Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

'Yaptırım olursa ilişkiler kopar'

Putin ile Biden, dün gece saat 23.35'te başayan ve 50 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı.  Kremlin'den yapılan açıklamada, "Putin, Biden'ı Batı'nın Ukrayna'daki durum için Rusya'ya yaptırım uygulama kararı almasının ilişkilerin kopmasıyla sonuçlanacağı konusunda uyardı" denildi.
 
Açıklamada, Putin'in ABD'li mevkidaşına güvenlik garantilerine ilişkin daha önce sunulan belgelerin temel prensiplerini açıkladığı belirtildi.
 
Görüşmenin yapıcı geçtiği ifade edilen açıklamada, ana gündemlerin ele alındığı ifade edildi.
 
Sputnik'in aktardığı açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile güvenlik garantilerine ilişkin görüşmelerin 13 Ocak'ta Viyana'da başlayacağı bilgisi paylaşıldı.
 
Bununla beraber açıklamada, "Rusya, güvenlik garantileri konusunda yasal anlamda bağlayıcı anlaşmalara ihtiyaç duyuyor" denildi.
 
Açıklamada, "Biden, Putin'e nükleer savaşın başlatılmaması gerektiğini, bunun kazananı olmayacağını tekraren söyledi" diye kaydedildi.
 
Biden'ın Rus lidere, ABD'nin güvenlik garantilerine ilişkin görüşmeler konusunda müttefikleriyle istişarede bulunacağını söylediği aktarılan açıklamada, "Güvenlik garantisi görüşmeleri 3 formatta; Cenevre (Rusya-ABD), Viyana (AGİT) ve Brüksel'de (NATO) gerçekleştirilecek" bilgisini verdi.
 
Beyaz Saray: Biden, diplomasiye olan desteğini ifade etti
 
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Biden'ın, görüşmede diplomasiye olan desteğini ifade ettiğini ve anlamlı ilerlemelerin yalnızca gerilimin düşürüldüğü bir ortamda mümkün olabileceğini söylediği aktarıldı.
 
Açıklamada, "Biden, Putin ile görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna'daki gerilimi azaltması konusunda ısrarcı oldu, Rusya'nın (Ukrayna'yı) işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin karşılık vereceğini belirtti" denildi.
 
Büyükelçi Antonov: Durum son derece tehlikeli
 
Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Durum son derece tehlikeli. Güvenliğimizi muhafaza etme konusundaki kararlılığımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Her şeyin bir sınırı var. Ortaklarımız, ülkemizin varlığını tehlikeye atan askeri-stratejik realiteler inşa etmeyi sürdürürse, biz de onlar için benzer zafiyetler yaratmak zorunda kalacağız" dedi.
 
Moskova'nın geri çekilmeye mahal olmayan bir noktaya geldiğini kaydeden Antonov, "NATO üye devletlerinin Ukrayna'yı askeri açıdan geliştirmesi Rusya için varoluşsal bir tehdittir" diye konuştu.
 
'Acil eylem gerekli'
 
"Avrupa'nın güvenliği yol ayrımında, olayların gidişatı Batılı ortakların esaslı bir diyaloğa hazır olmasına bağlı" vurgusunu yapan Antonov, şöyle devam etti: "Acil eylem gerekli. Eşit ve bölünmez güvenlik ilkesi yeniden tesis edilmeli. Bu, hiçbir devletin güvenliğini başkaları pahasına güçlendirme hakkına sahip olmadığı anlamına gelir. Siyasi irade ile bu, ciddi uzun vadeli ve yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantilerinin geliştirilmesi yoluyla başarılabilir."
 
ABD Başkanı Biden, önceki gün Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde Rus mevkidaşına Ukrayna'ya saldırmanın 'kabul edilemez olduğunu açık ve net şekilde söylediğini' ifade etti.
 
2021'in son gününde gazetecilerle bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, perşembe akşamı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le gerçekleştirdiği telefon görüşmesi hakkında konuştu.
Biden, yaptığı açıklamada, "Putin'e, yeni adımlar atması ve Ukrayna'ya girmesi halinde, bizim tarafımızdan ciddi yaptırımlar uygulanacağını, NATO'daki müttefiklerimizle Avrupa'daki varlığımızı artıracağımızı ve bunun ağır bir bedeli olacağını açık ve net şekilde belirttim" dedi.
 
"Rus birlikleri sınırda kalırsa, Rusya'ya yaptırım uygulanır mı?" sorusuna Biden, "Müzakerelerin detaylarını kamuoyu önünde konuşma niyetinde değilim. Ukrayna'ya giremeyeceğini açıkça belirttik. Altını çiziyorum, (Putin) Ukrayna'ya ilerleyemez" yanıtını verdi.
 
Biden, 10 Ocak'ta Rusya ve ABD heyetleri arasında yapılacak güvenlik garantileri müzakerelerinde tarafların endişelerini istişare edeceğini ve müzakerelerde her zaman ilerleme kaydedilmesini beklediğini kaydetti.
 
31.12.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама