Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den Batı'ya aşı sitemi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus koronavirüs aşılarının onay sürecini yavaşlatan yabancı meslektaşlarını anlamadığını belirtti. Putin, Pandemi koşullarında ‘bizden olanlar ve bizden olmayanlar’ şeklinde kamplaşmayı doğru bulmadığını kaydetti.

Rusya lideri Vladimir Putin, Kovid-19 pandemisinin ele alındığı bir hükümet toplantısında, “Pandemiyi hâlâ ‘bizden olanlar’ ve ‘bizden olmayanlar’ biçiminde ikiye ayıran, kesinlikle güvenli ve etkili olan aşılarımızın onayını yavaşlatan pek çok meslektaşlımı anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

Sputnik'in haberine göre Putin, “(Pandemiye karşı) ayrı ayrı mücadele vermek çok manasız ve nafile bir çaba” diye ekledi.

Avrupa Birliği’nin ilaç otoritesi EMA, Rus Sputnik V aşısına acil kullanım izni vermek adına mart ayında başlattığı süreci hâlâ tamamlamadı.

Bir viral vektör aşısı olan Sputnik V’nin güvenli ve tesirli bir aşı olduğuysa, saygın tıp dergisi The Lancet dahil pek çok bilimsel yayında yayınlanan araştırmalar ile kanıtlanmış durumda.

Bunun yanında Putin, ülkesindeki aşılanma oranının sürü bağışıklığı için gerekene yaklaşmamış olması tartışmaları hakkında, vatandaşlar için koronavirüse karşı aşı olmanın zorunlu hâle getirilmesine karşı olduğunu yineledi.

Rusya Devlet Başkanı, “Burada hiçbir şey dayatmamalı, aksine açıklamalıyız. İnsanları aşı olmanın gerekliliğine ikna etmeli, pandemiye bu şekilde sadece bizim set çekebileceğimize ikna etmeliyiz” ifadelerini kulandı.

Sputnik AB'de neden onaylanmıyor?

AB cephesindengelen iddialar daha önce TürkRus.Com'a şu haberle konu olmuştu:

Rusya'nın Kovid-19'a karşı geliştirdiği dünyanın ilk aşısı olan Sputnik V'nin, Avrupa Birliği (AB) tarafından onaylanma süreci belirsizliğini koruyor. Reuters ajansına göre, Rus tarafının yetkili AB makamlarına sağladığı verilerin yetersiz bulunduğunu ve onay sürecinin durma noktasına geldiğini duyurdu. 

Haziran ortasında Reuters'a konuşan kaynaklar, Rusya'nın 10 Haziran'a kadar onay için gereken verileri ulaştırması gerektiğini, ancak geç kalındığını duyurmuştu. Alman hükümet yetkilisi olan kaynaklardan biri, "Sputnik'in onayı muhtemelen eylül ayına, belki de yıl sonuna kadar ertelenecek" demişti.

Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) daha önce Rus aşısıyla ilgili incelemesini tamamlayarak, mayıs veya haziran aylarında bir karar vermesi bekleniyordu.

Öte yandan bir diğer yetkili ise, EMA'nın son tarihi kaçıran Rusya'nın Gamaleya Enstitüsü'ne gerekli verileri göndermesi için bir hafta daha süre tanıdığını söylemişti.

Aşıyı pazarlayan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), EMA incelemesinin yolda olduğunu söylemişti. RDIF, "Sputnik V aşı klinik denemelerine ilişkin tüm bilgiler sağlandı ve GCP (Genel Klinik Uygulama) incelemesi, Avrupa İlaç Ajansı'ndan gelen olumlu geri bildirimlerle tamamlandı" açıklamasında bulundu; "Onay prosedürünün zamanlamasına karar vermek EMA'ya kalmış olsa da, Sputnik V ekibi önümüzdeki iki ay içinde aşı onayını bekliyor" demişti.

Tüm bu gelişmelerin ardından belirsizlik sona ermedi. 

 Reuters, AB makamlarına dayanarak salı günü, "Rus Sputnik V aşısının geliştiricileri, Avrupa düzenleyicilerine kendi pazarlarında ilaç onay sürecinin standart gereksinimleri olarak gördükleri verileri sağlayamadılar" haberini geçti.

Ajansın muhataplarından biri, Haziran ayı başlarında EMA'nın Rus tarafından çok az üretim verisi aldığını ve klinik verilerinin eksik olduğunu söyledi.

Reuters'ın iddiasına göre, Sputnik V üretcileri, ilacın EMA ajansı tarafından incelenmesinden önce  bir grup Fransız bilim adamı tarafından aşının değerlendirilmesi için gerekli verileri de  sağlamadı. 

Sputnik V üretcisine yönelik bir başka şikayet de, aşının yan etkileri konusunda da istenen raporlamaların eksik olduğu iddia edildi.

EMA tarafından kabul edilen ölçeğe göre, Sputnik V cephesinden gelen veri eksikliği “kritik” seviyeye ulaşmadı, ancak ancak bazıları “majör eksiklik” sayıldığı için "Sputnik"in onayının yaz sonundan önce gerçekleşmesi zor görünüyor. 

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Reuters'e yaptığı bir yorumda, yayının bir dezenformasyon kampanyasının parçası olarak Sputnik V'ye zarar vermeye çalışan anonim kaynaklara dayanan "yanlış ve kasıtlı ifadeler" içerdiğini söyledi. 

RDIF, aşının "Batılı ilaç lobisi" tarafından saldırıya uğrayabileceğini, aşının 60'tan fazla ülkede tescilli olduğu ve Arjantin, Meksika ve Macaristan gibi aşıyı halihazırda kullanan ülkelerden yapılan çalışmaların güvenli ve etkili olduğunu gösterdiği belirtiliyor. RDIF ayrıca "ciddi yan etkilere ilişkin herhangi bir rapor bulunmadığını" belirtti.

RDIF başkanı Kirill Dmitriev, CNBC'ye aşının sonbaharda onaylanmasını beklediğini söyledi. Dmitriev, "EMA ile çok iyi ilerleme kaydediyoruz, profesyonel ekipleriyle çok olumlu bir diyalog var, sonbaharda EMA'nın onayını bekliyoruz" dedi.

21.7.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама