Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Büyük takas Ankara'da yapıldı, işte serbest kalanların listesi

Rusya ile Batı arasında Soğuk Savaş sonrası dönemin en büyük mahkum takası Ankara'da, MİT'in arabuluculuğında gerçekleştirildi. ABD ve Rusya'dan gelen iki uçak Ankara Havaaanı'nda tamamlanan takası ardından serbest kalan isimleri teslim aldı. 26 mahkumun dahil olduğu büyük takas operasyonu Türk istihbaratının aracılığı ile  gerçekleşti. Takas sonrası Rusya 10, Almanya 13, ABD ise 3 kişiyi alacak. B
 
Başkan Joe Biden, Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, Rusya'da hüküm giymiş üç ABD vatandaşı ve bir yeşil kart sahibinin, mahkum değişimi sonucunda ABD'ye gönderileceğini söyledi.
 
Biden, eski denizci Paul Whelan, Wall Street Journal gazetecisi Evan Gershkovich, siyasetçi Vladimir Kara-Murza ve Radio Liberty için çalışan gazeteci Alsu Kurmaşeva'nın "eve döneceğini" doğruladı ve "Onların özgürlüklerini güvence altına alan anlaşma bir diplomasi başarısıydı. Toplamda Rusya'dan ülkelerinde siyasi tutuklu olan 5 Alman ve 7 Rus vatandaşının da aralarında bulunduğu 16 kişinin serbest bırakılmasını sağladık. Bu kadın ve erkeklerin bir kısmı yıllardır haksız yere tutuklu bulunuyor. Hepsi hayal edilemeyecek acılara ve belirsizliğe katlandılar. Bugün onların acıları sona eriyor" dedi.
 
Biden, zorlu ve karmaşık müzakereler boyunca ABD'nin yanında olduklarını söylediği müttefiklere teşekkür etti. Bunlar arasında Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Türkiye'yi sıraladı.
 
"Dünya çapında haksız yere gözaltına alınan veya rehin tutulan her Amerikalı ailesiyle yeniden bir araya gelene kadar çalışmayı bırakmayacağım" diye ekledi.
 
Daha sonra aradığı Erdoğan'la telefonda görüşen ABD Başkanı Joe Biden, rehine takasının sorunsuz biçimde gerçekleşmesi nedeniyle teşekkür etti. 
 
MİT'ten yapılan açıklamada, "Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" denildi. 
 
MİT, görüşmeye Rusya, Belarus, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç'ten temsilcilerin katıldığını bildirdi. 
 
Operasyon kapsamında 2'si çocuk dahil 10 kişi Rusya'ya nakledildi. Çocukların, Slovenya'da Rus casusu olarak mahkum olan Artem ve Anna Dultsev'in çocukları olduğu sanılıyor.  13 kişi  Almanya'ya, 3 kişi ise ABD'ye teslim edildi.
 
Mahkumlar yedi uçakla Türkiye'ye nakledildi: Bunlardan ikisi ABD'den gelirken,  Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer uçak geldi.
 
Başarıyla tamamlanan operasyonun ardından Kommersant gazetesi, karşılıklı iade edilenlerin tam listesini yayınladı:
 
Rusya'ya kim dönüyor?
 
Vadim Krasikov (Vadim Sokolov olarak da biliniyor, 1965'te doğdu. Basında çıkan haberlere göre kendisi eski bir FSB özel kuvvetler subayı. 2019 yılında, Almanya'da siyasi sığınma talebinde bulunan, Çeçenya'daki eski saha komutanı Gürcü vatandaşı Zelimkhan Khangoshvili'yi öldürmek suçundan Berlin'de gözaltına alınmıştı. Aralık 2021'de Berlin Yüksek Bölge Mahkemesi Vadim Krasikov'u cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.
 
Şubat 2024'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikalı gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda, Rus yetkililerin Vadim Krasikov'un dönüşüyle ​​son derece ilgilendiğini açıkça ortaya koymuş ve şçyle demişti:  "Vatansever bir kişi Avrupa başkentlerinden birinde bir haydutu ortadan kaldırdı. Kafkasya'daki olaylar sırasında onun  ne yaptığını biliyor musunuz? Söylemek istemiyorum ama yine de söyleyeyim: Esir alınan askerlerimizi yola yatırdı, sonra da arabasını başlarının üzerinden geçirdi. Bu nasıl bir insan ve bu bir insan mı?”
 
Anna ve Artem Dultsev 
 
Roman Seleznev
 
Vladislav Klyuşin 
 
Vadim Konoshchenok
 
Mikhail Mikushin
 
Pavel Rubtsov, 
 
Rusya'dan kim serbest bırakıldı?
 
Evan Gershkovich 
 
Paul Whelan 
 
Alsu Kurmaşeva
 
Vladimir Kara-Murza 
 
Patrick Shebel 
 
Demuri (Dieter) Voronin
 
Alman Moizhes
 
Kevin Leake 
 
Oleg Orlov 
 
Ilya Yaşin 
 
Vadim Ostanin
 
Andrey Pivovarov
 
Liliya Çanysheva
 
Aleksandra Skochilenko
 
Ksenia Fadeeva
 
İade edilenler hakkında bilgiler:
 
Rusya'ya İade Edilenler:
 
1. Vadim Krasikov (Vadim Sokolov) - 1965 doğumlu. Eski FSB özel kuvvetler subayı. 2019'da Berlin'de Çeçen saha komutanı Zelimkhan Khangoshvili'yi öldürmekten tutuklandı ve Aralık 2021'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
 
2. Anna ve Artem Dulcev - 2022'de Slovenya'da casusluk suçlamasıyla tutuklandılar. Çift, 31 Temmuz 2024'te Ljubljana bölge mahkemesi tarafından bir yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
3. Roman Seleznev - 1984 doğumlu. 2014'te Maldivler'de tutuklandı ve 1,2 milyar dolarlık siber dolandırıcılıktan suçlu bulunarak 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
4. Vladislav Klyushin - 1981 doğumlu. IT şirketi M13'ün kurucusu ve CEO'su. 2021'de İsviçre'de tutuklandı ve ABD'ye iade edildi. 2023'te Boston'da borsa dolandırıcılığından suçlu bulunarak dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
5. Vadim Konoshchenok - 1975 doğumlu. Estonya'da Amerikan mühimmatları ve elektronik bileşenlerle yakalandı ve ABD'ye iade edildi. 30 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.
 
6. Mikhail Mikushin - 1978 doğumlu. Norveç'te Rus istihbaratına çalıştığı suçlamasıyla tutuklandı.
 
7. Pavel Rubtsov (Pablo Gonzalez Yague) - 1982 doğumlu. İspanyol vatandaşı ve gazeteci. Polonya'da Rusya adına casusluk yapmak suçlamasıyla tutuklandı.
 
ABD'ye İade Edilenler:
 
1. Evan Gershkovich - 1991 doğumlu. Wall Street Journal muhabiri. 2023'te Rusya'da casusluk suçlamasıyla tutuklandı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
2. Paul Whelan - 1970 doğumlu. ABD, Kanada, İngiltere ve İrlanda vatandaşı. 2018'de Moskova'da tutuklandı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
3. Alsu Kurmaşeva - 1976 doğumlu. ABD ve Rusya vatandaşı. 2023'te Rusya'da tutuklandı ve 6,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
4. Vladimir Kara-Murza - 1981 doğumlu. Rusya ve İngiltere vatandaşı. 2023'te 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
5. Patrick Schebel - 1986 doğumlu. Alman vatandaşı. 2024'te St. Petersburg'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklandı.
 
6. Demuri (Dieter) Voronin - 1979 doğumlu. Almanya ve Rusya vatandaşı. 2015'te Suriye'deki Rus askeri faaliyetleri hakkında bilgi topladığı için tutuklandı ve 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
7. Herman Moises - 1985 doğumlu. Almanya ve Rusya vatandaşı. 2024'te devlete ihanetten tutuklandı.
 
8. Kevin Leak - 2005 doğumlu. Almanya ve Rusya vatandaşı. 2023'te Soçi'de Rus askeri bilgilerini Almanya'ya kaçırmaya çalışırken tutuklandı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
9. Oleg Orlov - 1953 doğumlu. Rus insan hakları savunucusu. 2024'te Rus ordusunu itibarsızlaştırma suçlamasıyla tutuklandı ve iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
10. Ilya Yaşin - 1983 doğumlu. Rus politikacı. 2022'de tutuklandı ve sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
11. Vadim Ostanin - 1976 doğumlu. Alexei Navalny'nin Barnaul'daki eski koordinatörü. 2022'de tutuklandı ve dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
12. Andrey Pivovarov - 1981 doğumlu. Açık Rusya adlı muhalif grubun eski yöneticisi. 2021'de tutuklandı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
13. Lilia Chanysheva - 1982 doğumlu. Aleksey Navalnıy'nin Ufa'daki eski koordinatörü. 2021'de tutuklandı ve dokuz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
14. Aleksandra Skoçilenko - 1990 doğumlu. Muhalif aktivist. 2022'de tutuklandı ve yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
15. Ksenia Fadeyeva - 1992 doğumlu. Tomsk'taki Navalny ofisinin eski başkanı. 2021'de tutuklandı ve dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
Belarus'tan Serbest Bırakılan:
 
1. Rico Krieger - 1993 doğumlu. Alman vatandaşı. 2023'te Belarus'ta paralı askerlik ve terörizm suçlamasıyla tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı. 
 
Rus basınına göre Rusya ve ABD, tarihindeki en büyük mahkum takasını gerçekleştirdi. Takas kapsamında, Rusya 16 kişiyi ABD'ye teslim etti (bu grup içinde ABD vatandaşları, çifte vatandaşlar ve Ruslar bulunuyor), ABD ise 8 Rus vatandaşını Rusya'ya teslim etti. Ayrıca Almanya ve Belarus gibi diğer ülkeler de bu takasa katıldı. Almanya, Rusya'ya Vadim Krasikov'u teslim ederken, Belarus da daha önce terörizm ve paralı askerlik suçlamalarıyla idam cezasına çarptırılan Alman vatandaşı Riko Krieger'i Almanya'ya iade etti.
 
Bu takas, Soğuk Savaş dönemi boyunca gerçekleşen büyük ölçekli casus takaslarıyla karşılaştırıldığında bile "en büyük takaslardam biri" olarak değerlendiriliyor. En büyük casus takası, 1985 yılında 27 kişinin değişimi ile gerçekleşmişti.  Soğuk Savaş sonrası en büyük takas ise 2010 yılında gerçekleştmiş ve 10 Rus ajanı ile Batı istihbarat servisleri için çalıştığı iddia edilen 4 Rus serbest bırakılmıştı.
 
Önceki gelişmeler
 
Bloomberg'in haberine göre, Rusya'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşları Evan Gershkovich ve Paul Whelan serbest bırakıldı. Amerikalıların serbest bırakılması, birkaç ülkenin katılımıyla gerçekleşen bir mahkum takası kapsamında gerçekleşti.
 
Haberi aktaran Moskovskiy Komsomolets gazetesi daha önce Moskova'dan iki Tu-204-300 tipi özel jetin havalandığını bildiriyor. Bu uçaklardan biri Türkiye'ye yönelirken diğerinin varış yeri ise henüz açıklanmadı.
 
Wall Street Journal'ın Moskova bürosu muhabiri Evan Gershkovich, Mart 2023'te Yekaterinburg'da Amerikan hükümeti adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklanmıştı. Paul Whelan ise Aralık 2018'de tutuklanmış ve casusluk suçlamasıyla 16 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Yayın kuruluşu CBS, Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki hükümlü takasının 24 kişiyi kapsadığını ve anlaşmaya Rusya ile ABD'nin yanı sıra Almanya'nın ve birkaç Batılı ülkenin daha katıldığını bildiriyor.
 
Bloomberg ajansı da geçtiğimiz yıl 25 yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif siyasetçi Vladmir Kara-Murza'nın da Rusya tarafından serbest bırakılanlar arasında olacağını yazıyor. Kara-Murza'nın İngiliz vatandaşlığı da bulunuyor.
 
Önceki gelişmeler
 
Bugün erken saatlerde Fox News, Rusya ve ABD'nin 24 saat içinde mahkum takası operasyonunu gerçekleştireceğini bildirirken, süreç hızlanmaya başladı. Flightradar24'ün verilerine göre Aralık 2022'de Rus vatandaşı Viktor But'un Amerikalı basketbolcu Brittney Greiner karşılığında takası sırasında kullanılan RA-61727 numaralı An-148-100E uçağı Moskova saatiyle 08.35'te Kaliningrad'a indi. 
 
RBC'nın haberine göre uçak Moskova'nın Vnukovo havaalanından Moskova saatiyle 06:11'de havalandı. 
 
Gazete öğle saatlerinde Rusya'dan ve Almanya'dan iki uçağın Ankara'ya uçtuğunu yazıyor. Almanya'dan kalkan uçağın Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu bildirildi.
 
Yaklaşan takas söylentileri arasında, Rusya'daki bazı mahkumların avukatları, müvekkillerinin hapishanelerden ve duruşma öncesi gözaltı merkezlerinden açıklanmayan adreslere götürüldüğünü bildirmişti. Bu isimler Krasnoselsky belediye bölgesinin eski başkanı Ilya Yaşin (yabancı ajanların sicilinde kayıtlı), insan hakları aktivisti Oleg Orlov (yabancı ajanlar listesinde yer alıyor), Ufa ve Tomsk'taki Navalny grubunun (aşırılıkçı örgütler olarak tanınıyor ve Rusya'da yasaklanıyor) temsilcileri Liliya Çanyşeva ve Ksenia Fadeyeva ile sanatçı Aleksandra Skoçilenko bu isimler arasında sayıldı.
 
Uzun süredir Rusya batınında iddia olarak gündeme gelen konu "sıcak haber" olarak yeniden manşetlerde. Slovenya'nın N1 televizyon kanalında yayınlanan habere göre, Rusya, Belarus, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya arasında büyük bir mahkum takası hazırlığı yapılıyor. Amerikan Fox News kanalı da, Rusya'da casusluk davasından hüküm giyen Wall Street Journal (WSJ) gazetecisi Evan Gershkovich'in takas kapsamında 24 saat içinde serbest bırakılabileceğini iddia etti. 
 
Takasın önümüzdeki gün veya saatlerde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bilgiye göre, Slovenya'da yargılanan ve bir yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılan Rus çift Artem ve Anna Dulcov, takasın bir parçası olabilir.
 
Slovenya basınındaki haberde ayrıca, Almanya'da eski Çeçen komutanı Zelimhan Hangoşvili'yi öldürdüğü için ömür boyu hapse mahkum edilen Vadim Krasikov'un da bu takasın bir parçası olabileceği belirtiliyor.
 
Almanya'nın ise Belarus'ta altı farklı suçtan yargılanıp idam cezasına çarptırılan ve Belarus Cumhurbaşkanı  Lukaşenko tarafından affedilen vatandaşı Rick Krieger'i alabileceği söyleniyor.
 
İddialara göre takasın bir diğer önemli ismi ise, casusluk suçlamasıyla Rusya'da 16 yıl hapis cezasına çarptırılan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich. Gershkovich'in de bu takasta serbest bırakılması gündemde. Ancak, konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.
 
Mahkum takasıyla ilgili henüz resmi bir bilgi bulunmamakla birlikte, iddialar uluslararası medyada geniş yer buldu. Takasın gerçekleşmesi halinde, bu gelişme uluslararası ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
 
1.8.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама