Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

Turizm ve sorular: Allah'ın Rus'u neden Türkiye propagandası yapıyor?

 

Allah'ın Rus'u neden Türkiye propagandası yapıyor?

Çok uzun zamandır ortalıkta yoktu kerata. Istakoz rengi suratla daldı içeri. Rusların çoğunun talihsizliği bu: Güneşte kalınca bronzlaşamıyorlar, tonla votka içmiş gibi kızarıyorlar! Bu kez sürüden ayrılmış ve Kaş'a gitmiş. Bayılmış. "Beş yıldızlı tatil hapishanelerinizden nefret ediyorum" diye homurdandı. Bir gün önce Antalya'da patlayan bomba Rusya'yı sallamıştı.

"Sen bu sefer Rus medyasında bir gariplik hissetmedin mi" diye sordu ukala tavrıyla.
"Yine gazetelerin çoğunda milleti paniğe sevk edecek haberler vardı. Yalan mı" dedim.

"Sizin şu duygusallığınızı anlamıyorum" dedi başını sallayarak. "Ne bekliyordun yani? Antalya'da bomba patlamış, dört kişi ölmüş, PKK çıkmış yeni saldırı tehdidinde bulunmuş, yüz binlerce Rus vatandaşı orada tatil yapıyor. Rus medyası çıkıp da 'Korkmayın canım, bir şey olmaz, gidin Antalya'ya' mı desin? Tabii ki, insanları uyaracak. 'Tehlike ve tehdit var' diyecek."

Benim 'Rusya gurum' dediğim velet, daha yaşı 25'i bulmadan bu kadar aklı nereden buldu, bilmiyorum. Birkaç dil bildiği için bir Rus şirketinin dış ilişkiler müdürü yapmışlar. Antenleri müthiş çalışıyor. Türkiye'yi çok yakından izliyor.

"Sen bırak gazeteleri. Rus halkı da bozuldu. Türkler gibi, artık gazete okumak yerine televizyon seyrediyorlar" dedi. "Üç büyük kanalın ana haber bültenlerinde olup biteni nasıl verdiklerini izledim. En etkilisi, yaptıkları sokak röportajlarıydı. Herkes 'Niye korkalım ki? Dünyanın her yerinde terör tehdidi var. O zaman hiçbir yere gitmeyelim mi?' diyordu. Bundan iyi 'sakinleştirici' olur mu?"

Düşününce, ben de popüler NTV televizyonunun o akşamki bülteninden bir 'özel haberi' hemen hatırladım. 'Kurgu' olduğuna kalıbımı basacağım bu haberde, Türkiye'ye en çok turist götüren bir Rus turizm şirketinin acentasına giren Rus çift, "Antalya'ya gitmek istiyoruz" diyor. Acenta sahibi "Ama orada bomba patladı, korkmuyor musunuz" diye soruyor. Genç çift "Kesinlikle korkmuyoruz. Türkiye'ye gitmekten vazgeçmeyiz" diyor. Bu arada ekrana birkaç kez, ünlü Rus turizm şirketinin logosu geliyor. Bunu Mişa'ya anlattım.

"Ben de gördüm" dedi. "Bizim memlekette böyle bir haberi kimse hayrına yapmaz. Bu PR haberiydi ve kesinlikle birileri gerekli ödemeyi yapmıştır." Sonra, geçenlerde Komsomolskaya Pravda gibi tirajı en yüksek halk gazetelerinde güncel haberler arasında özenle yayımlanan bir okur mektubundan söz etti. Hesapta bir Rus hanım okurun kaleme aldığı, Türkiye'ye övgüler düzen mektup, tam da bazı çevrelerde Türkiye karşıtı hava yaratılmak istenirken basılmıştı.

"O gazetede, o sayfada değil okur mektubu, parasını ödemeden haber bile basmazlar. Yine birileri Türkiye PR'ı yaptı" diye meseleyi aydınlattı çok bilmiş Mişa!

O geldiği gibi gitti, beni 'eskimeyen' düşüncelerle baş başa bıraktı. Yıllardır Rusya'da savunduğum bir tez var: Türkiye'nin lobiciliğini biz Türkler ne kadar istesek de etkili yapamayız. Herkes bizim sübjektif olduğumuzu bilir. Bu işi Rusların kendisine yaptırmak lazım. Bunun yolu da 'karşılıklı çıkar'. Mesela turizmde Ruslar Türkiye'ye ne kadar çok yatırım yapar, ne kadar çok otel alırsa, o kadar iyi. O zaman 'bizim' otellerimize değil 'kendi' otellerini doldurmak zorunda kalacaklar, bir bomba patlayıp da panik başlayınca bundan en çok kendileri para kaybedeceği için 'mecburi Türkiye dostu' olacaklar ve 'lobiciliğimizi' cansiperane yapacaklar. ışte son örnek: Türkiye'den en fazla ekmek yiyen Rus tur operatörü, garantili olarak satın aldığı uçak koltukları, otel yatakları elinde patlarsa duman olacağını bildiği için, Rus medyasında bizim Türk şirketlerinden daha fazla Türkiye propagandası yapmaya uğraşıyor. Ve onlarda hem para, hem de ilişki daha sağlam olduğu için, her yere ulaşıyor. Bundan iyisi can sağlığı!

Biz Mavi Akım'ı, Rusya'daki Türk yatırımlarını bu yüzden destekledik, Rus sermayesinin Türkiye'ye akma planlarını da bu yüzden destekliyoruz. Romantizmin, hamasi nutukların değil, karşılıklı çıkarların ilişkilerin rotasını çizdiği bir çağda yaşıyoruz. Ülkeler arasunda sıkı dostlukların sırrı: Çıkarlar. Türkiye ile Rusya'yı 'tek taraflı' değil, 'karşlılıklı' ekonomik bağımlılık 'sıkı dost' yapacak. Turizmde bunun güçlü sinyalleri geliyor.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама