Krize formül: "Rusya'nın bütün perakendecileri, birleşin!"
Rus perakende pazarında 2025 yılı, birleşme ve satın alma (M&A) işlemlerinde büyük bir artışa sahne oldu. Kommersant'ın aktardığına göre sadece bu yılın verileri, toplam işlem hacminin en az 65 milyar ruble (800 milyon dolar) olarak gerçekleştiğini ve 2024 yılının tamamına kıyasla yüzde 85'ten fazla bir sıçramaya işaret ettiğini ortaya koyuyor. Gazeteye konuşan sektörel gözlemciler, bu olağanüstü artışın arkasında işletmelerin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşulları gösteriyor. Yavaşlayan gelir artışı, yükselen maliyetler ve erişilmesi zorlaşan krediler, birçok işletme sahibini yaşadığı nakit sıkışıklığını gidermek için şirketlerini veya hisselerini satışa çıkarmak zorunda bırakıyor.
Bu zorlu koşulların kökeninde, tüketicilerin artan bir tasarruf modeline geçiş yapması yatıyor. Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre, 2025 yılının Ocak-Eylül döneminde perakende ticaret cirosu, bir önceki yıla göre sadece yüzde 2,1 oranında büyüdü. Bu oran, 2024 yılında yüzde 7,7 seviyesindeydi. NF Group'dan Yevgeniya Hakberdiyeva, lojistik ve işçilik maliyetlerindeki artışın işletmelerin dönen varlıklarını ciddi şekilde sıkıştırdığını ve banka finansmanının zor elde edilmesi nedeniyle satışın tek seçenek haline gelebildiğini belirtiyor.
Bu ortam, büyük perakendeciler ve özel yatırımcılar için pazar paylarını güçlendirmek adına önemli bir fırsat olarak görülüyor. İki ana işlem türü öne çıkıyor: büyük perakende zincirlerinin daha küçük rakiplerini satın alması ve pazaryerlerinin ekosistemlerini genişletmek için yatırım yapması. Bu yılın en dikkat çekici anlaşmalarından biri, Magnit'in Azbuka Vkusa zincirini satın alması olabilir. Ayrıca, Wildberries gibi çevrimiçi platformların da Rive Gauche gibi kozmetik zincirlerini satın alma planları, pazarın konsolidasyon eğilimini güçlendiriyor.
Uzmanlar 2026 yılı için farklı senaryolar öngörüyor. Bir görüş, merkez bankasının faiz oranını düşürmesiyle birlikte işlem sayısında yeni bir artış yaşanabileceği yönünde. Ancak, Ticaret Merkezleri Birliği'nden Sergey Platitsın, piyasada satışa hazır büyük oyuncu sayısının azalması nedeniyle aktivitenin bir miktar soğuyabileceğini ve yatırımcıların odağının niş ve bölgesel ağlara kayabileceğini ifade ediyor. Küresel anlamda perakende pazarındaki konsolidasyon eğiliminin devam etmesi beklenirken, önümüzdeki dönemde daha küçük ölçekli stratejik satın almaların öne çıkması muhtemel.
5.11.2025

Реклама