Merkez Bankası eleştiriliyor: "Stagflasyon riski var"
Rusya’da bazı ekonomistler Merkez Bankası tarafından izlenen sıkı para politikasının, ekonomiyi stagflasyon riskiyle karşı karşıya bıraktığını ileri sürdü. RBC'nın aktardığı habere göre, Merkez Bankası'nı eleştiren kurumlar arasına Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi de katıldı. Merkeze bağlı analistler ülkede aynı anda hem durgunluk, hem de yüksek enflasyon, yani stagflasyon riskinin mevcut olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Merkezin raporuna göre, mevcut politikalar üretimde gerileme, artan iflas riski ve ödeme problemlerine yol açabilir.
Merkeze bağlı ekonomistlere göre, faiz artışları enflasyonu düşürmekte sınırlı bir etki sağlıyor ancak düşük kârlı sektörler ve uzun vadeli projelerde (özellikle makine imalatında) ekonomik durgunluk riskini artırıyor. Rapor, durgunluğa engel olmak için Merkez Bankası’nın politika faizini 2025 ortasına kadar %15-16 aralığına indirmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Merkez Bankası’nın mevcut faiz projeksiyonu %17-20 seviyelerinde.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Eylül ayında yaptığı açıklamada, stagflasyon riskine karşı faiz artırım kararlarını savunmuştu.
Merkezin raporunda, yüksek faiz oranlarının yatırımcılar üzerinde yarattığı olumsuz etkiler de ele alındı. Raporda yatırım projelerinin, özellikle beş yıl içinde amortisman sağlayamayanların ekonomik anlamda cazibesini yitirdiği vurgulandı. Ayrıca Rosstat verilerine göre üretim sektöründeki şirketlerin %40’ından fazlası yüksek faiz oranlarının üretimlerini sınırladığını belirtiyor. Finansal kaynak yetersizliği de, şirketlerin büyümesindeki temel engel olarak öne çıkmakta.
Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faiz artışlarının enflasyon üzerindeki etkisinin azaldığını belirterek, yüksek faizlerin enflasyonist etkilerini iki katına çıkardığını ifade ediyor. Ayrıca, artan faiz oranları nedeniyle devletin bütçe açığı da artıyor ve bu açığı kapatmak için daha fazla para basılması gerekiyor, bu da enflasyonu daha da yükseltebilir.
14.11.2024
Реклама