Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin perde arkasını anlattı: "Aynı dilde konuştuğumuzu düşünüyorum"

ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile kişisel ilişkilere ilişkin bazı soruları değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Putin, mevcut ABD liderinin yapıcı ve deneyimli bir kişi olduğunu kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsviçre'nin Cenevre kentinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD’li mevkidaşından Beyaz Saray'a davet alıp almadığı sorusuna, "Misafirliğe çağrılmadım, çünkü bu tür görüşmeler için şartların olgunlaşması lazım" yanıtını verdi.

Sputnik'in haberine göre Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak eğer bana, Biden'in nasıl bir muhatap ve partner olduğunu sorarsanız onun çok yapıcı, çok deneyimli bir insan olduğunu söyleyebilirim, bu hemen fark ediliyor. Biraz ailesini anlattı, annesinin kendisine neler söylediklerini. Bunun işe doğrudan bir dahli olmasa da yine de onun ahlaki değerlerinin niteliğini sergiliyor. Genel olarak aynı dilde konuştuğumuzu düşünüyorum."

Biden'in, bir gazetecinin 'Putin'in katil olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusuna olumlu yanıt vermesinin hatırlatılması üzerine Rusya lideri, "ABD liderinin benim için daha önce kullandığı sert ifadelere gelince; ne söyleyebilirim ki, hepimiz bu açıklamaları biliyoruz. Bunun üzerine Başkan Biden beni aradı, konuştuk, yaptığı açıklama beni tatmin etti, görüşmemizi önerdi. Bu onun girişimi ve biz görüştük" ifadelerini kullandı.

Öte yandan 'kırmızı çizgiler' ile ilgili soruyu yanıtlayan Putin, görüşmede bu kadar 'ileriye gitmediklerini' belirterek, "Kırmızı çizgilerle ilgili daha önce çok kez konuştum. Bu anlayış, işbirliğinin temel alanlarındaki müzakere süreçleri sırasında doğuyor. Birbirini korkutmanın hiçbir anlamı yok. İnsanlar, görüşmek ve ilişkileri düzeltmek için bir araya geldiğinde asla böyle bir şey yapılmaz, aksi takdirde görüşmeye gerek yok" dedi.

Zirvede, Rusya ve ABD dışişleri bakanlıklarının, diplomasi alanındaki tüm işbirliği konularıyla ilgili istişareler başlatacakları yönünde anlaşmaya varıldığına dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı, "Konuşulacak çok şey var, birçok sorun birikti. ABD dahil her iki tarafın çözüm arama niyetinde olduğunu gördüm" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ayrıca ABD medyasının, kendisini hedef alan saldırılarını değerlendirdi. Putin, "Çarpıtmalara, sırlara ve aksine bir takım saldırılara gelince, bunlar günümüz uluslararası ilişkilerde bir uygulama haline geldi. Bu konuda hiçbir şey yapamayız. Buna alıştım artık. Hepimiz onlarca yıldır bununla yaşıyoruz" yorumunu yaptı.

Dünkü gelişmeler:

Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, her iki tarafın da ikili ilişkilerin dibe vurduğunu kabul ettiği bir dönemde İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi.  Putin, ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı ilk yüz yüze zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra gerçekleşen zirvenin ardından Rus lider Putin'in açıklamalarını Sputnik aktardı:  

* Görüşmeler yapıcıydı. Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı.

* Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden'la mutabakat sağladık

* Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.

* Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. 

* İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak. 

* Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.

* Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya'ya gelen Navalnıy'ın tutuklanmak istediğinden eminim.

* (Biden'ın 'katil' nitelemesi hakkında) ABD'de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan'da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler.

* ABD'nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD'nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor.     

* Rusya, ABD sınırları yakınında tatbikat yapmıyor ancak şu anda ABD Rusya sınırları yakınında bunu yapıyor. Dolayısıyla, bu konuda ABD tarafının değil Rus tarafının endişeleri olmalı.

* Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hala daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil.  CIA'in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum.

* Biden beni ABD'ye, ben de onu Rusya'ya davet etmedim. 

* ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor. 

*  Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik bir biçimde yapılacak. Bu diyalog ile gelecekteki silah kontrolü ve riski azaltma önlemlerinin temelini atmayı amaçlıyoruz.

* Bence Biden'la genel olarak aynı dili konuştuk ancak bu, birbirimizin ruhuna, gözlerine bakmak ve ebedi sevgi ve dostluk yemini etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor.

Biden'ın açıklamaları

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile zirve sonrası açıklama yaptı:

Biden'ın açıklamasından satır başları şöyle:

- Putin’e benim ajandamın Rusya’ya ya da başka bir ülkeye karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim.

- İnsan hakları konusu her zaman masada olacak.

- Rusya ile anlaşma sağlama konusunda net bir temel oluşturduk.

- ABD, kendisinin ve müttefiklerinin hayati çıkarlarına zarar verecek tüm eylemlere yanıt verecektir. Putin de yanıt vereceğimin farkında.

- Putin ile yeni ve karmaşık silahların yayılmasını önlemek için bir stratejik istikrar diyalog mekanizması kurma konusunda mutabık kaldık.

- Rusya'nın eylemleri, kendi küresel duruşuna zarar veriyor.

- Putin’e demokratik egemenliğimizi ihlal edecek ya da demokratik seçimlerimizin düzenini bozacak girişimleri hoş görmeyeceğimizi söyledim. 

- Rusya, uluslararası normlara uyduğu sürece birlikte iş yapmamızda problem yok.

- Putin'e ABD'nin siber güvenlik konusunda önemli bir kabiliyete sahip olduğunu gösterdim.

- Zaman, yeni bir Soğuk Savaş zamanı değil.

- Putin'e baktım ve dedim ki, petrol boru hattınızı fidye yazılımı ele geçirseydi nasıl hissederdiniz? Bu yıkıcı olurdu.

- Rusya ile ikili ilişkileri önemli ölçüde geliştirme konusunda özgün bir bakış açısının var olduğuna inanıyorum.

Ortak bildiri yayınlandı

Kremlin, Cenevre'de gerçekleşen Putin ve Biden arasındaki görüşmenin ardından üzerinde uzlaşıya varılan ortak bildiriyi yayımladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın ortak bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

"Biz, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden olarak, şunları not ediyoruz: Rusya ve ABD, gerilim zamanlarında bile stratejik alanda öngörülebilirliğin sağlanması, silahlı çatışma ve nükleer savaş tehdidi ile ilgili risklerin azaltılması ile ilgili ortak hedeflerin uygulanmasında ilerleme sağlayabildiklerini ortaya koydu.

Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) bu yakınlarda uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazanan olmayacağı ve böyle bir savaşın asla başlatılmaması gerektiği ilkesine bağlılığımızı teyit ediyoruz.

Rusya ve ABD, bu amaçlara ulaşmak için en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik olacak. Bu diyalog vasıtasıyla gelecekteki silah kontrolünün ve riskleri azaltma önlemlerinin temelini oluşturmayı amaçlıyoruz."

Önceki gelişmeler:

Görüşmenin iki lider ve dışişleri bakanlarının katıldığı ilk bölümün 2 saat sürdüğü bildirildi. Kapalı kapılar ardında yapılan gçrüşmenin ardından liderler akşam ayrı ayrı basın toplantısı yapacak.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Kasım 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra bir kez daha ABD-Rusya zirvesi düzenleniyor. 

Putin ve Biden, TSİ 13.25 sularında, zirvenin yapılacağı Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasına geldi.

Görüşme öncesi kısa açıklama yapan Putin, Biden’e şahsen görüşme girişimi için teşekkür etti.

Rusya ile ABD liderleri arasında Cenevre’de gerçekleşen görüşmenin ilk bölümü sona erdi. Programda süresi 1 saat 15 dakika olarak belirlenen bu bölüm, iki saate yakın sürdü. Söz konusu bölümde Putin ile Biden’a, Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ve Antony Blinken, ayrıca çevirmenler katıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Sputnik haber ajansına demecinde, Cenevre’de Putin ile Biden’ın sadece dışişleri bakanları ve çevirmenlerin eşliğinde yaptıkları ‘dar formattaki’ görüşmelere devam ettiklerini söyledi.

Beyaz Saray, Putin ile Biden arasındaki görüşmenin genişletilmiş formattaki ikinci bölümünün sona erdiğini duyurdu.

İkinci bölümün TSİ 18:05'te sona erdiğini belirten Beyaz Saray'a göre iki lider arasındaki görüşme toplam üç buçuk saat sürdü.

Beyaz Saray, Putin ve Biden'ın planlandığı gibi iki değil, bir genişletilmiş toplantı yaptığının altını çizdi.

Sputnik'in haberine göre, zirvenin 4 saat sürmesi ve görüşmenin ardından Putin'in TSİ 18.45'te, Biden'ın ise TSİ 20.00'de ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.


Önceki gelişmeler:

Tüm dünyanın merakla beklediği zirve başladı. İlişkilerinin "Soğuk Savaş" yıllarını bile aratacak kadar dibe vurduğu dönemde, Rusya ve ABD devlet başkanları bugün Cenevre'de buluştu. Bu, Biden'ın başkan seçilmesinden sonra Putin ile ilk başbaşa görümesi olacak. Görüşmenin "yeni bir dönem" başlatmasını bekleyenler pek az, ancak hiç değilse "daha da kötüye gidişin frenlenmesi" umudu güncel...


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme Cenevre’de  La Grande Villa’da başladı.

Gelişmeleri izliyoruz.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rusya ve ABD liderleri arasında gerçekleştirilecek ilk görüşmeyle ilgili bilgiler verdi.
 
Sputnik'in haberine göre Uşakov, “Bu villa Cenevre ve federal yönetim tarafından aktif şekilde kullanılıyor. Göl kenarında çok güzel bir yer, görüşmeler için iyi koşullar mevcut. Devlet başkanımızın basın toplantısı için bir alan da kuruldu” ifadelerini kullandı.

Putin ilk olarak İsviçre lideri, daha sonra da Biden ile görüşecek. Geleneksel fotoğraf çekimi ve ev sahibi tarafının bir giriş konuşması yapması ardından, liderler kütüphaneye geçecek.

Görüşmeler üç bölümden oluşacak. İlk önce dar, sonra genişletilmiş formatta görüşülecek, sonra da tarafların her biri ayrı olarak basın toplantısı gerçekleştirecek.
İlk bölümde Putin’e Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Biden’a da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken eşlik edecek.

Uşakov, “Dar formattaki görüşmelere Lavrov ve tercümanlar katılacak. Genişletilmiş formattaki görüşmelerde ise heyet üyelerinin yanı sıra sadece not tutan kişiler olacak. Liderler bir kenara geçip gerçek anlamda baş başa görüşmek istiyorlar mı bilmiyorum, bu kendilerine bağlı” ifadelerini kullandı.

Uşakov ve Lavrov’un yanı sıra Rus heyette Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov olacak. Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak ve Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de davet edildi. Bu durum Putin ve Biden’ın Ukrayna ve Ortadoğu’daki durumu görüşebileceği ihtimalini gösteriyor. Uşakov, liderlerin Belarus ve Aleksey Navalnıy’a değinmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti.

Uşakov, görüşmede ele alınacak konular arasında stratejik istikrar, bilgi güvenliği, siber suçlarla mücadele, ekonomi alanında işbirliği, iklim, Arktika ve koronavirüsü saydı. Liderlerin gündeminde ayrıca ikili ilişkilerin durumu ve gelişimine ilişkin olasılıklar, özellikle de ‘çözüme kavuşturulmamış belli başlı konular’ olacak.

Uşakov, “Bölgesel sorunlar da ‘tatlı olarak’ alınacak. Bunlar arasında Ortadoğu, Suriye, Libya, İran nükleer programı ile ilgili durum, Afganistan, Kore yarımadası ve Dağlık Karabağ’da istikrar konuları yer alıyor. Elbette Ukrayna da… Liderler ayrıca kendilerinin arzu ettiği herhangi bir konuyu ele alabilir” dedi.

Zirvenin gündemi üzerinde anlaşmalarının kolay olmadığını, görüşmenin neticesinde birtakım belge veya belgelerin imzalanması olasılığı hakkında bir karara varılmadığını belirten Uşakov, “Bununla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan meslektaşlarımız görüşüyor” dedi.

Görüşmelerin ardından Putin, İsviçre lideri ile bir araya gelecek ve sonra da uçakla Rusya’ya hareket edecek.

16.5.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама