Ruble üzerinde baskı: Değer kaybı sürebilir
Rus rublesi hafta başında dolar ve yuan karşısında değer kaybetti. Moskova Borsası verilerine göre yuanın ruble karşısındaki kuru yüzde 1,8 artarak 12,73 rubleye çıktı. Gün içinde 12,51-12,74 bandında işlem gören yuan, 9 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Rubledeki değer kaybında Maliye Bakanlığı'nın döviz ve altın alımlarını artırma kararı etkili oldu. Bakanlık, 7 Ekim-6 Kasım döneminde bütçe kuralı kapsamında 279,4 milyar ruble tutarında döviz ve altın alacak. Günlük alım miktarı 12,7 milyar ruble olacak. Bir önceki dönemde günlük alım 2,5 milyar rubleydi. Merkez Bankası'nın satış işlemleri de hesaba katıldığında, Ulusal Refah Fonu için net döviz alımı günlük 1,92 milyar rubleden 12,12 milyar rubleye çıkacak.
Veles Capital analisti Yuriy Kravçenko'ya göre ruble, yeni alım parametrelerinin açıklanmasının ardından zayıfladı. Artan alımlar, petrol ve doğalgaz gelirlerinin yükselmesinin beklendiğine işaret ediyor. Ancak petrol fiyatları, ihracat gelirlerinin ülkeye girişi, döviz satışları ve bütçe işlemleri arasındaki zaman farkları, kısa vadede döviz arz ve talebi dengesini önemli ölçüde değiştirebiliyor. Ayrıca ekim başında ihracatçıların faaliyetlerinin azalması da piyasada döviz lehine bir hareket yaratıyor.
BKS Mir Investitsiy analisti Dmitriy Babin, Merkez Bankası'nın döviz talebine ek olarak yakıt, üretim tesisleri ve altyapının yeniden inşası için yapılan dış alımların da ruble üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. Rus uzmana göre ruble bir süre daha değer kaybedebilir ve yuanın önümüzdeki işlemlerde 12,8 rublelik direnç seviyesini aşmayı denemesi mümkün. Rubleyi destekleyen başlıca unsurlar ise yüksek Merkez Bankası faizi ile Ural petrolünün varil fiyatının 100 doların üzerinde seyretmesi.
7.10.2026

Реклама