Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

"Batı, Rusya için kazdığı kuyuya düştü"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ekonomisinin tamamen farklı bir nitelik kazandığını ve yeni modele göre kalkınmaya başladığını söyledi. Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'nin kongresinde konuşan Putin, Rus ekonomisinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Ülke ekonomisinin tamamen farklı bir nitelik kazanmakta ve yeni modele göre kalkınmaya başlamakta olduğunu kaydeden Putin, böyle bir dönemde Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'nin ve iş dünyasının aktif ve yapıcı tutumuna özellikle ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
 
Yaptırımlar nedeniyle Batılı pazarların Rusya'ya kapatılmasını telafi etmeyi başardıklarını anlatan Putin, dünyanın hızlı gelişen bölgelerindeki ülkelerle ticari temasları genişlettiklerinin altını çizdi.
 
Putin, 2022'de Rusya'nın dış ticaret hacminin yüzde 8.1 artarak 850 milyar dolara yükseldiğini, ihracatın yüzde 19.9 arttığını ve ithalatın yüzde 11.7 azaldığını belirtti.
 
Putin, ciddi dış baskı koşullarında ülkede kalmayı tercih ederek yatırım ve ticaret zincirlerini yeniden yapılandırmayı, iyi niyetli dış partnerlerle yeni işbirliği alanları açmayı başaran şirketlerin ülkeyi terk edip hasımlara tavsiye verenlerden daha akıllı olduğunun görüldüğünü vurguladı.
 
Enflasyona da değinen Rusya lideri, Mart 2023 sonu itibarıyla enflasyonun hedefledikleri yüzde 4 seviyesinin altında gerçekleşeceğinin altını çizdi. Putin, "Karşılaştırma için söylersek Rusya'da enflasyon, aralıksız olarak Rus ekonomisinin çöküşünü bekleyen Euro Bölgesi ülkelerinden daha düşük olacak" mesajı verdi.
 
Rusya Devlet Başkanı ayrıca, Ukrayna’da sürdürdüğü özel askeri operasyon nedeniyle Rusya karşıtı yaptırımlar uygulayan Batı ülkelerinin bu yaptırımlardan aslında kendilerinin etkilendiklerini belirtti. Rusya’dan çekilme kararı alan Batı şirketlerinin yerini yerel şirketlerin aldığını, bunun da Batı şirketlerinin Rusya’ya geri dönme olasılığını yok ettiğini söyleyen Putin, “Bu durum aklıma şu sözü getiriyor: kimsenin kuyusunu kazma çünkü içine kendin düşersin. Şu an (Batılı şirketler için) olan da tam olarak bu” dedi.
 
Putin, “Euro Bölgesi ülkeleri, Rusya ekonomisinin çökmesinin yakında olduğu konusunda herkesi ikna etmeye çalışıyorlar, halbuki onların enflasyonları Rusya’da olduğundan daha yüksek” değerlendirmesini yaptı ve ekledi: “Bununla ilgili olarak, ölümü hakkındaki dedikoduların hayli abartıldığını söyleyen ünlü Amerikalı yazarı (Mark Twain) anmak isterim. Zira bizim ekonomimiz hakkındaki dedikodular için de aynısı geçerli.”
 
Rusya Devlet Başkanı, Rus ekonomisinde beklenen çöküşün gerçekleşmemiş olmasına ilişkin ayrıca, “Gitmektense Rusya pazarında kalmayı seçen girişimciler, gidenlere göre daha akıllıca davranmış oldular” ifadelerini kullandı.
 
Putin, varlıklarını ülke dışında tutan ancak Rusya karşıtı yaptırımlar çerçevesinde varlıklarına el konulan Rus iş insanlarıyla ilgili olarak da, “Hep ‘orada (ülke dışında) daha güvenli’ lafını duyduk. Şimdi de aynısını mı düşünüyorlar?” diye sordu.
 
Putin daha sonra, “Hepimiz anlamalıyız ki varoluşumuzun temeli, ailelerimizin ve çocuklarımızın temeli Rusya’dadır” vurgusunu yaptı.
 
Kongrenin panel oturumunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Putin, Rusya'nın AB ülkelerinin bağımsız, egemen olmasını ve ulusal çıkarlarına uygun kararlar almasını istediğini belirtti. Ancak maalesef bunun kesinlikle böyle olmadığının altını çizdi.
 
Rusya'da 'hasım ülkeler' ifadesinin toplumsal bilinçte yer edindiğini söyleyen Putin, "Bu, mevcut gerçeklikleri tam yansıtmıyor. Hiç yansıtmadığı dahi söylenebilir, zira belirli sayıda ülkede hasım elitler ve hasım yöneticiler var" diye konuştu. Putin, Rusya'nın Batılı ülkelerde çok sayıda dostunun bulunduğunun altını çizdi.
 
Putin, Rusya'nın altın ve döviz rezervlerine yaptırım uygulanması halinde misilleme yapmak zorunda kalacakları mesajını gönderdi.
 
Putin, "Eğer iş dünyamıza, altın ve döviz rezervleri de dahil Rus varlıklarına yönelik kararlar alınırsa, yanlış ve hukuk dışı metotlar uygulanırsa, bu, hem temettü ödemeleri hem de onların hesaplara gönderilmesi de dahil uygun eylemleri gerçekleştirmemizi gerektirir" uyarısını yaptı. (Sputnik)

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама