Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

ABD'de petrol borularına siber saldırı: "Rus hacker grubu hedefte"

ABD yönetimi ülkedeki en büyük yakıt boru hattı sisteminin iki gün önce siber saldırıya uğradığının fark edilmesinin ardından işlevini kaybetmesi sonucunda pazar günü bölgesel acil durum ilan etti. CNN ve NBC News kendi kaynaklarına dayanarak, saldırının arkasında, Rus bilgisayar korsanlarının oluşturduğu "DarkSide" grubunun olabileceği iddiasını ortaya attı. Başkan Biden ise bu yönde bilgi olmadığını aöıkladı. 
 
Colonial Pipeline Company, 50 milyon tüketiciye hizmet veren 8 bin 850 kilometrelik boru hattı aracılığıyla Teksas Körfezi'nden ülkenin doğu kıyısına yakıtı gönderiyor ve 50 milyon tüketicinin ihtiyacını görüyordu.
 
Şirketten yapılan açıklamada fidye yazılımı olan ransomware virüsünün kullanıldığı ve sistemsel verilerin yeniden çalışabilmesi için para talep edildiği belirtildi.
 
Euronews'in haberine göre, Ulaşım Bakanlığından yapılan acil durum bildirisinde amacın benzin, motorin, jet yakıtı ve diğer rafine edilmiş petrol ürünlerinin derhal taşınması ihtiyacını karşılayarak gerekli rahatlamayı sağlamak olduğu kaydedildi.
 
Buna göre yüksek miktarda yanıcı ve tehlikeli yakıt otobanlar kullanılarak Alabama, Arkansas, Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, Kuzey Carolina, Pennsylvania, Güney Carolina, Tennessee, Teksas ve Virginia gibi durumdan kötü etkilenen eyaletlere taşınabilecek.
 
Bu eylem planı ile ayrıca özel şirketlere ait ticari araçlar da bu acil durum kullanılacak.
 
Colonial'ın depoları Georgia eyaletinin güneyinde yer alıyor ve ABD'deki en yüksek hacimli boru hattının işletmecisi konumunda. Günde 2,5 milyon varil benzin, dizel ve jet yakıtı transfer edilmesini sağlayan şirketin durum güvenli hale gelmeden sistemlerini çalıştırmayacağı belirtiliyor.
 
Yaşanan gelişmeler sonrası Pazartesi günü petrol fiyatları yüzde 1'lik artış yaşadı.
 
Başkan Joe Biden göreve geldiğinden bu yana ABD yoğun bir siber saldırı altında. Kısa süre önce de önce güneş panelleri sistemleri hacklenmiş ardından da binlerce federal kurum ve özel sektör bilgisayarının bağlı bulunduğu ağlara virüs bulaştırılmıştı. Bu saldırılar için Rusya sorumlu tutulmuş ve karşılık verileceği duyurulmuştu.
 
İlk haberlerde, bou ru hattı saldırılarının ise Çin'den geldiği öne sürülüyordu. Daha sonra CNN ve NBC News, saldırıda Rus bilgisayar korsanlarının "DarkSide" grubunun parmağı olabileceği iddiasını öne çıkardı.
 
CNN, bu grubu "Rusya kökenli" olarak adlandırırken, ABD yönetimindeki eski bir siber güvenlik yetkilisi, TV kanalına, grubun genellikle Rusya dışındaki ülkelerdeki hedeflere saldırdığını söyledi.
 
NBC kaynakları, DarkSide'ın nispeten yeni bir grup olduğunu, ancak üyelerinin zorbalığa "sofistike bir yaklaşım" uyguladığını belirtti. Aynı zamanda kanalın muhataplarına göre bazı işaretlere göre Rus yetkililerin hacker grubunun arkasında olmadığı söylenebilir.
 
Biden'den açıklama
 
ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin ana akaryakıt boru hattı işletmecisi Colonial Pipeline'a düzenlenen siber saldırının organizatörlerinin Rusya'da bulunuyor olabileceğini fakat Rusya devletinin saldırıda dahli olduğu yönünde hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.
 
Sputnik'in haberine göre Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ana akaryakıt boru hattı işletmecisi Colonial Pipeline'a düzenlenen siber saldırıya ilişkin açıklamada bulundu.
 
FBI ve ABD Adalet Bakanlığı'nın, Colonial Pipeline şirketine saldırı düzenleyenlerin faaliyetini bozmak ve virüs yardımıyla fidye isteyen suçluları mahkemeye taşımak için çabalarda bulunduğunu söyleyen Biden, "Bunun, suç olduğu ortada" ifadelerini kullandı.
 
Biden, ekonomiyi destekleme planının, diğer şeylerin yanı sıra kritik öneme sahip altyapının siber güvenliğini güçlendirmeye yönelik yatırımları da içerdiğini kaydetti.
 
Saldırının ardında Rusya'nın olup olmadığı yönündeki söylentileri değerlendiren ABD lideri, "Başkan Putin ile görüşeceğim. Henüz istihbarat çalışanlarımızdan, Rusya'nın bu saldırıda yer aldığı yönünde bir bilgi gelmedi. Gerçi fidye yazılımı ile hareket edenlerin Rusya'da bulunduğu yönünde bilgi var. Rusya'nın bununla başa çıkmak için bir kısım sorumlulukları var" diye konuştu.
 
10.5.2021
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама