"Stalin'e hayranlığın ardında ne var?"
"Rusyalılar Stalin'e neden hayran?" Bilimler Akademisi üyesi felsefe doktoru Aleksandr Tsipko, Moskovskiy Komsomolets gazetesi için kaleme aldığı bir yazıda sorunun yanıtını aradı.
Tsipko "Katile hayranlık" başlığını uygun gördüğü yazıda Sovyetler Birliği'nden farklı olarak Rusya vatandaşlarının Stalin'e daha pozitif baktığını, bunun da bir çelişki arzettiğini dile getiriyor.
Tsipko "Komünist toplumda yaşayan Sovyet insanları Hıristiyanlığın 'Öldürmeyeceksin' emrine daha yakındı, Stalinizmin kurbanlarının acılarını paylaşma konusunda, büyük devlet adamı gözüyle baktıkları Stalin'e hayran olan şimdiki Ruslara kıyasla çok daha büyük bir yeteneğe sahipti," ifadelerini kullandı.
Bilimler Akademisi üyesi, Stalin'in kutsallaştırılmasının ardında ölüm fikrinin kutsallaştırılmasının yanı sıra kendini ve yaşamı koruma içgüdüsünün kaybolmasının yattığını ileri sürdü.
Tsipko bu duruma 1990'lardaki reformların başarısız olmasının sebep olduğu iddiasında:
"Bunun en temel sebebi 1990'lardaki reformların başarısız olması ve reformcularımızın halkın hayalini kurduğu, Batılı ülkelerdeki gibi müreffeh bir hayat temin etme konusunda gösterdikleri kabiliyetsizlik... 1990'lar Rus insanı için korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı: Rus insanının hayalini kurduğu, Batıdakine benzer müreffeh bir hayatı yaratacak durumda olmadığı ortaya çıktı. İşte bu halin kavranması Rus halkını Batıdan ve Batının değerlerinden, yanı sıra insan hayatının değeri ve hümanizm gibi düşüncelerden uzaklaştırdı... Kendine inanmanın yerini kıskançlık aldı, kıskançlıktan ise kıskanılan şeye karşı saldırganlık doğdu. 'Rusya Batı değildir' söyleminin ardında işte bu var."
13.9.2023

Реклама