Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Almanya'da Kuzey Akım 2 çatlağı

“Almanya’da Kuzey Akım 2 hattı konusundaki görüş ayrılıkları, çiçeği burnunda koalisyon hükümetinde derin çatlağa yol açabilir.” Bu yorum Alman Das Erste televizyon kanalına atfen Rus basınında geniş yer aldı. Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının, Almanya’da yeni hükümet için önemli bir sınav niteliğinde olacağına işaret edilen analizde, koalisyon ortağı Yeşiller'in boru hattına karşı olduğu, Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP)  ise projeyi desteklediği hatırlatıldı.
 
Rusya karşıtı tutumu ile bilinen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Rusya-Almanya ilişkilerinde denge arayışı nedeniyle zor duruma düştüğü yorumu yapılan programda, Ukrayna sorunundan dolayı dış politikada değişikliğe gidilmesi yönünde beklenti olduğu, ancak hükümetin bu konuda tutucu davrandığı değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Almanya Uluslararası İlişkiler Konseyi uzmanı Stefan Meister, Başbakan Olaf Scholz’un AB zirvesinde Kuzey Akım 2’nin "özel sektör projesi" olduğunu açıklamasının hükümette ayrılığa yol açabileceğini öngördü.
 
Olaf Scholz, "Kuzey Akım 2, bir özel sektör projesidir. Avrupa Enerji Yasası çerçevesinde ruhsat konusundaki karar, Alman makamları tarafından verilecektir" ifadelerini kullanmıştı. Bunun, projeyi siyasileştirmeden Rusya ile dengeli ilişkiler izleme adımı olduğu yorumları yapılmıştı. 
 
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un, "Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'yı Kuzey Akım 2 üzerinden cezalandırma hedefi" olarak yorumlanan sert tutumuna karşın, liderler arasında olduğu Yeşiller Partisi'nin dış politika uzmanı Omid Nouripour  "Almanya’nın hala Rusya ile diyalogdan yana olduğunu, çünkü başka bir seçeneği bulunmadığını" savundu.
 
Sosyal demokratların sözcüsü Nils Schmid, Kuzey Akım 2’nin Rusya’ya yönelik yaptırımların parçası olabileceğini belirtti. 
 
Uzmanlar, Rusya ile Ukrayna arasında olası bir askeri çatışma yaşanması halinde Kuzey Akım 2’yi hayata geçirmenin imkansız olacağı görüşünü dile getiriyor.
 
Avrupa basınında geçen hafta yer alan bazı yorumlarda, "Yeni Alman koalisyon hükümetinin balayı dönemi resmen sona ermiş olabilir. Şansölye Yardımcısı (Yeşiller Partisi liderlerinden) Robert Habeck, Rusya'ya yönelik yaptırımların bir parçası olarak tartışmalı Kuzey Akım 2 gaz boru hattını bloke etmekle tehdit ederek, projeyle ilgili koalisyon içindeki gerilimleri ortaya çıkardı" denilmişti.
 
Euroaktive'deki analizde, "Tartışmalı boru hattı Ukrayna'yı bypass ediyor ve Gazprom'a en büyük AB müşterisi olan Almanya'ya doğrudan bir hat daha vererek, gazın jeopolitik bir silah olarak kullanılmasıyla ilgili endişeleri artırıyor" denildi.
 
19 Aralık'ta bir röportajda Başbakan Yardımcısı Habeck'in, "Jeopolitik açıdan bakıldığında, boru hattı bir hatadır" demesi, Alman hükümetindeki Yeşiller ile sosyal demokratlar (SPD) arasındaki çatlakları ortaya çıkarmıştı.
 
Yeni Almanya şansölyesi Başbakan Olaf Scholz, Kuzey Akım 2'ye hala son onayn verilmemesi konusunda, “Almanya'da konuyla ilgili resmi kurum, tamamen siyasetten bağımsız olarak bu konuda karar verecek. Ukrayna'nın sınırlarını güvence altına almak için olası bir eylem ise farklı bir konu" demişti.
 
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Ukrayna'ya Rusya'nın askeri müdahale edebileceği iddiaları sonrası, "Daha fazla tırmanma durumunda bu boru hattının Almanya'da doğal gaz şebekesine bağlanamayacağı açıktır" diye yorum yapmıştı.
 
Başbakan Yardımcısı Habeck de DW'ye demecinde, “Herhangi bir yeni askeri harekat ciddi sonuçlar doğurur. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik yeni bir ihlali olursa boru hattını bloke etme seçeneği masada olur" dedi.
 
Scholz 8 Aralık'ta resmi olarak şansölye olarak atandıktan sonra, koalisyonda ilk derin krizin Kuzey Akım 2 yüzünden patlek verebileceği iddia ediliyor.
 
Almanya, kullandığı gazın yaklaşık yüzde 25'ini Rusya'dan satın alıyor.
 
27.12.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама