Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den Bakü-Erivan barış anlaşmasına tam destek

Resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşen Putin, Rusya'nın Bakü ve Erivan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini ve daha önce mutabık kalınan üçlü anlaşma temelinde barış anlaşması imzalanmasını destekleyeceğini söyledi.
 
Aliyev ile Bakü'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünkü ikili görüşmelerde Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin mevcut durumunun ihmal edilmediğini vurgularken, Rusya'nın, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine ve Bakü, Erivan ve Moskova tarafından daha önce varılan meşhur üçlü anlaşmalara dayalı bir barış anlaşmasının imzalanmasına mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade etti.
 
Konuşmasını, “Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrar, bölge halkının çıkarınadır” diye sürdüren Rus lider, Moskova’nın da bu bölgedeki kalıcı barışın tüm devletlerin ve halkların temel çıkarlarını tam olarak karşıladığı gerçeğinden hareket ettiğinin altını çizdi.
 
Rusya ve Azerbaycan, Putin'in Bakü ziyareti sırasında üç anlaşma olmak üzere 6 yeni belge imzalarken, ortak bir bildiri kabul edildi.
 
İmza töreni Azerbaycan lideri Aliyev’in Zagulba konutunda gerçekleşirken, ortak bildirinin yanı sıra gıda güvenliği alanında işbirliği, bitki karantinası ve korunması alanında işbirliği, sağlık hizmetleri, tıp eğitimi ve bilim alanında işbirliği konularında hükümetler arası anlaşmalar imzalandı.
 
Ayrıca iş teftişi, iklim değişikliği ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile Azerbaycan İhracat ve Yatırım Teşvik Ajansı arasında da Mutabakat Zabıtlarının imzalandığı genişletilmiş hükümetler arası toplantı sonrası konuşan Putin, Rusya ve Azerbaycan'ın petrol tankerleri inşa edeceğini duyurdu.
 
Rus lider, “Rus Birleşik Gemi İnşa Şirketi, Bakü Tersanesi ile birlikte petrol ürünlerinin taşınması için modern nehir-deniz sınıfı tankerler üretmeye başlıyor” ifadelerini kullanırken, Azerbaycan ziyareti sırasında varılan anlaşmaların Moskova ve Bakü arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin temelini oluşturacağından emin olduğunu bildirdi.
 
Rusya’nın Azerbaycan ile çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğine değinen Rus lider, “Sonuç olarak, ziyaretin sonuçlarından kesinlikle memnun olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Bugün gerçekleştirilen görüşmelerin ve varılan anlaşmaların Rusya-Azerbaycan stratejik ortaklığının daha da güçlendirilmesine hizmet edeceğinden eminim” değerlendirmesinde bulundu.
 
Rusya ve Azerbaycan’ın Bakü'de ortak bir üniversite kurmak için çalıştığını da belirten Putin, "burada, genişletilmiş toplantıda da masaya yatırdığımız konulardan biri Bakü'de bir Rus-Azeri üniversitesi kurma girişimi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı [İlham Aliyev] bu fikri destekledi. Umarım bunu oldukça hızlı bir şekilde hayata geçiririz” dedi.
 
Rusya Devlet Başkanı, “St. Petersburg Devlet Üniversitesi böyle bir projeye bizim tarafımızdan katılmaya hazır” diye belirtirken, halihazırda Moskova Devlet Üniversitesi ve Seçenov Üniversitesi'nin şubelerinin Azerbaycan'da faaliyet gösterdiğini hatırlattı.
 
Rusya’nın yaklaşık 8 bin Azerbaycanlı öğrenciye ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Rus lider, bu öğrencilerin binden fazlasının eğitiminin Rus devlet bütçesinden karşılandığını sözlerine ekledi.
Putin'in Azerbaycan ziyareti hakkında
 
18-19 Ağustos tarihlerinde Bakü'de bulunan Putin'in, Devlet Başkanı olarak Azerbaycan'a 8'inci ziyaretini gerçekleştirdiği bilinirken, Rus liderin ilk resmi ziyaret 9-10 Ocak 2001 tarihlerinde gerçekleşmişti.
 
27 Eylül 2018 tarihinde Putin ülkeyi 7'inci kez ziyaret etmiş, bu ziyaretinde Dünya Judo Şampiyonası müsabakalarını izledikten sonra IX Rusya-Azerbaycan Bölgelerarası Forumu'nun genel kuruluna hitap etmişti.
 
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev tarafından Zagulba konutunda ağırlandı. Aliyev ve Putin, ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası gündemdeki konuları da ele aldı.
 
Sputnik ajansının aktardığına göre Rusya lideri Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bugün Bakü’deki Zagulba konutunda bir araya geldi. Görüşmeye katılan Rus heyetinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt da yer aldılar.
 
Putin, heyetler arası görüşmede, Aliyev’e davet için teşekkür ederek, “İlişkilerimiz, 2022 yılı başında sizinle imzaladığımız deklarasyon temelinde gelişiyor. Bu deklarasyon başarılı bir şekilde uygulanıyor ve bu yıl Nisan ayında Moskova'ya yaptığınız ziyaret ikili ilişkilerimizin gelişmesine iyi bir ivme kazandırdı” ifadesini kullandı.
 
Rus lider, “Bu görüşmede sadece enerji değil, sanayideki ortaklık, ulaşım, lojistik, hafif sanayiyi de konuşabiliriz. Ortak çalışabileceğimiz birçok alan var” dedi. 
 
Önceki gelişmeler
 
Resmi ziyaret kapsamında pazar günü başkent Bakü’ye giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapacağı görüşmelerde ikili ilişkilerin durumu ve perspektiflerinin yanı sıra uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konuları ele alacak.
 
İki günlük Azerbaycan ziyareti kapsamında başkent Bakü’ye ulaşan Rusya Devlet Başkanı Putin’in programındaki başlıca resmi ve çalışma etkinlikleri yarın (19 Ağustos) gerçekleştirilecek.
 
Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre, Putin'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva ile gayrı resmi akşam yemeğine katıldığı aktarıldı.
 
Rus liderin, gün içerisinde ülkenin ulusal lideri Haydar Aliyev'in mezarına ve Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk koymayı beklenirken, bu etkinlikleri, Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında Zagulba konutunda yapılacak resmi görüşme töreni izleyecek.
 
Daha sonra iki liderin genişletilmiş formatta sohbet ve müzakere gerçekleştirmesi bekleniyor.
 
Putin ve Aliyev’in Rusya-Azerbaycan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, stratejik ortaklık ve ittifakın yanı sıra güncel uluslararası ve bölgesel konuları ele alacakları bu ziyarette, ayrıca ortak belgelerin imza töreni ve Putin ile Aliyev'in ortak basın açıklama yapması da planlanıyor.
 
Bakü gezisi, Putin'in Azerbaycan'a 8'inci ziyareti olarak göze çarparken, son ziyareti Eylül 2018'de gerçekleşmişti. (Sputnik)
 
18.8.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама