Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

ABD'den 'Putin'e gıyabi tutuklama ve Çin’e Rusya desteği' yorumu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in Rusya’ya verdiği diplomatik ve siyasi desteğin ABD’nin çıkarlarına ters düştüğünü, ancak Çin’in Rusya’ya öldürücü silah sağladığına ilişkin henüz bir kanıt görmediklerini söyledi.
 
VOA'dan Begüm Dönmez Ersöz'in haberine göre  Blinken Senato Tahsisat Komisyonu’nda düzenlenen 2024 Mali Yılı Dışişleri Bakanlığı Bütçe Talebi oturumunda konuştu. Blinken oturumun başındaki konuşmasında ABD’nin karşı karşıya olduğu zorlukları iki başlıkta değerlendirdi.
 
Blinken "ilk grupta ABD’nin stratejik rakibi olarak nitelediği Rusya’nın saldırganlığından kaynaklanan tehdidi ve Çin kaynaklı uzun vadeli tehdidi; ikinci grupta da iklim krizi, göç, gıda ve enerji güvensizliği, pandemi gibi sorunları" saydı.
 
Oturumda Dışişleri Bakanı Blinken’a Ukrayna’ya desteğin sürmesinin neden ABD’nin ulusal çıkarına olduğu ve bu desteğin kesilmesinin Rusya ve Çin’e ne gibi bir mesaj vereceği sorusu yöneltildi.
 
ABD Dışişleri Bakanı, “Büyük ülkelerin daha küçük ülkelere zorbalık yaptığını görmek istemiyoruz. Ülkelerin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına saygı gibi temel kuralların ihlal edilmesine ve Rusya’nın komşusuna herhangi bir sonuçla karşılaşmadan saldırmasına izin verilirse, Pandora’nın kutusu açılmış olur” ifadelerini kullandı.
 
Ukrayna’daki savaşın sonuçlarının Asya dahil Ukrayna sınırları ötesinde de etkisinin olacağını vurgulayan Blinken, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin de bunun bilincinde olduğunu ve Ukrayna’ya bu nedenle destek verdiklerini söyledi.
 
Blinken, “Bana kalırsa Çin Ukrayna’ya çok dikkatli bakıyor ve dünyanın Rusya’nın saldırganlığına karşı koymak amacıyla bir araya gelmesinden ya da gelmemesinden ders çıkaracak.” diye konuştu.
 
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham oturumda "Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in Ukrayna’da halkı terörize ettiğini ve tecavüzü bir silah olarak kullandığını" söyleyerek, ABD’nin Rusya’yı terörü destekleyen devletler listesine alması gerektiğini savundu.
 
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Rusya lideri Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama kararına değinen Senatör Graham, ABD’ye gelmesi halinde Putin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilip edilmeyeceğini sordu.
 
ABD’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taraf olmadığını hatırlatan Dışişleri Bakanı Blinken, Putin için “Yakın zamanda ABD’ye seyahat etmek gibi bir planı olduğunu sanmıyorum” dedi.
 
Blinken mahkemeye taraf olan ülkelerinse yükümlülüklerini karşılaması gerektiğini ifade etti.
 
Blinken, “Rusya’nın savaş suçları ve zulümlerine yönelik çok farklı yaptırımlarımız var. Teröre destek veren devletler listesine almanın beraberinde potansiyel istenmeyen sonuçlar getirebileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.
 
Moskova’ya karşı makul her adımı attıklarını kaydeden ABD’li Bakan, “Teröre destek veren devletler listesine ekleme konusunu konuşmamız gerekir. Aynı sonucu alabilecek daha iyi yollar da var.” yorumunda bulundu.
 
ABD Senatosu NATO Gözlemci Grubu’nun eş başkanlarından olan Demokrat Partili Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney, geçtiğimiz hafta Biden yönetimine kapsamlı bir Karadeniz stratejisi geliştirilmesi çağrısında bulunan bir tasarı sunmuştu.
 
Oturumda söz alan Senatör Shaheen Blinken’a bu konuda hangi adımların atılacağını sordu. Karadeniz’de daha kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğunun altını çizen Blinken önümüzdeki Haziran ayına kadar bu stratejiyi ortaya koyacaklarını belirtti.
 
Blinken, Karadeniz’de bir kısmı NATO üyesi olan 6 ülkenin bulunduğunu ve stratejinin yalnızca güvenlik eksenli değil; ekonomik ilişkiler ve demokratik direnç boyutu olduğunu vurguladı.
 
Amerikalı senatörler geçen hafta sundukları tasarıya ilişkin yaptıkları açıklamada, “Karadeniz’de kuralların belirlenmesini Putin’e bırakamayız. Biden yönetiminin ABD, NATO ve Karadeniz’deki ortaklarımız arasındaki eşgüdümü güçlendirmek için sağlam bir Karadeniz stratejisi geliştirmesi kritik” demişti.
 
Senato oturumunda Ukrayna savaşının gıda güvenliğine etkisi ve Ukrayna tahılının sevkiyatını sağlayan ve Karadeniz Tahıl Girişimi olarak bilinen anlaşma da gündeme geldi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Kusursuz fırtına diyebileceğimiz bir durum yaşadık. İklim değişikliği, Covid ve Rusya’nın Ukrayna saldırısı gıda güvenliğinde durumu ağırlaştırdı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin çabalarıyla ilerleme sağlanmasından memnunum. Ancak durum kırılgan” dedi.
 
Süresi 19 Mart’ta dolan tahıl anlaşması geçtiğimiz hafta sonu varılan anlaşma kapsamında ancak 60 günlüğüne uzatılabilmişti.
 
Rusya tahıl anlaşmasının daha uzun süre uzatılmasının Moskova’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasına bağlı olacağını savunmuştu.
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken öğleden sonra da Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda düzenlenen oturumda soruları cevapladı. "Amerikan Diplomasisi ve Küresel Liderlik" konulu oturumda yine ağırlıklı olarak Rusya ve Çin gündemdeydi.
 
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez Çin’i Amerika’nın karşı karşıya olduğu en büyük jeostratejik zorluk olarak niteledi ve bu tanım konusunda her iki siyasi partinin de mutabık olduğunu vurguladı.
 
Menendez, “Çin diplomasiye büyük yatırım yapıyor ve diplomatları bizimkileri geçiyor; ancak daha iyi olduklarından değil, daha fazla yerde sayıca fazla oldukları ve sınırsız bir çek defterine sahip oldukları için” diye konuştu.
 
Komisyonun kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch de Çin’i “yüzyılın tehdidi" olarak niteledi.
 
Biden yönetimini Ortadoğu’da Çin’le rekabette geri kalmakla eleştiren Cumhuriyetçi Senatör, “Büyük güç rekabeti en nihayetinde küreseldir. Hem Avrupa hem de Pasifik’te savaşmış bir ulus olarak, yürürken aynı anda sakız da çiğneyebiliriz. Çin’e odaklanmak önemli ama bu Ortadoğu’ya sırtımızı dönmemiz anlamına gelmiyor” diye konuştu.
 
Demokrat Senatör Menendez ve Cumhuriyetçi Senatör Risch, ABD’nin Çin’le rekabette konumunu güçlendirmesi umulan bir yasa tasarısı hazırlıyor.
 
Cumhuriyetçi Senatör Risch Biden yönetimine Ukrayna’ya F-16 gönderilmesi çağrısında bulundu, “Bu yönetimin şu anda yeterli yardım sağlanamadığı için Aralık ayında ateşkes için bastırdığını görmek istemiyorum” dedi.
 
Senatör Risch Ukrayna’ya sağlanan yardımın etkili ve şeffaf olmasının sağlanması için güçlü denetim gerektiğini de vurguladı.
 
Kendisini savaş karşıtı olarak tanımlayan sol eğilimli Code Pink (Pembe Kod) adlı uluslararası aktivist grubunun bir üyesinin protestosu sebebiyle oturuma birkaç kez kısa süreli olarak ara verildi.
 
Aynı aktivist grup bu hafta içinde Temsilciler Meclisi'nde yeni kurulan Çin Özel Komisyonu'nun ilk oturumunu da protesto etmişti.
 
23.3.2023

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама