'Soruların anası' hala cevap bekliyor: Peki ama Putin bunu neden yapıyor?
En baştan itiraf edeyim. Cevabını bilmiyorum
Kendi açıklamalarından, yakın çevresinin yorumlarından çıkan somut cevap şu: "Putin, Rusya'da anayasal geleneği başlatmak istiyor. Bu ülkede değişimler hep devrimle oldu. Süresini uzatma şansı varken, anayasanın emrine uyarak demokratik yolu açmak ve ülkeyi 'normalleştirmek' istiyor. Dünyanın gözünde, ömür boyu başkanlıklarını ilan ettiren Türkmenbaşı ya da Nazarbayev'le aynı kefeye konulmak istemiyor."
Ancak sorun, Putin'in Clinton örneğini düşünmemesi. Yani herkesin sevgilisi olmasına rağmen çekip gitmeyi, siyasetin dışında kalmayı düşünmüyor. Rus siyasetini aktif olarak etkileyeceğini, kenara çekilme niyeti olmadığını alenen söylüyor, yakınlarına söyletiyor.
Dünyada genel teamül, son yılına giren başkanların 'topal ördek' sayıldıkları, gelecek başkanı bağlayacak radikal adımlar atmaktan imtina ettikleri, son yıllarını huşu içinde geçirmeye özen gösterdikleri şeklinde.
Putin örneğinde tam tersi yaşanıyor. Başkan, giderayak gelecek dönemin tüm taşlarını döşeyerek, ipleri elinde tutmanın zeminini yaratmaya çalışıyor:
Sadakatinden kuşku duyulan bölge valileri ayıklanıyor. Ülke tarihinde ilk kez, üç yıllık federal bütçe onaylanarak gelecekteki harcamalar sıkı kontrol altına alınıyor. Ekonomide devlet eliyle konsolidasyon hızla sürüyor. Genel hatlarıyla, Sovyetler Birliği düzenini andıran taşlar hızla döşeniyor.
Tabii en çok sorulan soru, Putin gidecekse başkanlık koltuğuna kim oturacak? Yakın zamana dek, vitrine çıkarılan iki aday Sergey ıvanov ve Dmitri Medvedev dışında sürpriz bir adayın muhtemelen aralık ayındaki Duma seçimlerinden sonra sahneye sürüleceği söyleniyordu.
Ama Kremlin kaynaklı son açıklamalar, sürpriz olmayacağını gösteriyor. Yani, Putin'in ardından 'ıkinci Putin' olarak sıyrılma şansı olan karizmatik, güçlü bir ismin öne çıkması artık zor.
Zaten Putin, 2014 seçiminde tekrar aday olarak dönmeyi düşünüyorsa, şimdi karizmatik bir adaya değil, aksine silik bir emanetçiye, 'yediemin' bir isme ihtiyaç var. O zaman ıvanov ve Medvedev biçilmiş kaftan gibi görünüyorlar. Son bir yıldır Putin'in isteğiyle 'aday adayı' olarak cilalanan bu isimlerin son anda ıskartaya çıkarılıp sürpriz bir adayın piyasaya sürülmesi, bu iki isme ağır bir haksızlık olur ve 'Kullanılıp atıldılar' öfkesi yaratır.
şu anki görüntü, beklentilere uygun olarak Duma seçimini Kremlin'in ana partisi Birleşik Rusya ve yedek partisi Adil Rusya toplamda yüzde 60'ın üstünde oyla kapattıktan sonra, iki adaydan birine başbakan (Medvedev), ötekine de (ıvanov) başkanlık koltuğunun uygun görülmesi.
Ya da, ikisinin iki Kremlin partisinden aday olarak devlet başkanlığı seçimine sokulması ve halkın seçtiğinin koltuğa oturması bir başka ihtimal. Elbette kim kazanırsa kazansın, aslında Putin'in kazanacağı bir seçim kaydıyla!
Tüm bunlar senaryo. Rusya'da herşey beş dakikada değişebilir. Sorular çoğalabilir:
Putin, kendisini örneğin 'Devlet Konseyi Başkanı' gibi bir koltukta, anayasal olarak değilse de fiilen en tepede 'bir bilen' olarak görmek isterse, ipleri elinde tutabilir mi?
Başkanlık koltuğuna oturup sahiden o yetkileri alan, bir başkasına biat eder mi?
Seçime altı ay gibi çoook uzun bir süre varken, Putin'in görevde kalmasını 'zorunlu' kılacak sürpriz gelişmeler olabilir mi?
Dünya ekonomik ve siyasi çalkantılara pupa yelken yol alırken, Putin'in 'anayasal gelenek yaratmak' adına ülkeyi belirsizliğe götürebilecek bir adım attığını söyleyenler haklı mı?
"Hayatın her alanında Sovyet tarzına dönüşün geri adımları atılırken, anayasaya saygı adına koltuğu bırakmak görüntüdeki gerekçe, aslında Putin'i çok daha güçlendirecek bir düzen gelecek" diyenlere gülüp geçmeli mi?
Eli yüreğinde, 'istikrar' ortamına ne olacağını korkuyla bekleyen yabancı yatırımcılar kaygılarında haksız mı?
Velhasıl, soru çok, ama tüm soruların anası olan 'Putin bunu neden yapıyor' sorusunun cevabı, bir tek onun beyninin kıvrımlarında dolaşıyor. Bizim söylediğimiz her şey boş. O sustukça herkes konuşuyor. O konuştuğunda herkes susacak!
Реклама