Bütçe açığı arttı, Merkez Bankası kuru serbest bırakma niyetinde
Rusya Merkez Bankası (MB), 2023 sonbaharında uygulamaya konan ve rubeyi güçlendirmek için ihracatçılara döviz gelirlerini ülkeye getirip belirli bir oranını satma zorunluluğu getiren düzenlemenin sona erdirilmesini önerdi. Bu öneri, bütçe gelirlerinde yaşanan sert düşüşle birlikte değerlendiriliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseyev, Merkez Bankası'nın mevcut koşullarda bu kuralın uzatılmasına gerek duymadığını ifade etti. Hükümet, bu öneri üzerinde halen değerlendirme yapıyor.
Söz konusu zorunluluk, dolar kurunun 100 rubleyi aşmasının ardından getirilmişti. Başlangıçta ihracatçılara döviz gelirlerinin %80’ini ülkeye getirme ve bu tutarın %90’ını piyasada satma yükümlülüğü getirilmişti. Ancak bu oran zamanla düşürülerek en son %40 seviyesine çekildi.
Öte yandan, Bloomberg verilerine göre, ruble yıl başından bu yana %38 oranında değer kazanarak dünyada en hızlı yükselen para birimi oldu. Fakat uzmanlara göre bu değerlenme, bütçede ciddi açıklar yaratıyor ve kontrollü bir kur zayıflaması gündeme gelebilir.
Nitekim, Şubat ve Mart aylarında petrol ve gazdan elde edilen bütçe gelirleri yıllık bazda %17 oranında azaldı. Nisan ayında Urals tipi Rus petrolünün varil fiyatı 50 doların altına gerilerken, bütçede bu fiyat 69,7 dolar olarak öngörülüyordu. Ruble cinsinden petrol fiyatı ise 2021'den bu yana en düşük seviye olan varil başına 4700 rubleye indi. Bu durum, enerji gelirlerinde planlanan 10,8 trilyon rublenin 3,1 trilyonunun eksik kalmasına neden olabilir.
RBC'ya konuşan uzman Alekseyey Tretyakov’a göre bu durum bütçe açığını %3’e çıkarabilir ve 6,5 trilyon ruble ile pandemi dönemindeki rekoru aşabilir. Tretyakov, yıl içinde dolar kurunun yeniden 110–120 rubleye yükselebileceğini öngörüyor.
17.4.2025

Реклама