Türkiye'nin enflasyonu Rusya'yı da gerdi
Rusya Merkez Bankası, mayıs başında yıllık bazda % 2,3'e kadar inmesine rağmen, Rusya'da fiyat artışlarının Türkiye'deki yüksek enflasyon ile de bağlantısı olduğunu savundu.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun ticaret ortağı olan diğer ülkelerdeki yüksek enflasyonun, halkda enflasyonist beklentiler yarattığını ve Rusya'da da fiyatların artmasına neden olduğunu savundu.
Zabotkin, "Türkiye'deki yüksek enflasyon, Merkez Bankası tarafından izlenen, Rusya'nın ticaret ortaklarının ekonomik göstergesine dahil ediliyor ve Rusya'daki enflasyonu düşürme yolunda argümanımızı zorluyor, zayıflatıyor. Bu nedenle samimiyetle Türkiye'de enflasyonun yavaşlayacağını umuyoruz" dedi.
Haberi aktaran AİF gazetesi, son yıllarda Türkiye'de enflasyonun yüksek seyrinin Türkiye'de toplumsal gerilimi kışkırttığı görüşünü savundu.
Haberde, "Bu ülkedeki fiyat artışı, 2021'deki %36,1'den sonra 2022'de %64,3 olarak gerçekleşti. 2022 sonunda Kazakistan'da enflasyon oranı %20,3, Çin'de %2, Hindistan'da %6,9, Hollanda'da %10, Almanya'da %7,9, Belarus'da %12,8 oldu. Rosstat'a göre Rusya'da geçen yıl fiyatlar %11,9 arttı. Merkez Bankası'nın enflasyonun gelecek yıl % 4'e geri dönmesini bekliyor" dedi.
24.5.2023

Реклама