Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Putin'in partisi yüzde 48 oy aldı

Rusya Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Ella Pamfilova, Rusya'da yapılan ara seçimlerin kesin olmayan sonuçlarını açıkladı. İlk sonuçlara göre seçimleri Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kurucuları arasında bulunduğu iktidardaki Birleşik Rusya Partisi kazandı. Rusya Komünist Partisi sonuçlara itiraz edeceklerini duyurdu.

Saint Petersburg ve Kabardino-Balkariya hariç olmak üzere Rusya'nın 83 biriminde yapılan ara seçimlerde halkın oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra gece saatlerine kadar süren sayım işleri bugün de devam ediyor. Kesin olmayan sonuçlara göre seçimleri Birleşik Rusya Partisi kazandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kurucuları arasında bulunduğu parti, seçimlerin yapıldığı hemen hemen tüm bölgelerde zafer ilan etti. Adayların oyların yarısından fazlasını alması gerektiği seçimlerde tüm milletvekili ve bölge başkanlarının ilk turda seçimleri kazandığı, bu nedenle seçimlerin ikinci tura kalmadığı ifade edildi.
 
Sputnik'ib haberine göre, Komi Cumhuriyeti, Belgorod, Voronej, Kaluga, Kostroma, Kurgan, Magadan, Novosibirsk, Ryazan, Çelyabinsk ve Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'nde milletvekilliği seçimlerinde Birleşik Rusya Partisi'nin adayları kazandı. Tataristan, Komi, Çuvaşiya, Perm, Kamçatka, Krasnodar, İrkutsk, Kaluga, Arhangelsk, Bryansk, Leningrad, Kostroma, Smolensk, Penza, Tambov ve Rostov, Yahudi Özerk Bölgesi ve Kırım'a bağlı Sivastopol şehirlerinde de bölge başkanları seçimleri yapıldı. Birleşik Rusya Partisi bu bölgelerde de zafer ilan ederken, bazı bölgelerde muhalefet partisi adaylarının iktidar partisi adaylarını zorladığı görüldü.
 
Valilik seçimlerinde Tataristan'da mevcut Vali Rustem Minnihanov, Leningrad Bölgesi'nde Aleksandr Drozdenko, Rostov'da 2010'dan beri koltukta oturan Vasiliy Golubev, Yahudi Özerk Bölgesi'nde Birleşik Rusya adayı Rostislav Goldşteyn, Sivastopol'de Mihail Razvozhayev, Kamçatka'da bağımsız aday Vladimir Solodov şu an itibarıyla önde gidiyor.
 
Putin'in partisi yüzde 48 oy aldı
 
Putin'in bir dönem genel başkanlığını yaptığı Birleşik Rusya Partisi kesin olmayan sonuçlara göre zaferini ilan ederken, oyların yüzde 48.16'sını aldı. Rusya Komünist Partisi yüzde 12.07, Rusya Liberal Demokrat Parti yüzde 8.86, Rusya Sosyal Adalet Partisi yüzde 7.29 ve Adil Rusya Partisi yüzde 6.79 oy aldı. Seçimlere katılan bağımsız adayların toplam oy oranı ise yüzde 5.95 oldu. Böylelikle Rusya'da yapılan ara seçimleri, kurulduğu 2001 yılından beri kaybetmeyen Birleşik Rusya Partisi kazanarak yine zafer ilan etmiş oldu.
 
Medvedev seçmene teşekkür etti
 
Birleşik Rusya Partisi Genel Başkanı Dimitri Medvedev resmi olmayan seçim sonuçlarından sonra açıklama yaparak seçmene teşekkür etti. Tüm bölgelerde partisinin zafer ilan ettiğine dikkat çeken Medvedev, seçmene ve parti çalışmalarında yer alan destekçilerine teşekkür konuşması yaparken, "Partimiz başarılı bir performans gösterdi ancak yine de detaylı değerlendirmeyi partimizin seçim kurulu yapacak" dedi.
 
Seçimlerin şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini söyleyen Medvedev, "Koronavirüs ortamında halkımız zorlu bir süreç geçirdi. Bu nedenle sadece partimize oy verenlere değil, seçimlerde kurallara uyarak oy kullanan tüm halkımıza teşekkür ederim" diye konuştu.
 
Komünist Parti seçim sonuçlarına itiraz edecek
 
Medvedev seçimlerin şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini söylerken, Rusya Komünist Partisi'nden tam tersi yönünde açıklama geldi. Rusya Komünist Partisi Merkez Komite Başkan Yardımcısı Yuri Afonin seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini duyurarak, "Oy kullanma işlemlerini takip eden gözlemcilerimiz genel oylamada, evlerde kullanılan oylamalarda ve erken oylama sırasında büyük ihlaller kaydetti" dedi.
 
Bu arada Ella Pamfilova, seçim sürecinin son derece şeffaf ve rekabetçi bir ortamda geçtiğinin altını çizdi.
 
İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gorovoy da, seçimler sırasında polisin sonuçları etkileyebilecek ihlaller tespit etmediğini belirtti. Sosyal medyada ve basında çok sayıda yalan haber yayınlandığını kaydeden Gorovoy, bunların provokasyon amacı taşıdığını vurguladı.
 
'2021'deki Devlet Duması seçimlerinin genel provası yapıldı'
 
Moskova merkezli Uluslararası Yeni Devletler Enstitüsü Direktörü Aleksey Martınov, ara seçimlerin önümüzdeki yıl yapılacak Devlet Duması seçimlerinin 'genel provası' olduğunu ve yeni partilerin kendi güçlerini test ettiğini belirtti.
 
Bu yılki seçimlerin muhalefet için büyük bir yenilgi olduğunu düşünen Martınov, muhalif partilerin hatalarını düzeltmek için bir yılı olduğuna işaret etti.

Sabahki gelişmeler:

Koronavirüs günlerinde yeni yasal düzenlemelerle yapılan ilk seçimden Kremlin partisi Birleşik Rusya'nın zaferle çıktığı bildirildi. 17 bölge liderinin seçiminde iktidar tüm koltukları kazandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, ilk kez oy verme işlemlerinin tek gün yerine "üç güne yayılarak" yapıldığı seçimlerde, iktidar partisinin vali adayları tüm bölgelerde ilk turda gerekli yüzde 50'den fazla oyu rahatlıkla alarak seçilmeyi başardı. 

Bu seçimde iktidar, 4 yıl önceki seçimlerde yaşanan "sürpriz yenilgi"den kaçınmayı başardı. O tarihte, Putin'in aday gösterdiği 4 aday, muhalif parti adaylarına karşı yenilmişti. Pazar günkü seçimde iktidar adaylarının genelde yüzde 70'ün de üzerinde oyla seçildiklerinin duyurulmasıyla, "Kremlin'in zaferi" yorumları medyaya yansımaya başladı. Komünistler dahil, muhalif partiler seçimde varlık gösteremedi. 

Seçime katılım oranı Tataristan'da yüzde 73 olurken, bazı bölgelerinde yerel milletvekillerinin seçildiği Moskova'da oran yüzde 23'ü zor buldu.


Tablo: BBC Rusça

3 günlük oy kullanma sisteminin iktidar açısından büyük avantajlar yarattığı ve 2021'de yapılacak genel Duma seçimlerinde de kullanılacağı yorumları yapılıyor. Diğer yandan bu seçimle "kriz döneminde" oylarını arttıran iktidarın, Duma için erken seçimi de gündeme getirebileceği belirtiliyor.   

Diğer yandan BBC Rusça servisi, bazı bölgelerde yaygın seçim hilelerinin saptandığı iddialarını duyurdu. Bazı muhalif adaylar da, üç güne yayılan oy kullanma sisteminde hileler yapıldığını, toplu oylarla iktidar lehine çalışıldığını iddia ettiler.

Bu arada muhalif politikacı Aleksey Navalnıy ve ekibinin "akıllı oylama" diye adlandırdıkları sistemle, özellikle yerel parlamento seçimlerinde şansı en yüksek görünen muhalif adaya oy verilmesi yöntemiye bazı isimlerin seçim kazanabildikleri de belirtiliyor. 

İktidar adaylarının en çok oy alanları, yüzde 94 ile Kalujska'da Vali Vladislav Şapşa, yüzde 88 ile Tataisran'da Rüstem Minnihanov dikkati çekiyor. 


Rusya’nın 83 federal biriminde yerel seçimler için halk sandık başında gitti. Bu seçimde ilk kez denenen yeni sistemle, seçmenler üç gün boyunca oy kullandı. Cuma ve cumartesi günü gerçekleşen "erken oylama" günlerinin ardından, pazar günü sandık başında oy verildi. Oy verme işlemleri olaysız tamamlandı, sonuçlar bekleniyor. Seçimler, iktidar açısından "halkın güven nabzını tutmak" için büyük önem taşıyor.  

Bu arada sandık çıkış anketlerine göre, iktifdar partisi Birleşik Rusya'dan aday olan Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov'un yüzde 81'in üzerinde oy alarak ilk turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Önceki gelişmeler:

Daha önce 13 Eylül Pazar günü için ilan edilen seçimler, koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle üç güne yayıldı ve dün başladı.
 
Ayrıca, Rusya'nın 83 federal bölgesinde yapılan farklı düzeylerdeki seçimde, 20 bölge valisi, 11 bölge milletvekili, 22 bölgenin şehir meclisi ile 27 yasama meclisi üyeleri belirlenecek.
 
Ülke genelinde 159 bin 160 adayın yarışacağı seçimlerin sonucunca 78 bin yerel temsilci seçilecek.
 
İktidar partisi Birleşik Rusya'nın adaylarının bazı bölgelerde zorlanması bekleniyor. Uzmanlar, beş ilde seçimlerin çekişmeli geçeceğini ve ikinci tur oylamaya gidileceğini tahmin ediyor. 
 
"Единый день голосования" (Tek oy günü) denilen seçimde, 18 federal birimde doğrudan, iki birimde yerel parlamento oylaması ile en üst düzey yerel yönetim başkanları seçilecek. Ayrıca Rusya Federasyonu'nun 11 biriminde yerel parlamento üyeleri belirlenecek. Valilerin 13 Haziran 202'den sonra görevden alındığı ya da istifa ettiği bölgelerde ise seçimler 2021'de yapılacak.
 
Putin'in halk desteğinin düştüğü haberlerinin sıkça ön plana çıkmaya başladığı bir dönemde seçimler Kremlin ve partisi Birleşik Rusya açısından "güven testi"  önemi taşıyor. 
 
Diğer yandan, eğer 13 Eylül seçimlerinde iktidar istediği oy oranını ve yerel parlamentolarda net çoğunluğu yakalarsa, bu yıl sonuna kadar bir erken federal parlamento seçimi ihtimali olduğu konuşuluyor. Duma seçimleri için Aralık 2020, Mart 2021 ya da normal tarihi olan 19 Eylül 2021 gündemde.

14.9.2020
 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама