Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Putin'den önemli mesajlar

Rusya Devlet Başkanı Putin, parlamentonun alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi'nden oluşan Federal Meclis'te yıllık konuşmasını gerçekleştirdi.
 
Putin'in Rusya'nın iç ve dış siyasetindeki gelişmelere, ülkenin sosyo-ekonomik durumuna ilişkin açıklamalar yaptı. Başkent Moskova'daki Gostiny Dvor sergi salonunda milletvekillerine ve senatörlere hitap eden Rus lider, Ukrayna krizine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunarak son durumu da değerlendirdi. Putin'in konuşması ise şöyle:
 
Putin, konuşmasına Rusya'nın önündeki stratejik görevlerden bahsedeceğini söyleyerek başladı
 
Federal Meclis'e yapılan her hitabın, her şeyden önce ‘geleceğe bakış’ olduğunu vurgulayan Putin, bu konuşmasının, ülkenin uzun vadeli kalkınması için önemli olan stratejik görevlere odaklanacağının altını çizdi.
 
Rusya'nın her türlü meydan okumaya karşı koyabileceğini kanıtladığını vurgulayan Putin, Rusların mutlak çoğunluğunun özel askeri harekatı desteklediğinin altını çizerek şunları söyledi:
 
"Çok büyük bir hata yaptılar, halkımızın birlik olması onların planlarını bozdu."
 

Batı'nın Rusya yerine istediği her şeyi yaptıracağı çürüyüp giden bir coğrafyaya ihtiyacı var
 
Federal Meclis'ten 1 dakikalık saygı duruşuna geçmesini isteyen Putin, Ukrayna'da hayatını kaybeden askerler için minnet duyduklarını dile getirdi. Putin, Batı'nın Rusya yerine, istediği her şeyin yapabileceği, çürüyüp giden bir coğrafyaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 
Rus toplumuna merhamet, karşılıklı destek ve dayanışma gibi değerlerin hakim olduğunu belirten Putin, Batı'nın hesap hatası yaptığını, çok uluslu Rusya halkının sert tutumu ve kararlılığıyla karşılaştığını ifade etti. Putin, hiç kimsenin Rusya'nın içişlerine müdahale etmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
 
'Tüm ülke siperdeki askerlerimiz ile birlikte'
 
Savunma sanayinin cephenin ihtiyaçları nedeniyle gece gündüz çalıştığını belirten Putin, yaptırımlara maruz kalan Rus ekonomisinin büyük esneklik ve dayanıklılık gösterdiğinin altını çizerek, iş dünyasının iki yıl boyunca cephedeki savaşçıları desteklemek için milyarlarca ruble gönderdiğini, toplumun da bazen kendi mütevazı kaynaklarıyla cephedeki askerleri desteklediğini hatırlattı. Putin, bunun ortak zafere bir katkı olduğuna değinirken, Rus askerlerinin siperlerde olsalar dahi tüm ülkenin yanlarında olduğunu bildiğini söyledi.
 
Batılı ülkelerin savaşın nasıl bir şey olduğunu çoktan unuttuğunu söyleyen Rusya lideri, Batılıların Ukrayna'da olup bitenleri çizgi film zannettiğini vurguladı.
 
Putin, "Bunlar zorlu sınamalardan geçmemiş insanlar, savaşın ne olduğunu çoktan unutmuşlar. Biz, hatta bugünkü neslimiz bile, Kafkasya'da uluslararası terörle mücadele sırasında çok ağır sınamalardan geçtik. Şimdi, Ukrayna'da çatışma bağlamında da aynı şeyler oluyor. Batılılar, her şeyin kendileri için hazırlanmış bir çizgi film olduğunu sanıyor" diye konuştu.
 
'Özel askeri harekatın tüm hedefleri yerine getirilecek'
 
Donbass'taki savaşı başlatan tarafın Rusya olmadığını ancak savaşı sona erdirmek, Nazizm'i ortadan kaldırmak için her şeyi yapacaklarının sözünü veren Putin, özel askeri harekatın tüm hedeflerinin yerine getirileceğini vurguladı.
 
ABD'yle ilişkilere değinerek Washington'un aleni bir şekilde hasmane eylemlerde bulunduğunu ve Moskova'yı muharebe sahasında 'stratejik yenilgiye' uğratmaya çalıştığını anlatan Putin, Batı'nın bir
yandan stratejik yenilgiyi amaçlarken diğer yandan stratejik istikrarı tartışmasının ikiyüzlülük olduğunu belirtti.
 
ABD ve müttefiklerinin eylemlerinin Avrupa’nın güvenlik sisteminin parçalanmasına yol açtığını ifade eden Putin, Rusya’nın Avrasya için eşit ve bölünmez yeni bir güvenlik hattı üzerinde çalışılması gerektiğine inandığı, bu konuyla ilgilenen herkesle diyaloğa hazır olduklarını vurguladı.
 
“Egemen ve güçlü bir Rusya olmadan kalıcı bir dünya düzeni mümkün değildir” diyen Rus lider, ülkesinin diğer dost ülkelerle birlikte verimli lojistik koridorları oluşturacağı ve eşit haklar temelinde
işbirliğini geliştireceğini, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve BRICS gibi örgütlere yeni ülkelerin aktif olarak katıldığını vurguladı.
 
Rusya- Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) işbirliğinin de olumlu yönde gelişmekte olduğunu doğrulayan Putin, Moskova'nın Arap ve Afrika ülkeleriyle uzun süredir iyi ilişkilere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Putin, Rusya'nın dost ülkelerle birlikte gelişmiş teknolojik temel üzerinde, siyasi müdahalelerden arınmış yeni bir küresel finans mimarisi inşa edeceğini vurguladı.
 
Rusya Devlet Başkanı, Avrasya'da yeni bir eşit ve bölünmez güvenlik çerçevesi oluşturmak için tüm ülkelerle diyaloğa hazır olduklarını kaydetti.
 
Putin, "Öngörülebilir gelecekte Avrasya'da yeni bir eşit ve bölünmez güvenlik çerçevesinin oluşturulması için çalışma yapılması gerektiği aşikar. Bu konuya ilgi duyan tüm ülke ve birliklerle kapsamlı bir görüşmeye hazırız" dedi.
 
Putin, Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştireceğine dair asılsız suçlamaların bulunduğunu, bunun bir aldatmaca olduğunu söyledi.
 
Rusya lideri, Tsirkon deniz bazlı hipersonik taarruz kompleksinin halihazırda muharebe sahasında kullanıldığını, bu sistemin halihazırda faal anımsatarak Sarmat kompleksinin de orduya teslim edildiğini ve yakında Sarmat sistemini de 'göstereceklerini' ifade etti.
 
Birçok ülkede çatışmaları kışkırtan Batı'nın Rusya'nın Avrupa'ya 'saldırma' niyetinde olduğunu iddia ettiğine dikkat çeken Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yabancı ülkeler vurulması gereken 'hedefleri' kendileri seçiyor ve Ukrayna'ya asker göndermekten de bahsetmeye başladılar. Müdahalede bulunan ülkelerin karşılaşacakları sonuçlar çok trajik olacak. Onların topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz. Ama Batı, Rusya'nın Avrupa'ya saldıracağını söylüyor. Rusya Avrupa'ya saldırmayacak. Bu bir saçmalık. Bayağı yalan
söylüyorlar."
 
‘Rus ordusu büyük savaş deneyimi kazandı’
 
Rus ordusunun özel askeri operasyon sırasında muazzam bir savaş deneyimi kazandığına da vurgu yapan Putin, silah arkadaşlarıyla birlikte insanların değerini bilen ve görevlerini yetkin bir şekilde yerine getiren komutanlar kadrosu yetiştiğini belirtirken, “Nerede sorun yaşadığımızı görüyoruz, ne yapılması gerektiğini anlıyor ve çalışmaya devam ediyor”dedi.
 
Geçen dönemlerdeki Federal Meclis konuşmasında sözünü ettiği yeni teknoloji silahların askeri operasyonda aktif bir şekilde kullanıldığını da kaydeden Putin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Bu operasyonla birlikte Rus Silahlı Kuvvetlerinin savaş kabiliyeti kat kat artmıştır. Tüm yönlerde birlikler güvenle ilerlemekte ve toprakları özgürleştirmektedir. Kinjal ve Tsirkon hipersonik füze sistemleri halihazırda savaşta aktif olarak kullanılmaktadır. Avangard kıtalararası balistik füze birimleri ve diğer yeni teknoloji tüm silahlarımız savaş görevindedir. Güvenilirliği teyit edilen bu silahlarla birlikte stratejik nükleer kuvvetler de hazır durumdadır.”
 
Putin, bu savaşı başlatanın Rusya olmadığını yeniden hatırlatırken, ancak Nazizmi ortadan kaldırmak ve Rusya’nın egemenliğini korumak için her şeyi yapacaklarını da tekrarladı.
 
Batı'nın Ukrayna'da olup bitenleri anlamadığının altını çizen Putin, Rusofobinin diğer ulusal üstünlük ideolojilerine benzer şekilde Batı'yı kör ettiğini ve akıldan mahrum bıraktığını vurguladı.
 
Macron'un 'Ukrayna'ya asker gönderme' açıklaması için Napolyon'un tarihi yenilgisini hatırlatan Putin: Ülkemize asker gönderenlerin akıbetini unutmadık
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO ve AB ülkelerinin Ukrayna'ya asker göndermesini öngören teklifine yanıt veren Putin, "Ukrayna'ya NATO askeri birlikleri gönderme olasılığından bahsetmeye başladılar. Ancak biz, bir zamanlar ülkemizin topraklarına asker gönderenlerin akıbetini unutmadık" diyerek Napolyo'nun Rusya toplaklarında uğradığını tarihi yenilgiyi hatırlattı.
 
Putin sözlerine, "Artık olası müdahaleciler için bunun sonuçları çok daha trajik olacak. Topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlarımızın da olduğunu anlamalılar" dedi.
 
Rusya Devlet Başkanı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı ışığında stratejik batı istikametindeki Rus askeri grubunun güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Putin, Federal Meclis'e hitaben yaptığı konuşmada, "NATO'nun şu anki doğuya genişleme hamlesi ve İsveç ile Finlandiya'nın İttifak'a dahil olması bağlamında oluşan tehditleri etkisiz hale getirmek için stratejik batı istikametindeki gruplarımızı ciddi şekilde güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.
 
Putin, Batılı ülkelerin kendi para birimlerini ve bankacılık sistemini bizzat itibarsızlaştırdığını belirterek Batı'nın bu eylemlerle bindiği dalı kestiğini vurguladı.
 
Rus lider şu ifadeleri kullandı:
 
"Batı, para birimlerini ve bankacılık sistemini kendisi itibarsızlaştırıyor, bindiği dalı kesiyor. Birçok eski tekel ve stereotip çöküyor. Bu bağlamda satın alma gücü paritesine göre BRICS'in dünya ekonomisindeki payı 2028 yılında yüzde 36.6'ya çıkacak, G7'nin payı ise yüzde 27'8'e düşecek."
 
Putin, Rus ekonomisinin 2023'te küresel ekonomiden daha hızlı büyüdüğünü, G7'yi geride bıraktığını söyledi:
 
"Geçen yıl Rusya ekonomisi küresel ekonomiden daha hızlı bir tempoyla büyüdü. Bu göstergeye göre sadece AB'nin önde gelen ülkelerini değil, sözde G7'nin tüm ülkelerini de geride bıraktık."
 
Putin, konuşması sırasında Batılı ülkelerin Rus varlıklarına el koyma planlarına dikkat çekerek Rus iş insanlarına paralarını Batı'ya götürmemelerini tavsiye etti.
 
Rusya lideri, "İş dünyasından arkadaşlarımızla buluşuyoruz ve Batı'dan birtakım şeyleri çıkarmaları için onlara nasıl yardım edebileceğimizi düşünüyoruz. Aslında paralarımızı oraya götürmemeliyiz, o zaman onları nasıl geri alacağımıza dair sorunları çözmemiz gerekmez. Kaynaklarımızı Rusya'ya, bölgelere, şirketlerin geliştirilmesine, kadroların hazırlanmasına yatırmalıyız" diye konuştu.
 
Batı ülkeleri tarafından uygulanan tüm yaptırımlara rağmen 2023 yılında ekonomik büyüme açısından tüm G7 ülkelerinin önünde yer alan Rusya'nın küresel buğday pazarında da lider olduğunu ifade eden Putin, ülkenin dünyanın en büyük 20 gıda tedarikçisi arasında yer aldığına dikkat çekerek, “Artık sadece gıdada tamamen kendi kendimize yetmekle kalmıyoruz. Rusya küresel buğday pazarında da lider konumda. Gıda ihraç eden ilk 20 ülke arasındayız. Tarım çalışanlarına, çiftçilere ve genel olarak tarımla uğraşan tüm uzmanlara teşekkür ediyorum. Bu alanda elde edilen sonuçlar çok etkileyici” dedi.
 
Macron’un dünya gündemine oturan ‘Ukrayna’ya asker gönderebiliriz’ sözleriyle ilgili değerlendirmesinin devamında Rus lider, Batılı liderlerin dış politikadaki tehlikeli eylem ve açıklamalarının, nükleer silahların kullanılması ve medeniyetin yok edilmesiyle sonuçlanacak bir çatışmayı tehdit ettiğini vurguladı.
 
Rusya'nın Avrupa'ya saldırma niyeti olduğunu iddia eden Batı’nın şimdi de Ukrayna'ya NATO birliğinin gönderilmesi tartıştığını belirten Rus lider, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
“Rusya’nın Avrupa’ya saldıracağı gibi icat ettikleri ve tüm dünyayı korkuttukları her iddia, gerçekten de nükleer silahların kullanılacağı bir çatışmayı tehdit ediyor, ki bu da medeniyetin yok olması anlamına geliyor. (Sputnik)
 
29.2.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl sonuna kadar Ukrayna'da ateşkes bekliyor musunuz?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама