Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Rusya inşaat sektöründe finansman sıkıntısı yaşanıyor

Kommersant'ın aktarığı Merkez Bankası verilerine göre, Kasım 2024’ten bu yana üç ay üst üste inşaat şirketlerinin banka kredisi sözleşmelerinde düşüş yaşanıyor. Uzmanlar, bu eğilimin Ocak 2025’ten sonra da devam ettiğini ve yüksek faiz oranları ile ipotek talebindeki azalışın bu durumu daha da kötüleştirdiğini belirtiyor. Eğer trend böyle sürerse, 2027 yılına kadar yeni projelerde ciddi bir azalma yaşanabilir ve piyasada konut arzı sıkıntısı oluşabilir.
 
Merkez Bankası’nın proje finansmanı verilerine göre, Ocak 2025’te inşaat şirketleriyle yapılan kredi sözleşmelerinin sayısı 255 adet azalarak 11 bin 13’e düştü. Bu, 2019’dan beri kaydedilen en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti. Para bazında bakıldığında, aktif kredi sözleşmelerinin toplam değeri 20,4 milyar rubleye geriledi. En büyük azalışın Ocak 2022’de 105 sözleşme ile yaşandığı düşünülürse, günümüzdeki düşüş trendinin çok daha ciddi olduğu görülüyor.
 
Uzmanlar, proje finansmanındaki düşüşün büyük ölçüde yeni inşaat projelerinin azalmasından kaynaklandığı görüşünde. Dom.RF Analitik Merkezi Başkanı Mihail Goldberg’e göre, 2025’in ilk iki ayında başlatılan konut projelerinin toplam alanı 4,5 milyon m2 olarak gerçekleşti. Bu ise 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir düşüş anlamına geliyor. Ayrıca, ipotekli konut kredileri de Ocak 2025’te yıllık bazda yüzde 57 oranında azalarak sadece 32 bin adet kredi verildi.
 
Gazete bir başka haberde konut projeleri için arsa yatırımlarının ciddi şekilde düşüşe geçtini de aktardı. 2025 yılı sonunda bu alana yapılan yatırımların 200 milyar ruble seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu, 2024 yılına kıyasla yüzde 45’lik bir azalmaya işaret ediyor.
 
IBC Real Estate ve NF Group’un verilerine göre, yatırımcıların arsa alımlarını sınırlamasının temel sebeplerinden biri proje finansman maliyetlerinin yükselmesi. Ricci danışmanlık şirketinin genel müdürü Andrey Postnikov, inşaat maliyetlerindeki artışın da firmaların bütçelerini daralttığını belirtiyor. Bu yüzden birçok inşaat şirketi, yeni arsa satın alma planlarını erteliyor.
 
Buna rağmen, 2025’in ilk haftalarında konut projeleri için yapılan yatırım anlaşmalarının sayısı geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Nikoliers şirketinden Timur Rıvkin, piyasada hareketliliğin devam ettiğini ve birçok yatırımcının uzun vadede kazançlı çıkmak için arsa satın almaya devam ettiğini söylüyor. Ancak genel olarak Rusya genelinde yeni konut projelerinin başlangıç seviyeleri beklentilerin gerisinde kalıyor.
 
Konut sektörüne yönelik yatırımların tekrar artması için finansman maliyetlerinin düşmesi ve Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmesi gerektiği görüşü hakim. Ancak bazı inşaat şirketleri, mevcut koşullar nedeniyle konut projelerinden ziyade depo ve lojistik sektörüne yönelmeye başladı. Özellikle e-ticaretin büyümesiyle depo alanlarına olan talep artarken, Moskova ve çevresinde 2030’a kadar 4,3 milyon m2 yeni depo alanı inşa edilmesi bekleniyor.
 
11.3.2025

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
2025 içinde Ukrayna krizinin barış anlaşmasıyla sonuçlanma ihtimali...
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама