Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Güney Kıbrıs'a para akışı üçe katlandı

Rusya ve Güney Kıbrıs arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının yenilenmesine ve vergilerin arttırılmasına rağmen, bu ülkeye Rus sermaye akışı hızlanmaya devam ediyor. Rusya, temettü ve faiz ödemelerinde stopaj vergisinin yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkarılmasını Rumlara kabul ettirmiş, anlaşma 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girmişti. 
 
Anlaşmanın, 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceğini yazan gazete
 
Rusya Federal Vergi Servisi verilerine göre, 2021’in ilk dokuz ayında Rusya’daki tüzel kişilerin Güney Kıbrıs’a yaptıkları para transferi 311,4 milyar ruble (4,16 milyar dolar) oldu.
 
Geçen senenin aynı döneminde bu rakam 102,6 milyar rubleydi. 
 
Rusya Merkez Bankası verilerine göre ise Rusya’dan doğrudan yatırım olarak Güney Kıbrıs’a giden sermaye miktarı 1 Nisan itibarıyla 168,24 milyar dolar. Bu rakam Güney Kıbrıs GSYH’sinden yedi kat fazla.
 
Moskova’nın offshore’la mücadele önlemlerine rağmen, son yedi yılda Güney Kıbrıs’taki Rus sermayesi yedi kat arttı.
 
Rusya'nın zenginleri ülke içindeki yüzde 15'lik  gelir vergisinden kaçmak için paralarını Güney Kıbrıs'a getirip çifte vergilendirmeden kaçınma anlaşmasına sığınarak burada yüzde 2 ile 5 arasında bir vergi ödüyordu.  Putin’in talimatıyla, ülke vatandaşlarının şirket gelirlerinden elde edip yurt dışına çıkardıkları kar payları üzerinden yüzde 15 vergi alınması kararlaştırılmıştı.
 
Ocak-Eylül 2021 döneminde Rusya’dan toplam sermaye çıkışı ise yüzde 48 artışla 59 milyar dolara yükseldi.
 
Geçen eylül ayında, TürkRus.Com gelişmeleri "Rusya Güney Kıbrıs'ı vergiye mecbur etti" başlığıyla şöyle aktarmıştı:
 
Rusya ve Güney Kıbrıs, Moskova'nın offshore'lara savaş açma kararının ardından, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını yeniledi. Anlaşmayla birlikte sermaye gelir vergisi oranı yüzde 2-5'lik dilimden yüzde 15'e yükseltilmiş oldu. Rusya diğer off-shore ülkelerine de benzer bir teklif götürmek niyetinde. Ancak uzmanlar uygulamanın Rusya'ya yabancı yatırımları azaltacağı uyarısında bulundu.
 
Rusya’da Başkan Putin’in talimatıyla, ülke vatandaşlarının şirket gelirlerinden elde edip yurt dışına çıkardıkları kar payları üzerinden yüzde 15 vergi alınması talebi, offsore cenneti Güney Kıbrıs’ta rahatsızlık yaratmıştı. Bunun üzerine taraflar anlaşmanın şartlarının gözden geçirilmesi için görüşmelere başlamıştı. Ancak bir sonuca varılamayınca, Rusya anlaşmadan tümüyle çıkma kararı almıştı.
 
Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki yeni anlaşmanın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un adaya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalandı.
 
Rusya'nın zenginleri ülke içindeki yüzde 15'lik  gelir vergisinden kaçmak için paralarını Güney Kıbrıs'a getirip çifte vergilendirmeden kaçınma anlaşmasına sığınarak burada yüzde 2 ile 5 arasında bir vergi ödüyordu. 
 
Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2018-2019 yıllarında Rusya'dan Güney Kıbrıs'a getirilen sermaye miktarı 3,3 trilyon ruble (43,2 milyar dolar).
 
Konuyla ilgili gelişmeler TürkRus.Com'a daha önce şu haberle yansımıştı:
 
Moskova’dan Kıbrıs Rum kesiminin “vergi cenneti” unvanına büyük darbe vuracak karar: SSCB yıllarından kalan, uzun yıllar Kıbrıs Rum kesimini Rusya’daki büyük sermayenin sığınağı haline getiren çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını Moskova terk etme kararı aldı. 
 
Rusya Maliye Bakanlığı, Rum tarafı ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine bu kararı aldı.
 
Merkez Bankasi verilerine göre sadece 2019 yılında Rusya vatandaşları Güney Kıbrıs'a 14,5 milyar dolar yatırmış, 8,1 milyar dolarlık da doğrudan yatırım yapmıştı. Güney Kıbısı'ın Rusya’dan son 10 yılda 273 milyar dolar  sermaye çektiği hesaplanıyor.
 
Rusya’da Başkan Putin’in talimatıyla, ülke vatandaşlarının şirket gelirlerinden elde edip yurt dışına çıkardıkları kar payları üzerinden yüzde 15 vergi alınması talebi, offsore cenneti Güney Kıbrıs’ta rahatsızlık yaratmıştı. Bunun üzerine taraflar anlaşmanın şartlarının gözden geçirilmesi için görüşmelere başlamıştı. Ancak bir sonuca varılamayınca, Rusya anlaşmadan tümüyle çıkma kararı aldı. 
 
Geçen hafta iki ülke devlet başkanlarının yaptığı telefon görüşmesini Filelelfteros gazetesi “Putin’den Anastasiadis’e Hayır- Rusya Devlet Başkanı İki Ülke Arasındaki Vergi Anlaşmasındaki Değişiklikte Israrcı” diye manşetten vermişti. Haberde, Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yeni bir döneme gireceğini çünkü Rusya’nın iki ülke arasındaki Çifte Vergilendirme Anlaşmasında değişiklik yapılması konusundaki kararın kesin olduğunu yazdı.
 
Βu kararın değişmesi veya en azından vergilendirmeyle ilgili bazı istisnalarda bulunulmasına ilişkin son çabanın telefon görüşmesinde ele alındığını kaydeden gazete, Putin’in Anastasiadis’e, bunun Rusya Federasyonundaki ekonomik verilerin iyileşmesi hedefiyle, siyasi bir karar teşkil ettiğini söylediğini iletti.
 
Gazete, Rusya ve Rus teknokratlar  bazı istisnaları kabul etse de, bunların önemsiz olarak addedildiklerini çünkü bunların az sayıda şirketi etkilediğini ifade etmişti. Gazete, revize edilmiş anlaşmanın, resmi olarak da kabul edilmesi halinde, Sergey Lavrov’un Güney Kıbrıs’a geleceği önümüzdeki Eylül ayında imzalanmasının beklendiğini eklemişti. Ancak şu anki durum, Rus tarafının yeni bir anlaşmaya yanaşmayacağı yönünde.
 
 
23.11.2021
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама