Rusya'da 'uçak fazlalılığı'ndan mecburi bekleme sorunu
Rusya’da 13 büyük havayolu şirketi, uçakların zorunlu olarak "beklemeye alınması" sorunuyla karşı karşıya. Duruma, Ekim 2023'ten Haziran 2024'e kadar olan dönemde aktif uçuş sertifikasına sahip uçak sayısının %3 azalarak 693'e inmesi sebep olarak gösteriliyor. Uzmanlar, bu düşüşün ana nedenleri arasında filoların fazlalığı ve bazı uçakların çift kayıtlı olması nedeniyle yurtdışına uçuş yapamaması olduğunu belirtiyorlar.
Frequentflyers.ru portalının yayın yönetmeni İlya Şatilin, durumu Rus havayolu şirketlerinin ihtiyaç duyduğundan fazla uçağa sahip olmalarına ve bu uçakların iç hat uçuşlarında kullanılmamasına bağladı. Ayrıca, büyük uçakların iç hatlarda talep görmemesi de beklemeye alınan uçak sayısının artmasına neden oluyor.
Uzmanlar, bakım ve onarım zorluklarının da durumu ağırlaştırdığını belirtiyorlar. İthal uçakların bakım ve onarımının zorlaşması, birçok uçağın beklenenden daha geç emekliye ayrılmasına yol açıyor. Yeni Rus yapımı uçakların teslimatında yaşanan gecikmeler ve yedek parça üretimindeki sorunlar, bu süreci daha da zorlaştırıyor.
Ekonomik Politika Komitesi Başkanı Andrey Kutepov ve yardımcısı Murat Hapsirokov, sorunun çözümü için yerli sanayi şirketlerine orijinal olmayan yedek parçalar üretme yetkisi verilmesini öneriyor.
Girişim, Çin ve İranlı tedarikçilerin halihazırda bu tür parçaları sağlamasına rağmen, yerli üreticilerin rekabet avantajını artırmayı hedefliyor. Bu şekilde, Rusya'nın havacılık sektöründe karşılaştığı zorlukları aşması ve uçaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması planlanıyor
30.7.2024
Реклама