Sebze-meyve yasağı ve medyanın hali: TürkRus.Com: 1 - Türk medyası: 0
Editörden mektup
Bizden size dost tavsiyesi: Türkiye'yi Hürriyet, Milliyet ve diğer "büyük gazete"lerden izleyin, ama Rusya-Türkiye hattında olup bitenleri tam anlamak için, TürkRus.Com'u da takip edin! Eğer sadece aysbergin su yüzündeki ucuyla yetinmeyip, "Derinde neler oluyor?" diye merak ediyorsanız TürkRus.Com'u her gün tıklayın.
Yayın hayatında henüz 3,5 ayını tamamlayan TürkRus.Com, haber yarışında Türk medyasının devlerine ilk golünü attı! Rusya'nın Türkiye'ye yaş sebze-meyve ve kesme çiçek dahil tüm bitkisel ürünlerde 30 Mayıs pazartesiden geçerli olmak üzere yasak koyduğunu ilk kez TürkRus.Com, 27 Mayıs cuma günü öğleden sonra okurlarına duyurdu.
Aynı haber 28 Mayıs cumartesi günü Hürriyet gazetesinde, 29 Mayıs pazar günü de Milliyet gazetesinde "Rusya Türk çiçeğine yasak koydu" diye çıktı. Bazı ajanslar da kararsız kalıp, asıl hayati önem taşıyan konuya, yani sebze ve meyveye doğrudan dokunmadan "bitkisel ürünlere yasak" diye yuvarlak bir ifade kullandılar. Bu ve Türk basınında çıkan diğer haberleri aşağıda aynen bulacaksınız. Dikkatle okumanızı ve TürkRus.Com farkını görmenizi dileriz.
TürkRus.Com, haberi 27 Mayıs cuma günü Russkoe Radyo'nun 13.00 haber bülteninde duydu. Ancak Rus ajanslarından bulup teyit etmek zaman alınca, iki saat sonra yayına koydu. Haber önce www.rusnovosti.ru sitesinde ınterfaks'a atfen bulundu. Sonra Rus ve Türk makamlarına teyit ettirildi. Hafts sonu olmasına bakmaksızın hem Rus, hem de Türk kaynaklardan alınan yeni bilgilerle süreki taze haber okurlara ulaştırıldı. Bu arada Antalya'dan yolladıkları mesajlarla tebriklerini ileten, gelişmeleri TürkRus.Com'dan izlediklerini söyleyen ihracatçılara teşekkür ederiz.
TürkRus.Com'un cuma günü tüm ayrıntılarıyla verdiği haberin, pazar günü bile Türk basınının önemli bir bölümünde yanlış ve eksik bilgilerle çıkması (Radikal hariç)elbette üzücü, düşündürücü. Türkiye'nin sebze-meyve ve çiçek dahil Rusya'ya yılda 250 milyon dolarlık bitkisel ürün ihraç ettiğini söylersek, konunun ne kadar önemli olduğunu sanırım herkes anlar. Böyle bir konunun Türk basınında mesela Liverpool'un sipariş ettiği çarşaf takımı kadar yer bulmasını beklerdik...
TürkRus.Com bir hobi sitesi olarak başladı. Ama artık, Rusya-Türkiye hattındaki bir "objektif haber-analiz" boşluğunu doldurmak için önemli bir misyonu üstlenmeye başlıyor. Elimizdeki sınırlı imkanlar fazla iddialı sözler etmemize izin vermiyor ama sizlerin desteğiyle en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Türk basınının da mevzu Rusya olduğunda TürkRus.Com'u izlemesini tavsiye ediyoruz!
****
29 Mayıs pazar günkü Milliyet'in haberi:
Rusya, Türk kesme çiçeğine yasak koydu
Rusya, çiçeklerde zararlı haşereler bulunduğu gerekçesiyle 30 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den bitki ürünleri ithalatını yasakladı. Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birlikleri (AKÇİB) Başkan Yardımcısı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya'nın daha önce de Hollanda'dan bitki ürünleri ithalatını yasakladığını, bu kararın Türk kesme çiçek ihracatına darbe vuracağını söyledi.
Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'nin ihraç ettiği çiçeklerin üçte biri dolaylı olarak Rusya'ya gidiyor. Rusya, Hollanda'ya da yasak koymuştu. Ancak Hollanda Hükümeti, AB vasıtasıyla çaba göstererek sorunu çözdü. Hükümet, üretici ve ihracatçılar biraraya gelerek acil eylem planı hazırlamalı. Çiçeğin başına gelen bu durum, yaş meyve ve sebze ihracatı için de gelebilir. Önlemini şimdiden almalıyız. Yoksa Türk çiçeğinin ana damarı olan Rusya pazarımız yok olur" dedi.
Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Kontrol Servis Başkanı Sergey Dankvert, 19-20 Mayıs tarihlerinde Türkiye'den gönderilen çiçeklerde zararlı haşereler bulunduğunu, bu çiçeklerin geri gönderildiğini, Rusya'da karantinaya alınan zararlı haşere türleri olan, fidanları yiyen böceklere ve Akdeniz mevye sineğine de 11 kez rastlanıldığını bildirmişti.
Türkiye'nin kesme çiçek ihracatı 50 milyon doları buluyor. İhracatın üçte biri Rusya'ya yapıldığı düşünüldüğünde 15 milyon doları aşkın kesme çiçek ihracatı tehlikeye giriyor.
****
28 Mayıs cumartesi Hürriyet'in haberi:
Rusya'dan Türk çiçeğine yasak geldi
Rusya'dan Türk çiçeğine yasak geldiRusya, 30 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den gelecek tüm süs bitkisi türü tarım ürünlerinin sertifika yetersizliğini gerekçe göstererek girişini yasakladığını açıkladı. ITAR-TASS ajansına konuşan Federal Bitki Denetim Dairesi yöneticisi Sergey Dankvert, ?Biz Türkiye'yi bu konuda defalarca uyardık. Rusya'ya ihraç edilen bitki türündeki ürünlerin sertifika noksanlığına dikkat çektik ve durumun düzeltilmesini istedik. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne taleplerimizi iletmemize rağmen bugüne kadar kayda değer cevap gelmedi. Bunun üzerine yasak koymak zorunda kaldık' dedi. Dankvert Türkiye'nin tekrar ihracat yapabilmesi için ?sertifika' konusunu çözümesi gerektiğini vurguladı. Rus yetkililerin eksik sertifika konusunu yasak koymak için bir bahane olarak sunduğu ve kendi çiçek üreticilerini koruma amacı taşıyabileceği belirtiliyor.
ITAR-TASS ajansına konuşan Federal Bitki Denetim Dairesi yöneticisi Sergey Dankvert, ?Biz Türkiye'yi bu konuda defalarca uyardık. Rusya'ya ihraç edilen bitki türündeki ürünlerin sertifika noksanlığına dikkat çektik ve durumun düzeltilmesini istedik. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne taleplerimizi iletmemize rağmen bugüne kadar kayda değer cevap gelmedi. Bunun üzerine yasak koymak zorunda kaldık' dedi. Dankvert Türkiye'nin tekrar ihracat yapabilmesi için ?sertifika' konusunu çözümesi gerektiğini vurguladı. Rus yetkililerin eksik sertifika konusunu yasak koymak için bir bahane olarak sunduğu ve kendi çiçek üreticilerini koruma amacı taşıyabileceği belirtiliyor.
ITAR-TASS ajansına konuşan Federal Bitki Denetim Dairesi yöneticisi Sergey Dankvert, ?Biz Türkiye'yi bu konuda defalarca uyardık. Rusya'ya ihraç edilen bitki türündeki ürünlerin sertifika noksanlığına dikkat çektik ve durumun düzeltilmesini istedik. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne taleplerimizi iletmemize rağmen bugüne kadar kayda değer cevap gelmedi. Bunun üzerine yasak koymak zorunda kaldık' dedi. Dankvert Türkiye'nin tekrar ihracat yapabilmesi için ?sertifika' konusunu çözümesi gerektiğini vurguladı. Rus yetkililerin eksik sertifika konusunu yasak koymak için bir bahane olarak sunduğu ve kendi çiçek üreticilerini koruma amacı taşıyabileceği belirtiliyor.
ITAR-TASS ajansına konuşan Federal Bitki Denetim Dairesi yöneticisi Sergey Dankvert, ?Biz Türkiye'yi bu konuda defalarca uyardık. Rusya'ya ihraç edilen bitki türündeki ürünlerin sertifika noksanlığına dikkat çektik ve durumun düzeltilmesini istedik. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne taleplerimizi iletmemize rağmen bugüne kadar kayda değer cevap gelmedi. Bunun üzerine yasak koymak zorunda kaldık' dedi. Dankvert Türkiye'nin tekrar ihracat yapabilmesi için ?sertifika' konusunu çözümesi gerektiğini vurguladı. Rus yetkililerin eksik sertifika konusunu yasak koymak için bir bahane olarak sunduğu ve kendi çiçek üreticilerini koruma amacı taşıyabileceği belirtiliyor. ****
29 Mayıs pazar günkü Radikal'in haberi:
Türkiye uyarıyı dinlememiş
Rusya, iki TIR çiçekte Akdeniz sineği larvası çıkınca, daha önceki uyarıları dikkate almayan Türkiye'den yaş meyve-sebze dahil bitkisel ürün alımını durdurdu
DENİZ ZEYREK , SUAT TAŞPINAR
ANKARA/MOSKOVA - Rusya Federasyonu, 19-20 Mayıs tarihlerinde geri gönderdiği iki TIR'daki kesilmiş çiçeklerde 'Akdeniz sineği larvaları' bulunduğunu gerekçe göstererek 30 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den meyve ve sebze de dahil hiçbir bitkisel ürün almayacağını Ankara'ya bildirdi.
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, Rus Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak kararın geri alınmasını ve iki ülke teknik heyetlerinin bir araya gelerek sorunu çözmesini istedi. Ancak daha önce de iki kez uyarı yapan ve larvalı ürünlerin 'sağlık sertifikalı' olmasına tepki gösteren Rusya, hafta sonu muhatap bulunamamasının etkisiyle de geri adım atmadı.
Rusya'ya ihracatının yüzde 14'ü bitkisel ürünler olan Türkiye, bu alandaki ihracatının büyük bölümünü de yaz aylarında yapıyor. Geçici yasağın üç ay sürmesi ihracatçılarının 200-250 milyon dolar zarar etmesine neden olacak. Rusya'nın 30 Mayıs'tan itibaren Türkiye kaynaklı bitkisel ürünlere yasak getirdiğini kendilerine bildirdiğini doğrulayan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Rusya'nın karantina, bitki sağlığı gibi konularda çok hassas davrandığına ve Danimarka, İtalya, Belçika gibi AB ülkelerine bile geçici yasak uygulandığına dikkat çekti.
Düzelmesini beklediler
Hollanda'ya 28 Temmuz 2004 tarihinde konulan yasak aylarca sürmüştü. 15 Kasım 2004'te Almanya menşeli ürünler için başlayan yasak uzun çabalar sonunda kaldırılmıştı. Rus yetkililer, Almanya için yasağın yürülüğe girdiği tarihte Türkiye için de benzer yazının hazırlandığını, ancak iyileşme olacağı umuduyla o zaman imzalanmadığını hatırlattı.
Büyükelçi Taşkent'in verdiği bilgiye göre, Ruslar 19-20 Mayıs'ta Rusya'ya ulaşan iki TIR dolusu kesme çiçekte 'Akdeniz sineği' larvaları bulunduğunu tespit etti ve TIR' ları geri gönderdi. Ardından da Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne gönderdikleri yazıda 30 Mayıs'tan itibaren Türkiye menşeli bitkisel ürünlere yasak uygulanacağını bildirdiler. Büyükelçi Taşkent, yasağın neleri kastettiğinin belirtilmediğini, ancak Rusya'nın benzer yasak uyguladığı ülkelerden çiçek, sebze-meyve ve hatta buğday bile almadığının bilindiğini söyledi. Yasağın, sadece kesme çiçeği kapsamadığı, sebze ve meyveyi içerdiği de bir Rus yetkili tarafından teyit edildi.
Edinilen bilgiye göre, yazının cuma günü ulaşmasının ardından Moskova Büyükelçiliği yazılı ve sözlü olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak kararın kaldırılmasını ve teknik heyetlerin sorunu çözmek için buluşmasını istedi. Ancak hafta sonu olması nedeniyle muhatap bulmakta zorlanan Türk tarafı, ulaşılan yetkililerin olumsuz yanıtıyla karşılaştı. Rus yetkililer, larva bulunan çiçeklerin Türkiye'deki yetkili kurumlardan 'sağlık sertifikası' aldığına dikkat çekerek, "Bu durumun ciddiyetini gösteriyor. Kararımız sorun giderilinceye kadar değişmeyecek" yanıtını verdi.
Tarım Bakanlığı yetkilileri, ise Rusya'nın kararını dün öğrendi. Ancak sorunun 2001'den beri gündemde olduğu belirtildi. Bir Rus yetkilisi şunları söyledi:
6 aydır uyarıyorlar
"Yasak yazısı 6 aydan uzun bir süredir makamlarımızın önünde duruyordu. Türk tarafı standartlar konusunda daha dikkatli davranır diye bekledik ama maalesef bu konuda bir ilerleme olmadı."
Rusya'nın Türkiye'yi sürekli uyardığını anlatan Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı şöyle konuştu: "Geçen yıl yaş sebze ve meyvede Türkiye'yi Akdeniz sineği çıktığına dair uyardılar. Tarım Bakanlığı bizim de uyarımıza rağmen Rusların yazısına cevap bile vermedi. Böyle olacağı belliydi. Pazartesi (yarın) günü Ankara ya da Antalya'da kriz masası oluşturup görüşmeye başlayacağız."
'Destek alamadık
Haşereli ürün ihracının engellenmesinde Tarım Bakanlığı'nın desteğini alamadıklarını söyleyen Satıcı, "Bakanlık zirai ilaç kalıntısı olan malı ihraç eden şirketi hemen kapatıyor. Kolaya kaçıyor. Halbuki hem haşere, hem zirai ilaç kalıntısıyla ilgili mücadelede ulusal bir politika olmalı. İhracatçılara tavsiyem Rusya'ya mal göndermeyip biraz beklesinler. Bir TIR'dan 1000 dolar kâr uğruna bir Tır'ın maliyeti olan 15-20 bin dolardan olmasınlar" dedi.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı da Dış ticaretten sorumlu Bakan Kürşad Tüzmen'in konuyla ilgilendiğini belirterek, "Yarın Rus tarafıyla temasa geçip çözüm için masaya oturacağız. Geçici çözümü en geç bir hafta içinde buluruz. Kalıcı çözüm için Tarım Bakanlığı'nın, sertifikaları dış ticaret ve dış ticaretçi gözüyle düzenlemesidir. Bu konuda bakanlığın ihracatçılarla ortak çalışma yapması lazım" diye konuştu.
Hollanda'ya aylarca uyguladılar
Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'ya yönelik yaş sebze ve meyve ihracatının 200 milyon dolar olduğunu, kesme çiçek ihracatının da 10 milyon doları bulduğunu belirtti. Yaş meyve ve sebzenin yarısının narenciye, geri kalanının da çekirdeksiz Sultani üzüm, şeftali ve domates olduğunu anlatan Mustafa Satıcı, "Hemen girişimde bulunmazsak domates şu anda ihrac sezonunda olduğu için çöker. Zaten bu haberin çıkmasıyla birlikte Antalya halinde ihracatçının domatese ödediği fiyat 90 Ykr'den 65 Ykr'ye , Kumlucada ise 50 Ykr'den 30 Ykr'ye kadar düştü" diye konuştu.
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent de 2004 yılında Türkiye'nin Rusya'ya 2 milyar dolara yaklaşan ihracatının yüzde 14'ünün bitkisel ürünler olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Kurtuluş Taşkent, söz konusu ihracatın önemli bir bölümünün Rusya'nın yasağı başlattığı yaz aylarında gerçekleştiğine de işaret etti.
*****
29 Mayıs pazar günkü Zaman'ın haberi:
Rusya sebze alımını durdurdu, üretici tedirgin
Rusya, 30 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere Türkiye'den yaş sebze ve meyvenin yanı sıra kesme çiçek ithalatını durdurma kararı aldı. Kararın, Türkiye'den giden ürünlerde haşere çıkması ve standartlara uyulmaması üzerine alındığı öğrenildi.
Rusya'nın yasağı ihracatçıyı tedirgin ederken, sorunun çözümü için Antalya ve Ankara'da kriz masası oluşturuldu. İhracatçılar, Tarım Bakanlığı'nı ihmalkârlıkla suçladı. Yasağın maliyetinin 50 milyon doları bulması bekleniyor. Rusya'nın, ithalatı yaş meyve-sebze ihracatının yoğun olduğu bir dönemde durdurması dikkat çekiyor.
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Rus yetkililerin geçen ağustos ayında Tarım Bakanlığı'na konuyu iletmesine rağmen bakanlığın konuyla ilgilenmediğini ileri sürdü. Olayla ilgili Türkiye İhracatçılar Meclisi, Tarım Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı bilgilendirdiklerini belirten Satıcı, "Ağustos 2004'te Rusya tarım bakanı yardımcısı, Moskova ticaret ataşesine; ?Türkiye'den ithal edilen meyve-sebzede Akdeniz sineğine dikkat edin' diyor. Tarım Bakanlığı, cevap bile yazmıyor." ifadelerini kullandı. Satıcı, ihracatçıların şaşkına döndüğünü ve yüklemeyi durdurduğunu bildirdi. Satıcı, "İki hafta önce Türkiye'den giden 2 TIR kesme çiçeğin zararlı haşere bulunması sebebiyle geri gönderilmesi bardağı taşıran son damla oldu. 30 Mayıs tarihinden itibaren ithalat yasağı getireceklerini bildirdiler. Rusya'ya yapılan ihracatta düzensizlik var. Rusya'ya giden ürünler Avrupa kalitesinde olsaydı sıkıntı yaşanmazdı." dedi. Rusya'ya ihraç edilen ürünlerin içinde sadece narenciyede sorun yaşandığını, diğer ürünlerde herhangi bir problemin olmadığını kaydeden Satıcı, kararın değiştirilmesi için iki eylem planı hazırladıklarını kaydetti. Satıcı, şu bilgileri verdi: "Bakanlığı harekete geçirdik. Rusların Antalya'ya olan sempatilerinden de yararlanmak istiyoruz. Rus yetkilileri Antalya'ya getirerek misafir etmeyi düşünüyoruz." Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Osman Bağdatlıoğlu da, Rusya'nın daha önce de Hollanda'dan bitki ürünleri ithalatını yasakladığına işaret ederek, son kararın Türk kesme çiçek ihracatına darbe vuracağını söyledi. Bağdatlıoğlu, "Türkiye'nin ihraç ettiği çiçeklerin 3'te biri dolaylı olarak Rusya'ya gidiyor. Hollanda'nın durumuna düştük. Hükümet, üretici ve ihracatçılar bir araya gelerek acil eylem planı hazırlamalı ve bu sorunu çözmeli. Rusya'da lobi oluşturulmalıdır." şeklinde konuştu.
Rusya krizi hemen piyasalara yansıdı. Antalya'nın Kumluca ilçesinde domates fiyatları 500 binden 300 bine düştü. Rusya'ya yapılan 200 milyon dolarlık ihracatın yarıya yakını Antalya'dan gerçekleşirken, satılan ürünlerin başında narenciye, domates ve üzüm geliyor. Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Kontrol Servis Başkanı Sergey Dankvert, 19-20 Mayıs tarihlerinde Türkiye'den gönderilen çiçeklerde zararlı haşereler bulunduğunu açıklamıştı. Çiçeklerin iade edildiğini kaydeden Dankvert, Rusya'da karantinaya alınan zararlı böceklere ve Akdeniz mevye sineğine 11 kez rastlanıldığını bildirmişti.
29.05.2005
Şaban Gündüz - Kenan Baş
Antalya
*****
29 Mayıs pazar günkü Akşam'ın haberi:
RUS YASAĞINA BAKANLIK EL ATTI
Rusya'nın Türkiye'den meyve-sebze ithalatına yasak koyma kararı almasının ardından Tarım Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, sorunun çözümü için Rus yetkilileri Türkiye'ye çağırdı. Rusya'nın gerekli standartlara uymadığı gerekçesiyle 30 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den meyve-sebze ithalatını durdurma kararı alması Tarım Bakanlığı'nı harekete geçirdi. NTV'de yer alan habere göre, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt, Rusya'nın bu kararını kendilerinin de Rus haber ajanslarından öğrendiklerini belirtti. Vakit kaybetmeden Rus yetkililerle temasa geçtiklerini anlatan Öğüt, Rus makamlarını, ürünlerde ithalatın durdurulmasına neden olacak bir sorun olmadığını göstermek amacıyla Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.
'Akdeniz sineği' iddiası
Rusya'nın Türkiye'den gelen ürünlerde Akdeniz sineğine rastlandığı iddiasını da hatırlatan Müsteşar, bu haşereyle mücadele edildiği ve gönderilen meyve ve sebzelerin gerekli sertifikaları aldığı bilgilerinin de Rus yetkililerine iletildiğini söyledi. Söz konusu yasağın üründen kaynaklanmadığını savunan Öğüt, kararın rekabete dayalı tarifedışı engel olabileceğine; bunun da Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğuna dikkat çekti.
Реклама