Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

22 Haziran-18 Temmuz: Son gelişmeler

20.37:  Avrupa Komisyonu'ndan analistler, Rusya'dan Avrupa Birliği'ne doğal gaz arzının askıya alınması durumunda, soğuk bir kış ve enerji tasarrufunun yetersizliğini öngören en kötü senaryoda AB GSYİH'sını %1,5 oranında küçüleceğini hesapladı. Ilımlı senaryoda, önümüzdeki kış sert geçmezse GSYİH'deki düşüş %0,6-1 olarak öngörülüyor. Avrupa Komisyonu, hem ılıman kış, hem de talebi azaltmaya yönelik önlemler durumunda, Rusya gazında kesinti olsa bile ekonominin en fazla %0,4 olumsuz etkileneceği görüşünde.
 
20.35: Bloomberg kaynaklarına göre 14 Temmuz'da Gazprom, Avrupa'daki en az üç alıcı şirkete "gaz arzında mücbir sebepler nedeniyle sıkıntı yaşanacağını" bildirdi. İddiaya göre şirketin alıcılara gönderdiği mektupta, "Gazprom'un öngörülemeyen koşullar nedeniyle uzun vadeli gaz tedarik sözleşmelerini yerine getiremeyeceği" belirtiliyor.
 
20.33:  Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Ukrayna'dan yaklaşık 2,7 milyon ton tahılın Romanya üzerinden transit olarak ihraç edildiğini duyurdu. BM ise, geçen hafta İstanbul'da yapılan 4'ü zirvenin ardından tahıl koridoru konusunda henüz somut bir gelişme olmadığını bildirdi. 
 
20.31: Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa ülkelerinin Rusya'dan gaz sevkinde sıkıntı yaşanmasına ihtimaline karşı "önümüzdeki kışın güven altında yaşanması için" bir dizi önlem önerdi. Bunlar arasında elektrik üretmek için gaz yerine akaryakıt ve kömür kullanımı, nükleer enerjinin geliştirilmesi ve hane halkı enerji tüketiminin azaltılması öne çıkıyor.
 
13.04: Peskov: "Rusya ekonomisi şu anda karmaşık bir durumda. Sorunlar var ama ekonomimiz Batılıların beklediğinden daha iyi vaziyette." 
 
12.21: Herson’daki Kahovka bölgesinde bulunan yönetimin başkanı Vladimir Leontyev, Ukrayna ordusunun Novaya Kahovka’ya yoğun saldırı gerçekleştirmeye çalıştığını, Rus savunma sistemlerinin harekete geçtiğini belirtti. RİA Novosti’ye konuşan Leontyev, “Sabah saatlerinde yine çok sayıda füze saldırısı gerçekleştirildi. Hava savunma sistemleri harekete geçti, ancak yarım saat içerisinde kente düşen füzeler oldu. Ayrıntıları araştırıyoruz” dedi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri geçen hafta iki kez Novaya Kahovka'ya saldırmıştı. Bunun sonucunda, güherçileli depolar havaya uçmuş, çok sayıda konut binası, hastane ve kilise ile diğer binalar hasar görmüştü.
 
12.20:  Peskov, Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonun ne zaman biteceğine dair net bir programı olmadığını, operasyonun tüm hedeflere ulaşıldığında sona ereceğini ifade etti. Rossiya-24’e konuşan Peskov, “Özel askeri operasyonun tüm hedeflere ulaşıldıktan sonra sona ereceğine dair hiçbir kuşkumuz yok. Net bir zaman çizelgesi yok, önemli olan operasyonun etkin olması” dedi. Putin’in sözlerine atıfta bulunan Peskov, Rus ordusuna siviller arasında can kayıplarının önlenmesi ve sivil altyapılara zarar verilmemesi yönünde net talimat verildiğini kaydetti. (Sputnik)
 
10.37: Kremlin Sözcüsü Peskov, yaptırımların "Rusya ve İran'ın egemenlikleri için ödediği bedel olduğunu" söyledi. Peskov'a göre Rusya yaptırımlara alışmış durumda. İran devlet televizyonu ve radyosuna verdiği röportajda Peskov, Sovyet döneminden bu yana ülkeye uygulanan toplam yaptırım sayısının "muhtemelen binlerle ölçüldüğünü" söyledi. Peskov, "Ama bu, muhtemelen hem ülkemizin hem de İran'ın bağımsızlıkları ve egemenlikleri için ödediği bedeldir. Rusya'da bir atasözü var: Bizi öldürmeyen her şeyin bizi daha da güçlendirdiğini söylüyorlar" dedi.
 
10.19: H&M mağazaları, Rusya pazarını tamamen terk etme kararını resmen açıkladı. İsveç merkezli mağaza zinciri 2009'dan beri Rusya'da faaliyet gösteriyordu. 
 
09.59:  Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'da görev yapan Vostok grubunu teftişi sırasında, önceliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin uzun menzilli silahlarının imhası olduğunu söyledi. Bakanlığın açıklamasına göre, Şoygu grubun taarruz becerilerinin güçlendirilmesine dikkat çekti. Rus Bakan, grubun komutanına düşman güçlerinin Donbass’taki yerleşim yerlerini vurduğu, buğday tarlalarını ve tahıl depolarını yaktığı uzun menzilli füze ve topçu sistemlerinin imhasına öncelik vermeleri talimatında bulundu. (Sputnik)
 
09.30: Moskova'da 20 Temmuz çarşamba günü güvenlik tehdidi durumunda kullanılacak "uyarı sistemlerinin" hazır olup olmadığı kontrol edilecek. Belediyeden yapılan açıklamada halk uyarıldı, saat 10:40-12:00 arasında şehrin farklı semtlerinde uyarı sirenleri çalacağı ve hoparlörlerden “Herkesin Dikkatine” diye başlayan bilgi mesajları okunacağı belirtildi. Yüksek sesle yapılacak uyarı alarmlar 1 dakikaya yakın sürecek.  "Uyarı tatbikatı" ayrıca televizyon ve radyo kanallarında da yapılacak. Ekranlardada “Herkesin Dikkatine! Kamu erken uyarı sisteminin hazır olup olmadığı şu anda kontrol ediliyor” anonsu okunacak.
 
05.25: Kommersant gazetesi, Kanada'da onarılan Kuzey Akım 1'e ait Siemens gaz türbininin kargo uçağıyla Almanya'ya gönderildiğini yazdı. Türbinin beş ila yedi gün içinde Rusya'da Gazprom'a, son varış noktasına ulaşması, devreye alma işleminin üç ila dört gün sürmesi bekleniyor. Türbin iade kararını "yaptırımı delmek" olarak niteleyen Zelenskşy tepki göstermişti.  Gazprom, iki Siemens türbinindeki sorunlar nedeniyle Kuzey Akım 1 gaz boru hattı üzerinden sevkiyatı 167 milyon metreküpten 67 milyon metreküpe indirmişti. Türbinlerden biri Kanada'da tamir edilrken, ikincisi Rusya'da kullanılamaz durumda bekliyor. Siemens'in özel gaz türbinin bakımını yalnızca bir Kanadalı şirket yapabiliyor.
 
05.15: Almanya Başbakanı Scholz, “Rusya tarafından dayatılan barış koşulları durumunda AB'nin yaptırımları kaldırılmayacağını" söyledi. Scholz, Avrupa Birliği'nin Kiev'in yardıma ihtiyacı olduğu sürece desteği sürdüreceğini belirterek, "Avrupa, yaptırımların uzun süre devam edeceği gerçeğine hazır. Rusya'nın dayattığı şartlarda bir barış anlaşması imzalanırsa yaptırımlar kaldırılmayacak" dedi. Frankfurter Allgemeine Zeitung için bir makale kaleme alan Scholz, Rusya'nın "Ukraynalılar tarafından kabul edilebilecek bir anlaşmadan başka bir yolu olmadığını" savundu.
 
05.11: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun çoklu fırlatma roket sistemlerinin (HIMARS) eğitmenlerinin ve topçularının Ukrayna ordusunun operasyonlarını "arazide" bizzat yönettiğini savundu. İzvetsiya'ya konuşan Lavrov, "Avrupalılar arasında bunun ne gibi sonuçlar yaratabileceğini anlayan sorumlu politikacılar olduğunu umduğunu" belirtti.
 
05.09: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Başsavcı İrina Venediktova ve Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov'u görevden aldı.
 
05.06: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Adalet Komiseri Didier Reynders, AB’de dondurulan Rus varlıklarının büyük bir kısmının Almanya, Fransa, İrlanda, Avusturya, Belçika ve Lüksemburg'da bulunduğunu belirtti. Reynders daha önce de AB ülkelerinin toplam olarak 13.8 milyar euro tutarında Rus varlıklarını dondurduklarını, fakat söz konusu varlıkların 12 milyardan fazlasının 6 ülkede bulunduğunu açıklamıştı. (Sputnik)
 
17 Temmuz Pazar
 
13.49: Rusya Savunma Bakanlığı pazar günkü brifinginde askeri operasyonda son 24 saatte vurulan hedefleri açıkladı. Bakanlık, Krasnoarmeysk bölgesinde bir HIMARS füze sisteminin yüksek hassasiyetli silahlarla imha edildiğini, Odessa'daki bir sanayi kuruluşunda, NATO ülkelerinin yolladığı Harpoon gemisavar füzelerinin depolandığı bir deponun vurulduğu, İzyum, Tavria ve Alchevsk bölgelerinde hava savunma sistemleri, sekiz adet Uragan ve HIMARS çok namlulu roketatar sistemlerinin ele geçirildiği belirtildi.
 
10.00: Rus Senatör Klişas, ​​Kırım'a yönelik bir saldırı tehdidinin ardından Ukrayna'nın tamamının silahsızlandırılması gerektiğini savundu. Klişas, ​​"Ukrayna cuntasından Kırım'a veya Kırım köprüsüne saldırma tehditleri, yalnızca Ukrayna'nın tamamını Nazilerden arındırma ve silahsızlandırmanın gerektiğini teyit ediyor" dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanının güvenlik danışmanı Aleksey Arestoviç, “ilk teknik fırsat” ortaya çıktığında Kırım köprüsünün bir saldırı hedefi haline geleceğini söyledi.  Peskov ise, alınan tedbirlerle Kırım'ın güvenliğinin garanti altında olduğunu belirtti.
 
09.57: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi salı günü Tahran'da buluşacak. Suriye gündemli üçlü zirvede, yeni anayasa, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıkların ele alınması bekleniyor. Erdoğan, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7. toplantısı için bu ülkede olacak. Aynı gün Tahran’da, Astana formatında, Türkiye-İran-Rusya liderlerinin katılımıyla üçlü zirve de gerçekleştirilecek. Zirvenin ana gündem maddesi ise Suriye olacak. Suriye'deki son durum, yeni anayasa, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklar ele alınacak. (Sputnik)
 
16 Temmuz Cumartesi
 
23.16: Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü Sözcüsü Vadim Skibitskiy, Ukrayna ordusunun ABD’den aldığı füzeleri Kırım’daki hedefleri vurmak için kullanabileceğini söyledi. Skibitskiy, basın mensuplarının Ukrayna ordusunun Kırım’daki hedefleri vurmak için HIMARS ve M270 çok namlulu roketatarları kullanma olasılığıyla ilgili soruya, “Evet” yanıtını verdi. Skibitskiy, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri özel operasyon kapsamında aktif olarak Rusya Karadeniz Filosu’nu kullandığını kaydetti. (Sputnik)
 
23.12: İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, ülkesinde devam eden siyasi krizin, Ukrayna’ya silah sevkiyatını sürdürmelerine izin vereceğine şüpheyle baktığını belirtti.  Politico’ya konuşan Di Maio, “Artık (Ukrayna’ya) silah gönderebileceğimizden şüpheliyim. Bu, birçok ciddi sorunlardan biri” ifadelerini kullandı. Bakan, "Hemen şimdi Ruslar, bir Batı hükümetini daha devirmelerini kutluyorlar” dedi.
 
17.02: . Rusya Devlet Başkanı Putin'in yardımcısı Masiim Oreşkin, Rusya Merkez Bankası'nın 22 Temmuz'da, şu an yıllık %9,5 seviyesinde olan gösterge faiz oranını düşürebileceğini söyledi.
 
17.01: Biden ile görüşmesinin ertesi günü bir açıklama yapan veliaht prens Selman, Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarının istikrar kazanması için üretimini artırarak günde maksimum 13 milyon varile çıkarabileceğini söyledi.
 
16.59: ABD'li senatör Rand Paul, eski SSCB ülkelerini NATO'ya dahil etmeye son verilmesi yönünde çağrı yaptı. American Conservative dergisi için bir yazı kaleme alan Paul, Batı ile Rusya arasındaki savaşın nükleer Armageddon savaşına dönüşmese bile yıkıcı olacağını ve sadece Avrupa coğrafyasıyla sınırlı kalmayacağını belirtti.Bu tablo karşısında, siyasi ve duygusal kazanımlar elde etmek için artık kelime oyunlarını bırakmaları gerektiğini kaydeden Paul, "NATO'nun genişlemesini tartışırken, geri kalan eski SSCB ülkelerinin İttifak'a kabul edilmeyeceği konusunda net olmak zorundayız" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
10.12: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun orduya, "Ukrayna'da her yönde ilerleyiş harekatının hızlandırılması" talimatı verdiği bildirildi. Şoygu, Ukrayna'daki askeri operasyonun bir parçası olarak görev yapan Rus birliklerinin "Güney" ve "Merkez" gruplarını denetledi. Bakan, Ordunun "Güney" Genel Komutanı Sergey Surovikin ve "Merkez" Komutanı Albay General Aleksander Lapin'in yanı sıra diğer komutanların raporlarını dinledi. Bakanlık açıklamasında, "Bakan Şoygu, Kiev rejiminin sivil altyapıya büyük roket ve topçu saldırıları başlatma olasılığına karşı tüm operasyonel alanlarda grupların eylemlerini daha da artırmaları için gerekli talimatları verdi" denildi.
 
09.18: Batı medyasına yansıyan haberlere göre, ABD'den gelen baskı üzerine Birleşik Arap Emrilikleri Rusya vatandaşlarına karşı yaptırımlar konusunda ABD ile istişareler yürtüyor. BAE, "tüm Rusları tek bir kategoriye konulmayacağı ama ekonomik nedenlerle ABD ile uzlaşmak zorunda kaldıklarını" bildiriyor. Son dönemde özellikle zengin Rusların "sığınaklarından biri" BAE olmuştu. Batı'dan kaçırılan oligark yatları ve özel uçaklarının çoğu BAE'de bulunuyor.
 
09.15: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Twitter'da yaptığı açıklamada, ilk parti M270 çoklu fırlatma roket sistemlerinin İngiltere'den Ukrayna'ya teslim edildiğini söyledi. Haziran başında Times dergisi, Londra'nın 80 km menzilli üç M270'i Kiev'e transfer edeceğini yazmıştı. Aynı sayıda Mars II tipi MLRS (Amerikan M270 MLRS'nin Alman versiyonu) roket sistemlerinin de Almanya tarafından Ukrayna'ya teslim edileceği belirtildi.
 
09.13: Estonya'nın yeni hükümet koalisyonu, ülkede yaşayan Rusya vatandaşlarının silah sahibi olmasını yasaklama istiyor. İçişleri Bakanı olması beklenen Lauri Läänemets, Rus vatandaşlarının silah sahibi olmasını yasaklayan bir yasanın bu yılın sonuna kadar kabul edilebileceğini, mevcut izinlerin iptal edileceğini söyledi.
 
09.09: Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, "Ukrayna'nın Transkarpatya bölgesinde yaşayan Macarları kurtarmak ve korumak için gerekirse harekete geçmeye hazır olduklarını, ancak böyle bir gelişmenin önlenebileceğini umduğunu" söyledi.  Macar bakana göre, Rusya'nın askeri operasyonu sırasında Ukrayna'da yaşanan çatışmalar ülkenin batısına sıçrarsa, bu Macaristan için ciddi bir güvenlik tehlikesi oluşturacak. Szijjarto "Doğu sınırımızda bir an önce barışı tesis etmek bizim çıkarımıza. Çünkü o zaman Transkarpatya'da yaşayan 150 bin Macar'ı kurtarmak ve korumak için tasarlanmış tehlikeli senaryolara gerek kalmayacak" dedi.
 
09.01: Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Romanya Başsavcılığı'nın “Ukrayna'daki özel askeri operasyon sırasında Rumen vatandaşların zarar gördüğü” iddiasıyla başlattığı soruşturmasının siyaset tarafından dikte edildiği belirtildi. Açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Romanya Başsavcılığı'nın internet sitesinde, Ukrayna'daki özel askeri operasyon sırasında Romen vatandaşlarına yönelik ‘insanların fiziksel ve zihinsel bütünlüğüne zarar verildiği’ ile ilgili soruşturma başlattığına dair bir açıklama yayınlandı. Bunun kesinlikle siyaset tarafından dikte edilen bir eylem olduğu açıktır” ifadeleri kullanıldı. (Sputnik)
 
15 Temmuz Cuma
 
22.50: Avrupa Komisyonu, Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi önerdi. 7. paket olmasına rağmen, kapsamı daraltılmaya başladığı için Reuters yeni paket için kulislerde 7. değil "6,5 numaralı paket" adı verildiğini yazdı. Komisyonun tavsiye raporunda, Rusya'yı hedef alan yaptırımların "hiçbir şekilde tarım ürünlerine yönelik olmaması" istendi ve tahıl alımı da dikkate alınarak konunun açıklığa kavuşturulması önerildi. Diğer yandan pakette en önemli maddenin, Rusya'dan altın alımının yasaklanmsı var. Ayrıca Rusya'ya yönelik tüm yaptırımların Ocak 2023'ün sonuna kadar uzatılması savunuldu. Avrupa Diplomasi Yksek Temsilcisi Josep Borrell, yeni pakete ek olarak, yaptırım listesine "daha fazla sayıda gerçek ve tüzel kişinin" dahil edilmesi için tekliflerini Avrupa Konseyi'ne sunacağını  söyledi. Bu kişilerin varlıklarının dondurulması ve AB'ye giriş yasağı konması isteniyor.
 
20.18: Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksy Moiseyev, hükümet alt komitesinin Rusya'daki yabancı bankaların yan kuruluşlarının satışına ilişkin işlemleri reddedeceğini duyurdu. Bu, Rus kredi kuruluşlarının yurtdışındaki çalışmalarının engellenmesine bir yanıt olacak.
 
19.23: Rusya Duması'nın yaz tatilini yarıda keserek "olağanüstü toplanacağının" açıklanması üzerine dikkatleri üzerine çeken 15 Temmuz oturumunda, rutin yasama faaliyetleri gerçekleşti. Yeni Başbakan Yardımcısı Denis Manturov'un görevi onaylanırken, bazı yasalar da oylanarak kabul edildi. Diğer yandan Başkan Putin başkanlığındaki Güvenlik Konseyi toplantısında da "bölgelerin sorunlarının ele alındığı" açıklandı. Kremlin'in internet sitesindeki duyurda, toplantıda "bölgelerdeki mevcut durumun" tartışıldığı belirtildi, FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov ve İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev'un sunum yaptıkları belirtildi. Putin toplantının başlangıcında, “Sizinle (güvenlik konseyi) günlük olarak en acil, en hassas konuları değerlendiriyoru ama Rusya Federasyonu'nun bölgelerindeki mevcut durumu unutmamalıyız. Bunu bugün konuşalım” dedi.
 
18.27: Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Rusya Futbol Federasyonu ve Rus takımlarının UEFA ve FIFA tarafından verilen men cezalarına itirazını reddetti. CAS'tan yapılan açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın benzersiz koşullar meydana getirdiği belirtilerek, FIFA ve UEFA'nın tüzük ve yönetmeliklerine dayanarak takdir yetkisi kapsamında hareket ettiği kaydedildi. Dünya futbolunun çatı kuruluşu FIFA ile Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA, şubat ayında başlayan işgalin ardından Rusya Milli Takımı'nı ve Rus kulüplerini tüm organizasyonlardan men etmişti. CAS, mart ayında Rusya Futbol Federasyonunun kararı dondurma başvurusunu reddetmiş, Rusya bunun sonucunda 2022 Dünya Kupası elemelerinde maç yapamamıştı.
 
18.20: Herson vilayetinin Rusya yanlısı yönetimi, "Rusya Federasyonu'nun itibarını zedeleyen" eylemlerde bulunan şahısların cezalandırılacağını açıkladı.
 
17.39: Kursk valililiği vilayetin Ukrayna tarafından atılan havan mermilerinin hedefi olduğunu açıkladı. Sabah saatlerinde Bryansk ve Belgorod vilayetlerinden de benzer haberler basına yansımıştı.
 
16.41: Rus muhalif Aleksey Pivovarov 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
16.39: Rusya Merkez Bankası haftasonu için döviz kurlarını açıkladı. Dolar 57,83 ruble, euro 57,89 ruble.
 
16.38: Putin, televizyon programcısı Vladimir Solovyov'u dördüncü dereceden vatana hizmet nişanıyla ödüllendirdi.
 
15.50: Rusya'nın doğal gaz devi Gazprom'un üretiminin yılın ilk yarısında yüzde 10,4 azaldığı açıklandı. İhracattaki düşüş oranı ise yüzde 33,1.
 
14.53: Roskosmos'un başına Dmitri Rogozin yerine başbakan yardımcılığı görevini yürüten Yuri Borisov getirildi.
 
14.33: Rusya Devlet Duması Denis Manturov'un başbakan yardımcılığı görevine getirilmesini onayladı.
 
13.52: Sportif Arbitraj Mahkemesi, FİFA ve UEFA'nın Rus takımlarını uluslararası turnuvalardan men etme yönündeki kararına itiraz eden Rusya Futbol Federasyonu'nun başvurusunu reddetti.
 
13.49: Avrupa Birliği, yedinci yaptırım paketinde Rus altınını hedef almaya hazırlanıyor. Paketin 27 üye ülkenin onayından sonra açıklanacağı duyuruldu.
 
13.42: Polonya radyosu, ülkenin ABD'den 116 adet Abrams tankı satın alacağını duyurdu.
 
13.20: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladmir Putin'in bugün parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin oturumuna başkanlık edeceğini açıkladı.
 
12.18: DNR yönetimi, ellerinde esir bulunan İngiltere vatandaşı Paul Urey'in hayatını kaybettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, Urey'in "kronik rahatsızlıklar ve stres" nedeniyle öldüğü bilgisi yer aldı.
 
11.03: Rosaviatsiya, Rusya'nın güneyindeki havalanlarına uçuş yasağını 24 Temmuzda kadar uzattı.
 
10.46: Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, bugün Moskova saati ile 12.00'de olağanüstü gündemle toplanıyor. Duma kaynakları, 80'e yakın yasa tasarısının gündeme alınacağını belirtirken, medyada "Ukrayna'daki askeri operasyonla ilgili olağanüstü bazı kararlar alınabileceği" yorumları gündemde. Putin'in toplantıya katılarak bir konuşma yapacağı haberlerini Kremlin doğrulamamıştı.
 
10.29: Polonyalı dondurulmuş sebze ve meyve üreticisi Hortex, Rusya pazarından ayrıldı.
 
10.27: Amerikalı kahve zinciri Starbucks'ın Rusya şubeleri Pinskiy&Co ve Sindika ortaklığına satılacak. Forbes dergisi, şirketin ortakları arasında Anton Pinski ve rap müzik sanatçısı Timati bulunuyor. Sindika'nın sahibi ise Senatör Arsen Kanokov.
 
10.24: Moskova Borsası'nda doların piyasa açılış değeri 58,49 rubleye yükselirken, euronun değeri 58,69 rubleye geriledi.
 
09.55: Bloomberg: Avrupa, Amerikan petrolü kullanımında 6 yıl sonra ilk kez Asya ülkelerini geride bıraktı.
 
09.00: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Belarus'un dış borcunun temerrüde düştüğünü açıkladı.
 
08.39: Rusya, açık kaynaklı istihbarat konularında uzmanlaşmış Hollanda merkezli gazetecilik grubu Bellingcat'i ve haber portalı The Insider'ı "istenmeyen organizasyon" ilan etti. Her iki yayın organı da hem Rusça, hem İngilizce yayın yapıyor. İki kuruluş daha önce de "yabancı ajan" ilan edilmişti.
 
08.36: Letonya, Rusya'dan doğal gaz alımını 2023 yılından itibaren yasaklama kararı aldı. Baltık ülkesi, 2021'de kullandığı doğal gazın yüzde 90'ınını Rusya'dan tedarik etmişti.
 
08.30: Rusya'nın Belgrad ve Bryansk vilayetleri güne saldırı haberiyle uyandı. Her iki vilayetin yönetimlerinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna tarafından gelen saldırılar sabahın erken saatlerinde gerçekleşti. Ölü ya da yararlı sayısıyla ilgili açıklama yapılmadı.
 
14 Temmuz Perşembe
 
23.18: ABD Maliye Bakanlığı, Rusya’yla gübre, gıda, tohum, ilaç ve tıbbi gereçler ile ilgili ticari işlemlere izin verdiklerini duyurdu. Ayrıca Rus Alfa-Bank bankasının Kazakistan ofisi ve Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un Almanya’daki şirketi Gazprom Germania’nın ‘kara listeden’ çıkarıldığı ifade edildi.
 
23.17: Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği Kıdemli Müsteşarı Yevgeniy Varganov, Ukrayna'nın Vinnitsa kentine düzenlenen operasyonda Subay Evi'ne ateş açıldığını, zira binada Ukraynalı güçlerin bulunduğunu söyledi. BM'de sürdürülebilir kalkınmayla ilgili bir forumda Ukraynalı temsilci, Vinnitsa'daki vakayla ilgili olarak Rus ordusuna suçlama yöneltti. Ukraynalı meslektaşının ardından söz alan Varganov, "Rusya'yı doğrudan savaş açmakla suçlayan Ukraynalı temsilciye cevap vermek isterim. Mesele şu ki, görünene göre Ukraynalı temsilci, ülkesinin ordusunun 8 yıl boyunca Donbass'taki sivilleri vurduğunu ve binlerce can kaybı olduğunu unutuyor" dedi. Rusya'nın Ukrayna'da sadece askeri tesisleri vurduğunu ve Vinnitsa'daki Subay Evi'nin hedef alındığını belirten Varganov, söz konusu binada Ukraynalı askerlere eğitim verildiğinin altını çizdi. Kiev, bu sabah Vinnitsa kent merkezinde patlamalar yaşandığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sivillerin öldüğünü öne sürmüştü. Ukrayna Ulusal Polis Teşkilatı Başkanı İgor Klimenko da, 3'ü çocuk 20 can kaybı olduğunu, 15 kişiden haber alınamadığını iddia etmişti. (Sputnik)
 
20.38: ABD Başkanı Joe Biden, "ABD'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini ve Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatının stratejik başarısızlığını bekleyeceğini" söyledi. Biden, bu açıklamayı İsrail Başbakanı ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında yaptı. ABD lideri, "dünyanın geri kalanının ABD ile birlikte Ukrayna'nın demokrasisini korumasına yardım etmesi gerektiğini" savundu.
 
20.33: BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand’ın, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın çok yakında BRICS’e katılabileceği yönündeki açıklamayı değerlendiren Rus uzman Savçenko, Batı sisteminin çökeceğini ve gayri batılı uluslararası örgütlerin etkisinin artacağını belirtti. Savçenko’ya göre, bu koşullarda Türkiye’nin BRICS’e katılma isteğinin doğal olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bir yandan, bu üyelik Türkiye’nin çıkarına, diğer yandan da Türkiye’nin örgüt üyelerine teklif edeceği çok şey var. (Sputnik)
 
20.32: Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporojye Bölgesi'ndeki askeri-sivil idarenin Başkanı Yevgeniy Balitskiy, bölgenin Rusya bünyesine katılımıyla ilgili referandumun sonbahar başında yapılacağını açıkladı.
 
20.31: Rusya Devlet Duması Başkanı Volodin, "Kiev'in barışı müzakere etmeyi reddetmesinin, Ukrayna devletinin varlığını korumasını zorlaştırdığını" savundu.
 
20.28:  Başkan Putin, Rusya'dan ayrılan Batılı markaların mağazalarının bulunduğu alışveriş merkezlerinin sahiplerine destek olunmasına ilişkin bir yasayı imzaladı. (Kommersant)
 
17.34: Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Vinnitsa şehrine roket saldırıları olduğunu sivillerin öldüğünü söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kyrylo Timoşenko, Vinnitsa'nın merkezine Kalibr füze saldırısı sonucu üçü çocuk 20 kişinin öldüğünü, 90 kişinin yaralandığını belirtti..
 
Bu haberlerin ardından RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ise, Telegram kanalında Rusya Savunma Bakanlığı'ndan "Vinnitsa'da neresi vuruldu?" sorusuna yanıt aldığını söyledi. Simonyan'ın aktardığına göre bakanlık "Subaylar Evi'nin hedef alındığını ve orada Nazi yanlılarının bulunduğunu" söyledi.  Simonyan ayrıca, Savunma Bakanlığı'ndan alınan fotoğrafları (manşette, kolaj) orijinal şekliyle yayınladı. Subaylar Evi'nden çok uzakta olmayan bir doğum hastanesi ve bir alışveriş merkezi olduğu görünüyor. (RBC, Kommersant)
 
15.08:  RIA Novosti'ye konuşan bir kaynak, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetlerinin tahıl konulu yeni toplantısının tarihinin 20-21 Temmuz olduğunu söyledi. Bu arada Wall Street Journal'ın haberine göre, Ukrayna'dan tahıl taşıma anlaşmaları kapsamında Ukrayna limanlarındaki mayınlar temizlenecek. Tahıl anlaşmasının, gemileri limanlarda değil, Ukrayna sularında kontrol etmek için bir güvenlik bölgesi oluşturulmasını içerdiği belirtildi.
 
15.06: Avrupa Birliği Ekonomi Komisyonu üyesi Paolo Gentiloni, Rusya'dan gelen doğal gaz sevkiyatının yakın gelecekte durdurulması halinde AB ekonomisinin resesyona gireceğini söyledi.
 
15.04: Macaristan hükümeti, Ukrayna'da devam eden çatışmalar ve güneyden gelen göçmen akını ile bağlantılı olarak ordunun savaşa hazırlığının güçlendirilmesi için ülkenin farklı bölgelerinde yoğun tatbikatlar yapılması talimatı verildiğini duyurdu.
 
10.53: Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, hükümete Rusya'dan ayrılan yabancı şirketlerin ülkeye taşınması için uygun koşullar yaratması talimatını verdi. Tokayev, şu anda yatırım sermayesi çekmek için küresel bir mücadele olduğunu, yaklaşık bin 400 yabancı şirketin Rusya pazarını terk ettiğini kaydetti ve "Hükümet, bu şirketlerin Kazakistan'a taşınmaları için uygun koşullar yaratmalı. Bu bize orta ve üst segmentte pek çok malın üretimini artırmak için iyi fırsatlar sunacak” dedi.
 
10.52:  Ericsson, Rusya pazarından ayrılması nedeniyle 130 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu.
 
10.49: Kahovka bölgesindeki askeri-sivil yönetimin başkanı Vladimir Leontyev, Ukrayna ordusunun saldırıları neticesinde Novaya Kahovka’nın yarısının imha edildiğini söyledi. Rossiya-24’e konuşan Leontyev, “Novaya Kahovka’da barışçıl yaşam neredeyse yeniden tesis edilmişti, yeni öğretim yılına hazırlanıyorduk. Şimdi özellikle de son saldırılar neticesinde kentin yarısı imha edildi” dedi. (Sputnik)
 
09.34:  Çekya Başbakanı Petr Fiala, AB'nin üzerinde çalıştığı Rusya karşıtı yaptırımlarının yedinci paketinin, doğal gaz arzına dair kısıtlamaları içermeyeceğini söyledi. Fiala, "Bunun nedeni, çok sayıda AB üye ülkesinin hala Rusya'dan gelen hammaddelere büyük ölçüde bağımlı olması" dedi.
 
09.33: Brent petrolün fiyatı varil başına yeniden 100 doların üzerine çıktı.
 
09.32: Ukrayna, Kuzey Kore ile diplomatik ilişkilerini Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıdığı gerekçesiyle kesti.
 
09.31: İtalya Başbakanı Mario Draghi, ülkesinin, Rus doğalgazına olan bağımlılığının büyük ölçüde azaldığını ve geçen yıl yüzde 40 civarında olan bu oranın, bu yıl yüzde 25 olduğunu söyledi. (Sputnik)
 
06.07: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, Ukrayna'daki durumu "Batılı ülkelerin Rusya ile savaş halinde olduğu bir dünya savaşı" olarak niteledi. Çatışmaların bir yıldan fazla süreceği tahminnde bulunan Vuciç, “Bir dünya savaşının sürdüğü koşullarda, bunun bölgesel veya yerel bir savaş olduğundan bahsetmek yanlış olur. Tüm Batı dünyası Ukraynalılar üzerinden Rusya ile savaş halinde, bu artık küresel bir çatışma. Şu anda eksik olan tek şey Asya'daki önemli bir sıcak çatışma" dedi.
 
05.54: Rus birlikleri tarafından ele geçirilen Herson bölgesindeki Novaya Kahovka kentine, çarşamba akşamı yeniden Ukrayna tarafından saldırı düzenlendi. Yerel yöneticilere göre, Ukrayna ordusu  tarafından fırlatılan çok namlulu roket sisteminin beş füzesi düşürüldü. İkisinin enkazı, bir fabrika alanına düştü. Bölgede hasar olduğu bildirildi. Daha önce bölgede bir patlayıcı deposunun Amerikan HIMARS füzleriyle vurulduğu bildirilmişti.
 
05.44:  "Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye BRICS'e katılmayı planlıyor.” Bu açıklama, BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand tarafından İzvestiya'ya yapıldı. Anand, konunun 23-24 Haziran tarihleri ​​arasında Pekin'de sanal ortamda gerçekleştirilen 14. BRICS Liderler Zirvesi'nde Çin, Rusya ve Hindistan tarafından tartışıldığını, Arjantin ve İran'ın örgüte katılmak için resmen başvurduğu söyledi. Anand, "Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'ın birliğe katılımının uzun sürmeyeceğinden emin olduğunu, bu ülkelerin zaten üyelik sürecinde bulunduğunu” savundu.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, son zirvede BRICS'i genişletme sürecini tartışma kararı alındığını doğruladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Planlama Dairesi Başkan Yardımcısı Pavel Knyazev, birliğe olan ilgiyi Moskova’nın memnuniyetle karşıladığını, ancak henüz yeni üyelerin katılımı için kesin kriterler geliştirmediğini söyledi. İzvestiya, "BRICS ikmal için bekliyor: Arjantin ve İran'a ek olarak, Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır da kuruluşa üyelik başvuruları sunmaya hazırlanıyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman BRICS'e katılma konusunda ciddi. Bu konu Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un 1-2 Haziran'da Riyad'a yaptığı ziyarette de gündeme geldi.
 
Dünya Bankası'na göre 2021'de Türkiye'nin GSYİH'si 815 milyar dolar, Suudi Arabistan’ınki 833.5 milyar dolar, Mısır'ınki 404.1 milyar dolar, Arjantin'inki 491,4 milyar dolar, İran'ınki 231.5 milyar dolar oldu. BRICS üyesi ülkelerin mevcut GSYİH'si ise 24,4 trilyon dolar. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2018’de BRICS'e katılma talebini Putin’e dile getirmişti. 2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS'e Güney Afrika 2011'de katıldı.
 
00.40: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul’da yapılan 'Dörtlü Toplantı' da ilerleme olduğunu belirterek, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e (BM) dünya gıda tedarikini yeniden başlatma konusundaki çabalarından dolayı minnettar olduğunu söyledi. Vladimir Zelenskiy Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna limanlarından tahıl çıkışının sağlanması için Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ve BM heyeti arasında gerçekleşen İstanbul’daki dörtlü toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zelenskiy, “BM ve Türkiye’ye çabaları için minnettarım. Bu hikayenin başarısına sadece devletimizin değil, abartmadan tüm dünyanın ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, “Ukrayna heyeti bana ilerleme olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde detayları BM Genel Sekreteri ile koordine edeceğiz” dedi. (Sputnik)
 
13 Temmuz Çarşamba
 
23.12: Moskova'da bir mahkeme, "Rus ordusu hakkında sahte haberler yaymakla" suçlanan Moskova yerel meclis üyelerinden, ünlü muhalif İlya Yaşin için 12 Eylül'e kadar tutukluluk kararı verdi. Yaşin hakkında 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
 
23.09:   ABD Dışişleri Bakanlığı, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın 7,3 milyar doları aştığını açıkladı.
 
23.08: BM Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna sorununda bir barış anlaşması imzalama olasılığını henüz görmediğini söyledi.
 
21.57: İstanbul'da gerçekleştirilen 'Dörtlü Toplantı'ya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar “Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin Türkiye’de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı” dedi. Akar, İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulmasına karar verildiğini belirtti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyeti arasındaki toplantıya ilişkin, "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır" dedi. Akar, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Dörtlü Toplantı'ya ilişkin soruyu yanıtladı.
 
Yapılan bu görüşmeler doğrultusunda ilgili bakanlık ve kurumların da birçok ikili toplantı gerçekleştirdiğini vurgulayan Akar, şunları söyledi:
 
"Bu çerçevede bugün de Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Kalender Kasrı'nda Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında bir toplantı yapıldı. Gıda krizinin çözümüne katkı sağlamak maksadıyla atılmış önemli bir adım olan bugünkü toplantıda, tahıl ve diğer gıda yüklü gemilerin emniyetli bir şekilde deniz yoluyla intikal ettirilmesine ilişkin tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır.
 
Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır. Sonuç olarak, temel prensipler üzerindeki mutabakatın bizim için de anlamı var. Bu problemin çözülmesi konusunda tarafların istekli olduğunu görüyoruz. Bunu BM ile koordineli şekilde yürütmek suretiyle bir sonuca varmaya çalışacağız. Bu manada önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak."
 
Türkiye'nin, bugüne kadar bölge ve dünya barışına sağladığı katkıların yanı sıra insani bir sorun olan gıda krizinin çözümü için de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirten Akar, tahıl ve gıda maddelerinin tahliyesi konusunda katkılarından dolayı Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetlerine de teşekkür etti. (Sputnik)
 
19.54:  Rusya'da yıllık enflasyonun bir hafta önceki %16,19'dan 8 Temmuz'da %15,62'ye düştüğü bildirildi. Rosstat'a göre Rusya'da geçen hafta da deflasyon yaşandı, fiyatlar %0.03 geriledi.
 
19.52: BM heyetinden bir kaynak, İstanbul'daki dörtlü tahıl güvenliği görüşmelerinin ilk gününün olumlu geçtiğini söyledi. (Kommersant)
 
17.43: Avrupa Komisyonu, Rusya'ya mal sevkiyatlarında Kaliningrad'tan geçiş yasağının kaldırıldığını duyurdu. Malların Litvanya üzerinden Kaliningrad bölgesine demiryolu ile geçişini izin verildiği bildirildi, ancak teslimat yöntemiyle ilgili bir takım koşullar konuldu. 
 
17.41: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya ait dört adet savaş uçağını düşürdüklerini duyurdu. Uçakların Ukrayna’nın doğusunda düşürüldüğü açıkladı.  Yapılan açıklamada düşürülen uçakların Ukrayna’da Sovyetler Birliği döneminden kalma Su-25, Su-24 ve Mig-29 tipi savaş uçakları olduğu öne sürüldü. 
 
17.36: Milli Savunma Bakanlığı: "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi."
 
17.08: Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, İstanbul’da Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler yetkilileri ile gerçekleştirdikleri görüşme sırasında tahılın Ukrayna’dan çıkarılması konusunda bir teklif paketi sunduklarını söyledi.
 
16.12: Aeroflot'ta Rusya devletinin payı yüzde 57,34'ten yüzde 73,77'ye yükseldi.
 
16.10: Forex Capital Markets verilerine göre, euro Aralık 2002'den bu yana ilk kez 1 doların altına düştü.
 
16.09: Merkez Bankası verilerine göre, Rusya Federasyonu'nun dış borcu yıl başından bu yana 482,1 milyar dolardan 1 Temmuz itibarıyla 472,8 milyar dolara düştü.
 
16.08: ran Dışişleri Bakanlığı’nın dün Rusya’ya İHA gönderileceği iddiasının doğru olmadığını açıklamasının ardından bugün de İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın Rusya’ya silah tedarik etmeyeceğini teyit etti. Abdullahiyan, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte “Rusya ile savunma dahil olmak üzere çeşitli anlaşmalarımız var, ancak bu çatışmaya dahil olan tarafların hiçbirine yardım etmeyeceğiz” vurgusunu yaptı.
 
14.36: Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilileri arasında Ukrayna'da mahsur kalan tahılın çıkarılması amacıyla İstanbul'da gerçekleştirilen görüşme saat 14.00 itibariyle başladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşmeler öncesi Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki tahıl müzakereleri gemi sahipleri ve ülkelerin güvenlik garantilerini sağlamalı." dedi. 4'lü görüşme, Rusya'nın Ukrayna'nın tahılı dünyanın kalanına ihraç etmesini önlemeye devam ettiği sırada gerçekleşecek. Tahıl krizi dünya genelinde gıda fiyatlarının artmasına sebep olurken, dünyanın en yoksul ülkelerini de ciddi bir gıda krizi riski ile karşı karşıya bırakıyor. t24'ün aktardığına göre, Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti arasında bugün yapılacak görüşmelerde açmazın çözümüne yönelik somut adımlar atılması umuluyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, salı günü yaptığı açıklamada bugünkü toplantıdan beklentilerin düşük tutulması gerektiğinin sinyallerini vererek, "Yoğun çalışıyoruz, ancak hala gidecek çok yolumuz var" dedi.
 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün yaptığı açıklamada, "gıda krizinin" çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtmişti. Reuters'ın haberini dayandırdığı diplomatlara göre olası plan, Ukrayna araçlarının tahıl taşıyan gemileri mayın döşenmiş liman sularından rehberlik yaparak çıkarmasını, BM'nin desteğiyle Türkiye'nin de gemileri Rusya'nın silah kaçakçılığı yapılacağı endişelerine karşın teftiş etmesini içeriyor.
 
Birleşmiş Milletler, mayın döşenmemiş bölgelerden gemilerin geçmesini sağlayabilecek bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Uzmanlar, Karadeniz'in mayınlardan arındırılmasının aylar sürebileceğini söylüyor. BM, Ukrayna tahılının dünyanın geri kalanına gönderilmesinin karşısında Rusya'dan tahıl ve gübre ihracatının da devam etmesi konusunda çabalıyor.
 
14.00: Dolar 58,33 euro 58.81 rubleye düştü. 
 
13.59: Moskova Borsası endeksi 24 Şubat'tan bu yana ilk kez 2100 puanın altına düştü.
 
13.55: Kremlin Sözcüsü Peskov, Kaliningrad'a mal sevkiyatı sorununun henüz çözülmediğini söyledi. Bu konuda Rusya ile AB'min bir anlaşmaya vardığı haberleri sabah medyaya yansımıştı.
 
13.54: Rus kaynaklarına göre, Ukrayna ordusunun Novaya Kahovka'ya düzenlediği saldırı ciddi yıkımlara neden oldu. Saldırıda yaklaşık 65 konut, 2 okul, 3 anaokulu, 200'den fazla marketin zarar gördüğü belirtildi. Novaya Kahovka yönetiminden yapılan açıklamada Ukrayna'nın saldırısı sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği, 90 kişinin yaralandığı, 7 kişinin kayıp olduğu bilgisi verildi.
 
13.53: İstanbul'da Turkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetlerinin ve BM heyetinin katılımıyla yapılacak toplantıda yer alacak olan bir diplomatik kaynak, tahıl yüklü gemilerin Karadeniz'den çıkarılmasının 1 ayı bulabileceğini ifade etti. Sputnik'e konuşan kaynak, "Bu sürecin hızlı olmayacağına dair bir anlayış var, ancak ortak isteğimiz sürecin 1 aydan fazla sürmemesi, bu zaman çerçeveleri içinde olması" dedi. Görüşmede mutabakat sağlanması halinde Ukrayna'dan tahılın çıkarılmasıyla ilgili mekanizmanın hangi taraflarca denetleneceğinin sorulması üzerine kaynak, Türkiye ve BM'nin bu yükümlülükleri üstlendiğini bildirdi. Kaynak, "Şu anda en önemli husus, mutabakatın sağlanması ve İstanbul'da operasyon kontrol merkezi oluşturulması" ifadelerini kullandı.
 
11.31: Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcileri bugün İstanbul'da tahıl koridoru için görüşme yapacak. Rus heyetinin zirve için İstanbul'a geldiği bildirildi. (Sputnik)
 
09.31: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna ve Rusya'nın tahıl anlaşmasına "iki adım mesafede" olduğunu söyledi. Kuleba, "güvenlik konularında anlaşmaya varılmak üzere olduüunu ve Moskova samimi davranırsa bölgeden tahıl ihracatının yakında başlayacağını" vurguladı. Bugün Türkiye, Rusya, Ukranya, BM dörtlü zirvesinde tahıl tedarik sorunu masaya yatırılacak.
 
09.28: Reuters, Almanya'nın Rusya'dan 1 Ağustos'tan itibaren kömür, 31 Aralık'tan itibaren petrol alımını tamamen durdurma kararı aldığını duyurdu. Açıklamayı Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Jörg Kukis yaptı. Rusya'nın Almanya pazarında kömür ve petrolde yüzde 40'ar pazar payına sahip olduğu belirtildi.
 
09.25: Avrupa Birliği (AB) ve Rusya'nın, Kaliningrad'a transit mal geçişi konusunda anlaştıkları bildiriliyor. İzvetsiya'nın haberine göre Brüksel , Moskova'yı tatmin eden bir anlaşma belgesi hazırladı. Belgede, özellikle Rusya Federasyonu'nun toprakları arasında mal hareketini kısıtlamanın imkansız olduğu ve bunun yaptırım kapsamında olmadığı vurgulanıyor. Resmi açıklama henüz yapılmadı.
 
12 Temmuz Salı 
 
23.37: Rusya’da parlamentonun alt kanadı olan Duma, 15 Temmuz Cuma günü saat 12.00’de olağanüstü toplantıya çağrıldı. Medyada, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin de toplanabileceği belirtiliyor.  Başkan Putin’in toplantıya katılarak bir konuşma yapacağı haberlerini Kremlin doğrulamadı. Peskov, "15 Temmuz'da yapılacak olağanüstü bir toplantı sırasında Putin’in Devlet Duması'nda konuşma yapmayı planlamadığını” söyledi.  Peskov, bir soru üzerine, "Duma’nın olağanüstü toplantısının amacı hakkında söyleyecek bir şeyinin olmadığını” belirtti. Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, toplantıda "halkı ve ekonomiyi desteklemek için 80’e yakın yasa tasarısının ele alınmasının planladığını” söyledi. Bu resmi açıklamalara rağmen medyada, Duma’nın bu “olağanüstü” toplantısından “olağanüstü kararlar” çıkabileceği iddiaları ortaya atılıyor. Bazı analistler Rusya’nın “seferberlik ilam edebileceğini” iddia ederken, kimileri de Rusya’nın Kaliningrad bölgesine ulaşımı bloke eden Litvanya’ya karşı atılacak adımların ilan edilebileceği görüşünde. Rusya, 15 Temmuz’u bekliyor.
 
19.42: Başkan Putin, hükümetteki başbakan yardımcılarının sayısını 11'e çıkardı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov da bu göreve atandı. Adaylığı 15 Temmuz'da Duma gündemine sunulacak.
 
19.39:  Rusya Maliye Bakanlığı: "Ocak-Haziran döneminde bütçe fazlası 1.373 trilyon ruble olarak gerçekleşti."
 
19.37: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus lider Putin’in Ukraynalılar için Rusya vatandaşlığının verilmesi sürecini kolaylaştıran kararnamesinin çok önemli olduğunu, çünkü birçok Ukraynalının Rusya vatandaşlığı almak istediğini belirtti. Peskov, “Rusya’nın özel askeri operasyonu Ukraynalılara karşı değil, rejime karşı yapılıyor. Aynı zamanda oldukça fazla sayıda Ukraynalı gerçekten de Rusya Federasyonu vatandaşı olmak istiyor. Bu nedenle söz konusu kararname çok sayıda insan için son derece önemli” diye konuştu. Kremlin Sözcüsü aynı zamanda (Rusya-Belarus) Birlik Devleti çerçevesinde Belaruslular için aynı şekilde kolaylaştırılmış Rusya vatandaşlığı alma prosedürünün geçerli olup olmadığı sorusuna, “Bu ayrı bir mesele” yanıtını verdi ve şöyle devam etti: “Birlik Devleti çerçevesinde genel olarak zaten birçok norm ve kural birleştirildi. Rusya ve Belarus vatandaşları fiilen mümkün mertebe aynı haklardan yararlanıyor, belki sorumlulukları biraz daha farklı.”
 
19.35: Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı’nın ülkesi üstünden Rusya’ya saldırmayı planladığını söyledi. Belarus lideri, Batı’nın söz konusu planları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşdüklerini de ekledi. “Rusya’ya saldırı için stratejik planlar üstünde çalışılıyor” diyen Lukaşenko, Fransa İmparatoru Napolyon Bonaparte’ın ordusunun 1812’de, Nazi Almanyası güçlerininse 1941 Rusya’ya saldırmasına atıfla, “Tarih kendisini tekrarlıyor” ifadelerini kullandı. Belarus lideri, NATO’nun yeni üyelerle genişlemeyi sürmesiyle ilgili olaraksa, “Yeni yetme Haçlılar Rusya’ya saldırmak için demir yumruk oluşturmaya çalışıyor” dedi. (Sputnik)
 
14.01: Haziran ayında Rusya pazarında bireylerin yaptığı yuan ticaretinin hacmi, Mayıs ayına kıyasla 16 kat artırarak 5,4 milyar yuana (802 milyon dolar) çıktı. 
 
12.55: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Odessa bölgesinde, Rus İskender füzelerinin saldırısı ile Harpoon füze kompleksinin rampalarının imha edildiğini duyurdu. 
 
12.53: Ukrayna ve BM temsilcilerinin, 13 Temmuz'da Rusya ile Türkiye arasında başlatılan "tahıl sevkiyat sorunu" konulu istişarelere katılacakları bildirildi. (Kommerant)
 
12.50:  Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeniden başlatılmasının henüz söz konusu olmadığını" söyledi.  Peskov, "Özel harekat Ukraynalılara değil, Kiev rejimine karşı sürüyor" dedi.
 
12.41: AB'nin şu ana kadar "Rus oligarklara ait" 13,8 milyar euroluk varlığı dondurduğu resmen açıklandı. 
 
12.34: Almanya Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK) Başkanı Peter Adrian, Rusya'dan doğalgaz tedarikinin azalması durumunda ofis ve iş yerlerinde minimum sıcaklığın düşürülmesi gerektiğini söyledi.
DPA ajansına konuşan Adrian, "Depolarda, kaç kişinin çalıştığına bağlı olarak ya 17 ya da 19 dereceye düşmemiz gerekiyor. Ofislerdeki ısınmayı da biraz azaltabilirsiniz. O zaman daha kalın giyinmeniz gerekebilir" dedi. İş yerlerinde yönetmelik değişikliğine gidilmesini savunan Adrian, "Çalışma odalarındaki minimum sıcaklıklar, işyerleri için teknik yönetmeliklerle belirlenir ve işin ciddiyetine göre 12 ile 20 derece arasında değişir. Yani, 12 derece sıkı fiziksel çalışmayı ifade eder. Daha hafif işler için 17 ila 20 derece arasında değerler söz konusu olur. Dinlenme odaları, nöbet odaları ve kantinlerde sıcaklık, 21 dereceden düşük olmamalı" diye konuştu. (Sputnik)
 
12.27: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in Erdoğan ile 19 Temmuz'da Tahran'da görüşeceğini açıkladı. Peskov ayrıca İran Cumhurbaşkanı Raisi ile de bir görüşme ve üçlü bir zirve planlandığını söyledi. Peskov, “Üçlü görüşmenin yanı sıra elbette ikili görüşmeler de olacak. Dün Putin ile Erdoğan arasında üst düzey temasların olacağını bildirmiştik. Bir görüşme orada da olacak” dedi.
 
Sputnik'e göre, Üçlü görüşmenin Putin, Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasında olacağı bilgisini veren Peskov, “Tahran ziyareti için hazırlık yapılıyor. Astana sürecinin garantör ülkelerinin liderleri arasında burada bir görüşme yapılacak. Bu bilindiği üzere, Suriye’ye istikrar getirilmesi süreci kapsamında” dedi.
 
12.23: Moskova'da bir mahkeme, Youtube'da programları en fazla izlenen isimlerden olan, Rusya yasalarına göre "yabancı ajan" ilan edilen gazeteci Yuri Dud'u "reşit olmayanlar arasında eşcinselliği teşvik etmekten" suçlu buldu. Mahkeme gazeteciye 120 bin ruble para cezası verdi. Rusya'da yaşamayan Dud, duruşmaya katılmadı. Rusya Güvenli İnternet Birliği Başkanı Ekaterina Mizulina, ünlü gazetecinin, eşcinsel eylemci Fyodor Pavlov-Andreyeviç ile yaptığı röportaj nedeniyle bu cezaya çarptırıldığını söyledi.
 
12.21:  Danimarkalı oyuncak şirketi Lego, Rusya'dan ayrılma operasyonunu hızlandırdı. Şirket Moskova'da şu ana kadar 70 çalışanını işten çıkardı ve kıdem tazminatlarını ödedi.
 
11.45: Reuters ajansına demeç veren ABD Hazine Bakanlığı'ndan bir temsilci, Rusya'nın enerji sektörünü hedef alan yaptırımları nedeniyle petrolün varil başına 140 dolara çıkmasından endişe duyduklarını söyledi. Yetkili, Washington yönetiminin Rus petrolü için tavan fiyat belirleme teklifinin kabul edilmemesinin terk etki yaratacağını kaydetti. AB ve ABD'nin Rusya'dan petrol alımlarına uyguladığı ambargo, fiyatların keskin bir şekilde yükselmesine yol açmış, bu da Rusya'nın büyük hacimli ham petrolü başta Hindistan ve Çin olmak üzere diğer pazarlara yönlendirmesine ve hatta gelirlerini artırmasına olanak sağlamıştı. (Sputnik)
 
11.42: Başkan Putin'in gelecek hafta Türkiye ve İran'ı kapsayan bir dış gezi planladığı haberleri Rus basınına yansıdı. İranlı Mehr haber ajansının aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecek hafta İran’ ziyaret etmesi bekleniyor. Ajansın İran Parlamentosu Ekonomi Komisyonu Başkanı’na dayandırdığı Twitter’daki açıklamasında, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gelecek hafta İran’a gelecek” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan Duma milletvekili Yevgeni Popov, "yakın gelecekte" Putin'in İran ve Türkiye'ye iki uluslararası ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. Rus parlamenter, Telegram kanalında ziyaretlerin önemine işaret ederek, "Dünyanın birçok ülkesinin BRICS ve SCO'ya aynı anda katılma konusundaki ateşli arzusu göz önüne alındığında, dünyada yeni bir iyilik ekseninin oluşturulduğu aşikar" dedi. Putin ile Erdoğan arasında dün yapılan telefon görüşmesinin ardından, liderlerin "zirve planı yaptıkları" belirtilmişti. Ancak bu konuda henüz kesin bir tarih ve resmi, teyit bulunmuyor. 
 
10.52: Moskova Borsası'nda yeni işlem gününün açılışında dolar ve euro hemen hemen aynı seviyeden, 59,3 rubleden işlem gördü. İşlemler sırasında doların eurodan daha daha yüksek fiyattan işlem gördüğü anlar oldu. 
 
09.15: İngiliz kozmetik zinciri Lush'ın, ürün tedarikindeki sorunlar nedeniyle Rusya'daki mağazalarını kapatmayı planladığı belirtiliyor. Kommersant gazetesi, Lush'ın tasfiye işlemlerine başladığını, sadece online mağazasının geçici olarak çalışmaya devam etmesinin planlandığını yazdı.
 
09.11: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kanada'nın Kuzey Akım 1 boru hattı için onarılan bir türbini Almanya'ya iade etme kararını, "Rusya üzerindeki yaptırım baskısına zarar verecek kabul edilemez bir istisna" olarak nitelendirdi. Zelenskiy'e göre, şimdi Avrupa'nın Rusya'nın "teknik onarımı bahane göstererek en kritik anda gaz arzını tamamen durdurduğu" gerçeğine hazırlanması gerekiyor.
 
09.07: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, İran'ın Rusya'ya İHA tedarik etmeyi planladığını duyurdu. Sullivan "İran hükümetinin Rusya'ya, silah kapasitesine sahip olanlar da dahil olmak üzere birkaç yüz İHA sağlamaya hazırlandığına dair elimizde bilgiler var" dedi.
 
09.01: Ukrayna'nın Nova Kahovka'ya hava saldırısında en az  yedi kişinin öldüğü ve yaklaşık 60 kişinin de yaralandığı açıklandı.
 
01.30: Nova Kahovka askeri-sivil yönetiminin başkanı Vladimir Leontiyev, RIA Novosti'ye, şehre yapılan saldırıda Amerikan HIMARS füzelerinin kullanıldığını doğruladı. Leontşyev, bögedeki yüzlerce dairenin de hasar gördüğünü, kayıplar hakkında henüz net bilgi alınamadığını belirtti.
 
01.25: Rusya Devlet Duması, 15 Temmuz'da olağanüstü toplantıya çağrıldı. Duma 6 Temmuz'da, yani sadece altı gün önce tatile girmişti. Devlet Duması'nın Telegram'daki resmi hesabından, "acil çözüm gerektiren konuların birikesi nedeniyle ek bir toplantıya ihtiyaç duyulduğu" belirtildi. 
 
00.08: Rus ajansları, gece geç saatte Ukrayna ordusunun, Herson bölgesinde Novaya Kahovka'ya füze saldırısında bulunduğunu, patlayıcı üretiminde kullanılan potasyum nitrat dolu deponun isabet aldığını duyurdu. Saldırı sonucunda ayrıca bölgedeki bazı konutların, bir hastanenin ve bir marketin hasar gördüğü belirtildi. Rusya denetimindeki kentin askeri-sivil yönetiminin başkanı Vladimir Leontiyev, gece yaptığı açıklamada "Şu anda patlamalar devam ediyor, kayıplar var. Patlamaların olduğu bölgenin iki kilometre yarı çapındaki çevresinde binaların camları kırıldı" dedi.
 
RBC'daki habere göre, Herson bölgesel askeri yönetiminin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, füzelerin Kahovskaya hidroelektrik santralini vurmadığını ve Kuzey Kırım Kanalı'nın normal şekilde çalıştığını söyledi. 
 
Bölgedeki kaynaklara göre, Ukrayna ordusu tarafından yapılan saldırı Rus hava savunma sistemleri tarafından püskürtüldü.
 
Kentin askeri-sivil yönetiminin başkanı başkan yardımcısı Katerina Gubareva, saldırının Amerikan HIMARS çoklu fırlatma roket sisteminden yapıldığını iddia etti. Gubareva, Telegram mesajında, "Az önce güzel ve barışçıl Novaya Kahovka'mıza yapılan bir saldırı hakkında bir mesaj aldım: Amerikan HIMARS'larını ateşlediler. Bunun anlamı ne? Amerikalılar aslında Rusya ile savaşa girdi. Zaten Rusya'ya ait olan topraklarda savaşıyorlar" dedi.
 
00.05: Avrupa Komisyonu: "3 milyondan fazla Ukraynalı mülteci, sığındıkları Avrupa Birliği ülkelerinden Ukrayna'ya geri döndü. AB ülkelerinde yaklaşık 3,7 milyon Ukraynalı kaldı."
 
00.03: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Başkan Putin'in Ukraynalılar için "basitleştirilmiş Rusya vatandaşlığı edinme" kararnamesinin,  "Ukrayna'nın egemenliğine bir saldırı ve uluslararası hukuk ilkelerinin ihlali olduğunu" söyledi.
 
00.02: Ile de Beaute güzellik ürünleri markasının sahibi Sephora, Rusya'daki 88 mağazasını Rus CEO'sunun sahibi olduğu şirkete satacağını duyurdu. 
 
11 Temmuz Pazartesi
 
18.45: Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas, ülkesinin Rusya'dan tedarik edilen doğalgazı ikame etmek üzere başkent Atina yakınlarında yer alan terminale 2 sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tankeri aldığını söyledi. ERT televizyonuna demeç veren Skrekas, "Enerji kaynakları yaratma konusunda yeterliliği sağlamaya yönelik iki yönlü bir plan hazırlandı; arz yeterliliğiyle birlikte makul fiyatlar sağlanacak ve elbette kış mevsiminde haneleri destekten yoksun bırakmayacağız" dedi. (Sputnik)
 
18.43: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Putin'in ardından bugün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de telefonda görüştü. Görüşmede, Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması konusu ele alındı.
 
17.28: Ruble yeniden değer kazanmaya başladı. Moskova saatiyle 17:08'de euro kuru yüzde 4,1 azalarak 59,79 rubleye indi. Dolar da yüzde 1,7 düşüşle 59,88 rubleyi gördü.
 
16.11:  Erdoğan ve Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ankara'dan verilen bilgiye göre, görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına sevki konusu öncelikli olarak ele alındı.
 
15.35: Belarus parlamentosuna, vatandaşların yurt dışına seyahatinin ulusal güvenlk gerekçesiye yasaklanmasına izin veren bir yasa tasarısı sunuldu. Tasarı öncelikle ordu, sınır muhafızları, polis ve diğer güvenlik kurumu çalışanlarına kısıtlama öngörüyor. Tasarıda ayrıca kamu hizmetinde çalışmıyor olsalar da, vatandaşların da ulusal güvenlik çıkarlarına aykırıysa, ülkeden çıkışlarına izin verilmemesi öneriliyor.
 
15.29: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm Ukrayna vatandaşlarının basitleştirilmiş bir prosedürle Rusya vatandaşlığına başvurmasına izin veren bir kararnameyi imzaladı. Daha önce, bu hak  yalnızca Zaporojye ve Herson bölgelerinde yaşayan Ukrayna vatandaşlarına ve ayrıca Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri sakinlerine tanınmıştı.
 
13.44: Donetsk Halk Cumhuriyeti temsilciliği, Ukrayna tarafından Stepano-Krynki köyünün Amerikan HIMARS füzeleriyle bombalanması sonucu üç kişinin öldüğünü, 39 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
13.40: Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'den teslim edilen HIMARS mühimmat depolarına ve Ukraynalı aşırı milliyetçilerin konuşlanma noktalarına yapılan füze saldırılarının videosunu yayınladı.
 
13.39: Rusya Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), ülkenin güney ve batı kesimlerindeki 11 havalimanına uygulanan uçuş kısıtlamasının 18 Temmuz’a kadar uzatıldığını duyurdu. Uçuşların kısıtlandığı havalimanlarının Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista olduğu anımsatıldı. Bu tedbir, Rusya’nın Ukrayna’ya özel askeri operasyon başlattığı 24 Şubat’tan itibaren uygulanıyor. (Sputnik)
 
11.07: İsveçli ev aletleri üreticisi Electrolux, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu, işlerini yerel yönetime devretti. Şirketin yayınladığı mesajda, "mevcut durumda Rusya'da iş yapmanın imkansız olduğuna dair değerlendirme sonuçları üzerine" bu kararın alındığı, kararın şirkete maliyetinin 35 milyon SEK (3,3 milyon $) olacağı, Rusya'daki işlerin devrinin Electrolux'ün karlılığı üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı belirtildi.
 
11.05: Yeni haftanın ilk işlem gününde dolar kuru 37 kapik artarak 61.29 rubleye çıktı, euro 31 kapik azalarak 62.04 rubleye düştü.
 
09.11: Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikini bu sabah durdurdu. Boru hattı, teknik bakım nedeniyle 10 gün süreyle devre dışı kalacak. RIA Novosti, boru hattı operatöründen gelen verilere dayanarak, gaz tedarikinin 11 Temmuz pazartesi sabahı 07.00'de durdurulduğunu bildirdi. Gazprom teknik bakımın 21 Temmuz'da sona ereceğini, duyurmuştu. Avrupalı alıcılar, tranist Ukrayna rotası üzerinden gaz almaya devam edecek.
 
09.02: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'in Ukrayna konusundaki tavrının G20 ülkeleri arasında yaygın olmadığını söyledi. Borrell, yazılı açıklamasında, "BM Genel Kurulu'nda mart ayında yapılan oylamada 140 ülke Rus saldırganlığını kınadı ve saldırıyı düzenleyen ülke dışında G20'nin tek bir üyesi bile bu karara karşı çıkmadı. Ancak nasıl devam edileceği ve savaşın sonuçları konusunda görüşler keskin bir şekilde farklı" dedi. (Sputnik)
 
10 Temmuz Pazar
 
23.05: Yarın Rusya ile AB arasında enerji krizinide kritik bir dönem başlıyor. Rusya'nın 11 temmuz pazartesiden başlayarak, Kuzey Akım 1’den, Almanya'ya sevk edilen doğalgazı teknik bakım çalışmaları gerekçesiyle 10 gün süreyle kesmesi bekleniyor.
 
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire bu gelişmeyi yorumlarken, Rusya'nın Avrupa'ya gaz sevketmeyi reddetmesini "büyük olasılık" olarak nitelendirdi. Daha önce, Moskova'nın planlı bakım nedeniyle Kuzey Akım 1 üzerinden Avrupa'ya iki hafta süreyle gaz sevkiyatında kesinti yapacağını açıklamasının ardından benzer endişe Almanya'da dile getirilmişti.
 
Politico'ya konuşan Bruno Le Maire,  AB'yi Rusya'nın doğalgazı tamamen keseceği gerçeğine hazırlanmaya çağırarak, "Rus gaz arzının tamamen kesilmesine hazırlanalım. Şu anda bu büyük bir olasılık" dedi.
 
Gazprom, Rusya'ya Kanada’nın uyguladığı yaptırımlar sonucu ekipman tedarikinin durdurulması ve türbin onarımının askıya alınması yüzünden Kuzey Akım-1 boru hattı üzerinden Almanya’ya gaz akışını haziranda yüzde 60 azaltmıştı. Hafta sonu Kanada, türbini Rusya'ya iade etme kararı aldı ancak enerji krizinde kaygılı bekleyiş sürüyor.
 
11-21 Temmuz arasında planlı onarım nedeniyle kapalı olacak Kuzey Akım 1 boru hattının akibeti AB'de kaygı yaratmaya devam ediyor. Amanya, yapımı tamamlanan Kuzey Akım 2 boru hattını, yaptırım kapsamında açmayı reddetmişti.
 
23.10: Eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schroeder, Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatı yüzünden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan iletişimden vazgeçme niyetinde olmadığını tekrarladı. "Başkan Putin ile konuşma fırsatını reddetmeyeceğim" diyen Schroeder, sorunun diplomatik yolla çözülebileceğini söyledi.
 
18.18: Rusya medya denetim kurumu Roskomnadzor, Alman günlük gazetesi Die Welt'in web sitesine erişimi engelledi. Site sadece Almanca yayın yapıyor.
 
18.12: Rusya'nın Nijni Novgorod şehrinde Bölge Mahkemesi, aktivist Aleksey Podnebesni'yi, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunu eleştirdiği VKontakte paylaşımı için suçlu bulup 30 bin ruble para cezasıan çarptırdığı 23 Haziran tarihli kararın gerekçesini açıkladı. Yargıç Aleksandr Lyapin, aktvistin tırnak içinde "özel askeri operasyon" diye yazmasına vurgu yaparak, "ironik anlamda kullanılan kelimelerin tırnak içine alındığını" savundu ve bunun "Rus ordusunun itibarını zedelediğine" hükmetti.
 
18.07: Ukrayna'nın Çasiv Yar kentindeki beş katlı bir apartmana füze isabet ettiği ve 15 kişinin hyatını kaybettiği haber veriliyor. Batılı ajanslara göre, Ukrayna acil durum ekipleri "Kurtarma operasyonunda olay yerinde 15 cesede ulaşıldı ve beş kişi de enkazdan çıkarıldı" açıklamasını yaptı. En az 30 kişinin daha enkazda olduğu belirtilirken, enkaz altındaki üç kişiyle irtibat kuruldu. Donetsk Bölge Valisi Pavlo Kirilenko Telegram'dan yaptığı açıklamada saldırının Uragan füzesiyle düzenlendiğini iddia etti.
 
15.10: Rus ordusunun, Slovyansk'taki Ukrayna mühimmat deposuna yüksek hassasiyetli füzelerle bir saldırı gerçekleştirdiği açıklandı. Ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin  topçu birliğinin geçici olarak konuşlandırıldığı tesis de imha etdildi.  Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, saldırılarda Amerikan yapımı M777 obüsleri için yollanan binden fazla top mermisi ve Grad MLRS için yaklaşık 700 roket imha edildi. 
 
07.41: Kanada'nın Kuzey Akım 1 gaz boru hattı için onarım amaçlı Rusya'dan bu ülkeye yollanan Siemens türbinini iade etmeye karar verdiği açıklandı. Kararı, Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson açıkladı. Diğer yandan Kanada Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın gaz, petrol ve kimya sektörlerine yönelik yaptırımları genişletme kararı aldı.  Kanadalı yetkililer, türbini iade etme kararını "Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarını reddetme politikasında ısrar ederken, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye erişme kabiliyetini desteklemek arzusu" olarak açıkladı. Kanada hükümeti, türbini Gazprom'a teslim edilerek gerekli miktarda gaz arzının sağlanmaması durumunda, Alman ekonomisinin "çok ciddi zorluklar" yaşayacağını ve Almanların "evlerini ısıtamayacaklarını" vurguladı.
Gazprom, Kuzey Akım 1 üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikini önemli ölçüde azaltırken, bunu Kanada yaptırımları nedeniyle teknik ekipman tedarikinde yaşanan zorluklarla açıklıyordu.
 
07.23: ABD Başkanı Biden, ilk Ortadoğu turu kapsamında 13-16 Temmuz tarihlerinde İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. Gezi öncesi The Washington Post'a bir makale yazan Biden, Riyad ziyaretini "Rusya ve Çin'e karşı koymak açısından çok önemli" olarak nitelendirdi. Biden, “Başkan olarak görevim ülkemizi güçlü ve güvende tutmak. Rus saldırganlığına karşı koymalı ve Çin ile rekabetten kazançlı çıkmak için en iyi, en güçlü konumda olmalıyız” dedi. Biden, Suudi yetkililerin dünya pazarına petrol arzını arttırmak ve enerji fiyatlarını düşürmek için Washington ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Kaşıkçı davası yüzünden Riyad'a takındığı sert tavırdan son dönemde geri adım atan Biden, enerji işbirliği çerçevesinde Riyad ile ilişkileri geliştirmek, böylece aynı anda petrol fiyatlarını düşürmek hem de Rusya'ya karşı "zafer kazanmak" hedefini dile getirdi.
 
9 Temmuz Cumartesi
 
23.53: Finlandiya Parlamentosu'nun, Rusya ile olan bin 300 kilometrelik sınırına "daha sağlam çitler inşa etme" kararı Moskova'dan ironik tepki aldı. "Moskova’nın siyasi baskı uygulamak için Finlandiya'ya göçü kullanabileceği" gerekçesiyle Sınır Muhafaza Yasası‘ndaki yeni değişiklikler, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö tarafından onaylandı. Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Telegram'dan bir mesaj yayınlayarak, Helsinki makamlarına "çitin hangi malzemeden oluşacağını" sordu. Zaharova, "Çit mi, oluklu mukavva mı yoksa Avrupa çitleri mi?" diye sordu.
 
Finlandiya Sınır Muhafızları Başkanı Sanna Palo, halihazırda ülke sınırlarının, "esas olarak hayvanların geçişini önlemek için tasarlanmış hafif ahşap çitlerle güvence altına alındığını" hatırlatarak,  “Şu anda inşa etmeyi hedeflediğimiz şey ise, gerçek bir bariyer etkisi olan sağlam bir çit sistemi. Çit büyük ihtimalle Rusya ile doğu sınırımızın tamamını kapsamayacak, ancak en önemli sayılan yerlere öncelik verilecek" dedi. 
 
23.46: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Ukrayna'daki operasyonun tamamlanan hedefini açıklarken, "Rusya'nın Sovyet Birliği gibi, hatta yaptırımlara bakılırsa daha da fazla hesaba katılmaya başlandığını" savundu. Medvedev, "Oysa oldukça yakın zamanda farklıydı” dedi. Medvedev ayrıca, "İlk darbeyi siz vurursanız, kendi pozisyonunuzu savunma şansınız çok daha yüksek olur” diye ekledi.
 
23.40: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sekiz yıldır bu görevde olan Kiev'in Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik'in merkeze alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Melnik'e ek olarak, Macaristan, Norveç, Çek Cumhuriyeti ve Hindistan büyükelçileri de değiştirildi. Melnik, ülkesine yeterli yardım yapmadığı gerekçesiyle Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u sert üslupla eleştirmişti.  Melnik, Scholz'un "hayal gücü ve cesaretten" yoksun olduğunu, birçok Alman'ın "aktif bir başbakana" sahip olmak istediğini savunmuştu.
 
12.42: Rusya Savunma Bakanlığı'nın cumartesi sabahki brifingine göre, "Dnipropetrovsk bölgesinde, ulusal tabur Tornado'nun karargahı yüksek hassasiyetli silahlarla vuruldu, 40'tan fazla militan imha edildi." Ayrıca Harkov bölgesinde yabancı paralı askerlerin konuşlandığı iki nokta vuruldu, beş mühimmat deposunun yanı sıra askeri yakıt deposu imha edildi, iki Ukrayna Su-25 jeti düşürüldü.
 
12.39:  ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Rusya G20'de tecrit edildi ve Lavrov toplantıyı planlanandan önce terk etti" dedi. Blinken, "Rusya'nın sadece Ukrayna'ya değil, aynı zamanda dünya düzeninin temel ilkelerine yönelik saldırı başlattığını" savundu.
 
12.37: Reuters'in kaynaklarına dayandırarak aktardığına göre, Kanada, Kuzey Akım doğalgaz boru hattının tribününü Almanya'ya göndermeye karar verdi. Kaynağa göre, Kanada gaz tribününü Gazprom’a iletmesi için Almanya'ya gönderecek, böylece Ottawa ve Berlin, Kanada’nın kendi uyguladığı yaptırımları ihlal etmekten kaçınmasını sağlamış olacak. Haziran ayında Gazprom, Alman Siemens şirketinin onarım için Kanada’ya gönderdiği gaz tribünün dönüşünün aksaması nedeniyle Kuzey Akımı boru hattından Almanya'ya doğalgaz tedarikini azaltmak zorunda kalmıştı. (Sputnik)
 
08.40:  Globe and Mail gazetesinin iddiasına göre, Kanada ve Almanya, daha önce onarım için Kanada'ya gönderilen ve Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonu nedeniyle yaptırım uygulanan Kuzey Akım boru hattının bir gaz türbininin Rusya'ya iade edilmesine izin verecek bir anlaşmaya varmak üzere. Habere göre, Kanada ve Almanya şu anda türbinin Rusya'ya dönüşüne karşı çıkan Ukrayna ile müzakere ediyor. Bazı kaynaklar asından Rusya'nın elinde yedek türbin olduğunu, Batı'yı zor durumda bırakmak ve gaz sevkyatını azaltmak için özellikle devreye sokmadığını iddia ediyor. 
 
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck dün, Kanada’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında Kuzey Akım-1 boru hattında kullanılacak türbini göndermeme kararını değiştirmesini istemişti. Avrupa’da ciddi bir enerji krizinin yaşandığını vurgulayan Habeck yaptırımların Batı ekonomilerine değil Moskova’ya zarar vermesi gerektiğini söyledi.
 
Rusya "arıza yaşanan ve tamirat için Siemens'im Kanada'ya yolladığı" gaz türbinü sorunu nedeniyle Kuzey Akım-1 üzerinden Almanya’ya gaz sevkiyatını yüzde 60'a yakın azaltmıştı. Bu yüzden sanayisi sıkıntı yaşayan Berlin, Kanada’ya çağrıda bulundu. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Kanada’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında Kuzey Akım-1 boru hattında kullanılacak türbini göndermeme kararını değiştirmesini istedi. Kuzey Akım-1 hem Almanya hem de Avrupa'nın doğalgaz tedariki için kritik bir öneme sahip.
 
Doğalgaz boru hattında 11-21 Temmuz arasında bakım çalışmaları gerçekleştirilecek. Almanya söz konusu çalışmaların öncesinde ekipmanın sağlanmasını istiyor. Bloomberg'e konuşan Habeck, Kuzey Akım-1 boru hattında kullanılacak türbinlerin pazartesi bakım çalışmaları başlamadan önce iade edilmesi gerektiğini söyledi. Alman bakana göre "boru hattının tadilatı için kritik önemdeki parçanın serbest bırakılması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hattı kapalı tutma bahanesinin önüne geçebilir." Almanya Ekonomi Bakanı, “Dolayısıyla bu türbin bahanesini Putin'den almamız gerektiğinin anlaşılmasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı. Rusya gaz türbinindeki sorun gerekçesiyle Almanya'ya "Kuzey Akım-2 boru hattının faaliyete geçmesini" önerdi. İnşaatı tamamlanan Kuzey Akım-2, Ukrayna askeri operasyonu nedeniyle Almanya tarafından iptal edilmişti.
 
08.38: Alman dergisi Focus'un yazarı Ulrich Reitz, Rusya’nın sahip olduğu üç önemli kozun, Ukrayna’daki kriz bağlamında Batı ile siyasi etkileşimi ustaca kurma fırsatını sağladığını belirtti.
Reitz, “Rusya’nın, onu taktiksel olarak avantajlı konuma getiren üç aracı var. Partnerler, gaz ve barış görüşmeleri. Birileri bundan hoşlanmasa da Batı, üçlü tuzağa düştü” diye yazdı. Batı’nın Rusya’yı izole etme girişiminin diplomatik olarak başarısız olduğunun altını çizen Reitz, G20 dışişleri bakanları toplantısına işaret ederek birçok ülkenin Ukrayna’daki durum nedeniyle Rusya’yı eleştirmemeyi seçtiğini kaydetti. Batı’nın Rus enerji kaynaklarına son derece bağımlı olduğundan ekonomik olarak da Rusya’yı izole edemediği kaydedilen yazıda, Kuzey Akım doğalgaz boru hattının teknik bakım nedeniyle kapatılmasının belirsiz bir süre uzayabileceği yönündeki endişeleri örnek gösterdi. (Sputnik)
 
8 Temmuz Cuma
 
23.33: ABD, Kiev'e uzun menzilli hassas silahları da içeren 400 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi kararı aldı. Pentagon'un açıklamasına göre yardım paketinin parçası olarak, 4 HIMARS çoklu fırlatma roket sistemi de Ukrayna'ya yollanacak. 
 
18.52: Moskova, Kaliningrad'a geçişin engellenmesiyle ilgili olarak Litvanya ve Avrupa Birliği'ne karşı misilleme önlemleri hazırladığını ve önümüzdeki birkaç gün içinde durumun normalleşmemesi durumunda bunları uygulamaya başlayacağını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Kaliningrad'a transit mal geçişiyle ilgili durum önümüzdeki günlerde çözülmezse, Moskova'nın Litvanya ve Avrupa Birliği'ne karşı "sert önlemler" alacağını söyledi. Zaharova'ya göre Moskova, Avrupa Komisyonu ve Vilnius ile diyaloğu sürdürüyor ve "sorunun yakın gelecekte çözülmesi gerektiğine" dair güvence verdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Litvanya'nın "tek taraflı" getirdiği "yasadışı" kısıtlamalar nedeniyle Rus ekonomik operatörlerinin şimdiden zarara uğradığını söyledi.
Zaharova, "Sonsuz adek beklemeyeceğiz" dedi. Litvanya, AB yaptırımların uyduğunu gerekçe göstererek Rusya'nın ana karası ile Kaliningrad arasında demir yolu ve karayolu ile mal sevkiyatını engellemeye başlamış, sorun büyük bir dipomatik krize dönüşmüştü.
 
18.51: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın daimi partnerleri karşısında tarım ürünleri tedarikiyle ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Rusya hükümetiyle yapılan bir toplantıda konuşan Putin, "Kaçınılmaz küresel gıda enflasyonuna bağlı olarak küresel piyasalarda yaşanacak zorluklara rağmen geleneksel, daimi partnerlerimiz önündeki tüm yükümlülüklerimizi elbette yerine getirmeliyiz. Partnerlerimiz, Rus tarım sektöründe neler olduğunu çok dikkatli bir şekilde takip ediyor ve tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğimize güveniyorlar" dedi.
 
13.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kariyer için iktidarda kalmaya devam ettiğini söylediği İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Rusya'nın tecritine katkı sunduğunu ve sonuçta kendisi partisi tarafından tecrit edildiğini belirtti. Endonezya'daki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Johnson, tüm faaliyetleriyle her şeyden önce dış etkilerin peşinde koşan bir kişi olduğunu, siyasi kariyerinde herhangi bir şekilde yükselmek için iktidarı elinde tutttuğunu kanıtladı" dedi. Johnson'un her zaman Rusya'nın tecrit edilmesi gerektiğini söylediğini anımsatan Lavrov, fakat İngiliz siyasetçinin kendi partisi tarafından tecrit edildiğine dikkat çekti. (Sputnik)
 
12.29: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in "Rusya'nın Ukrayna'da henüz ciddi bir şey başlatmadığına" ilişkin sözlerini yorumlarken, "Rusya'nın potansiyelinin kıyas götürmez büyüklükte olduğunu ve bunun sadece bir kısmının özel operasyonda kullanıldığını" vurguladı. Peskov, "Kiev'in sonuna kadar savaşacağı yönündeki açıklamaların saçma olduğunu" da sözlerine ekledi.
 
Perşembe akşamı Vladimir Putin, "Bugün, bizi savaş alanında yenmek istediklerini duyuyoruz. Peki, ne söyleyebilirim? Buyursunlar denesinler" demiş, özel harekattan bahsederek, “Ama herkes bilmeli ki, genel olarak, henüz ciddi bir şeye başlamadık” demişti. Putin, Batı'nın Rusya ile "son Ukraynalı sağ kalana kadar" savaşmak istediğini de savunup, "Bu, Ukrayna halkı için bir trajedi. Ama görünen o ki her şey buna doğru gidiyor" demişti.
 
12.27: Rusya Savunma Bakanlığı, Odessa bölgesindeki Liman yakınlarında İngiltere'den teslim edilen Harpoon gemisavar füze sistemlerini füze saldırısıyla imha ettiğini duyurdu.
 
10.53:  Ukrayna lideri Zelenskiy: "NATO'nun İsveç ve Finlandiya'yı kabul etmesi, Rusya'nın bu ülkelere olası saldırısını engellemek için doğru bir önleyici bir önlem, ama Ukrayna'yı ittifaka kabul etmemek yanlış bir karar."
 
10.51: Sergey Lavrov: "Batı eğer müzakere istemiyorsa, sadece savaş alanında Ukrayna'nın Rusya'ya karşı zaferini istiyorsa, o zaman onlarla konuşacak bir şey yok. Aslında bu yaklaşımlarla Batı  Ukrayna'nın barışa yönelmesine izin vermiyor."
 
10.48: Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptığı görüşmede, Brüksel'in Ukrayna krizinin çözümü için gerçekçi bir yaklaşım geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Vang, açıklamasında, "Çin, AB'nin sarsılmaz stratejik bağımsızlığını destekliyor. Avrupa tarafının daha aktif bir koordinasyon rolü oynamasından ve gerçekçi, uygulanabilir bir proje sunmasından yanayız" dedi.
 
10.47: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Kiev ve Ankara ile Ukrayna’daki tahılın sevkiyatını görüşmeye hazır olduğunu söyledi. G20 Dışişleri Bakanları toplantısı bağlamında gazetecilere açıklamada bulunan Lavrov, “Ukraynalı ve Türk meslektaşlarımızla görüşmeye hazırız. Ukrayna’nın tahılı mevzu bahisse Ukrayna limanlarını açmalı, buraları mayınlardan temizlemeli veya mayınlı bölgelerden güvenli geçiş sağlamalı. Ukrayna’nın karasularının dışında Rusya ve Türkiye zaten gemilerin güvenliğini sağlamaya ve onlara boğazlara kadar refakat etmeye hazır. Daha sonra Akdeniz’e kendi başlarına gidecekler” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
7 Temmuz Perşembe
23.00: Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’daki fraksiyonların liderleriyle görüşen Putin, “Bugün, bizi savaş alanında yenmek istediklerini duyuyoruz. Peki, ne söyleyebilirim? Buyursunlar denesinler. Batı’nın son Ukraynalıya kadar bizimle savaşmak istediğini artık çok duyduk. Bu, Ukrayna halkı için trajedi. Ama görünüşe bakılırsa her şey bu yönde ilerliyor” ifadesini kullandı. Rusya’ya yönelik uygulanan “gayri meşru” yaptırımların zorluklar çıkardığını söyleyen Putin, “Bu gerçek. Ama bu yaptırımlar, Rusya’ya karşı ekonomik yıldırım harbi başlatanların beklediği gibi bir sonuç vermedi. Amaçları sadece Rus ekonomisine olabildiğince ağır darbe indirmek değil. Amaçları, toplumumuzda nifak, kargaşa tohumlarını ekmek, insanların moralini bozmaktı. Ama yanıldılar. Bir şey başaramadılar ve eminim başaramayacaklar” dedi. (Sputnik)
 
19.23: Moskova Borsası'nda ruble yeniden değer kazanmaya başladı. Dolar 61,95 ruble, euro 63,6 ruble.
 
16.27: Rusya Merkez Bankası, uluslararası rezervlerinin büyüklüğünü 586,8 milyar dolar olarak açıkladı.
 
15.54: Rusya Merkez Bankası, yarın için resmi kuru açıkladı: Dolar 63,14 ruble, euro 64,13 ruble.
 
14.43: Boris Johnson, başbakanlığı ve Muhafazakar Parti liderliği bırakacağını açıkladı. Ulusa hitap eden Johnson, yerine yeni bir isim seçilene dek her iki görevi de sürdüreceğini söyledi.
 
13.58: Moskova'daki Four Seasons (Dört Mevsim) oteli adını Legend of Moscow (Moskova Efsanesi) olarak değiştirdi.
 
13.40: Ukrayna yönetimi, Türkiye'nin Kiev Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı. Dışişleri temsilcisi Oleg Nikolenko, Rus bandıralı Jibek Jolı gemisinin Karasu limanından ayrılmasına izin verilmesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Nikolenko, Türk tarafından açıklama isteyeceklerini sözlerine ekledi.
 
13.37: Finlandiya parlamentosu, 1300 kilometrelik Rusya sınırının engellerle kapatılmasını öngören tasarıyı kabul etti.
 
13.30: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Serget Lavrov ve Mevlüt Çavuşoğlu'nun Bari'de bir araya gelerek Ukrayna'daki durumu görüştüğünü duyurdu.
 
12.36: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusunda devam eden askeri operasyonlara ara verildiğini resmen duyurdu. Sergey Şoygu'nun Putin'e "Lugansk Vilayeti'nin tamamen kurtarıldığı" yönünde verdiği brifingin ardından Putin operasyona katılan birliklerin dinlendirilmesini istemişti. Bakanlıktan yapılan açılamada "Askerlere dinlenmeleri, yakınlarından mektup ve paket alabilmeleri için olanak sağlandığı" belirtiliyor.
 
11.32: BBC: "Boris Johnson Muhafazakar Parti liderliğinden gün içinde istifa edecek. Johnson başbakanlık görevini sonbahara kadar sürdürecek."
 
10.31: Rusya'nın Sahalin-1 sahasında çıkardığı petrol miktarı, yaptırımlar nedeniyle 22 kat azalarak günlük 10 bin varile geriledi. İlgili açıklama Başbakan Yardımcısı Yuri Trutnev'den geldi.
 
10.26: Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı mart ayından bu yana ilk kez 1900 doları geçti.
 
09.31: Reuters, Rusya bandıralı Jibek Jolı gemisinin Türkiye'nin Karasu limanı açıklarını terk ettiğini bildirdi. Kiev, çalıntı buğday taşıdığını iddia ederek Türk makamlardan gemiye el koymalarını istemişti.
 
09.24: Rusya Merkez Bankası'nın bugün için açıkladığı resmi kur: Dolar 62,9 ruble, euro 64,3 ruble.
 
09.22: Duma sözcüsü Vyaçeslav Volodin: "Zor günlerin geçmesini yurtdışında bekleyen Rusların ülkeye dönmesi zorlaşıyor. Ülkesini seven, zor zamanda ülkesini terk etmez."
 
08.21: Bloomberg ajansı, ABD'nin baskısıyla G7'nin Rus petrolü için varil başına 40 ila 60 dolar taban fiyat limiti belirleme hazırlığında olduğunu duyurdu. Ajans bu konunun tartışıldığını ve G7 ülkelerinden destek gördüğünü yazdı. 2022 için Rusya federal bütçesi, Ural petrolünün varil fiyatını 44,2 dolar ortalamadan alarak hazırlanmıştı. Bloomberg'e göre G7'de tartışılan fiyat aralığı, Rusya'da üretim maliyeti olarak kabul edilen değerden Ukrayna'da askeri özel operasyon başlamadan önceki petrol fiyatına kadar farklı göstergeler üzerinden ele alınıyor.  ABD yönetimi ise, varil başına 40 dolarlık fiyat üst sınırının çok düşük olduğundan, fiyat üzerinde kötü tasarlanmış kısıtlamaların petrol fiyatlarında daha sert bir sıçramaya yol açabileceğinden endişeli. Rusya'nun böyle bir ısıtlamaya üretimi kısarak cevap verebileceği, bunun da fiyatlarda rekor artış getirebileceği yorumları yapılıyor.  Son zirvede G7 ülkeleri, Rus petrolünün fiyatına kısıtlama getirme planları açıklamıştı.
 
06.11: İsviçre'nin Lugano kentinde düzenlenen Ukrayna Kalkınma Konferansı'nda, ülkeye 1,9 milyar dolar yardım sağlanması için anlaşmaya varıldı. 
 
06.01: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı milliyetçilerin Donbass'ta bazı sağlık kuruluşlarını silah ve mühimmat deposu olarak kullandıklarını ve buralardan ateş açtıklarını açıkladı.
 
6 Temmuz Çarşamba
 
18.50: Brent ham petrolünün fiyatı varil başına 99 doların altına düştü. En son bu seviye 12 Nisan'da kaydedilmişti. 2022 yılı için Rusya bütçesi, varil başına 44.2 dolar Ural petrol fiyatı ve 72,1 ruble ortalama dolar kuru esas alınarak hazırlanmıştı.
 
18.48: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl koridoru konusunda "Türkiye'den bir heyet Rusya'ya gidebilir ya da Rusya'dan bir heyet gelebilir. Türkiye'nin yaptıkları takdir ediliyor" açıklamasında bulundu. Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud arasındaki ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin 'tahıl koridoru' konusundaki sorusunu yanıtladı. Bakan Akar, tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesi konusunda oluşturulması planlanan koridora ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'gıda krizi'nin çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdüğü görüşmelerin olumlu geliştiğini kaydetti. Akar, teknik boyutların, deniz seyrüseferinde güvenlik boyutunun olduğunu, bununla ilgili Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli çalışmalara devam ettiklerini belirtti. (Sputnik)
 
17.06: Eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna vatandaşlarının, "en son Ukraynalı kalana kadar savaşma", ya da elde kalan topraklarını muhafaza etmeye çalışma arasında seçim yapması gerektiği fikrini dile getirdi. 
 
16.55: Duma, ülkenin altın ve döviz rezervleri hakkında bilgilerin "devlet sırrı" olarak kabul edilmesini öngören yasayı onayladı. Rus şirketlerine yönelik yaptırımlara yol açabilecek, dış ekonomik anlaşmalar hakkında bilgilerin aktarılmasına da sınırlama getirildi. 
 
16.54: Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ülkelerinin Rusya'dan doğal gaz sevkiyatının tamamen kesilmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. 
 
16.45: Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dondurulan Rusya varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasına yönelik yasal düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladı. 
 
16.43: Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, yurt dışında "terörle mücadele" amaçlı ya da farklı operasyonlar için ekonomide "özel önlemler" alınmasına imkan veren yasayı nihai olarak onayladı.
 
11.13:  AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: "AB Rusya ile savaşmayacak, yaptırımlar ana yanıtımız olmaya devam ediyor" dedi.
 
11.12: Norveç'te petrol ve doğalgaz sektörü işçilerinin başlattığı grev sona erdi. Norveç'te hükümet, petrol ve doğalgaz sektöründeki işçilerin başlattığı greve müdahalede bulundu. Çalışma Bakanlığı, grevin Avrupa'daki enerji krizini kötüleştireceği endişeleri nedeniyle müdahalede bulunarak grevi sona erdirdi. Çalışma Bakanı Marte Mjøs Persen, yaptığı açıklamada, "Anlaşmazlık, tüm Avrupa için bu kadar büyük sosyal sonuçlara yol açabiliyorken, buna müdahale etmekten başka seçeneğim yok" dedi.
 
11.11: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kıtada Rusya dışındaki tedarikçilerden alınan sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) hacminin mart ayından bu yana yıllık bazda yüzde 75 arttığını belirtti. Von der Leyen, yaptığı açıklamada, ABD'den yapılan tedarikin neredeyse 3 katına çıktığını kaydederek, Rusya'dan alınan boru hattı gazının geçen yıla oranla yüzde 33 düşüş gösterdiğini ifade etti. 
 
11.10: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılım protokollerini onayladıklarını duyurdu. Kanada ve Danimarka, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını onaylayan ilk ülkeler oldu.
 
11.09: Alman Bild gazetesi, Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in bu kış ülkeye istikrarlı enerji tedariki sağlamak iddiasıyla oluşturduğu sıvılaştırmış doğalgaz (LNG) tedarik planının, tankerlerin yetersiz olması nedeniyle başarısızlığın eşiğinde olduğunu yazdı. Gazetede yer alan habere göre Almanya Federal Ağ Ajansı, 2023'ün ilk yarısında LNG ithalatının 13 milyar metreküp olmasını bekliyor. Armatörler Birliği'nden Martin Kröger, Bild'e verdiği demeçte, "Alman ticaret filosunda uzun mesafelerde LNG taşıyabilecek tanker yok. Dünya çapında toplamda 500 LNG tankeri var, fakat bu tankerlere talep diğer bölgelerde daha yüksek" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
10.33: Moskova Borsası'nda dün dolar karşısında yüzde 12'den fazla değer kaybeden ruble, yeni işlem gününe de düşüşle başladı. Dolar 30 Mayıs'tan bu yana ilk kez 64.95 rubleye kadar yükseldi. Euro 3 Haziran'dan bu yana ilk kez 66 rublenin üzerine çıktı.  
 
08.07: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Yomuiri gazetesi ile söyleşisinde, AB'nin Rusya ile savaşmayacağını, ancak ekonomik yaptırımların etkilerinin artacağını belirtti.  
 
08.00: Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stepançuk, Ukrayna'nın AB üyeliği müzakereleri için gerekli yasaların yıl sonuna kadar çıkarılacağını açıkladı. 
 
07.54: The Independent, İngiltere'nin eğitim vereceği ilk Ukraynalı askeri birliklerin ülkeye gittiğini, eğitimlerin birkaç hafta süreceğini yazdı. 
 
07.51: ABD Dışişleri Bakan  danışmanı Ramin Toloui, G20 ülkelerinin, Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına yönelik çabalarını artırmasını sağlamaları gerektiğini açıkladı. Toloui, G20'nin bu amaç doğrultusunda Rusya'ya yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi. 
 
5 Temmuz Salı
 
23.17: Türkiye'yi, barış için arabuluculuk yapmaya çalıştığı Rusya ile Ukrayna arasında sıkıntıya sokmaya başlayan "tahıl sevkiyat krizi"nde yeni gelişme. Reutres ajansı, Ukrayna'nın Türkiye'den Rus bandıralı üç gemiye daha soruşturma başlatmasını istediğini duyurdu. Haberde Kiev yönetiminin, gemilerin tümünün "Rus ordusunun kontrolüne giren şehirlerden çalıntı tahıl ihracatına dahil olduklarına inandığını" yazdı.
 
Reuters'e göre Mikhail Nenashev, Matros Pozynich ve Matros Koshka isimli 3 kuru yük gemisi de AB’nin yaptırım uyguladığı ve Rus devletine ait United Shipbuilding Corporation’ın altında faaliyet gösteren bir şirkete ait. Ayrıca, Herson kentinden çalınan tahılların da bu gemilerde taşındığı iddia ediliyor. Rusya’nın Herson’da kurduğu yönetimin başkan yardımcısı olan Kirill Stremousov, Türkiye'ye veya Orta Doğu'ya yapılan herhangi bir sevkiyat hakkında bilgisi olmadığını söyledi.
 
Gemilerden Mikhail Nenashev, kayıtlara göre 14-16 Haziran tarihlerinde Sivastopol’deki tahıl terminalindeydi. Gemi takip sitelerine göre, Mikhail Nenashev 8 gün sonra İskenderun’a ulaştı. Bosphorus Observer'ın başkanı Yörük Işık tarafından sağlanan fotoğraf ve videolar, liman vinçlerinin Dörtyol'daki MMK Limanı'nda 27 Haziran'da Mikhail Nenashev'den altın renkli tahıl benzeri yüklerin kamyonlara aktarıldığını gösteriyor.
 
Duvar'ın aktardığı habere göre bir defasında geminin Derince Limanı’na 27 bin ton buğday bıraktığı belirtiliyor. Derince Limanı “tahıl taşıyan Rus gemisi” ağırladıklarını kabul etse de daha fazla yorumda bulunmadı. Diğer gemilerden Matros Pozynich ve Matros Koshka, en az 3 defa Sivastopol’deki tahıl terminaline uğradı. Bu yolculukların bazılarında gemiler sonra Suriye’ye gitti.
 
3 Temmuz'da Türkiye'nin, Ukrayna makamlarının talebi üzerine , Rus bayrağı altında Zaporojye bölgesindeki Berdyansk limanınından tahıl yükü ile ayrılan Zhibek Zholy gemisini gözetim altına aldığı haberleri medyaya yansımıştı. Rus ajanslarına konuşan gemi mürettebatı ise, Karasu limanındaki gemiye el konulmadığını, hava koşullarının elverişsizliği nedeniyle geminin yoluna devam etmediğini iddia etmişti. 
 
19.48: Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Rusya’nın yer aldığı silahlı çatışma koşullarında düşman tarafına geçişi devlete ihanet sayan yasa tasarısını kabul etti.
 
Tasarıya göre, yurt dışındaki silahlı çatışmalarda veya askeri eylemlerde Rusya çıkarlarına karşı hareket eden Rusya vatandaşları için 20 yıl hapis ve 500 bin rubleye varan para cezası öngörülüyor.
 
Düşman saflarına geçişten kasıt, vatandaşların “doğrudan Rus ordusuna karşı savaşan yabancı ülke güçlerinin, uluslararası veya yabancı örgüt saflarına katılım” olarak ifade edildi.
Ayrıca devlet sırrına erişimi olan Rusya vatandaşının yurtdışına çıkışı 200 bin ilâ 500 bin ruble para cezası veya 3 yıla varan hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi. (Sputnik)
 
19.46: Brent ham petrolü 19 Mayıs'tan bu yana ilk kez 104 doların altını gördü.
 
19.44:  TASS ajansına konuşan mürettebat üyeleri, "Rus nabdıralı kuru yük gemisi Jibek Joly'nin Türkiye karasularında alıkonulmadığını, hava koşulları nedeniyle Karasu limanı açıklarında demir attığını" iddia ettiler.
 
19:42: Rublede değer kaybı bir günde yüzde 10'u geçti.  Moskova Borsası'ndan akşam işlemlerin kapanışında dolar 61,15 rubleye, euro 63,6 rubleye kadar yükseldi.
 
19.34: İsveçli otomobil üreticisi Volvo Group'un basın servisinden yapılan açıklamada, şirketin değişen koşullara uyum sağlamak için Rusya’daki birimlerinde personel çıkarmaya başladığı belirtildi.
Açıklamada, işten çıkarılacak personel sayısı ve çıkarılma şartlarının şu anda Volvo Group'un Rusya ofisinin yönetimi tarafından belirlenmekte olduğu kaydedilerek, çıkarılacak personel sayısı hakkında bilgi verilmedi. Şirketin Rusya pazarından ayrılma gibi bir kararının olmadığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, “Kaluga'daki Volvo Group fabrikası, yeni bir karara kadar ‘faaliyetlerin geçici olarak durdurulması’ şeklinde çalışmaya ve fabrika çalışanları ‘boşta kalmaya’ devam edecek” ifadeleri kullanıldı. Rusya’nın Kaluga kentindeki Volvo Group fabrikası mart ayı başlarında, otomobil bileşenleri ve parçalarının ithal edilememesi nedeniyle faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. (Sputnik)
 
13.32: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, son 10 gün içinde Ukrayna'da 170 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü ve 99'unun çatışmalara katılmayı reddederek ülkeyi terk ettiğini söyledi. 
 
13.29: Hollanda, Uluslararası Para Fonu'ndaki limitini kullanarak Ukrayna'ya 200 milyon euro daha tahsis etti. Fonlar,  memur, öğretmen, doktor maaşları gibi ihtiyaçlara harcanacak. 
 
13.20: Ukrayna operasyonu sonrası 120 rubleyi gören, daha sonra hızlı bir düşüşle 50 rubleye kadar gerileyen dolar, Moskova Borsası'nda bugün, 8 Haziran'dan bu yana ilk kez 60 rubleyi aştı. Euro da 10 Haziran'dan bu yana ilk kez 62 rubleyi gördü. Dolarda günlük yüzde 9'u bulan hızlı bir değer artışı oldu. Saat 13.23'te dolar 61 rubleyi, euro ise 62.8 rubleyi geçerek yükseklişini sürdürdü.
 
13.17: Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Ukrayna'nın Nikolayev Bölgesi'nde yabancı paralı askerlerin konuşlanma noktasını vurduğunu açıkladı. Ukrayna'daki özel askeri harekatta son 24 saatte yürütülen faaliyetler hakkında bilgi paylaşan bakanlık, Nikolayev Bölgesi'nin 'Limanı' yerleşiminde bulunan yabancı askerlerin geçici konuşlanma noktasının imha edildiğini belirtti. Bakanlık, yüksek hassasiyetli silahlarla Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Zvanovka ve İvano-Darevka yerleşimlerindeki iki komuta noktasının, Harkov Bölgesi'nin Krasnoye yerleşimindeki 4 mühimmat, top ve füze deposunun ve 18 bölgede Ukrayna askerlerinin ve askeri teçhizatının imha edildiğini bildirdi. (Sputnik)
 
12.37: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Çinli lider Şi Cinping'in Putin'in davetini reddettiği yönündeki iddiaları yalanladı. Söz konusu iddia Japon gazetesi Yomiuri'den gelmişti. Peskov, ziyaretin gerçekleşmemesine sebep olarak Çin'de devam eden kovid sınırlamalarına işaret etti.
 
11.06: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya davetini kabul etmediği iddia edildi. Haberi önce Radio Free Asia (RFA) verdi, ardından Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri Shimbun duyurdu.
 
İddiaya göre Rus lider, 15 Haziran'daki telefon görüşmesi sırasında Şi'yi davet etti. Ancak Çin Devlet Başkanı, "koronavirüs pandemisi nedeniyle yakın gelecekte Rusya'yı ziyaret etmenin zor olacağını" söyleyerek Putin'in önerisini reddetti.
 
Rusya Devlet Başkanı, bu yıl başında Pekin Kış Olimpiyat Oyunlarına katılımı sonrası, Çinli lidere diplomatik uygulamaya uygun bir ziyaret önerisi gönderdi. Çin hükümeti kaynaklarına atıfta bulunan Japon gazetesi Yomiuri Shimbun, Putin'in Şi Cinping'in ziyaretini "ABD ve Avrupa ile çatışmaları daha da derinleştirmekten kaçınmak için kullanmayı umduğunu" söyledi.
 
Haziran ayında Vladimir Putin ve Şi Cinping, bir telefon görüşmesi sırasında finans, sanayi ve enerji sektörlerinde işbirliğini genişletme konusunda anlaşmıştı. Çin, Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımlarını da eleştirmişti. Ancak öte yandan Pekin'in özellikle ABD'den gelen baskılar karşısında "dengeli bir muhalefet" tavrı izlemeye çalıştığı yorumları yapılıyor. 
 
11.03: Bloomberg köşe yazarı Javier Blas, Avrupalıların enerji tasarrufu için çamaşır makinesi, buzdolabı gibi fazla tüektim yapan eski cihazlarını yenileriylle değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Yazar, eski aletlerle gereksiz enerji tüketenler için "Putin'in Avrupalı evlerde yaşayan arkadaşları" tanımını yaptı. 
 
11.00:  Rusya'nın kontrolüne geçen Zaporojye'ye atanan askeri-sivil yönetiminin başkanı Yevhen Balitsky, TASS'a verdiği demeçte bölgenin Ukrayna'ya dönüş olasılığı olmadığını savunarak, "Barışçıl hayata dönmek istemeyenler bölgeyi terk etsin. Faşist ideolojiye bağlı olanlar lütfen Batı'ya gidin” diye bir açıklama yaptı.
 
10.57: Çatışmalar nedeniyle riskler sürdüğü için Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı güneydeki 11 Rusya havaalanına sivil uçakların uçuş yasağını iki hafta daha uzattı. Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista şehirleri havaalanlarına uçuş yapılmıyor.
 
10.55: Rusya'nın kontrolüne geçen Ukrayna'nın Zaporojye bölgesi topraklarındaki Berdyansk'taki liman idaresi, mevcut dokuz rıhtımdan yedisinin çalışmalarına yeniden başladığını duyurdu.
 
10.53: Japon dışişleri, maliye ve ekonomi bakanlıklarından yayınlanan açıklamaya göre Tokyo, Ukrayna'daki özel askeri operasyon nedeniyle Rus ve Belaruslu 90 kuruluşa ihracat yasağı getirdi.
Açıklamada, "Rusya Federasyonu'ndan 65 kuruluş ve Belarus'tan 25 kuruluş için ihracat kısıtlaması getirildi" ifadeleri yer aldı. Yasakların 5 Eylül'den itibaren geçerli olacağı ifade edilen açıklamada, ayrıca Tokyo'nun, Herson Bölgesi askeri-sivil yönetimi başkanı Vladimir Saldo ve yardımcısı Kirill Stremousov, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Grigorenko ve iş insanı Aleksey Mordaşov'un akrabaları da dahil olmak üzere 57 Rus vatandaşı ve tüzel kişiye yaptırım uyguladığı kaydedildi. (Sputnik)
 
06.56: Polonya'dan LPP'ye aitti olan Rusya'daki Reserved, House, Cropp, Mohito ve Sinsay markalarına ait mağazalarının mülkiyetinin yüzde 95'i Birleşik Arap Emirlikleri'nde kayıtlı Far East Services adlı şirkete geçti. Medyada bunun "fiktif" bir satış olabileceği, bu yöntemle  yeni kolleksiyon ürünlerin yaptırımları delerek Rusya'ya sokulması için yeni bir kanal açıldığı haberleri de yer alıyor. 
 
06.47: Belarus yönetimi, ülkede faaliyet gösteren bazı yabancı sermayeli şirketlerin sahiplerine hisselerini satma yasağı getirdi. Açıklamaya göre, “Belarus’a karşı dostça olmayan eylemlerde bulunan yabancı ülkelerden kişilerin sahibi olduğu”, Belarus’ta kurulu 190 şirket, paylarını satamayacak. Bu şirketlerden ülkeyi terk edenlerin hisseleri bloke edilecek.
 
06.45: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Rusya’ya karşı koymak ve kıtanın güvenliğini sağlamak için Avrupa Birliği'nin gerekirse kömür de dahil olmak üzere geleneksel enerji kaynaklarının kullanımına geçici olarak geri dönmesi gerektiğini" söyledi. İngiliz Financial Times gazetesi tarafından yayınlanan bir makalede, politikacı "yeşil enerjiye geçişin, güvenlik pahasına gerçekleştirilemeyeceğini” savundu.
 
06.40: Financial Times'a göre, ülkeye doğal gaz arzı önemli ölçüde azalırsa, İngiltere'nin bazı büyük endüstri tesisleri kapanabilir. Özellikle, sürekli gaz arzının kilit önemde olduğu cam ve seramik üreticilerinin zarar görmeleri bekleniyor.
 
06.36:Bloomberg'in Türk yetkililere dayandırdığı habere göre Ankara, 1 Temmuz'da Karadeniz limanı Karasu açıklarında demirleyen Jibek Joly adlı Rus kuru yük gemisindeki tahılın menşeini araştırıyor. Ajansa göre, Türk makamları gemideki tahılını kaynağını belirleyene kadar gemi limanda kalacak.
 
06.30: Nezavisimaya gazetesindeki uzman yorumlarına göre, Ukrayna tahılını taşıyan Rus yük gemisinin Türkiye tarafından el konulması yönündeki girişimlerin "Ankara'yı çatışmaya sürükleme hedefi taşıdığı" ileri sürüldü. Haberde, Türkiye'nin uzun süredir Ukrayna tahılının çıkarılması için Kiev-Moskova arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı belirtilirken söz konusu geminin alıkonulması yönündeki taleplerin "Ankara'yı zor bir seçim yapmak zorunda bırakacağı" şeklinde yorumlandı. Gazeteye konuşan konuyla ilgili yetkililer ise "Ankara'nın Kiev'in baskılarına boyun eğmeyeceği" görüşü paylaştı. (Gazete Duvar)
 
06.22: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi koordinatörü John Kirby, Fox News’e verdiği demeçte, Washington’un Moskova ve Kiev arasındaki barış görüşmelerini tartışmak için çok erken olduğuna inandığını çünkü iki tarafın da bu tür müzakerelere hazır olmadığını söyledi. Kirby, “Ukrayna’nın Rusya tarafından mağlup edildiğini görmek istemiyoruz ve bu yüzden yardım ve yardıma koşmaya devam ediyoruz" dedi. Kirby, ABD’nin Ukrayna’ya şu ana dek 7 milyar dolar yardım tahsis ettiğini de sözlerine ekledi.
 
06.12: 15 Temmuz'dan itibaren Rusya'nın kara sınır geçişlerindeki Kovid-19 kısıtlamaları kaldırılacak. Deniz ve hava kontrol noktalarından giriş kısıtlamaları Haziran ayında kaldırılmıştı. Diğer yandan PCR testi zorunluluğu,ülkeye gelen yabancılar için devam ediyor. Yabancı ülke vatandaşlarının sınır girişlerinde en geç 48 saat önce yaptırdığı PCR testi sonucunu sunması gerekiyor. Rusya’da 1 Temmuz’da ülke içinde tüm koronavirüs kısıtlamaları resmen iptal edildi.
 
4 Temmuz Pazartesi
23.57:  İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "İngiltere'nin Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı için Montrö Sözleşmesini ihlal etmeyeceğini" söyledi. Johnson, “Hayır, böyle bir olasılığı düşünmüyoruz. Birleşik Krallık veya diğer ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz'de mevcudiyetini gerektirmeyen, ancak daha sert bir yaklaşım benimsememizi gerektirebilecek alternatif çözümler var” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov sabah yaptığı açıklamada, "İngiltere, savaş gemilerini Karadeniz'e sokmak ve Ukrayna'dan tahıl ihracatı üzerinde kontrol sağlamak için kendi koşullarını yaratmaya çalışıyor" demişti.
 
23.54: Zelenskiy'nin güvenlik danışmanı Aleksey Arestoviç, Lugansk bölgesindeki son şehir Lisiçansk'ın ele geçirilmesinin "Rus ordusunun Ukrayna'daki son büyük başarısı olduğunu" iddia etti. Arestoviç, "Daha fazla köy alabilirler ama şehir almayacaklar. Slavyansk ve Kramatorsk'ı nasıl alacaklarını görelim” diye iddialı konuştu.
 
23.51: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sendika ve işveren temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda, Almanya'da artan enflasyona ve hayat pahalılığı konusunda "Mevcut kriz birkaç ay içinde aşılmayacak" uyarısında bulundu. Rusya'nın harekatı ve pandemi nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların genel anlamda belirsizliğe yol açtığını söyleyen Scholz, "Öngörülebilir bir süre içinde bu durumun değişmeyeceğine kendimizi hazırlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Scholz, "Tarihi bir sınama ile karşı karşıyayız" dedi.
 
23.49: Avrupa Birliği (AB) bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Yatırım Bankası, Ukrayna’nın yeniden inşası için 100 miyar euro tutarında kredi sağlanmasını planlıyor. Reuters’in ele geçirdiği taslak belgeye göre Avrupa Yatırım Bankası daha önce Covid-19 salgını sırasında kullanılan bir kredi finansman yapısını Ukrayna’nın inşası için harekete geçirmeyi hedefliyor. Buna göre, oluşturulacak AB-Ukrayna Güven Fonu (E-U GTF), ilk etapta AB ülkelerinden ve AB bütçesinden hibe, kredi ve garantiler de içinde olmak üzere 20 milyar euro tutarındaki bir bütçeyi ülkenin yeniden inşası için kullandırmak için harekete geçirecek. (euronews)
 
23.46: İngiltere Hükümeti, Rusya’ya yönelik yaptırım listesine 6 Rusya vatandaşı ile merkezi Türkiye’de olan bir Rus şirketi dahil etti. Kara listeye giren isimlerin Rus filozof ve siyaset bilimcisi Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın yanı sıra Yevgeniya Glotova, Mihail Sinelin, Aelita Mamakova, Yuriy Fedin ve Alyona Çugulayeva olduğu ifade edilirken tüm bu vatandaşlar NewsFront veya SouthFront portalları aracılığıyla dezenformasyon yaymakla suçlanıyor. Yaptırım uygulanan şirketin ise merkezi Türkiye’de olan ve Rusya yanlısı dezenformasyon yaymakla suçlanan United World International projesi olduğu aktarıldı. (Sputnik)
 
14.07: Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, "Ukrayna'yı Rusya lehine topraklarının bir kısmından vazgeçmeye çağırmadığını" söyledi. Kissinger, “Sadece bunun  herhangi bir müzakerede ayrıca tartışılması gerektiğini kastettim. Ukrayna'nın özgürlüğünü ve Avrupa'daki önemli rolünü içtenlikle destekliyorum" dedi.
 
14.00: Rusya'nın dış pazarlara petrolünü satabilmek için fiyat indirimine gitmesine İran da aynı şekilde cevap verdi. Uzmanlar Asya pazarında "kıran kırana rekabetin" arttığını bildiriyor.  Bloomberg'e göre Rusya ile rekabet nedeniyle İran da zaten ucuza satmasına rağmen, Çin'e sattığı petrolün fiyatlarını yeniden düşürdü. İran, Rusya'nın özel askeri operasyonu başlamadan önceki fiyatlarına kıyasla varil başına 5 doları bulan indirim yapıyor. Diğer yandan piyasadaki Brent fiyatlarına kıyasla İran'ın Çin'e verdiği fiyat 10 dolar daha ucuz.
 
13.57: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna tahılı yüklü olduğu ileri sürülen bir Rus gemisine, Türkiye’nin gümrük yetkilileri tarafından el konulduğuna ilişkin bir bilgilerinin olmadığını söyledi. İlgili soruya yanıt veren Peskov, "Kremlin’de böyle bir bilgiye ne yazık ki sahip değiliz. Sorunuzu, (Rusya) Ulaşım Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı’na iletebilirsiniz, zira böyle bir el koymanın gerçekleşmesi halinde Türkiye tarafının bu bilgiyi büyükelçilik ya da başkonsolosluk üstünden iletmesi gerekir" dedi.
 
13.55: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, paralel ithalat malları listesine Lego, Siemens ve BMW ürünlerinin de eklendiğini söyledi.
 
13.53:  Rusya-Bulgaristan gerginliği sürüyor. Dışişleri Bakanı Lavrov, diplomatların sınır dışı edilmesinden sonra Bulgaristan'daki Rus Büyükelçiliğinin normal şekilde çalışamayacağını belirterek, "Rusya Sofya'nın eylemlerine cevap verecek" dedi. Bulgaristan 70 Rus diplomat ve elçilik görevlisini sınır dışı etmişti. 
 
13.47: Başkan Putin'le bir araya gelen Savunma Bakanı Sergey Şoygu," Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni (LHC) özgürleştirme operasyonunun başarıyla gerçekleştirildiğini" söyledi. Şoygu, "İki hafta boyunca düşmanlar, Gorskiy, Lisiçansk ve Severodonetsk'te kuşatma altına alındı ve öldürüldü. 25 yerleşim birim kontrol altına alınmış olup bunların en büyükleri Severodonetsk, Zolotoye, Gorskoye, Volçeyarovka. Operasyon, dün LHC'nin en büyük kentlerinden biri olan Lisiçansk'ın özgürleştirilmesiyle tamamlandı" dedi. Putin de Rus ordusunu ve LHC birliklerini tebrik ederek, "Lugansk yönünde silahlı faaliyetlere katılan ve başarı, zafer elde eden birlikler mutlaka dinlenmeli, askeri imkan ve kabiliyetlerini artırmalı. 'Vostok' (Doğu) ve 'Zapad' (Batı) grupları da dahil diğer birlikler, daha önce onaylanan plan dahilinde görevlerini yerine getirmeli" diye devam eden Putin, bu yönlerde de şu ana kadar Lugansk'ta yaşananların yaşanacağını umduğunu ifade etti.
 
11.18: Ruble yeni, haftaya değer kaybederek başladı. Dolar 55.11 rubleden, euro 57.20 rubleden işlem görüyor. 
 
11.15: "Ukrayna tahılını taşıdığı" gerekçesiyle Kiev'den gelen talep sonrası Türkiye'de Karasu limanında alıkonulan Rus kuru yük gemisi hakkında henüz bir karar verilmediği bildirildi. RIA Novosti limanıdaki bir Türk gümrük yetkilisine atıfta bulunarak "incelemenin devam ettiğini" bildirdi.
 
11.11: Almanya Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller, Rusya'dan doğalgaz tedarikinin kesilmesi durumunda ülkedeki doğalgaz rezervlerinin ancak 1 ya da 2 ay yetebileceği konusunda uyardı. Funke gazetesine röportaj veren Müller, "Rusya'dan gelen gaz akışı durursa ve çok da soğuk olmayan bir kış geçirirsek, o zaman şu anda depolanan hacimler - diğer Avrupa ülkelerine daha fazla gaz tedarik yükümlülüklerimizi de hesaba katarak - belki 1 ya da 2 ay yetecektir" diye konuştu. Sputnik'in haberine göre, enerji konusunda acil durum yaşamalı halinde Almanya'nın, komşuları Fransa, Avusturya, Polonya ve Çekya'ya yardım etmek zorunda kalacağına işaret eden Müller, "Ancak tersi senaryo da geçerli. Almanya'da korunan müşterilerimize tedarik etmek için çok az gazımız kalırsa, o zaman komşularımızın göstereceği dayanışmaya güvenebiliriz" ifadelerini kullandı.
 
11.10: Papa Francis, bu ay Kanada'yı ziyaret ettikten sonra Moskova ve Kiev'e gitmeyi umduğunu belirtti. Papa,  "Yapmam gereken ilk şey Rusya'ya gitmek ama her iki başkenti de ziyaret etmek isterim" dedi.
 
11.08: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ve İngiltere'nin Ukrayna krizine dönük yaklaşımlarını eleştirerek, 'Rusya'yı yok etmek istemediklerini' belirtti. Macron, diplomasiye yaklaşımı hakkında yorumda bulunarak, Ukrayna ihtilafının daha geniş çaplı bir savaşa dönüşmesini önlemek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşmanın gerekli olduğunu vurguladı. Anglo-Sakson liderlerin, "Rusya'yı yok etmeliyiz, kalıcı olarak zayıflatmalıyız" mesajını verdiklerine işaret eden Macron, amacının bunun yerine 'Ukrayna'nın kazanmasına yardım etmek' ve 'Rusya'yı yok etmek şöyle dursun, bu ülkeyle savaşmamak' olduğunu dile getirdi. (Sputnik)
 
09.31: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ordusunun askerlerini Lısıçansk'tan çektiğini doğruladı. Pazar günü, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Lısıçansk için yoğun çatışmalardan sonra Ukrayna ordusunun mevzilerinden ve hatlarından çekilmek zorunda kaldığını bildirmişti. Rusya ise şehrin ele geçirildiğini, Lugansk topraklarının tamamının denetim altına alındığını açıkladı.
09.29: Amerikan ilaç şirketi MSD, Rusya'ya çiçek hastalığı ve kızamığa karşı aşı tedarikini durduruyor. MSD şirketi, Kommersant'a yalnızca Rusya'da alternatif ürün veya tedavi imkanı bulunmayan hayati ilaç ve aşıların tedarikini sağlamak için "her türlü çabayı" sarf ettiklerini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'daki "özel operasyonunu" başlatmasının ardından, aralarında Pfizer, Novartis, AbbVie, Sanofi'nin de bulunduğu Batılı ilaç şirketleri, Rusya pazarındaki yatırımlarının askıya alındığını duyurdu, ancak ilaç tedarik etmeye devam edeceklerine dair güvence verdi.
09.25: Rusya Duma Başkanıo Volodin, "NATO üslerinin konuşlandırılmasının Finlandiya ve İsveç'i koruyamayacağını" söyledi. Volodin, “Böylesi bir adım ne Finlandiya'yı ne de İsveç'i korur. Tersine,  askeri varlıkların yerleştirileceği şehirlerin sakinlerini tehlikeye atar" dedi.
 
06.04: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'daki çatışmaların ne kadar süreceğinin kimse tarafından bilinmediğini, ancak Rusya'nın çok uzun süre devam etmek için gerekli kaynaklara sahip olduğunu söyledi. 
 
05.55: İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, yaptırımlar kapsamında Rusya'nın dondurulan varlıklarına el konulmasını desteklediklerini, konuyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. 
 
05.49: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Donbass'taki Lisiçansk şehrinden çekildiğini açıkladı. Rusya Silahlı Kuvvetleri, Lisiçansk'ın ele geçirilmesiyle Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tamamında kontrolü sağlamıştı.  
 
21.20:  Kremlin Sözcüsü Peskov, Batı'nın bugün Ukrayna'daki çatışmaların devam etmesi üzerine bahis oynadığını, ABD liderliğinde Ukraynalıların barış hakkında düşünmelerine ve konuşmalarına izin verilmediğini belirtti.  Batılı liderlerin son zamanlarda yaptığı savaşkan açıklamalarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Peskov, “Şu an, Batılı ülkelerin savaşın devamı üzerine tüm gücüyle iddialaştığı andır. Bu, Washington liderliğindeki Batılı ülkelerin Ukraynalıların barış hakkında ne düşünmesine, ne konuşmasına, ne de barışı tartışmasına izin verdiği anın sürdüğü anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Kremlin Sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Şimdi durumu yatıştırmaya yönelik girişimlere talep azaldı. Fakat er ya da geç sağduyunun üstün geleceğinden şüphemiz yok. Ve yine müzakere etmenin sırası gelecek, ama daha önce Ukraynalılar bir kez daha tüm koşullarımızı anlaması, onlara razı gelmesi, masaya oturması ve birçok yönden zaten üzerinde anlaşmış olduğumuz belgeyi sabitlemesi gerekecek.”
 
Peskov, “Avrupalı liderlerin arkasında ne de olsa kendi çıkarları olan ülkeleri var. Liderler gerçekten de farklı bakış açılarına sahip olabilir. Bunu çok iyi yakalıyoruz. Ancak ne yazık ki çoğu zaman yalnızca kendi çıkarları ile yönlendirilecek güçten ve iç egemenlikten yoksun olduklarını da not ediyoruz. Bazen kolektif Batı'nın ana akımının ardından, kendi zararlarına da olsa ağır ağır ilerlemek zorunda kalıyorlar. Ve kendi kendilerine zarar veriyorlar. Kendilerini seçen insanlara zarar veriyorlar” vurgusunu yaptı. (Sputnik)
 
18.57: Reuters, Türkiye'de Karasu limanında tahıl yüklü Rus gemisi Jibek Joly'in "gözaltına alındığını" duyurdu. Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasily Bodnar, Türk müfettişler tahılın kökenini ve çalınıp çalınmadığını araştırdığını söyledi. Daha önce Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Zaporojye bölgesindeki Berdyansk limanından kalkan Jibek Joly'nin Ukrayna'ya ait 4,5 bin ton tahıl taşıdığını bildirmişti. Current Time, gözaltına alınan kargo gemisinin Kazak şirketi KTZ Express'e ait olduğunu, ancak Rus şirketi Green-Line tarafından kiralandığını yazmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Erdoğan'dan gemiye el konulmasını istemişti.
 
15.26: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Başkan Putin'e verdiği özel brifingde, "Rusya silahlı kuvvetlerinin Lugansk Halk Cumhuriyeti topraklarının tamamını ele geçirdiğini" söyledi. Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk bölgesinde ve son olarak Lısıçansk kentinde kontrolün sağlanması Rusya'nın savaşta önemli hedeflerinden biriydi. 
 
15.24: Sergey Lavrov: "İngiltere, savaş gemilerini Karadeniz'e sokmak ve Ukrayna'dan tahıl ihracatı üzerinde kontrol sağlamak için kendi koşullarını yaratmaya çalışıyor."
 
15.23:  Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkedeki ısınma fiyatlarındaki artışı "sosyal patlama unsuru" olarak nitelendirdi. Scholz, "Isınma faturası birdenbire birkaç yüz euro artarsa, bu pek çok insanın gerçekten kaldıramayacağı bir yük olur" dedi.
 
15.20: Ukrayna basını, Akula isimli bir çıkarma gemisinin Mariupol sularında mayına çarpması sonucu infilak ettiğini ileri sürdü. Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı Novorossiysk Donanma Üssü’nün Komutanı Viktor Koçemazov, Rus basınına verdiği demeçte bir Rus çıkarma gemisinin mayına çarpması nedeniyle infilak ettiği ve 3 askerin öldüğü bilgisini yalanladı. Koçemazov, “Bu bir yalan” dedi.
 
15.18: Rusya, uzun süren çatılmaların ardından Lısıçansk şehrinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Ukrayna'nın doğusunda Kiev'in kobtrolündeki son şehir Lısıçansk idi. Ukrayna ise bu iddiayı reddetti.  RİA'ya göre kenti terk eden Ukraynalı militanlar belediye binası da dahil olmak üzere önemli idari yapıların bir kısmını havaya uçurdu ve tahribata uğrattı. Lisiçansk belediye binasına "Zafer Sancağı" dikildi. Ukrayna'ya göre kent yoğun bir saldırı altında olsa da kent merkezi hala Ukrayna'nın kontrolünde.
 
15.11: Belgorod’a gerçekleştirilen ve 4 kişinin hayatına mal olan saldırının ardından Rossiya-24’e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın Ukrayna’nın eylemleri karşısında yanıt vermekten kaçındığını, ancak Rusya topraklarındaki provokasyonlar devam ederse Kiev ve Batılı destekçilerinin, sonucun hoş olmayacağını bilmeleri gerektiğini söyledi.
 
Zaharova, “Bu tür adımlardan kaçınıyoruz, ancak durumun gidişatını çok dikkatli şekilde takip edeceğiz. Bu şekilde davrananlar şunu bilsinler ki, provokasyonların devam etmesi halinde sonu hoş olmayacak” dedi. Kiev’in bu eylemlerinin Batı tarafından yalnızca koordine edilmediğini, aynı zamanda yönlendirildiğini de düşündüklerini belirten Rus sözcü, “Bunlar bizi yanıt verip benzer saldırılar gerçekleştirmeye sürüklemek, sonra da Rusya karşıtı histeriyi daha da körüklemek için yapılıyor” ifadelerini kullandı.
 
08.31: Rusya'nın Belgorod bölgesinde, Ukrayna tarafından açılan ateş sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Belgorod bölgesi Valisi Vyaçeslav Gladkov haberi Telegram'dan duyurdu. Gladkov'a göre, dört kişi daha yaralandı.
 
08.27:  Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Kiev tarafında savaşan 20 Belarus vatandaşının hayatımı kaybettiğini duyurdu. Lukashenko, Belarus'uı daha önce terk eden muhalefet liderlerini "Belarusluları Ukrayna rejimi için savaşa göndermekle" suçladı.
 
08.13: Rus hava savunma sistemlerinin, Kursk şehrini hedef alan iki Ukraynalı insansız hava aracını (Swift) düşürdüğü bildirildi. Bölge valisi Roman Starovoit, olayda can kaybı olmadığını açıkladı.
 
2 Temmuz Cumartesi
 
11.21: Rusya'nın kontrolündeki Karadeniz limanı Berdyansk'tan yola çıkan tahıl yüklü ilk gemi Türkiye'ye ulaştı. Rus basınına göre, Jibek Joly adlı gemi, Karasu limanına girdi. Ukrayna "çalıntı Ukrayna tahılı taşıdığı" gerekçesiyle Türkiye'den gemiye el koymasını istemişti.
 
11.10: JPMorgan Chase analistleri, G7 ülkelerinin Rus petrolüne fiyat sınırı koyması halinde Moskova'nın buna üretimi azaltarak karşılık vereceğini, başlayacak bir petrol savaşında varil fiyatının 380 dolara kadar fırlayabileceğini iddia ettiler. Şu anda Brent petrolünün varil fiyatı 119 dolar civarında. JPMorgan Chase raporuna göre, Rusya üretimi 5 milyon varil azaltabilir. Rusya üretimi 5 milyon değil, 3 milyon varil azaltırsa bu durumda petrol vaeril fiyatı 190 dolara yükselebilir.  Analistlere göre, Rus hükümeti Batı'ya zarar vermek için üretim kesintisi kararı alabilir.
 
07.00. ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada ABD'nin, Ukrayna'ya iki NASAMS karadan havaya füze sistemi, dört ek topçu savar radarı ve 150 bin adet 155 milimetrelik topçu mühimmatı göndereceğini bildirdi.  NASAMS'lar 40 km'ye kadar uzaklığa ve 14 km'ye kadar yüksekliğe kadar hedefi vurabilen gelişmiş bir füze sistemi.  820 milyon dolarlık yardım paketi Başkan Joe Biden tarafından Madrid'deki NATO liderler zirvesi kapsamında açıklanmıştı.
 
Pentagon güvenlik desteğinin bu son turunun Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı da içerdiğini aktardı. ABD'nin yeni askeri yardımının Rus topçu bataryalarına karşı mücadele veren Kiev'e destek olması bekleniyor. Rusya Ukrayna'nın doğusunda kara harekatını ilerletirken, Rus ordusu Ukrayna kentlerine uzun menzilli füze saldırılarını da arttırdı. ABD açıkladığı bu son yardım dahil Kiev'e toplam 6 milyar 900 milyon yardım sözü verdi.
 
1 Temmuz Cuma
 
23.19: Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, CNN'e demecinde Ukrayna'daki çatışmaların bu ülkenin sınırlarının dışına taşabileceği ihtimalini dışlamadı. ‘Ukrayna’daki çatışmalar ülke sınırlarının dışına taşabilir mi’ sorusuna Haavisto, “Tabii ki mümkün. Bu yüzden şimdi Ukrayna'yı desteklemek çok önemli” yanıtını verdi.
 
23.18: Polonya Spor ve Turizm Bakanı Bortniçuk, 33 ülkenin spor bakanlarının Rus ve Belaruslu sporculara yaptırım uygulanmasını talep ettiğini belirtti. Polonya Spor ve Turizm Bakanı Kamil Bortniçuk gazetecilere demecinde, 33 ülkenin spor bakanlarının uluslararası spor etkinliklerinin Rusya ve Belarus’ta yayınlanmasının yasaklanmasını ve bu iki ülkenin spor organizasyonlarındaki üyeliklerinin askıya alınmasını talep eden ortak bir bildiri imzaladıklarını söyledi. (Sputnik)
 
19.30: Bulgaristan'ın 70 Rus diplomatı sınır dışı etme kararından sonra Rusya'dan karşı hamle hazırlığı. Rus dışişleri yetkilileri, Bulgaristan elçiliğini tamamen kapatıp Rusya'daki Bulgar diplomatları da sınır dışı etmeyi değerlendiriyor.
 
18.06: Amerikan film yapım şirketi Universal Pictures, Rusya'daki ofisini kapatarak faaliyetlerine tamamen son verme kararı aldı.
 
17.32: CSKA hokey takımının kalecisi, milli sporcu İvan Fedotov, "askerlikten kaçtığı" gerekçesiyle St. Petersburg'da göz altına alındı. Fedotov, nisan ayında Philadelphia Flyers takımında oynamak üzere ABD'ye taşınmayı planladığını açıklamıştı. CSKA ordu takımı olduğu için takımın oyuncuları teknik olarak ordu mensubu sayılıyor.
 
17.28: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için dolar ve euro kurunu açıkladı. Dolar 53,77, euro 56,36 ruble.
 
16.00: Kırım'daki yerel haber portalları Kırım Köprüsü'nün yakınlarında dumanların yükseldiğini gösteren fotoğraflar geçiyor. Yarımadanın başı Aksyonov, bölgede "tatbikat" ve "trafik kazası" olduğunu açıkladı.
 
14.45: Vladimir Putin, yaptırımların Rusya ve Belarus'u "birleşme süreçlerini hızlandırmaya" zorladığını söyledi. Rusya devlet başkanı bu sözleri bugün katıldığı 9. Rusya ve Belarus Bölgeler Forumu'nda sarfetti.
 
Putin şöyle konuştu:
 
"Batının daha önce eşi benzeri görülmemiş siyasi ve yaptırım baskısı bizi birleşme süreçlerini hızlandırmaya itiyor. Bu sayede kanunsuz yaptırımların verdiği zararı asgariye indirmek birlikte daha kolay."
 
Putin ayrıca "bu konuyu" Aleksandr Lukaşenko'yla St. Petersburg'da ayrıntılı olarak konuştuklarını söyledi.
 
14.12: Macaristan Dışişleri Bakanlığı: "Macaristan ve Rusya Ekim 2023'te birlikte nükleer santral inşaatına başlayacak."
 
13.11: Alman internet mağazası Bonprix, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.
 
13.10: Moskova Borsası'nda dolar kuru 54, euro kuru da 57 rubleye yükseldi.
13.08: Rusya Ulaştırma Bakanlığı: "Yurtdışında havayolu şirketlerimize ait el konan uçak sayısı 80'e yakın."
 
11.44: Tıbbi cihaz üreticisi Siemens Healthliners, Rusya pazarından ayrılmayı düşünmediklerini açıkladı. Şirketin finans direktörü Jochen Schmitz, böyle bir adımın etik açıdan şüpheli olacağını söyledi.
 
11.19: Rusya'nın önde gelen ekonomi üniversitelerinden RANHİGS'in rektörü Vladimir Mau, yolsuzluk suçlamasıyla göz altına alındı. İlerleyen saatlerde ev hapsine alınan Mau suçlamaları reddediyor. Mau, ülkenin reformcu kimliğiyle tanınan ekonomistleri arasında.
 
11.06: Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, haziran itibarıyla ABD'nin Avrupa Birliği'ne sıvılaştırılmış likit gaz ihracatının, Gazprom'un tedarik ettiği doğal gaz miktarını geride bıraktığını açıkladı.
 
10.42: Norveç'le Rusya arasındaki Svalbard gerilimi tırmanmaya devam ediyor. Norveç Dışişleri Bakanlığı, Murmansk'taki konsolosluğu geçici olarak kapatma kararı aldı. Norveç, limanları üzerinden Svalbard Adası’ndaki Rus yerleşimlere yük taşınmasını engelleme kararı alındığını duyurmuştu.
 
10.29: Piyasa açılışında dolar 52 rubleye yükselirken euro değer kaybederek 53,67 rubleye geriledi. Moskova Borsası da güne yüzde 0,32'lik kayıpla başladı. Gazprom hisse değeri 25 Şubattan bu yana ilk kez 191,6 rublenin altına geriledi.
 
09.27: Bankacılık işlemlerinin güvenliği alanında hizmet veren Fransız Thales firması Rusya pazarından ayrılmaya karar verdi. Firmanın müşterileri arasında Rusya'nın en büyük bankaları da bulunuyor.
 
09.06: Ukrayna bugünden itibaren Rusya vatandaşlarına vize uygulamaya başladı.
 
08.51: Ukrayna'nın Odessa vilayeti gece saatlerinde roket saldırısına maruz kaldı. Ukraynalı yetkililer saldırı sonucunda aynı binada bulunan 17 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
08.47: Amerikalı Nvidia, Rus şirketlere yazılım satmayı ve daha önceden satılmış yazılımların lisanslarını uzatmayı bıraktı. Sberbank, Yandex ve MTC gibi şirketlerin süper bilgisayarlarında Nvidia yazılımları kullanılıyor.
 
06.03: Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger, Rusya'nın Ukrayna'da şu anki pozisyonunda durması halinde, ülkenin yüzde 20'sini ve Donbass'ın büyük bölümünü ele geçireceğini, ana sanayi ve tarım bölgesinin ve Karadeniz'e yakın küçük bir toprağın kontrolünü sağlayacağını söyledi. Bunun Rusya için zafer anlamına geleceğini belirten eski diplomat, bu durumda NATO'nun rolünün de eskisi kadar önemli olmayacağı görüşünü dile getirdi. 
 
Kissenger, Rusya'yı bu topraklardan ve Kırım'dan çıkarma girişiminin ise çatışmaları körükleyeceğini ve Batı'nın da Rusya ile savaşa girme riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. Eski ABD Dışişleri Bakanı, üçüncü senaryo olarak ise, 24 Şubat öncesindeki duruma dönülebileceğini, bunun gerçekleşmesi için Ukrayna'ın NATO'ya çok sıkı entegre olacağını hatta ittifakın üyesi haline gelebileceğini, ancak çatışmaların bir süreliğin dondurulabileceğini öngördü. 
 
05.53: Ukrayna, Rusya birliklerinin çekildiği Yılan Adası'na Ukrayna askerlerinin hemen yerleştirilmeyececeğini, bölgedeki araştırmaların tamamlanamsının ardından birliklerin adada konuşlandırılmasının planlandığını açıkladı. 
 
05.47: Ukrayna, Rusya vatandaşlarının ülkeye girişlerinde vize uygulamaya başladı. 
 
00.30: Gazprom hissedarlarının yönetim kurulu tarafından önerilen temettüleri onaylamayı reddetmesi, Rusya'da borsadaki şirket hisselerinde genel çöküşe neden oldu. Günün sonunda Moskova Borsası endeksi yüzde 7'den fazla değer kaybederek Nisan ayı sonundaki değerlere döndü. 30 Haziran, Rusya borsasında son ayların en güçlü satış dalgasıyla bitti. Sberbank'ın da temettü ödememe kararı piyasası düşürdü.
 
00.28: Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, esir değişimi sırasında, sadece ağır yararlı ve yeniden savaşamayacak durumda olan Azov Taburu üyelerini Ukrayna tarafına verdiklerini söyledi. Volodin, “Esir değişimi bizim çocukları (Rusya askerlerini) geri almak için yapılıyor, her biri için savaşmamız gerek” dedi. Duma Başkanı, bununla beraber esir değişimi öncesinde her bir Azov üyesi hakkında inceleme yürütüldüğünü ve ‘her birinin neye bulaştığının ve ne yaptığının araştırıldığını’ belirterek, “Elinde kan olanlara gelirsek, onların insan oldukları söylenemez. Onları bekleyen şey, mahkeme" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
00.22: Rusya Merkez Bankası, 1 Nisan 2022 itibarıyla Rusya'nın dış borcunun 30.7 milyar dolar azalarak 451.4 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Vladimir Çistyuhin, dünkü açıklamasında, Rusya'nın temerrüde düşmediğini ve bazı analistlerin bu yöndeki değerlendirmelerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulamıştı.
 
30 Temmuz Perşembe
 
18.43: Rusya Merkez Bankası, yurt dışına aylık transfer limitini, Rusya'dan ya da "dost ülkelerden" gerçek kişiler için 1 milyon dolara yükseltti. Önceki limit 150 bin dolardı. 
 
17.03: Erdoğan'dan NATO zirvesinde açıklamalar: "Biz hem NATO üyesiyiz, hem de Rusya ve Ukrayna ile ilişkileri denge üzerinde yürütmek istiyoruz. Enerjide yüzde 40 ihtiyacımızı Rusya'dan temin ediyoruz. Nükleer enerjide Rusya ile işbirliği var. Bunları bir kenara koyamayız. Süreci takip edeceğiz. Syasetin kazan-kazan easına göre şekillendiğini görürsek mesela kalmaz. Denge politikasının, diplomasiyi kendi şartlarına göre win-win amacıyla adımlar atarsak sonuca varırız. Putin ve Zelenskiy ile temaslarımı sürdürüyorum. Bunlardan da netice alacağımıza inanıyorum. Bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında ikisiyle de telefon görüşmesi planlıyorum."
 
16.09: ABD Başkanı Biden, Madrid'teki NATO zirvesinin ardından basın toplantısı düzenledi.  Biden, "Rusya bizim de desteğimizle Ukrayna'yı yenilgiye uğratamayacak. Her türlü desteği yapacağız. Ukrayna Yılan Adası'nı da geri aldı. Rusya'nın Ukrayna'yı Ukrayna'da yeneceği bir senaryo ile bu savaşın sona ereceğini düşünmüyorum" dedi.
 
Biden'in açıklamalarından ilk başlıklar:
 
"Tehdit sadece Rusya değil, Çin’den de geliyor.
 
NATO’nun her karşını savunacağız.
 
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma adımı tarihi bir karar.
 
Putin bizi zayıflatmaya çalıştı ama tam olarak istemediği şeyi aldı. NATO daha da güçlendi, birlik oldu.
 
Finlandiya ve İsveç de katıldığında hiç olmadığımız kadar güçlü olacağız.
 
Rusya Ukrayna'yı da alıp Ukrayna'dan daha ötesine de geçmek istiyor.
 
Dünyanın Rus petrolü için ödediği petrolün fiyatına bir sınır getirmeliyiz. Petrol fiyatları şu an çok yüksek. Rusya bu yüksek fiyatlardan petrol satamamalı. Böylece petrol fiyatı düşmeli. Biz de rezervlerimizden milyonlarca varil üretim yapalım diyorum. Akaryakıt üzerindeki verginin belli bir süre alınmamasını da önerdim.
 
Petro fiyatının da, gıda fiyatlarının da bu kadar yükselmesinin temel nedeni Rusya'dır.
 
Bu savaş çok kısa süre içinde bitecek gibi görünmüyor. Ama bizim Ukrayna'nın kendi fiziksel güvenliklerini sağlamak için ihtiyaçları olan şeyleri onlara vermeye devam etmemiz lazım. Bu amaçla 800 milyon dolarlık ek bir destek vereceğiz. Buna ağır silahlar dahil."
 
13.56:  Papa Francis, Ukrayna'daki çatışmaları, "Hıristiyanların birbirleriyle savaştığı acımasız ve anlamsız bir saldırganlık" olarak nitelendirdi.
 
13.54: Rusya Güvenik Konseyi Genel Sekreteri Medvedev, "bazı koşullar altında Rusya'ya uygulanan yaptırımların, uluslararası bir saldırı eylemi olarak kabul edilebileceğini ve buna karşılık olarak Rusya'nın kendini savunma hakkının ortaya çıkacağını" söyledi. Medvedev, "Rusya Batı ülkeleri olmadan da yaşayabilir, dünya onlarla sınırlı değil" dedi.
 
13.47: Başkan Putin, Kiev yönetiminin Donbass'taki eylemlerini "soykırım" olarak nitelendirdi. 10. St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu'na bir video tebrik mesajı yollayan Putin, "Rusya stratejik istikrar, silahsızlanma ve ticaret konularında diyaloğa açıktır" dedi.
 
13.45: Rusya Savunma Bakanlığı, Putin'in talimatıyla Ukrayna ile mahkum takasının gerçekleştiğini duyurdu. Buna göre Moskova ile Kiev arasında 144'er esir asker takas edildi.  Kiev yönetiminin bildirdiği gibi, 95 Azovstal savunucusu ve 43 Azak alayı savaşçısı da dahil olmak üzere 144 savaş esiri Ukrayna'ya döndü.,
 
13.30: Milyarder iş insanı ve Formula 1'in eski patronu Bernie Ecclestone, Ukrayna konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklediğini belirterek, Rus lider için 'kurşun yemeye hazır olduğunu' söyledi. Daily Mail'in haberine göre Ecclestone, ITV kanalına verdiği röportajda, Putin'in ülkesi için yaptığı şeyin doğru olduğuna inandığını vurgulayarak, "Onun için hala kurşun yemeye hazırım. Zira o birinci sınıf bir insan" ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in krizi sona erdirmek için tutumunu değiştirmesi gerekip gerekmediği yönündeki soruya yanıt veren Ecclestone, "Açıkçası geçmişte bir komedyen olan Ukrayna Devlet Başkanı, eski mesleğini yeni bir konumda sürdürmeye çalışıyor" dedi. Ecclestone, "Durumun ciddiyetini idrak etmiş olsaydı, onu dinleyecek ve belki de bir şeyler yapabilecek düzeyde makul bir insan olan Putin ile görüşmek için çok daha fazla çaba gösterirdi" değerlendirmesini yaptı. (Sputnik)
 
11.47: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus askerlerinin Yılan Adası'ndan (Zmyenı)  çekildiğini duyurdu. Konaşenkov'a göre, "Rus birliklerinin adadan çekilmesi, Ukrayna'dan tahıl ihracatını engelleme iddiaları karşısında bir iyi niyet göstergesi olarak" gerçekleştirildi. Rus general, garnizona Yılan Adası'nda verilen görevlerin tamamlandığını kaydetti. Ada, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalarda sembol olarak öne çıkmıştı.
 
11.32: Estonyalı gıda üreticilerine göre, Ukrayna'da devam eden çatışmalar nedeniyle Avrupa'da yumurta kıtlığı ve fiyatlarda rekor artış yaşanıyor.  Tavuk yumurtası maliyetinde yem fiyatnın yüzde 70 pay sahibi olduğu, genelde Ukrayna'dan gelen yemlik buğdayın ton fiyatının 1,5 yıl önce 140-150 euroyken, bugün 350-360 euroya yükseldiği belirtildi.
 
11.29: Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO üyeleri arasında hala Kiev'e ağır silah tedarik etmeyen ülkeler olduğunu belirterek, "Hala depolarında bir şeyleri olan tüm ülkeler Ukrayna'ya silah vermeli" dedi.
 
11.26: Kiev'i ziyaret ederek Zelenskiy ile görüşen Virgin Galactic'in kurucusu İngiliz milyarder Richard Branson, Ukrayna'daki çatışmalar sırasında imha edilen An-225 Mriya nakliye uçağının yeniden üretimine başlanmasına yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı. An-225 Mriya, dünyanın en büyük kargo uçağı unvanına sahip.
 
11.24: Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Aleksandr Venediktov, "NATO'nun Polonya'yı Ukrayna'daki çatışmaya katılmaya zorlayarak bir 'Avrupa sırtlan' yaratmaya çalıştığını" savundu.
 
11.21: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Madrid'deki NATO zirvesinde "Ukrayna'daki krizin yıl sonundan önce çözüleceğine dair şüphelerin dile getirildiğini" söyledi. 
 
11.20:  AB kaynakları, bugün Moskova saatiyle 07:00'de Avrupa'daki yeraltı gaz depolama tesislerinin ortalama doluluk seviyesinin yüzde 57,6 olduğunu duyurdu.
 
11.18: "Gazprom" hisseleri, yatırımcılarına temettü ödenmeyeceğinin açıklanması üzerine yüzde 30 düştü. Şirketin hissedarlar toplantısında, yönetim kurulunun hisse başına 52,53 ruble rekor temettü ödemesi tavsiyesi reddedildi. Kayıplar saat 11.18'de yüzde 23'e geriledi. Bu kararın etkisiyle Moskova Borsası da yüzde 5,8 düştü.
 
09.09: ABD Hazinesi, bugüne kadar 330 milyar dolarlık Rus varlığının küresel olarak bloke edildiğini bildirdi. RBC'nın aktardığına göre, bunların 300 milyar doları Rusya Merkez Bankası'nın varlıkları, geri kalanı bireylere ve şirketlere ait olanlar şeklinde duyuruldu.
 
07.55: Başkan Putin, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen 6. Hazar Denizi Ülkeleri Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu. NATO'daki yeni durumu  değerlendiren Putin,  "Ne toprak sorunumuz ne de anlaşmazlıklarımız var. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda bizi endişelendirebilecek bir şey yok. Ama eskiden onlar için herhangi bir tehdit yoktu. Şimdi ise orada eğer askeri birlikler ve altyapı konuşlandırılırsa, karşılık vermek ve toprakları için buna benzer tehdit oluşturmak zorunda kalacağız. Bu bariz olan bir şey ve bunu net şekilde anlamaları gerekiyor" dedi.
 
Putin, "NATO'nun Soğuk Savaş'ın kalıntısı olduğunu" belirterek, "NATO, ABD'ye dış siyasetinin bir enstrümanı olarak uydularını kendisinin buyruğu altında tutmak için lazım" diye konuştu.
 
Rus lider Ukrayna'da devam eden çatışmalar için, "Hedeflerimiz değişmedi. Belirttiğim nihai hedef, Donbass'ın kurtarılması, oradaki insanların korunması ve Rusya'nın güvenliğini garanti edecek koşulların yaratılmasıdır" dedi. Ukrayna'da her şeyin planladıklarına göre yürüdüğünü belirten Putin, askeri eylemlerinin sonlandırılması konusunda tarih vermek istemediğini söyledi ve "orduyu zorlamanın yanlış olduğunu" savundu.
Kremençuk kentindeki Amstor Alışveriş Merkezi'nin vurulması konusunda Putin, "Rus ordusu hiçbir sivil hedefi vurmuyor. Buna gerek yok. Neyin nerede bulunduğunu tespit etmek için tüm imkanlara sahibiz. Uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla hedeflere ulaşabiliyoruz" dedi.
 
07.48: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Şam'ın Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasının ardından Suriye ile ilişkileri kestiğini duyurdu.
06.09: Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya daha fazla ağır silah göndermeleri çağrısında bulundu. 
 
06.04: ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya ile Ukrayna arasında şu aşamada barış anlaşması imzalanmasının mümkün görünmediğini belirtti. Rusya'nın özel operasyondaki hedefinin değişmediğini söyleyen ABD'li yetkili, "tablonun hala oldukça karamsar olduğu" yorumunu yaptı. 
 
05.58: İngiltere'nin Ukrayna'ya, insansız hava araçları ve hava savunma sisemlerini kapsayan 1 milyar dolarlık yeni askeri yardımı onayladığı bildirildi.
 
29 Haziran Çarşamba
 
22.59: Rusya'dan son ekonomik veriler: Yılbaşından beri fiyatlar yüzde 11,51 arttı. Mayıs ayında binek otomobil üretimi, geçen yıla göre yüzde 96,7 azaldı. İşsizlik oranı yüzde 3,9 ile yeni bir tarihi düşük seviyeye geriledi. Sanayi üretimi Ocak-Mayıs - Rosstat döneminde yüzde 2.8 arttı.
 
22.56: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Rusya’yla çatışmaya 2014’te hazırlanmaya başladığını belirtti. İspanya’nın başkenti Madrid’deki basın toplantısında konuşan Stoltenberg, “Aslında Rusya’yla çatışmaya hazırlıkları 2014’te başlatmıştık. Bu nedenle blokun doğusundaki askeri varlığımızı güçlendirdik, savunmaya daha fazla para harcamaya başladık, ayrıca güçlerimizin savaşa hazır olma durumunu da artırdık” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
17.13:  Suriye resmi haber ajansı SANA, Şam yönetiminin Ukrayna'dan tek taraflı olarak ayrılan Donetks Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin  bağımsızlığını ve egemenliğini tanımaya karar verdiğini duyurdu.
 
17.12: Zelenskiy'nin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko'nun tahminine göre, Rus askeri operasyonundan sonra Ukrayna'nın altyapısını ve ekonomisini eski haline getirmek yaklaşık 1 trilyon dolara mal olacak.
 
17.09: Rusya Merkez Bankası, perşembe günü için resmi dolar kurunu 51.16 ruble, euro kurunu 53.86 ruble olarak duyurdu.
 
17.08: Kremlin Sözcüsü Peskov: "Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik kararını destekşemesi, Rusya ile ilişkileri etkilemeyecek."
 
14.48: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, devam eden zirvede NATO liderlerine hitap etti. Ülkesi için güvenlik garantileri talep eden Zelenskiy, ayrıca NATO ülkelerinden daha fazla silah ve para istedi, "Ukrayna'nın savunma ve savunma için ayda 5 milyar dolara ihtiyacı var" dedi.
 
14.45: İsveçli mühendislik şirketi Sandvik, Rusya'daki faaliyetlerini durdurmaya karar verdi. Bu kararın şirkete faturasının yaklaşık 100 milyond olar olacağı bildirildi.
 
14.44: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Batılı devletlere "Çin'in Rusya ile ticari işbirliğini engellemeye ve sınırlamaya çalışmamaları çağrısında buluduğunu" söyledi.
 
14.42: Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yurt dışına para transferleri için geçerli olan aylık 150 bin dolar limiti önemli ölçüde arttırmayı planladıklarını açıkladı. 
 
14.37:  H&M mağazaları, Rusya ve Belarus'taki satışlarını durdurma kararı nedeniyle 22,7 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. 
 
14.33: Rusya aşırı değerlenen rubleyi ucuzlatabilmek için operasyon hazırlığında. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, RUIE kongresinde yaptığı açıklamada, "hükümetin müdahalelerle döviz kurunu istikrara kavuşturmak için petrol ve gazdan elde edilen yüksek gelirlerin kullanımını dışlamadığını" söyledi. Rublenin hızla güçlenmesi, federal bütçe için olumsuz bir tablo yaratıyor. Siluanov çok önemli bir noktaya parmak bastı: Ruble dolar ve euro gibi dövizler karşısında her 10 ruble değer kazandığında, bütçenin kaybı 1 trilyon rubleye (Yaklaşık 20 milyar dolar) ulaşıyor. Bu hesapla dolardaki her 1 rublelik düşüş, Rusya bütçesinde 2 milyar dolara yakın kayba neden oluyor. Çünkü Rusya, petrol ve gaz satışından elde ettiği dövizleri satıp rubleye çevirerek bütçe harcamalarını karşılıyor. Döviz kuru düşünce, hükümetin bu satıştan ellde ettiği ruble geliri azalıyor. 
 
Rusya Merkez Bankası ise döviz piyasasına müdahale etmeye karşı çıkıyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, böyle bir adımın "para politikasının bağımsızlığına darbe vuracağını” söyledi. Nabiullina, "Ekonominin değişen koşullara uyum sağlamasını sağlayan dalgalı kur politikasına bağlıyız. Yapay müdahalelere karşıyız” dedi.
 
11.10: Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT İkinci Dairesi Direktörü Aleksey Polişuk, Sputnik’e Ukrayna’da kurtarılan bölgelerin Rusya ile bağlanmasına yönelik referandum planlarıyla ilgili konuştu. Polişuk, Nazilerden kurtarılan Herson, Zaporojye ve Harkov bölgelerinde yaşayan vatandaşların, ‘ihanet’ ve Rusya ile ‘işbirlikçilik’ iddiasıyla kendilerine baskı uygulamakla tehdit eden Kiev yönetimine geri dönmeyi istemediklerini söyledi. Sputnik'e göre Polişuk, “Bu vatandaşlar hem kendileri hem de çocukları için geleceklerini özgürce seçme imkanına sahip olmalı” dedi.
 
 
11.07: Ukrayna'nın kontrolünden çıkan Herson bölgesinin Rusya yanlısı yönetimi, Rusya Federasyonu'ya katılım konusunda referandum için hazırlıklara başladı.
 
11.05: Belçika Başbakanı Alexander de Cros, Ukrayna'daki sorunun "sadece savaş alanında" çözülebileceğini, bunun için Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya devam edeceklerini söyledi.
 
11.04: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Vladimir Putin kadın olsaydı Ukrayna'da özel bir operasyon başlatmayacağını, bunun bir toksik erkeklik örneği olduğunu" iddia etti. 
 
10.48: Ruble güçlenmeye ve Rusya hükümetini de kaygılandırmaya devam ediyor. Dolar bu sabah 50,67 rubleye kadar indi.  Euro da 52,08 rublenin altına düştü. Dolar ve euro böylece yedi yılın en düşük seviyesine geriledi.  Bir yandan Batı'dan gelen yaptırım baskıların rağmen rublenin değer kazanması Rusya'ya "psikolojik güç" verirken, diğer yandan federal bütçe harcamalarını rahat karşılayabilmek için 70-80 ruble arasında dolar kurunu "makul" bulduğunu duyuran hükümet, kurun 50 rubleye doğru gerilemesinden memnun değil. Petrol piyasasındaki kaotik durum, Rus ithalatçılardan dövize gelen zayıf talepi ihracatçıların yüksek döviz arzı gibi nedenlerle ruble güçleniyor. 
08.37: Fitch'in raporunda, "Avrupa Birliği'nin Rus gazından vazgeçilirse, bunu telafi etmesi üç yıldan fazla sürebilir" denildi. Fitch, gaz arzında ani bir durma riskinden en çok etkilenecek ülkeler arasında, "Rus gazına yüksek bağımlılık ve alternatif enerji kaynaklarının eksikliği" nedeniyle Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'ni ilk sırada sayıyor. En az etklenecek ülkeler arasında yerli üretim veya alternatif enerji kaynaklarına sahip Litvanya, Polonya ve Romanya yer alıyor.
 
08.34: Die Welt gazetesi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Ukrayna'ya vaat edilen güvenlik garantileriyle ilgili soruya doğrudan yanıt vermediğini yazdı. G7'nin Ukrayna'ya destek beyanında, üyle ülkelerin, "Özgür ve demokratik geleceğini sağlamak için Ukrayna'ya uzun vadeli güvenlik garantileri konusunda tüm ilgili devletlerin müzakerelere hazır oldukları" ifade edilid.
 
08.31: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi toplantısında video bağlantısı aracılığıyla yaptığı konuşmada, örgütten "terörist devlet" teriminin yasal bir tanımını vermesini istedi. Zelenskiy, "Ukrayna'daki çatışmaların, bu terimi BM düzeyinde tanımlamak için acil ihtiyacı gösterdiğini" savundu.
 
06.03: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Dmitriy Polyanskiy, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun, Donba'a yönelik saldırılar ve Ukrayna topraklarından tehditler son bulana kadar devam edeceğini açıkladı. Operasyonun hedeflerinden birinin, Ukrayna'daki milliyetçi iktidarın Rusya ve Ukrayna'nın güney ve güneydoğu kesimlerinde yaşayanlar için tehdit oluşturmasının önüne geçmek olduğunu belirten Polyanskiy, "Bu hedeflere ulaşılana kadar operasyonumuz devam edecek" dedi. 
 
05.56: Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, NATO'nun Ukrayna krizini yeni bir soğuk savaşın fitilini ateşlemek için kullanmaması gerektiğini söyledi. Çinli diplomat, NATO'nun stratejik konseptinde değişikliğe gitmeye yönelik planlarından doları Pekin'in son derece endişeli olduğunu belirtti. 
 
28 Haziran Salı
 
22.19: Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. Ortak bildiride, "Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder" denildi.
 
NATO Zirvesi'nin düzenlendiği Madrid'deki IFEMA Fuar Merkezi'ndeki imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson katıldı.
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım için Türkiye ile mutabakata vardığını, Türkiye'nin endişelerinin giderileceğini söyledi.
 
NATO Zirvesi kapsamındaki dörtlü görüşmede İsveç ve Finlandiya, PKK ile mücadelede Türkiye’yle tam iş birliği içinde olma, PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdünde bulundu.
 
Stoltenberg, NATO ülkelerinin liderlerinin yarın İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya katılmaya davet için karar alacağını bildirdi.
 
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan ortak mutabakat metni:
 
1. Bugün, NATO Genel Sekreterinin kolaylaştırıcılığında bir araya gelen Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in temsilcileri müteakip hususlarda mutabık kalmışlardır.
2. NATO, müşterek savunma ve güvenliğin bölünmezliği ilkeleriyle ortak değerlere dayalı bir İttifaktır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç Washington Antlaşması’nda belirtilen ilkelere ve değerlere bağlılıklarını ifade ederler.
3. İttifakın en temel unsurlarından biri üye devletlerin milli güvenliğinin yanısıra uluslararası barış ve istikrara doğrudan tehdit teşkil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.
4. Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç’e tam destek verir. Finlandiya ve İsveç terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar. Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı gerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar, Türkiye’yle ve mağdurların aileleriyle en derin dayanışma duygularını ifade eder.
5. Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yeralan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki işbirliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder.
6. Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Yasası’nda yaptığı bir dizi değişiklikle cezalandırılabilir terör suçları kapsamına yeni faaliyetler eklemiştir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren bu son değişikliklerle terörist grupların faaliyetlerine katılım suçunun kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, kamusal alanda terörizmi tahrik eylemleri ayrı bir suç olarak cezalandırılmıştır. İsveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını daha da tahkim edeceğini teyit eder.
7. Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler. İsveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ve İsveç’ten yapılacak savunma sanayii ihracatı Müttefik dayanışmasına ve Washington Anlaşması’nın 3. Maddesi’nin ruhuna ve lafzına uygun biçimde yürütülecektir.
8. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugünkü görüşmelerden sonra müteakip somut adımları atacaklarını taahhüt ederler:
Terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde işbirliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliği mekanizması tesis edeceklerdir.
Finlandiya ve İsveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarının hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlılık ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarını bu doğrultuda güçlendirmeye yönelik gerekli tüm adımları atacaklardır.
Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır.
Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye’ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.
Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının Müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir.
Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan Müttefiklerin Avrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir.
9. Bu adımların hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacaktır.
10. Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder. (Sputnik)
 
21.58: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Türkiye'nin NATO üyeliklerini destekleyeceğini, Türkiye'nin silah ihracatı ve terörle ilgili endişelerine ilişkin bir mutabakat imzalandığını açıkladı. Stoltenberg, NATO ülkelerinin liderlerinin yarın İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya katılmaya davet için karar alacağını bildirdi. Stoltenberg, NATO'nun her zaman ortak bir zeminde uzlaşabildiğini söyledi. Mutabakatta tarafların terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki iş birliğini artırmaya karar verdikleri, savunma sektöründeki işbirliklerini artıracakları vurgulandı.
 
21.34: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye'nin vetosunu kaldırmasıyla, İsveç ve Finlandiya'yı yarın NATO zirvesine davet etme kararı aldık" dedi. İlk açıklama akşam saatlerinde geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Ankara'nın yeni NATO üyelikleri için vetosunu kaldırdığını açıkladı. Niinistö, "Ankara, Madrid'deki zirvede İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvurularını desteklemeyi kabul etti" dedi. Ajanslar, flaş haber olarak, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandığını duyurdu. Buna göre Türkiye'nin itirazının kalkmasıyla, Madrid'te yapılacak NATO zirvesinde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımının ilan edilmesi bekleniyor. 
 
21.00: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson arasındaki dörtlü görüşme sona erdi. Zirve 2 saat sürdü. Görüşmenin bitişiyle eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile İsveç Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde siyasi istişare gerçekleştireceği duyuruldu. 
 
20.51: Dolar ve eurodaki rekor düşüş devam ediyor. Finam'ın verilerine göre, şu dakikalarda dolar 51,8 rubleden, euro ise 54,55 rubleden işlem görüyor. 
 
20.48: Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrykin, özel askeri operasyon sırasında esir alınan yaklaşık 2 bin Ukraynalı askerin şu anda geçici gözaltı merkezlerinde tutulduğunu duyurdu. 
 
20.45:  Bulgaristan, Rusya Büyükelçiliği ve başkonsolosluklarında görevii 70 diplomatı ve teknik personeli sınır dışı etme kararı aldı.
 
17.42: Finlandiyalı lastik üreticisi Nokian Tyres, Ukrayna'daki durum ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya pazarını terk edeceğini açıkladı. 
 
17.36:  İngiliz Diageo şirketi (Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Captain Morgan ve diğer alkol markaları) Rusya'dan ayrılma operasyonunu 6 ay içinde tamamen kapatma kararı aldı. Şirket Rusya'da 70 bin mağaza ve 19 bin restoran ile bara ürün tedarik ediyor. 3 Mart'ta Ukrayna'da bir askeri operasyonun başlaması nedeniyle Rusya'ya alkollü içecek ithalatını geçici olarak askıya alan şirket, o günden beri Rusya'da sadece stoklarındaki ürünleri satıyordu.
 
17.35: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna ve Türkiye savunma bakanlıklarının Ukrayna'da Bayraktar TB2 insansız hava aracı üretimi için ortak fabrika inşa etme projesi üzerindeki çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Reznikov, yaptığı açıklamada, “Ukrayna'da ‘Bayraktar’ üretimi için ortak bir tesis inşa edilmesi konusunda prensipte anlaşmaya varıldı. Şu anda Ukrayna ve Türkiye savunma departmanları arasında iletişim devam ediyor ve fabrikanın inşası için projenin uygulanmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bunlar orta vadeli planlar ve mutlaka hayata geçirilecek” ifadelerini kullandı.
 
17.34: Ukrayna'nın Kremençug kentindeki alışveriş merkezinde yaşanan vaka hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Avrupa ve ABD'den gelen silah ve mühimmatların koyulduğu bir hangar vuruldu. Mühimmatların infilak etmesi sonucu hangarın yanında bulunan boş alışveriş merkezi yandı" dedi. (Sputnik)
 
17.33: İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunda hızlı bir şekilde ilerlemesinden 'endişe duyduklarını' belirtti. G7 zirvesinin ardından basın mensuplarına konuşan Draghi, "Rus güçlerinin son   iki hafta içinde Ukrayna topraklarındaki istikrarlı ilerlemesi endişe verici, ancak bu Kiev'e desteğimizin devam etmeyeceği anlamına gelmiyor" dedi.
 
13.08: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Kremençug karayolu araçları fabrikasında bulunan, ABD ve Avrupa’dan gelen silahların bulunduğu bir mühimmat deposunun yüksek hassasiyetli füzelerle vurulduğunu söyledi. Açıklamaya göre, depodaki mühimmatların Donbass’taki Ukrayna güçlerine tedarik edilmesi planlanıyordu.
 
Konaşenkov, saldırı sonucunda mühimmatların patlamasının fabrika yakınlarında bulunan ancak çalışmayan bir alışveriş merkezinde yangına neden olduğunu ifade etti.
 
Ancak Ukrayna tarafı, füze saldırısı sonucunda kalabalık bir alışveriş merkezinde yangın çıktığını ve en az 16 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.
 
Konaşenkov’a göre ayrıca Rus hava savunma sistemleri gün içinde Nikolayev bölgesinde Ukrayna ordusuna ait ü. Su-25 uçağını ve bir Mi-8 helikopterini düşürdü. Bununla birlikte dokuz insansız hava aracı imha edildi, Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) semalarında da yedi Toçka-U füzesi engellendi.
 
Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana 218 uçak, 133 helikopter, 1382 insansız hava aracı, 350 uçaksavar füze sistemi, 3837 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 690 çoklu roketatar sistemi, 3037 topçu silahı ve 3889 özel askeri araç ortadan kaldırıldı.
 
Rusya ordusu 360’tan fazla noktada Ukrayna ordusunun mevzilerine saldırı gerçekleştirdi.
 
12.08: Amerikalı beyaz eşya üretici Whirlpool, Rusya pazarından çıkacağını duyurdu. Rus basının aktardığına göre, Whirlpool'un ülkedeki aktifleri Rusya'da Beko markasıyla üretim yapan Arçelik'e satılacak.
 
12.00: Lastik üreticisi Michelin, Rusya pazarından çıkacağını duyurdu.
 
09.10: İran, BRICS'e katılmak için başvuruda bulundu.
 
09.08: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın operasyonunun başladığı 24 Şubattan bu yana Ukrayna'da 330'u çocuk, 4 bin 731 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
09.07: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev'den yine şahin bir açıklama geldi. Medvedev, Ukrayna'nın NATO'ya katılması durumunda 3. Dünya Savaşı'nın çıkacağını söyledi. Medvedev, Ukrayna'nın NATO'ya katılımınının kendileri için İsveç ve Finlandiya'nın katılımından daha tehlikeli olduğunu belirtti. Eski devlet başkanı ayrıca Kırım'a yönelik yapılacak her türlü müdahaleyi savaş sebebi sayacaklarını, müdahalede bulunan ülkenin NATO üyesi olması durumunda 3. Dünya Savaşı'nın çıkacağını söyledi.
 
09.04: Rusya'nın Türkiye'ye kömür satışı yarı yarıya azaldı. Kommersant, ocak-nisan döneminde Türkiye'nin Rusya'dan aldığı kömür miktarının 2,5 milyon tona kadar düştüğünü yazıyor. Geçtiğimiz yıl bu miktar 5,2 milyon ton idi.
 
09.03: Litvanya ve Avrupa Komisyonu, Rusya anakarasından Kaliningrad'a giden transit yüklerin geçişiyle ilgili düzenlemeler konusunda anlaşmaya vardı. Ancak taraflar anlaşmanın içeriğiyle ilgili henüz açıklamada bulunmuyor. Rusya transit geçişlerle ilgili bütün sınırlamaların kaldırılmasını talep etmişti.
 
09.01: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusyalı bilim insanlarını çalışmak için ülkesine davet etti. Almanya'da düzenlenen G7 zirvesinde konuşan Johnson Rusya'daki durumdan memnun olmayan bütün bilim insanlarına kapılarının açık olduğunu söyledi.
 
08.00: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Rusya'nın dış borç yükümlülüklerini yerine getirmediğini bildirdi ve bunu “temerrüt durumu” (default) olarak tanıdı. Moody’s, Rusya'nın, 27 Haziran'da  2026 ve 2036 vadeli eurobondların kupon ödemesini döviz cinsinden yapamadığını ve bu nedene temerrüde düştüğünü kabul etti. 
 
Bloomberg dün  "Rusya, 104 yıldır ilk kez bir borç ödemesinde temerrüde düştü. Ülkenin yaklaşık 100 milyon dolarlık 27 Mayıs vadeli iki eurobond kupon ödemesinde 1 aylık ek süre doldu ve bu ödemeler için temerrüt ilan edildi” açıklaması yapmıştı. Rusya'nın yatırımcılara ödeme için parası ve isteği vardı ancak Batı yaptırımlar hesaplarını ve transferlerini bloke ettiği içim  bu ödemenin yapılması mümkün olmadı.
Ülke 1998 yılında Boris Yeltsin döneminin kaosu içinde de iç borç nedeniyle temerrüde düşmüştü ama dış borçlarını ödeyebilmişti. Temerrüde düşen faiz ödemesinin ilk ödeme tarihi 27 Mayıs'tı. Rusya paranın, yatırımcılara gönderilmesi amacıyla Euroclear'a yatırıldığını açıkladı. Ama Bloomberg'ün haberine göre para orada takıldı ve kredi verenlere ulaşmadı. 30 günlük son ödeme tarihinin Pazar gecesi bitmesiyle de borç temerrüde düşmüş oldu. BBC’ye göre Euroclear paranın bloke olup olmadığını açıklamadı ama yaptırımlara uyulduğunu söyledi. Bu gelişme, ABD Hazine Bakanlığı'nın, yatırımcılarının Rusya'dan ödemelerini alabilmelerini sağlayan 'özel istisnayı' uzatmaması sonrası kaçınılmaz hale gelmişti. 23 Haziran itibariyle çıkarılan Putin imzalı bir kararname ile, anlaşmalar dolar ve euro üzerinden yapılmış olsa dahi, tüm gelecekteki borç ödemelerinin ruble ile Rusya bankalarından yapılacağı duyuruldu. RIA Novosti ajansına konuşan Maliye Bakanı Anton Siluanov, yabancı yatırımcıların paralarını alamayabileceklerini de doğruladı. Bakan, "Herkes temerrüt diye bir şeyin olmadığının farkında. Tüm bu olanlar bir komedi" dedi. Bakan Siluanov, fosil yakıtlardan günlük bir milyar dolar elde ettiği ifade edilen ülkenin yeni borç alma gibi bir planı olmadığını söylemişti.
 
06.02: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Kaliningrad'a uygulanan transit yasağından dolayı Rusya'nın sert karşı tedbirlere başvuracağını açıkladı. 
 
05.57: ABD televizyonu NBC, ABD Başkanı Joe Biden'ın, ek askeri birliklerin bir kısmının Polonya'da konuşlandırılma sürelerini uzatmayı ve birliklerin Baltık ülkelerindeki konumlarıyla ilgili değişikliğe gitmeyi planladığını duyurdu. Biden'ın bu kararı NATO zirvesinde açıklayacağı öne sürüldü. 
 
05.54: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Ukrayna'nın NATO'ya girmesinin Rusya için, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılmasından daha tehlikeli olduğunu söyledi. Medvedev, toprak anlaşmazlıklarının ve Kırım'ın statüsüyle ilgili görüş ayrılıklarının bunun nedeni olduğunu belirtti. 
 
21.22: Gazprom, bakım çalışmalarının ardından Türk Akımı boru hattından doğal gaz pompalamaya tekrar başladı. Şirket 21 Haziran'dan 28 Haziran'a kadar sevkiyatı durduracağını duyurmuştu. 27 Haziran akşamı Moskova saatiyle 20:00'de sevkiyat yeniden başladı. Türk Akımı 2020 yazından beri faaliyette. Gaz boru hattının kapasitesi yıllık 31,5 milyar metreküp. Türk Akımı iki hattan oluşuyor: birincisi, yılda 15,75 milyar metreküpe kadar kapasite ile Türkiye'ye gaz sağlıyor, ikincisi ise aynı kapasiteyle Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya gaz sevkediyor.
 
21.17: ABD Başkanı Biden, Rusya'dan 570 kalem malda uygulanan gümrük vergilerini yüzde 35'e yükseltti. Yüzlerce üründe, 30 gün içinde Rus mallarına ek ithalat vergisi uygulaması başlayacak. Hangi malların bu kategoriye girdiği belirtilmedi. Daha önce Beyaz Saray, ABD'ye Rus petrol ve petrol ürünleri, gaz, kömür, deniz ürünleri ve balık, alkol, endüstriyel olmayan elmas ihracatını yasaklamıştı. 
 
21.16: Holiday Inn ve Crowne Plaza otel zincirlerinin sahibi İngiliz InterContinental Hotels Group (IHG), Rusya'daki tüm faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Rusya'da IHG, otel pazarındaki en büyük üç uluslararası zincirden biri. Rusya'da toplam 6.6 bin odalı 29 oteli yöneten grup 2018'de IHG Rusya pazarında 124 milyon dolar kazanmıştı.
 
21.12: Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne video konferans yoluyla bağlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin kendisini savunabilmek için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Rusya‘nın, Ukrayna'ya yönelik roket saldırılarını yoğunlaştırdığını belirten Zelenskiy, "Sivil halkın güvenliğini sağlayabilmek ve kentlerimizi koruyabilmek için modern ve etkili füze savunma sistemlerine ihtiyacım var. Rusya'ya yönelik yaptırımların şiddeti arttırılmalı. Ukrayna tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak için etkili mekanizmaları göz önünde bulundurmak önemlidir" dedi. Moskova'nın ülkesindeki savaşı gelecek kışa kadar uzatmaya çalıştığını savunan Zelenskiy, "Rusya ile süren savaşın bu yıl bitmesi için müttefiklerimizin daha fazla yardımcı olması gerekiyor" derken, Rusya’ya baskının arttırılmasını talep etti. Ev sahibi sıfatıyla bir açıklama yapan Başbakan Olaf Scholz, "Putin’e yönelik baskıyı arttıracağız. Bu savaşın sona ermesi gerekiyor" derken, G7 ülkelerinin ortak bir şekilde Ukrayna’nın yanında olduğunu, verdikleri desteği sürdüreceklerini ve "bunun için sert ve gerekli tedbirlerin" alınması gerekeceğini bildirdi. (VOA)
 
20.52: Kremlin, Putin'in Endonezya'daki G20 zirvesine katılacağını doğruladı. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, Putin'in Endonezyalı mevkidaşı Joko Widodo'nun G20 zirvesine davetini kabul ettiğini söyledi. Uşakov, “Katılım niyetimizi teyit ettik. Olumlu yanıt verdik" dedi. Uşakov, zirveye katılımın yüz yüze mi yoksa video bağlantısıyla mı olacağı sorusunu da, “Şu an zirvenin fiziki katılımla olacağı planıyla davet ediyorlar. Hala çok zaman var. Umarım pandemi bu etkinliğin fiziken yapılmasına izin verir” dedi. Uşakov ayrıca, "Endonezyalıların ilgili Batılı ülkeler tarafından baskı ve baskı altında tutulduğu göz önüne alındığında Widodo'nun Putin'i zirveye davet etmesinin önemli olduğunu" söyledi. G20 zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde Bali'de yapılacak.
 
Şu ülkeler G-20 üyesi: Avrupa'dan Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Avrupa Birliği (AB), Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya; Asya-Pasifik'ten Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Avustralya, Afrika kıtasından Güney Afrika ve Ortadoğu'dan Suudi Arabistan.
 
18.46: Ukrayna'nın Kremençuk şehrinde bir alışveriş merkezi roketlerin hedefi oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, olay anında içeride bine yakın insanın bulunduğunu açıkladı. İtfaiye ekipleri binada çıkan yangını söndürmek için çalışma yürütüyor. Ölü ya da yaralı sayısıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
 
13.31: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın 1918’den beri uluslararası borçları nedeniyle ilk kez temerrüde düştüğü iddiasında bulunmak için bir dayanak olmadığını söyledi. ABD’li Bloomberg gazetesindeki Rusya’nın uluslararası borçlarından birini ödememesi nedeniyle yüzyıldır ilk kez temerrüde düştüğü iddiaları hakkında gazetecilere konuşan Peskov, “Bu iddialara katılmıyoruz” dedi.
İddiaların hukuk dışı olduğunu belirten Peskov, mayıs ayında döviz cinsinden ödeme yapıldığını, ancak alıcıya ulaştırılmadığını söyledi ve “Bu bizim sorunumuz değil” açıklamasını yaptı.
Peskov, “Bunu temerrüd olarak nitelendirmek için bir dayanak yok” dedi. Rusya Maliye Bakanlığı’nın 27 Mayıs vadeli iki eurobond kupon ödemesi bulunuyordu. Ödeme daha önce yapılmıştı, ancak ABD Maliye Bakanlığı Rusya’nın dış borcunun işlenmesini sağlayan lisansını yenilemeyi reddetmişti. Ödeme aracısı olan Ulusal Uzlaşma Depozitosu, ödeme için gerekli kaynağı aldı, ancak para tahvil sahiplerine ulaşamamıştı. İki eurobond kupon ödemesi için ayrılan 1 aylık ek süre gece saatlerinde dolmuştu. Rusya tüm borçları ödemek için yeterli dövize sahip olduğunu, yaptırımlar nedeniyşe yurt dışında dondurulan döviz varlıklarının çözülmesi gerektiğini söylüyor. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu, diplomatik bağları koparmak ve doğrudan çatışmaya girmekle eş anlamlı. Söz konusu gelişmeler bizi tamamen farklı kurallara sahip farklı bir dünyaya sokuyor. Böyle devam ederse yasal kanallardan olmayan farklı tepkiler vermemiz gerekecek.”
 
12.16: Alman Die Welt gazetesine göre, "Rusya ve Çin liderliğindeki Batı karşıtı blok BRICS nüfuzunu genişletiyor".  Stefan Ost imzalı makalede, "Batı'yı temsil eden G7, 771 milyonluk bir nüfusu temsil ederken, ABD ve Avrupa'ya karşı çıkan Rusya-Çin odaklı yedi ülkede üç milyardan fazla insan yaşıyor" deniyor. Batı karşıtı blok ülkeleri arasındaki ekonomik bağların daha da güçleneceğini savunan yazara göre, Rusya, dünyanın ikinci et ihracatçısı olan Brezilya'nın ana gübre tedarikçisi haline geldi. Ayrıca, Rusya'da Çin otomobillerinin sayısı artıyor ve yakın gelecekte ülkede Hint mağaza zincirleri açılacak. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika, BRICS üyeleri. 
 
12.04: Helsingin Sanomat gazetesi, Finlandiya vatandaşlarının yüzde 70'inin "NATO üyeliği uğruna Türkiye'ye taviz vermeyi reddettiğini" duyurdu. Ankete katılanların yüzde 79'u Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasını isterken, yaklaşık aynı oranda Finli bunun için Türkiye'ye taviz vermek istemiyor. Sadece yüzde 14'ü Finlandiya'nın ilkelerinden vazgeçebileceğine inanıyor.
 
11.57: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dijitalleşmeden Sorumlu Özel Temsilcisi Dmitriy Peskov, Sputnik’e verdiği demecinde Rusya’nın küresel internetten çıkarılmasının neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Peskov, Rusya’nın küresel internetten çıkma gibi bir niyeti olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Bizi dışarıdan çıkarsalar bile var olabileceğiz. Yerel kaynaklar çalışacak ve küresel internetle bağlantılar kuracağız. 1991 yılında su domain’inin Helsinki’deki Finlandiyalı bir öğrenci tarafından yönetildiği durumu tekrar yaşamayacağız.” 
 
11.54: Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Babşakanı Ann Linde'nin yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO'ye üyelik gündemini ele alacakları bir görüşme yapacakları duyuruldu.
 
11.48:  Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'nin Rusya'dan altın alımını yasaklama önerisinin G7 zirvesinde değil, Avrupa Birliği'nde tartışılması gerektiğini söyledi. İngiltere, ABD, Kanada ve Japonya, Rusya'dan altın alımını yasaklamak için mutabık kalmıştı.
 
11.45: Moskova Borsası'nda işlemlerin açışında dolar 53,72 rubleden, euro 56,62 rubleden fiyatlandı.  Saat 11.40’ta dolar 53,21 rubleye, euro 56 rubleye kadar indi. 
08.23: Japonya Başbakanı Fumio Kishida, 90 Rus şirketi ile 70 Rusya vatandaşına daha yaptırım kararı aldı. Tokyo ayrıca Rus altınına ambargoyu onayladı. 
 
08.22: CNN'ye konuşan bir kaynak, ABD'nin Ukrayna'ya ilk kez orta ve uzun menzilli füze savunma sistemleri tedarik etmeyi planladığını söyledi.
 
06.19: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, G7 devlet başkanlarının Almanya'daki zirvesine bugün video bağlantısı üzerinden katılacak .
 
05.59: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, önümüzdeki sonbaharda düzenlenecek G20 zirvesini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımı halinde boykot etmeyi planlamadığını açıkladı.
 
05.53: CNN, ABD'nin yakın gelecekte Ukrayna'ya orta ve uzun menzilli füze savunma sistemleri sağlama yönündeki niyetini açıklamaya hazırlandığını duyurdu. 
 
26 Haziran Pazar
 
23.03: G7 zirvesi Almanya'nın güneyinde Garmisch-Partenkirchen'deki Elmau Şatosu’nda başladı. Görüşme öncesinde yaptığı konuşmada Biden, Biden "Putin başından beri bir şekilde NATO'nun ve G7'nin parçalanacağına bel bağlıyordu ama parçalanmadık ve bu olmayacak da" diye konuştu. DW'nin aktardığına göre Scholz'a hitaben "Tıpkı başbakan olduğunuzda yaptığınız gibi, yükseldiğiniz için sizi övmek istiyorum" diyen Biden, Scholz'un izlediği çizginin Ukrayna konusunda Avrupa'nın geri kalanı üzerinde "büyük bir etki" yarattığını söyledi. Scholz da bu sözlere karşılık "Hepimizin birlik içinde kalmayı başarması iyi bir mesaj, bunu belli ki Putin beklemiyordu" dedi. Sosyal Demokrat Partili Olaf Scholz, Ukrayna'ya ağır silah gönderme konusunda tereddütlü davrandığı gerekçesiyle Almanya'da eleştirilerin hedefi olmuştu. ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve Almanya'nın devlet veya hükümet başkanlarının bir araya geldiği ve üç gün sürecek zirvede Ukrayna'daki savaştan iklim değişikliğine kadar birçok konu ele alınıyor. AB temsilcileri zitveyi "G7'nin Rusya'nın oksijenini kesme zirvesi" olarak nitelerken, altın ihracatı yasağı ve Rus petrolüne taban fiyat uygulaması konuları yeni uaptırım önlemleri olarak masada.
 
22.53:  Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentin Matviyenko, "NATO'nun Rusya ile Ukraynalılar üzerinden savaştığını" söyledi.  Matviyenko, "Rusya'nın koşularının kabul edilmesi şartıyla Ukrayna ile müzakerelere hazır olduklarını" belirtti.
 
22.34: Pazar sabahı Kiev'de bir apartmanı hedef alan,  bir kişinin yaşamını yitirdiği ve 5 kişinin yaralandığı hava saldırısının ardından Kiev'in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehre Rusya tarafından füze saldırısı düzenlendiğini duyururken, Rusya Savunma Bakanlığı iddiaların "yalan olduğunu" savundu.
 
20.18: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Avrupa'da  bulunan 200 nükleer taktik mühimmatının 6 NATO üyesi ülkesinde tutulduğunu söyledi. Putin, "Bunların kullanılması için 257 uçak hazırlandı. Bu uçaklar sadece Amerikan değil, bahsettiğim ülkelerin de uçakları" dedi. 
 
20.10:  ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İngiltere, ABD, Kanada ve Japonya'nın Rusya'dan altın alımının yasaklanmasının Moskova'yı yılda 19 milyar dolardan mahrum bırakacağını iddia etti. 
 
20.09: Rusya'da faaliyet yürüten Japon firmaların sadece yüzde 2.4'ünün Rus pazarından çıkma kararı aldığı belirtildi. Japon istatistik merkezi Teikoku Databank'ın raporuna göre Rusya'da yatırımları olan 168 Japon şirketinden sadece 4'ü, yaptırımlar nedeniyle Rus pazarından çıkma kararı aldı. Bunun Rusya'daki Japon şirketlerin yüzde 2.4'üne tekabül ettiği bildirilen raporda, Japonya'nın bu anlamda G7 ülkeleri arasında en düşük yüzdeye sahip olduğuna dikkat çekildi.
 
20.02: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Peterburg kentinde Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko'yu ağırlarken, “Sizinle anlaştığımız gibi, sizin gündeme getirmiş olduğunuz konuyla ilgili kararımızı verdik: Gelecek aylar içinde Belarus’a İskender-M roket sistemleri göndereceğiz" diyerek ekledi: "Söz konusu sistemler, konvansiyonel füzeler ateşleyebildikleri gibi seyir füzeleri ve nükleer başlıklı balistik füzeler de ateşleyebilmektedir.” (Sputnik)
 
05.53: Rusya’da dün, ajans haberleri, sosyal medya paylaşımları ve yapılan resmi açıklamayla "heyecanlı bir gece” yaşandı.  
 
Cumartesi günü St. Petersburg’da Belarus lideri Lukaşenko ile görüştükten sonra geç saatte Moskova’ya dönen Putin’in korteji saat 23.00 sıralarında Vnukovo Havaalanı’ndan ayrılıp Kremlin Sarayı’na gitti. Devlet haber ajansı RIA, Putin’in konvoyunun gece Moskova caddelerinden hızla Kremlin’e gidişinin videosunu Telegram hesabından paylaştı.
 
Bu “beklenmedik hareketlilik”, Politjoystick adlı Telegram kanalında popüler siyasi analist Marat Başirov tarafından, "Putin'in güvenliği sağlanmış özel hat üzerinden bir görüşme yapacağı ve dış politika kararları alacağı” şeklinde yorumlandı. Başirov ikinci mesajında, “İpucu. Evet, bir şey oldu. Bu bir  dış politika meselesi. Rusya’nın içinde her şey OK” diye yazdı.
 
Putin’in beklenmedik “gece yarısı Kremlin ziyareti”nin medyada soru işaretleri yaratması üzerine gece geç saatlerde Kremlin Sözcüsü Peskov RIA ajansına konuştu. Peskov, bunun acil bir toplantı nedeniyle olduğu yönünde Telegram kanallarında yer alan iddiaları yalanladı: "Hayır. Bu doğru değil. Her şey yolunda.”
 
Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Tsargrad haber portalı ise, gelişmeleri "Rusya neye hazırlanmalı? Putin'in korteji tam 23.00'te Kremlin'e geldi. Lukaşenko ile yapılan önemli görüşmenin ardından bu gelişme oldu" diye yazdı.  Petersburg'daki müzakereler sırasında Lukaşenko, Litvanya'nın Rusya'dan Kaliningrad'a geçişleri engellenmesini "bir tür savaş ilanı" olarak nitelemişti. Belarus lideri ayrıca Putin'e "Batı'nın saldırgan eylemlerine karşılık vermesini" önermişti.
 
Gece yarısı Kremlin ziyaretini aktaran RBC ajansı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vatandaşların sorularını TV’de canlı yayında cevapladığı, 2004’ten beri aralıksız düzenlenen “direkt hat” adlı programın bu yıl ertelendiğini hatırlattı. Kremlin'in sözcüsü Peskov yaptığı açıklamada, “daha öneli olaylar nedeniyle programın daha sonraki bir tarihte gerçekleşeceğini” söylemişti.
 
 25 Haziran Cumartesi
 
21.12: Avrupa Enerji Komisyonu Komiseri Kadri Simson, Avrupa Birliği'nde, 12 ülkenin "tamamen veya kısmen" Rus gazı alımını bıraktığını söyledi. 
 
21.11: Financial Times tarafından Columbia Üniversitesi araştırmasına dayandırılan habere göre, Ukrayna'daki durum nedeniyle Rusya'dan online çalışan birçok “dijital göçebe” (digital nomad)  esnek oturum kuralları nedeniyle Güney Amerika ülkelerine taşınıyor. 
 
21.07:  Başkan Putin, Belarus lideri Lukaşenko ile St. Petersburg'da görüştü. Lukaşenko, Kaliningrad'ın Litvanya tarafından tecrit edilmesinin "bir tür savaş ilanı anlamına geldiğini" söyledi.
 
21.03: Reuters, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer G7 liderlerinin Rusya'dan altın ithalatının yasaklanması konusunda anlaşma zemini bulduklarını duyurdu. 
 
21.02: Rusya Savunma Bakanlığı, Donbass'daki Severodonetsk şehrinde tam kontrol sağlandığını duyurdu.
 
21.00: Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'in yardımcılarından İgor Jovkva Financial Times'a verdiği demeçte, "Ukrayna, NATO'ya katılma yönünde adımlar atmaya niyetli değil. Çünkü ittifak ülkelerinin farklı konumları nedeniyle böylesi bir girişimin boşuna olduğunu fark etti" dedi. 
 
11.28: Çavuşoğlu, hem ilkeli hem de gerçekçi bir politika izlediklerini belirterek, "Elbette her ülkenin, milletin idealleri vardır ama biz gücümüzü, kapasitemizi biliyoruz ve gerçekçilikten hiçbir zaman uzaklaşmıyoruz ve ilkelerimizden de taviz vermiyoruz." dedi. "İşte Ukrayna bunun örneği. Hem Rusya hem Ukrayna ile konuşabilen ve bakanlarını aynı masada buluşturabilen tek ülkeyiz." diyen Bakan Çavuşoğlu, "Bu, o ülkelerin özellikle de Rusya'nın saldırganlığına yönelik eleştirilerimize rağmen, başka konularda da karşı karşıya olduğumuz, hem fikir olmadığımız konular da var. Bu ilkeli tutumumuz sayesinde Türkiye'ye duyulan güvenin esiridir bu. Şimdi de özellikle savaş kaynaklı gıda krizi var dünyada. Özellikle tahıl. Afrika ülkelerinin, en az gelişmiş ülkelerin ciddi ihtiyaçları var. Şimdi Ukrayna konusunda anlaşabilirsek Rusya'dan tahıl ihracatının önünün açılması için çalışma yapıyoruz. BM Genel Sekreteri 'bu işi çözerse Türkiye çözer' diyor. Bu işte Türkiye'ye olan güvenin yansıması. Biz de BM ile birlikte çalışıyor, BM Planı'nı savunuyoruz. Bİr an önce tahılın önündeki sorunların kaldırılması için o plan üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Askeri bir heyetimiz teknik konuları görüşmek üzere Moskova'ya gitti. Şimdi onları İstanbul'da bir araya getirip BM, Türkiye, Ukrayna ve Rusya olarak teknik bir çalışma yapıp sonra bir merkez kurarak buradan bu işi koordine etmek istiyoruz. "
 
11.25: The New York Times'daki br haber analizde, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerin artan ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğu, ancak bu kısıtlamaların Moskova'nın eylemleri üzerinde çok az etkisi olduğu belirtildi. 
 
11.23: Kanada parlamentosunun üst kanadı, yaptırım uygulanan Rusya vatandaşlarının mal varlıklarına el konulmasına izin veren bir yasa tasarısını onayladı. Ülkede 328 milyon dolar değerindeki Rus varlıkları bloke edildi.
 
11.20: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'daki çatışmalar muhtemelen müzakereler yoluyla sona erecek, ancak bunun için Kiev'in en güçlü konuma ulaşmasını sağlamak gerekiyor" dedi. Stoltenberg, "Bu nedenle NATO, Ukrayna'ya askeri ve ekonomik destek sağlamaya ve Rusya'ya karşı yaptırımları teşvik etmeye devam ediyor" diye konuştu.
 
06:08. Russia Today, Rusya destekli Lugansk Halk Cumhuriyeti birliklerinin Zolote ve Gorskoye yerleşimlerinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini, Ukrayna kuvvetlerinin bir kısmının geri çekildiğini, önemli bir bölümünün teslim olduğunu duyurdu.
 
06.08:  Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mykola Solsky, Rusya ile çatışmaların başlangıcından bu yana Ukrayna'nın sadece 4 milyon ton tarım ürünü ihraç edebildiğini söyledi. Daha önce limanlardan yapılan ihracat ayda 5-6 milyon tondu. 
 
06.00: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Ukrayna’ya 9 milyar euro değerinde askeri yardımın sağlanmasına onay verdiğini belirtti. Avrupa Konseyi’nin Ukrayna’ya ‘aday ülke’ statüsünün verilmesini ‘tarihi olay’ olarak nitelendiren Morawiecki, “Ukrayna’nın birçok hizmet için ödeyecek parası olmadığı için 9 milyar euro değerinde yardımı tasdik ettik” dedi.
 
05.58: AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Rusya’ya uygulanan yaptırımların Devlet Başkanı Vladimir Putin’le normal ilişkilere dönmeyi imkansız hale getirdiğini belirtti. Ukrayna medyasına konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Altı yaptırım paketi uygulamaya koyduk. Bunlar Rus ekonomisini ağır biçimde sekteye uğratıyor ve bu, zamanla daha da derinleşecek. Bu nedenle bizim için Putin’le normal ilişkilere dönmek mümkün değil” ifadesini kullandı.(Sputnik)
 
05.52: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Rusya karşıtı yaptırımların etkisinin Rusların günlük hayatında kendini göstereceğine" söz verdi. Blinken, “Yaptırımların Rus ekonomisi ve ruble üzerinde şimdiden dramatik bir etkisi var. Rusların, ülkeleri dünyaya açıkken daha önce alabildikleri şeyleri artık satın alamayacaklarını göreceksiniz" dedi. Yaptırımların daha da güçleneceğini savunan ABD'li bakan, Rusya üzerindeki etkisinin yakında daha da hissedileceği yorumunu yaptı.
 
05.50: İngiltere'de düzenlenen ve dünyanın en büyük açık festivallerinden Glastonbury, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin mesajıyla açıldı. ”Rusya’nın savaşının bizi durdurmasına izin vermeyeceğiz. Bu nedenle desteğinize ihtiyacımız var. Bu videoyu özgürlüğü tehlike altında olan herkesle paylaşmanızı istiyorum” diyerek kalabalığa seslenen Ukrayna lideri, siyasetçilere baskı yaparak ülkesini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara destek verilebileceğini ifade etti. Zelenski, ”Ne kadar çok insan özgürlüğümüzü ve gerçeği savunma mücadelemizde bize katılırsa Rusya’nın savaşı o kadar çabuk sona erer” dedi.
 
24 Haziran Cuma
 
19.11: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'daki çatışmanın diplomatik yollardan çözümü için atılacak her türlü adımı desteklemeye hazır olduklarını söyledi. Blinken ayrıca Rusya'nın Donbas'ta ilerleme kaydettiğini, ancak bu başarıların taktik seviyede gerçekleştiğini söyledi. Dışişleri bakanına göre, "Rusya stratejik olarak kaybediyor".
 
17.05: Avrupa Komisyonu, Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana Avrupa'ya gelen Ukraynalı sığınmacıların sayısının 7,5 milyona ulaştığını açıkladı. Halen Avrupa topraklarında bulunan Ukraynalı sayısı ise 3 milyon.
 
16.12: Rusya Merkez Bankası haftasonu için resmi dolar kurunu açıkladı. Dolar 53,32 ruble, euro 55,96 ruble.
 
15.06: Sberbank, temmuz ayından itibaren diğer bankaların kartlarına yapılan transferlerden yüzde 1,25 oranında (30 ila 150 ruble arası) komisyon almaya başlayacağını duyurdu.
 
14.09: Rus havayolu şirketleri 2022'nin ilk çeyreğinde rekor zarar açıkladı. Şirketlerin toplam zararı 61,1 milyar ruble (1,1 milyar dolar).
 
13.28: Sergey Lavrov: "Avrupa Birliği ve NATO, Rusya'yla savaşmak için koalisyon kurmaya hazırlanıyor."
 
13.27: Rusya destekli Lugansk Halk Cumhuriyeti yönetimi, 25 Hazirandan itibaren ruble-grivna kurunu 1,5 olarak sabitleyeceklerini duyurdu.
 
13.20: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Rusya ile ülke sınırlarının 24 Şubat öncesine dönmesi konusunu görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.
12.50: Rusya-Japonya ilişkileri gerginleşmeye devam ediyor. Parlamentonun alt kanadı Duma'ya sunulan yeni bir yasa tasarısı 3 Eylül gününde İkinci Dünya Savaşı'nın bitişinin yanı sıra "Militarist Japonya'ya karşı kazanılan zaferin" de kutlanmasını öngörüyor.
 
11.57: Rusya destekli LNR yönetimi, Ukrayna ordusunun tamamen çekildiği Severodonetsk şehrine belediye başkanı atadı. Rus ordusu şehri uzun süredir ele geçirmeye çalışıyordu. 
 
11.46: Svyaznoy'un ardından Ozon'un da ülkeye paralel ithalat yoluyla giren elektronik ürünlerin satışına başladığı öğrenildi.
 
11.42: 2020 yılında Rusya'yı Eurovision şarkı yarışmasında temsil eden Little Big grubunun üyeleri ülkeden ayrıldıklarını duyurdu. Grubun lideri İlya Pruskin, yaptığı açıklamada "Ülkemizi çok seviyoruz, ama Ukrayna'daki savaşa tümüyle karşıyız." ifadelerini kullandı. Grup ayrıca özel askeri operasyonu ve ülkedeki siyasal atmosferi eleştiren yeni bir klip yayınladı.
 
11.08: Rusya'nın Pekin büyükelçisi Andrey Denisov: "Çin teknoloji, mikroelektronik ve otomotiv alanlarında batılı üreticilerin yerini almaya hazır, ancak şirketlerin çoğu ikincil yaptırımlardan endişeli."
 
10.43: Dolar kuru 53,46 ruble, euro kuru 56,14 ruble.
 
10.29: Moldova parlemento sözcüsü İgor Grosu, Avrupa Birliği aday ülke statüsünün Moldova'yı Rusya'ya karşı yaptırımları desteklemekle yükümlü kıldığını söyledi.
 
09.35: Bazı Rus bankaları dolar ve euro birikim hesabı açmayı bıraktı. Adı geçen bankalar: Sovkombank, Rosbank, Promsvyazbank, Otkrıtiye ve Tinkoff. (İzvestiya)
 
09.15: Dmitri Peskov: "Putin'in katılacağı Direkt Hat etkinliği bu yıl "biraz daha ileri bir zamanda" düzenlenecek. Başkanın şu anda katılması gereken çok daha önemli etkinlikler var."
 
08.49: Ria, Rusya destekli LNR birliklerinin Lisiçansk'ın güneyindeki mahallelelere girdiğini duyurdu. Aynı saatlerde Ukrayna Lugansk Vilayeti'nin başı Sergey Gayday, Severodonetsk'i bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.
 
06.37: İngitere Başbakanı Boris Johnson, G7 ve NATO ülkelerine seslenerek, Ukrayna'nın toprak kaybetmesine yol açacak "kötü bir barış anlaşması" imzalanmasına imkan vermemeleri çağrısında bulundu. 
 
06.34: ABD Ulusal Güvenlik Strateji İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun ne kadar süreceğini bilmediklerini, ancak uzun sürse dahi ABD'nin ülkeye askeri birliklerini göndermeyi planlamadığını söyledi. 
 
05.47: AB zirvesinde Rusya'ya yedinci yaptırım paketi konusu da gündeme gelirken, buna itirazlar da devam ediyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın üst düzey bir yardımcısı, "Avrupa Birliği'nin  Rusya'ya yeni yaptırımlar istemeyi bırakması, bunun yerine ateşkes ve müzakereler için bastırması gerektiğini" söyledi. Reutres'e konuşan Balazs Orban, "AB ne kadar çok yaptırım uygularsa kendine o kadar zarar veriyor, Rusya ise hayatta kalıyor" dedi.  Macar yetkili, "Günün sonunda Avrupa ekonomik sorunlar nedeniyle bu savaşın kaybeden tarafında olacak. Tavsiyemiz, yaptırım sürecinin durdurulması" dedi. Macaristan, büyük ölçüde Rus gazına ve petrolüne bağımlı olan ülkelerden biri olarak öne çıkarken, öte yandan Rusya ayrıca Macaristan için bir nükleer reaktör inşa ediyor. Budapeşte, kendisi için bir muafiyet elde edene dek Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayan son AB yaptırım paketini askıya almıştı.
 
05.43: Almanya'nın enerji düzenleme kurumunun Klaus Müller, "gaz depolaronda yüzde 100 doluluk halinde Almanya'nın kış mevsiminde 2,5 ay boyunca Rus gazı olmadan hayatta kalabileceğini" söyledi. 
 
05.42:  Ukrayna hükümetinin müzakere heyetinden David Arakhamia, "AB üyeliğine aday statüsüyle Ukrayna'nın nihayet Sovyet dönemi sonrasının kalıntılarından uzaklaştığını ve artık Rusya ile Batı arasında bir "gri bölge" olmayacağını" söyledi. 
 
05.26: Moskova'nın 200 kilometre güney doğusundaki Ryazan bölgesinde, bir Il-76 askeri nakliye uçağı bu sabah karşı düştüğü veya yerleşim birimleri yakınında yola zorunlu iniş yaparken büyük hasar gördüğü haber verilyor. Kommersant, sert iniş sonucu uçakta bulunan dokuz kişilik mürettebattan üçünün öldüğünü duyurdu. Acil Durumlar Bakanlığı açıklamasına göre, uçak Orenburg'dan Ukrayna sınırındaki Belgorod'a uçarken yakıt ikmali için Ryazan'a indi. Daha sonra alkan uçağın teknik bir nedenle Mikhailovsky otoyoluna sert bir iniş yaptığı ve gövdesinin yanmaya başladığı bildirildi.  Yangın söndürüldü, en az üç yaralı hasraneye kaldırıldı. Soruşturma sürüyor. 
 
23 Haziran Perşembe
 
23.16: Rusya'nın ”özel askeri operasyon” olarak tanımladığı harekatın dördüncü ayı geride kaldı. Rusya'nın ilerleyişi Donbass'ta Severodonetks ve Lisiçansk şehirleri ile devam ediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin güvenlik danışmanlarından Oleksiy Arestoviç, bu iki kentte verilen savaşın "korkutucu bir zirve noktasına doğru ilerlediğini" söyledi. Uzmanlara göre, Ukrayna askerlerinin Lugansk'ta Kiev’in elinde kalan son iki kent olan Lisiçansk ve Severodonetsk'ten çekilmesi, Moskova'yı, Lugansk'ın tamamını kontrol altına alma amacına bir adım daha yaklaştıracak.
 
21.31: AB zirvesinde Ukrayna ve Moldova'ya AB aday statüsü verilmesi kararı alındı. 
 
20.47: ABD'li yarbay Daniel Davis, Ukrayna ordusunun Donbass'a bozguna uğradığını belirtti. Fox News'e demeç veren Davis, "Özellikle sahadaki güç dengesine bakarsanız, Rusya'nın ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu görürsünüz" dedi.
 
20.46: ABD’li telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Cisco, Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerini sonlandırmaya karar verdi. Reuters’in haberine göre şirket mart ayında satışlarını askıya aldı, şimdi ise pazardan tamamen çıkma kararı aldı. Habere göre Cisco, ön ödemeli hizmet ve yazılımlar için ödeme iadeleri de dahil olmak üzere finansal sorunları çözmek için müşteriler ve ortaklarla iletişim halinde kalmayı taahhüt ediyor. (Sputnik)
 
20.43: Microsoft Başkanı Brad Smith, şirketin Rusya'daki ticari faaliyetlerini kademeli olarak tasfiye ettiğini söyledi. 4 Mart'ta Microsoft Corporation, Rusya pazarından ayrılma kararı aldığını, özellikle Ukrayna'daki olaylar nedeniyle Rusya'da mal satışını ve hizmet sunumunu durdurdığunu duyurmuştu.
 
14.49: Bloomberg ajansı, Katar'ın Avrupa ülkelerinden, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki için 20 yıllık uzun vadeli sözleşme imzalamasını talep ettiğini yazdı.
 
14.47: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusunun gün içinde gerçekleştirdiği hava saldırıları neticesinde 650’den fazla Ukrayna askeri öldürüldü. Bununla birlikte 24 saatte 17 tank ve başka zırhlı araç, üç Smerç çoklu roketatar sistemi muharebe aracı, 17 özel otomobil ortadan kaldırıldı. Konaşenkov, Donbass'taki Ukrayna ordusunun personeli arasında ağır kayıplar yaşadığını söyledi. Mirnaya Dolina yerleşimi yakınlarında Ukrayna ordusunun 57. Motorlu Piyade Tugayı’nın 34. Taburu mağlup edildi. İki gün içinde 150’den fazla can kaybı oldu, 450 kadar asker de yaralandı. Bu taburun her bir bölüğünde 15-20’den fazla asker kalmadı. Komuta personeli astlarını terk etti ve savaş alanından ayrıldı. (Sputnik)
 
14.43: İngiltere, Rusya'ya yönelik teknoloji, rafine ürünler ve diğer bazı kilit sektörleri içeren yeni yaptırımlar ilan etti. Ayrıca Rusya Federasyonu'na sterlin ihracı da yasaklandı.
 
14.42:  Lavrov: "Rusya, Ukrayna limanlarından Boğaz'a giden yük gemilerin güvenliğini garanti ediyor."
 
14.40: Rusya Maliye Bakanlığı, 2027 ve 2047'de vadeli iki Eurobond'un 12,51 milyar ruble tutarında kupon ödemesinin yapıldığını duyurdu. Ödemelerin normalde dolar cinsinden yapılması gerekiyordu.
 
14:39: Reuters'e göre Nike da, Rusya pazarından ayrılmaya karar verdi.
14.37: ABD'de yayınlanan National Interest dergisinde yayınlanan 'Ukrayna barış planı' hakkında bilgileri olmadığını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, barış planının ancak Moskova'nın taleplerinin Kiev tarafından yerine getirilmesi halinde mümkün olacağını vurguladı. National Interest dergisi, Ukrayna'daki durumla ilgili yayınladığı bir makalede çatışmaların barışçıl çözümüne yönelik bir plana yer verdi. Kremlin'in planı inceleme fırsatı olup olmadığının sorulması üzerine Peskov, "Hayır, planı okuma fırsatımız olmadı. Barış planına gelirsek, bu ancak Ukrayna'nın Rus tarafının tüm taleplerini yerine getirmesi sonrası mümkün" yanıtını verdi. (Sputnik)
 
11.32:  Asyalı ithalatçıların Moskova'nın yaptığı indirim nedeniyle Rus petrolünü tercih etmesi sonrası Irak petrolü pazar payını kaybetmeye başladı. Çin ve Hindistan şirketleri Irak petrolününün alımını azaltıp Rusya'ya yöneldi.
 
11.31: Moskova Borsası'nda döviz piyasası açılışında dolar 53.15 rubleden, euro 56,7 rubleden işlem gördü.
 
11.30: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "ABD ve AB'nin Rusya ile işbirliğini kesmesi için Sırbistan'a eşi görülmemiş bir baskı uyguladığını" söyledi.
 
11.29:  Rusya'daki IKEA ve Mega zincirinin sahibi olan Hollandalı holding Ingka Group, "İleride Rusya'da çalışmaya devam etmeyi umduklarını, ancak bunun yakın gelecekte olabileceğine inanmadıklarını" duyurdu.
 
11.23: AB lideleri, bugün Ukrayna gündemini görüşmek üzere toplanıyor. İki gün sürecek AB Liderler Zirvesi 23-24 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek. Geçen hafta AB Komisyonunun Ukrayna ve Moldova'ya 'aday ülke' statüsü verilmesi yönündeki görüşünün ardından AB liderlerinin de aynı görüş üzerinde uzlaşıya varması beklentisi bulunuyor. Toplantının ilk gününde ele alınması beklenen Ukrayna bağlantılı konular arasında bu ülkeye askeri, mali ve insani yardımlar, ayrıca ülkenin yeniden inşası gibi meseleler de ele alınacak.
 
11.22: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile düzenlediği ortak basın toplantısında tahıl koridoru hakkında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Onların daveti üzerine Moskova’ya askeri heyetimiz gitti. O görüşmelerin yapıcı olduğunu söyleyebilirim" dedi. Anlaşma sağlanırsa İstanbul'da bir kontrol merkezi kurulacağını belirten Çavuşoğlu, "Ukrayna karasularının hemen dışında da bir güvenli bölge kurulacak" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ise "Sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak" diye konuştu. Ukrayna'daki tahıl stoklarının küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılacak olan 4’lü zirve, haftaya İstanbul'da yapılacak. Zirveye Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM temsilcilerinin katılacak. (Sputnik)
 
06.50: Reuters, üst düzey bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, Washington'ın, 26-28 Haziran tarihlerinde Almanya'da düzenlenecek G7 zirvesinde, Rusya'ya yönelik baskıyı ve Ukrayna'ya desteği artırmak için somut öneriler ortaya koyacağını bildirdi.  
 
06.45: ABD yönetiminin ekonomik konseyi sözcüsü Cecilia Rose, Çin ve Hindistan'ın ABD'nin bildiğinden çok daha fazla miktarda Rus petrolü satın aldıklarının tahmin edildiğini belirtti. Rose, bunun petrol piyasalarındaki istikrarsızlığın nedenlerinden biri olduğu değerlendirmesini yaptı. 
 
06.37: Polonya hükümetinin stratejik enerji altyapı konularından sorumlu yetkilisi Piotr Naimski, ülkenin Rus doğal gazı olmadan da "hayat kalabileceğini" söyledi. Polonyalı yetkili, bunun Baltic Pipe doğal gaz boru hattı ve Swinoujscie LNG terminali sayesinde mümkün olduğunu belirtti. 
 
01.07: ABD Başkanı Biden, "Batılı ülkeler, Moskova'nın Ukrayna'daki eylemlerine yanıt olarak, bunun akaryakıt fiyatlarında artışa  yol açacağını bilerek Rus petrolüne ambargo kararı aldı. Ama başka seçenekleri yoktu" dedi.  Biden, “Rusya dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri. ABD'ye Rus petrol ihracatını tamamen kestik ve Avrupalı partnerlerimiz de daha yüksek benzin fiyatlarıyla karşı karşıya kalacağımızı bilerek aynısını yaptı" dedi.
 
Biden, "Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine gözlerinizi kapatmak mümkün. Ama bu yanlış olurdu. İlk dönemde de öyle düşünüyordum, şimdi de öyle düşünüyorum. Özgür dünyanın başka seçeneği yoktu” diye konuştu.
 
01.05: Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Bekarus vatandaşlarına vize ve oturma izni verilmesini Mart 2023'e kadar askıya aldı.
 
01.04: Gıda krizinin çözümü ve Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesine yönelik Türk ve Rus askeri heyetleri arasındaki toplantı Moskova’da gerçekleştirildi. 'Yapıcı ve oldukça olumlu havada' geçtiği bildirilen toplantı sonucunda, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında görüşmelerin yapılmasına yönelik bir anlayışın oluştuğu öğrenildi.
 
01.02: Polonya Hükümeti’nin stratejik enerji altyapısından sorumlu yetkilisi Piotr Naimski, ülkesinin Rus gazı arzının yokluğuna dayanabilecek yetenekte olduğunu, ülkedeki gaz depolarındaki doluluk oranının yüzde 100 olduğunu belirtti. (Sputnik)
 
00.58:  Rusya’da üç fabrikaya sahip Finli boya ve cila üreticisi Tikkurila, Rusya pazarından çekilme kararı aldı. Tikkurila’dan yapılan açıklamada, “Savaşın başlangıcından bu yana, Rusya Federasyonu’ndaki işçilerimize ücretlerini ödemek için gerekli yerel para birimini elde etmeye yetecek kadar asgari miktarda mal satmaya devam ettik. Ayrıca ürünlerimizi örneğin Rus devletine ait işletmelere veya havacılık endüstrisinden işletmelere satmadık. Bu asgari düzeyde bile sürdürülebilir şekilde çalışmamız mümkün olmadığı için Rusya’dan ayrılma kararı aldık. Seçenekler, ya bu işi satmak ya da başka bir kontrollü çıkış yapmak” ifadesine yer verildi. Finli şirket, 2022’de elde edecekleri kazancı insani faaliyette bulunan sivil toplum örgütlerine vereceklerini kaydetti.
 
22 Haziran Çarşamba
 
18.19:  NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Ukrayna'da bir Rus zaferinin NATO için bedeli, Kiev'i uzun süre desteklemekten daha yüksek olacak" dedi. Stoltenberg ayrıca, "NATO, Kaliningrad'daki son durum için Litvanya ile sürekli temas halinde ve Litvanya'nın sadece Rusya'ya karşı AB yaptırımlarını uyguladığına inanıyor" diye konuştu. Litvanya, Kaliningrad ile Rusya ana karası arasında yük taşımacılığını bloke etmişti.
 
18.15: Devlet Başkanı Vladimir Putin, devletin döviz cinsinden Eurobond borçlarının ödemelerinin iç piyasadaki kur üzerinden ruble olarak yapılmasuna ilişkin kararnameyi imzaladı. Rusya bunu, yaptırımlar nedeniyle "bir geçici uygulama" olarak ilan etti.
 
15.09:  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin küresel ekonominin temel ilkelerini ihmal ettiğini ve bunun sonucunda küresel ekonomideki sorunların kronik hale geldiğini vurguladı.
BRICS İş Forumu'nun katılımcılarına video konferans bağlantısıyla hitap eden Putin, "Şu anda sürekli olarak yeni, siyasi saikli yaptırımlar uygulanıyor, rakiplere baskı uygulama mekanizmaları güçlendiriliyor. İşbirliği bağları bilinçli olarak koparılıyor, lojistik zincirleri bozuluyor. Tüm bunlar, küresel ölçekte iş dünyasının çıkarlarına zarar veriyor, tüm ülkelerdeki halkların refahına olumsuz yansıyor" ifadelerini kullandı. Putin, Batı'nın bu tutumu sonucunda küresel ekonomideki sorunların kronik hale geldiğine dikkat çekerek ticari faaliyetlerinin azaldığını, işsizliğin arttığını, hammadde ve bileşen açığının tırmandığını, küresel gıda güvenliğini sağlama konusundaki zorlukların derinleştiğini, tahıl ürünlerinin ve diğer temel tarım ürünlerinin fiyatlarının arttığını vurguladı. (Sputnik)
 
11.55: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Litvanya üzerinden Kaliningrad bölgesine geçiş yasağına Rusya'nın yanıtı diplomatik değil pratik alanda olacak."
 
11.51: Ruble güçlenmeye devam ediyor. Moskova Borsası'nda dolar 52,8 rubleye kadar düştü. Euro da 55,01 rubleyi gördü.
10.30:  ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Rusya'dan gelebilecek bir saldırı durumunda NATO olarak Litvanya'yı savunmaya hazır olduklarını" söyledi.
 
10.26: Rus basınına göre Türkiye'nin Martur şirketi, Rusya'nın Ulyanovsk bölgesindeki AvtoVAZ'da üretilen Renault otomobilleri için oto koltuklarının üretimini durdurma kararı aldı. Ulyanovsk bölgesi valisi Aleksey Russkih bu bilgiyi medyaya açıkladı.
 
10.21: Finnair CEO'su Topi Manner, "Rusya hava sahası üzerinde on yıla kadar uzanabilecek bir uçuş yasağına hazırlandıklarını" söyledi. Manner, Finnair'in güncellenmiş stratejisinin Kuzey Amerika, Hindistan ve Orta Doğu'ya odaklandığını vurguladı.
 
10.20: Küresel ekonomilerde durgunluk işaretleriyle Brent ham petrolünün fiyatı Londra ICE borsasında 19 Mayıs'tan bu yana ilk kez varil başına 110 doların altına düştü.
 
10.15: Rusya'da döviz kurlarında düşüş devam ediyor. Moskova Borsası açılışında dolar 53,37 rubleye, euro 55,51 rubleye geriledi. 
 
08.59: Vedomosti'nin bildirdiğine göre, IKEA zinciri, mağazalarının bulunduğu AVM'lerin mülk ev sahiplerine "kira sözleşmelerini planlanandan önce feshetme kararını" bildirmeye başladı. IKEA, tek taraflı erken fesihten dolayı tazminat ödemek zorunda kalacak. 
 
08.57: Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'yı "bu kış Rusya'dan doğal gaz ihracatını tamamen durdurma ihtimaline acilen hazırlanması gerektiği" konusunda uyardı.
 
06.44: ABD Başkanı Biden, Ukrayna'daki durumun Rusya ile Avrupa arasında bir "dayanıklılık yarışına" dönüşeceğini söyledi. Biden, "Ukrayna konusunda bir miktar yorgunluğun tüm dünyada kendini göstermeye başladığını" itiraf eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın açıklamasını böyle yorumladı. Biden, Batı'nın mevcut duruma genel yaklaşımlarındaki olası "çatlaklardan" korkmadığını ve Rusya'ya karşı yaptırımların süreceğini söyledi.
 
05.43: Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrey Kelin, İngiliz paralı askerlerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde ölüm cezasına çarptırılmaları nedeniyle İngiltere'nin Rusya'ya nota verdiğini açıkladı. 
 
05.38: ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Ukrayna'nın devam eden çatışmalar nedeniyle ayda 5-6 milyar dolar zarara uğradıını açıkladı. Power, ABD'nin Kiev'e sağladığı 7,5 milyar dolarlık yardımın uzun vadede yetersiz olacağını belirtti. 
 
8-22 Haziran gelişmeleri
 
29 Mayıs-8 Haziran gelişmeleri
 
15-28 Mayıs arası gelişmeler
 
9-14 Mayıs arası gelişmeler
 
4-8 Mayıs arası gelişmeler
 
27 Nisan-5 Mayıs arası gelişmeler
 
21-26 Nisan arası gelişmeler
 
16-21 Nisan arası gelişmeler
 
15 Nisan ve öncesindeki gelişmeler
 
ARŞİV. Önceki gelişmeler.
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама