Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
DÜNYA HABERLERİ

Kovid-19 aşısı olur musunuz?

Yapılan son bir anket çalışmasına göre, Rusya şehirlerinde yaşayanların yaklaşık yüzde 60’ı Kovid-19 aşısı vurunmaya isteksiz. Sibirya ve Ural bölgelerinde yaşayanlar, Moskova ve St.Petersburg sakinlerine göre çok daha yüksek “aşı yaptırma” arzusu ortaya koydu. RBC’nın haberine göre, genel olarak büyük şehirlerde yaşayanlar arasında aşı muhaliflerinin payı çok daha yüksek.

 
Superjob insan kaynakları servisi tarafından yapılan ankete göre, Krasnoyarsk, Novosibirsk, Perm, Yekaterinburg ve Samara’da yaşayanların yarısından fazlası aşı yaptırmak istiyor. 
 
Aşıya olumlu bakanlar bunun nedenlerini, “korkusuz çalışmak ve hayatı dolu dolu yaşamak, hastalanmamak veya karantinaya girmemek” istekleriyle açıklıyorlar. Bu kişiler, aşılamanın tüm risklere rağmen, tehlikeli bir enfeksiyondan korunmanın tek yolu olduğunu düşünüyor.
 
Ancak nüfusu bir milyondan fazla olan Rusya’nın en büyük 10 şehrin sakinleri ise, genellikle aşıya olumsuz bakıyor. Çelyabinsk ve Omsk'ta, katılımcıların% 51'i, Volgograd'da % 52, Voronej'de % 55, Nijni Novgorod ve Ufa'da i% 56, Rostov-on-Don'da % 58, Kazan'da % 60’lık kitle aşı olmayı planlamıyor.

 
Moskova ve St. Petersburg  ise en fazla “aşı karşıtına” sahip şehirler. 
 
Başkentte ankete katılanların % 64'ü aşı olmak istemiyor. “Muhtemelen hayır” diyenler % 30, "kesinlikle hayır” diyenler  % 34 oranında.
 
İkinci büyük şehir St. Petersburg'da toplamda % 65 aşı karşıtı var.  “Büyük olasılıkla hayır”  diyenler % 33 iken, "kesinlikle hayır” diyenler  % 32.
 
Superjob anketi 15-31 Ekim tarihleri arasında 1500 katılımcı ile gerçekleştirdi. 
 
Ekim ayının başlarında iktidar partisi Birleşik Rusya’nın medyaya sızan bir raporunda, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı ankete göre Rusların yalnızca % 23'ü koronavirüse karşı aşı olmaya hazır olduğunu göstermişti.
 
Yine RBC’nın haberine göre, doktorların bir hizmet örgütünün görüştüğü Rus doktorların çoğu, Sputnik V koronavirüs aşısını yaptırmak istemedi. Araştırmaya katılan 3 binden fazla katılımcının % 52'si bu soruya olumsuz yanıt verdi . % 24,5’lik kitle aşıya hazır olduğunu söyledi.

Diğer yandan Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasya Rakova, Moskova‘da koronavirüs aşısı Sputnik V’nin toplu olarak uygulanmasına gelecek ay başlanacağı bilgisini verdi. Rakova, isteyen herkesin aşı olabilmesi için altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetmişti.
 
Sputnik'in aktardığı habere göre, Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasya Rakova, Rossiya-24 kanalına verdiği bir röportajda, "Endüstrimiz aşıyı üretirken biz de zaman kaybetmeden koronavirüs aşısı için şehir çapında çok sayıda aşılama kabinleri oluşturuyoruz. Aşının önümüzdeki ay halka arz olmasını planlıyoruz, aşı isteyen tüm Moskovalılara uygulanmaya başlayacak "dedi.
 
Şu an için bu aşıyı herkese uygulayabilecek kapasiteye sahip olmadıklarını aktaran Rakova, aşının öncelikle ana risk grupları olarak değerlendirilen öğretmen ve doktor olmak üzere 2 bin 500 kişiye uygulandığını söyledi.
 
Moskova’da Sputnik V aşısının onay sonrası klinik araştırmalarına 40 bin kişinin katılmakta olduğunu ve halihazırda bu kişilerin yarısından fazlasının aşılandığını söyleyen Rakova, aşılananlarda herhangi bir yan etki gözlenmediğini de sözlerine ekledi.
 
Daha önce Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin koronavirüse karşı kitlesel aşılamanın bu yıl kasım-aralık ayları sonunda başkentte başlayabileceğini söylemişti.
 
Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin ise geçtiğimiz perşembe günü bir basın toplantısında ülke genelinde toplu aşılanmanın yıl sonunda başlamasını umut ettiğini dile getirmişti.
 
Rusya’nın koronavirüs aşıları
 
Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen ilk Rus aşısı Sputnik V’nin tescil sonrası araştırmaları 40 bin kişinin katılımıyla Moskova'da gerçekleşiyor. Araştırmalar, katılanların dörtte birine plasebo şeklinde, aşı yerine etkisiz bir ilaç verilerek devam ediyor.
 
Vektor Bilim Merkezi‘nin geliştirdiği ikinci Rus aşısı Epivakkorona ise 14 Ekim'de tescillendi. Kasım ayında başlayacak olan ilacın kayıt sonrası çalışmalarına, Rusya'nın farklı bölgelerinden 40 bin kişi de katılacak ve ayrı olarak 60 yaşın üzerindeki 150 gönüllü üzerinde test edilecek.
 
Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Çumakov Federal İmmünobiyolojik İlaçlar Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin üçüncü koronavirüs aşısı için 300 gönüllünün katıldığı klinik çalışmalar sürüyor. Bu aşı diğer Rus aşılarından farklı olarak virion, yani yapısı tam bir virüs partikülü içeriyor. Aşının yıl sonuna kadar patentini alması bekleniyor.

8.11.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама