NATO yönetimi, Rusya'nın silah üretimini arttırması konusunda endişe yaşıyor. Gazeteye konuşan bir İngiliz yetkili Rusya'nın "askeri niyetlerini muhafaza ettiğini" ileri sürdü. Habere göre Batılı ülkelerin büyük bölümü Rusya'nın önümüzdeki 5-6 yıl içinde askeri potansiyelini yeniden toparlayacağı düşüncesinde (Kommersant).
 
- Ukrayna ordusu Avdeyevka'da birliklerin "manevra" yaptığını ve askerlerin hayatını korumak için yeni pozisyonlar hazırladığını açıkladı. Dün geceden itibaren Ukrayna askerlerinin Avdeyevka'daki bazı mevzilerden çekildiği haberleri geliyor.
 
- Pentagon Rusya nedeniyle her hafta uzaya yeni bir uydu göndereceklerini açıkladı. Amerikan basını Rusya'nın uydulara karşı kullanılabilecek nükleer enerjili bir silah geliştirdiğini yazmıştı. Kremlin iddiaları "kurnazlık" olarak niteliyor.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye ile banka transferleri konusunda ciddi problemlerin olduğunu söyledi. Yerhov sorunları çözmek için Türk tarafıyla görüşme halinde olduklarını belirtiyor. Yehov bazı konularda ilerleme kaydettiklerini, ancak bazı meselelerde güçlüklerin sürdüğünü söyledi.
 
- Ukrayna'ya silah tedariki nedeniyle Rusya ile arası açılan Ekvador, muz ihracatında yaşanan sorunları görüşmek üzere Moskova'ya heyet gönderiyor.
 
- Kommersant gazetesi Rusya'da başkanlık seçimlerine katılmasına izin verilmeyen Boris Nadejdin adına Kazan'da imza toplayan bir kişinin evinde arama yapıldığını yazıyor. Şahsın gözaltına alınmadığı açıklandı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a askeri yardım öngören yasa tasarısı üzerinde yine bir anlaşmaya varamadı. Meclis ilgili tasarıyı oylamadan 28 Şubata kadar görüşmelere ara verdi (recess). Beyaz Saray ise Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson'un tatil kararını eleştirdi. Beyaz Saray temsilcisi Andrew Bates kararı "izne kaçış" olarak niteledi. Bates, Johnson'ı "Oylamayı ertelediği her gün, Cumhuriyetçilerin Kongre'deki otoritesi Amerikan halkının gözünde biraz daha sarsılıyor" ifadesini kullandı.
 
Toplam 95 milyar dolarlık yardım paketi Senatoda onaylandıktan sonra Temsilciler Meclisi'nin önüne gelmişti. Tasarının kabul edilmesi halinde Ukrayna ABD'den 60 milyar dolarlık askeri yardım daha alacak.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı dün roket saldırısına uğrayan Belgorod vilayetinin yanı sıra Karadeniz üzerinde 5 insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
 
Öte yandan Belgorod'da dünkü saldırıda yaralananların sayısı 19'a yükseldi.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, Washington’un ‘ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik yeni tehdit’ iddialarını görüşmek üzere Moskova ile etkileşime girdiğini belirtti.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Washington'un, ‘ABD'nin ulusal güvenliğe yönelik tehdit’ olarak değerlendirdiği Rusya'nın uzaya uydu karşıtı silahlar konuşlandırması yönündeki bilgileri görüşmek üzere Moskova ile etkileşimde olduğunu söyledi.
 
Kirby, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla istişare sürecindeyiz. Bu konuda Rusya ile etkileşim sürecindeyiz" dedi. (Sputnik)
 
- Avrupa Birliği 2023'te Rusya'dan yaklaşık 30 milyar euroluk petrol ve doğal gaz satın aldı. Eurostat Rusya'nın 27 AB ülkesine toplam ihracatının da 51 milyar euro seviyesinde gerçekleştiğini açıklıyor.
 
- İsviçre yönetimi Rusya'ya yönelik yaptırımların ihlal edildiği iddialarına karşı soruşturma başlattı. Geçtiğimiz hafta RTS televizyon kanalı ülkede yaptırımların etrafından dolanıldığını gösteren 230 vaka tespit edildiğini ortaya çıkarmıştı. (Tass)
 
- Yunanistan'ın eşcinsel evliliği yasallaştırması Rus basınında da kendine yer buldu. Kommersant ilgili tasarının 300 milletvekilinden 254'ünün evet oyuyla kabul edildiğini yazıyor. Rusya "uluslararası LGBT hareketi" adını verdiği oluşumu yasa dışı ilan etmişti.
 
SON HABER
 
- The Washington Post gazetesi, Ukraynalı askerlerin Avdiyivka'dan çekilmeye başladığını yazdı. Haberde "Ukrayna ordusu, şehri teslim etmek zorunda kalmalarının an meselesi olduğunu söylüyor. Perşembe günü ordu, kısmi geri çekilmenin çoktan başladığını bildirdi" deniliyor. Gazeteye konuşan bir kaynak, Rus kuvvetlerinin başarılı bir şekilde "baskı uyguladığını" ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi. Burada bulunan kok fabrikasının Ukrayna ordusunun “son kalesi” olabileceği varsayılıyor. Avdiyivka, Donetsk'in kuzey banliyösü olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından güçlü bir müstahkem bölgeye dönüştürülmüştü. 
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Sağlık Bakanlığı Belgorod'a düzenlenen roket saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı 17.
 
- Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği, Macaristan'ın pozisyonu nedeniyle Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi üzerinde anlaşma sağlayamadı. Macaristan'ın Rusya'yla yaptırımlar aleyhine iş yapan Çinli şirketlere karşı ilave önlemler alınmasına karşı çıktığı belirtiliyor.
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy resmi bir ziyaret kapsamında Paris'e geldi. Emmanuel Macron ile görüşen Zelenskiy'nin Fransa başkanıyla bir güvenlik anlaşması imzalaması bekleniyor.
 
- Avrupa Komisyonu Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için gereken para miktarı öngörüsünü güncelledi. Komisyonun açıkladığı yeni tahmin 486 milyar dolar. İlgili raporda en ciddi zararın ülkenin konut, ulaştırma, ticaret ve sanayi altyapısında olduğuna dikkat çekiliyor.
 
- Avrupa Birliği, Ukrayna üzerinden transit taşınan Rus doğal gazıyla ilgilenmediklerini duyurdu. Birliğin enerjiden sorumlu komiseri Kadri Simson, ilgili anlaşmanın uzatılmasını gerekli görmediklerini söyledi. Gazprom ile Naftogaz Ukrainı şirketleri arasındaki transit geçiş anlaşması 2024'te sona eriyor.
 
- Ukrayna Güvenlik Servisi Rus iş insanı Oleg Deripaska'ya resmi suçlamada bulundu. Kommersant'ın haberine göre servis Deripaska'ya ait işletmelerin Rus roketi İskander üreten şirketlere ham madde temin ettiğini iddia ediyor.
 
- Rusya Yüksek Mahkemesi, başkanlık seçimlerinde aday olmak isteyen, ancak Merkez Seçim Komisyonu tarafından adaylığı reddedilen Boris Nadejdin'in başvurusunu reddetti. Nadejdin Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.
 
- Rusya, Moldova'nın İnterpol aracılığıyla istediği İlan Şor'u iade etmeyeceğini duyurdu. Şor'un kendi adını taşıyan parti Molsova tarafından yasaklı ilan edilmişti.
 
SON DAKİKA
 
Rusya'nın Belgorod valisi Vyaçeslav Gladkov bölgeye düzenenlen bir saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 18 kişinin de yaralandığını açıkladı. Gladkov hayatını kaybedenler arasında bir de çocuk bulunduğunu belirtiyor. Gladkov saldırıda bir alışveriş merkezinin yanı sıra, bir fabrika, birkaç daire ve 5 aracın zarar gördüğünü söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı Donald Trump'ın kasımda başkan seçilmesi halinde Ukrayna'yı Rusya ile müzakerelere zorlayacağını iddia etti. Habere göre Trump'ın ekibi Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarının katılımıyla bir zirve düzenleme olanaklarını değerlendiriyor. Buna göre Trump Ukrayna'yı masaya oturtmak için "silah desteğini kesmekle", Rusya'yı ise, tersine, "Ukrayna'ya desteği arttırmakla" tehdit etmek niyetinde.
 
Haberde ayrıca Trump'in NATO anlaşmasının 5. maddesi kapsamında yalnızca mali yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getiren ülkelere destek sözü vereceği belirtiliyor.
 
NATO'ya üye ülkeler GSYİH'lerinin en az yüzde 2'si oranında askeri harcama yapmakla yükümlü. Ancak Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin harcamaları bu oranın altında.
 
Bloomberg, Trump'un bu tavırda ısrarcı olması halinde "iki kademeli bir NATO" ortaya çıkacağını yazıyor.
 
Öte yandan Trump, Vladimir Putin'in kendisi yerine Joe Biden'ın ABD başkanı olmasını tercih edeceği yönündeki söylerine yanıt verdi. Bir sonraki seçimler için yine aday olan Trump "Rusya devlet başkanı Putin bana büyük bir iltifatta bulundu. Çoğu kişi bunun kötü bir şey olduğunu söyledi. Hayır, hayır, bu iyi bir şey." şeklinde konuştu. Putin Biden'ın Trump'a göre daha öngörülebilir ve daha tecrübeli bir lider olduğunu söylemişti.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştireceği yönünde Amerikan basınında çıkan haberleri "yeni bir kurnazlık" olarak gördüklerini söyledi. Peskov Biden yönetiminin Ukrayna'ya destek sağlamak için Kongre'yi "gerçeklerle ya da yalanlarla" ikna etmeye çalıştığını ileri sürdü.
 
- NATO'nun Ukrayna ordusu ile İttifak güçleri arasında tam uyumun sağlanması için Ukraynalı askerlere yönelik yeni bir eğitim merkezi açmayı planladığı belirtildi.
 
İspanyol El Pais gazetesi, adını açıklamadığı diplomatlara dayandırdığı haberinde NATO'nun Ukrayna ordusu için modern bir eğitim merkezi kurma planları yaptığını yazdı.
 
Yeni projenin AB'nin Ukrayna'da kurduğu 'AB Askeri Danışmanlık ve Eğitim Misyonu Ukrayna' adlı yapıya takviye olacağını kaydeden gazete, söz konusu merkezin Kiev'e yalnızca askeri personelin eğitiminde değil, aynı zamanda onlara askeri yönetim stratejilerinin öğretilmesinde de yardımcı olacağını ifade etti. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı askeri havalimanlarının hava saldırılarına karşı dayanıklılık denetiminden geçirildiğini açıkladı. Bakanlık yetkilileri pistlerin vurulması halinde yeniden faal hale getirilmeleri senaryolarını dikkate alan tatbikatlar düzenlediklerini belirtiyor.
 
- Moskova'daki Şeremetyevo havalimanında bir yolcunun bagajında bulunan el bombası biçimli çakmak nedeniyle C terminali girişe kapatıldı. RBC gazetesi olay yerine Rosgvardiya birliklerinin intikal ettiğini yazıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rossiya 1 TV kanalına özel demecinde, Kiev'in Minsk anlaşmalarına uymamasının ve Donbass'taki saldırıların Ukrayna'da özel bir operasyonun başlatılması için "doğrudan tetikleyici" olduğunu söyledi. Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Minsk anlaşmalarını uygulama niyetinde olmadıklarını, yalnızca Ukrayna'ya ek silah pompalamak için zaman kazandıklarını "doğrudan ve kamuoyuna" itiraf ettiklerini söyleyen Putin, "Pişman olabileceğimiz tek şey, düzgün insanlarla iş yaptığımıza inanarak aktif eylemlerimize daha erken başlamamış olmamızdır" dedi. 
 
 
- Putin, mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya için Donald Trump'tan daha iyi tercih olduğunu, çünkü daha öngörülebilir olduğunu söyledi. Putin, "Rusya için kim daha iyi, Biden mı yoksa Trump mu?" sorusunu yanıtlarken, “Biden daha tecrübeli ve öngörülebilir bir insan, eski formasyonun siyasetçisi. Ancak Amerikan halkının güvenip seçeceği herhangi bir ABD lideriyle çalışmaya hazırız" dedi.  Putin Biden'ın sağlık durumu için "Ben doktor değilim" diyerek yorum yapmayı reddetti.
 
- ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, tüm Kongre üyelerine verdiği brifingte "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" hakkında bilgi verdi. ABD'li bir yetkili CNN'e bunun Rusya ile ilgili olduğunu söyledi. ABC News'in dayandığı iki kaynak, bilgilerin Rusya'nın uzaya nükleer silah gönderme niyetiyle ilgili olduğunu iddia etti. Olayın Dünya'ya yönelik bir silahla değil, uydulara karşı olası kullanımıyla ilgili olduğu, durumun "çok endişe verici" olduğu iddia edildi. 
 
- Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının saldırısının ardından Kursk bölgesinde bir petrol deposu alev aldı. Bölge valisi Roman Starovoit, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, "İlk bilgilere göre herhangi bir can kaybı yok” diye yazdı.Medyaya göre 100 tonluk bir tank yandı.
 
- Moskova'nın merkezindeki Puşkinskaya Meydanı'nda bulunan eski İzvestiya gazetesi binası "İzvestiya Hal"da sabaha karşı yangın çıktı. Binanın çatısının yangınla alev aldığı, yangının binadaki  Residence bar ve Lookin Rooms gece kulübünde başadığı bildirildi. İtfaiye yangını kontrol altına aldı. 
 
- NATO savunma bakanları, Ukrayna'nın savunmasına ilişkin temas grubunun Ramstein formatındaki toplantısı için 19. kez bir araya geldi.  Pentagon şefi Lloyd Austin'in hastalığı nedeniyle katılamadığı toplantı online formatta yapıldı. Medyaya göre "toplantının ana mesajı, ABD'deki belirsizliğe rağmen Batı'nın gevşeyemeyeceği" oldu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Kiev'e daha fazla destek, ittifakın güvenliğine yatırımdır ve bu nedenle artırılması gerekiyor. Herkes genel olarak sorunun bu formülasyonu konusunda hemfikir" dedi. Jens Stoltenberg, "Moskova'ya, tüm müttefiklerimizi savunmaya hazırlığımızdan ve kararlılığımızdan şüphe duyması için en ufak bir şans bile vermemeliyiz" dedi. Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'e özel yardım için Avrupa başkentlerini gezmeye ve meslektaşlarından kişisel olarak para ve silah istemeye karar verdi. 
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen yıl 31 NATO ülkesinden yalnızca 11'inin mali yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi ve Doğu Ukrayna'daki çatışmaların ardından NATO ülkeleri savunma bütçelerini GSYİH'nın en az yüzde 2'sine yükseltme konusunda anlaşmışlardı.
 
- Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinin başkan danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'da akrabalarının olduğunu ancak bunların FSB ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Daha önce medyada Podolyak'ın erkek kardeşinin Rusya Federal Güvenlik Servisi'nde çalıştığına dair söylentiler çıkmıştı. Podolyak,  “KGB, FSB ve benzerlerini bilmiyorum elbette. Bir kişi 60 yaşındaysa, ben 51 yaşındayım, diğer insanlardan sorumlu mu olmalıyım?” diye sordu.  General Aleksandr Sırskiy'nin Ukrayna Genelkurmay Başkanlığına atanmasının ardından Rusya'da da akrabalarının olduğu ortaya çıkmış, Moskova yakınında yaşayan anne ve babası Rusya'nın özel askeri operasyonunu desteklediklerini söylemişlerdi. 
 
- Alman otomotiv üreticisi Daimler Truck (Mercedes-Benz Grubunun bir parçası), Rus kamyon üreticisi KamAZ'daki yüzde 15 hissesini sattı. 
 
14 Şubat Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü özel askeri operasyonun zamanla kolektif Batı’ya karşı savaş biçimini aldığını, ancak bunun operasyonun tüm hedeflere ulaşmasını engellemeyeceğini belirtti. ‘Gelecek Teknolojileri Forumunda’ gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü özel askeri operasyonun zamanla kolektif Batı’ya karşı savaş biçimini aldığını, bundan dolayı süreleri uzasa dahi operasyonun nihayetinde tüm hedeflerine ulaşacağını söyledi. Peskov, “Özel askeri operasyon Ukrayna’ya karşı başlatılmıştı, fakat zamanla kolektif Batı’ya karşı bir savaş biçimini aldı. ABD liderliğindeki kolektif Batı ülkelerinin bu çatışmaya doğrudan dahil olduğu bir savaş. Evet, bu durum operasyonun biraz daha uzun sürmesine neden olabilir. Ancak bu durum, olayların gidişatını değiştiremez. Özel askeri operasyon, verilen tüm görevler tamamlanıncaya kadar devam edecek” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'ye Ukrayna'daki çatışmayı dondurmayı önerdiğine dair haberleri yalanladı.
 
Reuters, Putin'in arabulucular vasıtasıyla ABD'ye Ukrayna'daki çatışmayı dondurma teklif ettiğini fakat ABD'nin müttefikleriyle yaptığı görüşmelerden sonra bunu geri çevirdiğini iddia etmişti.
 
Basın toplantısında gazetecilerin söz konusu habere ilişkin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Bu doğru değil" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Bugünkü basın toplantısında Dmitri Peskov'a Karadeniz'de Rus donanmasına ait bir gemiye saldırı düzenlendiğiyle ilgili haberler de soruldu. Kommersant gazetesi Peskov'un yorum için Savunma Bakanlığı'nı işaret ettiğini yazıyor. Gazetenin aktardığına göre Ukrayna ordusu Sezar Kunikov adlı çıkarma gemisini batırdığını iddia ediyor.
 
- Ukrayna basını, Avdeyevka'daki Ukrayna birliklerinin temel ikmal yolunun kaybedilmesi riski bulunduğunu aktarıyor. Avdeyevka'da sokak savaşının yaşandığını belirten bir ordu yetkilisi temel ikmal yolunun düşmesi halinde yedek yolları kullanma konusunun değerlendirildiğini söyledi. (Kommersant)
 
- Politico dergisi Ukrayna'ya yapılan mali yardımların İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD'nin Marshall Planı kapsamında Avrupa ülkelerine yaptığı yardımları geride bıraktığını yazıyor.
 
- St. Petersburg'daki Nissan fabrikasının mülkiyeti yeniden devlete geçti. RBC gazetesi fabrikanın 2023'te Rus otomobil devi Avtovaz'a devredildiğini hatırlatıyor. Habere göre fabrika devlet enstitüsü olarak yeniden yapılandırılacak.
 
- St. Petersburg'da bir emekli "iktidarı yıkmaya çalışmak" suçlamasıyla yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. RBC gazetesi 66 yaşındaki Jumagul Kurbanova, bir askerlik şubesine molotof kokteyli attığını aktarıyor. Habere göre Kurbanova telefon dolandırıcıları tarafından yönlendirildiği iddiasında.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna'nın yeni genelkurmay başkanı Aleksandr Sırskiy, Avdeyevka'da ve Kupyansk yakınlarında Ukrayna ordusu için durumun "son derece zor" olduğunu söyledi. Sırskiy her iki bölgede de Rus ordusunun sayısal üstünlüğü bulunduğunu ve aktif biçimde hava kuvvetlerini kullandığını belirtiyor.
 
Genelkurmay başkanı buna rağmen söz konusu bölgelerdeki pozisyonları elde tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
 
- Vladimir Putin ordu hakkında yalan haber yapan ve yayanların mal varlıklarına el konulmasını öngören yasayı onayladı. Putin'in bugün onayladığı diğer bir yasa da 16 yaşından küçük çocuğu olan yalnız ebeveynlerin işten çıkarılmasına yasak getiriyor.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Mihail Popov, ABD Başkanı Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in rahatsızlıkları nedeniyle "kazara" nükleer savaş çıkma riski bulunduğunu iddia etti.
 
- Bazı bakanları hakkında Rusya İçleri Bakanlığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Litvanya, Rusya'ya diplomatik nota verdi.
 
- Alman ordusunun, Ukrayna’daki çatışma öncesine göre birçok açıdan daha kötü donatıma sahip olduğu ve açığın ne zaman doldurulacağının henüz belli olmadığını yazan Financial Times gazetesi, haberinde, “Almanya en iyi teçhizatının çoğunu Kiev’e verdi. Bu boşlukların tekrar nasıl ve ne zaman doldurulacağı henüz belli değil” ifadesini kullandı.
 
Ülkenin Ukrayna'ya 14 zırhlı obüs verdiğine işaret edilirken, bu obüsler, dünyada bu türden en gelişmiş sistemler arasında yer alıyor.
 
Lakin mevcut sözleşmelere göre, bu obüslerin sadece 10’u yenisiyle ikame edilecek. Almanya Savunma Bakanlığı temsilcisi, “finansmanın izin vermesi durumunda” orduya 18 obüs alabileceklerini söyledi.
 
Öte yandan, Ukrayna’ya verilen 5 adet MARS II çoklu roketatar yerine İsrail yapımı PULS çoklu roketatarları alma planı çok yavaş ilerlerken, Alman ordusu da henüz bu alıma onay vermedi. (Sputnik)
 
- Moskova Borsası'nda fon piyasası işlemleri bugün yine durduruldu. Borsa yönetimi dün de teknik bir aksaklık nedeniyle işlemlerin geçici olarak yapılamadığını açıklamıştı.
 
- Ukraynalı şarkıcı Vera Brejneva'nin Bişkek'teki konseri yetkililerce iptal edildi. Karara gerekçe olarak "teknik sebepler" gösteriliyor. Kırgızistan daha önce de Rusya'nın yabancı ajan listesinde bulunan ya da özel askeri operasyona karşı çıkan Morgenştern, Bi-2, Pornofilmı ve Diana Arbenina gibi grup ve sanatçıların konserlerine izin vermemişti.
 
Öte yandan Viyana'da Ukraynalıların protestosu nedeniyle Yunan kökenli Rus orkestra şefi Teodor Kurentzis'in konseri iptal edildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yeni başkomutanı olarak atanan Aleksandr Sırskiy, Alman televizyon kanalı ZDF'ye verdiği röportajda, "Ukrayna ordusunun saldırı eylemlerinden savunma operasyonu yürütmeye geçtiğini" söyledi. Sırskiy, "Operasyonumuzun amacı, mevzilerimizi, insansız hava aracı dahil elektronik harp anlamında teknik açıdan avantajlarımızı kullanarak, savunma hatlarını hazır tutarak düşmana maksimum kayıp vermektir" dedi. Ukraynalı komutana göre dronların yoğun kullanımı nedeniyle çatışmalar "yeni bir aşamaya" girdi.  Sırskiy, "Ukrayna ordusunun kendi sınırlarına ulaşarak çatışmayı sona erdirme hedefi" olduğunu ancak bu hedefe ulaşmak için toplumun birleşmesi gerektiğini kaydetti. Sırskiy,  askeri personeli korumak için ordunun gerekirse geri çekileceğini söyledi. Ukraynalı komutan, “Gerekirse mevzilerden çekilirim ama personelin ölümüne izin vermem” dedi.Ukrayna’nın yeni Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, ZDF’ye verdiği demeçte, askeri personeli korumak için ordunun gerekirse geri çekileceğini söyledi.
 
- Telegram hesabından video mesaj yayınlayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy ve Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un cephedeki askeri birimleri ziyaret ederek, Ukrayna birliklerindeki personel ve yönetimle ilgili sorunlar hakkında bilgi verdiğini söyledi. Zelenskiy, “Genelkurmay Başkanı Sırskiy ve Savunma Bakanı Umerov şu anda cephede. Bugün cephedeki tüm sıcak noktaları ziyaret ederek durumu rapor ettiler. İkmal, güçlendirilme, yönetim gibi mevcut sorunları çözüyorlar” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Reuters Rusya'dan kaynakların dayanarak verdiği haberde, "Amerikalı yetkililerin, Putin'in aracılarla Washington'a ilettiği, Ukrayna'daki çatışmanın ve ateşkesin dondurulması yönündeki önerisini görüşmeyi reddettiklerini" iddia etti.  Ajansın muhataplarına göre Putin, 2023'te Moskova'nın Orta Doğu'daki Arap ortakları da dahil olmak üzere aracılar aracılığıyla hem kamuya açık hem de özel mesajlarla Washington'a sinyaller gönderdi. İddiaya göre Putin çatışmayı mevcut konumlarında dondurmaya hazırdı, ancak kontrol ettikleri topraklardan vazgeçmek istemedi.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı basın servisi RBC'ya, ABD yetkililerinin Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirme konusunda Rusya ile müzakere yapmadığını söyleyerek Reuters haberini yalanladı. Açıklamada "Ukrayna'nın katılımı olmaksızın müzakere yürütmeyiz. 'Ukrayna olmadan Ukrayna'da çözüm olmaz'' ilkesine bağlıyız. Ukrayna'nın topraklardan vazgeçmeye zorlanmasını desteklemeyiz. Rusya bu savaşı sonlandırmanın yolunun Washington'dan geçtiğini düşünebilir. Ama bu elbette doğru değil” denildi. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi'ni Ukrayna ve İsrail'i desteklemek için fon tahsis edilmesini öngören bir yasa tasarısını acilen onaylamaya çağırdı. Dün tasarı ABD Senatosu'ndan geçti, ancak Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi sözcüsü Mike Johnson tasarının büyük ihtimalle reddedileceğini söyledi.
 
-  Joe Biden, Donald Trump'ın, Trump'a göre savunmaya çok az harcama yapan NATO müttefiklerini koruma konusundaki isteksizliğine ilişkin açıklamasını "akılsızca ve utanç verici" olarak nitelendirdi. Joe Biden, Trump'ın sözleri için, “Tarihimizde hiçbir başkan diktatörlere boyun eğmedi. Çok açık söyleyeyim: Asla boyun eğmeyeceğim. Bu beyinsizliktir, bu ayıptır, bu tehlikelidir. Bu Amerikan tarzı değil” dedi.
 
- AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Vladimir Putin'in yeniden başkan seçilmesinin ardından Rusya'nın Ukrayna'da yeni bir saldırı girişiminde bulunacağını iddia etti. Kiev'e yaptığı son ziyaretin ardından açıklama yapan Borrell, Ukrayna'ya verilen desteğin "acilen güçlendirilmesi" çağrısında bulundu,"AB ve üye devletlerinin önümüzdeki aylarda Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısına karşı koyacak araçları sağlamak için yapacakları şey hem Ukrayna hem de Avrupa Birliği'nin güvenliği açısından hayati önem taşıyacak" diye yazdı.
 
- Finlandiya'nın ardından Estonya, Rusya vatandaşlarını Rusya Federasyonu ile sınırının kapanma olasılığı konusunda uyardı. Estonya Polis Departmanından yapılan basın açıklamasında sınırın "göç baskısı" nedeniyle kapatılabileceği belirtildi. Raporda, "Son haftalarda Rusya, Avrupa Birliği'ne girme konusunda yasal hakkı olmayan bir grup yabancıyı kasıtlı olarak Estonya sınırına gönderdi" denildi. Estonyalı yetkililer, "bu faaliyet devam ederse Finlandiya'da yapıldığı gibi sınırı kapatmak zorunda kalacakları konusunda" uyardı. 
 
- UNESCO'nun raporuna göre, çatışmaların başlamasından bu yana Ukrayna'nın kültürel mirası yaklaşık 3,5 milyar dolar zarar gördü. Hasarı değerlendirmek için uydu görüntülerini kullanan UNESCO'ya göre, 340'tan fazla müze, anıt, kütüphane ve dini mekan da dahil olmak üzere yaklaşık 5 bin bina yıkıldı.
 
13 Şubat Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Amerikan senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolar tutarında askeri ve insani yardım yapılmasını öngören yasa tasarını kabul etti. Bazı cumhuriyetçilerin de aralarında bulunduğu 70 senatör tasarı lehinde oy kullanırken, 29 senatör hayır oyu verdi. Pakette en büyük payı 60 milyar dolarla Ukrayna'ya yapılacak yardımlar oluşturuyor. 
 
Ancak tasarının kabul edilebilmesi için Temsilciler Meclisi tarafından da onaylanması gerek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin sözcüsü Mike Johnson tasarıya karşı oy kullanacaklarını açıkladı.
 
- İki ülke arasındaki sınır gerilimi, olası barşı anlaşmasının geleceği hakkında soru işaretlerine neden olurken, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan müzakerelerdeki son durumla ilgili ilk açıklama geldi.
 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sınırda yaşanan son gerginliğin Ermenistan'ın provokasyonuna yanıt niteliği taşıdığı belirtilirken, Bakü’nün buna rağmen Erivan ile yürütülen barış sürecine sadık olduğu vurgulandı.
 
Açıklamada, "Azerbaycan, barış sürecine sadıktır, Ermenistan tarafını bu yöndeki çabaları tehlikeye atabilecek askeri gerginliklerden kaçınmaya çağırmaktadır" ifadesi yer aldı. (Sputnik)
 
Öte yandan Ermenistan sabah saaatlerinde yaşanan çatışma nedeniyle 4 askerini kaybettiğini duyurdu.
 
- Moskova Borsası'nda fon piyasası işlemleri sunucu kaynaklı bir hata nedeniyle geçici olarak durduruldu. Arıza giderildikten sonra işlemlere yeniden başlandı.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı Mellstroy adını kullanan blogger Andrey Burim hakkında yakalama kararı çıkardı. Burim'in hangi suçtan arandığı açıklanmadı.
 
- Fransa'da yabancı müdahalesini önlemek için kurulan devlet bürosu Viginum, 2022 şubat ayından bu yana Fransızca yayın yapan 193 internet sitesini "Rusya lehine propaganda yaptıkları" gerekçesiyle kayıt altına aldı.
 
- St. Petersburg'daki Pulkovo havalimanında "kenevirli jelibon" bulundurduğu gerekçesiyle 38 yaşında bir Almanya vatandaşı gözaltına alındı. RBC gazetesi Hamburg'tan uçağa binen şahsın İstanbul aktarmalı geldiğini yazıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Moskova Temyiz Mahkemesi, Marksist sosyolog Boris Kagarlitski'ye para cezası verilmesinin yetersiz olduğuna hükmetti. Kagarlitski 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sosyolog "terörizmi akladığı" iddiasıyla yargılanıyordu.
 
Kagarlitski Türkçeye de çevrilen Düşünen Sazlık kitabıyla tanınıyor.
 
FSB, daha önce yabancı ajan ilan edilen 64 yaşındaki Kagarlitski'ye "internet yoluyla terörizm çağrısı yapmak" suçlaması yöneltmiş, gözaltına alınan Kagarlitski soruşturmanın yürütüldüğü Komi Cumhuriyeti'nin Sıktıfkar şehrine gönderilmişti.
 
- Bloomberg ajansı, ABD'nin geçtiğimiz ekim ayında yaptırım kararı aldığı 50 tankerin yaklaşık yarısının Rus petrolü taşımayı bıraktığını yazıyor. Ajans tankerlere yaptırım kararı sonrasında Rusya'dan Hindistan'a giden petrol miktarının azaldığını, Yunan tankercilerin de Rus petrolü taşımayı reddetmeye başladığını bildirdi.
 
- Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Vladimir Putin'in başkanlık seçimi öncesinde adaylar arasında düzenlenenecek münazaralara katılmayacağını açıkladı.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı Estonya başbakanı Kaja Kallas hakkında yakalama kararı çıkardı. Rus basını Kallas'ın yanı sıra Litvanya, Letonya ve Polonya'dan devlet görevlileri hakkında da yakalama kararı çıkarıldığını bildiriyor.
 
- Azerbaycan Ermenistan birliklerine karşı "İntikam" operasyonu gerçekleştirdiğini duyurdu. Ordudan yapılan açıklamaya göre operasyon sırasında Ermenistan'a ait bir kontrol noktası "tamamen yok edildi".
 
- St. Petersburg'daki eski Hyundai fabrikası adını AGR Otomobil Fabrikası olarak değiştirdi. Fabrika Rus şirketi Art-Finans tarafından satın alınmıştı. Hyundai, fabrikada üretimi 1 Mart 2022'de Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonu gerekçe göstererek durdurmuştu.
 
- FSB Leningrad Vilayeti'nde doğal gaz boru hatlarına yönelik bir sabotaj girişiminin engellendiğini duyurdu. Olayda bir Ukrayna vatandaşının gözaltına alındığı bildiriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Senatosu pazartesi günü Ukrayna'nın yanı sıra İsrail ve Tayvan'a askeri yardıma ilişkin tasarının hızlı bir şekilde onayanması yönünde önemli bir prosedür adımı attı, ancak Temsilciler Meclisi Başkanı bunu engelleme tehdidinde bulundu. Analistler Washington'da "yardım krizi"nin Trump yanlısı Temsilciler Meclisi başkanının örgütlediği" direniş" nedeniyle hala devam ettiğini vurguluyor.
 
ABD Senatosu bu hafta İsrail ve Ukrayna'ya yardım paketine ilişkin nihai oylama yapacak. Oylamanın 14 Şubat Çarşamba günü yapılabileceği kaydedildi. Senato tarafından onaylanması halinde paket ABD Kongresinin Temsilciler Meclisi kanadına sunulacak.
 
Senatörler, ek bütçe tahsisine ilişkin tasarı üzerindeki tartışmanın 30 saatle sınırlı olacağı konusunda anlaştılar. Tasarıda Ukrayna'ya 60 milyar dolar, İsrail'e ise 14 milyar dolar civarı yardım planlanıyor. Tasarının son haline 66 senatör evet, 33'ü hayır oyu verdi.
 
Mitch McConnell liderliğindeki bazı Cumhuriyetçi senatörler de Ukrayna ve diğer müttefiklere acil yardım yapılmasından yana tavır aldı. Tartışma sırasında McConnel arkadaşlarına yardım etmeyi reddetmeleri halinde bunun ABD'nin imajını ve etkisini nasıl etkileyeceğini düşünmeye çağırdı.
 
Ancak diğer yandan Trump yanlısı Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson, dün yaptığı açıklamada, Cumhuriyteçilerin çoğunlukta olduğu meclisinin, müttefiklere yapılan yardımları desteklemeyeceğini, hatta bu yardımı ABD sınırı ve göç meselesinden ayıran tasarının yeni bir versiyonunu ciddiye bile almayacağını söyledi. Johnson, "Meclisteki Cumhuriyetçiler, herhangi bir sözde ek ulusal güvenlik yasa tasarısının, ulusal güvenliğin kendi sınırımızda başladığını kabul etmesi gerektiği konusunda tutumumuz  başından beri çok açıktı" dedi.
 
 - Alman televizyon kanalı N-TV'nin aktardığına göre Norveç istihbarat servisleri, "Kuzey Kore ve Çin'in desteğiyle Rusya'nın Ukrayna'daki konumunu güçlendirdiğini" rapor etti. Haberde, ABD'deki iktidar çatışmaları Kiev'e yardım etmeyi zorlaştırırken, Norveç istihbaratı Moskova'nın bölgede güç dengesini değiştirmek için doğru anı yakaladığı uyarısında bulundu. Norveç'in askeri istihbarat şefi Niels Andreas Stenneses, ulusal güvenlik riskleri hakkındaki yıllık raporunu sunarken, Kiev'in durumu değiştirme umudunu korumak için kapsamlı yeni Batı askeri yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti, "Rusya şu anda bir yıl öncesine göre daha güçlü bir konumda ve avantajlı durunmda. Moskova Ukrayna'nın yaklaşık üç katı kadar askeri harekete geçirebilecek pozisyonda. Rusya yaptırımlara "-beklenenden daha kolay uyum sağladı. Endüstrisinin yıl boyunca operasyonları desteklemeye yetecek kadar mühimmatı, insansız hava aracı ve füze üretme kapasitesi var" dedi. Stennes'e göre Rusya, İran, Belarus ve Kuzey Kore'den askeri destek alıyor, Çin ise silah sağlamasa da Rusya savunma sanayine makine, araç, elektronik ve yedek parça veriyor.
 
- ABD yönetimi, Avrupa Konseyi'nin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'ya yardım için kullanılmasına izin veren kararını destekledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller  “AB'nin Rus varlıklarını Ukraynalıların yararına kullanmak için atacağı her adım bizi cesaretlendiriyor. G7 de dahil olmak üzere müttefiklerimiz ve ortaklarımızla bu konuda aktif tartışmalara devam ediyoruz" dedi. Miler müzakerelerin konusunu, "hukuk  çerçevesinde ve uluslararası hukuka uygun olarak"hangi ilave eylemlerin mümkün olabileceğinin belirlenmesi" olarak açıkladı.
 
- Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusunun sınırda kendi topraklarına ateş açtığını iddia etti. Bakanlığa göre, Nerkin Hand köyü bölgesindeki Ermeni mevzilerine hafif silahlardan ateş açıldı. İlk verilere göre Ermeni tarafından iki asker hayatını kaybetti. Azerbaycan makamarı ise "Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin bir başka askeri provokasyonu sonucunda sınır birliklerinden bir asker yaralandı. Ermeni tarafının bu provokasyonu Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecine ciddi bir darbe indirdi" denildi. 
 
- Donald Trump, ABD'nin NATO'daki ortaklarının Kiev'e yardımı artırmaları, aksi takdirde Washington'ın kendi çıkarlarını ön planda tutması gerektiği çağrısında bulundu. Trump, ABD'nin Ukrayna'ya NATO ülkelerinin desteğinden 100 milyar dolar fazla yardım sağladığını belirterek, "Yeter. NATO'nun harcama düzeylerini eşitlemesi gerekiyor ve onlara kibarca sorarsanız bunu yapacaklardıt" dedi. Trump son yıllarda NATO'nun güçlendirilmesinden övgüyle bahsetti.
 
- Elon Musk, sosyal ağ X'teki mesajında "Yeni bir askeri yardım paketi Ukrayna'yı yenilgiden kurtaramayacak" dedi. Musk "Bu yardımların Ukrayna'ya faydası yok, savaşın uzatılmasının da Ukrayna'ya faydası yok. Bunun anlaşılması çok önemli" dedi.
 
-  Münih Güvenlik Konferansı organizasyonu tarafından hazırlanan Güvenlik Endeksi 2024 raporuna göre, Rusya geçen yıl Almanya’da hakın gözünde "en büyük tehdit" sayılırken, bu yıl  yedinci sırada yer aldı. G-7 ülkelerinimn geneline bakıldığında da Rusya en büyük tehdidi sıralamasında bu yıl dördüncü oldu. Göçmen akını ve terör tehdidi artık en büyük tehdit olarak görüyor.

6 OCAK-16 ŞUBAT ARŞİVİ

ÖNCEKİ GELİŞMELER- ARŞİV

- Ekvador, ABD'ye Rus ekipmanı tedarik etme kararını geri aldı. Rusya Büyükelçisi Vladimir Sprinçan, Başkan Daniel Noboa ile yapılan görüşmelerin ardından, bu kararın önümüzdeki hafta resmen açıklanacağını söyledi. Noboa, ülkesinin tarafsız statüsü ve daimi BM üyeliği göz önüne alındığında, "kimsenin tarafında bir çatışmanın içine çekilmeyi" göze alamayacağını söyledi.  Rusya, dün Ekvador'dan muz ithalatına yönelik kısmi yasağı kaldırdı .
 
Ocak ayında Daniel Noboa, karşılığında 200 milyon dolar değerinde yeni teçhizat almak üzere ABD'ye Rus ve Ukrayna menşeli askeri teçhizat vermeyi planladığını açıklamış ve Washington'un gelecekte Ukrayna'ya eski teçhizatı gönderebileceğini itiraf etmişti. Rusya, Ekvador'u bu tür eylemlerin kabul edilemezliği konusunda uyarmış, muz ithalatına da sınırlama getirilmişti.

 

 
- Çek Cumhuriyeti, Ukrayna'ya 800 bin top mermisi sağlayacak yabancı tedarikçiler bulduğunu duyurdu. Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Prag'ın Avrupa Birliği dışında 800 bin top mermisi kaynağı bulduğunu ve ABD, Almanya, İsveç veya diğer ülkelerin mali desteği olursa birkaç hafta içinde Ukrayna'ya teslim edebileceğini söyledi. Pavel, mermilerin satın alınacağı ülkeleri belirtmedi. 

- NBC News, ABD'nin "Kırım'dan ötesini" vurma kapasitesine sahip ATACMS roketleri Ukrayna'ya vermek istediğini olduğunu bildiriyor. ABD geçtiğimiz yıl Ukrayna'ya 160 km menzile sahip ATACMS roketler vermişti. Habere konu olan roketler ise 300 km menzile sahip. Ancak televizyon kanalı söz konusu askeri yardımın gerçekleşebilmesi için öncelikle ilgili tasarının Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması gerektiğine dikkat çekiyor. Tasarının onaylanması durumunda Beyaz Saray'ın ilk yardım paketlerinden birinde ATACMSları Ukrayna'ya vereceği tahmin ediliyor.

Önce Amerika. Bir avuç süper muhafazakar Cumhuriyetçinin, Ukrayna'nın işgalci Rusları savuşturmak için çaresizce ihtiyaç duyduğu 60 milyar dolarlık ABD askeri yardımını engellemesinin temel nedeni budur. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson 27 Şubat'ta "Önce Amerika'nın ihtiyaçlarını karşılamalıyız" dedi ve Temsilciler Meclisi'nin Ukrayna, İsrail ve Tayvan için Senato'nun halihazırda kabul ettiği yardım tasarısını neden oylamayacağını açıkladı .
 

- Rusya'nın İvanovo vilayetinde İl-76 model bir askeri nakliye uçağı düştü. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kalkış sırasında uçağın motorlarından birinde yangın çıktığını belirtiliyor. Uçakta 8'i mürettebat olmak üzere 15 kişi bulunuyordu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама