Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Putin'e öneri: Rusya ekonomisi nasıl 2 kat büyür?

Rusya’da ekonomik büyümenin 2026’da yüzde 1’in altına gerilemesi üzerine analistler, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ekonominin yeni bir büyüme modeline geçirilmesini önerdi.

“Üçüncü Roma” Analiz Merkezi tarafından hazırlanan raporda, mevcut modelin iş gücü açığı, üretim kapasitesinin yeterince kullanılamaması ile iç talebin devlet harcamalarıyla sonsuza kadar desteklenememesi nedeniyle sınırlarına yaklaştığı savunuldu.

İzvestiya'nın aktardığı rapora göre herhangi bir yapısal değişiklik yapılmaması halinde Rusya’nın 2026-2036 dönemindeki potansiyel GSYH büyümesi yıllık yüzde 1,6’yı aşmayacak. Buna karşılık yeni modelin uygulanmasıyla yıllık büyümenin resmi tahmini ikiye katlayarak yüzde 3’ün üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Raporda 2027’den itibaren uygulanması önerilen modelin “yedi sütun” üzerine kurulması öngörülüyor. Bunların başında yapay zekâ, otonom sistemler, robotik ile insansız hava araçlarını kapsayan yeni bir teknolojik çekirdeğin oluşturulması geliyor.

Bunun yanı sıra sektörlerin dijital platformlara taşınması, 5G ve veri merkezleri dahil teknolojik altyapının geliştirilmesi, uzay teknolojilerine yatırım, bölgelerin ve iç turizmin daha hızlı geliştirilmesi, kayıt dışı ekonominin azaltılması, özel sektörün sermayeye erişiminin kolaylaştırılması ile mesleki eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması öneriliyor.

Rapora göre Rusya ekonomisi 1990’ların ardından yıllık ortalama yüzde 6-7 büyürken, 2008 küresel finans krizinden 2021’e kadar ortalama büyüme yüzde 2 civarında kaldı; 2023-2024’te yüzde 4’ün üzerine çıkan büyüme ise 2026’da yüzde 1’in altına geriledi.

Ancak Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Araştırmaları Merkezi Bilimsel Direktörü Georgiy Ostapkoviç, mevcut ekonomik modelin tüm büyüme kaynaklarını tükettiği görüşüne katılmadığını söyledi.

Ostapkoviç, Rus ekonomisinin hâlâ yüzde 2,5-3 oranında büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirterek önerilerin önemli bölümünün daha önce Rusya Bilimler Akademisi, Yüksek Ekonomi Okulu ile hükümet ve bakanlıklar düzeyinde tartışıldığını ifade etti. Uzman, özellikle iş gücü açığının giderilmesi için emek verimliliğinin artırılması gerektiğini, makinelerin yapması gereken işlerin hâlâ insan emeğiyle yürütüldüğünü vurguladı.

Ostapkoviç ayrıca iş gücü ile sermayenin verimsiz sektörlerden daha verimli alanlara aktarılmasını, özel yatırımlar için güçlü hukuki güvenceler oluşturulmasını önerdi. 

21.8.2027

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Ukrayna krizinin bu yıl içinde çözülme ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet