Tüketici kredileri Rusya'da bir yıl sonra ilk kez geriledi
Rusya Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, Ekim 2024’te teminatsız tüketici kredilerinde yüzde 0,3’lük bir azalma yaşandı. Kommersant gazetesi bu kategoride Aralık 2023’ten bu yana ilk kez düşüş kaydedildiğine dikkat çekiyor. Kredilerdeki daralma, faiz oranlarının artması ve düzenleyicinin daha sıkı makro ihtiyati politikalar uygulamaya başlamasıyla ilişkilendiriliyor. Borç yükü oranı (PDN) yüzde 50’nin üzerinde olan kredilere getirilen sınırlamalar, kredi kullanımını daha da zorlaştırdı.
Bu ortamda sorunlu kredilerin oranında da artış gözleniyor. Sorunlu tüketici kredileri yüzde 0,1 artışla yüzde 4,3’e, teminatsız krediler ise yüzde 0,2 artarak yüzde 7,9’a ulaştı. Ayrıca, yeniden yapılandırma taleplerinde artış söz konusu. Merkez Bankası, bunun yüksek faiz oranlarıyla verilen kredilerin “olgunlaşma” sürecine girmesi ve geri ödeme zorluklarının artmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Özellikle kredi geçmişi olmayan yeni müşterilere verilen kredilerde temerrüt oranlarının arttığı vurgulandı.
Ekim ayında otomobil kredilerinde büyüme yüzde 5,2’den yüzde 1,9’a geriledi. Bu düşüş, hurda araç vergisinin artırılmasıyla ilişkilendiriliyor. İpotek kredilerinde de büyüme hızı azaldı; Artış ekimde yüzde 0,7 ile sınırlı kaldı. Verilen ipotek kredilerinin yaklaşık yüzde 70’i devlet destekli programlardan sağlanırken, toplam kredi hacmi bir önceki aya göre yüzde 7 düşüşle 250 milyar ruble olarak gerçekleşti.
Buna karşılık, kurumsal kredilerde tarihi bir artış yaşanıyor. Ekim ayında şirketlere verilen krediler 1,9 trilyon ruble artarak rekor seviyeye ulaştı. Bu büyümenin büyük bir kısmı, petrol ve petrokimya sektörlerinde yatırım projelerinin finansmanına yönelik kredilerden kaynaklandı. Yılın ilk on ayında, bankaların şirketlere sağladığı toplam kredi ve tahvil hacmi yüzde 16,4 artış gösterdi. Yıl sonuna kadar bu oranın yüzde 17-20 arasında olması bekleniyor.
29.11.2024
Реклама