Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Can kaybı 140'a yükseldi...

- Sağlık Bakanı Mihail Muraşko can kaybının 140'a yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı 360.
 
- Pazartesi akşamı Başkan Putin'e sınuan son rapora göre, terör saldırısına hayatını kaybedenlerin sayısı 139'a yükseldi. Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin,  "Soruşturmanın ilk sonuçları, terör saldırısının dikkatle planlandığını gösteriyor. Saldırıda 139 kişi öldü" dedi.
 
- Moskova mahkemesi, Crocus City Hall konser salonundaki terör saldırısına karışan 3 sanığı daha tutukladı. Mahkemeden Sputnik’e verilen bilgiye göre soruşturma müfettişleri, Crocus City Hall konser salonundaki terör saldırısıyla ilgili 3 sanığın daha tutuklanmasını talep etti. Mahkemeden yapılan açıklamada, “Aminçon İsroiloviç İslomov, Dilovar Isroiloviç İslomov ve Isroil Ibragimoviç İslomov hakkında 3 dosya daha tarafımıza ulaştı” ifadelerine yer verildi. Bu kişilerden ikisine resmi olarak suçlama yöneltildiği, üçüncüsünün ise hala şüpheli statüsünde olduğu ifade edildi. (Sputnik)
 
- Moskova Vilayeti yetkilileri Crocus'ta düzenlenen terör saldırısından sonra hastanelerde tedavisi halen devam eden yaralı sayısını 97 olarak açıkladı.
 
- The New York Times gazetesi, Batılı ülkelerin bu yaz Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'nın teröristlerce hedef alınmasından endişe duyduğunu yazıyor. Gazete haberini Birleşmiş Milletler yetkililerine dayandırdı.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi'nin son verilerine göre terör saldırısında ölenlerin sayısı 137'ye çıktı. Açıklamada, yanan konser salonunun bulunduğu alandaki molozların temizlenmesi devam ettiği için bu sayının artabileceği vurguandı. Saldırıda 182 kişi yaralandı
 
- Moskova'daki bir mahkeme, Crocus City Hall'a düzenlenen terör saldırısı davasındailk aşamada sorguları tamamlanan dört sanığı tutukladı. Basmannıy Bölge Mahkemesi'nce tutukanan kişilerin isimleri Dalercon Mirzoev, Saidakrami Rachabalizoda, Fariduni Şamsidin ve Muhammadsobir Fayzov olarak açıklandı. Sanıkların suçlarını itiraf ettikleri belirtildi. Sanıklardan bazılarının Tacikistan vatandaşı oldukları da kaydedildi. FSB 11 kişinin gözatında olduğunu, sorguları tamamlananların mahkemeye sevkinin devam edeceğini bilirmişti. 
 
 
Terör eylemiyle suçlanan sanıklar hakkında Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 205. maddesi uyarınca maksimum ömür boyu hapis cezası öngörülüyor. Rusya'da idam cezası bulunmuyor
 
 Rusya Soruşturma Komitesi'nin pazar günü yaptığı açıklamaya göre, infaz mahallinde müfettişler 500'den fazla mermi ve 28 şarjör ile iki Kalaşnikof saldırı tüfeği buldu. 
 
- K. Pravda gazetesi tutulanan sanıklarla ilgili şu bilgieri paylaştı: 33 yaşındaki Dalercon Mirzoev'in, Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşı olduğu, evli ve dört çocuk sahibi olduğu öğrenildi. Daha önce herhangi bir mahkumiyeti yoktu. Mirzoev, süresi dolmuş üç aylık bir registrasyonla Rusya Federasyonu topraklarındaydı.
 
Şemsidin Feriduni, Rusya'da bir parke fabrikasında çalışan 26 yaşında bir işçiydi. Feriduni'nin 8 aylık bir çocuğu var.
 
Raçabalizoda Murodali, 30 yaşında işsiz bir Tacikistan vatandaşı. Evli, bir çocuk babası ve orta öğrenimini tamamlamamış.
 
Gözaltı sırasında yaralanan Muhammedsobir Fayzov, bir doktor eşliğinde tekerlekli sandalyeyle mahkeme salonuna getirildi. 20 yaşındaki Fayzov berberde çalışıyordu, ortaöğretim mezunu, bekar.
 
- RT TV kanalının Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan,Rusya'yı hedef alan büyük terör saldırısının aslında 8 Mart için planlandığını ancak gerçekleştirilemediğini söyledi. Simonyan "böylece hem 8 Mart Kadınlar Günü'nün bu korkunç terör saldırısıyla hatırlanmasının hem de 17 Mart'ta yapılan seçimlere göge düşürmenin hedeflendiğini ancak ama ulaşılamadığını" belirtti.
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın son raporuna göre, Crocus City'deki terör saldırısında ölenlerin sayısı 5'i çocuk olmak üzere 133 kişiye yükseldi. Bakanlığa göre 154 kişi de hastaneye kaldırıldı.
 
- NATO Sözcüsü Farah Dakhlalla Moskova'da meydana gelen terör saldırısını olarak kınadı. Sözcü sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada, "Moskova'da konsere gidenlere yönelik saldırıları kesin bir dille kınıyoruz. Hiçbir şey bu iğrenç suçları haklı gösteremez. Kurbanlara ve ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz"dedi.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, dün başkent Moskova'da düzenlenen terör saldırısı nedeniyle elçilik binasında ülke bayrağı yarıya indirildiğini duyurdu. Büyükelçilikten yapılan açıklamaya göre, terör saldırısı nedeniyle ülke bayrağı yarığa indirildi. Açıklamada, 25 ve 26 Mart tarihlerinde Büyükelçilik'te 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında 'Taziye Defteri' açılacağı belirtildi. Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu'nda da bayraklar yarıya indirildi. (Sputnik)
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova resmi Telegram kanalından yaptığı açıklamada ABD'nin Moskova'daki saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin IŞİD ile ilişkilendirmesinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Zaharova açıklamasında "Artık bu eli kanlı p*çlerin yargılanmaktan saklanmayı hangi ülkede planladıklarını biliyoruz: Ukrayna" dedi. (Sputnik)
 
- K. Pravda gazetesi, terör saldırısı sonrası operasyonla yakalanan ve Tacik olduğu belirtilen bir kişinin ilk ifadesinin videosunu yayınladı:
 

 
- Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, Bryansk'ta yakalanan Crocus saldırısı şüphelisinin ilk sorgu görüntülerini paylaştı. Görüntülerde Orta Asya aksanıyla Rusça konuşan bir şahsın ülkeye mart başında Türkiye'den giriş yaptığını söylediği görülüyor. Simonyan ayrıca, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 143'e yükseldiğini duyurdu. Ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 
 
- Rusya Soruşturma Komitesi can kayıplarınn 115'e yükseldiğini açıkladı.
 
- Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 93 olarak teyit edilen ölü sayısının daha da artmasından korkuyor. Buna göre terör saldırısında yaralanan 2'si çocuk 44 kişinin durumunu ağır. Aralarında çocukların da bulunduğu 16 mağdurun durumu "son derece ağır"" olarak açıklandı.
 
- FSB Merkezi Operasyon Merkezi'nin açıklamasına göre teröristler Rusya-Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalışırken Bryansk'ta yakalanadı. Açıklamada ayrıca, "Ukrayna tarafınyla temasları olan teröristlerin saldırıyı dikkatlice planlandıkları" vurgusu yapıldı.
 
- RT yayın yönetmeni Margarita Simonyan, teröristlerin sınıra 100 kilometre mesafede yakalandıklarını söyledi.
 
- FSB başkanı Aleksandr Bortnikov, Başkan Vladimir Putin'e, Crocus'daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 teröristin tamamı da dahil olmak üzere 11 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.  FSB, Bryansk bölgesinde gözaltına alınan teröristlerin şu anda Moskova'ya nakledildiğini bildirdi.
 
ÖNCEKİ GELİŞMELER
 
- Moskova'da çevre yolu üzerinde bulunan en büyük konser ve sergi kompleksi Crocus City Hall'da cuma akşamı 20.00 sıralarında, bir konserin başlamasından hemen önce terör saldırısi gerçekleşti. 60 kişi hayatını kaybederken çok sayıda ağır yaralı olduğu ve ölü sayısının artabieceği bildiriliyor. 
 
Rus basını, ilk belirlemelere göre, Piknik adı rock grubunun konseri başlamadan önce kamuflaj maskeli üç ile beş arasında kişinin kalabalığa otomatik silahlarla ateş açtığını yazıyor. Russia Today görgü tanıklarının ifadesine göre saldırganların siyah sakallı, çelik yelekli ve otomatik silahlı olduğunu bildirdi. Binada en az iki büyük patlama olduğu da gelen haberler arasında. Sonraki görgü tanığı ifadelerinde teröristlerin kalabalığın üzerine el bombası attığı kaydedildi. FSB'den yapılan açıklamaya göre 40 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üstünde kişi de yaralandı. 
 
- RIA Novosti ve Kommersant'ın haberine göre, Crocus City'deki saldırganların, arka camı karartılmış eski kasa, beyaz bir Renault Sembol ile kaçtıkları iddia ediliyor. Medya organları CCTV kamera görüntülerini yayınladılar. Kommersant'ın yayınladığı fotoğrafta ön koltukta iki kişi görülüyor; bunlardan biri şapka takıyor ve kamuflaja benzer bir kıyafet giyiyor.
 
 
- Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov, saldırısının gerçekleştiği ve büyük yangına sahne olan Crocus City Hall konser salonunun çatısının çöktüğünü söyledi. Vorobyov'a göre yangın büyük oranda söndürüldü ancak “münferit yangınlar” sürüyor. 
 
- RIA Novosti'nin haberine göre, Moskova'daki Kızıl Meydan'a giriş çıkışlar güvenlik nedeniyle durduruldu. Güvenlik önlemleri metro ve havaalanlarında arttırıldı. Yolculardan havaalanlarına planlanandan önce gitmeleri istendi.
 
-  Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Sağlık Bakanlığı Başkanı Mihail Muraşko ve Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e terör olaryı sonrası rapor sundukları bildirildi.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, terör saldırısı sonucunda 60'tan fazla kişinin öldüğünü bildirdi.  Açıklamada çok sayıda ağır yaralı oldupu ve ölü sayısının artabileceği belirtildi. Soruşturma Komitesi Sözcüsü Petrenko, kaçan teröristlerin nerede olduğuna dair bilgi olup olmadığına dair soru karşısında, "Bu konuda konuşmak için henüz erken olduğu" yanıtını verdi. (Kommersant)
 
- New York Times ve Reuters'in haberlerine göre, terör örgütü IŞİD (DEAŞ), Crocus saldırısının sorumluluğunu üstlendi. New York Times da, "ABD'li yetkililerin bunı doğruladığını" iddia etti. Gazete, "Amerikalı yetkililerin mart ayında Moskova'ya saldırı planladığına dair istihbarat elde ettiğini" yazıyor. Mart ayında FSB, Rusya'da yasaklanan ve üyeleri Moskova'daki bir sinagoga saldırı yapmayı planlayan IŞİD'in Vilayet Horasan koluna bağlı teröristlerin etkisiz hale getiridiğini bildirmişti. Crocus'a düzenlenen saldırıyı IŞİD'in üstlendiği bilgisi Suudi merkezli Al Arabiya yayınında da yer aldı.  Rossiya Segodnya ajansının genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan ise, X'te dolaşan "saldırıyı IŞİD'in üstlendiği açıklamasının sahte olduğunu" savundu. (RBC, Kommersant)
 
 
- Beyaz Saray RIA Novosti'ye, "Mart ayında ABD'nin Moskova'da olası bir terör saldırısı hakkında istihbarat aldığını ve bunu Rus tarafıyla paylaştığını" açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson,  "Bu ayın başlarında ABD hükümeti, Moskova'da konserler de dahil olmak üzere halka açık toplanma yerlerinde gerçekleştirilmesi planlanan bir terör saldırısı hakkında bilgi aldı ve bu da Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'daki Amerikalılara kamuya açık bir uyarı yayınlamasına neden oldu" dedi. Watson, ABD hükümetinin bu gibi durumlarda geçerli olan "zorunlu uyarı" uygulamasına dayanarak verileri Rus yetkililerle de paylaştığını söyledi.
 
- Medyaya yansıyan video ve fotoğraflar, Crocus City Hall binasının alevler içinde kaldığını gösterdi. Paniğe kapılan konser zeyricilerinin  canlarını kurtarmak için kaçarken en az dört silahlı kişinin otomatik silahlarla ateş açtığını gösteren videolar ortaya çıktı. Yetkililer, saldırganların otomatik silahlarla ateş açtıktan sonra salona patlayıcılar da fırlattığını, saldırıda ölenler arasında beş çocuğun bulunduğunu söyledi. Haber ajanslarının bildirdiğine göre cuma akşamı konser salonunda en az iki patlama meydana geldi.
 
- Bir görgü tanığı Mash Telegram kanalına "en az beş" saldırganın olduğunu ve bunların "sakallı" olduğunu söyledi, "Eğitimli savaşçılar gibi davranıyorlardı. Binaya girildiği anda korumalar ve kapıda duran kişiler öldürüldü. Daha sonra ana girişi kapattılar. Teröristlerin elinde Kalaşnikof tüfeği vardı. Bazıları muhtemel patlayıcı bulunan yelekler giymişti. Saldırganlardan en az ikisi muhtemelen molotof kokteyli içeren sırt çantaları taşıyordu" dedi.
 
- Rusya Sağlık Bakanı Muraşko, beşi çocuk 115 kişinin hastaneye kaldırıldığını, yaralılardan 60 kadarının durumunun ciddi olduğunu söyledi. 
 
-  RIA Novosti,  Başkan Putin'in terör saldırısıyla ilgili halka sesleneceği bir konuşma yapacağını duyurdu. Konuşmanın tam olarak ne zaman başlayacağı konusunda henüz bir bilgi yok.
 
- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Crocus'taki terör saldırısını kınadı. Tüm dünyadan terör saldırısını lanetleyen açıklamaar gelmeye devam ediyor.
 
- RIA ajansının haberine göre, teröristlerin beyaz bir Renault arabasıyla kaçtıkları iddia ediliyor.
 
- Patlamanın ardından çıkan yangının 13 bin m2 alanla lokalize edildiği bildirildi.
 
- Telegram'dan yayın yapan Baza ajansı, Crocus City'deki özel güvenlik mensuparının ateşli silahları olmadığı için teröristlere ilk anda müdahalede bulunulamadığını yazdı. Ajansa göre, sadece coplar ve şok tabancalarıyla silahlandıkları için saldırıda ilk öldürülenler arasında çok sayıda özel güvenlik görevlisi olduğu tahmin ediliyor.
 
-  Rus medyası konser salonunda Piknik adlı rock grubunun konseri için 6 bin 200 bilet satıldığını bildirdi.
 
- Olayla ilgili "terör saldırısı" ifadesini kullanan ilk yetkili Moskova ombudsmanı Moskalkova oldu. Soruşturma Komitesi de olayla ilgili terör soruşturması açtı.
 
RBC gazetesi saldırının Piknik adlı grubun konserinin başlamasına dakikalar kala yaşandığını bildirdi. Grup üyelerinin saldırıda yara almadığı öğrenildi. Ancak Russia Today'in aktardığına göre seyirciler arasında hayatını kaybedenler var.
 
 
 
Fotoğraflar: K. Pravda
 
Ria muhabiri en az üç kamuflajlı saldırganın salonun parter bölümüne girerek ateş etmeye başladığını aktardı. Ajans ayrıca binada yangın çıktığını bildiriyor.
 
İzvestiya'ya konuşan bir görgü tanığı yangın nedeniyle bazı insanların ikinci katta mahsur kaldığını söyledi. Yetkililer binadan tahliyelerin devam ettiğini açıkladı. Tass ajansı yangının üçüncü katı sardığını ve binada bir patlama gerçekleştiğini bildiriyor. Ajans binanın çatısında kurtarılmayı bekleyenler olduğunu yazdı.
 
Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov saldırı sonrası kriz yönetim merkezi kurulduğunu açıkladı. Kommersant MKAD 65 ve 67'nci kilometrelerde trafiğin tıkandığını bildiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin bir açıklama yaparak olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Sobyanin ölü sayısı ile ilgili açıklama yapmadı. Ria ise olay yerine 50'nin üstünde ambulans ekibinin sevkedildiğini bildirdi.
 
 
Sobyanin ayrıca şehirdeki bütün sportif, kültürel ve diğer kitlesel etkinliklerin iptal edildiğini açıkladı. Moskova'nın yanı sıra St. Peterburg'da da alışveriş merkezlerinin tahliye edildiği haberleri geliyor.
 
Rosaviatsia'dan yapılan açıklamada "Güvenlik önlemlerinin arttırılması nedeniyle şehirdeki havaalanlarını kullanacak yolculardan havaalanlarında daha erken gelmelerini rica ediyoruz," ifadeleri yer aldı.
 
Amerikalı yetkililer geçtiğimiz günlerde Moskova'da bulunan vatandaşlarına şehirde terör eylemi gerçekleşebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu. Beyaz Saray'dan saldırı sonrası yapılan açıklamada olay yerinden gelen görüntülerle ilgili "dehşet verici" ifadesi kullanıldı. Yetkililer ayrıca Crocus'taki saldırı öncesi somut bir istihbarata sahip olmadıklarını belirtiyor.
 
İngiltere'nin Moskova büyükelçiliği ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Rusya'ya başsağlığı diledi.
 
Ukrayna Başkanlık Ofisi saldırıyla bir ilgileri olmadığını belirten bir açıklama yayınladı.
 
 
22-23.3.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама