Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

"Petrolde Suudiler Rusya'yla fiyat savaşına mı giriyor?"

"Rusya'nın petrol ihracatında yaşanan son gelişmelere göre, Çin ile olan ticaretinde önemli bir konumunu korusa da, bu pozisyonu gelecekte tehlikeye girebilir. Çin pazarında petrol liderliğini elinde bulunduran Rusya, Suudi Arabistan ile rekabet halinde ve bu durum yakında Suudi Arabistan’ın agresif fiyat politikaları nedeniyle daha da şiddetlenebilir."
 
Bu değerlendirme, petrol piyasasındaki son geişmeleri ele alan Nezavisimaya Gazeta'daki bir yoruma ait. Anastasya Başkatova imzalı analizde, "Özellikle Suudi Arabistan'ın piyasaya daha fazla petrol arz ederek fiyatları düşürebileceği yönündeki sinyaller, Rusya'nın bu önemli pazarda payını korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor" denildi.
 
Yazı özetle şöyle:
 
"Suudi Arabistan’ın, petrol fiyatlarını düşürme konusunda geçmişte deneyimi bulunuyor. Batı medyasında çıkan haberlere göre, Suudi Arabistan'ın yeniden düşük fiyat politikalarına dönebileceği ve bu sayede Çin gibi büyük pazarlarda Rusya’ya karşı avantaj sağlamayı hedeflediği belirtiliyor. Rusya'nın Çin’e petrol ihracatında önemli bir artış sağlaması, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar ve Avrupa pazarından çekilmesiyle mümkün olmuştu, ancak bu avantajın sürdürülebilirliği şüpheli hale gelebilir.
 
Rusya'nın Çin'e petrol satışlarında uyguladığı fiyat indirimleri Mart 2022'de başlamış ve zamanla %16'ya kadar çıkmıştı. Ancak bu indirim oranı 2024'te %5’in altına düştü. Bu durum, Rusya'nın Çin pazarında güçlü kalmaya devam ettiğini, ancak Suudi Arabistan'ın daha agresif bir fiyat politikasıyla bu pozisyonu tehdit edebileceğini gösteriyor. 2023 yılında Suudi Arabistan, Çin'e 86 milyon ton petrol ihraç ederken, Rusya 107 milyon tonla lider konumdaydı. Ancak 2024'te Suudi Arabistan'ın bu farkı kapatabileceği konuşuluyor.
 
Suudi Arabistan’ın 2024 yılı başından bu yana OPEC+ üyeleriyle birlikte petrol üretimini kısma kararı almış olmasına rağmen, yıl sonuna doğru bu sınırlamaların kaldırılması ve üretimin artırılması planlanıyor. Uzmanlar, Suudi Arabistan’ın bu hamlesinin, petrol fiyatlarının düşmesine ve Rusya'nın Çin’deki pazar payının tehlikeye girmesine yol açabileceğini belirtiyor."
 
Uzmanlara göre Suudi Arabistan’ın petrol piyasasında damping uygulamak istemesi, özellikle küresel enerji piyasalarında payını artırmak ve lider konumunu korumak için bir strateji olabilir. Suudi Arabistan, petrol fiyatlarını düşürerek rekabet avantajı sağlamayı hedefleyebilir. Bu, özellikle büyük müşterilere daha cazip fiyatlar sunarak, diğer büyük petrol ihracatçısı ülkelerle, özellikle Rusya ile rekabetini artırmasına olanak tanır.
 
Suudi Arabistan, özellikle Çin gibi büyük petrol ithalatçısı ülkelerdeki pazar payını artırmayı amaçlıyor. Fiyatları düşürerek, müşterilere daha cazip teklifler sunabilir ve rakiplerini saf dışı bırakabilir. Suudi Arabistan, 2024 yılı sonuna doğru petrol üretimini artırma ve fiyatları aşağı çekme yönünde sinyaller vermeye başladı. Bu da, büyük petrol ithalatçısı ülkeler için fiyat açısından daha avantajlı hale gelmesine yol açabilir.
   
Suudi Arabistan ve OPEC+ üyeleri, petrol üretimini sınırlamış olsa da, bu sınırlamalar Aralık 2024 itibarıyla kaldırılabilir. Bu durum, petrol arzının artmasına ve küresel petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Suudi Arabistan, bu süreçte özellikle Asya pazarlarında liderliği yeniden ele geçirmeyi hedefliyor.
 
Rusya, özellikle Çin’e yönelik petrol ihracatında son yıllarda önemli bir artış sağlamıştı. Batı yaptırımları nedeniyle Avrupa pazarında yaşadığı kayıpları, Asya pazarına yönelerek telafi etmişti. Ancak Suudi Arabistan’ın damping politikası, Rusya'nın bu kazanımlarını kaybetmesine yol açabilir. Daha düşük fiyatlar, Rus petrolüne olan talebi azaltabilir ve Rusya’nın gelirlerinde düşüşe neden olabilir.
   
Suudi Arabistan’ın fiyatları düşürmesi, petrol piyasasında genel bir fiyat düşüşüne yol açabilir. Bu da, petrol fiyatlarına bağımlı olan Rus ekonomisi için olumsuz bir sonuç doğurur. Rusya'nın enerji sektörüne olan bağımlılığı, bu tarz fiyat savaşlarından daha fazla zarar görmesine yol açabilir.
 
Önceki gelişmeler:
 
Financial Times, Suudi Arabistan'ın varil başına 100 dolarlık gayriresmi petrol fiyat hedefinden vazgeçmeye hazır olduğunu bildirdi. Haberde ülkenin, 1 Aralık itibarıyla OPEC+ kapsamında petrol üretim kısıtlamalarını aşamalı olarak kaldırmaya kararlı olduğu ifade ediliyor. Karar, petrol fiyatlarının uzun süre düşük seviyelerde seyretmesine neden olabilecek olsa da, Suudi yetkililer bu durumu göze alıyorlar.
 
2022 yılında Brent petrolünün ortalama fiyatı varil başına 99 dolar olarak kaydedilmiş, ancak fiyatlar o zamandan beri önemli ölçüde düşüş göstermişti. Şu anda Brent, yaklaşık 72 dolar seviyesinde işlem görüyor. Financial Times analistlerine göre, Suudi Arabistan'ın bu kararında, rekabet karşısında pazar payını kaybetmek istememesi ve altın rezervleri gibi alternatif finansman kaynaklarına sahip olması etkili oldu.
 
Son iki yılda, Suudi Arabistan günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltmıştı, ancak bu kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması planlanıyor ve Aralık 2025'e kadar üretimin günlük 1 milyon varil artması bekleniyor.
 
28.9.2024
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама