Hedef Baltık'ı Hint Okyanusu'na bağlamak
Rusya stratejik öneme sahip Kuzey-Güney taşımacılık koridorunun bir parçası olan Volga-Hazar kanalında modernizasyon çalışmalarına son iki yılda 10 milyar ruble harcadı (100 milyon dolar). Koridor Hindistan’dan Rusya’ya İran üzerinden doğrudan transit imkanı sağlıyor. Ancak Nezavisimaya Gazeta'nın haberine göre, Sayıştay incelemeleri kanalın ana limanlarının hala standartlara uygun olmadığını ve bazı bölgelerde su derinliklerinin gemi geçişleri için yetersiz kaldığını ortaya koydu. Buna rağmen kanal üzerinden geçen gemi sayısının geçen yıla göre yaklaşık %50 arttığı öğrenildi.
1999'da faaliyete geçen Kuzey-Güney koridoru, Umman Denizi ve Basra Körfezi'nden Baltık Denizi'ne kadar uzanan bir ticaret yolu oluşturmayı amaçlıyor. Bu güzergahın Süveyş Kanalı’na kıyasla yarı yarıya kısa olması, maliyetleri düşürerek konteyner taşımacılığında Rusya’ya ekonomik avantaj sağlayabilir. Koridor İran, Hindistan, Azerbaycan ve Türkiye gibi birçok ülkenin desteğiyle genişlemeye devam ediyor.
Rusya, 2022’de Batılı ülkelerle yaşanan anlaşmazlıkların ardından, alternatif ticaret yollarına daha fazla yatırım yapmaya başladı. Ancak Volga-Hazar kanalının bazı kesimlerinde hala sadece tek yönlü geçiş mümkün. Rus yetkililer, kanalın tüm boyunca çift yönlü geçişlerin sağlanması için 2027 yılına kadar ek finansman planları üzerinde çalışıyor.
Rus yetkililer, Kuzey-Güney koridorunun Kuzey Deniz Yolu ile birleştirilmesinin Rusya’nın ticaret rotalarını güçlendireceği kanısında. Projeyle Baltık’tan Hint Okyanusu’na taşımacılık süresi 14 güne inecek ve alternatif güzergahlara kıyasla daha ekonomik olacak.
13.11.2024
Реклама