Rusya’nın en zengin iş insanlarından ünlü oligark Vladimir Potanin, yaptırımların ardından yabancı şirketlerin Rusya’da kalan varlıklarını “toplama” çağrısı yaptı.
VTB’nin düzenlediği forumda konuşan Potanin, yabancı yatırımcıların Rusya’da çok fazla aktif bıraktığını, Rus iş dünyasının bu varlıkları “toplaması” gerektiğini belirtti.
Ünlü oligark, “Bazı şirketler ülkemizden ayrılırsa onlara bir tür müsadere ve diğer sert tedbirler uygulamak yerine, yatırımcılara bu sorunu kendi başlarına çözme fırsatı vermek çok daha kolay olur. Yabancı yatırımları yerli yatırımlarla değiştirmek için tüm olanaklara sahipler” yorumunu yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı şirketlerin Rusya’dan gitmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkeyi terk ettikten sonra ‘her şeyin çökeceğini düşündüler’. Böyle bir şey olmadı, onlardan her şeyi aldılar ve ileri gittiler" demişti.
Putin ayrıca, Mart 2022’de ülkede 24 bin 100 yabancı şirket varken, bugün bu rakamın 25 bin 600’e yükseldiği bilgisini verdi.
Forbes dergisine göre Potanin, 23,7 milyar dolar servetiyle Rusya’nın en zengin ikinci kişisi.
Alkışlar "Ankaralı" Potanin'e...
PORTRELER/ Dünyada sık sık kötü örneklerle "görgüsüz, aç gözlü, sağa sola para saçan yeni Rus zengini" imajı yaratılsa da, "örnek oligarklar" yok değil. İşte bunlar içinde en çok öne çıkan, en fazla takdir edilenlerden biri, 52 yaşındaki Vladimi Potanin, uluslararası bir çağrıya yanıt verip servetinin yarısını hayır işlerine bağışlayarak bir kez daha vitrine çıktı ve "manşet" olmayı hak etti...
Ona "Ankaralı" dememizin nedeni, SSCB döneminde babasının diplomatik görevi nedeniyle 1960'ların sonunu Ankara'da geçirmiş ve ilkokula Ankara'daki SSCB Büyükelçiliği içindeki okulda başlamış olması. Ayrıca, aynı dönemde keşfettiği Çeşme'ye hayran olması, yıllardır hemen her yaz ailesiyle birlikte Çeşme'ye gitmesi, Avrupa rüzgar Sörfü şampiyonu olan kızının bu işi ilk kez Alaçatı'da öğrendiğini her vesile ile anlatması, onu "bizden" yapan bir başka faktör...
Geçen yıl, "Çocuklara verilecek en iyi servet iyi eğitimdir. Üç çocuğuma ölünce 2'şer milyon dolar bırakacağım, kalanını hayır işlerine bağışlayacağım" açıklamasıyla ses getiren Potanin'den dün yine ses geldi:
"Umarım Rusya'da hayırseverliğin yeniden doğması için örnek olurum.”
Sovyetler Birliği'nin çöküşü sonrası 1990'lardaki özelleştirme dalgasında, Yeltsin ailesine olan yakınlığını da kullanarak bir anda büyük bir servete konan, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına kadar yükselen, o gün bugündür dünyanın sayılı milyarderleri arasında yerini koruyan Vladimir Potanin, “sosyal sorumluluk”ta Rusya'da “öncü” konumunu sağlamlaştırıyor.
Geçtiğimiz yıllarda Fransa hükümetinden “sanat ve kültüre katkı” ödülü alan, son dönemde kendini hayır faaliyetleri ile sivil toplumculuğa adayan Rus oligark, başını Bill Gates ve Warren Buffett'ın çektiği Giving Pledge (Bağış Yemini) projesine adınızı yazdıran ilk Rus zengin oldu. Rusya'nın en büyük holdinglerinden İnterros'un patronu Potanin, servetinin en az yarısını bağışlamaya karar verdi.
1999 yılında kurduğu Potanin Vakfı her yıl eğitim, kültür ve spor alanında 10 milyon dolarlık bağış yapan Rus milyarder, bundan üç yıl önce tüm servetini hayır faaliyetlerine bağışlamayı planladığını açıklamıştı.
Forbes'in geçen seneki listesine göre 14,5 milyar dolarlık servetiyle Rusya'nın en zengin dördüncü, Bloomberg'e göre bugün 15,4 milyar dolarla dünyanın en zengin 52'nci ismi olan Potanin'in de oligarklığa adım atışı, Sovyetler Birliği sonrası Rusya'nın piyasa ekonomisiyle yeni tanışmaya başladığı 1990'larda oldu.
Gençliğinde her Sovyet genci gibi komünist gençlik örgütü Komsomol üyesi olan Potanin, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü MGİMO'yu bitirdikten sonra Sovyetler Birliği Dış Ticaret Bakanlığı'na girdi. 1983-1990 yılları arasında çeşitli kamu işletmelerinde görev aldı.
Rusya serbest pazar ekonomisine geçerken, finans ve dış ticaret danışmanlığı yapan ve ileride ülkenin sayılı holdingleri arasına girecek olan İnterros şirketini kurdu. O dönemde gelecekteki ortağı Mihail Prohorov ile tanıştı.
1992-93'te Boris Yeltsin'in kabinesinde başbakan yardımcılığı yaptı, ardından Prohorov ile birlikte Uluslararası Finans Şirketi adlı bankayı kurdu.
1993'te ONEKSİM Bank'ın (Birleşik İhracat-İthalat Bankası) başına geçti. Yeltsin'in özelleştirme yasası sonrası en büyük piyangolardan biri Potanin'e vurdu. Dünyanın nikel devi Norilski Nikel'in yüzde 51'i ONEKSİM Bank'ın üzerine geçmiş, Potanin böylece ilk oligarklardan biri olmuştu.
1996-97'de yeniden girdiği kabinede ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı yapan, bir nevi “oligarkların sözcülüğünü” üstlenen Potanin ilerleyen yıllarda sanayiden medyaya, emlaktan lojistiğe kadar birçok farklı alanda etkinliğini kuran İnterros Holding'le servetine servet kattı.
Potanin en son, Norilski Nikel'de ortağı Oleg Deripaska ile uzun süredir yaşadığı anlaşmazlığın tatlıya bağlanmasıyla gündeme gelmişti.
20.2.2013