Rusya'ya yönelik yaptırımlar Orta Asya ülkelerine yaradı
Dünya Bankası, Rusya'ya yönelik yaptırımların Orta Asya ülkelerinin ekonomilerinde beklenmedik bir büyüme sağladığını açıkladı. Dünya Bankası analisti Aleksey Morozov'un açıklamalarına göre, bölge ülkeleri lojistik, ticaret ve yatırım akışlarını artırarak ekonomik büyüme elde etti.
Rus hükümetine bağlı Rossiyskaya Gazeta'ya demeç veren Morozov şu ifadeleri kullandı:
"Orta Asya ve Kafkasya ülkeleri için yaptırımlar paradoksal bir şekilde lojistik, ticaret ve yatırım akışlarının artması sayesinde önemli bir ekonomik büyüme faktörü haline geldi. Dünya Bankası analistleri, 2024 yılı sonunda Orta Asya ekonomilerinin %3,2 oranında büyüme kaydedeceğini öngörüyor. Bu oran, Avrupa’daki ekonomik durgunluk ve gelişmiş ülkelerdeki sınırlı büyüme beklentisi ile özellikle keskin bir tezat oluşturuyor. ABD hariç tutulduğunda, gelişmiş ülkelerin GSYİH'si 2024 sonunda yalnızca %0,9 oranında artacak."
Dünya Bankası’nın değerlendirmelerine göre, Rusya’ya yönelik yaptırımlar Orta Asya ve Kafkasya gibi bölgelerde ekonomik büyümeyi tetikleyen bir unsur olarak öne çıkarken, Rusya'da dolara olan güvenin azalmasıyla dedolarizasyon süreci hız kazandı. Rusya, doğrudan Batı yaptırımlarına maruz kalması sebebiyle ticaretini çeşitlendirmek amacıyla dolar ve euro dışındaki para birimlerine yöneldi. 2024 yılı itibarıyla Çin yuanı ve Rus rublesi gibi para birimlerinin uluslararası işlemlerdeki payı artarken, Rusya Merkez Bankası'nın verilerine göre ikinci çeyrekte ihracat işlemlerinde dolar ve euronun payı %20’nin altına indi, ithalat işlemlerinde ise %25’i geçmedi.
14.11.2024
Реклама