Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Putin kime hangi mesajı verdi?

Moskova'da düzenlenen 'Rusya Çağırıyor!' adlı uluslararası yatırım forumunda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şu anda tüm küresel ekonomik ilişkiler sisteminde geri dönüşü olmayan değişimler yaşandığını belirtti.
 
Rus VTB Bankası tarafından Uluslararası Ticaret Merkezi'nde düzenlenen forumda katılımcılara hitap eden Putin, Batı'nın eylemlerinin bizzat Batı tarafından on yıllar içinde inşa edilen ekonomik ilişkiler sistemini bozduğunu belirterek, Rusya'nın küresel ekonomide gerçekten demokratik bir kalkınma modelinden yana olduğunu vurguladı.
 
Rusya lideri, "Şu anda tüm küresel ekonomik ilişkiler sisteminin temel ve daha önce de söylediğimiz gibi geri dönüşü olmayan bir değişim aşamasından geçtiğini biliyorsunuz. Bu değişimlerin nedeni, önceki küreselleşme modelinin yerini çok kutuplu bir modele bırakması" dedi.
 
"Gerçekten demokratik ve ekonomik faaliyetin tüm katılımcıları arasında gerçek, adil rekabetin fiilen hakim olduğu yeni bir model yaratmak istiyoruz" diye devam eden Putin, küresel ekonomideki bu değişimin ve yeni liderlerin ortaya çıkışının nesnel ve büyük ölçüde doğal bir süreç olduğunun altını çizdi.
 
Geçen yıl Batı'nın aldığı ilk kararlardan birinin Rus bankalarını Visa ve MasterCard sistemlerinden çıkarmak olduğunu anımsatan Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Mal ve hizmetlerin ödemesini imkansız hale getirme hesapları yaptılar. Buna bağlı olarak da Rus bankacılık sektörünü felç edeceklerini düşündüler. Ancak pratikte vatandaşlar ve işletmeler, bugün başarılı bir şekilde işleyen ve gelişen ulusal ödeme sistemine kesintisiz geçişi neredeyse fark etmediler. Aynı zamanda Batılı şirketlere komisyon ödemeyi de bıraktık. Rusya'da kazanabileceklerinden yalnızca daha azını aldılar."
 
Dolar ve euro'nun hakimiyetinin bulunduğu, ödemelerin yalnızca Batılı bankalar ve SWIFT sistemi üzerinden yapıldığı finans altyapısının da itibarını yitirdiğini kaydeden Putin, bugün bu altyapının yerini ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerin başarıyla aldığını vurguladı.
 
Putin, Rusya'nın küresel ödeme sistemlerine erişimini kısıtlayan hasım ülkelerin hedeflerine ulaşamadığının altını çizerek, aksine Moskova'nın bu alandaki egemenliğini güçlendirdiğini ve bunu kendinden emin şekilde gerçekleştirdiğini söyledi.
 
Dünyanın köklü değişimlerin ve ciddi sınamaların yaşandığı bir döneme girdiğini yineleyen Putin, şöyle devam etti:
 
"Bu sadece belirli şirketler ve sektörler için değil, dünyanın tüm ülkelerini ve bölgelerini etkiliyor. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum; yalnızca güçlü, istikrarlı, egemen bir ülke bu aşamayı başarıyla geçerek yeni küresel ekonominin büyüme merkezlerinden biri haline gelebilir."
 
Tüm Batı yaptırımlarına rağmen Rusya’daki yabancı şirket sayısının 2022 yılına kıyasla artmadığını, aksine arttığını kaydeden Putin, birçok yabancı şirketin, ülkelerindeki yetkililerin baskısına rağmen
Rusya’da çalışmak istediğini, bir çoğunun sadece isimlerini değiştirdiğini söyledi.
 
“Birçok yabancı kurum ve kuruluş, hükümetlerinin, yetkililerinin baskılarına rağmen ülkemizde çalışmaya devam etmek istediklerini bize bildirdi” diye konuşan Rus lider, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Çalışmaya devam etmek isteyenlerin aldıkları kararı biz sadece memnuniyetle karşılıyoruz. Bir çoğu dış baskılara rağmen isimlerini değiştirdi ya da isimlerini koruyarak çalışmaya devam etti. Bazıları da varlıklarını basitçe yerel yönetime devrederek, dürüst olmak gerekirse, geri satın alma opsiyonuyla sattığını açıkladı hepsi bu.”
 
Rus lider, Moskova’nın pazarın açık ve rekabetçi olmasıyla ilgilendiğinin altını çizdiği konuşmasında, “Rusya, hiç kimseyi ihraç etmeye çalışmıyor ve sınırlarını kimseye kapatmıyor” ifadelerini kullandı.
 
ABD başta olmak üzere kolektif Batı'nın teknolojiyle birlikte tüm alanlarda her ne pahasına olursa olsun hakimiyetlerini korumak istediklerine dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı, ancak bunun imkansız olduğuna değinirken, “Bugün sözde kolektif Batı, ama hepsinden önemlisi ABD, her ne pahasına olursa olsun özellikle teknolojik alanda hakimiyetini sürdürmek istiyor. Bu mümkün mü, değil mi diye sorarsanız, Tabii ki hayır” yanıtını verdi.
 
Putin, Rusya ekonomisinin en zor meydan okumalara karşı koyacak güçte olduğunu kanıtladığını belirterek "Rusya ekonomisi, ülkemizin gelişimini kısıtlamaya yönelik dış müdahalelerle etkili bir şekilde başa çıkıyor. Bunun teminatının, son 20 yılda oluşturduğumuz temel güvenlik marjı olduğu görüldü. Bu süreçteki önemli bir aşama, Rusya'ya yönelik ilk büyük ölçekli yaptırımların uygulanmasını izleyen 2014 yılıydı. O dönemde tüketici sektörünü geliştirmeye, finans sektörünü güçlendirmeye ve kendi ödeme altyapımızı oluşturmaya odaklandık" dedi.
 
Putin, konuşması sırasında Rusya'nın kalkınma sürecini kimsenin durduramayacağı mesajını da verdi.
 
Rusya lideri, "İleriye bakmalı, ilerlemeli, geniş bir cephede hareket etmeliyiz, öncelikle de ekonomik büyümenin faktörü haline gelen eğitim alanında. Bunu da, bu şekilde, çağdaş ve uygar bir şekilde çalışmak isteyenlerle yapmalıyız. Hiç kimse kalkınmamızı durduramaz, yavaşlatamaz" diye konuştu.
 
Bazı uzmanların Batı'nın yaptırımları nedeniyle Rus bankalarının gelişiminin duracağını öngördüğünü ancak bunun aksine Rus bankacılık sektörünün etkinliğini artırdığını söyleyen Putin, bu yıl Rus bankalarının kullandırdığı kredi hacminde tüm zamanların rekorunun kırıldığını, bunun hem kurumsal kredilerde, hem de ipotek kredilerinde geçerli olduğunu vurguladı.
 
Putin, iç pazarın büyümesi ve Rusya'nın Asya, Ortadoğu, Güney Avrasya, Latin Amerika ve Afrika ülkeleriyle temaslarının genişlemesinin ekonomik gelişim dahil hemen hemen her projede ek fırsatlar açtığına da değinirken, bir buçuk yıl içinde yerli hafif sanayi şirketlerinin sayısının yüzde 80, mobilya üreticilerinin sayısının yüzde 30, aynı zamanda Rusların sahip olduğu ticari marka sayısının üçte birden fazla arttığını kaydetti.
 
Çinli bir iş insanının sorusu üzerine Rusya'nın Çin'le askeri teknolojiler de dahil tüm alanlarda işbirliğine hazır olduğu yanıtını veren Putin, "Tanrı'ya şükür ki, Çin'le ilişkilerimiz en üst düzeyde etkili bir şekilde gelişiyor. Gelecek yıl veya önümüzdeki yıllarda ticaret hacminde 200 milyar dolara ulaşma hedefini koyduk. Daha bu yıldan 200 milyar dolara ulaşıyoruz, bundan kimsenin şüphesi yok" dedi.
 
Konuşmasının devamında Rusya Merkez Bankası'nın politika faizlerini yüzde 13’e yükseltmesiyle ilgili tartışmaları da değerlendiren Putin, faiz oranlarıyla ilgili her zaman tartışmalar olduğunu anımsatarak, ancak rakamların genel olarak doğru gelişme yönünün seçildiğini ve doğru şekilde inşa edildiğini gösterdiğini kaydetti.
 
Rus lider, asıl meselenin ekonominin etkili bir yapısal dönüşümü, vatandaşların işgücü verimliliğini ve gelir artışını sağlamak olduğuna vurgu yaparken, hükümetin görevinin insanların yaşam kalitesini iyileştirmek için uygun koşullar yaratmak olduğunu sözlerine ekledi. (Sputnik)

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl sonuna kadar Ukrayna'da ateşkes bekliyor musunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама