Rusya'da şirket kredilerinde frene basmak için acil önlemler
Rusya Merkez Bankası, yüksek faiz oranlarının kredi patlamasını durdurmakta yetersiz kalması üzerine, şirket kredilerinin büyümesini yavaşlatmaya yönelik acil düzenleyici önlemler almaya başladı. Ağustos ayında bankaları uyararak, Temmuz 2025’te sermaye yeterliliği gereksinimlerini sıkılaştıracağını ve "anti-döngüsel ek" adı verilen bir düzenlemenin uygulanacağını bildiren Merkez Bankası, bu önlemi 1 Şubat'tan itibaren hayata geçireceğini açıkladı.
Temmuz ayında ise oran daha da artırılacak ve gelecekteki artışlar için bir takvim belirlenecek. Bu adımlar, enflasyonla mücadele etmek ve bir kredi krizini önlemek amacıyla atılıyor. Merkez Bankası, aktif kredi verilmesinin talebi artırarak arzın bu talebe yetişemediğini ve bu durumun ekonomiyi daha da ısındırarak enflasyonun düşmesini engellediğini belirtiyor.
Yılbaşından bu yana şirketlerin banka kredilerine olan borcu %14,5 artarken, yalnızca üçüncü çeyrekte bu oran %6,4 oldu.
Ekim ayında ise kurumsal kredi büyümesi %2,2 oranında arttı. Merkez Bankası, bu artışı beklemediğini ve bunun bankaların sermaye yeterliliği üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini kaydediyor.
2024 yılının ilk üç çeyreğinde bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı %13,3’ten %12,1’e düştü.
Merkez Bankası, bu durumun kredi ısınmasını önlemek ve bankaların sermaye tamponlarını hızla güçlendirmeleri için ek önlemler alınmasını gerektiğini vurguluyor. Şubat ayında ekin oranı %0,25 olacak, Temmuz ayında ise %0,5'e yükselecek ve hedef oran %1 olarak belirlenmiş durumda.
Merkez Bankası, büyük şirketlerin kredi taleplerinin faiz artışlarına daha az duyarlı olduğunu ve bu durumun şirketlerin daha fazla borçlanarak kredi risklerini artırabileceğini uyarıyor.
Bu yüzden, 2025 yılı ilk yarısında, yüksek borç yükü taşıyan büyük şirketlerin kredilerinin daha riskli sayılacağı ve daha fazla sermaye gerektireceği düzenlemeleri yapılacak. Bu tür önlemler, ekonomiyi ısıtan kredi artışlarını sınırlamayı amaçlıyor.
11.11.2024
Реклама