Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

ABD'den Mir için bankalara gözdağı

ABD Hazinesi'nin yeni Rusya yaptırımları açıklamasının ayrıntıları medyaya yansıdı. Buna göre ABD, şimdilik  Mir ödeme sisteminin sahibi olan Rus kurumu Ulusal Ödeme Kartı Sistemine (NSPK) yaptırım uygulamadı, ancak "NSPK ile yeni anlaşmalar yapan veya mevcut anlaşmaları genişleten ABD dışı finans kurumlarının, Rusya'nın ABD'yi atlatma çabalarını destekleme riski taşıdığı"
konusunda uyardı.
 
Bu uyarı cümlesi Rus uzmanlar tarafından, "Yurt dışında Mir kart ile çalılan yabancı bankalara verilmiş gözdağı" olarak yorumlandı. 
 
ABD makamlarının açıklamasında, bu tür risklerin, "Mir ulusal ödeme sisteminin Rusya Federasyonu toprakları dışında kullanımının genişlemesi nedeniyle" ortaya çıktığı savunuldu.
 
Rusya vatandaşları tarafından kullanılan Mir kartları şu anda Türkiye, Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Güney Osetya ve Abhazya'da kabul ediliyor.
 
Önceki gelişmeler:
 
ABD Hazinesi, Mir ödeme sisteminin Rusya dışında kullanımına yönelik yaptırımların uygulanmasına izin verdi. ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), "Mir kart sistemi kullanılarak  Rusya Federasyonu'na karşı uygulanan yaptırımları aşma girişimlerine yanıt vermeye hazır olduğunu" açıkladı.
 
OFAC,  "Rusya'nın Ulusal Ödeme Kartı Sistemi (NSPK) ile anlaşma yapan finansal kuruluşların, yaptırımları delmeye yönelik eylemlerde bulunma riskiyle karşı karşıya olduklarını" duyurdu.
 
İngiliz Fnancial Times gazetesi, "ABD ve AB’nin, Rusya bankacılık sektörünün yasadışı finansman için potansiyel bir çıkış olarak kulanıldığı endişeleri nedeniyle, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmasını engellemesi için Türkiye üzerindeki baskıyı artırdığını” yazdı. Bu iddia üzerine Mir ödeme sistemleri Rusya'da bir açıklama yaptı ve kartın Türkiye'de çalışmaya devam ettiğini duyurdu.
 
Habere göre AB, endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir resmi heyet yollamaya hazırlanırken, ABD, Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir'e entegre olan Türk bankalarını yakın takibe aldı.
 
Habere göre Türkiye üzerindeki baskının nedeni, Batılı başkentlerin Rusya’ya karşı yeni önlemler almak yerine mevcut yaptırımların daha sıkı uygulanmasına odaklanması.
 
Bu politika değişimi, uygulanan ekonomik yaptırımların Rusya ekonomisine umulduğu kadar zarar vermemesiyle açıklanıyor. Ancak AB’de mevcut önlemlerdeki boşlukların kapatılmasının Kremlin'in finansman durumunu zora sokacağı düşüncesiyle Mir kartı takibe aldı.  Gazeteye konuşan iki Batılı kaynak, “Üçüncü ülke finans kurumlarının Mir ödeme ağıyla bağlantı kurmaması gerektiğine dair çok net bir mesaj göndereceğiz. Türkiye ana hedef. Açıkları kapatmamız gerekiyor” dedi.
 
Rusya Merkez Bankası'nın Visa ve Mastercard'a alternatif olarak geliştirdiği Mir ödeme sistemine Türkiye'nin en büyük beş bankasından Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank üye olmuştu.
 
Financial Times’a konuan Türk banka yetkilileri, "yaptırımlı bankalarla işlem yapmadıklarını, Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlara tam olarak uyduklarını” söylediler.
 
AB'nin finansal hizmetler komiseri Mairead McGuinness, yaptırımları güçlendirme çabalarının bir parçası olarak, önümüzdeki ay Türkiye'yi ziyaret etmeyi hedefliyor. 
 
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, geçen ay Türk iş dünyasını "Rusya'nın ülkenizi yaptırımlardan kaçmak için kullanma girişimleri" ve "yaptırım uygulanan Rusya kuruluşlarıyla iş yapmanın" riskleri konusunda uyardı.
 
Mir'den açıklama
 
Bu iddiaların ardından Mir sisteminin yönetim merkezinden RBC'ye verilen demeçte, "Mir kartlarının Türkiye'de normal şekilde çalıştığı" vurgulandı. Ancak Türkiye'deki bankaların, alt yaptırıma tabi bankaların kartlarından işlemleri reddedebilecekleri vurgulandı.
 
Mir kart operatörü Ulusal Ödeme Kartı Sisteminin (NSPK) temsilcisi, "Mir ödeme sistemi, yaptırımlar kapsamında Rus bankalarının kartlarıyla işlem yapmayı reddetme vakalarını not ediyor ve durumu izliyor” dedi.
 
Dünkü gelişmeler:
 
Bazı Rus turizm sitelerinde bugün yer alan, "ABD'nin baskısı üzerine Türkiye Mir kartlarının kabulünü kısıtladı. Türkiye'deki bankalar ve oteller, ABD Hazinesinin ülke yetkililerini Rusya'ya karşı yaptırımları ihlal etme uyarsının ardından Mir ödeme kartlarını reddetmeye başladı” haber üzerine Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) açıklama yaptı.  Mir ödeme sisteminin kartlarının Türkiye'deki Rus turistlerin ödemelerinde kabul edilmeye devam ettiği bildirildi.
 
Turizm sektörünün sitesi Tourdom'a göre, en az üç büyük otel zinciri Mir aracılığıyla yapılan ödemelerde sorun yaşadığını yazdı. Haberde bazı Türk bankalarının Mir kartı ile ödeme yapmaya son verdikleri de iddia edildi.
 
Bu haberin sosyal medyada yayılması üzerime ATOR İcra Direktörü Maya Lomidze, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Mir ödeme sisteminin kartlarının Türkiye’de kabul edilmeye devam ettiğini söyledi. Lomizde, "Sorun varsa genel değil, sadece noktasal niteliktedir" dedi. Lomidze, “Yaptırım kapsamında olmayan bankaların kartlarıyla yaşanan bir sorun yok. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mir kartının kabulünü yasaklama talimatı olduğuna dair de hiçbir kanıt yok" dedi.
 
ATOR Başkanı, Türk Merkez Bankası'nın talimatının yaptırıma maruz kalan bankaların kartlarıyla ilgili olabileceğini kabul etti. Lomidze, bugüne kadar Sberbank, VTB, Gazprombank ve diğerleri dahil olmak üzere bu kapsamda olan 22 banka olduğunu kaydetti.
 
15.9.2022
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама