Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Erdoğan'ın Libya açıklaması, Putin'in Suriye gerekçesini hatırlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece TRT ortak yayınındaki "Cumhurbaşkanı Özel" programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Libya ile ilgili yaptığı açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'im Suriye'deki Rus askeri varlığının meşruluğu ile ilgili gerekçesini hatırlattı. 

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası konusuna değinen Erdoğan, "Libya'nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümeti eğer bir destek isterse Türkiye'den askerimiz Libya'ya gider mi?" şeklindeki soru üzerine, "Böylesine bir çağrı özellikle Türkiye'ye tabii ki bu hakkı tanır. Yani Libya halkından, yönetiminden böyle bir davet geldiği anda bu bizim için adeta bir hak doğurur" diye konuştu.
 
BBC'nin aktardığına göre Erdoğan, Libya ile askeri güvenlik ve denizde hakkaniyet konusunda yapılan anlaşmayı hatırlattı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj (fotoğrafta), kasım sonundan Ankara'da Erdoğan ile görüşmüştü.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 2011'den beri Libya'ya silah satışının önüne geçen bir ambargo uyguladığını hatırlatarak, "Ancak Libya Ulusal Hükümetinin çağrısı karşısında asker gönderme faaliyeti bu kapsamda yorumlanamaz. Böyle bir davet gelmesi durumunda Türkiye nasıl bir inisiyatif üstleneceğine kendisi karar verecektir" dedi.

"Türkiye, Libya'da faaliyet gösteren gemileri, şirketleri ve insani yardım kuruluşlarını koruma hakkına da sahiptir" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı, "Türkiye dışına asker gönderilmesi koşulları ve buna ilişkin olarak mevzuatımız bakımından atılması gereken adımlar var" diye konuştu.

Libya ile mutabakatı, "Libya'nın meşru yönetimi olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladıklarını" kaydeden Erdoğan, "Bu mutabakat muhtırası ile Türkiye esasında, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandı. Bu adımdan başta Yunanistan olmak üzere Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ciddi manada rahatsız oldu" diye konuştu.

Erdoğan, Batı'da da bazı ülkelerin benzer rahatsızlıklar duyduklarını ve bunları NATO ve değişik yerlerdeki toplantılarda dile getirdiklerini söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Diğer uluslararası aktörler, bu anlaşma ile Türkiye'nin çizdiği alanlarda onay almaksızın arama-tarama faaliyeti yapamaz. Güney Kıbrıs, Mısır, Yunanistan ve İsrail, bu bölgeden Türkiye'nin onayı olmadan doğal gaz nakil hattı kuramaz. Dolayısıyla bizim bu noktada herhangi bir taviz vermemiz mümkün değil."
Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama çalışmalarına değinen Erdoğan, "Bir sondaj gemisi daha alacağız. Bu araştırmaları sadece Akdeniz'de değil, zaman zaman Karadeniz'de, hatta belki uluslararası sularda sürdüreceğiz" diye konuştu.

Rusya'nın Suriye savunması

2015 Eylülünde, Suriye hükümetinden gelen davet ve varılan anlaşma uyarınca Rusya Suriye'ye askerlerini yollamıştı. Savaşın gidişatını tamamen değiştiren bu hamlenin ardından Rusya devlet Başkanı Putin, meşru Suriye yönetiminden gelen davet üzerine böyle bir karar aldıklarını, Rusya askerleri dışındaki tüm yabancı güçlerin meşruiyetleri olmadıkları için geri çekilmeleri gerektiğini sık sık tekrarlmıştı. 

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, Suriye'deki "nihai amacın" tüm yabancı askerlerin çekilmesi olduğunu söyledi.  Peskov; "Suriye’deki Amerikan askerlerinin varlığıyla ilgili görüşlerimiz çok iyi biliniyor. Suriye hükümetinin talebiyle Suriye topraklarında meşru bir şekilde var olan tek güç Rusya’ya ait. Ve doğal olarak, nihai amaç, Suriye’deki tüm yabancı asker ve görevlilerin tamamen geri çekilmesini sağlamak” demişti.

1 Ekim 2019'da Kommersant gazetesine yansıyan bir habere göre, Rusya ordusuun, 30 Eylül 2015 tarihinde terör örgütü IŞİD ile mücadele gerekçesiyle, Şam hükümetinin daveti ile Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasının üzerinden geçen dört yıl boyunca 108 Rusya askeri hayatını kaybetti.  Suriye’deki askeri operasyonları boyunca Rusya’nın sekiz uçağı, altı helikopteri düşürüldü.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Suriye’de Rus savaş jetleri 40 binden fazla uçuş yaptı. 5 yılda 122 bin 400 hedef imha edildi, 1400 yerleşim birimi IŞİD ve diğer örgütlerden temizlendi, 87 binden fazla militan Rus birlikleri tarafından öldürüldü.

Suriye’de 2015’den bu yana 68 bin 500 Rusya askeri görev yaptı.

10.12.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама