Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Zor dönem: Rusya'da vergi için 3 kritik risk uyarısı

Rusya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu AKRA'nın analistleri, ülkede vergi politikasının önümüzdeki dönemde ciddi baskı altında kalabileceğini belirterek üç temel riske dikkat çekti. Kuruma göre Ulusal Refah Fonu varlığının zayıflaması, demografik daralma ve nitelikli iş gücü için artan rekabet, mevcut vergi dengesinin korunmasını giderek zorlaştırıyor.
 
Analizde ilk sırada Ulusal Refah Fonu yer alıyor. Petrol ve gaz gelirlerine bağlı olan fon, son yıllarda bütçe açıklarının kapatılmasında aktif biçimde kullanıldı. Yaptırımlar, ihracat kısıtları ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle fonun dolma hızı yavaşlarken, likit kısmı belirgin biçimde azaldı. Akra’ya göre bu durum, devletin bütçe dengesini sağlamak için vergi gelirlerine daha fazla yüklenmesine yol açabilir.
 
İkinci önemli başlık demografi. Çalışabilir nüfusun küçülmesi, vergi tabanını daraltırken emeklilik ve sosyal harcamalar üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu tablo, devletin aynı anda hem daha az mükelleften gelir toplamak hem de daha yüksek harcama yapmak zorunda kalması anlamına geliyor.
 
Üçüncü risk ise iş gücü piyasasında yaşanıyor. Şirketler nitelikli çalışanları elde tutabilmek için ücretleri ve sosyal hakları artırıyor. Bu süreç, maaşlar üzerinden alınan vergiler ve sigorta primlerinin ekonomik yükünü daha görünür hale getiriyor. AKRA analistleri, bu üç faktör bir aradayken vergi sisteminde uzun süreli bir statükonun korunmasının zor olduğunu, olası değişikliklerin ise kademeli ve seçici biçimde gündeme geleceğini vurguluyor.
 
RBC'ya konuşan  T-Investments baş ekonomisti Sofya Donetsk, mevcut petrol fiyatları ve ruble kurunun sürmesi halinde Ulusal Refah Fonu’nun yıl sonuna kadar neredeyse tamamen eriyebileceğini, bunun bütçede GSYH’nin yaklaşık yüzde 2’sine denk gelen bir gelir açığı yaratacağını söylüyor. Donetsk’e göre bu açığın tek bir araçla kapatılması mümkün değil, en gerçekçi senaryo vergi artışları ile kalıcı borçlanmanın birlikte gündeme gelmesi.

Alfa Bank baş ekonomisti Natalya Orlova ise asıl sorunun harcamaların kontrol altına alınamaması olduğunu vurguluyor. Orlova’ya göre vergi tahsilatını artırmaya yönelik adımlara rağmen bütçe harcamaları gelirlerin önünde gidiyor ve ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda bu tabloyu kökten değiştirmek zor.

ACRA uzmanı Dmitriy Kulikov da Ulusal Refah Fonu’nun bütçe için kritik bir tampon işlevi gördüğünü belirterek, bu tamponun zayıflamasının vergi politikasında kaçınılmaz olarak yeni ayarlamaları gündeme getireceğini ifade ediyor.

AKRA, Rusya merkezli bir kredi derecelendirme kuruluşu. Açılımı Analitik Kredi Derecelendirme Ajansı olan AKRA, şirketlerin, bankaların, bölgelerin ve finansal araçların kredi riskini değerlendiriyor. Ayrıca bütçe dengeleri, vergi politikası, borçlanma kapasitesi ve makroekonomik riskler üzerine düzenli analizler yayımlıyor. AKRA'nın Rusya’da özellikle kamu maliyesi ve vergi politikalarına ilişkin raporları, yatırımcılar ve devlet kurumları tarafından yakından takip ediliyor.
 
4.2.2026
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl içinde Ukrayna krizinin anlaşma ile sonuçlanma ihtimali sizce ne kadar?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама