Rusya'da 'kripto üzerinden kara para aklama' operasyonu
Rusya Merkez Bankası, BDT ülkelerindeki kripto platformlarından USDT (ABD dolarına sabitlenmiş kripto para birimi) satın alıp Rusya’da nakit ruble karşılığında satılmasına dayanan arbitraj işlemlerinde kara para aklama riski tespit etti.
RBC’nin haberine göre, Rus ve Belaruslu kripto platformlarının temsilcileri ile hukukçular, 2026’da yaygınlaşan bu yönteme karşı bankaların denetimlerini artırdığını belirtiyor. Merkez Bankası, işlemlerin kaynağı bilinmeyen nakit paranın aklanmasına aracılık edebileceği uyarısında bulundu.
Sistemde kişiler önce Rusya’daki banka hesaplarından Belarus veya diğer BDT ülkelerindeki kripto platformlarına para aktarıyor, ardından USDT satın alıyor. Kripto para daha sonra Rusya’daki döviz bürolarında nakit ruble karşılığında satılıyor. Elde edilen nakit yeniden banka hesabına yatırılarak süreç tekrarlanıyor. Kazanç, banka üzerinden yapılan transferlerle nakit işlemler arasındaki kur farkından sağlanıyor. Uzmanlara göre tek bir işlem döngüsünde yüzde 2 veya daha fazla getiri elde etmek mümkün. Ancak bankalar, benzer tutarlarda nakit yatırıldıktan sonra Belarus’taki kripto borsalarına para gönderildiğini tespit ederse müşterilerin işlemlerini engelleyebiliyor.
Uzmanlar, kripto para satın almanın tek başına yasa dışı olmadığını, ancak Rusya’da 1 Eylül 2026’da yürürlüğe giren düzenlemelerin nakit karşılığında kripto satışını tartışmalı hale getirdiğini belirtiyor. Mevzuata göre kripto para işlemleri döviz işlemleri kapsamında değerlendiriliyor ve Rusya’da yerleşik kişilerin bu işlemlerde banka hesapları üzerinden ödeme yapması gerekiyor. Hukukçular, nakit karşılığında USDT satışının para cezasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. İlgili yaptırım, her işlem tutarının yüzde 20-40’ına ulaşabiliyor. Ayrıca bankalar, müşterilerden paranın kaynağını ve işlemlerin ekonomik gerekçesini açıklamalarını isteyebiliyor.
Merkez Bankası, özellikle 30 gün içinde hesaba 5 milyon ruble veya daha fazla nakit yatırılması ve bu tutarın büyük bölümünün kısa süre içinde yurt dışına aktarılması gibi işlemlerin yakından incelenmesini tavsiye ediyor. Uzmanlara göre denetimler nedeniyle bu arbitraj yönteminin popülerliği şimdiden azalıyor. 1 Temmuz 2027’den itibaren ise yeni düzenlemeler kapsamında, gerekli Rusya lisansına veya statüsüne sahip olmayan platformlarla bu şekilde işlem yapmak mümkün olmayacak. Kur farkından kazanç sağlamak yasaklanmayacak, ancak işlemlerin yetkili kuruluşlar aracılığıyla ve yeni yasal koşullara uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerekecek.
20.10.2026

Реклама