Sovyet döneminden kalma, "on kızdan dokuzuna erkek düşer" sözünü içeren şarkının sözleri bugün de geçerli. Rusya’daki kadın sayısının erkeklerden fazla olması, kadınların evlilik için yabancı ülkelere yönelmesinde önemli bir etken. Moskiç Mag dergisi, bu eğilimin nasıl değiştiğini ve nedenlerini araştırdı.
Rus kadınlarının yabancı ülkelerle evlilik yolculuğu, Sovyetler Birliği'nin dağılma süreciyle başladı. O dönemde ilk uluslararası evlilik ajansları kurulmuş, bu ajanslar sayesinde birçok Rus kadın, yurtdışındaki eş adaylarıyla tanışma fırsatı bulmuştu. Bugün de durum farklı değil. 2019'da Moskova'da hayatını bir yabancıyla birleştiren kadınların sayısı 13 bine yakın.
Rusya Bilimler Akademisi ve hükümete bağlı Finans Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 1993 ile 2016 yılları arasında yaklaşık 300 bin Rus kadın evlilik yoluyla göç etti. Uzmanlar bu durumu ekonomik, sosyal ve demografik nedenlerle açıklıyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri, "gelin vizesi" adı verilen özel bir vize kategorisi sunuyor. Son 20 yılda yaklaşık 20 bin Rus kadın bu vizeyle Amerika’ya yerleşmiş durumda. Bunun dışında Fransa, Japonya, İngiltere ve Almanya da Rus kadınların evlilik için tercih ettiği ülkeler arasında.
Ancak, önce pandemi, daha sonra da özel askeri operasyon, Rus kadınlarının evlilik amacıyla göç etmelerini zorlaştırdı. Duma milletvekillerinden Nina Ostanina’ya göre, uluslararası siyasi gerilimler ve ekonomik yaptırımlar bu süreci zorlaştırsa da, Türk erkekleri gibi bazı yabancı milletlerden kişilerle hayatını birleştirmeye devam eden Rus kadınlar da var.
Öte yandan, Çin gibi ülkelerde de benzer bir evlilik göçü söz konusu. Çin'de erkek nüfus fazlalığı nedeniyle bazı Çinli uzmanlar, Çinli erkeklerin Rus kadınlarla evlenmelerini teşvik eden açıklamalarda bulunuyor. Çin'deki erkek nüfus fazlalığı, devletin “bir çocuk” politikasıyla daha da artmış durumda ve ülkede kadınlara olan talep yükselmiş bulunuyor.
Rusya’da ise erkeklerin ortalama yaşam süresinin kadınlardan düşük olması bir başka problem. Eski Rospotrebnadzor başkanı Gennadiy Onişenko’ya göre, erkeklerin ortalama yaşam süresinin kadınlardan 10 yıl kadar kısa olması, Rus kadınlarının erkek aday bulmasını zorlaştırıyor. Bu durum ülkedeki demografik dengenin kadınlar aleyhine daha da açılmasına sebep oluyor.
Son olarak, seferberlik ve göç, genç erkeklerin ülke dışına çıkmasına yol açtığından, bu dengesizlik daha da belirgin hale geliyor. Demografi uzmanı Aleksey Rakşa’ya göre, genç erkeklerin eksikliği ve askerlik gibi nedenlerle Rusya’da kadın ve erkek nüfusu arasındaki dengesizlik, gelecekte de Rus kadınlarını evlilik için yurtdışına yönlendirecek önemli bir etken olarak kalmaya devam edecek.
13.11.2024