Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

ABD'den barış müzakeresi için Rusya'ya 3 şart

SON GELİŞMELER// 29 Nisan Pazartesi, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 797. günü
 
SON HABER
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'daki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın sona ermesinin büyük ölçüde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve onun kararına bağlı olduğunu, Putin'in diyalog konusunda samimi bir istek göstermesi gerektiğini" söyledi.  .
 
Binken'e göre Putin, Rusya'nın "Ukrayna'dan ve Ukrayna'yı destekleyen ülkelerden daha uzun süre dayanabileceğini" düşünüyor. ABD'li bakan, "Ancak Batı'dan gelen desteğin amacı açık bir sinyal vermek: Ukrayna sadece hayatta kalmakla kalmayacak, aynı zamanda başarılı olacak" dedi. 
 
Blinken, "Sayın Putin'in bunu anlayacağını ve çöüzm için uluslararası toplumun ve BM Şartı'nın temelini oluşturan egemenlik, toprak bütünlüğü, bağımsızlık gibi temel ilkelere uygun olarak samimi bir şekilde müzakere etme isteğini ifade edeceğini umuyorum" diyerek, üç şartı sıraladı,
 
Rusya ve Ukrayna yetkilileri, son dönemde anlaşmazlığın diplomasi yoluyla çözülmesi yönündeki mesajlarını açıklarken, hem Moskova hem de Kiev, karşı tarafın ileri sürdüğü koşulların kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Kiev, 1991 sınırlarının geri verilmesini, çatışmanın sona erdiğinin belgelenmesini ve Rus birliklerinin geri çekilmesini talep ediyor. Moskova ise, Donbass, Kırım, Zaporozhye ve Herson bölgeleri üzerindeki egemenliğini dikkate almayan her türlü barış girişimini reddediyor.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kiev'e daha önce duyurumayan bir ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını umduğunu söyledi. Bunun için Ukrayna'nın bir an önce NATO ordularıyla uyumlu hale gelmesi gerektiğini belirten Stoltenberg, "Ukrayna NATO'ya üye olacak. Üyeliğe giden bu yol kaçınılmazdır. Zamanı geldiğinde Ukrayna hemen NATO üyesi olabilir. İttifakın Genel Sekreteri olarak, Ukrayna bayrağının NATO karargâhında dalgalanacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. 
 
Zelenskiy de Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında, cephedeki inisiyatifin ele geçirilmesinin ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından olası bir karşı saldırının Ukrayna'ya zamanında silah tedarikine ve uluslararası mali yardıma bağlı olduğunu söyledi. Zelenskiy, "Bugün bu konuda henüz olumlu bir şey görmüyorum. Malzemeler yavaş geliyor. Bu sürecin hızlandırılması gerekiyor” diye ekledi. Temmuz ayında Washington'da yapılacak NATO Zirvesi hazırlıklarının da ele alındığını söyleyen Zelenskiy,  "Bu, İttifak için bir güçlenme anı olabilir ya da olmayabilir. İttifakın düşmanının NATO'nun güçlendirilmesini veto edip edemeyeceğine burada karar verilecek.  Ukrayna NATO'ya katılmaya davet edilmeyi hak ediyor. Biz bunu gücümüzden, ortak değerleri savunmamızdan ve tüm Avrupa-Atlantik topluluğunun geleceği açısından taşıdığı önemden dolayı hak ediyoruz" dedi. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk'teki Semyonovka köyünün ele geçirildiğini duyurdu. Köy Avdeyevka'nın 10 kilometre batısında yer alıyor.
 
- Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü İlya Yevlaş, F-16 uçaklarının muhafaza edilebileceği özel sığınakların yağımı için "devasa kaynaklara" ve zamana ihtiyaç olduğunu, bu nedenle başka metodlara başvuracaklarını söyledi. Yevlaş uçakları Rusya'nın imha etmemesi için farklı pistlerde dağınık tutacaklarını belirtiyor.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, NATO'nun hiçbir zaman Rusya'ya yönelik niyetler beslemediğini, bundan sonra da beslemeyeceğini söyledi.
 
- Hollandalı NOS kanalı, Türkiye'nin NATO genel sekreterliği için Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin adaylığını desteklediğini bildiriyor. Televizyon kanalı haberi kendi kaynaklarına dayandırdı. Rutte geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret ederek Erdoğan'la bir araya gelmişti.
 
- Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın savunması için Fransa'nın elindeki nükleer silahların kullanılmasını önerdi. Reuters'in haberine göre, Macron Fransız nükleer doktrininin "hayati önemdeki çıkarlara karşı oluşan tehditler karşısında" nükleer silah kullanılabileceğini öngördüğünü hatırlattı. Macron konunun Avrupalı liderlerce açık biçimde tartışılmasından yana olduğunu da söyledi.
 
- Politico dergisi Moldova'nın Transdinyester'in kontrolünü yeniden ele geçirmek için bir koz elde ettiğini yazıyor. Ülkenin dışişleri bakanı Mihail Popşa Avrupa Birliği'nden aldıkları yardım sayesinde Rusya'ya ve Transdinyester'e enerji alanındaki bağımlılığı azaltmayı başardıklarını söyledi. Popşa bu sayede bölgenin kontrolünü barışçıl yollardan yeniden ele geçirme imkanına kavuşacaklarını dile getiriyor. Transdinyester 1991'den bu yana Rusya'nın kontrolünde ve fiilen bağımsız.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, özel askeri operasyonun başladığı günden bu yana Vladimir Zelenskiy ile görüşme imkanı bulamadığını açıkladı. Kliçko devlet başkanı ile görüşmek için şahsi girişimlerde bulunduğunu, ancak bundan sonuç alamadığını söyledi.
 
- Elon Musk, ABD ile Ukrayna arasında uzun süreli askeri destek için görüşmelerde bulunulmasını "çılgınlık" olarak niteledi. Musk X.Com'daki paylaşımında "Çılgınlık. Sonsuza kadar savaş" ifadelerini kullandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bazı maddelerini uygulamayı askıya aldığını duyurdu. Karara gerekçe olarak ülkedeki "olağanüstü hal" gösterildi. Söz konusu maddeler arasında konut dokunulmazlığı, yazışma gizliliği, özel hayatın dokunulmazlığı, düşünce ve ifade özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkı, eğitim alma hakkı ve girişimcilikte bulunma hakkı var.
 
- Reuters ajansı Çinli ihracatçıların Rusya ile ticaret yaparken yaptırımların etrafından dolanmak için sınıra yakın şehirlerde faaliyet gösteren küçük tarım bankalarını kullandığını yazıyor. Habere göre Çin kaynaklı denetimlerin sıklaşması nedeniyle bazı şirketler yasaklı kripto paralar dahil olmak üzere "yeraltı kanallarına" yöneliyor. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, özel operasyon bölgesinde ele geçirilen ilk Abrams tankın bölgeden tahliye edildiğini duyurdu. Tank Moskova'da açılacak "NATO ganimetleri sergisinde" sergilenecek.
 
- Baltık ülkelerinin dışişleri bakanlıkları Rusya'yı bölgede GPS sinyallerini baskılamakla suçladı. Litvanya, Letonya ve Estonya Rusya'yı sivil havacılık güvenliğini tehlikeye atmakla itham ediyor.
 
- Litvanya gümrüğü, St. Petersburg'dan Moldova'nın Tiraspol şehrine giden ve 57 yolcu taşıyan otobüsün yola devam etmesine iki gündür izin vermiyor. Komsomolskaya Pravda gazetesi bagajların birkaç defa kontrol edildiğini ve bazı yolcuların yalan makinesine sokulduğunu yazdı. Litvanya 11 Marttan bu yana Rusya plakalı araçların ülkede trafiğe çıkmasına izin vermiyor.
 
- Önceki gün Nijniy Novgorod şehrinde verdikleri konser güvenlik kuvvetleri tarafından basılan Korrozii Metalla adlı müzik grubu faaliyetine son verdiğini duyurdu.
 
- Telegram, Ukrayna istihbarat servisi SBU'ya ait chat kanallarını yeniden açtı. Uygulama söz konusu kanalları önceki gün bloke etmişti. Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, 24 Nisanda bir açıklama yaparak askeri hedeflerin vurulması için bilgi toplamakta kullanılan kanalların kapatıldığını söylemişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Rusya Federasyonu'na bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nden trafik kontrol noktasına düzenlenen saldırıda iki polis memuru öldü, dört polis memuru da yaralandı.  Ajans haberlerinde saldırganların bir araçla geldikleri karakol notasına patlayıcı attığı ve ateş açtığı belirtildi.. Saldırganların beşi de olay yerinde öldürüldü.
 
- Zelenskiy, Ukrayna ve ABD'nin, "güvenlik alanında garanti ve işbirliğine ilişkin ikili anlaşmanın bir parçası olarak önümüzdeki 10 yıl için yardım planı konusunu görüştüğünü" açıkladı. Dün geceki video mesajında bunu "mali, siyasi ve askeri destek" olarak tanımlayan Zelenskiy, “Şu anda iki ülke heyetleri ikili güvenlik anlaşması üzerinde çalışıyor, halihazırda belirli bir metin üzerinde çalışmalar sürüyor. Güvenliğimizin ve karşılıklı iişkimizin spesifik temelleri tartışılıyor. Bu yıl ve önümüzdeki 10 yıl için verilecek desteğin düzeyinimi netleştirmek için çalışıyoruz” dedi
 
Temmuz ayında Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde G7 ülkeleri Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlayan bir deklarasyon imzalamıştı. Bildiriye göre, belgeyi destekleyen her ülkenin, belirli uzun vadeli yükümlülükleri belirlemek için Ukrayna tarafıyla ikili müzakerelerde bulunması gerekiyor. Ukrayna ile güvenlik garantilerine ilişkin ikili anlaşmaları şu ana dek İngiltere, Almanya, Danimarka, Fransa, Kanada ve İtalya imzaladı.
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya mümkün olan en kısa sürede teslim etme ve Ukrayna ile Avrupa Birliği ve NATO'ya katılım konusunda resmi müzakerelere başlama çağrısıyla bir kez daha uluslararası topluma seslendi.  Zelenskiy, "Bugün cephedeki Ukrayna birliklerinin durumu kötüleşmeye devam ediyor ve 23 Nisan'da onaylanan yeni yardım paketi uyarınca silah tedariği hayati önem taşıyor. Ukrayna'ya söz verilen malzemeleri hâlâ bekliyoruz. Savaş alanındaki durumu Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda değiştirebilecek hacimde destek bekliyoruz" dedi. Zelenskiy ayrıca, ülkesinin AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılması için tüm şartları yerine getirdiğini, artık Avrupa Birliği'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini savundu. Ukrayna devet başkanı, "AB ile ortak değerleri taşıyan ve bunları savunmaya hazır olan her ülkenin böyle bir daveti hak ettiğini" söyledi.
 
- Rusya’da 1 Kasım 2024'den itibaren askerlik yükümlüleri için "elektronik celp" dönemi başlıyor. Artık askerlik çağrıları mektupla değil, gosuslugi (e-devlet) üzerinden yollanacak ve tebliğ edilmelerinden yedi gün sonra geçerli olacak. Celpler, artık bilgisayar ortamında Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, FSB, Federal Vergi Servisi ve diğer devlet kurumları tarafından görülebilecek ve 
internet ortamında celp gönderildikten sonra ilgili kişilerin yurt dışına çıkışı otomatik olarak bloke edilecek. Çağrıyı alıp askerlik şubesine başvurmayanların pasaport almaktan emlak işlemleri yapmaya kaar pek çok hakkı da elinden alınacak.
 
- Ukrayna  Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesindeki Berdiçev, Semenovka ve Novomihailovka yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.  Sırskiy, cephedeki durumun kötüleştiğini,  bazı bölgelerde Rus kuvvetlerinin belirli "taktik başarılar" elde etmeyi başardığını  sözlerine ekledi. Bağımsız kaynaklara göre Rus ordusunun bölgede ilerleyişi devam ediyor.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da bıçaklı saldırıda ölen iki Ukrayna vatandaşının "rehabilitasyon gören Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerleri olduğunu" doğruladı. Cinayet şüphesiyle bir Rus vatandaşı tutuklandı. Bavyera polisi, cumartesi günü Murnau am Staffelsee'deki bir alışveriş merkezinde iki Ukrayna vatandaşının bıçaklanmış halde bulunduğunu bildirmişti. 36 yaşındaki bir kişi aldığı ağır yaralar nedeniyle olay yerinde, 23 yaşındaki ikinci kişi ise hastanede hayatını kaybetti.  Adı açıklanmayan 57 yaşındaki Rus vatandaşı çifte cinayet şüphesiyle yakalandı. 
 
- Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell, Avrupa ülkelerinin mevcut çatışmada Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Borrell sosyal medyadaki mesajında "Avrupalılar Donbass için ölmeyecekler ama Ukraynalıların Donbass için ölmesini uzun süre engelleyebiliriz. Ukrayna direndiği sürece Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeliyiz” dedi. Borrell, "çatışmaların yakın gelecekte sona ermesinin pek mümkün olmadığını" sözlerine ekledi. Daha önce de Borrell, Avrupalı ​​askerlerin Ukrayna çatışmasına katılımının kabul edilemez olduğunu zaten belirtmişti.
 
- Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, özel askeri harekatın sürdüğü cephedeki son durumu anlattı. Özel askeri harekatta görev yapan arkadaşları ve tanıdıkları olduğunu, onların izne geldiklerinde sahada yaşananları anlattıklarını belirten Peskov, "Cephede Ukrayna tarafında panik artıyor. Bu bilgi ilk ağızlardan. Şu anda bizim bu dinamiği sürdürmemiz çok önemli. Durmamamız ve bu yoldan devam etmemiz çok önemli" dedi. Batılı ülkelerde dondurulan Rus varlıklarına dokunulmaması gerektiğini söyleyen Kremlin Sözcüsü, "Rus varlıkları dokunulmamış bir şekilde kalmalı, aksi takdirde Batı'nın hırsızlığına sert bir tepki verilecek. Batı'daki pek çok kişi bunu halihazırda anlamış durumda. Ama ne yazık ki herkes değil" dedi. Batı'nın böyle bir adım atması halinde varlıklarını Batılı ülkelerde tutan yabancı ülkelerin ve devletlerin yeni yatırımlar yapmadan önce 10 kez düşüneceğinin altını çizen Peskov, "Güvenilirlik ortadan kalkıyor. Güvenilirlik aptalca ve kötü düşünülmüş bir kararla bir gecede ortadan kaybolur. Geri kazanılması ise onlarca yıl, hatta daha uzun süre alır" diye ekledi. (Sputnik)
 
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesi ie Ermenistan arasındaki sınırların çizilmesi sürecinin başladığını duyurdu. Telefon görüşmesi Amerikan tarafının inisiyatifiyle gerçekleşti. Blinken, Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınırların sınırlandırılması alanında anlaşmaya varılmasından dolayı Aliyev'i tebrik etti, bunun ABD tarafından onaylandığını vurguladı, ayrıca Washington'un Erivan ile Bakü arasındaki ilişkilerin normalleşmesini destekleyeceğine dair güvence verdi.
 
- Tacikistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Rusya'nın başkentindeki Vnukovo uluslararası havaalanında uygun sağlık koşulları sağlanmadan, geçici gözaltı bölgesinde 954 Tacikistan vatandaşı tutuluyor. Mahsur kalan vatandaşlar arasında Rusya hükümetinin eğitim  bursarı ile eğitim gören Tacik öğrenciler de var.  Jukovskiy, Domodedovo ve Şeremetyevo havalimanlarında da benzer şekilde, zor bir durum gözlemleniyor" dedi.  Cumartesi günü Tacikistan Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulunmuştu. .
 
28 Nisan Pazar
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Novobahmutovka yerleşim biriminin kontrolünün ele geçirildiğini duyurdu.
 
- Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre, Rus ordusunun eline geçen son model Alman Leopard 2 tankıyla birlikte Marder tipi zırhlı muharebe aracının başkent Moskova’daki Zafer Parkı'nda (Park Pobedi) sergilenmeye başlandı. Marder muharebe aracıyla birlikte Leopard tankının üzerinde Alman bayrağı olduğu gözlerden kaçmazken, Leopard 2 tankının Rus birlikleri tarafından geçtiğimiz haftalarda Avdeyevka bölgesinden Merkez Askeri Bölge'nin onarım birimine teslim edildiği açıklanmıştı.
 
- Washington Post gazetesi, "Başkan Zelenskiy'nin askeri kayıparı bilinçli olarak olduğundan daha az göstemiş olabieceğini" iddia etti. WP'ye konuşan bir Ukraynalı yetkil, ABD'nin Ukrayna'ya seferberliği sıkılaştırması için baskı yaptığını, Zelenskiy'nin şubat ayında yaptığı "çatışmanın başlangıcından bu yana 31 bin askeri personelin öldürüldüğü" yönündeki açıklamasının, "zaten zor olan askere alma ve seferberlik kampanyasına zarar vermemek için kayıpları önemli ölçüde az gösterdiğini" söyledi. Gazeteye göre 61 milyar dolarlık yardım paketinin onaylanmasının ardından ABD'li yetkililer Ukrayna'yı daha büyük bir seferberlik kampanyasıı için teşvik etmeye başladı. WP'ye göre Joe Biden yönetimi, silah tedariğinin yeniden başlamasının Ukrayna'nın Rusya'nın ilerlemesini birkaç ay geciktirebileceğini, ancak ciddi asker gücü sıkıntısı ve Moskova'nın askeri alandaki üstünlüğü nedeniyle kaybedilen toprakları en az 2025 yılına kadar geri kazanması pek mümkün görünmediğini öngörüyor.  Gazetenin Pentagon'daki kaynağı, yardım paketinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin aktif savunma yapmasına yardımcı olacağını ancak "zamanın değerli olduğunu ve boşa harcanmaması gerektiğini" belirtti. Amerikalı yetkililer, Ukrayna'nın artık daha fazla insanı harekete geçirmeye odaklanması gerektiğine dikkat çekiyor. Bir kaynak, "Son birkaç haftada çıkardıkları yasalar onlara yardımcı olacak, ancak daha fazla gücü harekete geçirmeleri ve daha fazla Ukraynalı erkeği cepheye gelmeye teşvik etmenin bir yolunu bulmaları gerekiyor" dedi.
 
- Kommersant gazetesinin hukuk camiasındaki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, savcılar ve güvenlik görevlileri, farklı suçlarla ilgili soruşturmalar sırasında sanıklara "alacakları mahkumiyet süresi ve cezadan muafiyet için Rus ordusunda hizmet etme imkanını özetleyen bilgi notları" vermeye başladı. Gazetenin haberinde, "Güvenlik güçleri bu şekilde özel operasyon için savaşçı toplama faliyetlerine katılıyor" denildi. 
 
- Zelenskiy, Ukrayna'nın en az yedi Patriot uçaksavar füze sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi. Bir ay Zelenskiy beş Patriot bataryasının yeterli olduğunu söylemişti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca hava savunma sistemlerinin çeşitli bölgelerde 17 Ukrayna insansız hava aracını  imha ettiğini bildirdi. Kaluga bölgesi valisi Vladislax Şapşa,  Lyudinovo şehrindeki bir petrol deposunun yakınına üç dron düştüğü bildirildi. Bryansk bölgesi üzerinde Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının gerçekleştirdiği saldırının püskürtüldüğü, 13 İHA'nın düşürüldüğü bildirildi. 
 
-  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ve Almanya’nın önümüzdeki aylarda Kiev'e askeri yardım göndereceğini söyledi. Haberde, Macron’un “ABD, Almanya ve Fransa’nın önümüzdeki aylarda yapacağı askeri yardımın ardından Ukraynalıların daha fazla direnç gösterebileceğini umuyorum" şeklindeki ifadelerine yer verildi. Daha önce Macron, muhalefet liderleriyle yaptığı bir görüşmede Fransa’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin ‘herhangi bir limitinin olmadığını’ söylemişti. (Sputnik)
 
27 Nisan Cumartesi
 
- Tacikistan, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu. Tacikistan Dışişleri Bakanlığı duyurusunda, "kesinlikle gerekli olmadıkça Rusya'ya her türlü ulaşım aracıyla seyahat etmekten kaçınmaları" istendi. Kısa açıklamada bu uyarının nedeni beirtilmedi. Ancak M. Kosmomolets gazetesi, cuma günü Tacikistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir temsilcinin Rusya Büyükelçisi Semyon Grigoriev'e "Tacik vatandaşlarının Rusya'ya girişlerinin reddedilmesiyle ilgili kitlesel vakalarla ilgili endişelerini dile getirdiğini" hatırlattı. Bakanlığa göre bu tür vakalar son birkaç hafta içinde yaygınlaştı. Gazete, karayoluyla giriş yapmak isteyen yüzlerce Tacikistan vatandaşının Kazakistan'ın Güney Ural bölgesi ile Rusya'nın Orenburg bölgesi sınırında mahsur kaldığı bildirildi. Rus sınır muhafızlarının Tacik plakalı araçların Rusya Federasyonu'na girmesine izin vermediği iddia edildi. Habere göre sınırda mahsur kalan göçmenler sorgulandıklarını ve telefonlarının kontrol edildiğini söylüyor.
 
- Wall Street Journal’ın ABD istihbarat servislerinin Aleksey Navalnıy'ın ölümünde Rus liderliğinin rolü ile ilgili kanıt bulamadığına dair makaleyi yorumlayan Peskov, "görünüşe göre bu spekülasyonun Avrupalı ​​okurlar tarafından Cumartesi günü okunmak üzere hazırlanmış bir bulvar yazısına benzediğini" söyledi. Peskov, “Bu makaleyi gördüm, herhangi bir ilgiyi hak eden yüksek kaliteli bir içerik olduğunu söyleyemem. Bunların çok boş spekülasyonlar olduğunu söyleyebilirim" dedi.  The Wall Street Journal’ın ABD istihbaratından aktardığına göre iddia edildiği gibi öldürülme emrini Putin vermedi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat biriminin de bu görüşü benimsediği belirtildi. Ölümün ne koşullarda ortaya çıktığını henüz netleştiremeyen kaynaklar, gerçek ölüm nedeninin hiçbir zaman bilinemeyebileceğine dikkat çekti.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy,  cephede "yükselme eğilimi olan zor bir durum olduğunu" bildirdi. Batılı müttefiklerine cephede artma eğiliminde olan zorlu operasyonel-stratejik durum hakkında bilgi  veren  Sırskiy, Facebook mesajında, Temas Grubu'nun Ramstein formatındaki son Ukrayna toplantısında "füzelere, mühimmatlara, silahlara, askeri teçhizata yönelik acil ihtiyaçlar ve bunların zamanında alınmasının kilit rolü hakkında"  konuştuğunu bildirdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece boyunca Rus hava savunma sistemlerinin Krasnodar Bölgesi'nde 66, Kırım Yarımadası'nda ise iki İHA'yı imha ettiğini ve engellediğini bildirdi. Krasnodar'daki Slavyanski bölgesinin başkanı Roman Sinyagovski ve Acil Durumlar Bakanlığı, petrol rafinerisinde hasar olduğunu bildirdi.
 
- Başkan Vladimir Putin, Avrupalı beyaz eşya üreticilerine ait aktiflerin yönetiminin kayyım sıfatıyla Gazprom'a devredilmesini öngören bir kararname imzaladı. Kararnameye göre İtalyan Ariston ve Alman BSH Hausgerate'ye (Bosch, Siemens ve NEFF) ait varlıklar Gazrpom Bıtovıye Sistemi şirketine devrediliyor.
 
Ariston'un Vsevolosk'ta bir fabrikası bulunuyordu. BSH Hausgerate de St. Petersburg'da bir fabrika sahibiydi. Şirket Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra fabrikalarda üretimi durdurmuştu. Ariston ise 19 yıldır Rusya'da beyaz eşya üretiyordu.
 
- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ABD'ye yapacağı ziyaretin ertelendiğini duyurdu.  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın planladığı ABD ziyaretiyle ilgili açıklama yapan Keçeli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 9 Mayıs günü ABD’ye yapması planlanan ziyaret, programların uyuşmaması nedeniyle, her iki taraf için uygun olacak ileri bir tarihe ertelenmiştir. Türkiye ve ABD arasında üst düzey diyalog devam edecektir" dedi.  Diğer yandan Putin'in uzun süredir gündemde olan Türkiye ziyaretinin tarihi de henüz belli olmadı.
 
- Yardım paketinin onaylanmasının ardından ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna için savunma  sanayi şirketlerinden toplam 6 milyar dolarllık askeri teçhizat satın alacağını açıkladı. Bu, Washington'un Rusya'nın operasyonu başladıktan beri Kiev'e göndereceği en büyük yardım sevkiyatı olacak. BBC haberine göre ilk siparişler Patriot hava savunma sistemleri için füzeleri de içeriyor.
 
- İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, "Elimizdeki Patriot füze sistemleri önümüzdeki dört gün içinde Ukrayna'ya ulaşacak" dedi. Bakan, zırhlı araçların ve Leopard tanklarının da Kiev'e teslim edileceğini  sözlerine ekledi.
 
- Alman Welt Am Sonnag gazetesinin haberine göre, Rusya ile Ukrayna arasında 15 Nisan 2022'de İstanbul'da yapılan müzakereler sırasında mutabakata varılan bir anlaşma taslağı yayımlandı. Bu belgeye göre Moskova ve Kiev, çatışmayı sona erdirme koşulları konusunda anlaşmaya varmıştı. Habere göre Ukrayna şunları kabul etti:
 
- NATO da dahil olmak üzere herhangi bir askeri ittifaka üyeliği reddederek “kalıcı tarafsızlığı” koruma;
 
- Nükleer silah üretimini ve edinimini reddetme, yabancı birlikleri kendi topraklarına yerleştirmeme ve silahların sınırlarını geçmesine izin vermeme;
 
- Havaalanları ve limanlar dahil olmak üzere altyapıyı başka devletlerin kullanımına vereme;
 
- Yabancı güçlerce yapılan askeri tatbikatlara ve herhangi bir askeri çatışmaya katılmaktan kaçınma,;
 
- “Faşizm, Nazizm ve saldırgan milliyetçilik” terimlerinin kullanımının yasal olarak yasaklanması;
 
- Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bir kısmının Rusya'nın kontrolü altında kalması. Kırım ve Sivastopol limanının güvenlik kapsamı dışında tutulması. Haberde "bu da yarımadanın kontrolünün Rusya'ya devredilmesi anlamına geliyordu" denildi.
 
Ayrıca Moskova, Kırım ve Donbass'ın bir kısmı hariç, birliklerini Ukrayna'dan çekmeye hazır olduğunu ifade etti. Askerlerin çekilmesinin ayrıntıları doğrudan devlet başkanları arasında görüşülecekti. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin büyüklüğü sorunu da çözülmeden kaldı. “Ek 1”e göre Moskova, Kiev'den ordusunun büyüklüğünü 85 bin kişiye indirmesini talep ederken, Ukrayna 250 bin kişi konusunda ısrar etti. Ayrıca taraflar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nde  kalmasına izin verilen askeri teçhizatın miktarı konusunda da anlaşamadı.
 
Ancak müzakerelerin ardından Moskova'nın yeni talepler öne sürdüğü, Kiev'in "Rusça'nın Ukrayna'da ikinci resmi dil yapılması, yaptırımların kaldırılması ve uluslararası mahkemelerdeki davaların geri çekilmesi" gibi talepleri kabul etmediği için liderler zirvesi aşamasına geçilemediği bildiriliyor.
 
- Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder, Brüksel'deki hükümet toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin 2024 yılı sonuna kadar Ukrayna'ya F-16 savaş uçaklarını tedarik edebileceğini söyledi. Dedonder, “Ukrayna'nın savunma kabiliyetini güçlendirmek amacıyla F-16 savaş uçaklarımızı en kısa sürede teslim etme kararı aldık. Bunun 2024 yılı bitmeden gerçekleşmesi için mümkün olan her şeyi yapacağız" dedi. Dedonder, nihai teslimat tarihlerinin, yedek parçaların yanı sıra ABD'den sipariş edilen yeni uçakların gelişine bağlı olacağını vurguladı. (Sputnik)
 
- Rusya'da havayollarının bakım ve onarım maliyetleri, geçen yıl 26 arttı. 
 
26 Nisan Cuma,
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin'in Rusya'ya askeri yardımlara son vermemesi halinde bu ülkeye yaptırım uygulamaya hazır olduklarını söyledi. Resmi bir ziyaret kapsamında Çin'de bulunan Blinken konunun Şi Cinping ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede de gündeme geldiğini söyledi.
 
ABD Çin'i Rus askeri sanayi için çift kullanlı mazleme ve ürünleri tedarik etmekle itham ediyor. 
 
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise ABD'yi "Çin'in kırmızı çizgilerine" riayet etmeye çağırdı. Wang Yi Çin-ABD ilişkilerinin düzelme yoluna girdiğini, ancak hala negatif faktörler nedeniyle test edilmeye devam ettiğini söyledi.
 
- Rusya ile Ukrayna arasında yeni bir asker cenazeleri takası gerçekleşti. Takas sonrasında Rusya'da 36, Ukrayna'ya da 140 askerin cenazesinin iade edildiği bildiriliyor.
 
- Vladimir Putin siyasi partilere seçimlerde özel askeri operasyona katılan askerleri daha fazla aday göstermeleri çağrısında bulundu. Putin operasyonda kendini gösteren askerlerin idare organlarında da başarıyla çalışabileceğini söyledi.
 
- Yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan Ukrayna Tarım Politikaları Bakanı Nikolay Solski 75 milyon grivna (1,8 milyon dolar) kefaletle serbest bırakıldı. Solski 7,3 milyon dolar değerinde arazi yolsuzluğuyla suçlanıyor.
 
- Tacikistan, Rusya'nın Duşanbe Büyükelçisi Semyon Grigoryev'i dışişleri bakanlığına çağırdı. Kommersant gazetesi, büyükelçiye Tacikistan vatandaşlarının Rusya'ya girişte yaşadığı problemlerle ilgili endişelerin iletildiğini yazıyor.
 
- Rusya'nın Volgograd şehrinde 17 yaşında iki çocuk terörist eylem hazırlığında oldukları şüphesiyle tutuklandı. İddia makamı çocukların Rusya'da yasaklı National-Socialism/White Power adında bir örgüte üye olduğunu savunuyor.
 
- Forbes dergisinin Habarovsk muhabiri Sergey Mingazor, Rus ordusu hakkında yalan haber yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. Mingazor'un Telegram kanalında Buça ile ilgili bir postu yeniden paylaştığı için gözaltına alındığı öğrenildi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ABD'nin bilinçli bir şekilde Rusya-Ukrayna çatışmasını uzattığını ileri sürdü. Şoygu ayrıca çatışmanın ABD tarafından çıkarıldığını söyledi. Savunma Bakanı NATO ülkelerine saldırma niyetleri bulunmadığını da dile getirdi.
 
Sergey Şoygu öte yandan Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'ne düzenlenen insansız hava aracı saldırılarının felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.
 
- Rusya'nın Kursk vilayetine düzenlenen roket saldırısında bir kadının hayatını kaybettiği açıklandı.
 
- El Pais gazetesi, İspanya'nın Avrupa Birliği ile NATO'dan gelen baskı sonucunda Ukrayna'ya Patriot füzeleri vermeyi kabul ettiğini yazdı. Habere göre İspanya yine de batarya vermeyi reddetti. Madrid gerekçe olarak hava saldırılarına karşı yegane etkili sistemin Patriot olmasını gösterdi.
 
- Ukrayna Tarım Politikaları Bakanı Nikolay Solski hakkında devlet arazilerini zimmetine geçirdiği şüphesiyle tutuklama kararı çıkarıldı. Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Solski'nin görevini kötüye kullandığı yönünde şüpheler bulunduğuna dair ilk açıklamayı 3 gün önce yapmıştı.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı "Rusya Karşıtı Ayrılıkçı Hareket" adı verilen oluşumun yasaklanması için başvuruda bulundu. Bakanlık söz konusu oluşumun "Rusya'nın çok uluslu ve coğrafi birliğini parçalamayı hedefleyen uluslararası bir örgüt" olduğu iddiasında.
 
- 2022 şubat ayından bu yana kapalı bulunan Elista havalimanı yeniden uçuşlara açıldı. Elista Kalmıkya'da bulunuyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı ABD başkan adayı Donald Trump'un danışmanlarının dış ticarette dolardan vazgeçen ülkelere yönelik yaptırım olasılığını tartıştıklarını yazıyor. Habere göre olası yaptırımlar arasında ihracat kontrolleri, döviz manipülasyonu ithamları ve yeni gümrük tarifeleri bulunuyor. Mart ayında CNBC'ye konuşan Trump "Baz ülkelerin dolardan vazgeçmesinden nefret ediyorum," ifadesini kullanmıştı. ABD'de seçimler kasım ayında yapılacak.
 
Rusya uzun süredir dış ticaretinde doların payını azaltma çabasında. Son olarak Dışişleri Bakanı Lavrov Çin'le ticaretlerinde ruble ve yuan kullanımını yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediklerini söylemişti.
 
- The Wall Street Journal gazetesi, Joe Biden'ın imzaladığı son yasa tasarısının Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a askeri yardımın yanı sıra yaptırımlar konusunda da bazı yenilikler getirdiğine dikkat çekiyor. Biden'in imzaladığı tasarı, yaptırmların ihlal edilip edilmediğini araştırmaları için savcıların taradığı süreyi 5 yıldan 10 yıla çıkardı. Buna göre yaptırım ihlallerinin sistematik olup olmadığını anlamak için artık şirketlerin son 10 yıllık faaliyetleri incelenecek.
 
- Beyaz Saray yönetimi Ukrayna'ya tedarik edilecek silahların bir bölümünün Polonya'dan sevkedileceğini açıkladı. İlgili açıklama Stratejik İletişimden Sorumlu Ulusal Güvenlik Koordinatörü John Kirby'den geldi. Kirby söz konusu silahların birkaç gün içinde Ukrayna'ya sevkedileceğini söyledi.
 
- Politico dergisi Pentagon'un yeni yardım paketi kapsamında Amerikalı silah üreticileriyle 6 milyar dolarlık bir dizi yeni sözleşme imzalalamaya hazırlandığını yazıyor. Dergi kontratların içeriğinin bugün duyurulmasının beklendiğini bildirdi.
 
- Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Ukrayna'nın cephede Rusya'yı yenememesinin gerçek bir olasılık olduğunu söyledi. Ollongren Ukrayna ordusunun elinde yeterince cephane bulunmadığını ve Rusya'nın roket saldırılarıyla Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini yormayı başardığını söyledi.
 
- Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Ukrayna'ya Patriot ya da S-300 hava savunma sistemi tedarik etmek niyetinde olmadıklarını açıkladı. Miçotakis bu sistemlerin kendi savunmaları için kritik önemde olduğunu söyledi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifaka üye ülkelerin Ukrayna'ya verdikleri yardım sözünü yerine getirmediğini söyledi. Stoltenberg "Gelin dürüst olalım. NATO müttefiklerinin son aylarda Ukrayna'ya söz verdikleri yardımı yapmadığı bir gerçek," ifadesini kullandı.
 
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Başkanı Rafael Grossi, dron saldırılarıyla ilgili olarak Zaporojye Atom Santrali'ndeki durumun öngörülemez olduğunu söyledi. Grossi santralde durumun her an daha kötüye gidebileceğini belirtiyor.
 
- Orenburg'da taşkına neden olan Ural nehrindeki su seviyesinin tehlikeli sınırın altına indiği bildirildi. Su yüksekliği Orenburg'da 869, Orsk'ta 393 santimetreye geriledi.
 
25 Nisan Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- The New York Times gazetesi, Ukrayna'ya gizlice sevkedilen ATACMS roketlerinin sayısının 100'ün üstünde olduğunu yazıyor. Gazete söz konusu askeri yardımın mart ayında açıklanan 300 milyon dolarlık paketin içinde yer aldığını aktardı. 
 
ABD Ukrayna'ya daha önce 165 km menzile sahip ATACMS roketler göndermişti. Mart ayında teslim edilen hassas güdümlü roketlerin menzili ise 300 kilometrenin üzerinde.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD nükleer silahlarının Polonya’da konuşlandırılması olasılığına ilişkin tartışmaları ‘tehlikeli oyun’ olarak tanımlarken, böyle bir adımın öngörülemez sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.
 
Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Ryabkov, ilgili soruya, “Durum son derece endişe verici. Bunlar kışkırtıcı niteliğinde tartışmalar olup, gerilimi daha da tırmandırmaya yönelik bir girişimdir. Avrupa-Atlantik bölgesinde zaten Washington’un ve NATO ülkelerinin kışkırttığı ciddi bir kriz var” yanıtını verdi.
 
Rus diplomat, “Eğer gerilimi daha da tırmandırma yoluna giderlerse - ki tartışmalar nükleer silahlar ile ilgili olarak yapılan henüz sözlü oyunlar olarak değerlendirilebilir - o zaman yeni bir gerilim dalgası yaşanacak. Ve genel olarak bu oyun çok tehlikelidir, sonuçları pek tahmin edilemeyebilir” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Ryabkov öte yandan Rusya'nın varlıklarına el konulması halinde ABD ile diplomatik ilişkileri asgariye indireceklerini söyledi. Konuyla ilgili bir yasa tasarısı önceki gün ABD senatosunda kabul edilmişti.
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'ya ait nükleer silahların ülkeye yerleştirilmesi konusunda 1 Mayısta Başbakan Donald Tusk ile bir görüşme gerçekleştireceğini duyurdu.
 
- Güney Kıbrıs mahkemeleri Rusya vatandaşı Artur Petrov'un ABD'ye iade edilmesine karar verdi. ABD'nin talebi üzerine geçtiğimiz yaz tutuklanan Petrov Rusya'ya askeri amaçlı elektronik ürün ihracatı gerçekleştirmekle suçlanıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- The Washington Post gazetesi, Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya askeri yardım tasarısını geçirebilmek için Temsilciler Meclisi'ndeki cumhuriyetçilerle gizli müzakere yürüttüğünü yazıyor. Temsilciler Meclisi geçtiğimiz cumartesi günü Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini onaylamıştı.
 
Gazete Biden'ın şubat sonunda her iki partinin önde gelen isimlerini Beyaz Saray'a davet ederek özel bir görüşme gerçekleştirdiğini yazıyor. Habere göre toplantıya Ukrayna'ya askeri yardıma uzun süre ayak direyen Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson da katıldı.
 
The Washington Post görüşmede CIA Direktörü Willaim Burns ile Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Johnson'a yardımın onaylanmaması halinde yaşanabilecek hakkında karanlık bir tablo çizdiğini ve Ukrayna ordusunun tam olaran ne zaman cephanesiz kalacağını bildirdiğini aktarıyor.
 
Habere göre brifingin ardından Biden, Johnson'la baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.
 
- Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Ukrayna'ya silah tedarik etmediklerini ve etmeyeceklerini söyledi. Moskova'ya resmi bir ziyaret düzenleyen Aliyev, Ukrayna'ya silah vermeleri için kendilerine başvuruda bulunulduğunu, ancak bunu kabul etmediklerini açıkladı.
 
- Rusya'nın Omsk şehrinde petrol ürünleri içeren her biri 200 litrelik üç tankın yandığı bildiriliyor. Yangının 500 m2'lik alanı etkilediği açıklandı.
 
- Fransız perakende zinciri Auchan Retail, Rusya pazarından çekilmeyeceğini açıkladı. Şirketin Rusya'da faaliyet göstermeye devam etme niyeti hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı bilgilendirdiği öğrenildi.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi Auchan grubuna bağlı Ceetrus şirketinin Rusya'daki varlıklarını elden çıkardığını yazıyor.
 
- Rusya'nın elektrik enerjisi ihracatı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 20 azaldı. Elektrik enerjisi tekeli İnter RAO'dan yapılan açıklamaya göre Çin ve Gürcistan'a ihraç edilen elektrik miktarında düşüş söz konusu.
 
- Moskova'daki Basmannıy Mahkemesi, eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov'a rüşvet verdiği iddia edilen Aleksandr Fomin'in tutuklanmasına karar verdi.
 
- Rosfinmonitoring'in yöneticisi Yuri Çihançin, Crocus'ta düzenlenen terör saldırısının finansmanının kripto paralar üzerinden ve birden fazla ülkenin vatandaşının katılımıyla gerçekleştiğini açıkladı. İlk sonuçları kamuoyu ile paylaşan Çihançin soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
 
- Moskova Balaşiha'da 1500 göçmene yasa dışı registrasyon işlemi yaptıkları gerekçesiyle 4 polis gözaltına alındı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Başkan Biden, Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım tasarısını imzaladı. Biden, dün halka hitaben yaptığı konuşmada, “Temsilciler Meclisi'nin hafta sonu, Senato'nun da dün kabul ettiği finansman paketini az önce imzaladım. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve tüm dünyanın güvenliğini güçlendirecektir" dedi. Biden, "Önümüzdeki saatlerde Ukrayna'ya silah göndermeye başlayacağız. Yardım kapsamında hava savunma sistemlerine yönelik mühimmat ve toplardan, füzelerden, zırhlı araçlardan bahsediyoruz” diye ekledi. Pentagon'un basın açıklamasına göre ilk etapta 1 milyar dolarlık aci bir silah paketi hazırlandı. Pakette  hava savunma sistemleri için füzeler, HIMARS için mühimmat, top mermileri buunuyor. Açıklanan miktarın tamamı silah transferi için kullanılmayacak. Ukrayna'ya ayrılan bütçeden ABD askeri cephaneliklerinin yenilenmesi için yaklaşık 20 milyar dolar harcanacak. Fonların bir kısmı  "Amerikan ordusunun Ukrayna çevresindeki faaliyetlerini finanse etmek için" kullanılıyor. Bunun Polonya başta olmak üzere komşu ülkerdeki askeri harcamaları kapsadığı yorumu yapılıyor.  Ukrayna'nın diğer ülkelerden bağımsız silah satın alması için yaklaşık 14 milyar dolar tahsis edilecek.
 
- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ATACMS taktik füzelerinin Nisan ayında Ukrayna’ya gizlice teslim edildiğini doğruladı. Bir Pentagon yetkilisinin Sputnik’e yaptığı açıklamaya göre kurum, ATACMS taktik füzelerini ‘egemen Ukrayna topraklarında’ kullanılmak üzere Kiev rejimine gizlice teslim etti. Yetkili, “ABD’nin uzun menzilli ATACMS’ları Ukrayna’ya teslim ettiğini doğrulayabilirim. O (ABD Başkanı Joe Biden) şubat ayında afişe etmeden ulusal güvenlik ekibine egemen Ukrayna topraklarında kullanılmak üzere ATACMS’ların gönderilmesi talimatını verdi” diye konuştu. Söz konusu füzelerin mart ayında açıklanan askeri yardım paketine dahil edildiğine ve nisan ayında Ukrayna’ya teslim edildiğine dikkat çeken yetkili, teslimata ilişkin bilgilerin Kiev yetkililerinin talebi üzerine açıklanmadığını sözlerine ekledi.
 
- Akşam saatlerinde Reuters , Politico ve AP'nin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberlere göre, ABD uzun menzilli ATACMS füzelerini mart ayında gizlice Ukrayna'ya teslim ve Kiev bu füzeleri kullanmaya başladı. Haberlere göre  300 milyon dolar değerindeki mart ayı yardım paketinde bu füzelerden “önemli sayıda" yer alıyordu. ABD ve Ukraynalı yetkililer bunu kamuoyuna bildirmediler. Reuters, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin füzeleri ilk kez 17 Nisan sabahı kullandığını yazdı. 19 Nisan'da Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Karadeniz üzerinde üç ATACMS füzesini düşürdüğünü bildirmişti. 
 
- Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov, "ATACMS uzun menzilli füzelerinin Ukrayna'ya sinsice devredilmesinin haklı gösterilemeyeceğini" söyledi. Rus diplomat, Kiev'in Rusya topraklarına yönelik saldırılarda bu tür silahları kullanmayacağına dair söz verdiği yönündeki açıklamalar için, "Ukraynalı 'müşterilerin' bu konuda söz verdikleri yönündeki güvenceler gülünç. Böyle bir yalan kime güven vermeli? Kiev'deki suçluların sayısız terör saldırısını nasıl fark etmezler?" dedi. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Fox News'a yaptığı açıklamada, "Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmaların nihai sonucundan herkesin mutlu olmayacağını" söyledi. Zeenskiy, "Şu anda her şeyin nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum.  Herkesin mutlu olacağından emin değilim" dedi.
 
- Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Polonya'ya 1 milyar 275 milyon dolar tutarında uzun menzilli radar güdümlü füzelerin satışına ilişkin olası anlaşmayı onayladığı belirtildi. Açıklamada, Polonya hükümetinin Washington'dan 360 adet AARGM-ER füzesi satın alma talebinde bulunduğu belirtilerek, “Planlanan satış sözleşmesi, Avrupa'da siyasi istikrar ve ekonomik ilerlemeyi sağlayan NATO müttefikinin güvenliğini güçlendirerek ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini daha da ileriye taşıyacak” ifadeleri kullanıldı. (Sputnik)
 
- Almanya Başbakanı Scholz, Taurus füzelerinin Ukrayna'ya devredilmesini bir kez daha reddetti. Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile düzenlediği basın toplantısında gazeteciler, "Almanya'nın Ukrayna'ya Taurus füzeleri tedarik etme zamanının gelip gelmediğini" sordu. Scholz, “Bahsettiğiniz silah sistemiyle ilgili fikrim değişmeyecek” dedi. 14 Mart'ta Alman Federal Meclisi üyeleri Taurus'arın Ukrayna'ya verilmesine karşı oy kullandı. Taurus füzesi saatte 900 km hıza ulaşabiliyor ve 500 km'ye kadar menzile sahip. 50 metre gibi oldukça alçak irtifada uçabiliyor ve bu nedenle radarlar tarafından tespit edilmesi çok zor.
 
- The New York Times'ın haberine göre, NATO Kara Kuvvetleri Komutanı General Darryl Williams, "Avrupa'daki NATO tatbikatlarının hayali bir düşmana karşı değil, Rusya'ya karşı olduğunu" söyledi. Williams, “Bu yıl aslında Ruslara karşı tatbikat yapıyoruz. Yani potansiyel rakibimize karşı savaşıyoruz” dedi. Gazeteye göre son tatbikatlar "NATO'nun Soğuk Savaş'tan bu yana yaptığı en büyük güç gösterisini" ve gerçek  bir çatışmasının simülasyonunu temsil ediyor. Tatbkatlar Almanya, Polonya, Baltık ve diğer bazı komşu ülkelerde gerçekleştirildi. NATO'nun Avrupa'daki en büyük tatbikatı Steadfast Defender 2024'ün ana aşaması  1 Şubat'ta başladı. İttifak, 32 NATO ülkesinden  90 binden fazla askerin, uçak gemilerinden muhriplere kadar 50'den fazla geminin, 80'den fazla savaş uçağının, helikopterin, insansız hava aracının ve 133'ü tank ve 533'ü olmak üzere yaklaşık bin 100 bin savaş aracının, 31 Mayıs'a dek sürecek tatbikatlara katılacağını duyurdu. 
 
- Rusya, uzayda nükleer silahların yasaklanmasını öngören BM kararını veto etti. Rusya, belgeye karşı oy kullanan tek Güvenlik Konseyi üyesi oldu. Rusya bu pozisyonunu, "Moskova'nın önerdiği ve yalnızca nükleer silahlar değil, uzaya herhangi bir silahın konuşlandırılmasını yasaklayan değişikliğin eklenmemesiyle" açıkladı. ABD ve Japonya tarafından sunulan karar taslağında sadece "uzaya nükleer silahların yerleştirilmemesine ilişkin" düzenleme öngörülüyordu. 15 Güvenlik Konseyi üyesinin 13'ü belgeye oy verirken, Çini çekimser kaldı. Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Polyansky " Moskova kararı desteklemeyi planlamamıştı çünkü Amerikalılar ve Japonlar, Rusya ve Çin tarafından önerilen maddeyi metinlerine dahil etmeyi açıkça reddettiler. Uzaya ne kitlesel üretilen silahlar, ne konvansiyonel silahlar, ne de nükleer silah yerleştirilmesine karşı çıkılmasıı öneriştik" dedi.
 
- Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, "askerlik çağındaki Ukrayna vatandaşlarının iadesi konusunda" Kiev'e yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Kosiniak-Kamysh, “Sanırım yurttaşlarımızın çoğu, kafelerde Ukraynalı genç erkekleri gördüklerinde ve Ukrayna'ya yardım etmek için ne kadar fedakarlık yaptığımızı düşündüklerinde öfkeleniyorlar" dedi.  Ukrayna ülkenin tüm konsolosluklarına 23 Nisan'dan itibaren 18 ila 60 yaş arası erkeklere pasaport hizmet vermeyi durdurma talimatı verdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, yurtdışında kalmanın Ukrayna vatandaşlarını "anavatanlarına karşı sorumluluklarından kurtarmadığını" söyledi. Önceki gün yüzlerce Ukrayna vatandaşı, hazır olduklarına dair bildirim aldıkları yeni pasaportların kendilerine verilmesi talebiyle Varşova'daki Ukrayna pasaport merkezini bloke etmişti. Avrupa Birliği İstatistik Servisi'ne göre Ocak 2024'te AB ülkelerinde yaklaşık 860 bini erkek olmak üzere yaklaşık 4,3 milyon Ukrayna vatandaşı bulunuyordu. Polonya resmi olarak 950 bin Ukraynalıya geçici sığınma hakkı verdi ve  Almanya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor.
 
- RIA'nın haberine göre Kuzbass'ta bir mahkeme, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (AFU) safında savaşmayı planlayan 26 yaşındaki bir Rusya vatandaşını 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Buryatya'da yaşayan Rusya vatandaşı, "vatana ihanet hazırlığı, terörün alenen meşrulaştırılması ve propagandası ve terör örgütünün faaliyetlerine katılmaya hazırlık" maddeleri kapsamında suçlu bulundu. Sanık cezasını maksimum güvenlikli bir kolonide çekecek, ayrıca yarım milyon ruble para cezası ödeyecek. Savcılığa göre, sanık 2023 baharında bir Ukraynalıyla iletişim kurmaya başladı ve Ukrayna ordusunun saflarına katılmayı planlıyordu.
 
 24 Nisan Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya ve Ukrayna temsilcileri ailelerinden ayrılan çocuklar konusunu görüşmek için ilk kez Doha'da yüz yüze bir araya geldi. Kommersant gazetesi tarafların 29 çocuğun Ukrayna'ya, 19 çocuğun da Rusya'ya iadesi konusunda anlaşmaya vardığını yazıyor.
 
Ukrayna tarafı görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadı. Rusya tarafından konuyla ilgili açıklama çocuk hakları ombudsmanı Mariya Lvova-Belova'dan geldi. Lvova-Belova görüşmeye aracılık eden Katarlı yetkililere teşekkür etti.
 
- Kırım'ın Simferopol şehrinde yakıt taşıyan bir tren katarı yandı. Olayda bir kişinin hayatını kaybettiği, iki kişinin de yaralandığı bildiriliyor.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terörizmin 21. yüzyılın en ciddi tehditlerinden biri olmaya devam ettiğini vurgularken, bazı ülkelerin özel servislerinin de bulunduğu terörist saldırıların amacının egemen devletlerin anayasal temellerini sarsmaya yönelik olduğunun altını çizdi. Putin, arkasında bazı ülkelerin özel servislerinin de bulunduğu terörist saldırıların amacının egemen devletlerin anayasal temellerini sarsmak ve istikrarsızlaştırmakla birlikte etnik ve dinler arası nefreti körüklemek olduğunu söyledi. Rusya Güvenlik Konseyi’nin St. Peterburg şehrinde düzenlediği 12. Uluslararası Güvenlik Sorunları Yüksek Temsilcileri Toplantısı’nın katılımcılarına video mesajıyla hitap eden Putin, küresel terörizmin arkasındaki gizli servislerin rolüne dikkat çekerek şunları kaydetti: "Elbette uluslararası terörizm, 21. yüzyılın en büyük tehditlerinden biri olarak kalıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirilen ve arkasında sadece radikal grupların değil, aynı zamanda bazı ülkelerin gizli servislerinin de yer aldığı terör saldırılarının amacı, bağımsız ülkelerin anayasal temellerini yıkmak ve istikrarını bozmak, etnik ve dinler arası nefreti körüklemek. Bununla birlikte suçluların başvurduğu yöntemler giderek daha karmaşık ve barbarca hale geliyor." (Sputnik)
 
- İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Berlin'de bir araya gelen Olaf Scholz’un görüşmelerinin ardından kabul edilen ortak güvenlik ve savunma antlaşmasında, Almanya ve Birleşik Krallık’ın kendilerini Baltıklarda lider güçler olarak gördükleri vurgulandı. İki ülke askeri tatbikatlar da dahil olmak üzere bölgedeki varlıklarını daha da arttırma niyetinde. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Omsk şehrindeki Yunan Katolik kilisesinde görev yapan İgor Maksimov adlı din adamı Nazizme itibar kazandırmak suçlamasıyla ev hapsine alındı. Rus basını din adamının kiliseye Ukraynalı milliyetçiler Stepan Bandera ile Roman Şuheviç'in tasvirlerini astığını yazıyor.
 
- St. Petersburg arbitraj mahkemesi VTB'nin başvurusu üzerine JP Morgan'a ait 440 milyon dolarlık varlığa haciz koydu. Söz konusu varlıklar 2022 yılında JP Morgan'ın Rusya'daki hesaplarında dondurulmuştu. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, NATO'ya üye ülkelerce üretilen ve Ukrayna'da ele geçirilen bazı askeri araçları Moskova'da sergileyecek. Bir ay sürecek serginin 1 Mayısta Poklonnaya Gora'da açılacağı duyuruldu.
 
- Rus yayıncı AST, kitabevlerine Vladimir Sorokin'in kitaplarından sonra ünlü ABD'li yazarlar Hanya Yanagihara ve Madeline Miller'in da birer kitabının satıştan kaldırılmasını tavsiye etti. Yayınevi kendi yayınladığı bu kitapların LGBT propagandasını yasaklayan yasalara takılmasından endişe ediyor.
 
- Ria ajansı Avrupa Birliği ülkelerinin, yaptırım kararına rağmen şubat ayında Rusya'dan yarım milyon ton gübre satın aldığını yazıyor.
 
- Brezilya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'da savaşırken yaşamını yitiren ya da kaybolan vatandaşlarının sayısını 4 olarak açıkladı.
 
- Moskova Borsası'nda euro kuru ay başından bu yana ilk kez 99 rublenin altına geriledi. Euro 98,86, dolar da 92,53 rubleden işlem görüyor.
 
- Sri Lanka'nın Moskova Büyükelçisi Janitha Abeywickrema Liyanage ülkesinin BRICS+ üyesi olmak istediğini açıkladı. BRICS Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşuyor. Organizasyonun yeni ülkelerin katılımıyla genişleyebileceği açıklanmıştı.
 
- Kommersant gazetesi bu yıl Novororssiysk limanı üzerinden Türkiye'nin Rusya'ya 4,4 milyon adet yumurta ihraç ettiğini yazıyor.
 
- Yekaterinburg'da Türkiye'den gelen 5 ton çilekte karantinaya tabi zararlı bulunduğu açıklandı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Amerikan Senatosu salı gecesi geç saatlerde Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık askeri yardım kararını onayladı. Bu miktarın 61 milyarı Ukrayna'ya yardım amaçlı kullanılacak. Kararın yürürlüğe girmesi için sadece Başkan Joe Biden'ın imzası gerekiyor. Biden, Senato'daki oylamanın hemen ardından belgeleri derhal imzalayacağına söz verdi ve bunun ardından Ukrayna'ya ilk parti askeri yardımın birkaç gün içinde ulaştırılacağını duyurdu.  79 senatör dört yasa tasarısından oluşan pakete oy verdi, 18'i aleyhte oy kullandı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Amerikalı senatörlere yardım onayından dolayı derhal teşekkür etti. Zelenskiy yaptığı açıklamada, "Bu oylama Amerika'nın demokrasinin feneri ve özgür dünyanın lideri olarak rolünü güçlendiriyor" dedi.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Donbass ve cephenin diğer sektörlerindeki çatışmaların Ukrayna lehine gelişmediğini ve Kiev için durumun zor olduğunu söyledi. Kirby'e göre  Ukrayna'nın son başarısızlıklarında Kongre'nin yardım paketi üzerinde anlaşmakta gecikmesi önemli rol oynadı. 
 
- Yerel kaynaklar Odessa'da dün gece çok sayıda patlama yaşandığını bildirdi. Harkov şehrinden de saldırı haberleri geldi.
 
- Rus Shot haber kanalı, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının Smolensk yakınlarındaki Razdoro köyünde bir petrol deposuna isabet ettiğini duyurdu. Daha sonra Smolensk bölgesi valisi Vasili Anohin, Telegram'da "sivil yakıt ve enerji tesislerine yönelik düşman saldırısı sonrasında iki bölgede yangınlar yaşandığını" bildirdi.
 
- Rusya'nın Voronej bölgesi valisi Aleksandr Gusyev, dün gece üç saat içinde dört Ukrayna insansız hava aracının bölge üzerinde düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya federal bölümlerinin yöneticileri ile düzenlediği toplantıda Moskova ile Pekin’in ticari ve ekonomik ilişkilerde neredeyse tamamen dolardan arındırıldığını, karşılıklı ödemelerin yüzde 90’ından fazlasının ulusal para birimleri ile yapıldığını söyledi. Lavrov, “Rusya-Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği, kolektif Batı devletlerinin süreci engellemeye yönelik ısrarlı girişimlerine rağmen aktif olarak gelişiyor. İkili ekonomik ilişkiler neredeyse tamamen dolardan arındı. Bugün karşılıklı ödemelerin yüzde 90’ından fazlası ulusal para birimlerine dönüştürülmüş durumda. Tarım ürünlerimizin Çin pazarına tedariki artıyor” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Rusya'dan titanyum ithalatını yasaklayan tek ülke olan Kanada hükümeti, uçak imalat şirketi Airbus'a istisna getirdi. Rus şirketi VSMPO-Avisma dünyanın en büyük titanyum üreticisi durumunda.  Airbus, titanyum ihracatının Rusya bütçesine sınırlı gelir getirdiğini ancak Batılı uçak üreticilerine zarar vereceğini vurgulayarak, şirkete yönelik yaptırımlara karşı Batılı hükümetlerle aktif olarak lobi yapmıştı.  Reuters'in haberine göre Airbus A220'nin montajı kısmen Kanada'da yapılıyor ve titanyum en çok A350 ve Boeing 787 gibi bu tip uçaklarda kullanılıyor. Airbus, tedarikçi coğrafyasını çeşitlendirmek için çalıştığını, Norveçli bir titanyum üreticisi ile de anlaşma imzalandığını duyurdu.
 
- Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Im Chong Il, Başkan Zelenskiy'nin ülkesinin lideri olmadığını, ABD senaryosuna dayalı bir rolü oynayan "ünlü bir aktör" olduğunu söyledi. ABD Senatosu'nun Ukrayna'ya yardım için 61 milyar dolarlık tahsisi onaylama kararını yorumlayan Kuzey Koreli bakan yardımcısı "Ukrayna'daki savaş alanı uzun zamandır ABD ve NATO'nun övündüğü çeşitli türdeki silahlı teçhizatın mezarlığı olmuştur. Buna rağmen Zelenskiy, aldıkları kararın ardından ABD'nin önünde eğiliyor ve Rusya'ya karşı savaşı sonuna kadar sürdüreceğini öfkeyle duyuruyor. Bu, '21. yüzyılın Don Kişotu'ndan saçma bir şaka" dedi.
 
- Moskovski Komsomolets gazetesinin haberine göre, hapishanede hayatını kaybeden muhalif politikacı Aleksey Navalnıy için anma törenini düzenleyen rahibe üç yıl süreyle kilise görevlerinden uzaklaştırma cezası verildi.  Rahip Dmitry Safronov, Patrik Kirill tarafından imzalanan kararname ile  cezalandırıldı. Patrikliğin resmi web sitesinde yayınlanan belgede, Safronov'un kutsama, cüppe ve rahip haçı takma hakkından mahrum olduğu, üç yıl süreyle bir başka kilisede mezmur okuyucusu olarak görev yapacağı belirtildi.  Safronov'un hizmetten alınmasının nedenleri açıklanmadı. Daha önce din adamının Aleksey Navalny'nin (aşırılıkçı faaliyetlere veya terörizme karışan kişiler listesine dahil) ölümünden sonra 40 gün boyunca mezarı başında ayin düzenleyip dua ettiği  bildirilmişti.
 
23 Nisan Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı Avrupa Birliği'nin Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden 12 şirketi Rusya'ya yardım ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine almaya hazırlandığını yazdı. Ajans Rusya'ya yaptırıma tabi ürünlerin ihracatını gerçekleştirdiği iddia edilen bu şirketlerin Rusyalı ve Belaruslu şahıslarla bağlantılı olduğunu yazıyor. Habere göre bu şirketlerle ilgili görüşmeler bu hafta başlayabilir.
 
- Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis, Yunan radyo istasyonu REAL FM’e yaptığı açıklamada ‘gizli diplomasi’ iddialarını yalanlarken, Yunanistan'ın kendi hava savunma kabiliyetlerini tehlikeye atmamak için Ukrayna'ya hava savunma sistemleri göndermeyeceğini açıkça belirttiğini vurguladı. (Sputnik)
 
- Azerbaycan-Ermenistan Sınır Belirleme Komisyonu Eş Başkanı, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'in ofisinden yapılan açıklamada, iki ülkenin uzman gruplarının sınırda jeodezik ölçümlere göre koordinatların belirlenmesi yönünde çalıştığı belirtildi. Açıklamada, çalışmalar sonucunda iki ülke sınırında ilk kez bir sınır taşı yerleştirildiği kaydedildi. (Sputnik)
 
- Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı 2024 büyüme tahminini yüzde 2,8'e yükseltti. bakanlık ayrıca dolar kurunun 2026'ya kadar 100 rubleyi geçeceğini öngörüyor. Bakanlığın yıl sonu kur tahmini 94,7 ruble olarak açıklandı.
 
- İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin savunma sanayiine 10 milyar pound yatırım yaparak üretimi arttıracaklarını açıkladı. Sunak 2030'a kadar savunma harcamalarını yüzde 2,5 arttırmayı planladıklarını söyledi.
 
- Letonya 2026'dan itibaren okullarda Rusçanın ikinci yabancı dil olarak yasaklanmasını öngören yeni bir yasa tasarısını kabul etti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- The Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin Rusya'yla çalışmaya devam eden Çin bankalarına yaptırım uygulayabileceğini yazıyor. Gazete Washington yönetiminin bu bankaların dünya finans sistemiyle ilişkisini kesmek için çalışma yürüttüğünü yazdı.
 
Gazeteye konuşan hükümet kaynakları yaptırımların Pekin'i "Rusya savunma sanayiine verilen ticari desteği kesmeye zorlayacağını" söyledi.
 
Bununla birlikte kaynaklar Pekin'i ikna etmek için öncelikle diplomatik kanalları zorlayacaklarını dile getiriyor. The Wall Street Journal son günlerde taraflar arasında konuyla ilgili yüz yüze ve telefon yoluyla görüşmelerin gerçekleştiğini de yazdı.
 
Öte yandan gazetenin haberine Çinli yetkililerden cevap geldi. Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Wang Wenbin, kimsenin  Rusya dahil diğer ülkelerle normal ticari ve ekonomik ilişki sürdürme haklarını ihlal edemeyeceğini söyledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken yarın Çin'e resmi bir ziyarette bulunacak.
 
- İsviçre 2023'te Rusya'ya ait 290 milyon franklık (318 milyon dolar) varlığa konan dondurma kararını iptal etti. Kommersant kararın Avrupa Birliği'nin bazı isimlere konan yaptırımları kaldırmasından sonra alındığını yazıyor. İsviçre'de halen bloke edilen Rus varlıklarının büyüklüğü ise 5,8 milyar frank.
 
- Vladimir Putin birkaç gün önce Ukrayna'da hayatını kaybeden İzvesitya muhabiri Semyon Yeryomin'i yiğitlik nişanıyla ödüllendirdi. Şubat 2022'den bu yana operasyon bölgesinde bulunan Yeryomin 19 Nisan günü dron saldırısında hayatını kaybetmişti.
 
- Rusya Federasyon Konseyi Sözcüsü Valentina Matvienko Ukrayna'yı "terörist devlet" ilan edemeyeceklerini, çünkü uluslararası hukukta böyle bir kavram bulunmadığını söyledi. Matvienko bununla birlikte "Kiev rejimi kuşkusuz teröristtir," ifadesini kullandı.
 
- Rusya'da basılan kitapların yasalara uygunluğunu kontrol etmek için özel ekspertiz merkezi kuruldu Vedomosti gazetesi merkezde Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Rusya Askeri Tarih Cemiyeti'nden temsilcilerin görev yaptığını yazıyor. Gazete merkezin kitaplarda LGBT propagandası olup olmadığını kontrol edeceğini aktardı.
 
- Roskomnadzor 150 civarında VPN uygulamasının engellendiğini açıkladı.
 
- Finlandiya'nın Tampere kentinte bulunan Lenin müzesinin kapatılacağı öğrenildi. Müze 80 yıl önce kurulmuştu. 
 
- Tayland Rusya vatandaşlarının ülkede 60 gün vizesiz bulunabilmesine imkan tanıyan kararnameyi onayladı. Kararname 1 Mayısta yürürlüğe girecek.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus devlet televizyonu Pervıy Kanal'da yayınlanan programda Rusya lideri Putin’in Ukrayna sorununun barışçıl çözümüne hazır olduğunu belirttiğini hatırlatarak, bunun bir barış girişimi olmadığını söyledi. "Herhangi bir barış girişimi olmadı. Rusya'nın Ukrayna sorununa barışçıl çözüme hazır olduğu yönünde bir açıklama yapıldı. Bu bir girişim değildi. Bu, devlet başkanımızın iyi bilinen tutarlı pozisyonunun bir ifadesiydi” diyen Peskov, Kiev’in Moskova ile müzakere olasılığını ‘de jure’ olarak reddettiğini ve bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
- İngiltere'den Ukrayna'ya yeni destek paketi geldi. Başbakan Rishi Sunak, İngiltere'nin Ukrayna'ya 500 milyon £ (yaklaşık 617 milyon dolar) değerinde silah transfer edeceğini ve bunun ülke tarihindeki en büyük askeri yardım paketi olacağını duyurdu. Pakette, bin 600'den fazla saldırı füzesi ve hava savunma füzesi de yer alacak. Ukrayna'ya ayrıca uçuş menzili yaklaşık 250 km olan Storm Shadow havadan karaya füzeler de verilecek. Sunak, "Ukrayna'nın güvenliğinin tüm Avrupa'nın güvenliği için hayati önemde oduğunu" savundu ve "Eğer Rusya silahlı çatışmayı kazanırsa, Polonya sınırında durmayacak" dedi.
 
- ABD, Ukrayna'ya yeni bir askeri yardım paketi hazırlıyor. Politico'nun Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, bu paketin mart ayında tahsis edilen 300 milyon dolarlık paketten çok daha büyük olması bekleniyor. Habere göre pakette zırhlı araçlar, Bradley piyade savaş araçları, HMWWV (Humvee) askeri çok amaçlı araçları, M113 zırhlı personel taşıyıcılarının yanı sıra top ve hava savunma mermileri de bulunuyor.
 
- Bu yılının ilk çeyreğinde Alman hükümeti 5 milyar euroyu aşan silah ihracatına izin verdi. Bu miktarın yüzde 74'ü Ukrayna'ya gidiyor. Almanya ABD'nin ardından Ukrayna'nın ikinci büyük silah tedarikçisi konumunda. (İzvestiya)
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, Fransız blog yazarı Hugo Travers’e demecinde Kiev’in Batılı müttefiklerinin Ukrayna’ya değil, anlaşmaların veya NATO üyeliğinin olmamasına rağmen İsrail'e yardım ettiklerini belirtti. Zelenskiy, “Dürüst olmak gerekirse, aramızda, İran İsrail’e saldırdıktan sonra olup bitenler beni şoka uğrattı. Müttefiklerin birlikte devreye girmesi karşısında şok oldum. İsrail’in NATO üyesi olmamasına, Fransa ile İsrail arasında resmi bir anlaşma olmamasına rağmen müttefikler ona yardım etti” diyerek, bu duruma dayanarak kendisine, ‘peki, Ukraynalıların nesi var’ sorusunu sorduğunu anlattı. (Sputnik)
 
- Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin bu sabaha karşı Belgorod bölgesi üzerinde dört MLRS roketini imha ettiğini bildirdi. 
 
- Harkov'daki televizyon kulesinin vurulduktan sonra kısmen çöktüğü bildirildi. Basında çıkan haberlere göre saldırı dün Moskova saatiyle 16:45 civarında gerçekleşti. Yerel Telegram kanalları da hasar gören kulenin fotoğraflarını yayınladı. Harkov bölgesinin askeri idaresi başkanı Oleg Sinegubov, "şehirdeki bir televizyon altyapı tesisinin hasar gördüğünü" bildirdi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, askerlik çağındaki Ukraynalıları yurtdışında konsolosluk hizmetlerinden men etti. Bugünden başayarak (23 Nisan) Ukrayna'nın yabancı diplomatik kurumları, yurt dışında bulunan askerlik çağındaki Ukraynalı erkeklere konsolosluk hizmetleri vermeyi geçici olarak durduracak. 18 ila 60 yaşları arasındaki erkeklere yönelik tedbir seferberik kapsamında daha fazla kişiyi silah altına alma amaçlı. Haberlere göre, yasaktan etkilenen Ukraynalılar ülkeye dönmek için yalnızca konsolosluklardan geçici belge alabilecek.
 
- Budapeşte yönetimi, Ukrayna, Macar şirketlerini “savaş sponsorları” listesine dahil etmeyeceğini garanti edene kadar Macaristan'ın, AB'nin Kiev'e 2 milyar euro yardım tahsis etmesini engelleyeceğini duyurdu. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Macar şirketlerinin Ukrayna kara listesine dahil edilmesini "Kiev'in siyasi kararı" olarak nitelendirdi.  Szijjártó, Macar hükümetinin Ukraynalı meslektaşlarını bu konuyla ilgili müzakereler için Budapeşte'ye davet ettiğini ancak herhangi bir yanıt gelmediğini bildirdi.
 
- The Wall Street Journal, eski dönemin Beyaz Saray yetkilierine dayanarak Trump'ın başkan oduğu dönemde sık sık Ukrayna'yı yolsuzlukla eleştirdiğini ve aynı zamanda "Rusya'nın ülkenin bazı bölgeleri üzerindeki iddialarını" desteklediğini yazdı. Gazete, Beyaz Saray'daki toplantılarda ve yabancı liderlerle yapılan görüşmelerde Trump'ın defalarca Ukrayna'yı "tamamen yozlaşmış bir ülke" olarak nitelendirdiğini yazıyor.  WSJ'ye göre Trump, Putin ile 2017 yılında Almanya'da yaptığı ilk görüşmenin ardından Washington'un Kiev'e verdiği destekten duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi ve Avrupalı ​​liderlerle yaptığı görüşmede ülkeyi "Rusya'nın bir parçası" olarak nitelendirdi.
 
- Alman inşaat malzemeleri üreticisi Knauf, Rusya'daki işletmesini yerel yönetime satıyor. Satış fiyatı belirtilmedi. Knauf, Rusya'daki dört binden fazla çalışanın işini korumayı planlıyor. Şirket, 30 yılı aşkın süredir Rusya'da faaliyet gösteriyor ve çimento dahil inşaat malzemeleri üretiyor. Şirketin Krasnodar Bölgesi, Astrahan, Nijniy Novgorod, Tula, Çelyabinsk dahil olmak üzere 20 yerde tesisi bulunuyor.  Daha önce Alman medyası, Donetsk'deki Mariupol şehrini restore etmek için en az iki şirketin (Knauf ve WKB Systems) ürünlerinin kullanıldığını bildirmişti. Buna yanıt olarak Knauf'un merkez ofisi, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini kınadığını ve tüm Avrupa yaptırımlarına uyduğunu belirtti. Daha sonra Alman Ekonomi Bakanlığı, Alman şirketlerinin Mariupol'un restorasyonuna olası katılımının savcılık tarafından araştırılması gerektiğini açıklamıştı.
 
22 Nisan Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Fransız basınına konuşan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, barış görüşmelerinin yeniden başlayabileceğini söyledi. Zelenskiy, çatışmanın seyriyle ilgili hazırlayacakları belgeyi Rusya'ya da ileteceklerini açıkladı. 
 
Devlet başkanı belgede çatışmanın nasıl sona erebileceği yönünde düşüncelere de yer vereceklerini söyledi. Ukrayna lideri bununla birlikte belgenin ne zaman iletileceği konusunda somut bir tarih vermedi.
 
- Bloomberg haber ajansına konuşan Belçika Maliye Bakanı Vincent Van Peteghem, AB ülkelerinin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna’ya yardım için kullanma konusunda siyasi anlaşmaya varmaya yakın olduğunu söyledi.
 
Haberde, “Avrupa, bu varlıklardan gelirleri kullanma konusunda siyasi anlaşmaya yakın” ifadesine yer verildi. Van Peteghem’in sözlerine göre, bu fonların 1 Temmuz’dan itibaren kullanmaya başlaması planlanıyor. (Sputnik)
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı açıklamayı planladığı 14'üncü yaptırım paketi ile ilgili konuştu. Peskov Batının yaptırımlarla kendine zarar vermeye devam ettiğini iddia etti. 
 
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Avrupa Birliği'nin 14'üncü yaptırım paketinde Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz alımını yasaklamayı planladığını açıklamıştı.
 
- Vladimir Putin Moskova'da İlham Aliyev'le bir araya geldi. İki liderin Kafkasya'nın güvenliği ile ilgili meseleleri konuştuğu açıklandı.
 
- Rusya'da savcılık 2022 yılında bir sokak röportajı sırasında Ukrayna'daki çatışma ve Buça kentinde yaşananlarla ilgili yorumlarda bulunan bir Moskovalı hakkında 5,5 yıl hapis cezası verilmesini istedi. Kommersant gazetesi 38 yaşındaki Yuri Kohovets'in bugün görülen mahkemede hüküm giydiğini yazıyor.
 
- Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov şehirde patlama sesleri işitildiğini açıkladı. Ukrayna'nın 6 bölgesinde hava saldırısı alarmı verildi.
 
- Rusya'nın en büyük yayınevlerinden AST, ünlü yazar Vladimir Sorokin'in üç kitabının satışını durdurdu. Sorokin'in kitaplarında LGBT propagandası yapıldığı yönünde ihbarlarda bulunulmuştu. Sorokin'in kitapları Türkçede de mevcut.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Avrupa Birliği'nin 14'üncü yaptırım paketinde Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz alımını yasaklamayı planladığını açıkladı. Billström ayrıca Rusya'nın petrol ihracatında kullandığı "gölge tanker filosunun" da yaptırımların hedefi olacağını söyledi. RBC gazetesi AB'nin Rusya'ya karşı 14'üncü yaptırım paketinin bu ilkbaharda kabul edilebileceğini yazıyor.
 
G7 ülkeleri de şubat ayında Rusya'nın "gölge filo" sayesinde tavan fiyat uygulamasını delmesini zorlaştırmayı planladıklarını açıklamıştı.
 
- Ukrayna’nın, Batılı müttefiklerinden atıl durumdaki Patriot hava savunma sistemlerini göndermeleri için ‘kibar’ diplomasiden sert diplomasiye geçeceğini duyurmasıyla birlikte harekete geçen NATO’nun, bu sistemleri Kiev’e vermeleri için Yunanistan ve İspanya’ya yoğun baskı yaptığı iddia edildi.
 
Financial Times gazetesi, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Yunanistan ve İspanya'nın NATO ve Avrupa Birliği’nden (AB) hava savunma sistemlerini Kiev'e teslim etmeleri yönünde güçlü bir baskı altında olduğunu yazdı. (Sputnik)
 
- Duma Başkanı Volodin, Telegram paylaşımında, ABD’nin ülkede dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna’ya yardımda kullanma kararını değerlendirdi.
 
Volodin, “Washington açık bir şekilde yasa dışı karar kabul ederek hırsızlık yaptı. Bu kesinlikle diğer ülkelerin, işletmelerin ve özel yatırımcıların ABD’ye olan güvenini sarsacak, tüm küresel finansal sistemin temelini oluşturan mülkiyetin dokunulmazlığı ilkesini ortadan kaldıracak. Bu karar, uluslararası hukukta telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açarak diğer ülkelere emsal teşkil edecek. Bundan böyle her bir ülkenin bu şekilde davranma hakkı olacak” diye yazdı.
 
“Şimdi ülkemizin, yabancı varlıklara yönelik simetrik kararlar alma hakkı var” diye kaydeden Duma Başkanı, ABD’nin Rus varlıklarına el koyma yasasını kabul ederek Avrupa Birliği’ni de benzer adım atmaya kışkırttığını belirterek, “Bu, Avrupa ekonomisi için yıkıcı olacak” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun bu yönde karar alması halinde ittifaka ait nükleer silahları ülkelerine konuşlandırmaya hazır olduklarını söyledi.
 
- Çekya öncülüğünde kurulan Ukrayna'ya yardım fonuna Belçika da katılma kararı aldı. Belçika top mermisi tedariki için kurulan fona 200 milyon euro katkı sunacak.
 
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Vladimir Putin'in daveti üzerinde Moskova'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Devlet başkanlarının ikili ilişkileri görüşmesi bekleniyor.
 
- Nornikel'in başkanı Vladimir Potanin, Çinli yatırımcılarla birlikte yeni bir fabrika kuracaklarını açıkladı. İnterfaks'a konuşan Potanin Çin'de kurulması planlanan fabrikanın 2027 ortalarında hizmete gireceğini söyledi.
 
- Voronej'de bir elektrikli ekipman fabrikasında çıkan yangında üç kişi hayatını kaybetti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) son raporuna göre, 2023 yılında küresel askeri harcamalar yüzde 6,8 artarak rekor rakam olan 2 trilyon 443 milyar dolara, yani küresel GSYİH'nın yüzde 2,3'üne ulaştı.  "Dünya Askeri Harcamalarındaki Eğilimler, 2023" raporunda, bu büyümenin 2009'dan bu yana en yüksek seviyede olduğu belirtildi.
 
Savunmaya en çok harcama yapan ilk 5 ülke 2022'dekiyle aynı kaldı.
 
ABD - 916 milyar dolar, yani GSYİH'nın %3,4'ü. 2022'de - 877 milyar dolar, yani GSYİH'nın %3,5'i.
Çin - 296 milyar dolar, yani GSYİH'nın %1,7'si. 2022'de - 292 milyar dolar veya GSYİH'nın aynı %1,7'si.
Rusya - 109 milyar dolar, yani GSYİH'nın %5,9'u. 2022'de - 86,4 milyar dolar, yani GSYİH'nın %4,1'i.
Hindistan - 83,6 milyar dolar, yani GSYİH'nın %2,4'ü. 2022'de - 81,4 milyar dolar, yani GSYİH'nın %2,4'ü.
Suudi Arabistan – 75,8 milyar dolar, yani GSYİH'nın %7,1'i. 2022'de - 75 milyar dolar, yani GSYİH'nın %7,4'ü.
 
SIPRI raporuna göre 2023'te savunma harcaması en yüksek olan 15 ülke arasında Türkiye bulunmuyor:
 
Grafik: RBC
 
- FInancial Times'a (FT)  konuşan Ukraynalı kaynaklar ve askeri analistler, ABD Temsilciler Meclisi'nin cumartesi günü onayladığı 61 milyar dolarlık askeri yardım paketinin, Rusya'nın saldırısını durdurmayacağını ancak muhtemelen yavaşlatacağı görüşünü savundu. FT kaynaklarına göre bu silahların Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ön cephedeki durumunu kökten değiştirmesi çok mümkün görünmüyor. Bir kaynak, "Bu kadar büyük öçekte bir yardım paketi bu yılın son paketi olabilir. Dahası, Ukrayna'ya yönelik gelecekteki tüm yardım paketlerinin boyutunun çok daha küçük olması ihtimali oldukça yüksek" diye ekledi 
 
- ABD Senatosu İstihbarat Komitesi başkanı Mark Warner, kabul edilen yasa tasarısına göre Ukrayna'nın bu hafta içerisinde içinde ATACMS taktik füzeleri de yer alan yardım paketini almaya başlayabileceğini söyledi. ATACMS, HIMARS fırlatıcısından fırlatılan, 300 km'ye kadar menzile sahip taktik balistik bir füze. Geçen sonbaharda ABD, eski bir modifikasyon olan ve yaklaşık 160 km menzile sahip bu füzelerin bir test partisini Ukrayna'ya teslim etmişti.
 
- Odessa bölgesinde dün gece yarısından sonra yoğun patlamalar meydana geldi. Bölgesel askeri idare başkanı Oleg Kiper'in açıklamasına görei, atılan İHA liman altyapısındaki bir nakliye ve lojistik tesisine isabet etti. 
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "fosil yakıt çağının sona erdiğini" söyledi. Scholz, dünyanın en büyük endüstriyel fuarı Hannover Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada "Şu konuda hepimiz netiz: Fosil yakıtların dönemi sona eriyor. Bu hepimiz için endüstriyel süreçlerin değişmesi anlamına geliyor" dedi. Scholz, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre ile yaptığı görüşmede, Rusya'dan aımın durdurulmasının ardından ülkeye gaz sağladığı için Norveç tarafına şükranlarını dile getirdi,  bu sayede Berlin'in "birkaç ay içinde Rus enerjisinden tamamen bağımsız olmayı" başardığını vurguladı. Scholz'a göre Norveç, ülkenin en büyük gaz tedarikçisi olmaya devam edecek, Almanya ve Norveç'in "simbiyotik olarak bağlantısı" sürecek. 
 
- Moskova yakınlarındaki Puşkino kasabasındaki ormanlık alanda bir çanta içinde portatif askeri radyo vericisi bulundu. Çanta, köpeğini gezdirirem bir varandaş tarafından farkedildi. Haber portalı Mash, ormandaki vericinin Ukrayna insansız hava araçlarının çalışmalarını koordine etmekte kulanıldığından kuşku duyuluyor. 
 
- İzvestiya'nın haberine göre İran'da Rus Mir kartlarını kabul edecek pilot proje başlatılacak. Gazeteye konuşan uzmanlar, Mir kart hizmetinin başlatılmasının üç ila altı ay sürebileceğini kaydetti. 
Mir kartları şu anda sadece Belarus, Tacikistan, Abhazya, Osetya, Venezuela, Vietnam ve Küba'da kabul ediliyor. Türkiye'de kabulü ise durduruldu.
 
- Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, "Rusya'nın gücünün muazzam ahlaki geleneğinde, manevi zenginliğinde ve halklarının gücünde yattığını" söyledi. Rossiyskaya Gazeta'nın haberine göre Kiril, "Rusya bir süper güçtür. Rusya'da kiliseler inşa ediliyor, ancak diğer ülkelerde kiliseler kapatılıyor. Rusya'nın gücü manevi zenginliğinden kaynaklanıyor. Belki de bu yüzden bizi sevmiyorlar. Ama biz zor bir yoldan geldik, artık ülkemizde her şey yolunda" dedi.
 
 
21 Nisan Pazar
 
- The New York Times gazetesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın son birkaç gündür ülkesinin Ukrayna'ya yardım sağlaması fikrine eskisi kadar olumsuz yaklaşmadığını vurgularken, haberinde, “Sayın Trump, son birkaç gün içinde Ukrayna'ya yardıma karşı direnişin yoğunluğunu azaltırken, Temsilciler Meclisi'ndeki abluka kırılmaya başladı" diye yazdı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi, mali yardımlarla birlikte giderek göze batan yolsuzluk ve başarısız karşı saldırılar sonrası Batı ülkelerini giderek yoran Kiev yönetiminin stoklarının erimek üzere olduğu bir dönemde, 6 aylık siyasi çıkmazı cumartesi günü sonlandırarak Ukrayna'ya savunma yardımını da içeren ABD dış yardım tasarısını onaylamıştı. Gazete, Trump'ın Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı desteklediğini ve 20 Nisan'daki oylamada ‘gölgede kalarak’ Cumhuriyetçilere tasarıya karşı oy kullanmaları için baskı yapmayı reddettiğini iddia etti. Trump, aynı zamanda sosyal medyada bir mesaj yayınlayarak, “ABD için ‘Ukrayna'nın hayatta kalmasının ve güçlü olmasının önemli olduğunu” belirtirken, bununla birlikte Avrupa ülkelerinin Kiev'e neden daha fazla para vermediğini merak ettiğini söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Donetks Halk Cumhuriyeti'ndeki Bogdanovka köyünü kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi. Köy, Rus birlikleri tarafından ele geçirilen Bahmut (Artemovsk) ile halen Ukrayna kontrolü altında olan Çasov Yar arasında yer alıyor. Savunma Bakanlığı'na göre son operasyonda 440'a kadar Ukrayna askeri öldürüldü, Osa-AKM uçaksavar füze sistemine ait üç araç ve bir savaş aracı imha edildi. Bakanlık ayrıca Dinyeper havaalanındaki MiG-29 savaş uçağının ve S-300PS uçaksavar füze sisteminin fırlatıcısının imha edildiğini de bildirdi. 
 
- Vali Mihail Razvojayev, bu sabah Sivastopol'un kuzeyinde konuşlanan gemilerden birinin Ukrayna'nın düzenlediği gemisavar füze saldırısını püskürttüğünü söyledi. Vali, "Düşen parçalar küçük bir yangına neden oldu, ancak kısa sürede söndürüldü" diye yazdı. Vali kayıp olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi Temsilcier Meclisi Başkanı Mike Johnson ve Demokrat azınlık ideri Hakeem Jeffries'e Amerikan müttefiklerine yönelik yardım paketini onayladıkları için teşekkür etti. Biden, ikinci onay makamı olan Senato'yu benzer bir kararı bir an önce almaya, böylece kendisinin kararı imzalayıp Ukrayna'ya derhal silah göndermesine imkan vermeye çağırdı.
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Temsilciler Meclisi'nin kararları hakkında yorum yaptı. Peskov, “Ukrayna'ya yardım sağlama kararı bekleniyordu ve öngörülebilirdi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ni daha da zenginleştirecek ve Ukrayna'yı daha da mahvedecek, Kiev rejiminin hatası nedeniyle daha fazla Ukraynalının ölmesine neden olacak" dedi. Peskov, Perşembe günü Meclis'in ilk kez değerlendireceği yasama düzenlemeleri paketinin yapısının netleştiği dönemde benzer ifadelerde bulundu" dedi. Peskov ayrıca kongre üyeleri tarafından kabul edilen ve Rus varlıklarına el konulmasını öngören ayrı bir yasa tasarısı hakkında da yorum yaptı. “Rus varlıklarına el konulmasına ilişkin yasaya gelince, ayrıntıların hâlâ çözülmesi gerekiyor. Her halükarda, eğer gerçekten varlıklarımıza el konulmasından bahsediyorsak, bu Amerika Birleşik Devletleri'nin imajına onarılamaz bir zarar verecektir, bu, bu ülkedeki birçok yatırımcıyı fonlarını korumaya zorlayacaktır, çünkü özel mülkiyetin kararlılığı Kremlin sözcüsü, "Özellikle devlet mülkiyeti ihlal edilecek" dedi. Peskov, “Ve elbette eğer bu doğruysa o zaman Amerika bunun hesabını vermek zorunda kalacak. Ve burada herhangi bir zaman kısıtlaması olması pek olası değildir. Ve bunu çıkarlarımıza en uygun şekilde yapacağız” diye ekled.
 
-  ABD Hazinesi'nden bir kaynağın The Washington Post'a verdiği bilgiye göre, Batılı ülkeler Ukrayna'nın finansmanı için orta ve uzun vadede Rusya'nın dondurulan varlıklarını kullanma konusunda hemfikir, ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda fikir birliği yok. Habere göre Avrupalı ​​yetkililer Rus varlıklarına el koymayı reddediyor. Bunun uluslararası hukuku ihlal etmesinden, yatırımcıların euroya güvenmelerini engellemesinden ve Rusya'nın misilleme yapmasına neden olmasından korkuyorlar. Avrupalı ​​yetkililer, dondurulan varlıkların büyük çoğunluğunun Avrupa'da olması nedeniyle ABD'nin riskli eylemlerde ısrar etmesinden memnun değil. 
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin gezisinde Çin'i Rusya'ya yapılan tedarik nedeniyle yaptırım tehdidi konusunda bizzat uyaracak ve "Pekin Rusya'ya çift kullanımlı teknolojiler sağlamaya devam ederse ABD yaptırım uygulamaya hazır" mesajı verecek. Financial Times ve Bloomberg, Blinken'in 24-26 Nisan'da gerçekleşecek gezide "ABD ve müttefiklerinin Pekin'in, Rusya'ya çiplerden seyir füzesi motorlarına kadar verilen desteğe karşı giderek daha hoşgörüsüz hale geldiğini iletmek zorunda kalacağını" yazdı. Haberere göre Washington, Çin finans kurumlarına ve diğer kuruluşlara yaptırım uygulama olasılığını değerlendiriyor. Bir FT kaynağı, Blinken'in mesajının "ABD'nin şimdiye kadar Çinli yetkililere ilettiği en açık uyarı" olacağını söyledi.
 
- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, Politico’ya demecinde ABD'nin Kiev'de bulunan Amerikan Büyükelçiliği'ne ek askeri danışmanlar göndermeyi planladığını söyledi. Ryder, “Ukrayna’daki çatışma boyunca Pentagon, ülkedeki varlığımızı güvenlik koşullarına göre değerlendirerek düzenlemeler yaptı. Şu anda büyükelçilikteki askeri işbirliği departmanını genişletmek için birkaç ek danışman göndermeyi düşünüyoruz” dedi. Pentagon Sözcüsü, danışmanların askeri görevler yerine getirmeyeceklerini ancak Ukrayna hükümetine ve silahlı kuvvetlerine tavsiyelerde bulunup destek vereceklerini belirtti. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a askeri yardım tahsisinin küresel krizi daha da derinleştireceğini belirtti. Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a finansal yardıma ilişkin yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesini Telegram kanalında değerlendiren Zaharova, ABD'nin söz konusu askeri yardım tahsisinin küresel krizi daha da derinleştireceğini, Kiev'e yardım tahsisinin ise doğrudan terör faaliyetlerine sponsorluk anlamına geldiğini ifade etti. Zaharova, “ABD'nin Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a askeri yardım tahsis etmesi küresel krizi daha da derinleştirecektir. Kiev rejimine askeri yardım, terörist faaliyetlerin doğrudan sponsorluğu, Tayvan'a yardım Çin'in iç işlerine müdahale, İsrail'e yardım ise bölgede benzeri görülmemiş bir gerilimin tırmanmasına doğrudan giden yoldur” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, ABD'nin Kiev'e ek mali yardım sağlamasına rağmen kazananın Rusya olacağını ifade etti.
Medvedev, “Doymak bilmeyen askeri-sanayi kompleksinin boğazına inecek olan 61 milyar kanlı dolara rağmen elbette kazanan biz olacağız. Güç ve hakikat bizimle" ifadelerine yer verdi.
ABD Temsilciler Meclisi’nin neo-Nazi çetesine ‘yardım’ tasarısını onaylayacağından kimsenin şüphesi olmadığını vurgulayan Medvedev, “Bu bir oylamaydı: a) Daha önce birleşik olan ülkemizin bölünmüş halklarının iç savaşının devam etmesi için; b) bu​​savaşın kurbanlarının sayısında azami artış için” ifadelerini kullandı.
 
 - Elon Musk, ABD Temsilciler Meclisi'nin Kiev'e yardım onayı vermesini yorumlarken, "En büyük korkum, bir çıkış stratejisinin olmaması. Bu, çocukların siperlerde top ve makineli tüfek ateşinden ya da mayın tarlalarındaki keskin nişancı kurşunlarından öldüğü sonsuz bir savaş" diye yazdı.
 
20 Nisan Cumartesi
 
-  ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna'ya yardım tasarısını aylar süren tartışmaların ardından bugün oy çokluğu ile onayladı. Üç yasa tasarısı kapsamında Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam tahsis miktarı 95,34 milyar dolar olurken, Ukrayna'ya ayrılan bütçe 61 milyar dolara yakın. Cumuryetçilerin geçen yıl sonundan beri engelledikleri tasarı 311 Kongre üyesi tarafından desteklendi, 112  üye ise tasarıya karşı çıktı.  Kongre üyeleri, ABD'de dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya yardım sağlamak için kullanılmasına ilişkin önerileri içeren bir yasa tasarısını da onayladı. Farklı haberlere göre dondurulan kaynak kapsamına yaklaşık 5 ila 8 milyar dolarlık Rus varlığı giriyor. Kabul edilen yasa tasarıları Senato'dan onay aldıktan sonra imza için ABD Başkanı Joe Biden'a gönderilecek. 
 
- Başkan Zelenskiy, "Ukraynalıların çatışmalardan yorulduklarını, ancak buna rağmen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ve kendilerine olan inancının kaybolmadığını" söyledi  Brezilyalı gazetecilerle yaptığı röportajda Zelenskiy, “Bu duruma farklı şekillerde bakabilirsiniz. Hepimiz insanız. Sevdiğiniz işe gittiğinizde bile akşam veya gece eve yorgun dönersiniz. Ancak bu, saygı duyduğunuz, sevdiğiniz, çok ihtiyaç duyduğunuz işinize sabahları gitmeyeceğiniz anlamına gelmez. Aynı şey Ukrayna'nın savunması için de geçerli” diye yorum yaptı. Zelenskiy ayrıca “Medeni dünyaya, Avrupa Birliği'ne katılma planlarımızdan, ülkemizi koruma planlarından kaçış yok. Kimse bundan vazgeçmeyecek. Rusya'dan gelen, Ukrayna'da her şeyin kötü olduğu, inisiyatifin Rusların eline geçtiği yönündeki iddialar tamamen doğru değil. Rusların ellerinde bugün ordumuzun sahip olduğundan daha fazla silah var. Şu anda durum kolay değil" dedi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 24-26 Nisan'da Çin'i ziyaret edecek, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşecek.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Novaya Gazeta'nın eski genel yayın yönetmeni, Nobel ödüllü Rus gazeteci Dmitri Muratov'u (Rusya'da yabancı ajan ilan edildi) ile bir araya geldi. Macron, X hesabında görüşmeyi "Fransa her zaman özgürlüğün, özgür, çoğulcu ve bağımsız bilginin savunucularına yakın olacaktır" diye duyurdu. Görüşme Elysee Sarayı'nda gerçekleşti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Rusya'nın bölgeleri üzerinde dün gece 50 uçak tipi İHA'yı imha ettiğini ve engelediğini duyurdu. Açıklamaya göre Belgorod'da 26, Bryansk'da 10, Kursk'da sekiz, Tula'da iki, Smolensk, Ryazan, Kaluga ve Moskova bölgelerinde bir drone düşürüldü.
 
- Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Grayvoronski kentsel bölgesindeki Poroz köyünde, bir konut binasının insansız hava araçlarından atılan iki patlayıcıya hedef olduğunu, çıkan yangında iki sivilin ödüğünü bildirdi.
 
- Dün gece Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının Smolensk bölgesindeki bir yakıt ve enerji kompleksi tesisine saldırdığı bildirildi. Bölge Valisi Vasili Anohin'in sosyal medyadaki mesajına göre, "hava savunma sistemleri İHA'ları düşürdü ancak vurulan parçaların isabet ettiği, yakıt ve madeni yağların bulunduğu bir konteyner alev aldı." Vali yangının söndürüldüğünü sözlerine ekledi. Kaluga Bölgesi Valisi Vladislav Şapşa dronun infilakı sonucu enerji altyapısının hafif hasar gördüğünü belirtti.
 
- Washington Post'un haberine göre, ABD Pentagon'u Ukrayna'ya "bir hafta içinde gönderilmeye hazır" yeni bir büyük ölçekli yardım paketi oluşturdu. Gazete, Kongre ve Beyaz Saray tarafından ek finansmanın önümüzdeki günlerde onaylanması halinde silah sevkiyatının hemen başlayacağını yazdı. Politico gazetesi de, Amerikan silahlarının Avrupa genelindeki depolarda tutulduğunu ve Ukrayna'ya "birkaç gün içinde" ulaşabileceğini belirtti.
 
- NATO ülkeleri Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi devretme konusunda anlaştı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi toplantısının ardından, blok ülkelerinin savunma bakanlarının Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi devretme kararı aldıklarını söyledi. Ayrıca Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ülke toprakları dışındaki hedefleri vurma hakkına sahip olduğunu belirtti. Stoltenberg, bunu Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkıyla açıkladı.
 
 Stoltenberg, YouTube'da yayınlanan bir basın toplantısında, "Müttefikler faaliyeterini hızlandırma ve hava savunması da dahil olmak üzere Ukrayna'ya ek askeri destek sağlama konusunda anlaştılar. Müttefiklerin elinde Patriot da dahil olmak üzere kendi güvenliklerini tehlikeye atmadan Ukrayna'ya devredilebilecek hava savunma sistemleri bulunuyor. Silah ve mühimmat tedariki yalnızca Ukrayna'nın askeri operasyonlar yürütmesine olanak sağlamakla kalmayıp aynı zamanda NATO'nun güvenliğini de sağlıyor dedi. 
 
- İngiliz Guardian gazetesinin bildirdiğine göre çeşitli ülkeler tarafından Ukrayna'yı desteklemek için ouşturulan fona tahsis edilen 900 milyon pound tutarındaki paranın yarısından azını harcanabildi. Gazete fonların bu kadar yavaş harcanmasının nedeninin bürokratik gecikmeler olduğunu söyledi. Habere göre, planın yavaş işleyişi nedeniyle satın alınan bazı ekipmanların Ukrayna'ya gelecek yılın baharına kadar ulaşmayacağını kabul ediiyor.  Ağustos 2022'de oluşturulan fon, İngiltere hükümeti tarafından yönetiliyor. Fonun görevi, Ukrayna ordusunun eğitimini ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine silah tedarikini finanse etmek. Guardian'a göre, fonun çoğunluğunu İngiliz yetkililer sağladı (500 milyon pound). Fona Danimarka 144 milyon, Hollanda 110 milyon, Norveç 119 milyon, İzlanda 3 milyon, Litvanya  5 milyon, İsveç -26 milyon, Avustralya 25 milyon ve Yeni Zelanda 4 milyon pound karşılığı kaynak sağladı.
 
- ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna'ya yönelik 60 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi üzerinde oylama kararı aldı. Oylamanın hafta sonunda yapılması bekleniyor. Tasarı onaylanırsa Senato'ya gidecek ve Biden'ın imzalamasıyla hayata geçecek. Ukrayna'ya hibe değil kredi verilmesi gündemde.
 
- Rus hükümeti, kendisine yaptırım uyguladığı için "dost olmayan" kategorisine konan tüm ülkelerden ithal edilen ürünlerde gümrük vergisi oranlarını artırdı. Bira vergileri birim başına 0,04 eurodan 0,1 euroya çıkarıldı. Ayrıca vermut, köpüklü ve normal şaraplara uygulanan vergiler, litre başına 1,5 dolardan az olmamak üzere, maliyete bağlı olarak yüzde 20'ye yükseldi. 
 
- Vali Aleksandr Bogomaz, Bryansk bölgesinde beş uçak tipi insansız hava aracının imha edildiğini söyledi. İHA'lardan altıncısının düştüğü enerji tesisinde yangına yol açtı. (Kommersant)
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, iktidardaki Fidesz-CDPP'nin (Hıristiyan Demokrat Halk Partisi) seçim manifestosunu sunarken, "Avrupa'da bir "savaş çoğunluğu" bulunduğunu, Avrupalı ​​liderlerin Ukrayna'ya silah sağlayarak ve Rusya'ya yaptırımlar uygulayarak çatışmalara dorudan bulaştığını" söyledi.  Urban "Batı'nın Ukrayna'ya asker göndermesine bir adım uzaktayız, Brüksel ateşle oynuyor. Dünya savaşları, başlangıçta dünya savaşları olarak adlandırılmamıştı" diye uyardı..
 
- Rus İzvestiya gazetesi, Ukrayna'daki özel askeri operasyon bölgesinde görev yapan savaş muhabirleri Semyon Yeremin'in öldüğünü duyurdu.
 
Öte yandan Donetsk'teki Sputnik muhabiri Bentley'nin öldüğünü eşi Ludmila doğruladı. Russell Bentley 8 Nisan'da Donetsk'te, Ukrayna'nın Petrovskiy bölgesine düzenlediği topçu saldırısının ardından kaybolmuştu. Dört gün sonra Donetsk Halk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı onu kayıp kişiler listesine almıştı. Sputnik Donbass muhabiri Russell Bentley'in 64 yaşında hayatını kaybettiğini eşi Lyudmila doğruladı. Askerlikten emekli olduktan sonra Bentleу insani yardım çalışmalarına ve gazeteciliğe yönelmişti. Bentleу 2021 yılında Rus vatandaşlığı almıştı. (Sputnik)
 
- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Gürcistan Parlamentosu'nda görüşülen 'Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı' adlı yasasının Gürcistan'ı AB üyeliği hayalinden uzaklaştırdığı uyarısında bulundu. Michel yaptığı açıklamada, "Açık olmak istiyorum: Parlamentoda oylanan bu yasa tasarısı Gürcistan'ı AB'ye yaklaştırmıyor, aksine uzaklaştırıyor" dedi.
 
- Rusya'nın doğusunda su taşkınları, seller ve tahliyeler devam ediyor. Tümen bölgesindeki İşim Nehri'nde su seviyesi tehlikeli noktanın üzerine çıktı. Son altı saat içinde seviye 40 cm artarak 861 cm'ye yükseldi.
 
19 Nisan Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Reuters'in haberine göre Avrupa Merkez Bankası, Rusya'da faaliyetine devam eden İtalyan bankası UniCredit'ten bu ülkedeki varlığını azaltmasını isteyecek. Ajans dün Avusturya bankası Raiffeisen'dan da benzer bir açıklama geldiğini hatırlatıyor. Raiffeisen yetkilileri Avrupa Merkez Bankası'nın kendilerinden Rusya'daki işlerini küçültmelerini isteyeceğini duyurmuştu.
 
Merkez Bankası bu iki bankadan Rusya'da verdikleri tüketici kredilerini ve Rusya'dan çıkan uluslararası transferleri 2026'ya kadar yüzde 65 azaltmalarını talep ediyor.
 
Ajans ABD'nin bu iki bankanın Rusya'daki faaliyetlerini yakından takip ettiğini bildiriyor.
 
- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel bugüne kadar Ukrayna için 143 milyar euro harcadıklarını açıkladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump AB'nin Ukrayna için ABD'ye kıyasla 100 milyar euro daha az para harcadığını ileri sürmüştü.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Rus enerji ve sanayi tesislerine zarar verme girişimlerine misilleme yapan Rus ordusunun son bir haftada 34 geniş çaplı bombardıman düzenlediğini bildirdi. (Sputnik)
 
- Azerbaycan'ın elinde tutuklu bulunan eski Karabağ devlet bakanı Ruben Vardaryan'ın 5 Nisanda açlık grevine başladığı öğrenildi. Vardaryan Azerbaycan'da tutuklu bulunan bütün Ermenilerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Azerbaycan suç işlediği tespit edilenler hariç bütün Ermeni askerleri serbest bıraktığını açıklamıştı.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi Vladimir Putin'in 22 Nisan günü Moskova'da İlham Aliyev'le bir araya geleceğini yazıyor. Taraflar stratejik işbirliği konularını görüşecek.
 
- Rusya'nın önde gelen üniversitelerinden RGGU'da İvan İlyin'in adını taşıyan bir okul açılmasına karşı imza kampanyası başlatıldı. Okulun başına Aleksandr Dugin atanmıştı. İmzacılar İvan İlyin'in faşizmin savunucusu ve Hitler'in destekçisi olduğunu iddia ediyor. RBC'ya konuşan Dugin ise kampanyayı Batının organize ettiğini ileri sürdü.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Stavropol Valisi Vladimir Vladimirov, bugün bölgede düşen Tu-22M3 bombardıman uçağının dört mürettebatından birinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İki pilot kazadan yara almadan kurtulruken dördüncü pilotu arama çalışmaları devam ediyor.
 
- Ukrayna Başsavcılığı bugün Dnyepropetrovsk şehrine düzenlenen roket saldırısında 3'ü çocuk olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
Öte yandan Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov şehrin tahliye edileceği yönündeki haberleri yalanladı. Terehov, düzenli saldırılara rağmen şehirde hayatın istikrarını koruduğunu söyledi.
 
- Rusya Bilim ve Eğitim Bakanlığı'nın önceki gün uyardığı ülkenin köklü dil eğitim kurumlarından Puşkin Enstitüsü'nün rektörünün görevine bugün son verildi. Bakanlık rektör Natalya Truhanova'nın azledilmesine gerekçe olarak "yabancılar için düzenlenen sınavların gerektiği gibi kontrol edilmemesini" gösterdi. 
 
Crocus'a düzenlenen terör saldırısından sonra Rusya yabancılar için oturum ve çalışma izni süreçlerini mercek altına almaya başlamıştı.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Petersburg merkezli Fontanka portalında çalışan Kseniya Kloçkova'nun evinde bu sabah arama yaptı. RBC, soruşturmanın Rusya'da yabancı ajan ilan edilen Andrey Zaharov'la bağlantılı olduğunu yazıyor.
 
Gazete öte yandan Moskova'da Arçakov soyadlı bir kişinin vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandığını yazıyor. Olayla ilgili ayrıntılar henüz belirsiz.
 
- Apple, Çin'in talebi üzerine Whatsapp ve Telegram'ı AppStore'dan kaldırdı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Almanya şansölyesi Olaf Scholz NATO ülkelerinin Ukrayna'ya 6 adet Patriot bataryası tedarik edebileceğini söyledi. Scholz önceki gün Ukrayna'ya bir batarya daha vereceklerini açıkladı. Şansölye hava savuna sistemlerinin Ukrayna'ya ne zaman tedarik edileceği konusunda bilgi vermedi.
 
Avrupa Birliği'nin düzenlediği zirvede konuşan Scholz "Bize 7 sisteme ihtiyaç duydukları söylendi. Bir tanesini biz vereceğiz, diğerlerinin de bulunacağını umuyorum," şeklinde konuştu.
 
- Stavropol valisi Vladimir Vladimirov bölgede bir uçağın düştüğünü açıkladı. Vladimirov pilotların fırlatma koltuğunu çalıştırarak kurtulduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tu-22M3 model bombardıman uçağının düşüştüğü bilgisi yer aldı. Bakanlık uçağın düşüşünü teknik arızayla ilişkilendirdi.
 
- The Economist dergisi Ukrayna'nın ABD'den gelen "Rusya topraklarındaki hedefleri vurmayın" ricasını görmezden geldiğini yazdı. Dergi haberini Ukrayna istihbarat servislerindeki kaynaklarına dayandırıyor.
 
- Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, başlattıkları Ukrayna'ya top mermisi tedarik inisiyatifine Rusya'yla ilişkilerini devam ettiren ülkelerin de katıldığını söyledi. CNN'e konuşan Pavel bu ülkelerle müzakerelerde bulunduklarını dile getirdi, ancak ülke ismi telaffuz etmedi.
 
- CIA Direktörü William Burns yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bu yılın sonuna kadar Rusya ile yaşanan çatışmada yenilgiye uğrayabileceğini söyledi.
 
Burns, "Ukraynalıların 2024 yılı sonuna kadar yenilgiye uğratılması ya da en azından Vladimir Putin'in barış anlaşmasının şartlarını etkili bir şekilde dikte edebilecek konumda olması riski oldukça yüksek” dedi.
 
Bu bağlamda Kongre üyelerine, ABD'nin Kiev'in ihtiyaçları için milyarlarca dolar tahsis etmesine olanak sağlayacak ek finansman yasasını onaylama çağrısı yaparak, aksi takdirde “tablo çok daha korkunç olacak” diye uyardı. (Sputnik)
 
- Kurgan'daki Tobol nehrindeki su seviyesi 10 metreyi geçti. Bölge yönetimi çausovo, Vostoçnoye ve Voronovka'da ikamet eden vatandaşları bölgeyi acilen tahliye etmeye çağırdı. Kurgan'ın diğer bazı bölgelerinde su seviyesi 11 metrenin üzerinde seyretmeye devam ediyor.
 
- Moldova hükümeti dış ticarette Rusya'nın payını son 15 yılda yüzde 3'e kadar düşürmeyi başardıklarını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Dmitri Alayba, oranın 2009 yılında yüzde 75 olduğunu hatırlatıyor.
 
- İran'ın İsfahan bölgesinde bir patlama yaşandı. ABC News, İsrail'in İran'da bir hedefi roketlerle vurduğunu bildiriyor. Reuters ajansı da İsfahan'daki hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiğini aktardı. Kommersant bölgede İran Hava Kuvvetleri'ne ait 8. hava üssünün bulunduğunu yazdı. The New York Times da hava üssünün vurulduğunu doğruluyor.
 
SON HABER
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, G7 dışişleri bakanlarıyla görüşmesi öncesinde verdiği demeçte Ukrayna'nın kendisine gerekli sayıda askeri kendisinin sağlaması gerektiğini söyledi. Stoltenberg  "Ukrayna'nın şu anda insan gücüne ve fon kaynaklarına ihtiyacı var. NATO müttefikleri, şu anda tartışılan genişletilmiş destek de dahil olmak üzere Kiev'e ikincisini sağlayabilirler. Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi göndermek için çalışıyoruz" dedi. NATO Genel Sekreteri, "Asker konusuna gelince, bunun bizzat Ukrayna tarafından sağlanması gerekiyor. Seferberlik için yaş sınırının 27'den 25'e düşürülmesini öngören değişiklikleri kabul ettiler. Ayrıntılara girmek bana düşmez ama Ukrayna'nın gerekli sayıda insanı harekete geçirmek için gerekli kararları alacağından eminim" dedi. Stoltenberg ayrıca, NATO ülkelerinin Kiev'e askeri ve mali yardım sağlamasına rağmen Ukrayna'nın kendi savunma sanayisini inşa etmesi gerektiğini ekledi. Stoltenberg daha önce defalarca ittifak ülkelerinden Ukrayna'ya asker gönderilmesini reddetmişti. 
 
- ABD Ticaret Bakanlığı Rusya, Belarus ve İran'a ihracata yeni yaptırımlar getirdi. Bakanlık, İran'a ihracat ve reeksport (yeniden ihracat) için lisans gerektiren malların listesini genişletti. Belgeye göre bu kısıtlamalar, İsrail'e yönelik saldırı nedeniyle ABD'nin İran'a yönelik getirdiği yaptırımlarla ilgili. ABD Hazinesi, Rusya ve Belarus'a yönelik kısıtlamaları İran'ın Rusya'ya sağladığı destek ve Ukrayna'ya yönelik özel operasyonlarla açıkladı.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Washinton'da bir araya gelen G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, dondurulan Rus varlıklarına dokunulmaması konusunda uzlaşmaya vardı. Kommersant'ın aktardığı habere göre G7 ülkeleri bu varlıkları daha sonra Ukrayna'ya savaş tazminatı olarak verilmesini sağlamak niyetinde.
 
- Bloomberg ajansı, ABD ve Avrupa'nın Ukrayna'nın savunma hatlarının Rusya tarafından yarılmasından endişelendiğini yazıyor. Ajans Rus ordusunun Çasov Yar şehri eteklerinde bulunduğunu ve bölgede yoğun çarpışmalar yaşandığını aktardı.
 
- Avrupa Merkez Bankası önümüzdeki günlerde Raiffeisen Bank'tan Rusya'daki varlığını küçültme sürecini hızlandırmasını talep edecek. İlgili açıklama Avusturya bankasının yönetiminden geldi. Raiffeisen yetkilileri Avrupa Merkez Bankası'nın talebinin Rusya'daki varlıklarını elden çıkarma olanağı üzerinde olumsuz etkide bulunacağı iddiasında.
 
- IMF Ukrayna bütçesinin bu yılki ihtiyacını 42 milyar dolar olarak hesapladı.
 
- Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Berlin büyükelçisi Sergey Neçayev'i bakanlığa çağırdı. Bild gazetesi, gün içerisinde Rusya lehine casusluk ve sabotaj planları yaptıkları iddiasıyla iki kişinin gözaltına alındığını hatırlatıyor.
 
- St. Petersburg'da fizikçi Aleksandr Kuranov, vatana ihanet suçlamasıyla yargılandığı davada 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kommersant gazetesi hipersonik füze sistemleri alanında çalışan Kuranov'un askeri sırları batılı ülkelerle paylaşmakla suçlandığını yazıyor. Rusya'da son iki yılda bir dizi fizikçi benzer suçlamalardan dolayı hapis cezası almıştı.
 
- Rusya'da mahkemelerin verdiği vatana ihanet cezalarının sayısı son bir yılda 2,5 kat arttı. Kommersant 2023'te 39 kişinin bu suçtan hüküm giydiğini yazıyor.
 
- İran Devrim Muhafızları "İsrail’in tüm nükleer tesislerinin yerini tespit ettik, Tel Aviv’in saldırması durumunda her an bu tesislere saldırmaya hazır durumdayız" açıklaması yaptı. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya verilmesi yönündeki bütün tekliflerin hukuki riskler içerdiğini söyledi. Lagarde dondurma aşamasından el koyma aşamasına geçilmesi halinde korumaya çalıştıkları ve Rusya'nın da saygı göstermesini istedikleri uluslararası düzenin bozulabileceğini dile getiriyor.
 
Lagarde ayrıca dondurulan varlıkların büyük bir bölümünün Avrupa Birliği'nde bulunduğuna dikkat çekti. Buna göre AB'nin kontrolündeki varlıkların büyüklüğü 200 milyar euronun üzerinde. ABD'de bulunan Rus varlıları ise yalnızca 6 milyar dolar büyüklüğünde.
 
- Almanya'nın Bavyera eyaletinde Rusya adına casusluk yaptıkları ve sabotaj eylemi planladıkları şüphesiyle iki kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. Der Spiegel, savcılığın gözaltına alınan şahısların Amerikan üslerini takip ettiğinden şüphelendiğini aktarıyor.
 
- Brüksel'deki AB zirvesine katılan Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun cephede adım adım ilerlediğini söyledi. Zelenskiy cephe hattını tutabilmeleri için Avrupa Birliği'nden yardım istediklerini tekrarladı.
 
- Iris-T hava savunma sistemlerini üreten Alman savunma sanayi şirketi Diehl Defence, "önümüzdeki haftalarda" Ukrayna'ya bir sistem daha tedarik edeceklerini duyurdu.
 
- Rusya'nın kontrolündeki Zaporojye Atom Santrali'nin basın bürosu satranlin eğitim merkezinin yeniden insansız hava araçlarının hedefi olduğunu duyurdu. Saldırıda hasar meydana gelmediği bildiriliyor.
 
- Mart ayında SWIFT sistemi üzerinden yapılan transferlerde Çin yuanının payı yüzde 4,69 ile rekor kırdı. Sistem üzerinde en yüksek pay yüzde 47,37 ile dolara ait. İkinci sırada yüzde 21,93 ile euro var. Üçüncü sıra yüzde 6,57 ile İngiliz pounduna ait.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna'ya yönelik yeni bir yardım paketine ilişkin yasa tasarısını yayınladı. Yasa beklendiği gibi 60 milyar dolardan fazla yardım tahsisisni, ayrıca uzun menzilli ATACMS füzelerinin transferini ve Kiev'e hibe yerine kredi sistemine geçişi içeriyor. Başkan Joe Biden tasarıyı destekledi ve Kongre'yi taslağı hızla geçirmeye çağırarak "Hemen imzalayacağım" dedi. Tasarının daha önce Kiev'e yardımı bloke eden Cumhuriyetçi ağırlıklı Temsilciler Meclisi'nde 20 Nisan'da oylanması planlanıyor. Gündemdeki yardım paketi Ukrayna, İsrail ve Tayvan için üç yasa tasarısına bölündü. Oylama her biri için ayrı ayrı yapılacak.
 
Trump'ın da Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi'ne önerdiği şekliyle tasarının kabul edilmesi halinde Ukrayna tüm bu yardımı, kredi olarak kullanacak ve gelecekte  iade etmekle yükümlü olacak.  Tasarının kabul edildiği tarihten itibaren en geç 60 gün içinde ABD Başkanı, kredinin iadesi konusunda Ukrayna hükümetiyle müzakere yapmak mecburiyetinde olacak. Başkan yasal olarak borcun yarısına kadarını silebilecek ancak bu, bu yılın 15 Kasım'ından önce, yani seçimlerce kadar yapılamayacak.
 
Tasarıya göre Biden, uygulama aşamasına geldiğinde Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzeleri sağlamak zorunda kalacak. Ancak taslakta, başkanın ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vereceğini düşünmesi halinde füze göndermeyi erteleme hakkına sahip olduğu belirtiliyor. Sözkonusu füzelerin menzili 300 km'yi buluyor. 
 
- Avrupa Birliği'nin (AB) devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen resmi olmayan zirvenin ilk gününün sonuç bildirgesinde, Ukrayna’ya acilen hava savunma sistemleri ve ihtiyaç duyduğu tüm askeri yardımın sağlanması gereği vurgulandı. Sputnik'in aktardığına göre belgede, “Avrupa Konseyi, Ukrayna'ya acilen hava savunma sistemleri, top mermileri ve füzeler de dahil olmak üzere gerekli tüm askeri yardımın sağlanmasının hızlandırılması ve yoğunlaştırılması ihtiyacını vurguluyor" denildi. Ayrıca, Avrupa Komisyonu'nun dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya yardımda kullanılmasına ilişkin önerisi üzerinde acil bir anlaşmaya varılması çağrısı yapıldı.
 
- Zelenskiy, Brüksel'deki zirvede Avrupa Birliği liderlerine hitaben yaptığı online konuşmada, hava savunma sistemi de dahil olmak üzere Ukrayna'ya askeri yardımın güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Zelenskiy “Ukrayna'da, Avrupa'nın bizim kesiminde ne yazık ki birkaç gün önce Orta Doğu'da gördüğümüz savunma düzeyine sahip değiliz. Müttefiklerin ortak çabaları sayesinde İsrail'e saldıran füzelerin ve insansız hava araçlarının neredeyse tamamının düşürülmesi mümkün oldu. Bizim gökyüzümüz ve komşularımızın gökyüzü eşit güvenliği hak ediyor" dedi.
 
- Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'deki AB zirvesinin ilk gününün ardından gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna'ya silah tedarikinin aylar değil, günler ve haftalar meselesi olduğunu söyledi. 
 
- Kommersant'ın "Çin konuşuyor ama söylemiyor" başıklı haberine göre Pekin, Almanya Şansölyesi'nin "Çin'in İsviçre'deki Ukrayna zirvesine katılma niyetinde olduğuna" ilişkin açıklamasını ne yalanladı ne de onayladı. Pekin her türlü barış girişimini desteklediğinde ısrar ediyor, ancak Moskova ile Kiev arasındaki anlaşmazlığın iki ülke arasında doğrudan müzakerelerle sona ermesi gerektiği görüşünde. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Haziran ayında Rusya'nın katılımı olmadan düzenlenecek İsviçre konferansını desteklediğine dair güvence vermesinin ardından geldi.
 
- Ukrayna'nın birçok bölgesinde dün gece de hava saldırısı alarmı verildi. Kanal 24'ün haberine göre, Kiev bölgesinde yoğun patlama sesleri duyuldu, ön verilere göre hava savunma sistemi devreye girdi.
 
- Bölge valisi Vyaçeslav Gladkov, Belgorod üzerinde hava savunma sisteminin 21 dronu düşürdüğünü söyledi. Saldırı sonucunda bir sivil şarapnel parçasıyla yaralandı. 
 
- Rusya'nın Voronej Bölgesi Valisi Aleksandr Gusev, Voronej üzerinde bir engellenen ve düşen bir İHA'nın çarpması sonucu endüstriyel bir binanın hasar gördüğünü duyurdu. Acil Durumlar Bakanlığı da, dronun düşmesi sonucu Novosibirskaya Caddesi'de bir hangarda yangın çıktığını bildirdi. Telegram kanalı Shot'un haberine göre İHA'nın düştüğü bölgede bir petrol deposu bulunuyor.
 
- Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BMGK’nin kutsal Ramazan ayı nedeniyle Gazze Şeridi'nde ateşkes talep eden Güvenlik Konseyi kararına uymaması nedeniyle İsrail'e yaptırım uygulanması konusunu acilen değerlendirmeye alması gerektiğini belirtti. Nebenzya, “Bir kez daha hatırlatıyoruz: Güvenlik Konseyi'nin zorunlu kararlarına uyulmaması, bu kararı ihlal edenlere karşı yaptırımların uygulanmasını gerektirir. Konseyin bu konuyu acilen ele alması gerektiğine inanıyoruz” dedi. (Sputnik)
 
- Rusya Merkez Bankası, uluslararası rezervlerinin 5 Nisan'da 598,3 milyar dolara ulaşarak, bir haftada yüzde 1,5 artış gösterdiğini duyurdu. Açıklanan rezerv rakamına Batı'nın bloke ettiği 300 milyar dolar da dahil. 
 
- Australya kömür şirketi Tigers Realm Coal, Rusya'daki işletmesini 49 milyon dolara satıyor. Şirketin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Tigers Realm Coal (TIG), Çukotka Özerk Okrugu'nun güneybatısında bulunan kömür işletmesi Rus girişimci Mark Buzuk'un APM-Invest şirketine satılacak.
 
-  Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Viktor Bondarev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Rus barış gücünün Dağlık Karabağ'daki görevlerini tam olarak yerine getirdiğini ve bölgeden ayrılmaya başladığını ifade etti. Bondarev, “Rusya ve Azerbaycan liderlerinin kararıyla Rus barış gücü birlikleri görev süreleri dolmadan Karabağ topraklarından çekilmeye başladı. Rus barış gücünün ilk personel ve teçhizat birimi Azerbayvan’ın Kelbecer bölgesindeki Hudavend Manastırı topraklarından ayrıldı” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Suriye’nin El-Amur sıradağlarının ulaşılması zor bölgelerinde militanlara ait 3 üssü vurduğunu bildirdi. (Sputnik)
 
17 Nisan Çarşamba,
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 19 Nisan günü NATO - Ukrayna konseyini toplayacaklarını açıkladı. Konseye Vladimir Zelenskiy de katılacak. Stoltenberg konseyin oturumunda Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve ilgili mühimmat tedariki konusunun ele alınacağını belirtiyor. Genel sekreter NATO ülkelerinin elinde Ukrayna'nın ihtiyacını karşılayacak kadar hava savunma sistemi bulunduğunu da söyledi.
 
- Kremlin, Putin'in Türkiye ziyaretine  yönelik açıklama yaptı. Peskov, tarih üzerinde anlaşmaya varılmadığını, seçim yüzünden Putin ve Erdoğan'ın programlarının yoğunluğunun buna neden olduğunu belirterek "Programları koordine etmek zor, hazırlıklar sürüyor” dedi. Peskov'a göre bu süreçte Rus ve Türk tarafları arasındaki temaslar durmuyor.
 
- ABD Başkanı Joe Biden Temsilciler Meclisi'ne yeniden çağrıda bulunarak İsrail ve Ukrayna'ya yardım tasarısının onaylanmasını istedi.
 
Öte yandan Politico dergisine konuşan Ukraynalı subaylar, savunma hatlarının yazın çökebileceğini söyledi. Dergiye konuşan üst düzey askeri yetkililer mühimmat ve personel eksikliği nedeniyle askerlerin moralsiz olduğunu belirtiyor.
 
Dergi ayrıca 650 bin civarında Ukraynalının seferberlikten kaçmak için yasa dışı yollardan ülke dışına çıktığını yazıyor.
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Tucker Carlson'a verdiği söyleşiyle ilgili yorumlarda bulundu. Peskov, Rus yetkililerin Durov'a şahsen başvuruda bulunarak Telegram'ın teröristlerin elinde bir enstrumana dönüşmemesi için "çok ama çok dikkatli olması gerektiğini" söylediklerini açıkladı.
 
- Bloomberg ajansı Çin'in Rusya'ya ihracatının mart ayında yüzde 16 düştüğünü yazıyor. Çin gümrük kaynaklarına dayandırılan habere göre bu düşüşün ardında artan ABD yaptırımları korkusu var.
 
Ajans bir başka haberinde İsviçre'nin, Rus varlıklarının araştırılması ve dondurulması için kurulan çalışma grubuna katılmayacağını bildirdi. Habere göre ABD, Avustralya, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa, Japonya ve Avrupa Komisyonu'nun kurduğu gruba katılım konusunda mecliste yapılan oylamadan hayır kararı çıktı.
 
- Gürcistan parlamentosu, Rusya'dakine benzer şekilde sunulan yabancı ajan yasa teklifini ilk okuma aşamasında kabul etti. Muhalefet oylamaya katılmadı. Tiflis'te tasarıya karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Gürcistan başbakanı İrakli Kobahidze ABD ve AB yetkililerinin konuyla ilgili açıklamalarını dikkate almayacaklarını söyledi.
 
SON HABER
 
- Rusya, Dağlık Karabağ'dan barış gücü askerlerini çekmeye başladı. Kremlin Sözcücü Peskov haberi doğruladı. Daha önce Ermenistan'dan yayın yapan News.am, diplomatik kaynaklardan alıntı yaparak Rus barış güçlerinin Dağıstan üzerinden Dağlık Karabağ'dan çekildiğini bildirmişti. Rus barış güçleri, 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan üçlü anlaşma uyarınca Dağlık Karabağ'da bulunuyor. Anlaşmaya göre barış güçleri 2025 yılına kadar bölgede görev yapacaktı. Birlik, Dağlık Karabağ'daki sınır hattı ve bölgeyi Ermenistan'a bağlayan Laçin koridoru boyunca konuşlandırıldı. Rus birliği, hafif silahlarla donatılmış bin 960 askeri personel, 90 zırhlı personel taşıyıcı ve 380 adet otomobil ve özel teçhizattan oluşuyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, ülkenin kuzeyindeki Çernigov şehrine düzenlenen füze saldırısında sivillerin öldüğünü ve yaralandığını, molozların temizlenmesinin devam ettiğini söyledi. Zelenskiy, "Şu an itibariyle 10 ölü ve 20 yaralı olduğu biliniyor. Maalesef ölü sayısı artabilir. Ukrayna yeterli hava savunma sistemine sahip olsaydı bu olmazdı" diye konuştu. Ajanslar daha sonra ölü sayısını 14 olarak bildirdi. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, Moskova saatiyle 11.20 civarında Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracı Tataristan üzerinde düşürüldü. Bakanlık sabah da Mordovya cumhuriyeti  üzerinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirmişti. Mordovya ve Tataristan, idari olarak Rusya Federasyonu Volga Federal Bölgesi'nin parçası sayılıyor. Ukrayna sınırına mesafe Mordovya'dan yaklaşık 700 km, Tataristan'dan ise yaklaşık 1000 km. Operasyonlar sırasında Kazan, Nijniy Novgorod ve Nijnikamsk havaalanları bir süreliğine uçuşlara kapatıldı. 2 Nisan'da Ukrayna ik kez Tataristan'a yönelik İHA saldırısı gerçekleştirmiş, sanayi tesislerinin olduğu Alabuga öze ekonomik bögesine uçak tipi bir İHA düşerek hasara neden olmuştu. 
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Başkanı Andrey Yermak, ABD'den İsrail'e sunulana benzer bir güvenlik garantisi almak istediklerini söyledi.
 
- Çekya Başbakanı Petr Fiala, ülkesinin inisiyatifiyle kurulan fonda Ukrayna için 500 bin adet top mermisi almaya yetecek miktarda para biriktiğini açıkladı. Fon kapsamında Ukrayna'ya ilk yardımın haziran ayında ulaşması bekleniyor.
 
ABD'ye bir ziyarette bulunan Fiala, Kongre'nin alt kanadında yapılacak Ukrayna'ya yardım teklifi oylamasıyla iligli "ılımlı bir iyimserlik" taşıdığını da söyledi.
 
Temsilciler Meclisi söz konusu teklifi sonbahardan bu yana onaylamıyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı 235 Avustralya vatandaşınının ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu.
 
- Kurgan Valisi Vadim Şumkov, Tobol ırmağının sağ kıyısının su altında kaldığını açıkladı. Şumkov bölgede müstakil evlerde ve alçak binalarda yaşayan vatandaşların tahliyeye hazır olmaları gerektiğini söyledi.
 
- Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, İrina Podnosova'nın Yüksek Mahkeme Başkanlığı görevine getirilmesi teklifini onayladı.
 
- Sberbank, kurumsal müşterilere Hint rupisi hesabı açma hizmeti vermeye başladı. Rus basını Hindistan'a petrol satan Rusya'ya ihracat karşılığında rupi teklif edildiğini, ancak Rusya'nın Hindistan'dan bu rupileri kullanabilecek hacimde bir ithalat gerçekleştirmediğini yazmıştı.
 
- Geçen hafta St. Peterburg'da yaşanan "akıllı tramvay" kazasında ağır yaralanan 45 yaşındaki kadının bugün hayatını kaybettiği bildirildi. Yol üstündeki yayaları otomatik tespit etme özelliğine sahip olduğu iddia edilen tramvayın sürücüsü aracın frenlerinin tutmadığını söylemişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- İzvestiya'nın haberine göre, Çin'in en büyük bankası ICBC dahil en az dört banka daha mart sonundan beri Rusya'dan yuan cinsinden ödeme kabul etmeyi bıraktı. Bu bankalar ICBC, China Citic Bank, Industrial Bank, Bank of Taizhou olarak listelendi. Sorun yaşayan irket temsilcileri gazeteye, bankaların ABD'den gelen ikincil yaptırım riskine karşı bu kararı aldıklarını söylüyor. Bir kaynak, "Sanayi mallarına ilişkin ödemeler özellikle karmaşık hale geldi, ancak tüketici ürünlerine ilişkin ödemeler hâlâ bankalar aracılığıyla yapılıyor. Ayrıca Bank of China'nın da kısıtlamaları sıkılaştırdı, Rusya'dan bu bankaya transferlerin sadece küçük bir kısmı gitti. Yuan'ı Çin'e göndermek büyük bir sorun. Nisan ayında ekipman ithal etmek bu nedenle çok zorlaştı. Vunun Mayıs ayında da devam etmesini bekliyoruz. Artık çoğunlukla küçük Çin bankaları Rusya ile çalışıyor" dedi. Bir başka Rus iş insanı, Çin bankalarının işlemlerin yaklaşık yüzde 70-80'ini iade etmeye başladığını açıkladı.
 
- ABD yönetimi, 285 milyar dolar değerinde dondurulmuş Rus varlıklarını kullanmak için değerlendirilen seçenekleri açıkladı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Washington'un masasındaki seçenekler arasında  varlıklara Ukrayna lehinde el koymaktan, bu varlıklar güvence gösterierek Ukrayna için borç tahvilleri ihraç etmeye kadar çeşitli alternatiflerin olduğunu duyurdu. Yellen, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantıları öncesi düzenlediği basın topantısında. "Ukrayna'nın sürekli bir yardım akışına ihtiyacı var ve ABD, Rusya'nın dondurulan 285 milyar dolarlık egemen varlığından ekonomik fayda ve kaynak çıkarmanın bir yolunu arıyor" dedi. Yellen Rusya'nın "ABD ve müttefiklerinin Kiev'i desteklemekten yorulduğuna ve bunun için fon bulmada zorluklar yaşadığına dair işaretleri fark etmeye başlamasından korktuğunu" ifade etti. Yellen'e göre bu olasılık, Moskova'ya "Ukrayna'nın desteği bitene kadar beklemek için cesaret ve umut veriyor". Şubat ayında Financial Times gazetesi, G7 ülkelerinin dondurulmuş Rus varlıklarını teminat olarak kullanarak Ukrayna'yı finanse etmek için borç verme olasılığını mğmkün gördüğünü yazdı. FT'ye göre, "Rusya'ya sebep olduğu bu borçları gönüllü olarak ödemesi teklif edilecek veya fonlara el konulacak."
 
- Reuters ajansı, Batıı diplomatik kaynaklara dayanarak, Rusya'nın dondurulan varlıklarına el konulması durumunda Ukrayna'nın, tutarın tamamını tek seferde alamayacağını yazdı. Dondurulan varlıkların toplamı 300 milyar doları aşıyor.
 
- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE), dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımına ilişkin bir tavsiye kararını oyladı. Kararda, dondurulan tüm varlıkların Ukrayna'nın restorasyonu için daha kolay harcanması amacıyla devredileceği özel bir fon oluşturulması önerildi. Toplantıya katılan 134 delegenin tamamı karara oy verdi. Parlamenter Meclisin tüzüğüne göre kararları hukuken bağlayıcı değil, AB kurumları için "tavsiye" niteliği taşıyor. 
 
- M. Komsomolets gazetesi, Kırım Yarımadası'ndaki Canköy'de şiddetli patlamalar olduğuna dair haberler geldiğini, ilk verilere göre bölgede hava savunma sistemlerinin faaliyete geçtiğini duyurdu. Haberde çok sayıda patlamanın sabaha karşı 03.40 ila 04.00 arasında duyulduğu beirtildi. Lenta.ru'nun Shot'a dayandırdığı haberde de "Görgü tanıkları,  askeri havaalanı yakınındaki bir alanda yangın çıktığını iddia ediyor, ancak olayın nedeni hala bilinmiyor. Resmi açıklama yok" denildi.
 
- .Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nden (ISW) uzmanların son raporunda, ABD'nin Ukrayna'ya yardımında devam eden gecikmenin, Rus kuvvetlerinin gelecekte operasyonel açıdan önemli başarılar elde etmesine yardımcı olacağı vurgulandı.  Raporda, "ABD askeri yardımındaki önemli gecikmeler zaten Ukrayna'da bir füze sıkıntısı yarattı ve ilerleyen Rus saldırılarına karşı durma kapasitesini düşürüyor. Bütün bunlar Ukrayna'yı hava savunma sistemlerinin arka ve ön hat birimleri arasında dağıtımı konusunda zor kararlar almaya zorluyor ve bunun sonucunda ön hat birlikleri hava saldırılarına karşı daha savunmasız hale geliyor" denildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Birleşik Rusya Partisi Genel Kurulu’nun uluslararası işbirliği ve yurtdışındaki yurttaşlara destek komisyonunun toplantısında konuştu. ABD ve diğer Batılı devletlerin BRICS ülkelerinin kendi mali mekanizmalarını geliştirme çalışmaları konusunda giderek daha fazla endişe duyduğuna dikkat çeken Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğimiz üzere, başarılı olması durumunda (ki bunu başaracağız) şu anda Batı’nın liderliği altında işleyen küreselleşme mekanizmalarını ciddi şekilde sorgulayacak olan bu çalışma, ABD ve müttefiklerini giderek daha fazla endişelendiriyor.” (Sputnik)
 
- Yaptırımlara rağmen Rusya'nın bu yılın ilk çeyreğinde Baltık denizindeki limanlarından yaptığı gübre ihracatının yüzde 43 arttığı ve 7,7 milyon tona çıktığı bildirildi.
 
- Telegram'ın kurucusu ve genel müdürü  Pavel Durov, Amerikalı gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda, "Telegram'ın Rus yetkililer tarafından kontrol edildiği bilgisinin kasıtlı olarak yayılan bir yalan olduğunu" söyledi. Durov'a göre bu iddia, büyümesinin önlenmesi için Telegram'ın rakipleri tarafından da destekleniyor. "Telegram orman yangını gibi yayılıyor” diyen Durov,  pazarlamaya "tek bir dolar" harcamazken, Telegram'a günlük 2,5 milyon yeni kullanıcı kaydolduğunu ve toplam kullanıcı sayısının  900 milyon kişiye ulaştığını söyledi.
 
 
- Gürcistan'da parlamento gündeminde olan Rusya'dakine benzer "yabancı ajanlar" yasasına karşı kitlesel protestoların ikinci gününde polis protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve  tazyikli su kullandı. En az 15 kişi gözaltına alındı. Dün 15 bin kişi Rustaveli Meydanı'na toplanarak protoetsoara başlamıştı. 
 
- Rusya'da su taınları ve sel felaketi bu kez Kurgan şehrini tehdit ediyor. Bölgedeki Tobol Nehri'nin seviyesi iki saatte 15 cm yükselerek 865 cm'ye çıktı. Trans-Ural bölge yönetimlerii, Kurgan ve Ketovskiy bölgesinin sular altında kalan bölgelerinin sakinlerini derhal evlerini terk etmeye çağırıyor. Ural Hidrometeoroloji Merkezi, Kurgan yakınlarındaki sulardaki artışın 18 Nisan'a kadar devam edeceğini bidirdi.
 
- Çeçenistan'ı başkenti Grozni'de belediye başkanlığı Devlet Başkanı Putin'in adını yeni kurulacak bir mahalleye verme kararı aldı. Şeyh-Mansurovskiy bölgesinden ayrılacak olan bir mahalle Putinskiy olarak anılacak. Belediye, yakın zamanda 35 bine yakın kişinin katıldığı bir ankette bu önerinin desteklendiğini duyurdu.  Ramzan Kadırov, daha önce 200 hektardan fazla alana sahip yeni bir bölge oluşturulması ve buraya Putin'in adının verilmesi yönünde bir öneride bulunmuştu. Tahsis edilecek yeni arazide 130 apartman, cami, kreş ve diğer sosyal altyapı tesisleri inşa edilecek.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler’in (BM) Zaporojye Nükleer Güç Santrali ve Buça'da yaşananların soruşturulmasına ilişkin açıklamalarındaki çelişkilere dikkat çekti. Zaharova, “Peki ya BM sözcüsü ve Genel Sekreterlik Ofisinin iki yıl önce Buça'ya ilişkin vardığı sonuçlar? 7 Nisan 2022'deki brifingde Stephane Dujarric'in şunları söylediğini hatırlatmak istiyorum: ‘Şeffaf bir soruşturma görmek istiyoruz. BM sistemi içerisinde çok ciddi suç sayılabilecek olaylara ilişkin hesap verebilirliği sağlayacak mekanizmalar bulunuyor. Bu mekanizmalar çalışıyor.’ Peki mekanizmalar çalışıyor mu, yoksa yetkileri mi yok?” ifadelerine yer verdi. (Sputnik)
 
 
16 Nisan Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Emmanuel Macron'un bu yaz Paris'te düzenlenecek olimpiyatlar sırasında Gazze, Sudan ve Ukrayna'da ateşkes ilan edilmesi çağrısına Kremlin'den yanıt geldi. Sözcü Dmitri Peskov Fransa'dan resmi bir teklif almadıklarını söyledi. Peskov ayrıca Ukrayna'nın "olimpik ateşkes" fikrini silahlanmak için kullanacağını söyledi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, seferberlik kanununda yapılan değişiklikleri onayladı. Eskisine göre daha sıkı önlemler içeren kanun bir ay içinde yürürlüğe girecek.
 
- Vladimir Putin İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir telefon görüşmesi gerkekleştirerek Orta Doğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
 
- Normandiya Çıkarması'nın 80'inci yıldönümü için düzenlenecek törenlere Vladimir Putin'in davet edilmeyeceği açıklandı. Le Figaro'ya demeç veren organizatörler etkinliğe Rusya'yı davet edeceklerini, ancak Putin'i etmeyeceklerini duyurdu. Tören 6 Haziranda düzenlenecek.
 
- Finlandiya’nın kara kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 20 bin askerin nisan sonundan haziran başına kadar Finlandiya'da konuşlanacağı, Rusya sınırı da dahil olmak üzere NATO kuvvetlerinin katılacağı bir dizi tatbikata katılacağı bildirildi.
 
Finlandiya Kara Kuvvetleri basın açıklamasında, “Nisan sonundan Haziran başına kadar ordumuz ülke topraklarında tatbikata hazırlanmakta, NATO ülkelerinden önemli sayıda birliğin Finlandiya'yı savunmak üzere tatbikata katılması planlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
 
Toplam 20 bin askerin katılacağı tatbikatta, birliklerin bir kısmı Rusya sınırı yakınlarında gerçekleştirilecek olan bir dizi tatbikata katılacak. (Sputnik)
 
- Kamuoyunda "çıplak parti" olarak bilinen olaydan sonra eleştirilerin hedefi olan blogger ve televizyon yıldızı Anastasiya İvleeva hakkında ordunun itibarını zedelediği gerekçesiyle zabıt tutulduğu ortaya çıktı. Rus basını zaptın ayrıntılarının henüz açıklanmadığını yazıyor.
 
- Rusya eğitim ajansı Rosobrnadzor yabancılara sahte dil sertifikası verdikleri gerekçesiyle beş üniversiteye uyarı gönderdi. Uyarılan üniversiteler arasında RUDN Halkların Kardeşliği Üniversitesi, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Puşkin Dil Enstitüsü gibi ülkenin önde gelen yüksek eğitim kurumları var.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pekin'de Çin lideri Şi Cinping ile bir araya geldi. Die Welt'in aktardığına göre iki lider diğer konuların yanı sıra Ukrayna'daki durumu ele aldı.
 
Görüşme sonrası bir açıklama yapan Şi Cinping çatışmanın sona erdirilmesi için dört prensiplik bir çerçeve önerdi:
 
* Barışın sağlanmasına odaklanın dışında çıkar gütmemek;
 
* Tırmanmayı tersine çevirmek için çalışmak ve "yangına körükle gitmemek";
 
* Barış görüşmeleri için şartları oluşturmak ve gelecekte çatışmayı tırmandırmaktan kaçınmak;
 
* Çatışmanın dünya ekonomisine olumsuz etkilerini asgariye indirmek ve uluslararası tedarik zincirlerinin istikrarına zarar vermemek.
 
- Kırım'ın Yevpatoriya kentinde çıkan yangında 200 hayvan türüne ev sahipliği yapan bir hayvanat bahçesi yandı. Kommersant'ın aktardığına göre iki ayı dışında bahçedeki bütün hayvanlar hayatını kaybetti.
 
- Rusya'nın Lipetsk bölgesinde insansız hava aracı saldırısı alarmı verildi.
 
- Amerika Birleşik Devletleri Stratejik İletişimden Sorumlu Ulusal Güvenlik Koordinatörü John Kirby, Ukrayna ve İsrail' askeri yardım konularının tek bir tasarıda ele alınması için Temsilciler Meclisi'ne çağrıda bulundu. Temsilciler Meclisi'ndeki cumhuriyetçiler İsrail'e yapılacak yardımı Ukrayna tasarısından ayırmayı önermişti.
 
- Ukrayna Maliye Bakanı Sergey Marçenko, Rusya ile çatışmanın başladığı 2022 şubat ayından bu yana ABD'nin kendilerine 23 milyar dolarlık bütçe yardımında bulunduğunu açıkladı.
 
- Tümen Valisi Aleksandr Moor, İşim ırmağı yakınındaki yerleşim yerlerinin acilen tahliye edilmesi talimatını verdi. Moor, hava tahminlerinin ırmakta su seviyesinin yükseleceğini öngördüğünü ve ırmağı tutan setin yıkılma tehlikesi bulunduğunu söyledi.
 
- Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Moskova'da eski Ukrayna Güvenlik Servisi subayı Vasiliy Prozorov'a suikast girişiminde bulunan zanlının yakalandığını duyurdu. 
 
SON HABER
 
- Moskova Borsası'nın bu sabah dolar kuru güne 94,04 rubleden başladı. Böylece 30 Ekim 2023'ten bu yana ilk kez 94 ruble seviyesi aşıldı. Daha sonra kur 93,88 ruble seviyesine geriledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batılı ülkelerin İsrail'i İran saldırısından korudukları gibi Ukrayna'yı da koruma imkanına sahip olduğunu söyledi. Ukrayna gibi İsrail'in de NATO üyesi olmadığını, ancak korunmasının  "ittifakın herhangi bir üyesine yapılan saldırı, herkese yapılmış bir saldırı olarak kabul edilir" diyen 5. Maddenin etkinleştirilmesini gerektirmediğini belirten Zelenskiy, "Bunun için sadece siyasi irade yeterlidir” dedi. Ukrayna lideri, ülkesinin özellikle enerji tesislerini korumak için hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu kaydetti.
 
- Zelenskiy'nin bu çağrısına ABD yönetiminden hemen yanıt gedi.  Ukrayna'yı İsrail gibi koruma çağrısına yanıt verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Ukrayna ve İsrail'deki çatışmaların birbirinden farklı olduğunu, bu nedenle ABD'nin Ukrayna konusunda aynı şekilde hareket edemeyeceğini ve Rusya'nın İran hava hedeflerini vurduğu gibi vurulmasına yardım edemeyeceğini söyledi. Kirby "Bu ikisi farklı çatışmalar, farklı hava sahası şartları, farklı tehdit durumu var. Başkan Biden, Ukrayna'daki çatışmanın en başından beri ABD'nin bu çatışmaya aktif olarak katılmayacağını açıkça ortaya koydu” dedi. Kirby, "Yönetimimiz Ukrayna hava sahasını korumak için Kiev'e para aktarmakta kararlı, ancak Kongre'de gerekli finansman üzerinde anlaşmaya varılmadığı için bunu artık yapamıyor" diyerek Cumhuriyetçileri eleştirdi. 
 
- Reuters ajansı Rusya ve Ukrayna’nın, Karadeniz'de güvenli nakliye anlaşması için Türkiye'nin arabulucuuğunda müzakereler yaptığını, iki ay süren görüşmeler sonuçlanamadan Kiev’in anlaşmadan vazgeçtiğini iddia etti. Anlaşma tasağına ulaştığını bidiren ajansa göre Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşmayı 30 Mart'ta, yerel seçimler öncesinde açıklamayı planlıyordu ancak Kiev son anda anlaşmadan çekildi.
 
- ABD Temsilciler Meclisi'nin Cuhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak yardımların finansmanı için ayrı yasa tasarılarının sunulmasını önerdi. Daha önce bunların hepsi tek bir belgede yer alıyordu. ABD altı aydan fazla bir süredir bu fonların tahsisi konusunda anlaşmaya varamadı. Politico ve Hill'in raporuna göre, Johnson, Cumhuriyetçi temsilcilerim basına kapalı toplantısında bu konu hakkında konuştu. ABD'nin ulusal güvenliği konusunda yeni bir yasa tasarısı planlandığını söyleyen Johnson, bunun ABD'deki TikTok sosyal ağının yasaklanmasını, el konulan Rus varlıklarının Ukrayna lehine kullanılmasına yönelik bir girişimi ve askeri yardım için Ödünç Verme-Kiralama teklifini içereceğini ve ayrı ayrı yasalar olabileceğini belirtti.  Johnson , Ukrayna'ya ilişkin tasarıda, Trump'ın önerilerine uygun olarak hibe yerine kredi yoluyla yardım veya bu yardımın ödemesinde Rus varlıklarının kullanılmasını seçenek olarak gündeme getirdi. Zelenskiy, Kiev'in Washington'dan gerekirse kredi yoluyla yardım almayı kabul edeceğini söylemişti. 
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, "Batı'nın Rusya-Türkiye ekonomik işbirliğini yok etme niyetinde olduğunu, bu nedenle Türkiye'ye ödeme transferlerindeki durumun son derece zor olduğunu" söyledi. Prime.ru'nun aktardığına göre Yerhov, “Durumun hala çok ciddi olduğunu söylemeliyim. Amerikalılar ve Avrupa Birliği, daha yüksek bir kararlılıkla, her iki tarafın da özenle inşa ettiği Rus-Türk ticaret ve ekonomik işbirliği binasını kasten yok ediyor" dedi. Büyükelçi ayrıca Amerikalıların Rusya ile iş birliğini sürdüren Türk iş adamlarını “terörize ettiğini” de sözlerine ekledi. 
 
- Reuters'in haberine göre Rusya, Mart ayında Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırılarında hasar gören petrol rafinerilerinin bir kısmını hızlı bir şekilde onarmayı başardı.
 
-  Washington Post, diplomatik kaynaklardan alıntı yaparak, Vladimir Zelenskiy'nin ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırıları durdurma talebini görmezden geldiğini bildirdi.
 
-  Bloomberg, Almanya Başbakanı Scholz'üm Çin'i Ukrayna ihtilafını çözmek için diplomatik çabalara aktif olarak katılmaya çağırdığını belirtti.
 
-  Reuters'e göre Rus ve Çin şirketleri, vergiden kaçınmak ve Batı yaptırımlarını delmek için hurda satışı görüntüsü atında bakır ticareti yapmaya başladı. Reuters'a konuşan konuya vakıf üç kaynak, Rusya'dan alınan bakır filmaşinin hurdadan ayırt edilmesini zorlaştırmak için iki ülke sınırındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) bir aracı tarafından parçalandığını, bunun hem ihracatçıların hem de ithalatçıların hurda ve yeni metale uygulanan tarife farklılıklarından kâr elde etmelerine olanak sağladığını aktardı.
 
- Avrupa Komisyonu (AK), Ukrayna'ya yönelik önümüzdeki dört yıl için kapsamlı bir destek planını onayladı. Bu planın uygulanması 2027 yılına kadar 50 milyar euroluk yardım öngörüyor.
 
- Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala, Financial Times'a yaptığı açıklamada, ülkenin Batılı ülkelerden gelen fonları kullanarak Ukrayna için 180 bin top mermisi almayı kabul ettiğini söyledi.
 
- Güney Kore'de Bolşoy Tiyatrosu bale dansçılarının salı günü başlaması gereken gösterileri ikinci kez iptal edildi.
 
- İngiltere  Müşterek Kuvvetler Komutanlığı'nın eski komutanı Ukrayna'nın 2024 yılında Rusya tarafından yenilgiye uğratılabileceği uyarısında bulundu. General Richard Barrons BBC'ye yaptığı açıklamada Ukrayna'nın bu yıl savaşı kaybetmesinin "ciddi bir risk" olduğunu söyledi. Barrons'a göre bunun nedeni, Ukrayna'nın kazanamayacağını hissetmeye başlaması.
 
15 Nisan Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kurgan Valisi Vadim Şumkov, büyük bir taşkının şehre doğru ilerlediğini söyleyerek ırmağın sağ kıyısında yaşayanları evlerinden ayrılmaya çağırdı. Şumkov taşkının şehre 10 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ortadoğu'da gerilimin tırmanmasından son derece endişeli olduğunu söyleyerek tüm tarafları itidale çağırdıklarını ve tüm ihtilafların yalnızca diplomatik yoldan çözülmesinden yana olduklarını belirtti. (Sputnik)
 
- Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron bu yaz Paris'te düzenlenecek olimpiyat oyunları vesilesiyle Ukrayna, Gazze ve Sudan'da ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Macron konuyla ilgili Çinli lider Şi Cinping ile de görüşeceğini söyledi.
 
- Birleşmiş Milletler'in Kiev ofisinin yayınladığı rapora göre 31 Aralık 2023 itibarıyla ülkenin yeniden inşası için gereken kaynak 486 milyar dolar.
 
- Rusya Kırım'da yabancıların çok sayıda sektörde çalışmasına yasak getirildi. Sergey Aksyonov'un imzaladığı kararnameye göre yabancılar ulaştırma, yeme-içme, ticaret, eğitim, bilişim ve spor alanlarında çalışamayacak.
 
- Türkiye'nin Tacikistan vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanını iptal etmesine Tacikistan'dan yanıt geldi. 20 Nisandan itibaren Türk vatandaşları da Tacikistan ziyaretlerinden önce vize almak zorunda kalacak.
 
- Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mamedov, ağır suç içlemeyen bütün Ermeni esirlerin Ermenistan'a iade edildiğini açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- CNN, Rusya'nın geliştirdiği yeni taktik sonrasında Ukrayna'nın çok sayıda enerji tesisini yitirdiğini bildiriyor. Televizyon kanalı, Rusya'nın son bir ayda Ukrayna'nın enerji altyapısına düzenlediği saldırıların çatışmanın başlangıcından bu yana en yüksek düzeye çıktığını aktardı.
 
Kanala konuşan Ukrayna Enerji Bakan Yardımcısı Svetlana Grinçuk, "Taktikleri değişti ve bu maalesef bizim aleyhimize oldu. Kısa aralıklı saldırılardan sonra bir yıldır enerji altyapısını yenilemek için yürüttüğümüz çabalar heba oldu," ifadelerini kullandı.
 
Kanalın haberine göre Rusya artık az sayıda altyapı tesisine daha yoğun saldırılar düzenliyor. Bu saldırıların en yoğunu 22 Mart günü gerçekleşmişti.
 
- Financial Times gazetesi Sırbistan'ın Fransa'dan 12 adet Rafale savaş uçağı almak için anlaşma imzalamaya hazırlandığını yazıyor. Sırbistan Havakuvvetleri daha önce savaş uçaklarını Rusya'dan tedarik ediyordu. Gazete Sırbistan lideri Vuçiç'in bir yandan Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadığını, diğer yandan Avrupa Birliği ile ilişkilerini bozmak istemediğini yazıyor.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, 2024'te Türkiye'yi 6,4 milyon Rus turistin ziyaret etmesini beklediklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de tatil yapan Rusyalı turist sayısı 6,3 milyon olmuştu.
 
- Bloomberg ajansı ABD ve İngiltere'nin Rusya'dan aluminyumun ithalatına yasak getirmesinden sonra küresel fiyatların artışa geçtiğini yazıyor. Habere göre Londra Metal Borsası'nda fiyatlar yüzde 9,4 artmış durumda.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi yaptırım kararının açıklanmasından sonra Moskova Borsası'nda Nornikel ve Rusal hisselerinin düşüşe geçtiğini yazdı.
 
- ABD'nin enerji konularından sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Geoffrey Payette, Rusya'nın uluslararası katılımlı Arktik SPG-2 doğal gaz projesini akamete uğratmaya çalıştıklarını söyledi. ABD proje kapsamında doğal gaz taşıyan tankerleri işleten şirketi yaptırım kapsamına almıştı. Arktik SPG-2 projesinde Rus NOVATEK, Japon Mitsui ve Güney Koreli Hanwha Ocean ile işbirliği yapıyordu. Ancak her iki şirket de projeden çekileceklerini duyurmuştu.
 
- Rusya'nın Kurgan vilayetinde bulunan Tobol ırmağında su seviyesi son 24 saatte 140 santimetre yükseldi. Vali Vadim Şumkov su seviyesinin 6 metreye kadar yükselmesinin beklendiğini duyurdu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi toplantısında İran’ın İsrail’e saldırısı olayına müdahil olan tüm taraflara itidal çağrısında bulundu. Nebenzya, “Yapıcı yaklaşan uluslararası oyuncuların da buna katkıda bulunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Çatışma ve dökülen kan durdurulmalı. Gerilimi azaltmanın tüm uluslararası toplumun acil görevi olduğunu düşünüyoruz, aksi halde bölge, karşılıklı saldırılar ve şiddetten oluşan bir kısır döngünün içine düşebilir” vurgusunu yaptı. İran’ın saldırısının bir boşlukta gerçekleşmediğine dikkat çeken Nebenzya, “13 Nisan gecesi olanlar ‘boşlukta’ yaşanmadı. İran’ın adımları, BM Güvenlik Konseyi’nin utanç verici eylemsizliğine, İsrail’in Şam’a yönelik (ve ilk olmayan) bariz saldırısına bir yanıttı. Suriye, sürekli olarak İsrail’in bombardımanına maruz kalıyor” diye konuştu.  Rus diplomat, “Tahran’ın İsrail’le çatışmayı daha da tırmandırmak istemediğine dair sinyalini not ediyoruz. Batı Kudüs’ü bu örneği takip etmeye ve bölge genelinde son derece tehlikeli riskler ve sonuçlarla dolu olan, Filistin-İsrail çatışmasının tırmanması sonucunda zaten istikrarsızlaşan Ortadoğu’daki kışkırtıcı askeri eylemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Tel Aviv'in Moskova Büyükelçisi Simona Halperin'in İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınama çağrısını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “Simona, İsrail'in Kiev rejiminin Rus bölgelerine yönelik tek bir saldırısını bile ne zaman kınadığını bana hatırlatabilir misin? Hatırlamıyor musun? Ben de hatırlamıyorum. Ama İsrailli yetkililerin Zelenskiy'in eylemlerini destekleyen düzenli açıklamalarını ben hatırlıyorum” dedi.  Sputnik'in haberine göre Zaharova, "Kiev'in suç teşkil eden terörist eylemleri sonucunda her geçen gün sivil can kaybı yaşandığını ve sivil altyapıların tahrip edildiğini" söyledi. Sputnik’e konuşan İsrail'in Moskova Büyükelçisi Simona Halperin, İsrail'in Rusya'dan İran'ın İsrail'e yönelik büyük füze saldırısını kınamasını beklediğini söylemişti. Halperin, açıklamasında, “Rus meslektaşlarımızdan İran'ın İsrail topraklarına yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısını kınamalarını bekliyor ve Rusya'nın İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı koymasını umuyoruz” demişti.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İran'ın İsrail'e saldırısına ilişkin  açıklamasında "Ukrayna, İran'ın Şahed insansız hava araçları ve füzeleri kullanarak İsrail'e yönelik saldırısını kınıyor. Biz Ukrayna'da, Rusya'nın aynı Şahed insansız hava araçlarını ve Rus füzelerini kullanarak, aynı büyük hava saldırısı taktiklerini kullanarak yaptığı benzer saldırıların dehşetini çok iyi biliyoruz" dedi. İran'ın yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin de bölge ve tüm dünya için tehdit oluşturduğunu söyleyen Zeenskiy "uluslararası yanıt" istedi.
 
- ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, bu hafta İran saldırısının ardından İsrail'e askeri yardım sağlanması konusunu gündeme getirmeyi planladığını söyledi ancak daha önce varsayıldığı gibi Ukrayna'ya yönelik finansmanın paketin bir parçası olup olmayacağını belirtmedi. Johnson “Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar İsrail'i desteklemenin gerekliliğini anlıyor. Bu hafta tekrar bütçeyi geçirmeyi deneyeceğiz" dedi. Bir başka Cumhuriyetçi kongre üyesi Mike Turner da Temsilciler Meclisi'nin Ukrayna'ya yardımı da destekleyeceğinden emin olduğunu ifade etti. Turner "Herkes bunun kritik bir an olduğunu anlıyor; Rusya zemin kazanmaya başladığında Ukrayna kendini savunma yeteneğini kaybetmeye başlıyor. ABD harekete geçmeli ve Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu silahları vermeli ve bu hafta Temsilciler Meclisi'nde bunun için çok büyük bir destek göreceğimizi düşünüyorum" dedi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Batılı müttefiklerden  Patriot hava savunma sistemlerini vermekten kaçınıyorlarsa kiralamalarını istediğini söyledi. Kuleba bu telabe henüz cevap gelmediğini vurguladı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün Belgorod bölgesi üzerinde üç Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, Rusya'nın 9 Mayıs'a kadar Donetsk bölgesindekiÇhasov Yar şehrini ele geçirmeyi planladığını söyledi. Son haberlere göte Rus kuvvetleri, Avdiyivka'yı ele geçirdikten sonra Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesinde önemli bir kalesi sayılan Çhasov Yar'a doğru ilerliyor.
 
14 Nisan Pazar
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ortadoğu’daki çatışmanın taraflarına itidal çağrısında bulunurken, İran'ın, BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullandığını hatırlattı. İran'ın, Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasını hedef alan İsrail saldırısına, füze ve kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) karşılık vermesinin ardından ilgili tüm taraflara itidal çağrısında bulunan bakanlık, yazılı açıklamasında, “İran Dışişleri Bakanlığı'na göre bu saldırı, 1 Nisan'da İran’ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına düzenlenen ve ülkemizin de şiddetle kınadığı saldırı da dahil olmak üzere bölgedeki İran hedeflerine yönelik tüm saldırılara cevaben BM Şartı'nın 51. Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Ne yazık ki Batılı üyelerin tutumu nedeniyle BM Güvenlik Konseyi, İran konsolosluk misyonuna yönelik saldırıya yeterli tepkiyi verememiştir” ifadelerine yer verdi.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın, İsrail topraklarında meydana gelen saldırıyla birlikte Ortadoğu’daki çatışmanın taraflarına itidal çağrısında bulunduğunu ve bölgede bir başka tehlikeli tırmanıştan endişe duyduğunu ifade ettiğini vurguladığı mesajını şu şekilde sonlandırdı:
 
"Rusya, saldırı sonrası bölgede bir başka tehlikeli tırmanıştan büyük endişe duymakta, başta İsrail-Filistin sorunu olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan ve çoğu zaman sorumsuz provokatif eylemlerle körüklenen sayısız krizin çözümsüzlüğünün bölgedeki gerilimin artmasına yol açacağı konusunda defalarca uyarıda bulunmuştur. İlgili tüm tarafları itidalli davranmaya davet ediyor, bölge ülkelerinin mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözeceklerine inanıyoruz. Yapıcı düşünen uluslararası aktörlerin de buna katkıda bulunmasının önemli olduğuna dikkat çekiyoruz."
 
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, ülkenin BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını uyguladığını vurguladığı açıklamasında, İran'ın askeri karşılığının "Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik misyonuna yönelik saldırganlığına karşılık" olduğunun altını çizmişti. Açıklamada, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır" ifadesi kullanılmış, çatışmanın İran ile İsrail arasında olduğu belirtilirken, “ABD bundan uzak durmalı" değerlerdirmesi yapılmıştı. (Sputnik)
 
-  İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti. Erdan, X hesabından yaptığı açıklamada, "Konseyin acilen toplanmasını, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kesin şekilde kınamasını ve İran Devrim Muhafızları Ordusunu bir terör örgütü olarak kabul etmesini talep ettim" ifadelerini kullandı. İran'ın saldırılarının "dünya barışına açık bir tehdit" olduğunu öne süren Erdan, BMGK'nin elindeki tüm araçlarla İran'a karşı harekete geçmesi gerektiğini savundu.
 
- Zaporojye bölge valisi Yevgeni Balitski, Ukrayna ordusunun Tokmak kentindeki apartman kompleksine yönelik saldırısı sonucu ölenlerin sayısının 16'ya yükseldiğini söyledi. Çarpmanın etkisiyle hayatını kaybeden 20 kişiden 12'sinin durumunun ağır olduğu, 8 kişinin ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
 
- İran'ın dün gece İsrail'e düzenlediği yopun hava saldırısından önce, Rusya ve İran dışişleri bakanları arasında öğleden sonra bir teefon görüşmesi gerçekleştiği bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi web sitesinde yayınlanan açıklamada, "13 Nisan'da İran tarafının girişimiyle Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Serger Lavrov ile İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği" belirtildi. Resmi açıklamada, "Görüşmede esas ağırlık Orta Doğu'daki duruma verildi. Rus tarafı, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısını güçlü bir şekilde kınadığını bir kez daha vurguladı. Siyasi cinayetler gibi, dokunulmazlığı ilgili Viyana Sözleşmeleri ile güvence altına alınan diplomatik ve konsolosluk tesislerine yönelik her türlü saldırının da kategorik olarak kabul edilemez olduğu vurgulandı. Uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konularda yüksek düzeyde koordinasyonun sürdürülmesine yönelik karşılıklı kararlılık teyit edildi" ifadesine yer verildi.
 
- Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilcisi Birinci Yardımcısı Dmitri Polyanski, yeni bir “akut Orta Doğu krizi” riski olduğunu söyledi. Polyanski, Telegram'da İsrail ve İran'ın çatışmaya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne mektuplar yolladığını, İsrail, İran'ın BM Şartını ihlal ettiğini söylerken Tahran'ın da "meşru müdafaa hakkı çerçevesinde misillemede bulunduğunu" söylediğini aktardı. Rus diplomat “Genel olarak, şu anda potansiyel olarak yeni bir akut Orta Doğu kriziyle karşı karşıyayız. Her şey ilgili tarafların sonraki adımlarına veya onlardan kaçınmasına bağlı” diye yazdı. İsrail'in talep ettiği BM Güvenlik Konseyi toplantısının 14 Nisan'da New York saatiyle 16.00'da (Moskova saatiyle 23.00) planlandığı bildirildi.
 
- Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, güvenik nedeniyle Rus havayolu şirketlerinin Irak, İsrail  ve Ürdün hava sahasını kullanmasını yasakladı.
 
-  Aeroflot'un Moskova ve St. Petersburg'dan Hurgada (Mısır), Dubai (BAE), Şarm El-Şeyh (Mısır) ve Abu Dabi'ye (BAE) uçuşları güvenlik nedeniyle ertelendi.  Aeroflot'un SU514 Moskova - Tahran sefer sayılı uçağı güvenlik nedeniyle Mahaçkale havaalanına indi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı  hava savunma güçlerinin Karadeniz üzerinde beş Ukrayna insansız hava aracını imha ettiğini bildirdi. Mesajda, "Moskova saati ile 06.30 civarında, Kiev rejiminin Rusya Federasyonu topraklarına uçak tipi İHA kullanarak terör saldırısı gerçekleştirme girişimi durduruldu" denildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Rusya'nın İsviçre'yi, "yıkıcı çizgisini sürdürmesinin, uluslararası ilişkilerde tarafsız bir arabulucu olarak kendisine duyulan güvenin kaybına neden olduğu" konusunda uyardığını söyledi. Zaharova, “Üstelik son aylarda Ukrayna hakkında gerçeklikten kopuk bir 'uluslararası konferans' toplanması ve Rusya'nın mallarına el konulmasına izin verecek bir mekanizmanın yasal dayanağının geliştirilmesi gibi yıkıcı girişimleri aktif olarak desteklemeye başladılar" dedi. İsviçre, 15-16 Haziran'da Lucerne kentinde Ukrayna konusunda bir barış konferansı düzenleyecek. Moskova zirveye davet edilse bile hiçbir durumda katılmayacağını duyurmuştu.
 
13 Nisan Cumartesi
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya'nın daha önce devrettiği iki Patriot sistemine ek olarak bir Patriot  bataryası daha Ukrayna'ya vereceğini duyurdu. Alman Bakan, Ukrayna şehirlerine ve ülkenin altyapısına yönelik Rusya'nın saldırılar için "Bunlar, sivil enerji kaynaklarını tehdit ediyor ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin operasyonel hazırlığını yok ediyor. Desteğimizi arttırmalıyız" dedi. Kiev yönetimine göre son haftalarda hava savunma sistemlerinin eksikliği Ukrayna'nın zayıflamasındaki temel faktörlerden biri haline geldi. Operasyonların başlangıcından bu yana müttefikler üç Patriot sistemini Ukrayna'ya teslim etti. Son haftalarda Ukraynalı yetkililer Avrupa ülkelerinden yedi Patriot sistemi daha göndermelerini talep etmüş, Alman Savunma Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada bu sayının "henüz" mümkün olmadığını bildirmişti. Cuma günü Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Kiev'in iki Patriot sistemi ve  benzer yeteneğe sahip bir SAMP/T satın almak için pazarlık yaptığını söyledi. Kuleba hangi ülkelerle müzakere yapıldığını belirtmedi ancak Financial Times'a göre bunlar Patriot için İspanya ve Polonya ve SAMP/T için Romanya.
 
- Zaporojye bölgesi valisi Yevgeny Balitsky, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin (AFU) Tokmak kentindeki apartman kompleksine düzenlediği saldırı sonucu ölenlerin sayısının 10'a yükseldiğini söyledi. 
 
- Gorlovka Belediye Başkanı İvan Prihodko, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Ukrayna güçlerinin saldırısı sonucu kentte 1’i çocuk 8 sivilin yaralandığını belirtti. 
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, Donbass'ta doğu cephesindeki durumun önemli ölçüde kötüleştiğini ve Rus ordusunun taktik başarı elde ettiğini itiraf etti. Telegram hesabında doğu cephesindeki durumun kötüye gittiğini ve Rus ordusunun taktik başarı elde ettiğini belirten Sırskiy, "Bu, en başta, Rusya'daki devlet başkanlığı seçimlerinden sonra hasmımızın saldırı eylemlerini önemli oranda yoğunlaştırmasıyla bağlantılı" ifadelerini kullandı. Sırskiy, Rus ordusunun yeni zırhlı birlikleri kullanarak faaliyetlerini artırdığını ve bu sayede periyodik olarak taktik başarı kazandığını kaydetti.
 
- Ukrayna İçişleri Bakanı Igor Klimenko, ülke vatandaşlarının ellerinde 5 milyona kadar silah bulunduğunu tahmin ettiklerini söyeledi. Bakan, "Halkın güvenliği için bu silahların, bu mühimmatların depolara girmesi için gereken her şeyin yapılması gerekiyor" dedi.
 
- Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS), Finlandiya'nın 15 Nisan'dan itibaren gezi teknelerinin Saimaa Kanalı'nı kullanmasını yasaklayacağını ve ayrıca Rusya sınırındaki Haapasaari ve Santio deniz kontrol noktalarını süresiz olarak kapatacağını belirtti. FTS, Fin hükümetinin Rusya'yla sınır kapılarını tümüyle kapatma kararının geçerliliğini uzatmaya karar verdiğini de bildirerek Rusya'daki ilgili kurum ve kuruluşlara bu bilgileri göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti. Finlandiya, üçüncü ülkelerden gelen kontrolsüz sığınmacı akını nedeniyle 9 Kasım'da Rusya'dan girişe kısıtlamalar getirmeye başlamış ve sınırdaki tüm geçiş noktalarını kapatmıştı. Helsinki, bu kararına gerekçe olarak Rusya'yı sığınmacıları kasıtlı olarak sınıra göndermekle suçlamıştı. (Sputnik)
 
- Donald Trump, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Cumhuriyetçi Parti'nin Ukrayna'ya yardımı "hibe" deği yalnızca "kredi" şeklinde sürdürme olasılığını düşündüğünü söyledi. Trump, "Bunu sadece bir hediye olarak değil, kredi şeklinde yapmayı düşünüyoruz. Biz ABD olaak nedense milyarlarca, milyarlarca dolarlık hediyeler vermeye devam ediyoruz” diye konuştu ve Biden yönetimini eleştirdi. Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson tasarıyı oylamak için gündeme aldığında Cumhuryetçi Parti'nin tavrının bu olacağını söyledi. ABD'deki sisteme göre, tasarının oylanabilmesi için Temsilciler Meclisi Başkanı olan ve Trump'ın en yakın müttefiklerinden biri olarak bilinen Johnson tarafından gündeme alınması gerekiyor. Johnson da Trump ile birlikte hareket ediyor.  Ancak ABD basını, Trump'ın "hibe değil kredi" formulünün görüntüde uzlaşma sağlayabileceğini ve bu ay içinde Kiev'e yardımın onaylanabileceğini yazıyor. 
 
Trump ayrıca Avrupa ülkelerine  "Ukrayna çatışmasından çok daha fazla acı çektikleri için" Ukrayna'ya yardım etme konusunda "daha ileri bir adım atmaları" çağrısında bulundu.
 
Trump “Ben başkan olsaydım Ukrayna'daki bu durum asla yaşanmazdı. Her iki taraftan da milyonlarca insan ölüyor, kaybediliyor” diye ekledi.
 
Ukrayna'ya yapılacak 60 milyar dolarlık yardımın finansmanı geçen ekim ayından bu yana ABD Kongresi'nde engelleniyor. Bu yıl Şubat ayında Senato (üst meclis) yardım paketini onayladı ancak Temsilciler Meclisi hâlâ finansman konusunda anlaşamıyor. Mike Johnson daha önce Ukrayna yardım tasarısını 9 Nisan'da sona eren tatillerden sonra oylamaya sunma niyetini açıklamıştı. 
 
- Vali Yevgeniy Balitskiy, Zaporojye bölgesindeki Tokmak şehrine Ukrayna'nın saldırısı sonucu bir apartmanın isabet aldığını, aralarında bir çocuğun da bulunduğu  altı kişinin öldüğünü, en az 20 kişinin de yaralandığını söyledi .
 
- Çin'in Washington Büyükelçiliği, Pekin'i Rusya-Ukrayna çatışmasının taraflarına silah sağlamadığını söyledi.  Elçilik, ABD'nin "Çin Rusya'nın savunma gücünü SSCB düzeyine yükseltmesine yardım ediyor" suçlamasına bu şekilde yanıt verdi. Açıklamada “Çin, Ukrayna'daki çatışmanın yaratcısı ya da tarafı değildir. Siyasi çözümün desteklenmesinde yapıcı bir rol oynuyoruz. Çin her iki tarafa da silah sağlamıyor" denildi.  Çinli sözcü Liu Pengyu, ABD'yi "Çin ile Rusya arasındaki normal ilişkileri küçümsemekten kaçınmaya ve bir günah keçisi bulmaya çalışmayı bırakmaya" çağırdı. 
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Vladimir Putin ile temaslarının ancak "askerlerini geri çekmek zorunda kalacağını anladıktan sonra" gerçekleşebileceğini söyledi. Scholz "Diyalog ancak durumu değiştirebileceğinizi hissettiğinizde faydalıdır" dedi. Tageszeitung gazetesinin Rusya ie temasların ne zaman gerçekleşebileceğine ilişkin bir sorusunu yanıtlayan Scholz, "Zamanı geldiğinde. Her halükarda, Rusya dayatılmış bir barışın olmayacağını anladığında ve Putin de operasyonu bırakıp askerlerini geri çekmek zorunda kalacağını anladığında gerçekleşebilir" diye ekledi. Scholz ve Putin en son Aralık 2022'de görüşmüştü. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Kapustin Yar adlı test sahasından kıtalararası balistik bir füzenin başarıyla fırlatıldığını duyurdu.  Gökyüzünde "tanımlanamayan bir nesnenin göründüğü" Rusya'nın Orenburg, Volgograd, Samara, Dağıstan, Yekaterinburg ve Ufa şehrilerinin yanı sıra İran'dan da gözlemlenerek rapor edildi. Bu arada Van'da da balistik füzenin uçuşu görüntülendi ve yerel basında haber oldu. (Link)
 
Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Astrahan bölgesindeki Kapustin Yar test sahasından kıtalararası balistik füzenin (ICBM) test lansmanı gerçekleştirildi. Bakanlık "ülkenin stratejik güvenliğini sağlamak için fırlatma görevlerinin tam olarak yerine getirildiğini ve Rus füzelerinin 'yüksek seviyesinin' onaylandığını" duyurdu. Bakanlık hangi füzenin fırlatıldığını belirtmedi.
 
Kommersant'ın haberine göre ICBM'ler 5 bin 500 km'den fazla menzile sahip. Nükleer savaş başlıkları taşıma kapasitesine sahip bu füzeler, uzun mesafelerdeki stratejik hedefleri yok etmek için tasarlandılar. Rusya'nın askeri mevcudunda Sarmat, Bulava, Yars, Sineva, Liner, Voevoda, Stiletto, Topol, Topol-M ve Vysota gibi balistik füzeler bulunuyor. 
 
- Sputnik'in aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı, "Kiev rejiminin Rusya'nın enerji tesislerine zarar verme girişimlerine cevaben Rus ordusunun son bir haftada 1 geniş çaplı ve 47 grup bombardımanı düzenleyerek Ukrayna'nın enerji ve savunma sanayi tesislerine büyük darbe indirdiğini" bildirdi.
 
- BBC'nin aktardığına göre Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 50 kilometre güneyindeki Tripilya Elektrik Santrali'ne saldırı düzenledi. Enerji tesisi, füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) vuruldu.
Santrali işleten enerji şirketi Centrenergo, santralin başkent Kiev dahil üç bölgenin en büyük elektrik kaynağı olduğunu açıkladı. Centrenergo yöneticisi Andriy Hota, santraldeki hasarın "dehşet verici" olduğu dile getirerek, "Trafo, türbinler ve jeneratörler, tamamen tahrip oldu" dedi.
 
- Zelensky, Çernivtsi ziyareti sırasında yerel üniversitelerin öğrencileriyle bir araya geldi ve ön hesaplamalara göre ülkenin savaş sonrası yeniden inşasının 700 milyar dolara mal olacağını söyledi.
 
- .Wall Street Journali Putin, Zaporojye nükleer santralini yeniden faaliyete geçirme planı olduğunu iddia etti. Haberde Putin'n mart ayında Soçi'de yapılan bir toplantıda, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi'ye, Rusya'nın Zaporojye'de en az bir reaktörünü faaliyete geçirmek istediğini söyledi. Santral askeri operasyonun llk döneminde Rus kuvvetleri kontrolüne geçmişti. Şu anda altı nükleer santral reaktöründen beşi soğuk kapatma modunda. Tek aktif reaktör ise santraki güvende tutmak için gereken enerjiyi üretiyor. WSJ'nin yazısında, "Tarihte hiçbir zaman bir ülkenin başka bir ülkenin nükleer santralini ele geçirip işlettiği bir durum yaşanmadı. Zaporojye "Sovyet tipi" bir istasyon olmadığından, istasyonu yeniden çalıştırmak için Rusya'nın dışarıdan çok sayıda uzmanın projeye dahil edilmesi gerekir. Santral kısmen Batı kontrol sistemleri ve Amerikan nükleer yakıtıyla çalışıyor" denildi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ‘1+1’ televizyonuna verdiği demeçte, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine iki Patriot ve bir SAMP/T hava savunma sistemi bataryası sağlanması için müttefik ülkelerle görüşmeler yürüttüklerini, ancak tedarik konusunda henüz bir karara varılmadığını; bunun tamamen ABD'ye bağlı olduğunu söyledi. Kuleba, "Tüm Patriot bataryaları sonuçta ABD'nin kararına bağlı, çünkü bu bir Amerikan sistemi. Tam olarak nerelerde konuşlu olduklarını biliyoruz. İki Patriot ve bir SAMP/T hava savunma sistemi bataryası için aktif görüşmeler halihazırda devam ediyor. Ve eğer bulundukları ülkeler şu anda bunları bize devretmeye hazır olsalardı, bu bir haftalık bir mesele olurdu ve almış olacaktık" ifadelerini kullandı.
 
- Avusturya’da yayınlanan Kleine Zeitung gazetesinin haberine göre, Avusturya Enerji Bakanı Leonor Gewessler, Rusya'dan gaz tedarikini sonlandırmak için bir yasa tasarısı hazırladı. Haberde, “Enerji Bakanı Leonor Gewessler, Rus gaz tedarikini aşamalı olarak sonlandırma planlarını tamamladı. Artık (mevcut Başbakan Karl Nehammer'in partisi) Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) ve Ulusal Konsey'de ( parlamento) üçte iki çoğunluğun onayına ihtiyacı var” ifadelerine yer verildi. Şubat ayında Gewessler, Avusturyalı enerji şirketi OMV ile Gazprom arasındaki uzun vadeli sözleşmelerin (2040 yılına kadar geçerli) feshine ilişkin seçenekleri araştırdıklarını duyurmuştu. Ardından OMV, ülke parlamentosunun Rus gazı tedarikini sonlandırmak için yasal bir temel oluşturması gerektiğini açıklamıştı. (Sputnik)
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, aralarında BBC Rusya Servisi muhabiri Ilya Barabanov ve araştırmacı gazeteci Asya Kazantseva'nın da bulunduğu beş kişiyi "yabancı ajanlar" listesine ekledi.
 
12 Nisan Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul'da varılan anlaşmaya geri dönülebileceği yolunda basında çıkan haberlere açıklık getirdi. Lavrov üzerinde anlaşılan belgeye değil, belgedeki ilkelere dönüşün mümkün olduğunu söyledi.
 
11 Nisanda Putin'le bir araya gelen Lukaşenko tarafların İstanbul'da "ciddi bir ilerleme kaydettiğini" söyleyerek "O gün bana gösterdiğiniz belgeyi çıkarıp masaya koymalı ve ona göre ilerlemeli" şeklinde konuşmuştu.
 
- Norveçli haber portalı Nettavisen, ülkenin Ukrayna'ya 22 F-16 uçağı vereceğini yazıyor. Ancak portal Norveç'in elinde bulunan kullanılabilir durumdaki uçak sayısının 12 olduğunu da aktardı.
 
- Tass'ın haberine göre Moskova'da eski bir Ukrayna istihabrat subayının arabasına bombalı saldırı düzenlendi. Eski Ukrayna Devlet Güvenlik Servisi mensubu Vasili Prozorov'un saldırıdan yaralı kurtulduğu bildirildi. Prozorov 2018'de taraf değiştirerek 2014'ten bu yana "ideolojik sebeplerden ötürü" Rusya için çalıştığını açıklamıştı.
 
- İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, DragonFire uzun menzilli lazer silahını Ukrayna'ya sağlama sürecini hızlandırmak istediğini belirtti.
 
Sky News'in aktardığına göre, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, "Bu silahın örneğin Ukrayna'da ne kadar yararlı olabileceğini anlamak çok fazla hayal gücü gerektirmiyor" ifadesini kullandı.
 
DragonFire'ın 2032'de hizmete alınması bekleniyordu, lakin Ukrayna'daki çatışma bağlamında şimdi İngiltere Savunma Bakanlığı planları hızlandırarak lazer silahı 2027'de konuşlandırmak istiyor.
 
Söz konusu silahın Ukrayna için 'büyük sonuçlara' yol açabileceğini dile getiren Shapps, Dragonfire'ın karada, gemilerde ve insansız hava araçlarında kullanılmaya uygun olduğuna dikkat çekti. (Sputnik)
 
- Politico dergisi, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen faiz geliriyle Ukrayna için silah alınması konusunda Avrupa Birliği'nin anlaşmaya yakın olduğunu yazıyor. Macaristan ve Avusturya inisiyatife karşı olduklarını açıklamıştı.
 
- Rusya ve Ukrayna yeni bir asker cenazesi takası gerçekleştirdi. Duma milletvekili Şamsail Saraliyev Rusya'nın 23, Ukrayna'nın da 99 askerin cenazesini geri aldığını açıkladı.
 
- Roskomnadzor'un Rusya'da ofis açmayan yabancı hosting şirketlerini engellemeye başladığı bildiriliyor. RBC'nın haberine göre erişimi engellenen servislerden bazıları Kamatera, WPEngine, HostGator.com, Network Solutions, DreamHost, Bluehost, Ionos ve DigitalOcean.
 
- Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin, Crocus'ta düzenlenen terör saldırısının şüphelilerine işkence yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kommersant'ın aktardığına göre Muhriddin bununla birlikte saldırıya katılanların cezalandırılması gerektiğini dile getirdi.
 
- Japon şirketleri Mitsui, Tajima Lumber ve Tajima Kosan'ın, İrkutsk vilayetinde faaliyet gösteren orman ürünleri üreticisi TM-Baykal şirketindeki hisselerini elden çıkardıkları öğrenildi.
 
SON DAKİKA
 
Orenburg Belediye Başkanı Sergey Salmin şehirde devam eden taşkının son derece tehlikeli hale gelmesi nedeniyle tahliye kararı aldıklarını açıkladı. Salmin son 10 saatte su seviyesinin 40 santimetre daha yükselerek 1143 santimetreye ulaştığını söyledi. Yetkililer bir dizi semtte vatandaşların evlerini derhal terk etmelerini istedi. Şehirde 3 gündür yükselen su seviyesi nedeniyle taşkın yaşanıyor. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times'ın haberine göre ABD yönetimi, Ukrayna'ya dondurulan Rus varlıklarının teminat gösterilerek on milyarlarca euroluk kredi verilmesi seçeneğini değerlendiriyor. Gazeteye konuşan Beyaz Saray temsilcileri konuyu haziran ayında düzenlenecek G7 zirvesinde gündeme getireceklerini söyledi. Ancak gazete 260 milyar euroluk dondurulan varlıklarla ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda G7 üyeleri arasında fikir ayrılığı bulunduğuna dikkat çekiyor.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov şehre düzenlenen insansız hava aracı saldırısında bir binanın isabet aldığını ve iki kişinin yaralandığını açıkladı. Kommersant gazetesi saldırıda isabet alan binanın Gazprom'a ait olduğunu yazıyor.
 
- Fransız Le Figaro gazetesi Ukrayna'nın Fransa'dan karadan havaya füzeler başta olmak üzere silah istediğini yazıyor. Adı açıklanmayan devlet yetkililerine dayandırılan habere göre Ukrayna 2025'te karşı taarruza geçebilmek için Fransa'dan bu yıl cephede tutunmalarına yardım etmelerini istedi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın yaptırımlardan etkilenmeyen bölgelerde Macar-Rus ekonomik ilişkilerinin daha da geliştirilmesini önemli bir dış ekonomik görev olarak gördüğünü belirterek Rus pazarında Macar mallarına talep olduğu için Rus pazarında bulunan Macar şirketlerinin başkanlarıyla bir toplantı yaptığını söyledi.
 
Szijjarto açıklamasında, "Geçen yıl Rusya'ya ihracatımız da 1 milyar doları aştı ve en büyük Macar şirketlerinin varlığı söz konusu: MOL (petrol ve gaz), OTP (banka) ve Richter (ilaç şirketi) gibi en büyük Macar şirketlerinin Rusya'daki varlığı diğer Macar şirketlerine de güven duygusu verebilir" dedi. (Sputnik)
 
- Rusya Afrika ülkesi Nijer'e 100 askeri eğitmen gönderdiğini duyurdu.
 
- Estonya İçişleri Bakanı Lauri Läänemets Rus Ortodoks Kilisesi'nin terörist ilan edilerek yasaklanmasını önerdi. Estonya'da 100 binin üstünde Rus Ortodoks bulunuyor. Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova öneriyi "ruhsal bozukluk işareti" olarak yorumladı.
 
- Rusya Slovenyalı bir diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Dışişleri Bakanlığı kararın Slovenya'nın benzer yöndeki bir kararına cevaben alındığını açıkladı.
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Orsk şehrinde yıkılan seddin tümüyle tamir edildiğini açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başakanı Zelenskiy, Batı'nın yardımı olmadan Kiev’in toprak ve asker kaybedeceğini itiraf etti.
 
Polonya ve Litvanya cumhurbaşkanları Andrzej Duda ve Gitanas Nauseda ile Vilnius'ta düzenlenen konferansta konuşan Zelenskiy, Ukrayna-Rusya ihtilafının siyasi çözümüne ilişkin planlanan barış zirvesinde savaşın sona erdirilmesine yönelik ayrıntılı bir haritanın geliştirileceğini söyledi.
 
Zelenskiy, “Rusya'nın adil bir barış için bu adımları atmaya nasıl zorlanacağına karar verilecek. Bugün böyle bir format olduğunu görüyoruz. Ancak yardım olmazsa, o zaman bizim için son derece zor olacak; insanlarımızı kaybedeceğiz, askerlerimizi kaybedeceğiz. Sorun sadece bölgelerle ilgili değil, insanlarla ilgili. Bölgeler de bizim için önemli” dedi. (Sputnik)
 
- Vladimir Putin, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun "Ukrayna'yla İstanbul'da varılan uzlaşıya geri dönülsün" önerisiyle hem fikir oldu. 11 Nisanda Putin'le bir araya gelen Lukaşenko tarafların İstanbul'da "ciddi bir ilerleme kaydettiğini" söyledi. Lukaşenko "O gün bana gösterdiğiniz belgeyi çıkarıp masaya koymalı ve ona göre ilerlemeli" şeklinde konuştu.
 
İstanbul'da devam eden görüşmeler mayıs 2022'de Ukrayna'nın çekilmesinden sonra sona ermişti.
 
- Bloomberg ajansı Ukrayna ordusunun 2022 şubatından bu yana en savunmasız durumda olduğunu yazıyor. Ajans haberini batılı diplomatik kaynaklara dayandırdı. Durumun nedeni ise mühimmat ve asker yetersizliği. Ajansa konuşan yetkililer önümüzdeki birkaç ayın "en ağır test" niteliğinde geçeceğini ve savunma hattının çökme riski bulunduğunu söyledi.
 
Ajans ayrıca Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya askeri yardım konusunda bir B planına sahip olmadığını aktarıyor. Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık yardım yapılmasını öngören teklifi aylardır onaylamıyor.
 
- ABD'nin Kiev büyükelçisi Bridget Brink, Ukrayna ile 138 milyon dolarlık hava savunma sistemi modernizasyon anlaşmasının imzalandığını duyurdu. 
 
Öte yandan Polonya Devlet Başkanı Duda, Ukrayna'ya Sovyet yapımı hava savunma sistemleri tedarik etmek için görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Rostov ve Belgorod üzerinde Ukrayna'ya ait 5 insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.
 
- Tass ajansı cuma gecesi Ukrayna'nın Vinnitskaya ve Hmelnitskaya bölgelerinde patlamalar yaşandığını bildiriyor.
 
11 Nisan Perşembe
 
SON HABER
 
FSB, Moskova'daki bir sinagoga yönelik terör saldırısının önlendiğini bildirdi. Açıklamaya göre, Orta Asya ülkelerinden birinin vatandaşı saldırı planı kapsamında Moskova'daki sinagoglardan birinde keşif yaptı ve patlayıcı üretimi için gereki bileşenleri satın aldı. "İsmi açıklanmayan zanlının yaşadığı dairede gözaltına alındığında silahlı direniş gösterdiği ve karşı ateşle etkisiz hale getirildiği" belirtildi. Ajans haberlerine göre, 2002 doğumlu zanının İkamet yerindeki aramada kullanıma hazır el yapımı patlayıcılar ele geçirildi. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Novaya Gazeta Europe, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna'ya yeni bir barış planı sunduğunu ileri sürdü. Gazetenin haberine göre plan, çatışmanın şimdiki cephe çizgisi muhafaza edilecek şekilde dondurulmasını öngörüyor. Gazete ayrıca Türkiye'nin bütün esirlerin bir defada karşılıklı olarak takas edilmesini, Rusya'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyeliğine yönelik itirazlarından vazgeçmesini, Ukrayna'nın 2040 yılına kadar "blokların dışında" kalma sözü vermesini, bu tarihte ise ülkenin dış politikası belirlemek için bir referandum yapılmasını teklif ediyor.
 
Türk basınına yansıyan haberlerde anlaşma önerisinin maddeleri şöyle özetlendi:
 
- ABD ve Rusya'nın hiçbir koşulda nükleer silah kullanmama taahhüdü ve anlaşmadan tek taraflı çekilmeyi yasaklayan bir madde de dahil olmak üzere Stratejik Silahların Sınırlandırılması Anlaşması'na (Start III) devam edilmesi.
- Başka bir ülkenin içişlerine, o ülkenin hükümetini istikrarsızlaştıracak herhangi bir şekilde karışılmaması.
- Savaşın mevcut cephe hattı boyunca dondurulması.
- 2040'ta referandum yapma taahhüdü
- Rusya tarafından ilhak edilen tüm Ukrayna topraklarında uluslararası gözetim altında yapılacak referandumlar.
- Ukrayna'nın 2040 yılına kadar bağlantısız kalacağının garanti edilmesi.
- Tüm savaş esirlerinin takası.
- Rusya'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılmasına itiraz etmemesi.
 
Türkiye'nin teklifi bugünkü basın toplantısı sırasında Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov'a da soruldu. Peskov değişen jeopolitik durum nedeniyle Ukrayna ile İstanbul planına göre barış antlaşması imzalamalarının mümkün olmadığını söyledi. Peskov "İki yılda durum değişti, ayrıca jeopolitik gerçeklik 2022 martından çok farklı ve herhangi bir müzakerede bunu dikkate almamak uzgörüden yoksunluk olur." ifadelerini kullandı.
 
- CNN, Donald Trump'ın başkan seçilmesi halinde hemen ertesi gün Putin ve Zelenskiy ile temasa geçmeyi planladığını ileri sürdü. Televizyon kanalının haberine göre Trump tarafları masaya oturtmak için "askeri yardım" kartına başvuracak. Trump'un Ukrayna'yı yardımı kesmekle, Rusya'yı ise yardımları sürdürmekle "sıkıştırmak niyetinde olduğu" bildiriliyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesine orta menzilli füze yerleştirme planlarına cevaben bu füzelerle ilgili moratoryum kararını gözden geçirebileceklerini söyledi.
 
- Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov bu sabah düzenlenen dron ve füze saldırısında şehirdeki elektrik santralinin zarar gördüğünü açıkladı.
 
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'nın enerji altyapısına düzenlenen saldırıların, Rusya'nın petrol rafinerilerine düzenlenen saldırılara cevap niteliğinde olduğunu açıkladı.
 
- Orenburg Valisi Denis Pasler, sel felaketi nedeniyle bölgede meydana gelen maddi hasarın büyüklüğünü 40 milyar ruble (430 milyon dolar) olarak açıkladı.
 
- OPEC dünyada 2024 yılı petrol tüketiminin günlük 2,2 milyon varile çıkacağı tahminini muhafaza ettiklerini açıkladı.
 
- Rusya'nın en büyük şarap üreticisi Kuban-vino devletleştirildi. Şirketin devletleştirilmesini başsavcılık talep etmişti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna meclisi Rada, seferberlik kurallarını sıkılaştıran kanunu ikinci ve nihai aşamada kabul etti. Kanun Vladimir Zelenskiy'nin imzasından sonra bir ay içinde yürürlüğe girecek. Seferberlik kapsamında silah altına alınan ve şu an cephede bulunan askerlerin terhis edilmesini öngören madde ise yasanın son halinde yer almadı.
 
Yeni yasayla birlikte askerlik yükümlüleri devlet başkanının seferberlik ilan etmesinden sonra 60 gün içinde askerlik şubelerine gelip bilgilerini güncellemekle yükümlü olacak. Buna ülke dışında yaşayan Ukraynalılar da dahil.
 
18-60 yaş arası bütün erkeklerin sokağa çıktıklarında askerlik kartlarını yanlarında taşıması da zorunlu hale getirildi.
 
- İnterfaks Ukrayna ajansı Kiev Vilayeti'ndeki Tripolskaya Elektrik Santralini'nin füze ve dron saldırısı sonucunda yıkıldığını bildirdi. Tripolskaya santrali bölgedeki en güçlü elektrik üreticisi idi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 10 Nisan'da tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Galuzin’in Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç ile bir araya geldiği belirtilirken, görüşmede Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın ele alındığı kaydedildi.
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bilgiç ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin’in, Türk tarafının talebi üzerine gerçekleşen bu görüşmede, başta Güney Kafkasya'daki durum olmak üzere bir dizi güncel konuyu ele aldığı aktarılırken, “Bölgedeki istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesinde kilit faktör olarak görülen ve Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran ve Ermenistan’ın da içinde bulunduğu 3+3 formatındaki ‘Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu’nun, daha önceki katılımcısı olan Gürcistan’a açık kapı bırakılarak sürdürülmesine yönelik karşılıklı ilgi ifade edilmiştir” denildi. (Sputnik)
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, NATO'ya üye ülkelerin Rusya'ya karşı "savaşçı bir söylem" benimsemek yerine Rusya ile çatışma olasılığına karşı gerçek hazırlıklara odaklanması, ayrıca Ukrayna'ya yardımları arttırması gerektiğini söyledi. Financial Times'a konuşan Stubb, Rusya'nın NATO'nun 5. maddesini test etmek niyetinde olduğu yönündeki "savaşçı söylemlerden" rahatsız olduğunu dile getirdi. Stupp "Tüm Avrupa ülkelerine Finlandiya gibi, yani hazır olmalarını tavsiye ediyorum," ifadesini kullandı.
 
- Rusya'nın Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra geliştirdiği ilk uzay roketi Angara-A5 bugün gerçekleşen üçüncü denemenin ardından başarıyla uzaya fırlatıldı.
 
- FSB, Nalçik'te düzenlenen kontr-terör operasyonunda iki kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
 
- Moskova Borsası'nda endeks sabah açılışında 3450'i puanın üzerine çıktı. Kommersant endeksin bu değeri 21 Şubat 2022'den bu yana ilk kez geçtiğine dikkat çekiyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Zelenskiy, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna'nın bu yıl Rusya'ya yönelik saldırı planında köprülere ve hava alanlarına, özellikle de Kırım Köprüsü'nü yıkmaya odaklanacağını söyledi. Zelenskiy Kiev'in yeni bir saldırı planı hazırladığını ve Kırım Köprüsü'nü yıkmayı "gerçekten istediğini" söyledi. Bunun uygulanması için ABD'nin yardımının gerektiğini söyleyen Zelenskiy "Başarı şansı insan sayısıyla değil, silahların kalitesiyle ilişkili" dedi. 
 
The Guardian gazetesi daha önce Ukrayna istihbaratının 2024'ün ilk yarısında Kırım Köprüsü'ne üçüncü bir saldırı hazırlığında olduğunu yazmıştı.
 
Kırım Köprüsü Ekim 2022 ve Temmuz 2023'te iki kez saldırıya uğradı. İlkinde bomba yüklü bir kamyon patlatıldı, köprüde kısmi çöküntü oldu ve dört kişi öldü. İkinci seferde iki insansız bot köprüye çarparak kısmi hasara ve iki kişinin ölmesine neden oldu.
 
-  Zelenskiy, Bild'le röportajında ayrıca, "sunacakları planın İsviçre'deki barış zirvesinde tartışılmasının ardından Rusya'nın, Ukrayna ile savaşı sona erdirme planını inceleme fırsatına sahip olacağını" söyledi.  Zelenskiy İsviçre'de 15-16 Haziran'da yapılacak  barış zirvesinde Rusya'yı görmek istemediğini de doğruladı, "Orada hiçbir şeyi engellemelerine ihtiyacımız yok" dedi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, uzun süredir "sakin ve sessiz diplomasi" yöntemini kullanarak Batılı müttefiklerden Patriot uçaksavar füze sistemleri almaya çalıştığını ancak kayda değer bir başarı elde edemediğini söyledi.  The Washington Post ile yaptığı röportajda, "bazı komşu ülkelerde" liman veya hava sahasını koruyan 100'e yakın kullanılmamış Patriot bataryası bulunduğunu, bunun Ukrayna'nın ana şehirlerini koruyabileceğini velirterek "Her şeyi denedik ama hiçbir faydası olmadı, alamadık" dedi. Nisan ayı başında Almanya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Patriot stokunun tükenmek üzere oduğunu bildirmişti. Önceki gün Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell, Kuleba'nın müttefiklerden acilen yedi Patriot kompleksi göndermelerini istediğini söyledi.
 
- ABD yönetimi, Ukrayna'ya 138 milyon dolarlık acil HAWK hava savunma sistemi desteği satışı yapacağını duyurdu.
 
- The Wall Street Journal'ın haberine göre, Amerikan şirketleri tarafından üretilen İHA'lar Ukrayna'daki askeri çatışma sırasında kötü performans gösterdi. ABD ürünlerinin muadillerinden daha pahalı oldukları, onarılmasının zor olduğu ve elektronik savaş yöntemleri açısından oldukça savunmasız kaldıkları belirtildi. Bu nedenle Ukrayna ordusunun sıklıkla Çin insansız hava araçlarını tercih ettiği kaydedildi.
 
- Odessa'ya İHA'larla gerçekleşen yoğun hava sadırısının ardından şehirde elektrik kesintieri olduğu bildirildi.  Yerel yetkilier Odessa yakınlarındaki bir bölgeye düzenlenen füze saldırısında biri çocuk olmak üzere dört kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
- Ukrayna ve İngiltere dün savunma sanayi alanında işbirliğine ilişkin bir anlaşma imzalad. Taraflar, bunun İngiliz firmalarının Ukrayna'da üretim tesisleri kurmasına yardımcı olacağını umuyor.
 
- ABD Eximbank, Ukrayna'ya Amerikalı üreticilerden 40 adet dizel demiryolu lokomotifi satın alması için kredi verecek. Kiev'in ABD tarafı ile 15 yıl vadeli 156 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladığı açıklandı. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, aralarında devlet kurumları temsilcilerinin de bulunduğu 22 İngiliz vatandaşının ülkeye girişine yasak getirildiğini duyurdu.
 
- Almanya'da kamuoyu araştırma enstitüsü Forsa tarafından yapılan bir ankete göre, Alman vatandaşlarının çoğu Rusya'yı ve hükümetini "tehlike" olarak görüyor. Ankete göre katılımcıların yüzde 54'ü Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kazanması halinde NATO ülkelerine saldıracağına inanıyor. Katılımcıların yüzde 39'u ise bunu ihtimal dahilinde görmüyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze'de acilen ateşkes talep eden kararının tüm Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerce uygulanması gerektiğini söyledi.
 
-  Alphabet (NASDAQ:GOOGL) Inc. şirketine ait Google, Rus makamlarının Ukrayna'daki çatışmayla ilgili yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle verdiği yüklü para cezasına karşı bir Rus mahkemesinde yaptığı temyiz başvurusunu kaybetti. Moskova Şehir Mahkemesi, Tagansky Bölge Mahkemesi'nin teknoloji devine yaklaşık 49.4 milyon dolara denk gelen 4.6 milyar ruble para cezası verme kararını onayladı. (investing.com)
 
10 Nisan Çarşamba
 
- RBC'nın son dakika haberine göre, Vali Roman Starovoyt, Kursk bölgesindeki Apanasovka köyünde bir Ukrayna dronunun bir otomobili vurduğunu, olayda araçta bulunan 2'si çocuk 3 kişinin ödüğünü duyurdu. Saldırının yaşandığı bölge Ukrayna'nın Sumi bölgesiyle sınır komşusu.
 
- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya’nın kendi topraklarında, Rusya sınırının yakınında NATO’nun Kuzey Avrupa’daki kara kuvvetleri karargahını kurma kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, ancak bu konudaki kararın henüz alınmadığını ve sürecin birkaç hafta devam edebileceğini kaydetti. Stoltenberg, “Finlandiya’nın kara kuvvetleri komutanlığına ev sahipliği yapmayı teklif etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Henüz herhangi bir karar verilmedi, komutanlığın pozisyonunu bekliyoruz ve ardından birkaç hafta veya 2 ay içinde karar vereceğiz” diye konuştu. Daha önce Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram, NATO’nun Kuzey Avrupa’daki kara kuvvetleri karargahının Finlandiya’da kurulması planlandığını açıklamıştı. Fin basını, karargahın Rusya sınırına 140 kilometre uzaktaki Mikkeli şehrinde kurulmasının planlandığını, karargahın ABD’nin doğu kıyısında yer alan Norfolk’taki karargahına bağlı olacağını yazmıştı. (Sputnik)
 
- Ukrayna barış konferansı 15-16 Haziran'da İsviçre'de Rusya'sız düzenlenecek. İsviçre hükümetinin açıklamasına göre konferans Lucerne yakınlarındaki Bürgenstock beldesinde gerçekleşecek. Bern'deki Rusya Büyükelçiliği önceki gün Rusya'nın bu konferansa davet edilmediğini ve katılmayacağını açıklamıştı.  İsviçre hükümeti, konferansın "ileriki aşamada Rusya'nın barış sürecine katılımı için somut bir yol haritası" geliştirmeyi planladığını söyledi.
 
- ABD Başkanı Biden verdiği röportajda NATO'yu genişletmeyi başardıklarını belirterek ihtiyaçları olan son şeyin NATO'nun dağılmaya başladığını görmek olduğunu dile getirdi. verdiği demeçte, Ukrayna krizi meselesine de değinerek Cumhuriyetçiler ile anlaşamaya yakın olup olmadığı sorusuna, halkın büyük çoğunluğunun kendisiyle aynı fikir de olduğunu öne sürdü. Biden cevabında, "Tüm kariyerim boyunca NATO ile çalıştım. NATO'yu genişletmeyi başardık ve iki İskandinav ülkesi NATO'ya katıldığı için iki bin millik sınırımız var. Rusya sınırı boyunca bir dizi NATO ülkesi var" dedi. Kongre'nin yardımı olmadan daha fazla yardım sağlamak için zamanlarının kalmadığının altını çizen Biden, "Bu nedenle Meclis Başkanı'nın, yapılması gerektiğini bildiğinden emin olduğum şeyi yapacak cesarete sahip olmasını umuyorum. Ama sanırım tuhaf bir Cumhuriyetçiler yüzünden Meclis Başkanlığı koltuğunu kaybetmekten endişe ediyor. Bakın bu babanızın Cumhuriyetçi Partisi değil. Trump bu partiyi yönetiyor. Parti üzerinde demir gibi bir hakimiyeti var. Onunla aynı fikirde olsun ya da olmasın herkes ona karşı çıkmaktan korkuyor ve bu son derece tehlikeli. İhtiyacımız olan son şey NATO'nun dağılmaya başladığını görmek. Bu Amerika için bir felaket olur, Avrupa için bir felaket olur, dünya için bir felaket olur" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordu birliklerinin Ukrayna ordusunun silah ve mühimmat depolama tesisini, ayrıca 2 insansız hava araçları (İHA) montaj tesisini ve diğer hedefleri imha ettiğini bildirdi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Alman medya kuruluşu Axel Springer ile yaptığı röportajda, "Ukrayna'nın yeni bir karşı saldırı planı olduğunu ancak bunun için ABD'nin askeri yardımına ihtiyaç duyduklarını" söyledi. Zelenskiy, "Modern silahların yardımıyla Kiev'in başarı şansı var. Bu yüzden belirli teknolojiler alacağız. Eğer bu teknolojilerle üretimi artırmaya devam edersek, ortaklarımızdan lisans alırsak o zaman asker sayısı mesele olmaz" dedi.  Ukraynalı lider, şu anda ülkenin öncelikli olarak hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu kaydetti.  Çatışmaları "dondurulması" olasılığını reddeden Zelenskiy, Rusya'nın bunu yeni saldırılara hazırlanmak için bir mola olarak kullanacağını savundu. 
 
- CNN, Washington yönetiminin Kaspersky yazılımının kullanımını yasaklama planlarını gündeme taşıdı. CNN'e konuşan kaynaklar, ABD yetkililerinin şirketlerin ve vatandaşların Kaspersky antivirüs yazılımını kullanmasını yasaklayabileceğini söyledi. 2017'den bu yana devlet kurumlarının şirketin ürünlerini kullanması yasaklandı. Yetkililer bu ürünleri ABD ulusal güvenliğine tehdit olarak görüyor. Kaynaklar kararın bu ay uygulanabileceğini söylediler.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'nın Rus rafinerilerine yönelik saldırılarının küresel enerji durumuna tehdit oluşturduğunu söyledi. ABD Senatosu'nda konuşan Austin, “Kesinlikle bu saldırıların küresel enerjideki durum üzerinde dolaylı etkisi olabilir” dedi. Kiev'e bu tür eylemleri durdurma çağrısı yapan Pentagon şefi, "Açıkçası Ukrayna'nın mevcut çatışmayı doğrudan etkileyebilecek taktik ve operasyonel hedefleri takip etmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu. (Sputnik)
 
- Kommersant'ın haberine göre Lipetsek şehrinde 19 yaşındaki bir Rus genci, askeri havaalanını kundaklamaya teşebbüs etmekten vatana ihanet suçuyla 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
- Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Rusya'ya yönelik 14'üncü yaptırım paketi üzerinde çalışmaların başladığını duyurdu . Dombrovskis, Moskova ile çatışmada "Ukrayna galip gelene kadar" Kiev'e daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirtti.
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksey Juravlev, Sputnik’e demecinde Gagavuzya'daki durumun tırmanmaya devam etmesi durumunda Transdinyester'deki Rus barış gücünün görev sınırlarının yeniden belirlenebileceğini söyledi. Juravlev, “Transdinyester'de konuşlanmış olan Rus barış gücünü göz ardı edemeyiz. Görevi tam olarak bölgede kan dökülmesini önlemektir. Her ne kadar Gagavuzya henüz Rus barış gücünün sorumluluk alanı içinde olmasa da, durum tırmanmaya devam ederse, barış gücünün görev sınırlarının yeniden gözden geçirilmesi söz konusu olabilir” dedi.
 
- Rus ordusunun Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki (DHC) Pervomayskoe yerleşiminin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.
 
9 Nisan Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus'ta düzenlenen terör saldırısının faillerini ortaya çıkarmak için açılan soruşturmaya, Ukraynalı petrol şirketi Burisma'yı da dahil etti. Kommersant gazetesinin haberine göre komite, Burisma'nın Rusya'da düzenlenen terör eylemlerini finanse ettiği iddiasında. Komite ayrıca ABD ve NATO üst düzey yetkililerinin saldırıda rolü olup olmadığını araştıracak.
 
ABD makamları şubat ayında eski FBI muhbiri Aleksandr Smirnov'u tutuklamıştı. Kommersant'ın aktardığına göre Smirnov, Joe Biden'in görevden alınmasının yolunu açmak için Biden ailesinin Burisma şirketiyle olan bağlarıyla ilgili yalan ifade vermekle suçlanıyor.
 
Crocus'a düzenlenen terör saldırısını Rusya'da yasaklı radikal İslamcı Işid örgütü üstlenmişti.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye'nin Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan çekilmesini yorumladı. Peskov  jeopolitik durumun değişmesiyle birlikte antlaşmanın güncelliğini yitirdiğini söyledi. NATO ile Sovyetler Birliği arasında 1990'da imzalanan antlaşmadan ilk çekilen ülke Rusya olmuştu. Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması, Avrupa'daki askeri güç dengesini düzenlemeyi amaçlayan bir antlaşma. Temel olarak NATO ve Varşova Paktı ülkeleri arasındaki askeri dengenin kontrol altına alınması ve silahlanma yarışının önlenmesi amacıyla ortaya çıkmıştı.
 
- Rusya'nın Bern büyükelçisi Vladimir Hohlov, İsviçre'nin düzenleyeceği barış zirvesi için kendilerine davetiye göndermediğini açıkladı.
 
- Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz Ukrayna sınırına 15 km mesafedeki Klimovo adlı yerleşim yerine düzenlenen saldırıda bir kadın ve bir çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
- Tass ajansı Moskova Yol Güvenliği Devlet Müfettişliği (GİBDD) veritabanlarında yaşanan bir arıza nedeniyle Moskova ve çevresinde ruhsat verme işlemlerinin durdurulduğunu bildiriyor.
 
- St. Petersburg Devlet Üniversitesi, Rusya İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine ünlü şarkıcı Sergey Şnurov'un şarkılarında "Vali Beglov'un itibarını zedelemeye yönelik iftiraların" bulunup bulunmadığını araştırdı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şnurov "olmayan bir şey zedelenemez" yanıtını verdi. (RBC)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Vostoçnıy uzay üssünde gerçekleşmesi planlanan Angara-A5 roketinin fırlatması, ateşlemeye iki dakika kala ertelendi. Angara-A5 Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra geliştirilen ilk uzay roketi niteliğinde. Angara-A5'in Proton-M roketinin yerini alması planlanıyor.
 
- Zaporojye Atom Santrali yönetimi, santralin yine insansız hava araçlarının saldırısına uğradığını açıkladı. Kommersant'ın aktardığı açıklamaya göre santralin eğitim merkezi isabet alırken olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba'nın geçtiğimiz günlerde kendisinden ‘umutsuzca’ 7 adet Patriot hava savunma sistemi istediğini söylerken, “AB ülkeleri, bu tür sistemleri derhal sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
 
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de düzenlenen uluslararası bir forumda yaptığı konuşmada, kıtanın Ukrayna'yı desteklemeye devam etmek için ahlaki bir yükümlülüğü olduğunu savunurken, “Geçen gün Kuleba ile konuştum ve benden umutsuzca 7 Patriot sistemi istedi. AB ülkeleri bu tür sistemleri derhal sağlayabilir. Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olacağımızı söylüyoruz. Ancak Ukrayna'nın yıkımını önlemek daha iyidir” diye ekledi. (Sputnik)
 
- Ermenistan, BDT'ye üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısına katılmayacağını açıkladı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan mart ayında ülkesinin Avrupa Birliği'ne katılma arzusunda olduğunu dile getirmişti.
 
- Reuters ajansı Kuzey Denizi'ne kıyısı bulunan 6 ülkenin "olası Rus saldırılarına karşı" deniz altı yapısını koruma alanında işbirliği anlaşması imzaladığını bildiriyor.
 
- Sberbank ilk çeyrektre 364 milyar ruble (yaklaşık 4 milyar dolar) net kâr açıkladı.
 
- Belarus, Rusya'dan ithal edilen Greenfield, Tess, Jardin ve Jokey marka çaylarda "küfe rastlandığı" gerekçesiyle, bu markaların satışını yasakladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Bloomberg'e konuşan kaynaklar, İsviçre'nin Ukrayna barış planını tartışmak üzere düzenleyeceği uluslar arası zirvenin 16-17 Haziran'da Lucerne şehrinde  yapılmasının planladığını söyledi. Zirveye davet edilecek ülke sayısı 80 ila 100 arasında değişiyor. Konferansa kaç ülke liderinin katılacağı henüz bilinmiyor. Kaynaklar, asıl kritik noktanın, "girişimin inandırıcı hale gelmesi açısından" kilit öneme sahip olan Çin'in zirveye katılıp katılmayacağı olduğunu vurguluyor. Ajansın İsviçreli diplomatik kaynağı "Ukrayna, Rusya ve Avrupa'nın perspektiflerinin yanı sıra, Rusya'nın bu sürece eninde sonunda dahil edilmesinde kilit rol oynayacak olan Küresel Güney'i dinlemek de önemli. Bu nedenle Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Suudi Arabistan ile yakın temas halindeyiz” dedi. İsviçreli yetkililerin zirvenin tarihlerini yarın açıklaması bekleniyor.
 
Ocak ayında İsviçre Devlet Başkanı Viola Amherd, Ukrayna'nın önerdiği "barış formülü" üzerine bir konferans düzenlemeyi kabul etmişti. İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Rusya'nın da zirveye davet edilmesi çağrısında bulunmuş, ancak Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, tüm ülkelerin Rus heyetinin ilk konferansa katılmasını kabul etmediğini söylemişti. Kiev sonraki aşamalarda Moskova'nın müzakerelere davet edilebileceği görüşünde. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyşe İsviçre'nin Ukrayna konusunda arabulucu olamayacağını savunmuştu.
 
-  Zelenskiy dün akşamki video mesajından Harkov'un şu an "ana konu" olduğunu söyledi. Yüksek komuta toplantısına ilşkin bilgi veren Zelenskiy, "Bugünkü toplantıda ana konu Harkov'un güvenliği konusuydu" dedi, şu anda Batılı müttefikleriyle birlikte Harkov'daki hava savunmasını güçlendirmek için çalıştıklarını açıkladı.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna ancak askeri çatışmaların sona ermesinden sonra NATO'ya katılabilir" açıklamasını tekrarladı. Bakanlık sözcüsü Matthew Miller,  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in "Ukrayna'nın askeri çatışmanın sona ermesinden sonra NATO'ya katılabileceğini" söylediğini teyit etti, "Konumumuzu açıkça ortaya koyduk" dedi.  The New York Times, Rusya ile çatışmanın tırmanması riski nedeniyle NATO'nun Ukrayna'yı Temmuz 2024 zirvesinde ittifaka katılmaya davet etmeyeceğini bildirmişti. Antony Blinken, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya destek vermeye devam ettiğini, Temmuz zirvesinin ülkenin ittifaka katılımına "köprü oluşturacağını" söylemişti.
 
- SSCB dağıldıktan sonra Ukrayna'nın ikinci devlet başkanı olan Leonid Kuçma, Japon Kyodo ajansına verdiği demeçte "Rusya ve Ukrayna'nın kardeş halklar iken artık düşman olduklarını" söyledi.  Kuçma "Bu durumun sorumlusu şahsen Başkan Vladimir Putin'dir" dedi. İki ülke arasındaki ilişkiyi anlatırken İncil'den Kabil ile Habil'in öyküsünü örnek veren Kuçma,  “İncil, dünyadaki ilk iki kardeşin, Kabil ve Habil'in hikâyesini anlatır. Kabil Habil'i öldürdü. Ukrayna'nın artık bir erkek kardeşi yok. Rusya Kabil'dir. Bir kardeş düşman olduğunda bu ihanetten daha kötüdür” diye ekledi. Leonid Kuçma 1994'ten 2005'e kadar Ukrayna Devlet Başkanı olarak görev yaptı. 85 yaşındaki Kuçma, 2015–2018 ve 2019–2020'de Donbass'taki çatışmanın çözümüne ilişkin temas grubunun başkanıydı. Leonid Kuçma da ateşkesin gerekliliğinden şüphe ettiğini belirtti ve Rus yetkililerin ateşkesi Batılı ülkeleri Ukrayna'ya silah tedarikini durdurmaya zorlamak için kullanmak ve bu süre zarfında yeni bir saldırı için güç toplamak için kulanacağını iddia etti. (RBC, Fotoğraf: Arşiv, 2000'li yıların başı)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin en büyük tarım şirketlerinden Agroterra'ın varlıklarına kayyum atanmasına ilişkin bir kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre Kursk, Oryol, Lipetsk, Tula, Ryazan, Tambov ve Penza bölgelerinde arazi sahibi olan Agroterra'nın yüzde 100'ü Federal Mülk Yönetim Ajansı'nın "geçici yönetimine" devredildi. RBC , Rus grubunun asıl sahibinin Hollandalı holding AgroTerra Invetments BV olduğunu yazıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava savunma sistemlerinin Belgorod bölgesi üzerinde Ukrayna ordusuna ait uçak tipi bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü bildirdi. Bakanlık ayrıca Rus Silahlı Kuvvetleri’nin İskender füzesi ile Zaporojye kentinde Ukrayna ordusu için ağır insansız hava araçlarının (İHA) üretildiği ve depolandığı üniteleri imha ettiğini duyurdu. (Sputnik)
 
- Moskova yakınlarındaki Voskresensk şehrinde bu sabaha karşı bir evde çıkan yangında, dördü çocuk altı kişi hayatını kaybetti. Acil Durumlar Bakanlığa göre, yanan özel evde altısı çocuk sekiz kişi yaşıyordu. Yangında 4'ü çocuk 6 kişi hayatını kaybetti. 11 ve 13 yaşlarındaki iki çocuk komşular tarafından kurtarıldı.
 
- Donald Trump'ın "Kırım ve Donbass topraklarından vazgeçerek Rusya ile barış anlaşması imzalaması için Ukrayna'yı zorlama planı olduğu" haberi, Trump'un seçim ofisi tarafından yaanlandı. Trump'ın danışmanı Jason Miller, "Bunların hepsi Washington Post'un uydurmaları" dedi.
 
- Bloomberg’in haberine göre Grossi, Zaporojye NGS’nin Pazar günü insansız hava araçları (İHA) ile düzenlenen saldırının ardından nükleer bir kazaya ‘oldukça yakın’ olduğunu kabul ederek, bu senaryonun uydurma olmadığını ifade etti. Habere göre Grossi, “Bizim buradaki amacımız nükleer bir kazayı önlemek. Bu tür durumların yaşandığı her defasında kendimizi böyle bir kazaya yakın buluyoruz, dolayısıyla bu yapay veya uydurma bir senaryo değil” diye konuştu.
 
- Rosaviatsiya (Federal Hava Taşımacılığı Ajansı), havayollarının ve havaalanı operatörlerinin, uçuşlar için check-in ve kontroller sırasında askeri operasyon katılımcılarına öncelik vermesini resmi yazıyla tavsiye ve rica etti. 
 
- Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Batı'nın amacının ülkeyi bölerek ‘en azından bir parça’ toprak ele geçirmek ve oraya yabancı birlikler göndermek olduğunu söyledi. Belarus resmi haber ajansı Belta’ya konuşan Lukaşenko, Batı ile yaşanan enformasyon savaşının ‘sıcak savaşa’ dönüşmesini engellemek için Belarus makamlarının her şeyi yaptığını vurgularken, “Her şeyden önce medyada bir bilgi savaşı yaşanıyor. Aynı zamanda ekonomik bir savaş ki bunu başka türlü adlandıramazsınız. Ülkeyi sıcak savaşın dışında tutmak için her şeyi yapıyoruz. Şu ana kadar bunu başardık. Belarus'ta her zaman olduğu gibi bir çatışmayı önleyebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. (Sputnik)
 
8 Nisan Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesinin NATO’ya üyeliği konusunda aceleci olmadığını açıkladı. Yeni Şafak’a konuşan Bodnar "NATO’ya üyelik süreciyle ilgili aslında yeni bir şey yok. Ancak bu süreçte Türkiye’ye minnettarız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın NATO üyeliğini hak ettiğini söylemişti. Aslında bizim istediğimiz şey NATO’ya katılmamız için şartların belirlenmesi. Bir tarih verilmesini bekliyoruz. Ukrayna’nın şu anda NATO’ya katılmak gibi bir talebi yok. Washington’da yapılacak NATO Liderleri Zirvesi’nde tarihle ilgili cevap almak istiyoruz. Bizim mesajımız çok net. Üyeliğimizin savaştan sonra değerlendirilmesini istiyoruz. Bu konuda da ısrarcı değiliz. Ukrayna’nın şu an sadece silaha ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun Nuclear Sharing programı kapsamında ABD'den nükleer silah isteyebileceklerini söyledi. Dziennik Gazeta Prawna'ya konuşan Duda, bununla birlikte nükleer silahların kullanılacağı bir savaşı olası görmediğini dile getirdi. Polonya ABD'den nükleer silah isteyebileceklerini ilk kez 2022 yılında açıklamıştı.
 
- Zaporojye Atom Santrali yönetimi, santralin bir kere daha insansız hava araçlarının saldırısına maruz kaldığını açıkladı. Açıklamada İHA'nın hava savunma sistemleri tarafından vurulduktan sonra altıncı enerji bloğunun üstüne düştüğü belirtiliyor. Yetkililer santralde bir güvenlik tehdidi bulunmadığını da belirtti.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov taşkın felaketi yaşayan Orenburg Vilayeti'nde durumun kritik olduğunu söyledi. Peskov bütün devlet kurumlarını seferber ettiklerini ve bölgede stresli bir çalışma yürütüldüğünü dile getirdi. Peskov Kurgan ve Tümen bölgelerinde de yeni taşkınlar yaşanabileceği yönünde halkın uyarıldığını aktardı.
 
Öte yandan Kommersant gazetesi barajın yıkıldığı Orsk şehrinde protesto gösterileri düzenlendiğini, istifası istenen belediye başkanı Vasili Kozupitsa'nın protestocularla görüştüğünü yazıyor.
 
- Almanya'nın Litvanya topraklarına 20 askerden oluşan ilk askeri birliği göndermesini ve bu ülkede askeri üs kurma planlarını yorumlayan Kremlin Sözcüsü Peskov, bunun gerilimin tırmandırılması anlamına geleceğini belirtti.
 
Daha önce Litvanya Savunma Bakanı Laurynas Kasciunas, 2027 yılına kadar ülkeye konuşlandırılması planlanan 5 bin askerlik Alman tugayının 20 askerlik ilk bölümünün bugün Litvanya'ya ulaşacağını ve bunların toplam konuşlanma maliyetinin yaklaşık 800 milyon euro olacağını söylemişti.
 
Gazetecilerin sorusu üzerine Almanya ve Litvanya'nın planlarını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Berlin'in söz konusu Baltık ülkesinde askeri üs kurma planlarına olumsuz baktığının altını çizdi. (Sputnik)
 
- Bloomberg ajansı İspanya'nın "altın vize" programını sonlandıracağını bildiriyor. İspanya 500 bin euro ve üzeri emlak yatırımı yapan yabancılara oturum izni veriyordu. Vatandaşları uygulamadan en çok yararlanan ülkelerin arasında Rusya da var.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- The Economist dergisi Rusya'nın Ukrayna şehirlerini koruyan Patriot hava savunma bataryalarından bazılarını imha ettiğini yazıyor. Dergi özellikle Harkov şehrinin son günlerde yoğun saldırı altında olduğuna dikkat çekti. Dergi kaç Patriot bataryasının imha edildiği konusunda ise bir sayı vermedi.
 
Öte yandan The Washington Post, Ukrayna'nın hava savunma sistemleri için yeterli sayıda mühimmata sahip olmadığını aktardı.
 
- Ukrayna istihbaratının başı Kirill Budanov, Kırım köprüsünün Rus ordusu tarafından sıkı korunduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde İngiliz basını Ukrayna'nın köprüye yeniden saldırmayı deneyeceğini ileri sürmüştü.
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye Rusya ile ilişkilerine karışmama çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Direktörü Yardımcısı Mao Ning, Batı basınında çıkan Çin'in Rusya'ya askeri yardımları arttırdığı yönündeki haberleri bu şekilde yorumladı. Temsilci, Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin devletler arası normal ilişkiler olduğunu söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un resmi bir ziyaret için Pekin'e geldiği gün ABD Maliye Bakanı Jannet Yellen, Çinli bankaları Rusya'ya yönelik yaptırımları delmemeleri için bir kere daha uyardı. Yellen yaptırımların delinmesine yardım eden bankaların ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.
 
- Rusya Maliye Bakanlığı ilk belirlemelere göre ilk çeyrekte bütçe açığının 607 milyar ruble, yani 6,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
 
- Finlandiya'da Rusça konuşan nüfus "Back to normal" (Normale geri dönüş) sloganıyla üç şehirde gösteri düzenledi. RBC Helsinki'nin yanı sıra Lappeenranta ve Tampere'de düzenlenen yürüyüşlere toplamda 200 kişinin katıldığını yazıyor. Protestocular Rusya ile sınırların yeniden açılmasını istedi.
 
- Moskova Borsası'nda euro yeniden 100 rublenin üzerini gördü. Öğle saati itibarıyla dolar 92,58, euro 100,19 rubleden işlem görüyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesine verdiği destekten duyduğu memnuniyeti ifade etti ancak “Türkiye'nin arabulucu olması bizim için yeterli değil" dedi. Reuters'in aktardığı habere göre Çrnihov bölgesine yaptığı ziyaret sırasında kaydedilen televizyon röportajında Zelenskiy, İsviçre ile 100’e yakın ülkenin katılacağı bir barış zirvesi yapmayı planladıklarını söyledi.  Zelenskyi’e röportajda Türkiye’nin rolü de soruldu. Erdoğan'a desteği ve arabuluculuk arzusu için minnettar olduğunu belirtse de, Zelenskiy Türkiye'nin başka çıkarları ve Rusya ile güçlü ilişkileri olduğunu kaydetti. “Türkiye'nin arabulucu olması bizim için yeterli değil" diyen Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Arabuluculuk misyonunu kuşkusuz yerine getirebilecek ancak arabuluculuk yapamayacak liderler, ülkeler arasında yer alacaklar" diye ekledi.
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, CNN televizyonuna verdiği röportajda Ukrayna’daki çatışmaların devam etmesini mevcut çatışmada barışa ulaşmanın tek yolu olarak gördüğünü söyledi. Stubb, “Barışa ulaşmamızın tek yolu savaş alanından geçiyor” diye konuştu. Çatışmayı sonlandıracak barış müzakerelerinin şu anda başlamasının mümkün olmadığını vurgulayan Stubb, ayrıca Kiev için uzayan çatışmanın Ukrayna toplumunda yorgunluk yarattığını da kabul etti. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov resmi ziyaret için Pekin'e gitti. Lavrov Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşecek.
 
- Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom), Zaporojye Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) benzeri görülmemiş İHA saldırısına maruz kaldığını, saldırı sırasında santralin 3 çalışanının yaralandığını bildirdi. Rosatom tarafından yayınlana açıklamada, Zaporojye NGS’ye yönelik İHA’lı saldırıyı benzeri görülmemiş olarak tanımladı ve UAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) yönetimi ile AB ülkelerine yapılan saldırıya tepki vermeleri çağrısında bulundu.
 
- FSB, Crocus City Hall terör saldırısı sanıklarının sorgusunun görüntülerini devlet TV'leri Kanal 1 ve Rossiya 1 ile paylaştı. Videoda bazı sanıklar, eylem sonrası Ukrayna'ya gittikten sonra kendilerine 1 milyon ruble ödeme sözü verildiğini söylediler. FSB'ye göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askeri personeli ve Ukrayna özel kuvvetlerinin subayları sınırın kendilerine ait bölümünü eylemcilerin geçişi için temizlediler. Kommersant'ın aktardığına göre sanıkların ifadelerinden bazı cümleler şöyle:
 
Saidakrami Raçabalizoda: “Sayfullo (eylemin koordinatörü) bize Ukrayna'ya, Kiev'e gitmemizi söyledi. Orada 1 milyon ruble verecekler dedi.”
Muhammadsobir Fayzov: “Paranın verilmesi gereken Kiev'e hareket ettik. Herkese 1'er milyon ruble. Herkes sınırı geçmenin zor olacağını anladı. Sayfullo, Ukrayna sınırını geçip Kiev'e gitmenize yardımcı olacak adamların bizi bekleyeceğini söyledi.”
Şemsidin Fariduni: "Sayfullo bize şunu söyledi: 'Kiev'e doğru yola çıkın ve sınıra ulaştığınızda arabanızı sınırın yakınına bırakın ve beni arayın. Size daha fazla yardımcı olacağım."
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Krasnodar bölgesinde yer alan depolarda 1.8 bin metrekare alanda çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Ayakkabı imalatında kullanılan malzemelerin muhafaza edildiği 2 deponun yandığı ifade edildi. Acil Durumlar Bakanlığı’na bağlı 67 uzmanın ve 20 özel aracın yangına müdahale ettiğine dikkat çekilen açıklamada, daha sonra yangının kontrol altına alındığı vurgulandı. (Sputnik)
 
- ABD merkezli Forbes dergisi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin cephedeki Rus ordu birliklerine ateş edecek yeterli mermiye sahip olmadığını yazdı. Makalede, “Günde 6 bin mermi ateşleyen Ukrayna’nın topçu bataryaları Amerikan yardımı sona erince bine yakın mermi ateşlemeye başladı, aynı zamanda Rus bataryaları günde neredeyse 6 bin mermi ateşlemeye devam etti. Cephane sıkıntısı çeken Ukraynalılar sıklıkla Rus hücum gruplarını fark ediyor, ama onlara karşı güçsüz kalıyordu” ifadelerine yer verildi.
 
-  Izvestiya'nın haberine göre, Rusya'dan Kazakistan'a yapılan ödemelerin işlem süresi, ikincil yaptırımların kapsamına girmeendişesiye uzamaya başladı. Haberde, "Kazakistan'a yapılan ödemelerin süresi iki ila üç haftaya ulaşmaya başladı" deniyor.
 
 7 Nisan Pazar,
 
- Donald Trump, Ukrayna çatışmasının nasıl bitebileceğinin formülünü gazetecilere aktardı. Washington Post'un kaynaklara dayandırdığı haberine göre Donald Trump, Kiev'e Kırım ve Donbass'ı Rusya'ya bırakması için baskı yaparak Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirebileceğini ifade etti. Konuyu Trump'la doğrudan görüşen bir gazeteciye göre Trump ayrıca Ukrayna'nın bazı bölgelerindeki insanların Rusya'nın bir parçası olmayı kabul edebileceklerini de söyledi. Trump ayrıca hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın 'bir çıkış yolu bulmak istediklerini' belirtti. Görevde olmadığı dönemde dahi Kongre'deki Cumhuriyetçilerle Joe Biden'ın haksız Ukrayna yardımlarına büyük oranda muhalif olan Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde ABD'nin dış politikasında değişiklikler yaşanması bekleniyor. (Sputnik)
 
- Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu UAEA, Rusya'nın kontrolündeki Zaporojye nükleer santraline drone saldırısı yapıldığını teyit etti.  UAEA başkanı, saldırıyı kınadı, istasyona tehlike oluşturacak eylemlerden kaçınılması çağrısında bulundu. İstasyonun basın servisi, Ukrayna dronunun Zaporojye Nükleer Santrali'nin 6. güç ünitesinin kubbesine çarptığını, kritik bir hasar veya can kaybının yaşanmadığını bildirdi.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, hava savunma sistemlerinin Ukrayna ordusunun 4 adet uçak tipi insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü, saldırı sonucunda bir genç kızın hayatını kaybettiğini, 5 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
 
- Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, liderlere, Ortadoğu ve Ukrayna'da barışa giden yolu müzakere etmeleri çağrısında bulundu. Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan ofisinin penceresinden geleneksel pazar duasını yapan Papa, buradaki konuşmasında, inananları barış için dua etmeye davet etti. Papa Franciscus, "Özellikle zulme uğrayan Filistin ve İsrail'de adil ve kalıcı barışa yönelik dualarımız boşa çıkmasın" ifadelerini kullandı. Katoliklerin ruhani lideri, Tanrı'dan gerilimi düşürmek ve müzakereleri mümkün kılmak için çalışanları teşvik etmesi temennisini dile getirerek, "Rabbim, liderlere bir süreliğine durup müzakere yapma, müzakere etme yeteneği versin" diye konuştu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin son 24 saat içinde Ukrayna ordusuna ait 293 insansız hava aracının (İHA) imha edildiği bildirildi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy cephedeki durumun ülkenin silahlı kuvvetleri için zor olduğunu kabul etti. Zelenskiy Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte "Durum zor" diyerek tüm aktif eylemlerin yüzde 90'ının ülkenin doğusunda gerçekleştiğini söyledi.  Zelenskiy katıldığı bir programda, Ukrayna'nın saldırı operasyonları için top mermisine sahip olmadığını söyledi. Zelenskiy, "Karşı saldırılar için mermimiz yok" diyerek çalışmaya başlayan birkaç girişim olduğunu dile getirdi. Zelenskiy, programda ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme fikrini destekledi. Zelenskiy, Macron'un Ukrayna'ya askeri eğitmenler ve teknisyenler gönderilebileceği yönündeki açıklamalarının yanı sıra bu Belarus istikametinde faaliyet gösteren Ukrayna ordusu rezervlerini başka bir bölgeye sevk etmek için bu sınıra yabancı birlikler konuşlandırılması fikrini yorumlayarak şu sözleri kaydetti: "Bunu tamamen destekliyorum. Sınır görevine gelince, bunu nasıl reddedebiliriz. Eğer teklif ederlerse ve buraya gelirlerse, sadece destek veririz." Macron'un sözleri, aralarında Almanya'nın da bulunduğu bazı NATO ülkelerinin yanı sıra Fransa'daki siyasi güçler tarafından da ağır bir şekilde tenkit edilmişti. Siyasi parti liderleri Macron'u Paris'i çatışmaya sürüklemekleve düşüncesizlikle suçlayarak bu konularda parlamentoya danışmamakla itham etmişti. (Sputnik)
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus birliklerini Ukrayna'dan çıkarmak ve Putin'i hedeflerinden vazgeçmeye zorlamak için askeri desteğin hayati önem taşıdığını, ancak Kiev'in eninde sonunda Rusya'ya taviz vermek zorunda kalabileceğini söyledi. BBC'ye konuşan Stoltenberg, "Sonuçta, hangi tavizleri vermek istediklerine karar vermek Ukrayna'ya kalmış. Onlara müzakere masasında kendileri açısından kabul edilebilir bir sonuç elde edebilecekleri bir konumda olma fırsatını vermeliyiz" dedi. Bu sözlerle Ukrayna'yı şu anda taviz vermeye çağırmadığını söyleyen Stotenberg, "Ukrayna kazandığında gerçek barışa ulaşılabilir" diye ekledi.  Başkan Zelenskiy bugüne kadar Papa Francis de dahil olmak üzere kendisine yapılan çağrılara rağmen Putin'le asla müzakere yapmama konusunda kararlı olduğunu tekrarlamıştı.
 
Stoltenberg ayrıca NATO müttefiklerinin, Kuzey Atlantik İttifakı zirvesinin Washington'da yapılacağı Temmuz ayına kadar Ukrayna'nın finansmanına ilişkin uzun vadeli bir anlaşmaya ilişkin bir karara varacaklarına olan güvenini de dile getirdi. NATO genel sekreterş, "Savaşın yakın gelecekte sona ereceğine inansak ve umut etsek bile, gelecekteki saldırganlığı caydırmak için savunmasını güçlendirerek Ukrayna'yı önümüzdeki uzun yıllar boyunca desteklememiz gerekiyor" dedi.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, tüm cephe hatlarında durumun zor olduğunu söyledi, Rus ordusunun hava, füze ve topçu mühimmatındaki avantajını kullandığını vurguladı. Sırskiy'e göre, Bahmut yönünde, Çasov Yar ve Kleşçeyevka'nın doğusundaki bölgelerde, ayrıca Avdeyevskiy'de, ayrıca Berdiçev, Orlovka, Vodyanoy, Pervomaisky ve Novopavlovsky bölgelerinde durum Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için özellikle zor.
 
- Almanya, savaş uçaklarının, Baltık Denizi üzerinde bir Rus keşif uçağını engellediğini duyurdu. Eurofighter uçaklarının, Baltık Denizi üzerinde Rus "COOT-A (IL-20)" tipi uçağı engellemek üzere Letonya’nın Lielvarde Hava Üssü'nden havalandığı, Rus keşif uçağının transponder sinyali olmadan uçtuğu kaydedildi. Rus uçağının bölgeyi terk ettiği beirtildi.
 
- Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus siyasi ve askeri yetkililerinin yargılanabileceği özel bir mahkeme kurulması için çalıştığı kaydedildi. Euronews'in haberine göre, iki ana seçenek üzerinde durulduğunu söyleyen AB Adalet Komiseri Didier Reynders bunları şöyle açıkladı: "Çok taraflı bir anlaşmaya dayalı uluslararası bir mahkeme ya da Ukrayna ile Avrupa Konseyi arasında ikili anlaşmaya dayalı basitleştirilmiş bir çözüm". Ukrayna mahkemelerinde süren davaların bu yeni mahkemeye aktarılması için özel bir transfer mekanizması oluşturulması da planlanıyor.  Hollanda, halihazırda faaliyette olan Ukrayna'ya Karşı Saldırı Suçunun Kovuşturulması için Uluslararası Merkez'e (ICPA) ek olarak kurulacak mahkemeye de ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Mahkemenin kurulmasının son adım olduğunu vurgulayan Reynders, "Bir sonraki adım siyasi irade meselesidir. Önümüzdeki yılın başında başlayacak çalışma yıl sonuna kadar gerçek olabilir." dedi.
 
- Slovakya'da hafta sonu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun galibi, Ukrayna'ya askeri destek sağlanmasına karşı çıkan ve Rusya yanlısı olarak nitelendirilen aday Peter Pellegrini oldu. Sosyal Demokrat aday Peter Pellegrini'nin oy oranı yüzde 53,55, AB ve Batı yanlısı aday Ivan Korcok'un oy oranı ise yüzde 46,44 oldu. Ülkeyi Avrupa Birliği ve NATO'dan uzaklaştırmakla suçlanan Başbakan Robert Fico liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından Hlas (Ses) partisinin lideri olan Pellegrini, Slovakya'nın Washington ve Brüksel'den gelen direktiflere bağlı kalmaması ve kendi menfaatlerini gözetmesi gerektiğini savunuyor. Pellegrini'nin kazanmasıyla birlikte, ülkenin dış politikasını daha Rusya yanlısı bir hale getirdiği ileri sürülen Başbakan Fico'nun, Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir müttefik kazanacağı yorumları yapılıyor.
 
- Tribune gazetesinin kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Fransa Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya 2024 yılında 600 hava bombası tedarik etme sözü üzerine, stokları yenilemek için Safran şirketine yaklaşık 500 adet AASM bombası sipariş etmeye hazırlanıyor. Haberde, “Fransa Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 2024 yılında 600 adet AASM bombası tedarik etme vaadinin ardından, Hava ve Deniz Kuvvetleri stoklarının yenilenmesi için Safran şirketine yeni bomba siparişi verecek. Sipariş edilecek parti yaklaşık 500 adet bombadan oluşacak” denildi. Ocak ayında Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransa'nın Ocak ayından itibaren 2024 yılı boyunca Ukrayna'ya her ay 50 adet AASM bombası tedarik edeceğini açıklamıştı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Acil Durum Servisi’nin verilerine göre ülkede yaklaşık 156 bin kilometrekare alan mayın sebebiyle artık potansiyel olarak tehlikeli sayılıyor.  Bunun ülke topraklarının yaklaşık yüzde 26’sına tekabül ettiği, bunun İsviçre topraklarının dört katı, İtalya ve Almanya’nın yarısı kadar oduğu vurgulandı. 
 
- Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri ve Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Batı'nın Rusya'ya karşı yürüttüğü vekalet savaşındaki Kiev'in başarısızlıklarının ardından Batılıların gözünün önce Moldova'ya sonra da Ermenistan'a kaymaya başladığını söyledi. Telegram kanalında yaptığı açıklamada Slutskiy şu cümleleri kaydetti: "Paşinyan Erivan'ı Ukrayna yolunda ilerletiyor. Ermenistan-ABD-AB formatı geliştikçe bu durum daha da belirginleşiyor. Kiev'in Kolektif Batı'nın vekalet savaşındaki başarısızlıklarının arka planında Washington ve Brüksel, Rusya karşıtı yeni 'test alanları' arıyor. Ve görünen o ki, Batılıların gözleri önce Moldova'ya sonra da Ermenistan'a kaymaya başladı." Slutskiy açıklamasında, Avrupa-Atlantik grubunun desteğinin ve yardımının, Ermenistan halkının ulusal çıkarları pahasına ve Güney Kafkasya'da istikrarsızlık beklentisiyle Rusya'yı zayıflatmaya yönelik bir 'planı' yeniden canlandırma girişimlerinden başka bir şey olmadığını vurguladı. (Sputnik)
 
6 Nisan Cumartesi
 
- Ukrayna makamları, dün gece Harkov'a S-300 füzeleriyle düzenlenen saldırıda altı kişinin öldüğünü, 11 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bugün öğleden sonra da yeni bir hava saldırısı gerçekleştiği ve bir kişinin daha öldüğü kaydedildi. 
 
- Odessa yerel yetkililer, şehre yönelik son saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Saldırının bugün öğleden sonra muhtemelen İskender-M füzesi tarafından gerçekleştirildiği ve bir kamu hizmet tesisinin vurulduğu bildirildi.
 
- Belgorod Belediye Başkanı Valentin Demidov, Telegram kanalında şehrin bir kez daha roketlerle bombalandığını, bazı yüksek apartman binaları ile bir çocuk kliniğinin camlarının kırıldığını duyurdu.
 
- Vali Gladkov, Ukrayna ordusunun Belgorod bölgesine günde 20'den fazla insansız hava aracıyla saldırdığını bildirdi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer bazı Batılı liderlerin Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna yönelik korkunç terör saldırısının sponsorları olduğunu savundu. Medvedev, “Suç ortakları. Bunlardan biri de Macron. Söylemleri, eylemleri ve en önemlisi Bandera rejimiyle gizli operasyonlara verdiği onay, 22 Mart’taki terör saldırısına suç ortaklığı olarak nitelendirilebilir. Bu korkunç terör saldırısının sponsorlarının Macron ve diğer bazı Batılı liderler olduğu açık. Bunun affedilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, işverenlerin, ölen askeri operasyon katılımcılarının eşlerini, kocalarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde işten çıkarmasını yasaklayan bir yasa imzaladı .Putin ayrıca, özel askeri operasyon katılımcılarını biriken tüketici kredileri için faiz ödemekten muaf tutan bir yasayı onayladı.
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, Rusya ile sınırın tamamen kapatılması kararını destekledi. Stubb, "Sınırın süresiz olarak kapatılması kaosu önleyecek. Aksi halde mülteci durumu kontrol edilemez hale gelir" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, iki Tu-95MS stratejik bombardıman uçağının, Su-35S jetlerinin eşliğinde Rusya ve Alaska arasında yer alan Çukçi Denizi’nin uluslararası suları üzerinde planlı uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi. (Sputnik)
 
- Polonya radyosu Zet'in haberine göre, Polonyalı çiftçiler Ukrayna sınırını ablukaya almaya devam ediyor, bekleme süresi beş güne ulaşıyor.
 
- İtalyan La Reppublica gazetesi, NATO içinde gayrı resmi oarak tartışılan bir plan olduğunu, Kırım ve geçen yıl Ukrayna'dan referandumla ilhak edilen bölgelerin Rusya'ya katılması karşılığımda Ukrayna'nın NATO'ya alınmasının tartışıldığını iddia etti. Habere göre "Ukrayna güvenlik karşılığında topraklardan vazgeçmek zorunda kalabilir." Yazıda Trump'ın seçimleri kazanması durumunda Avrupa'nın ortaya çıkabilecek senaryodan korktuğu, resmi olarak kimse bundan bahsetmese de, arka panda "Biden'ın yenilgisi durumunda" zorunlu bir barış için planların masada olduğu belirtildi. Yazıda özetle şöyle denildi:
 
"Savaşı sona erdirmeye yönelik bir ççzüm önerisi: güvenlik karşılığında bazı topraklardan vazgeçilmesi. Yani Rusların ele geçirdiği bölgelerden vazgeçilmesi, ancak buna karşılık Ukrayna'nın derhal NATO'ya katılmasının garanti edilmesi. Bu, belki Brüksel'deki son İttifak zirvesinde resmi olarak tartışılan bir hipotez değil. Ancak kesinlikle tüm gayrı resmi konuşmalarda periyodik olarak geri dönülen bir olasılık. Hatta son birkaç günde daha yoğun tartışıyor. Bu "takas"ın birçok uzman tarafından savaşı sona erdirecek olası çözümlerden biri olarak görülüyor. Kiev'e askeri yardımın hızlandırılması çabalarının lokomotifi de bu. Çünkü bu çözüm gerçekten kabul edilirse, şu andan itibaren gelecek yılın başına kadar Ukrayna'nın topraklarının mümkün olan en geniş parçasını elinde tutması hayati önem taşıyor.  Biu hedefe ulaşmak için Zelensky'nin ordusuna silah, mühimmat ve hatta belki de adam sağlamak gerekiyor"
 
- Ukrayna'nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişına, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'nın NATO'ya resmi davetine karşı çıktığını söyledi. Ukraynalı politikacıya göre Kiev'in diğer müttefikleri de bu kararı destekliyor. Ukrayinska Pravda'nın aktardığına göre Olga Stefanişına, “NATO'ya katılım daveti gündemde. İki ülke dışında kesinlikle tüm müttefikler bu kararı destekliyor. ABD ve Almanya, bu bilgi kamuoyuna açıklandığından beri Macaristan ve Slovakya gibi diğer şüpheci müttefiklerin itirazalarına dikkate almaya çalışıyor. Ancak tam olarak bu iki ülke (ABD ve Almanya) kilit pozisyonda” dedi. New York Times'ın haberine göre Ukrayna, Rusya ile çatışmanın tırmanması riski nedeniyle Temmuz 2024'teki zirvede NATO'ya davet edilmeyecek. 
 
- Kurucusu Yevgeni Prigojin geçen yıl özel uçağındaki patlamada hayatını kaybeden özel ordu Wagner'in 3 bin eski savaşçısının, Çeçenistan'daki "Ahmat" özel kuvvetlerine katıldığı açıklandı. Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin başı Ramzan Kadırov, 3 bin Wagner askerinin "Ratibor" kod adlı bir komutanla birlikte Ahmat özel kuvvetlerine dahil olduğunu, Rusya Savunma Bakanlığı'nın bu amaçla gerekli sayıda boş kadro tahsis ettiğini açıkladı. Kadırov Telegram mesajında "Yakın gelecekte tüm organizasyonel sorunlar çözülecek ve savaşçılar operasyonel muharebe görevlerini yerine getirmeye başlayabilecekler. Eski Wagner savaşçılarının Ahmat'a girişi ülkenin savunma kabiliyetinin güçlendirilmesi ve birimimizin etkinliğinin artırılması açısından stratejik açıdan önemli bir adımdır" dedi. "Ahmat" özel kuvvetleri, Ramzan Kadırov'un bombalı saldırıda öldürülen babası, eski Çeçenisan başkanı Ahmat (Ahmet) Kadırov'un adını taşıyor.
 
- Ukrayna, Avrupa Birliği semalarının Rusya ve Belarus bayraklı tüm yçaklara tamamen kapatılmasını önerdi. Başbakan Denis Şmıgal, “Bizim düşüncemiz Rus şirketlerinin ve Rus turistlerin AB semalarını rahatça kullanmasını engellemek. AB tarafından Rusya'nın uçak filosuna  hava sahası kapatıldı, ancak partnerlerimize Rusya'ya gidiş-dönüş tüm uçuşlar için tüm transit geçişin kapatılması konusunu görüştük” dedi. Ukrayna Başbakanı böyle bir adımın lojistiği Moskova için daha pahalı hale getireceğini ve Rusya vatandaşlarını da sıkıntıya sokacağını söyledi. AB, Şubat 2022 sonunda, askeri operasyonun başlamasının hemen ardından hava sahasını tamamen Rus uçaklarına kapattı. Şu anda Türk Hava Yolları'nınki dahil Türkiye-Rusya arasında pek çok uçuş, Doğu Avrupa'daki bazı AB ülkelerinin hava sahası kullanılarak yapılıyor.
 
- Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, barışın sağlanması için Moskova ile Kiev arasındaki diyaloğun gerekli olduğunu söyledi. Nehammer, “Rusya olmadan barış olmayacak. Mevcut durumu çözmek zor, ancak zamanı geldiğinde diyalogu sürdürmek bir zorunluluktur" dedi. (Le Figaro)
 
- Azerbaycan basını, Ermenistan ordusunun iki ülke sınırına doğru hareketini gösteren görüntüler yayınlayarak, Ermeni tarafının askeri yığınak yaptığını öne sürdü. Azerbaycan haber portalı Axar.az. verdiği haberinde, “Azerbaycan-Ermenistan şartlı sınırında Ermeni ordusunun yoğun hareketi gözlemleniyor. Ermeni tarafı güçlerini sınıra yakın Zangezur yönünde yoğunlaştırıyor” ifadelerine yer verdi. Ermenistan tarafından bu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yuriy Popov yaptığı açıklamada, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Suriye'de militanlara ait iki üssü vurduğunu belirtti. Popov, “Rus Hava-Uzay Kuvvetleri, Al-Tanf bölgesinden ayrılarak Humus vilayetindeki El-Amur sıradağlarının ulaşılması zor bölgeleri ve Deyrizor eyaletindeki Al-Bişri bölgesine yerleşen militanlara ait iki üssü yok etti" dedi. (Sputnik)
 
5 Nisan Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rostov Vilayeti'ne dün gece düzenlenen insansız hava aracı saldırısından kalan bir bombayı etkisiz hale getirme çalışmaları sırasında yaşanan patlama sonrası 8 kişi yaralandı. Vali Golubev patlamanın bölgedeki askeri havaalanı yakınlarında gerçekleştiğini bildiriyor.
 
- Alman Bild dergisi Ukrayna'nın bu yıl içinde 2 bin 500 km menzile sahip insansız hava araçlarını kullanmaya başlayacağını yazdı. Ukrayna'nın Rusya topraklarına düzenlediği en uzun mesafeli saldırı önceki gün Tataristan'da gerçekleşmiş, modeli açıklanmayan İHA 1200 km mesafe kat etmişti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç’in Gotland Adasında NATO üssünü kurma planının, bir zamanlar barışçıl olan Baltık Denizi’ni jeopolitik çatışma meydanına getiren kışkırtıcı etkinlik olduğunu belirtti.
 
İsveç’in Gotland Adasında NATO üssünü kurma planına tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rusya, ittifakın Kuzey Avrupa’daki yeni üye ülkelerin topraklarını askeri amaçlarla kullanmasının yol açtığı riskler konusunda defalarca uyarıda bulundu” ifadesi kullanıldı. 
 
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen mart ayında, Gotland adasını NATO ortaklarıyla birlikte Rusya’ya karşı koruma niyetinde olduğunu söylemişti. Adadaki İsveç asker sayısının artırılabileceğini belirten Kristersson, ayrıca denizaltıların konuşlandırılabileceğini dile getirmişti. (Sputnik)
 
- Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Stanislav Pozdnyakov, Olimpiyat Oyunları'na tarafsız statüde katılmaya hazırlanan Rusyalı tenisçiler için "yabancı ajanlar takımı" ifadesini kullandı. Artistik Cimnastik Federasyonu Başkanı İrina Viner de söz konusu sporcular için "bayraksız bomjlar (evsizler)" ifadesini sarfetmişti. Rusya'nın en ünlü tenisçisi Daniil Medvedev Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için "İmkan bulursam seve seve katılırım" şeklinde konuşmuştu.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Çernışenko, vatandaşlarınnı "yurt dışında tatil yapma bağımlılığından kurtulduğunu" açıkladı.
 
- Rusya'da benzin fiyatları artmaya devam ediyor. Kommersant gazetesi Ai-95 benzinin fiyatının son bir haftada yüzde 0,5 arttığını yazdı. Ai-92 benzin fiyatındaki artış oranı ise yüzde 0,28.
 
- St. Petersburg'daki Scania kamyon fabrikası faaliyetine son verdi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Başkanı Andrey Yermak, AND Kongresi'nin askeri yardım paketini onaylamaması halinde ülkesinin "kritik ana" yaklaşacağını açıkladı. Politico dergisine konuşan Yermak Ukrayna için paketin nisan ayı içinde onaylanmasının çok önemli olduğunu söyledi. 
 
Yermak en çok ilave hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduklarını, bu sistemler olmadan şehirlerini korumalarının imkansız olduğunu dile getirdi.
 
ABD Kongresi'nde Demokratlar ve Cumhuriyetiçler arasında Ukrayna'ya askeri yardım paketi uzlaşmazlığı yedinci ayına giriyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson ilgili tasarının yeniden görüşülmesine 9 Nisan günü başlanabileceğini söyledi.
 
- Ukraynalı askeri yetkililer Çasovoy Yar bölgesinde durumun ağır olduğunu açıkladı. Rus yetkililer ise ordularının şehre biraz daha yaklaştığını bildiriyor.
 
- Rostov Valisi Vasili Golubev, dün gece düzenlenen İHA saldırısında enerji altyapılarının kısmi zarar gördüğünü ve bölgede 600 kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu yıl Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik düzenlediği insansız hava aracı saldırılarında 201 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- The New York Times gazetesi bu yaz düzenlenecek NATO zirvesinde Ukrayna'ya üyelik daveti yapılmayacağını yazıyor.
 
- Vedomosti gazetesi ABD'li yetkililerin Rus bankaların Türkiye, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Orta Asya ülkelerindeki bankalarda açtıkları muhabir hesapları takip altına aldığını yazıyor. Habere göre ABD ayrıca söz konusu yabancı bankaların yöneticilerini Rusya ile iş yapmamaları için şahsen uyarıyor.
 
- Çekya Ulaştırma Bakanlığı, Rusya'nın Avrupa demir yolu ağını hedef alan siber saldırılar organize ettiğini ileri sürdü.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna'da çok sayıda bölgede hava saldırısı alarmı verildi. Odessa basını bölgede patlama seslerinin işitildiğini aktarıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Rostov, Saratov, Kursk, Belgorod ve Krasnodar bölgeleri üzerinde toplam 53 insansız hava aracını etkisiz hale getirdiğini açıkladı. En çok İHA düşürülen bölge 44 adetle Rostov oldu.
 
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun başkanı Rafael Grossi, Zaporojye Atom Santrali'nin gerçek bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Dün santralin basın birimi, yedek elektrik hattının devre dışı kaldığını duyurmuştu.
 
- Japonya Ekonomi Bakanlığı, Rusya'ya yönelik ihracat yasaklarını genişletti. 17 Nisandan itibaren yürürlüğe girecek karara göre yasaklı ürün kategorisi sayısı 164'e çıkarılıyor. Japonya ayrıca 10 Mayıstan itibaren Rusya'dan sanayide kullanılanlar hariç elmas ithalatını da yasaklayacağını duyurdu. Rusya'ya satışı yasaklanan ürünler arasında motor yağları ve lityum aküler de var.
 
- Amerikalı bilişim devi Intel, Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde 2020'de açtığı en büyük ofisi elden çıkardı. Şirket raporlarına dayandırılan habere göre satış ocak ayında gerçekleşti.
 
- Türkiye, 1990'da imzalanan Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkı'nda Antlaşma'dan resmen çekildi. İlgili karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyor. NATO ülkeleri ile Rusya arasında imzalanan antlaşmadan ilk çekilen taraf geçtiğimiz kasımda Rusya olmuştu.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Murmansk Valisi Andrey Çibis'e düzenlenen bıçaklı saldırının "kişisel" olduğunu açıkladı. Açıklamada aktarıldığına göre saldırgan sorgusunda Çibis'i tanımamasına rağmen kendisine şahsi bir husumet beslediğini söyledi.
 
4 Nisan Perşembe
 
SON HABER
 
- Rusya'nın kuzeybatısındaki, Finlandiya'ya komşu Murmansk bölgesinin valisine bıçaklı saldırı düzenlendi. 45 yaşındaki Vali Andrey Çibis'in ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
 
Valinin Apattiy şehrinde halkla bir kültür merkezinde yaptığı toplantının ardından arabasına binmeden önce bıçaklı bir adamın saldırısına uğradığı, midesinden yaralandığı bildirildi. Bazı ajanslar Vali'nin hayati tehlikeyi atlattığını bildirdi.
 
Görgü tanıkları "Arabasına yürürken koşarak gelen bir adam Vali'ye saldırıp bıçakladı. Saldırgan da yaralı olarak yakalandı" dediler.
 
Apatitsko-Kirov şehir hastanesi başhekimi Yuri Şiryaev, valinin durumunun ciddi olduğunu belirterek, "Ameliyat edildi, yoğun bakımda. Aort damarı hasar görmediği için çok şanslı" dedi.
 
Soruşturmaya yakın bir kaynak Kommersant'a, "Saldırgan Apatity sakini Aleksandr Bydanov adlı şahıs 'kafasındaki bir sesin kendisine saldırıyı gerçekleştirmesini söylediğini' anlattı.  Ancak  saldırganın aşırılık yanlılarıyla olası bağlantıları da araştırılıyor" dedi.
 
 Andrey Çibis, 27 Eylül 2019'da Murmansk bölgesinin valisi olarak atandı. Görev süresi bu yıl sona eriyor ve yeniden seçilmesi bekleniyor. Çibis, daha önce Moskova'da İnşaat Bakan Yardımcısı olarak çalışmıştı. RIA ajansı Vali'nin sadırıya uğramadan önce, kültür merkezinde halka buluştuğu anın videosunu yayınladı: 
 
- Rusya'nın Kurs şehrine Ukrayna tarafndan yollanan İHA'nın vurulduğu ve düştüğü merkez pazar yeri yakınında yangın çıktığı açıklandı. Vali Starovoit, "İHA'nın düşürülmesinin ardından Merkez Pazar bölgesinde yangın çıktı. Gerekli müdahale yapıldı" dedi. Daha sonra vali, Kursk üzerinde üç Ukrayna insansız hava aracının daha düşürüldüğünü, bazı binaların hasar gördüğünü söyledi.
 
- Harkov'dan akşam saatlerinde patlama haberleri geldi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber, Ukrayna'daki çatışmaların geleceği için ortada iki senaryo olduğunu söyledi. NATO dışişleri bakanları ile görülen Stoltenberg "Savaş alanındaki durum ciddi. Şu anda iki olası senaryo var: Ya NATO'nun daha fazla siah yardımı toplayabilmesi ve Ukrayna'nın daha fazla toprak alması, ya da ikinci senaryoda bunu yapamamak, başaramamak. Uzun vadeli barışa ulaşmanın tek yolu Rusya'nın savaş alanında kazanmasını engellemek" dedi.  Stoltenberg bir kez daha, ittifakın Ukrayna ihtilafında taraf olmadığını ve taraf olmayı da düşünmediğini vurgulayarak  "Kiev'in kendis dei bunu istemedi" dedi ve Ukrayna topraklarına NATO birlikleri gönderme olasılığını reddetti. 
 
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Brüksel'deki toplantının ardından NATO'nun  Ukrayna'da ittifak üyesi ülkelerden Kiev'e yapılacak yardımın koordine edilmesine yardımcı olacak bir misyon oluşturduğunu duyurdu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin, Rusya'nın tüm güçlüklere rağmen "savaş ekonomisine" geçmeyeceğini söyledi. Devlet başkanı savunma sanayiinin gelişmesi için çabaları ve kaynakları konsantre ettiklerini belirtiyor.
 
Putin daha önce 1,5 yılda savunma sanayiinde 520 bin kişilik yeni istihdam yarattıklarını açıklamıştı.
 
- Rusya'nın etnik gruplar arası uzlaşı ve dinler arası birliğin eşsiz bir örneğini sunduğunun altını çizen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu nedenle ülkenin radikal İslamcı gruplar için bir terör hedefi olmadığını vurguladı.
 
Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu Kongresi'nde konuşan Rus lider Putin, Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall'de düzenlenen terör saldırısının amacını açıklayarak, eylemi azmettirenlerin IŞİD'in Afganistan kolu Horasan Vilayeti olduğu yönündeki iddiaları bir nevi reddetti. (Sputnik)
 
- FSB, Crocus saldırısıyla bağlantılı oldukları iddiasıyla Moskova, Yekaterinburg ve Omsk'ta 3 kişiyi daha gözaltına aldı. Bu kişilerden birinin Rusya vatandaşlığı bulunduğu, ancak üçünün de Orta Asya kökenli olduğu belirtildi.
 
- Rusya Başsavcılığı, varlıklarına el konulması için başvuruda bulunulan makarna üreticisi Makfa'nın üretimi durdurduğu yönünde çıkan haberlerin gerçekliği yansıtmadığını açıkladı.
 
- Kırgizistan Başbakanı Akılbek Japarov, Mir ödeme sistemli banka kartlarını neden artık kabul etmedikleriyle ilgili bir açıklamada bulundu. Japarov, ülkelerinde bankalar arası sistemi Letonyalı bir şirketin kurduğunu ve şirketin Mir'den vazgeçilmediği takdirde sistemi kapatma tehdidinde bulunduğunu söyledi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, NATO bünyesinde Ukrayna'ya 100 milyar dolarlık yardım fonuna katkı sunacak durumda olmadıklarını söyledi.
 
- Reuters'in haberine göre Rusya'nın en büyük sıvı doğal gaz projesi Arktik SPG-2 küçülmeye gidecek. Ajans projenin 3 teknolojik hattan 2'ye indirileceğini bildiriyor. ABD, şubat ayında Akrtik SPG-2 için gaz taşıyan Sovkomflot şirketini yaptırım listesine almıştı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Politico dergisine konuşan Ukraynalı ordu yetkilileri, F-16 uçakları etkili bir şekilde kullanma fırsatını kaçırdıklarını söyledi. Habere göre bir subay "Her silahın bir zamanı var. F-16'lar 2023'te gerekliydi, 2024'e ise uygun değiller," ifadesini kullandı.
 
Subay ayrıca çatışma sırasında bütün silah sistemlerinin "ilk seferde" fark yarattığını, daha sonra tarafların duruma adapte olduğunu söyledi. Eski Genelkurmay Başkanı Zalujnıy'nin "tek şans savaşı" tabirine atıfta bulunan asker, Storm Shadow Scalp roketlerini örnek gösterdi. Subay bu roketleri etkili bir şekilde kullandıklarını, ancak Rusların duruma hızla adapte olarak kendilerine ikinci bir şans vermediğini dile getirdi.
 
- İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, dünyanın savaş sonrası dönemden savaş öncesi döneme geçtiğini belirterek NATO müttefiklerini ittifakın geleceği hakkında düşünmeye çağırdı.
 
Shapps The Telegraph gazetesi tarafından yayımlanan köşe yazısında, "Bugün İttifak'ın geleceğini bir kez daha acilen düşünmeliyiz. Savaş sonrası bir dünyadan savaş öncesi bir dünyaya geçtik" dedi.
 
Shapps, demokrasiyi ve ittifakı korumak için Ukrayna'yı destekleme çabalarının iki katına çıkarılması, NATO üyelerinin savunma harcamalarının arttırılması ve Avrupa-Atlantik savunma sektörünün güçlendirilmesi gibi önlemleri sıralayarak, "Bazı müttefiklerin GSYH'lerinin yüzde 2'sini savunmaya harcayamadıkları durum artık devam edemez zira NATO 'geleceğimizle Rus ruleti oynamayı' göze alamaz" dedi. (Sputnik)
 
- Reuters ajansı Avrupa Birliği'nin doğal gaz ithalatında Rusya'nın payının yüzde 15'e yükseldiğini yazıyor. Ancak boru hattı üzerinden ithal edilen doğal gazda Rus payı yüzde 37'den yüzde 9'a gerilemiş durumda.
 
- Zaporojye Nükleer Enerji Santrali basın servisi santralde yedek elektrik hattının devre dışı kaldığını açıkladı. Arızanın sebebiyle ilgili bilgi verilmedi.
 
- Moskova Borsası'nda endeks değeri sabah 10.04'te 3403,79 ile 2022 şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı saatlerde euro kuru da yeniden 100 rublenin üzerine çıktı. Dolar 92,38, euro 100,22 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya, 64 yaşında bir İsrailliyi sınır dışı etti. FSB, Krasnodar'da gözaltına alınan Yuval Lanzman adındaki İsraillinin eski ordu mensubu olduğunu ve Ukrayna saflarında Rusya'ya karşı savaşmak istediğini açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Harkov Belediye başkanı Igor Terehov, şehirde dün gece yaşanan patlamalar sonrasında beş kişinin öldüğünü söyledi.  RBC'nın aktardığına göre Terehov,  yaşanan üç patlamanın ardından isabet alan bir bölgede kurtarma çalışmaları yapan bir ekipten üç kişinin yeni patlama sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Terehov olası elektrik kesintileri konusunda uyardı. Dün gece  Harkov'da patlamalar meydana gelirken Sumı ve Dnepropetrovsk bölgelerinde de hava saldırısı alarmı verildi.
 
- Kremlin, Zelenskiy'nin Rusya'da yeni bir seferberliğe ilişkin iddiasını "yalan" olarak nitelendirdi. RBC'nın aktardığına göre, dün Zelenskiy, Moskova'nın 1 Haziran'da 300 bin kişiyi seferber etmeye hazırlandığını söyledi. Putin'in sözcsü Peskov, TASS'a demecinde "Rusya'da yeni bir seferberlik dalgasının hazırlandığı" iddiasının doğru olmadığını söyledi. Peskov, ilgili soruya, “Bu doğru değil” yanıtını verdi.
 
Dün sabah Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile Kiev'de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Zelenskiy, Moskova'nın seferberliğe hazırlandığını iddia etmişti. Zelenskiy'nin iddiası Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrei Kartapolov tarafından da yalanlandı.  Kartapolov, "Silahlı kuvvetler için mevcut asker alma sistemimiz, başta özel askeri operasyonun görevleri olmak üzere, verilen tüm görevleri yerine getirmemize olanak sağlıyor. Seferberlik olmayacak” dedi.
 
- Kommersant gazetesinin aktardığı Rosstat verilerine göre, Rusya'daki petrol rafinerilerinin mart ayının son haftasında benzin üretimi şubat ortalamasına göre yüzde 12 oranında azaldı. Akaryakıt üretimindeki düşüş, drone saldırıları nedeniyle rafineri tesislerinin zarar görmesinden kaynaklanıyor. Hasar gören tesislerin çoğunun nisan-mayıs aylarında üretime dönmesi bekleniyor. İç pazarda ise, rezervlerin kullanılması ve Belarus'tan yapılan ithalat nedeniyle henüz benzin sıkıntısı fark edimediği belirtildi.
 
-  Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunun başlamasından bu yana, 40 bin 62 kişinin Çeçenistan Cumhuriyeti'nden özel operasyon bölgesine gittiği bildirildi. Bunların 16 bin 815'inin gönüllü olduğu belirtildi.  Bu bilgileri Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov'un başkanlığında toplantının ardından Fudermes bölgesel parlamentosu başkanı Magomed Daudov tarafından açıklandı. (Kommersant)
 
- Rusya'nın Krasnodar bölgesi valisi Veniamin Kondratyev, özel askeri operasyon bölgesine giden askeri personele ve gönüllülere tek seferlik bölgesel ödemenin 1 milyon rubleye çıkarıldığını duyurdu. Valinin Telegram kanalından yaptığı açıklamaya göre yeni uygulama 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayan vatandaşlar için geçerli olacak. Kommersant'ın aktardığına göre, dün Rostov bölgesi valisi Vasily Golubev de sözleşmeli askerliğe katılanlara yerel bütçeden yapılan ödemeyi 700 bin rubleye çıkarma kararını açıkladı.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Deniz Kuvvetleri’nin yeni komutanı olarak Oramiral Aleksandr Moiseyev’in atandığını açıkladı. 
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Fransız mevkidaşı Sebastien Lecornu arasında dün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Lecornu, Crocus terör saldırısı nedeniyle taziyelerini iletti.  Paris'ten yapılan açıklamaya göre Fransız bakan "Ukrayna konusunda Rusya ile diyaloğa hazır olduğunu ifade etmedi."
 
- Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, ABD ve İngiltere’nin İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik saldırısına ilişkin Rusya tarafından önerilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) açıklaması taslağını, konuya ilişkin değerlendirmelerde görüş birliği olmadığını öne sürerek görüşmeyi reddettiğini belirtti. Polyanskiy, “İsrail'in Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin konsolosluk bölümüne düzenlediği saldırıyla ilgili 2 Nisan'da yapılan BMGK toplantısının ardından Rusya, bu tür durumlar için standart bir metin olan, basına yönelik bir Güvenlik Konseyi Açıklaması taslağı hazırladı. Ancak ABD ve İngiltere, toplantı sırasında saldırıya ilişkin değerlendirmelerde görüş birliği olmadığını öne sürerek konuyu tartışmak bile istemedi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
-  Rus hava savunma sistemlerinin Tula bölgesi üzerinde iki insansız hava aracını imha ettiği bildirildi.
 
- Putin ile özel röportaj yapan Amerikalı gazeteci Tucker Carlson, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin röportaj taleplerini dikkate almadığını söyledi. X sosyal ağında yayınlanan bir video mesajında Carlson, "Kendi pozisyonunu açıklayabilmesi için Zelenskiy'e çok sayıda röportaj talebi gönderdik. Tabii ki bunları görmezden geldi" dedi.

SON GELİŞMELER ARŞİV

 

 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама